A gyerekek pénzügyi nevelése 3.

Az egyik legfontosabb, amit megtaníthatsz a gyerekednek, az a pénzzel való bánás. Persze megtanulhatja a saját bőrén is, egy erőn felül bevállalt lakáshitel, vagy egy felelőtlen kezességvállalás után, de jobb, ha inkább segítesz neki elkerülni ezeket a csapdákat. Az oktatást pedig nem akkor kell elkezdened, amikor végzősként kilép az egyetem kapuján, hanem már egész kicsi korában.

Az iskolában sok olyan fontos dolgot fog megtanulni, mint az ostoros moszat felépítése és az Urál ásványkincsei, de a valódi életről és így a pénzről se fog egyetlen értelmes mondatot sem hallani. Ezért tiéd a felelősség, hogy a gyerekeidet felkészítsd az életre az anyagi területen is. (Ahol mégis van pénzügyi oktatás az iskolákban, felmérés szerint több kárt csinál, mint hasznot. Egyébként meg az iskola dolga a tananyag leadása és minden más, az életre való felkészítés a szülők dolga, még ha oly sokan ezt el is szokták felejteni. Az, hogy a gyereked sikeres lesz-e az életben, a te felelősséged, nem az iskoláé.)

Naponta rengeteg alkalom kínálkozik arra, hogy beszélj a pénzről, a munkáról, a költségekről, a megélhetésről a gyerekednek. Neked csak egy dolgod van: használd ki ezeket a lehetőségeket. Amikor pénzt veszel fel, amikor bevásároltok, amikor számlát fizetsz be és a többi hasonló esetben is.

A témáról már írtam itt és itt, most ezt szeretném folytatni. Amit ott leírtam, nem szeretném megismételni, ha még nem olvastad kezd ezekkel az írásokkal.

Már a négyéves gyerekeknek is érdemes megtanítani, hogy a dolgok pénzbe kerülnek és a pénzt meg kell keresni. Mondd el, hogy te is azért dolgozol, hogy legyen pénzetek és írd le, mivel is foglalkozol. Már ebben a korban elmagyarázhatod, mi a különbség aközött, amire szüksége van és aközött, amire vágyik. Szintén érdemes kitérni arra, hogy vannak dolgok, amire várnia kell, mire megszerzi. Nagyon jó a Sesame Street videója a témában (itt), de sajnos csak angolul találtam meg. Az ilyen meséket nézve remek alkalom beszélgetni a látottakról.

(Nagyobbaknak remek ez a játék is, vagy ez a sorozat, sajnos szintén angolul.)

Amire vigyázz: soha ne mondd azt a gyereknek, hogy mi ezt nem engedhetjük meg magunknak, vagy erre nincs pénzünk. Fontos, hogy a gyerek anyagilag is biztonságban érezze magát és ne azt értse meg, hogy nektek nélkülözni kell a pénz hiánya miatt. Mondd inkább azt, hogy nem akarunk erre pénzt kiadni, vagy nem erre fogjuk elkölteni a pénzünket. Nagyobb gyerek már megértheti, hogy van olyan, amire nem telik, de egy 4-5 évest ne terhelj ezzel.

Nagyobbacska (6-9 éves) gyerekeknek beszélj a reklámokról, hogyan akarnak befolyásolni, hogy olyan dolgot vegyél, amire nincs szükséged. Van, aki megtanítja a gyereknek, hogy némítsa le a tévét, ha éppen reklám megy benne.

A megtakarításait az ekkora gyerek már osztályozhatja az elköltöm-félreteszem-befektetem-eladakozom felosztás mellett, ami megtanítja, hogy mi mindenre és miért érdemes félretenni pénzt. Ehhez remek ez a malacpersely, amiről sok éve írtam. Egy jó felosztás a 40% költés, 40% rövid célú gyűjtés, 10% hosszú távú gyűjtés és 10% adakozás.

