A befektetések alapszabályai

Az előző cikkben a pénzügyek alapjait igyekeztem összefoglalni egy-egy rövid pontban.

Pénzügyi alapok 22 pontban

Most megpróbálom összefoglalni a befektetés alapjait egy-egy mondatban, egy-egy rövid magyarázattal kiegészítve.

Mindenkit csak a pénzed érdekel, nem az érdekeid.

Senkit nem érdekel a te jövőd és a saját érdekeid. Aki “pénzügyi tanácsot” akar adni neked termékértékesítés mellett, az csak a pénzedet akarja megszerezni a maga hasznára, nem pedig gyarapítani akarja azt a te számodra. Érdemes ezt mindig szem előtt tartanod. Aki értékesítő, attól soha ne fogadj el tanácsot, amit mond, az maximum termékismertetés.

Ha túl szép, hogy igaz legyen, nem is lesz igaz.

Ha valami alacsony kockázat mellett magas hozammal kecsegtet, az mindig átverés. Vagy szimpla lehúzás, vagy csak nem érted meg a kockázatokat.

Ha nem érted, ne piszkáld.

Ha egy pénzügyi termék működését nem érted annyira, hogy három mondatban képes legyél elmagyarázni egy 12 éves gyereknek, akkor inkább felejtsd el.

Ha nem értesz hozzá, akkor se piszkáld.

Mielőtt még drágakövekbe, festményekbe, erdőbe vagy egy ismerősöd éttermébe fektetnél, tedd fel magadnak a kérdést: mit értek én a drágakövekhez, festményekhez, vagy fel tudom-e mérni szemmel, mennyi és milyen minőségű fa jön ki egy öt hektáros erdőből, milyen kitermelési költség mellett? Hogyan is működik pontosan egy étterem és mitől sikeres az egyik és csődöl be a másik? Ha csak nem értesz nagyon egy hasonló befektetéshez, inkább engedd el, mert csúnyán rá fogsz fázni. Legyen az bármi és bármilyen vonzó lehetőség is. (Drágakövek)

Inkább ne higgy el senkinek semmit, abból még nem volt baj.

Mindig elképeszt az emberek naivitása. “Ezt a céget egy ismerősőm ajánlotta, valahol Ausztriában van a székhelyük, fiatal start-upokba fektetnek/forex piacon kereskednek/opciókkal üzletelnek és évi 20% hozamot adnak. Már többször fizettek kamatot, úgyhogy én hiszek nekik.” Senkire ne bízz egy fillért se, akiről nem tudsz mindent! PONTOSAN kik is ők, PONTOSAN mit is csinálnak, PONTOSAN milyen garanciákat adnak. (Cikk)

A nagyobb jobb.

Minél nagyobb cég kezeli a pénzed, annál nyugodtabb lehetsz, hogy a pénzed meglesz néhány év múlva is, nem hordja haza a főnök nejlonszatyorban, mint történt mondjuk a Quaestor esetében. Ha pedig történik is csalás, egy banki hátterű cég ki tudja fizetni a veszteséget (lásd Kulcsár ügy), míg egy kisebb cég belerokkan ugyanabba, mint a Budacash vagy a Hungária. Egy nagy cég is tönkremehet, de egyrészt nehezebben másrészt, ha nem lopták el, akkor meglesznek az értékpapírjaid, így téged ebben az esetben nem érint a csőd. (Cikk)

Ha a legkisebb kétséged is van, maradj távol. Abból sem volt még baj.

Ha a legkisebb kétséged is van egy befektetéssel kapcsolatban, legyen az kockázat, a partner személye, költség, megtérülés, a termék minősége vagy a te hiányos tudásod, inkább mondj nemet. Abból még nem volt bajod, ha kimaradtál valamiből, ellenben sok kapzsi és meggondolatlan ember vesztett már vagyonokat a rossz döntéseivel.

Bármit megvehetsz.

Nincs az a pénzügyi termék, amit ne vehetnél meg magadnak, közvetítők nélkül, legyen az akármilyen egzotikus, mondjuk afrikai részvény. Aki mást mond, hazudik. (Cikk)

Felkészültél a veszteségre?

