A bölcsek köve

Nagyon gyakran kapok levelet, ahol a levélíró a biztos tippre kíváncsi. Melyik a legjobb módja, hogy félretegyem a megfelelő pénzösszeget? Milyen kiadásokat kell visszavágni leginkább? Min kell a leginkább spórolni? S még sok ehhez hasonló kérdést kapok.

A gond az, hogy ebben a témában sem létezik bölcsek köve, viszont nincs is rá szükséged.

Melyik a legjobb módja, hogy félretegyél havonta egy meghatározott összeget? Az, amelyik neked beválik.

Ha neked az válik be, hogy a házastársak külön számlára kapják a fizetést és az egyikhez egyáltalán nem nyúltok, csak a másik számlán lévő pénzt költitek, csináld így.

Ha az a jó megoldás, hogy állandó átutalást állítasz be a Magyar Államkincstárnál lévő számládra a fizetésed utáni napra, tedd ezt.

Ha neked az segít, hogy mindent készpénzzel fizetsz és minden fémpénzt és ötszáz forintost a nap végén beleteszel egy cipős dobozba, csináld így.

A befőttes üveges módszer tetszik? Használd azt.

A centivágás segít? Ne habozz elkezdeni.

Az egyiket kipróbáltad és nem jött be? Próbáld meg a másikat.

Ugyanez igaz a költségek visszafogására is. Senki nem tudja jobban, mint te, hogy te melyik költséget tudod a legkisebb fájdalommal visszavágni. Elélsz kábeltévé nélkül is? Mondd le még ma. Kondibérlet helyett inkább biciklizel és kutyát sétáltatsz? Elég lesz a legolcsóbb net is otthonra és a telefonodra felesleges a mobilnet? A ruhán spórolnál inkább, vagy az autódat adod el? Tiéd a döntés.

A félretett pénzt mindenképp szeretnéd felcímkézni, hogy melyik célodra mennyit tettél félre, mert az segít neked? Tegyél így. Feleslegesnek érzed a pántlikázást, szerinted az a lényeg, hogy a megfelelő összeget valahová félretedd? Akkor felejtsd el a címkézést.

Amint látjátok, egyáltalán nem olyan nagy agysebészet ez, mint sokan gondolják. Nincsenek tuti tippek, követendő dogmák. Az egésznek a lényegét két szóban lehet összefoglalni: tudatosság és törekvés.

Legyél tudatos a pénzügyi életedben és törekedj arra, hogy a lehetőségeid és a pillanatnyi tudásod szerint a legjobban igyekezz kezelni a pénzed.

Nem vagy még tökéletes a pénz kezelésében és sokat kell még tanulnod? Képzeld, nekem is. Még mindig követsz el hibákat, amit később megbánsz? Én is. Nem ez a lényeg, hanem hogy akarsz-e változni, változtatni és jobban csinálni a dolgokat. Ha igen, akkor már nagy baj nem lehet. Legyél szabad arra, hogy hibázhatsz, vétkezhetsz és hozhatsz rossz döntéseket.

Gyakori kérdés még, hogy ennyit és ennyit teszek el, szerinted ez elég-e. Ha ez a kérdés felmerül, szinte biztos, hogy nem az. Itt kiszámoltuk, mennyit kellene félretenned havonta:

 

Az összeg, ami kijön, sokkoló a legtöbb ember számára.

Azonban itt is felhívom a figyelmedet, hogy nem az a lényeg, hogy ma elteszed-e ezt az összeget. A kérdés az, hogy törekszel-e rá és tudod-e, hogy változtatnod kell, mind a kiadás, mind a bevétel tekintetében. (Ha mindenképp egy titkos tippet szeretnél hallani: a bevétel növelése sokkal egyszerűbb és kevésbé fájdalmas, mint a kiadások farigcsálása. Csak erre valamiért kevesen gondolnak. Talán azért, mert a kiadást azonnal vissza lehet vágni, különösebb tervezés nélkül, a bevétel növelése pedig hosszabb távú és összetettebb, bár sokkal hatékonyabb dolog.)

Röviden összefoglalva: nincsen Elrejtett Tudás és nincs is rá szükséged. Legyél tudatos, igyekezz minden nap egy kicsit még jobban kezelni a pénzügyeidet és legyél szabad arra is, hogy hibázni fogsz. Nem az a baj, hogy hibázol, hanem az, ha észre sem veszed vagy nem tudsz belőle tanulni. Nem atomfizika ez, hanem éppen ellenkezőleg: annyira egyszerű, mint egy faék.