(Azt természetesen mondani sem kell, hogy a gyerek pénze tabu, olyan nincs, hogy megszorulsz és elveszed a gyerek pénzét. Ha ennyire képes vagy megszorulni, akkor biztos, hogy még neked is sokat kell tanulnod a pénz kezeléséről.)

A hét-kilenc éveseknek itt egy remek játék, ami egyszerre tanítja meg szavakat betűzni és tisztába lenni a pénzérmék értékével.

Ebben a korban már bejön a döntés szükségessége, hogy mielőtt elköltöd a pénzed, nézz körül, hasonlítsd össze az árakat és a termékeket, mert ha egyszer elköltötted, örökre elvesztetted a pénzed.

Az ilyen idős gyereknek már megmutathatod, mire költ havonta a család. Van aki ezt olyan plasztikusan csinálta, hogy az egész fizetését felvette egydollárosokban, hazavitte, kiborította a konyhaasztalra és megmutatta a gyerekeinek, mire mennyit fognak költeni. Kiszámolta a rezsit, csinált belőle egy kupacot, a tankolásra szánt pénzből lett egy másik kupac, az ebédpénzből, a havi lakásbiztosításból, a bevásárlásra szánt pénzből, a tizedből és az összes többi tételből lett egy-egy kupac. Így a gyerekei vizuálisan látták, mi mindenre és mennyit költenek egy hónapban. Ezzel az ötlettel sikerült felkeltenie a gyerekek figyelmét és megértetni velük, hogyan osztják be a pénzt hónapról hónapra.

A kora tinédzser korban már érdemes rávenni, hogy minden megkeresett pénzének a tizedét tegye félre. Még 18 éves kora előtt tanítsd meg neki az eladósodás veszélyeit, külön felhívva a figyelmét a hitelkártyára és az olyan dolgokra, hogy attól, hogy jogosítványa lett még nem kell autót is vennie, főleg nem hitelből.

A költés az egyik leggyakoribb pénzügyi kérdés a gyerekek és a szülők között. A gyerekek egyre többet kérnek. Ezért vigyázz, amikor megveszed neki mindig a csokit és a kisebb dolgokat a boltban. Nemsokára sokkal drágább dolgokat fog kérni és az lesz neki természetes, hogy mindig mindent megveszel neki első kérésre.

A legjobb, ha inkább zsebpénzt adsz a gyerekeknek és egyértelművé teszed, hogy abból kell megvenniük az áhított dolgokat. (A kisebbeknek heti zsebpénzt adj, a nagyobbaknak kéthetente, a tinédzsereknek havonta egyszer. Jó kiindulási alap, hogy annyiszor 200-500 Ft-ot adsz egy hétre, ahány éves a gyerek. Hat éves kor alatt zsebpénz helyett adhatsz kuponokat is, amit aztán beválthat tévézésre, fagyizásra, akármire.)

Légy határozott és következetes. Tedd egyértelművé, hogy a zsebpénzen túl mit fizetsz és mit nem. Így nem lesz kérdés, hogy mi az, amit felesleges kérniük, amit maguknak kell kigazdálkodniuk a zsebpénzükből. Ha már elég zsebpénzt kapnak, vegyenek abból feltöltőkártyát, vagy akár telefont vagy a vágyott sportcipőt is.

Soha ne adj kölcsönt a gyerekeidnek. Tanulják meg, hogy mi a következménye, ha elverik a zsebpénzüket és értsék meg, hogy vannak olyan dolgok, amire gyűjteniük kell, nem érik el azonnal, ahogy megkívánták.

Ha pénzt kap a gyerek, bátorítsd, hogy ne költse el azonnal, hanem gondolja végig, hol is lenne a legjobb helyen a pénze.

Tanítsd a gyereket felelősségre is. Ha mondjuk az utcán hagyta a biciklijét lezáratlanul és ellopták, ne vegyél neki másikat. Gyűjtse össze a saját pénzéből az új bicikli árát, a legközelebbire biztos jobban fog vigyázni. (Azonban ha lezárta a biciklit és úgy lopták el, akkor egy bűncselekmény áldozata. Ekkor megvigasztalod és veszel neki másikat. )

Soha ne vidd magaddal a gyereket a szórákozásból való bevásárlásaidra (shopingolás), ne tanulja el, hogy a vásárlás időtöltés is lehet. (Mit mondjak, te se menj ilyen túrákra, csak értelmetlen költekezés lesz a vége.)