2007-2008-ban minden ügyfél kockázattűrőnek mondta magát. Pedig csak mohók voltak, nem akartak kimaradni a tőzsde eszeveszett szárnyalásából. Ők égették meg a legjobban magukat a tőzsde összeomlásakor. Te mérd fel reálisan, a jelenlegi tudásoddal milyen kockázatot vagy képes elviselni. Annál többet ne vállalj és ne engedd, hogy a mohóság téged is magával ragadjon. A kockázattól nem kell félni, de csak akkor nem, ha valóban felkészültél rá tudással és lelkiekben is.

Tanulj!

Ha nem szeretnél örökre megragadni a bankbetét-ingatlan-arany befektetési háromszögben, időd kell szánnod a tanulásra. Ha már van 20-30 millió forint megtakarításod, nagyon drága luxus nem érteni alap szinten sem a kezeléséhez. Az alapok egyszerűek, de legalább annyit tanulj meg. Ha még nem nézted meg a Kiszámoló Akadémiát, kezdheted azzal is.

Ki érti ezt?

Sok évet töltöttem azzal, hogy a pénzügyekről tanuljak. Egyetemi diploma, tőzsdei szakvizsga, VAP, EFFAS, stb. Minél többet tanultam, annál jobban rájöttem, hogy fogalmam sincs, mi miért történik a piacon. A sok iskola egy dologra tanított meg: okos úgysem lehetek és a piacon legtöbbször nem azt történik,aminek a nagykönyv szerint történni kellene. S ezért volt érdemes elvégezni ezt a sok iskolát, hogy erre végre rájöjjek. Ezen sok pénzt takarítottam meg. Te se akarj okosabb lenni, mint a piac. Lehet, hogy neked van igazad és az egész világ téved, de akkor is te fogsz pénzt veszíteni és nem a világ.

Diverzifikálj!

Vagyis ne egy helyen tartsd a pénzed. Se csak ingatlanban, se csak magyar állampapírban, se csak euróban. Ha bármi történik a forinttal vagy a magyar állampapírral és minden pénzed abban volt, nagyon szomorú leszel. Ha csak a pénzed ötöde volt ott, azt könnyen kihevered.

Ne vedd meg ugyanazt más néven.

Vannak ügyfelek, aki a pénzük 80%-át magyar állampapírban tartják, a maradékot öt bank öt magyar kötvényalapjában. Amiknek 90%-a szintén magyar állampapír. Az nem diverzifikáció, ha ugyanazt veszed meg, csak más néven.

De a káosz sem a cél.

A másik ügyfél-típus az, akinek annyi alapja van, hogy maga sem tudja már, melyiket miért vette. (S természetesen fogalma sincs, melyik alapban mi van, milyen a költsége és hogyan teljesített.)

Bár a mondás szerint a zseni átlátja a káoszt, felesleges túltolni is a dolgot. A jó portfólió az, amelyik bár rendesen felépített, de azon belül a lehető legegyszerűbb.

Ami biztos veszteség, az a költség.

A legnagyobb ellenséged a költség. Egy szerény évi kétszázalékos költség megeszi a hozamod felét, ha az 4% vagy a harmadát, ha az 6%. Két százalék éves költségen többet buksz 20 év alatt, mint a kezdeti tőkéd volt! Ezért nagyon-nagyon figyelj oda, mire mennyi költséget fizetsz. Olvasd el ezt a cikket és használd a kalkulátort is benne.

Legyél reális.

Sok ember azt mondja, ő évi 15% hozammal megelégedne, ha nem túl nagy a kockázat. Ilyen hozam a mesében sincs, még magas kockázat mellett sem. Az amerikai tőzsdén is maximum 10%-ot érsz el átlagosan, nagyon magas kockázat mellett. Olvasd el ezt a cikket is, csak hogy reálisan tudj gondolkodni.

A legrosszabb, ha szerencséd van.