Keress egyre többet, csak értelmes dolgokra költs, a különbséget fektesd be okosan. Mindeközben ne felejts el élni és soha ne felejtsd el, hogy vannak dolgok, amik még a pénznél is fontosabbak az életedben. Jöjj rá magadtól, mik ezek.

Ha még nem tetted, legalább az első előadást (az első három részt) nézd meg az Akadémiából.

Mindenkinek sok sikert, remélem most már nem tűnik senkinek olyan nagy misztikumnak a pénzügyi tudatosság, mert egyáltalán nem az.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

132 hozzászólás

 • jami
  Zabalint, a nagyszülőkkel nekünk sem jó a kapcsolat már, volt amikor jobb volt (200+ km). De ha eleve 2000+ km van, akkor ez nehezebb. Én nagyon sajnálom, hogy így alakult, mi győzködtük őket sokáig, hogy jöjjenek közelebb; már esélytelen a helyzet, mert annyira elszálltak az ingatlanárak (15 évvel ezelőtt még alig volt különbség, most 15x-s…), hogy csak az összeköltözés maradna, de az meg sok minden miatt (pl. dohányzás) nem működne.

  De vannak jó kapcsolatok, amit a távolság nem javít.

 • szocske
  , így van, figyelni kell és határokat szabni. Ugyanakkor a gyereknek és a nagyszülőnek egyaránt hatalmas öröm az együtt töltött idő. Szerintem ez fontos mindkét félnek.
 • G
  Erdekes, en mindket oldalan jartam az eremnek. Igen, tagadhatatlan, kint elni jobb, konnyebb, erdekesebb, szinte zero bosszusag es frusztracio. (nekem ilyen volt)

  Itthon tobb gorcs, stressz, hazank fiairol ne is beszeljunk, de itt van a szerelem, a csalad, a kiteljesedes. En ezt valasztottam.

  Tehat kinek ez, kinek az mukodik. De nincs abszolut ertek, hogy melyik a jo. Ezek valasztasok elethelyzetnek megfeleloen. Robinak ott jo. Nekunk meg itt….., hogy neki ott. Jo, ez csak huzas volt ☺

 • Expat

  “A gond akkor van, amikor 2-szeres bérért (példa szerint 1,3m) kimennek, úgy rosszabbul él, mint itthon. Valahol 2,5-3,0 szorzónál … billen át a mérleg nyelve. Persze ha nincs önsanyargatás: úgy él, ahogy itthon tenné.”

  Regebben en is igy gondolkoztam, de hidd el, bizonyos szint felett mar egy 1,5 szorzo is sokkal többet er.
  En mar most azon gondolkozom mekkora szorzora lenne szüksegem arra, hogy vissza költözzek Budapestre vagy Magyarorszagba barhova.

  Elszalt extra költsegek otthon amit itt a befizetett adodbol siman megkapsz, pl.: oktatas, egeszsegügy, infrastruktura, sport.

  1 ora autoval az Alpok, sielesi, szankozasi, turazasi lehetosegek.

  Roman kollega meselte 4 millioan elmentek, Bukarestben melos 2000 eurot is megkereshetne ott ahol 30000 EUR egy jo lakas, nem mennek haza, es mar nem is fognak soha.

  Nalunk is ez lesz sajnos es itt az ingatlan arak meg ra is tesznek.

 • BTM
  “30 évesen (Robi kb. annyi)”
  Szerintem inkább közelebb a 40-hez. (Írta korábban, hogy “2. munkahelyem – rendszergazda Pesten, katonasag – bruttó 67.000 Ft, leszereles utan ott fogtak”, vagyis akkor már lehetett minimum 20 éves. A sorkatonaságot pedig 2004-ben szüntették meg. Vagyis már minimum 33-nál tartunk. De a bruttó 67.000 Ft már akkoriban is borzasztó kevés volt, egy rendszergazdának pláne. Érzésem szerint inkább a 90-es évek végén lehetett katona.)
 • e.ke
  Sok jó ötletért gyakran járok az oldalon, de mindig megdöbbentenek a hozzászólások – nagyon örülök most jami, Gauchos, és főképp Ildikó jelenlétének, azt bizonyítják, nem veszett még ki teljesen az emberség a világból.
  Nem csak a pénz boldogít. 70+ -os beteg édesanyát nem rángatok külföldre, és lehet, hogy balek vagyok, de nem is hagyom itt őt. (Valamint nekem még a hazaszeretet is mond valamit, tudom, ez már végképp nevetséges.)
 • attila
  “másrészt nagyon sok esetben nem lesz sok köszönet a nagyszülői segítségben, mert az együtt jár a kéretlen tanacsokkal, és a helyi belterjes közeggel.” ott a pont ! 😉
 • methyou
  @Zabalint: “Ami pedig a barátokat illeti, szerintem nem sok olyan 20-40 év közötti ember van, akinek ne lenne szétszórva a baráti társasága Európaban. De ez nem is olyan baj, mint ahogy sokane előadják, ma gyakrabban összefut egy Londonban és egy Bécsben élő haver egymással, mint anno egy Szegeden és egy Debrecenben élő, és akkor az online jelenlétről nem is beszéltünk.”

  Nekem Németországban, páromnak meg Angliában van a legjobb barátja. Talán kétszer ha hazalátogatnak egy évben, mi meg itthon kisgyerekkel, ami lecsökkenti a haverkodásra szánt időt, de így eleve esélytelen. Az online kapcsolattartás nekem nagyon nem helyettesíti a pénteki sörözést meg azt, hogy bármikor összefuthatunk. Már azokkal is nehezebb a személyes kontakt, akik pl. agglóban laknak 20km-re.

 • Ez vagyok
  Nálam a bevételek növelése akkor kezdődött, mikor középiskolai tanári állásomat otthagytam és családi vállalkozást indítottunk.
  Aztán, hogy “értsük, hogy a könyvvizsgáló mit mond” elvégeztem a mérlegképes könyvelői tanfolyamot.
  Aztán, hogy ne kelljen a könyvelőnek fizetni, én könyvelek.
  + ráadásként: a könyvelő mint kiderült nem volt a top-on, az “adóhivatalnak” könyvelt, én pedig jól és pontosan, így kevesebb adót fizetünk. A megfelelő törvények pontos ismerete is nagyon fontos egy cég életében, jövedelmezőségében. Ez is egy valós és nagyon fontos bevételnövelő.
  Ez nem egy különös sztori, de én nem ismerek olyan céget, ahol a cégtulajdonos könyvel. Ettől még biztosan van, de kevés. Sokkal többen nem veszik erre a fáradtságot, eszükbe sem jut. Pedig a paragrafusok ismerete sokszorosan megtérül, mert sokan a tájékozatlanságuk miatt buknak.
 • jami
  Barátok: ez ördögi kör: sokat dolgozol, nincs rá idő. Elmegy, nagy a távolság. Igazán mély barátságot nem volt sok – mindet a távolság nyirta ki. Megvolt a szerepük, így jártunk. Most 1 baratom és 1 barátnőm van, rájuk is kevés még mindig az időm. Gyerekekkel eleve nehezebb, mert számít, hogy jönnek ki a gyerekeink egymással, viszont ez totál lutri, mivel a gyerekeim jobaratjanak a szüleivel én sem feltétlenül vagyok egyhuron.
 • Körtefa
  vagyok

  Ezt jó lenne alaposabban megnézni, hogy az hoz-e több pénzt, hogy pontos és precíz a könyvelés, de rengeteg időt felemészt a paragrafusok pontos ismerete, vagy az, ha hozod az üzletet, és inkább az ügyfelek kiszolgálásával foglalkozol.

 • ekr
  vagyok
  A bevételnövelés fontos dolog, de suszter maradjon a kaptafánál. A menedzser / tulajdonos a vállalkozásával foglalkozzon: a tevékenységgel, beruházásokkal, hatékonysággal, ügyfelekkel. Meg a pénzügytől, munkaügytől (könyvelőtől) kapott adózási, bér- és egyéb anyagokkal, könyvelési infókkal (vevő-szállító, eredmény alakulása, adóterhelés), egyéb elemzésekkel.
  Ha a vezető viszi ezt a területet, akkor a saját munkaidejének értékét degradálja. Ilyen alapon átvehető a marketing, beszerzés, értékesítés, de még a karbantartás, takarítás is, mondván “ezeket én jobban tudnám csinálni”.
  Tehát szerintem nem javasolt, de ez vállalkozási méret függvénye is, pl. egy evás egyéni vállalkozó vagy katás bt önállóan is végezheti a fentieket.
 • Ez vagyok
  Minél nagyobb egy cég létszáma, a menedzser feladata szinte exponenciálisan nől. Nálunk, a kétfős kft-nkben erről szó sincs. Az én feladatom a logisztika és a könyvelés. Ezt olyan napi 6 órában el tudom látni. A másik tulajdonosé a főtevékenység. Ő is ezt jól megoldja.