A legrosszabb ami egy kezdő befektetővel történik, ha túl hosszú ideig szerencséje van, vagy pont egy olyan kilencéves emelkedő piacon kezd el befektetni, mint a mostani. Könnyen kialakul benne az a téveszme, hogy ért hozzá és jó szemmel meglátja a piaci folyamatokat. Ennél veszélyesebb nincs. Az autóvezetésben is a legtöbb balesetet az 1-3 éves jogosítvánnyal rendelkezők okozzák. Akik már elhiszik magukról, hogy tudnak vezetni, de még sok veszélyes helyzetet nem éltek át az utakon abból, amit kellett volna, hogy tényleg megtanuljanak vezetni.

A történelmet tanulmányozd, ne az előrejelzéseket.

Olvass sokat a befektetések történelméről, nagyon nagy segítség lesz. Mekkora volt a dollár inflációja 1980-ban és miért? Hogyan kezdődött és mi lett a vége? Hogy teljesített a tőzsde 1968 és 1980 között és mi volt az oka? Hogyan hatott a második világháború kitörése az európai és hogyan az amerikai tőzsdére? Mi történt Japánban a nyolcvanas évek végén és mit okozott, ami a mai napig is tart?

Hogyan változott a dollár kamata 2000 és 2007 között, mit eredményezett a változás és mi lett ezután a kamatlábbal?

Ami ma vagy holnap fog történni, már megtörtént valamikor, maximum kicsit másképp. Ha te tudod, mi történt 10-20-40 éve, azt is jobban látod, mi lesz várhatóan vagy mik lehetnek a történet végén.

Az előrejelzések gyakran fizetett hirdetések

A brókercégek abból élnek, ha te kereskedsz, abból kevés bevételük van, ha te csak ülsz a papírjaidon. Ezért alkalmaznak elemzőket, akiknek az a dolguk, hogy téged eladásra vagy vásárlásra ösztönözzenek. Az elemzések egyébként is csak emberek véleményei, ezért olvasol homlokegyenesen ellenkező elemzéseket ugyanarról. A sztár elemzők is nagyjából fej vagy írás alapon találják el a dolgokat, erről cikk itt.

Mindenki másképp gondolja.

Azért van piac. Ha mindenki azt várná, hogy tovább fog drágulni mondjuk az OTP, senki nem adná el a mostani árán. Ha mindenki azt várná, hogy esni fog az ára, mindenki eladná bármi áron. Azért van piac, mert pont annyi az eladó a piacon, mint a vevő.

A piacon többször van 10%-os esés, mint ahány karácsony a naptárban.

Az elmúlt 100 évben több 10%-os esés volt a piacon, mint ahány karácsony, az emberek mégis mindig rácsodálkoznak, ha esik a piac. Ahogy arról is elfeledkeznek, hogy jellemzően 5-7 évente jön egy tartósabb esés.

Legyél átlagos.

A piacon a legkifizetődőbb, ha átlagos akarsz lenni. A legtöbbet azok veszítik, akik az átlag felett akarnak teljesíteni. Vedd meg a piacot és élvezd az átlagot. Cikkek: Ki akar átlagos lenni? A legjobb befektetők

Végezetül néhány egymondatos bölcsesség a nagy befektetőktől:

– Az ár az, amit fizetsz. Az érték az, amit kapsz.

– Csak olyan értékpapírt vegyél meg, amit tíz éven át is szívesen megtartanál.

– Legyél félős, amikor mindenki mohó és legyél mohó, amikor mindenki más fél.

– Minden részvény mögött egy-egy cég áll. Gyere rá arra, mivel is foglalkoznak.

– Olyan cégeket keress, amit még egy bolond is el tudna vezetni. Mert előbb-utóbb egy ilyen személy fog ülni az igazgatói székbe.

– Ha a befektetés számodra szórakoztató és élvezed, akkor valószínűleg nem is fogsz vele pénzt keresni. Az igazi befektetés rém unalmas.

– A tőzsdei befektetés gazdasági ciklusok és az erre adott emberi túlreagálások története.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

76 hozzászólás

 • Otto

  A brókereden keresztül ugyanúgy tudsz venni kötvényeket is (akár vállalatit is, nemcsak államiakat). Persze a kötvény nem tőzsdén kereskedett értékpapír, de a brókered attól még tud venni neked ugyanúgy webbrokeren keresztül, mintha részvényt/ETF-et vennél. Magyarországon nincs értékpapírszámlám, barátaim a KBC-t használják, szerintem ott tudsz kötvényt is venni, de érdemes a saját brókercéged oldalán is szétnézned.
 • hemond

  De, tudsz tőzsdén venni kötvényt.

 • fabi
  “Olvass sokat a befektetések történelméről, nagyon nagy segítség lesz.” Tud valaki a befektetések történelméről könyveket, vagy esetleg online tartalmat javasolni?
 • Daenerys Targaryenová
  “Tud valaki a befektetések történelméről könyveket, vagy esetleg online tartalmat javasolni?”
  Esetleg ezt? Zsiday Viktor: Mániák és válságok a tőzsde hőskorában
 • Daenerys Targaryenová
  “A mostani kamatszinten (3%) én már amerikai államkötvényt vennék egy hosszútávú portfólióba…”

  Vagyis a mostani piaci viszonyok között a feltörekvő piaci dollárkötvény már nem szimpatikus?
  Igaz, pont egy éves az írás 🙂 lustaport.wordpress.com/2017/06/02/feltorekvo-adossag-etf-ek/,
  de akkor most már nem ajánlanád PMÁP helyettesítésére?

 • Otto

  Köszönjük Emese. Mondjuk ha már kötekszel, leírhattad volna rendesen is.
  A kötvényt alapvetően tőzsdén kívül, OTC kereskedik. Van persze kevés kötvény tőzsdén is, de a kötvények nagyrésze OTC és a kötvények tőzsdei kereskedésének volumene is sokkal kisebb, mint az OTC-é.
  A mondanivalóm szempontjából is lényegtelen, hogy tőzsdén vagy OTC veszed a brókeren keresztül.
 • Latabár
  @Én is akarok kommentelni…

  nem tudom hogy ezeket az impozáns adatokat (+30% +48% +90%) mennyire szabad elhinni, vagy csak fel akarod bosszantani a nagy többséget (pl engem is), akik inkább veszítenek a tőzsdén.

  de legyünk pozitivak (ez most nem unikum reklám) és higgyük el a szép számokat: azt szeretném megkérdezni hogy mi alapján hozod meg a döntéseidet, már ha publikus? (vétel is és eladás megfontolásaid/forrásaid is érdekelnek, pláne úgy hogy ha jól értem akkor kezdő tőzsdésnek tartod magad)

 • AndrasGy
  Magyar kötvények helyett/mellett továbbra is jó alternatíva egy diverzifikált adósság ETF, de nem ez volt az eredeti kérdés 🙂 Diverzifikációs szempontból jobb az amcsi államkötvény és már van szemmel látható hozama is.
 • naa
  Mai cikk a portfólión: portfolio.hu/vallalatok/it/ingyenes-tozsdezessel-fosztana-ki-a-brokerpiacot-az-uj-robin-hood.287070.html?i=287070
  Ingyenes tőzsdézéssel fosztaná ki a brókerpiacot az új Robin Hood

  A kérdésre, hogy jutalék híján miből fog élni, ez a válasz: “a befektetők készpénzállományát befekteti a cég rövid állampapírokba, bankbetétekbe, a hozamot pedig megtartja magának”
  Hmm, hááát… USÁban ugye már van némi hozam, de pl. EUR alapon (Európai terjeszkedésről van szó) sokat nem lehet azzal kaszálni… Csak nehogy vérszemet kapjanak és kockázatosabb dolgokba is fektessék, de persze számítógépes modellekkel szigorúan kockázatkezelve, mert akkor menekülés….

  Mondjuk nem hinném, hogy nagyon “félhetnek a magyar bankok” – már most is rengeteg sokkal olcsóbb szolgáltató elérhető (majdnem ingyen van / olcsó máshol is), mégis virágzik a banki befektetési biznisz, ez meg startup.