  Én a hsz-emben a kislétszámú, családi vállalkozásokról írtam, amiből sok van itthon.
  Azt akartam kiemelni, hogy már egy kis és nem igazán elterjedt dolog is mennyit tud hozzáadni a cég bevételéhez. Igaz, nem adják ingyen, a topon kell lenni a paragrafusok ismeretében. Én semmiképp nem sajnálom az erre fordított időt, mert látom, hogy megéri.

 • ekr
  Igazad van, kis cégnél is elvégezhető önállóan. De ehhez már azért tudni kell. És mivel van némi érintettségem a területen, le a kalappal, hogy tanári szakmából át tudtad képezni magad egy elég összetett tevékenységre. Mert nagy cégeknél elkülönülnek az egyes területek, de a “vállalkozói könyvelő” a könyvelésen túl sok mindennel foglalkozik: bérszámfejtés, kafetéria, munkaügyi ügyintézés, tb-feladatok, adóügyek, adótanácsadás, elemzés, tervezés, némi kötelmi jog. És mindezt globálisan kell látnia. Ez azért nem könnyű, kb. 25 kardinális (és 25 egyéb) jogszabályt érteni és alkalmazni; kommentárokat, szakcikkeket olvasni. És ez az alap, mellette még dolgozni is kell. Egy szakosodott ügyvédnek ennél jóval kevesebb jogszabályt és környezetét kell ismernie, pl. büntetőjog / polgári jog / munkajog / adózási jog. Szóval nem könnyű, mégis rengetegen végzik, a sok panasz miatt váltakozó sikerrel.
 • jami
  Átlag kkv-nál nem kell napi könyvelés, ha valakinek van affinitása hozzá, nem annyira ördögtől való, bár azért sok buktató van. És kellenek kapcsolatok is néha, de aki 20 éve ugyanott van, annál ez nem megugorhatatlan.

  Nem mellesleg simán hozhat annyi bevételt, mint pl. 3 új ügyfél, akikből 1 tuti nyűgös.

 • Családfő
  Ha jó a viszony a nagyszülőkkel, nem osztják az észt stb. – én ilyen példákat látok – akkor a rendszeres találkozás megfizethetetlen. Nem is csak szülői szempontból, hanem amikor látod a gyerekek szemeit csillogni, hogy (megint) találkozhatnak velük. Ugyanezt a nagyszülők szemében is. Ilyenkor jön képbe, hogy az emberi kapcsolat és értékek milyen fontosak. Ez pénzben kifejezhetetlen, illetve addig nem tudja senki átélni érthető okokból, amíg nincs gyereke.
 • jami
  Családfő, nekünk voltak nagyon jó bébiszittereink. De annyira más érzés nagyszülővel hagyni a gyereket. NEM az a különbség, ami a bébiszitter óradíja. És akkor arról még szó sincs, hogy ki mit kitől tanult. Nem feltétlenül épp egy nagyszülő áll közel a rokonságban a gyerekhez, esélyesen valaki lesz, aki igen. Engem a gyerekek épp ma beszéltek rá rokonlátogatásra, pedig nem is olvassák a blogot 🙂
 • Bálint Tamás
  .ke

  +1. Én is pont annak a “csapatnak” örülök, akik inkább az emberi oldaláról közelítik meg a dolgokat. Tudom én, hogy ez egy pénzügyi blog, sőt nagyon hasznosnak is tartom, ám én is elámulok sokszor, hogy miket olvasok. Sok komment azt sugallja, hogy mindent beáldoznak, és semmi se fontos, csak az, hogy mennyire tudod növelni a vagyonod. Márpedig, ha többünknek ezt sugallja, az nem lehet véletlen. Döbbenet.

  Ami az itthon kontra külföld témát illeti, én pont külföldön élek, de én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a családommal anno egyformán gondolkoztunk, így mindenki költözött. Ha nem így lenne, nem valószínű, hogy még mindig kint élnék.