 • Kiszamolo
  naa, ez a baj ezekkel a start-upokkal. Az összes veszteséges, mert mindent olcsón vagy ingyen adnak (pl. Revolut), de nem baj, mert a befektetők tömik pénzzel, hiszen növekedik. Évi 100 millió dolláros veszteség sem számít. Ok, de mi lesz utána? Ők is kénytelenek lesznek pénzt kérni ugyanazért, amiért most is pénzt kér a többi szolgáltató. Akkor meg mi lesz a különbség?
 • naa
  , akkor majd átnyergelünk a következő startupra. 🙂
  De a viccet félretéve, én szeretem a Revolutot pl., amíg ilyen jó feltételeket nyújtanak, nekem jó, és nem nagyon érdekel, miből élnek, mert nem tartok náluk pénzt, csak amennyit fel is használok +némi zsebpénz, így hidegen hagy az is, ha tönkremennének, addig viszont hajrá nekik 🙂
  Épp ezen akadt meg nekem is a szemem, hogy ez nyilván nem fenntartható, ha egyrészt alacsonyak a kamatok, másrészt pedig ezt a fajta likvid állománykezelést nyilván a többi brókercég is csinálja (? kérdezem). Legalábbis békeidőkben pl. még az IB is fizetett kamatot ha jól olvastam a szabad pénzre, most csak azért nem fizet, mert nulla/euróra akár negatív volt a rövid kamat.
  Egyébként vicces, de pont az IB azt írja, hogy ha több mint 100K eurót tartasz szabadon a számládon, akkor azért fizetned kell. Merthogy a kamat negatív. Na Robin ebből élj…
 • Én is akarok kommentelni

  Nem kell elhinni, nem zavar ha nem hiszed el. Én kétféle módon kereskedek:
  1, felfutóban lévő cégeket keresek
  2, az egyik a negyedéves jelentési szezon.

  1,
  – Netflixre tavaly ősszel figyeltem fel a hírek alapján (impozáns volt az előfizetőszám növekedése), és tavaly év vége felé vettem bele 185 dolláron. Most 350 felett van, cirka 90%-ot ment 6 hónap alatt. Hónapokig kampányoltam a Netflix mellett az ismerősi körömben, még a szilveszteri “bulin” is oltottam a szomszédomat vele. Volt aki hitt nekem, volt aki nem.
  – Devon: olvasgattam, hogy lassan csak elindul felfelé az olaj ára. Kerestem egy elemzők alapján is alulértékelt független kitermelő céget. Utánaolvastam kb. 20 órányi anyagot, és belevettem miután a tavalyi utolsó negyedévet elszúrták és megzuhant a részvény. A következő negyedéves jelentés után +60%-ban volt már a cég, mert amúgy tetszik amit csinál.

 • Én is akarok kommentelni...

  Folyt.:
  – AMD: aki ismeri a cég profilját, és mit ért el idén tudja: 3 területen lettek, illetve lesznek a legjobbak kb. 2 évig. Az Intel és az NVIDIA csúnyán piacot fog veszíteni miattuk. Az Intel 2,5 év lemaradásba került velük szemben a fejlesztésben. Emiatt belevettem és beleültem, mert ez szerintem ugyanaz mint a Micron (MU) volt. 2 év alatt 440 százalékot ment a Micron, és szerintem az AMD is fog annyit. Én 9,7 dolláron vettem bele először az AMDbe, a szomszédon miattam 10,1-en. Most 13,8 körül táncol, de karácsonyra szerintem a 20-25 sávban lesz és kész itt is egy dupla.

  2, A negyedéves jelentési szezonban olvasok, whispert nézek, és hallgatok megérzésekre, így a negyedéves jelentés publikálása előtt beleveszek amit kinéztem. Ha bejön, akkor kb. 5 perc alatt 6-15% plusz, ha nem, akkor 1-5% a mínusz. Itt 80% a találati arányom eddig, lásd. korábban leírtam egy hetemet.

 • Én is szeretnék kommentelni...

  Ezt szerintem ne itt folytassuk, ha akarod, menjünk át emailezésbe.. Sajnos Miklós se tudja az email címedet (GDPR rulez), így dobj már ide egy emailt: spam kukac pet-ink pont hu
  Ha írtál ide és átáltunk a valós email címemre majd törlöm ezt a címet 🙂
 • Matteo

  Zsiday konyvet en is tudom ajanlani, bar meg nem tartok a vegen, de engem az elejetol kezdve teljesen lekotott.
 • Karcsibácsi

  “2, A negyedéves jelentési szezonban olvasok, whispert nézek, és hallgatok megérzésekre, így a negyedéves jelentés publikálása előtt beleveszek amit kinéztem. Ha bejön, akkor kb. 5 perc alatt 6-15% plusz, ha nem, akkor 1-5% a mínusz. ”

  Ha “nem jön be a gyorsjelentés”, vagyis alacsonyabb EPS-t közölnek a várakozásnál vagy gyengébb guidance-t közölnek a Q&A-nél, akkor nem 1-5%-kal fog esni a részvény ára. Kiváló példa erre az AMD, ha jól emlékszem 2-3 negyedévvel ezelőtt volt egy irtózatos (-12-15%-kal esett másnap nyitásra) beesése a negyedéves gyorsjelentést követően. Tehát gyorsjelentésekre spekulálni olyan, mint ha a kaszinóban pirosra vagy feketére tennél. Hiába olvasol utána részletesen, nem tudhatod, hogy a Q&A-nél nem fogják-e csökkenteni a várakozásokat vagy elhangozhat valamilyen negatív komment.

 • Én is akarok kommentelni...

  Persze, ez így van. Ezért szoktam én is várni a negyedéves jelentést, és már többször volt olyan, hogy nem tetszett a jelentés (sem nekem, sem a piacnak), és eladtam a részvényt mielőtt megmozdult volna. Erre jó az, hogy after market is lehet kereskedni. Legutóbb épp az NVIDIA volt amivel így jártam: közölt EPS bődületesen jó volt, de a Q2 guardiance gyászosan hangzott. Gyorsan kiszálltam, ráadásul az after market még +0.5%-ban volt ekkor, majd 1 perc múlva elindult lefelé szépen mínuszba (persze jártam úgy is, hogy nekem nem tetszett, kiszálltam, erre elindult felfelé az árfolyam, és megmagyarázták, hogy azért megy felfelé, mert lehetett volna rosszabb is :).
  Persze abban igazad van, hogy ha megvárod a normál kereskedési időt az eladással akkor eshet hatalmasat is (ott van rá ugye a teljes after- és pre market). A Q&A részt pedig meg sem szoktam várni a fentiekből adódóan.
 • Penge
  Az átlagember azért vesz ingatlant, mert abban tud LAKNI, ellenben a részvénnyel már a hátsóját sem tudja kitörölni, ha bukik rajta. Jó példa É-K Magyarország. Ha már 30-40 éves távlatokban gondolkodunk.

  Hiába nincs piaci értéke, ha a rezsije kijön egy átlagnyugdíjból/fizetésből. Plusz az élelmiszerárak is olcsóbbak.

  És itthon az átlagnak egy élet munkája egyetlen ingatlan is. Esetleg kemény munkával még a gyerekének egyet össze tud hozni (hitel nélkül), de akkor sokszor pont a nevelésére nem jut elég idő, így ő meg ezért nem fog gyarapodni.

  Le is fedtük a 80%-ot. És ha nem tűnt fel, nem nagyon nőnek ki ingatlanmágnások az országban az ingatlanadó HIÁNYÁNAK ellenére SEM.

  Mert az ingatlan alternatív befektetés, mint a tanulás (kivéve, hogy utóbbi a legközvetettebben megtérülő). Számos közvetett elönye van, amit mindenki csak egyénileg tud számszerűsíteni.

 • Tinaturner
  Penge: egy csomo ingatlan valhat olyanna h kitorolheted vele, foleg 30-40 ev tavlatabol. Pl uj szomszedokat nem az MTAbol valogatjak ossze, megszunnek a munkahelyek. Nezz korul az omladazo szellemfalvakban. Se szolgaltatasok se jovokep stb
 • Tímea
  Figyelem év eleje óta a 12 hónapos dkj aukciókat és az látszik, hogy szépen lassan kezd felfelé kúszni a hozam. Szerintetek érdemes lenne még most bespájzolni BMÁK-ból? Attól tartok, ha folytatódik ez a tendencia, szépen egyik napról a másikra vágnak majd a kamatprémiumon, ahogy az infláció követő papíroknál is tették. Mennyi erre a reális esély?
 • headset
  @Tímea
  “…egyik napról a másikra vágnak majd a kamatprémiumon, ahogy az infláció követő papíroknál is tették. Mennyi erre a reális esély?”