 • Családfő
  jami, pontosan, legyen az nagyszülő vagy épp más rokon (is). És igen, hiába a jó bébiszitter – nekünk is vannak/voltak kiválóak -, az nem ugyanaz, mint egy családtag, akivel harmonikus a kapcsolat.
 • dmry
  rövidebben és másként?
  kérj és merj elfogadni segítséget; adj és akarj támogatni másokat…
  Nem kell megváltanod mások világát!
  Légy tenmagad…!!!
  Engedd hadd menjen…
  Élj a mában, ne a mának…!
  Tényleg akarod azt, akit, amit és akkor
  Bízz magadban és …magadban:)
 • Kisfiú a kocsiból
  Sziasztok! Jelenleg 28 évesen egy gyárban dolgozom, havi 200e.-ért, mellette levelezőn egyetemre járok, gepeszmernoknek tanítanak. 🙂
  Hozzászóláskkat olvasva felmerült bennem a gondolat, hogy átnyergelek az informatikára.
  Ha komolyan gondolja az ember akkor melyik irányba érdemes elindulni?
 • Ildikó70
  @Kisfiú a kocsiból A gépészmérnök se rossz végezettség! Nekem egyik fiam energetikai mérnöknek, a másik mechatronikai mérnöknek tanul. Ha informatikára akarsz átnyergelni akkor rendszerbiztonság és programozás a legjobb – szerintem. De aki már évek óta ezt csinálja gondolom konkrétabb tanácsot fog adni.
 • Ákos
  Egy kicsit félresiklott Warren Buffett üzenete, mert a “Fektess önmagadba!” és a “Képezd magad!” mindenki számára a szakma tanulását jelenti a kommentek alapján.
  Azonban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy van néhány olyan dolog, amivel nagyobbat tud bukni bárki, mint egy f*s befektetési alappal:
  – Válás. 10 házasságból 6 végződik válással és itt a megoldás nem a házassági szerződésben rejlik, hanem az önismereti képzésben, a párkapcsolati dinamika megértésében. Ennek fejlesztésére viszonylag kevesen fektetnek figyelmet, pedig jobb befektetés, mint az n+1 diploma.
  – Betegség. Ahogy a mondás tartja, életünk első negyven évében feláldozzuk az egészségünket a pénzért, a második negyven évben, a pénzünket az egészségünkért. Ezt a képességünket is lehet pozitív irányba fejleszteni. Sokkal olcsóbb.

  Buffett azt mondta, az összes gyengeségünkre fordítsunk figyelmet.

 • jami
  Ákos, pont ezt írtam többször: a dolgozzunk sokat/fejlesszük magunk/keressük a fejlődést nyújtó munkát/környezetet/országot – hosszú távon magányos dolog. Ha ez ok, akkor mehet. De egy fenékkel két ló nem megy. És ha meglesz a jó vagyoni helyzet, a jó szakma – de emellett van 2 válás, akkor összességében 60 éves korra rosszabb a mérleg anyagilag (és főleg mentálisan), mint kicsit átgondoltabb haladással. Persze lehet 60 felett gazdagon elvenni egy 25 évest, a 60 felettieket azért érdemes lenne megkérdezni (ha lenne őszinte válaszra esély): kik alszanak nyugodtabban a másnap miatt, akik mellett 25-40 éve ott a párjuk, vagy akik a többedik manci/gézu mellett kelnek reggel.
  Nagyon jó dolog a gyerekeinkről gondoskodni, de ez nem csak pénz/vagyon. Hanem példa. 40 felett a gyerekkori minták jönnek elő.
 • jami
  Én akkor leszek nyugodt, ha a gyerekeim 30 évesen már tartós, kiegyensúlyozott párkacsolatban élnek. Pénzt sokkal könnyebb keresni, mint társat. Sok srácon látom, hogy azt gondolják, hogy PONTOSAN ugyanannyi esélyük a szép családra 40 évesen, mint korábban. De ez nagy tévedés.
  Nem mellesleg azért, mert ők azok, akiknek nem pálya az elvált nő 1-2 gyerekkel. Legyen a csaj fitt, intelligens, biodíszlet és persze őt akarja. Hááát, vannak ilyen nők, de már rég férjnél vagy épp ők is építik magukat és nem akkor akarnak pár gyerekkel kiesni a munkából és hát 40 évesen már annyi rigolya van, amihez tényleg nagy szerelem kell elfogadni. Ám egy több szakításon átesett sokkal kevésbé lesz vakszerelmes. Ja, meg ne legyen aranyásó, de adja a hátteret, hogy mehessen a munka úgy, mint addig.
 • Lau
  @Kisfiú Szerintem ne tedd. Egy jo mernokember konnyen megtanul 1-2 prognyelvet, amivel el tud indulni IT teren, ha akar. Mernok viszont nem leszel IT emberkent egykonnyen. Tobb villamosmernok ismerosom is van, aki az automatizacio iranyaba ment el, ami IT es mernoki terulet egyszerre. De a gepesz vegezettseg szerintem eleve van olyan jo, mint egy IT-s.