  A lakossági kamatprémium évek óta folyamatosan csökken, mert egyre közelebb kerülünk a megcélzott lakossági hányadhoz az államadósságban.

  Hogy napokon belül fog csökkenni a kamatprémium vagy csak a közeljövőben, azt nem lehet tudni.
  Vissza lehetne nézni, hogy mennyire rendszeresek a BMÁK kibocsátások. Ha megjelenik az új, feltehetően lejjebb megy majd a prémium.

 • Emerencia
  Van olyan hosszabb lejáratú papír most a Kincstárnál, amit ha megveszek és mondjuk pl. 3 hónap múlva visszaváltom, a Cetelemes mostani 1,5%-os kamatnál többet kapok? Pl. ha egy 5 éves PEMÁK-ot pár hónap múlva visszaváltok, akkor arra az x hónapra, amíg bent volt pénz kb. mennyit kapok, mennyi a visszaváltási díj?
 • headset

  “Van olyan hosszabb lejáratú papír most a Kincstárnál, amit ha megveszek és mondjuk pl. 3 hónap múlva visszaváltom, a Cetelemes mostani 1,5%-os kamatnál többet kapok?”

  Nemigen.

  Itt találod meg az állampapírok árfolyamait és hozamait:
  http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/jelenleg_forgalmazott_allampapirok_arfolyamai__kamatai_

  A vételi hozam oszlopból lehet kiszámolni, hogy mennyivel növekszik majd a papír értéke. Ezt eladáskor időarányosan kifizetik. A netto vételi és eladási árfolyam különbsége a visszaváltási jutalék.

  Pl. a fix kamatozású államkötvények táblázatában látható, hogy ahol a vételi hozam legalább 3%, ott a visszaváltási költség legalább 1%. Ez pl. 3 hónapra 0,25% veszteséget jelent.

  Egy 4% körüli kamatozású papír pl. 2021/K kb. 7,5 hónapos visszaváltásnál éri el az 1,5%-os netto nyereséget. 1 év után 3%-ot.

 • naa
  Idepasszol AndrásGy tegnapelőtti bejegyzése: lustaport.wordpress.com/2018/06/13/5-evvel-ezelott/#more-6113
  A balta-egyszerű 60/40 részvény ETF/kötvényETF portfólió lenyomott az elmúlt 5 évben is majdnem minden menedzselt alapot, összesen 50% reálhozam a hivatalos infláció felett…

  Én még nem jutottam el a befektetői tudásnak (vagy inkább bölcsességnek) arra a szintjére, hogy ilyen nagyon egyszerű portfóliót tartsak, aztán “irány lustálkodni”… Azért a köv. 5 évben szerintem nem lesz ilyen egyszerű dolga ezeknek a modellportfólióknak, ha megérjük, nézzük majd meg, mi lett végül… Ha a köv. 5 évben, ekkora részvény-kötvény rally _után_ sem csinálok sokkal jobb hozamot egy most induló 60/40-nél (előző 5-ben csúfosan lenyomott, korán vártam a medvét, sovány vigasz, hogy én medvével is megcsináltam volna az enyém, sőt…), akkor én is beadom a kulcsot, és soha többé nem kombinálok többet.

 • Emerencia
  , köszi!
  Akkor pár hónapos, max. fél-egyéves megtakarításra a Cetelemnél még mindig nincs jobb megtakarítás?
 • naa
  És egy kicsit a másik oldalról egy vélemény, nagyon sok megfontolandó észrevétellel:
  zerohedge.com/news/2018-06-14/cost-disbelief-stocks-dont-get-less-risky

  Két dolgot emelnék ki csak a cikkben idézettekből/írtakból, szabadfordításban:
  – A drawdownból nehéz visszajönni, a kockázat menedzselésére fontosabb fókuszálni, mint a magas hozamra.
  – Ha kicsit lemaradok az eszetlen emelkedésről (kisebb hozamot érek el), de amikor beüt a krach, a tömeggel ellentétben meg tudom őrizni a tőkémet, az rendben van, ezért cserében vállalom a kockázatát, hogy a “krach” elmarad…