  Egy IT-s 🙂

 • headset
  @Kisfiú a kocsiból
  “Ha komolyan gondolja az ember akkor melyik irányba érdemes elindulni?”

  Egyetértek Lau-val, hogy legjobb befejezni a mérnöki képzést.

  De azzal párhuzamosan el lehet indulni programozói irányba is.

  Ha nem kedveled a formális oktatást, akkor kell egy saját számítógép és egy fejlesztő környezet. Pl. az Eclipse java programozáshoz ingyenes.

  És el kell kezdeni apró alkalmazásokat írni. Mondjuk összekapcsolva mérnöki-diákköri problémákkal. Rengeteg oktató cikk és példaprogram van angolul a neten.

  A legjobb motiváció, ha van valami ismerős kisvállakozó, akinek valamilyen problémáját meg tudod egy programmal oldani.

  Én sok-sok éve úgy kezdtem, hogy egy barátom műszaki videókat csinált, én meg apró animációkat tettem bele a saját C programjaimmal.
  Jó móka volt. A VGA kimenet ment a videóba. A gép olyan lassú volt, hogy a tárgyak éppen jó sebességgel mozogtak 🙂

 • Zedder
  @Kisfiú a kocsiból

  Most ez lehet nagyon elitista lesz, meg magas ló, de én azt látom a környezetemben (és magamon is), hogy sosem maga az IT meg a jó fizu volt a CÉL, hanem az csak jött…

  Ha tényleg érdekel, jól elmerülsz benne, szilárd alapjaid vannak kb. minden vertikumban, akkor rendszermérnökként iszonyat pénzeket lehet akasztani. Persze van aki a kódolásra esküszik, én nagy ritkán tudok kódot olvasni és értelmezni, akár programozó is lehetnék, de pont az a része sose vonzott.

  Szerintem nincs “silver bullet”, nincs olyan technológia, amivel jó leszel. Teljes ismerete az alapoknak + folyamatos önképzés + érdeklődés, és akkor top lehetsz. Ez viszont min. 5-10 év

  (Zárójelben: igenis van értelme a főiskolai-egyetemi IT képzéseknek, mert teljesen más háttérrel kerülnek ki az emberek, ez meg is látszik. Akik hirtelen rágyúrtak egy-egy trendi technológiára, azok hosszú távon elvesznek.

 • Ez vagyok
  https://kiszamolo.hu/a-bolcsek-kove/comment-page-3/#comment-114234
  Ekr, köszönöm, hogy ilyen elismerően írtál a cégben végzett könyvelői tevékenységemről. Valóban az óceánnyi paragrafusokban kell kiismerni magam és ez nem egy könnyű dolog. A könyvelők között mégis a top 100-ban vagyok, mivel mindent kell tudnom, nemcsak egy szakterületet. De megéri, mert bárminek utána tudok nézni, a cégről bármiféle infó csak egy-két gombnyomás a könyvelésben. Szinte másodpercek alatt tudunk mindent a gazdálkodásunkról, jövedelmezőségünkről.
 • Herr Riporter
  @Ákos

  Szerintem is az önismeret a lényeg, a házassági vagyonjogi szerződés pedig azért jó, mert ha komoly gondok kezdenek lenni egy házasságban, akkor szerződés hiányában az a fél, aki jól járna a válással, nem a problémák megoldásában lesz érdekelt.

 • Teddy
  Ami nekem bejött: fizetéskor költségvetést készítek, a bevételek és kiadások mérlegelése után a megtakarításra szánt összeget azonnal átvezetem két megtakarítási számlára megosztva: egyik hosszú távú -ehhez nem nyúlok, itt gyűlik a pénz,
  a másik rövid távú – innen megy a nyaralás, háztartási és műszaki cikkek vétele, váratlan kiadások. A folyószámlán pedig a mindennapi életvitel fedezésére szánt összeg marad: hitelek, rezsi, háztartási kiadások.
  Időnként csinálok egy hónapos pénzügyi böjtöt teljes kiadás visszafogással – ez nagyon hasznos. Ezután átértékelem a kiadásokat.
  Régen hónap végén próbáltam félretenni a maradék pénzt, de ez nem működött.
 • Körtefa
  vagyok
  S ha jó vagy a könyvelésben, miért nem végzel más cég számára is könyvelést?