Ha tudod, a nagyobb gyereket vidd magaddal a bankba is és mondd el, hogy mit csináltok és miért. Külön jó pont, ha vele együtt fizetsz be a megtakarítási számládra és közben elmondod, hogy mennyit teszel ide és miért.

Szakértők javasolják, hogy a tíz év alatti gyerekek jelenlétében készpénzzel fizess, ne a mágikus kártyával, amiről soha nem fogy ki a pénz. A készpénz fogyását és átadását megértik, a kártya csak összekeveri őket. Az az a valami, amiből mindig lehet vásárolni. Ebben a korban a kártya még túl absztrakt nekik, nem értik a működését.

Rendszeresen beszélj a gyerekeknek a pénzről és az anyagi kérdésekről, így természetes legyen a számukra, hogy a pénz és a pénzügy az élet szerves része, amivel mindig törődni és amiről beszélni kell.

Soha ne becsüld le a pénz fontosságát a gyerek előtt, csak hogy ne kelljen valami kérdésére válaszolni, Inkább neveld bele, hogy a sikeres élet egyik igen meghatározó eleme a pénz és az ahhoz való hozzáállás.

A gyereked gyakorta fog találkozni azzal, hogy más gyereke iphone-nal járkál és márkás cuccokban jár. Ilyenkor nagyon fontos, hogy elmagyarázd neki, hogy te miért nem veszed meg ezeket a túlárazott, balekoknak gyártott dolgokat és vegye észre, hogy egy ember értékét nem az általa birtokolt kütyük és egyéb vackok határozzák meg.

Még egyszer, nagyon fontos: nehogy azt mondd, hogy ti azért nem vesztek meg ilyen dolgokat, mert nektek nincs rá pénzetek, mert akkor azt fogja megérteni, hogy ezek a státusz szimbólumok tényleg a gazdagságot és a jólétet fejezik ki, miközben ez egyáltalán nem igaz. (Ugye már olvastad a milliomosokról szóló cikkemet?) Így fog élni, hogy ő is majd a 250 ezres telefonok és a 15 milliós autók bűvöletében látja a sikeresség kifejeződését.

A másik rossz, amit csinálhatsz, hogy a kisebb ellenállás elvén te is megveszed neki ezeket a vackokat, hogy ne lógjon ki a többi konzumidióta pénzügyileg tudatlan, a reklámozott termékek bűvöletében élő kortársa közül. Így sikeresen arra neveled, hogy mindig a kívánságai és a társadalom torz értékítélete alapján élje az egész életét. Na, ne csodálkozz, ha már 30 évesen is ki se fog látszani a sok hitelből.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, három-négy hetenként indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

107 hozzászólás

 • dora
  Ha lesz egy gyerekem már kicsi korától megtanítom arra hogyan bánjon a pénzzel tudatosan. Azt hisszem hogy jó ha minden hónapban kap egy fix zsebpénzt amit be kell tudnia osztania vagy félre rakni ha valamire szeretne gyűjteni. Persze a szülőnek biztosítania kell az alap dolgokat mint a lakás,rendszeres étel,iskolai felszerelés költsége,ruháztatás,sport tevékenység,könyvek. Egyetértek abban hogy meg lehet mondani nekik hogy otthoni is készíthet uzsonát amit elvihet vagy elverheti a zsebpénzét a büfében is de akkor nem marad mindarra amit szeretne. Az otthoni alapanyagokból készített uzsona minősége magasabb mint a büfé választékának a színvonala. De a gyerek dönti el hogy tabletet szeretne 2-3hónapos gyüjtőgetéssel +otthoni uzsival vagy esetleg büfézne és -tablet. Alsós kortól mondjuk. Egy ovisnál inkább azt alkalmaznám hogy a különböző játékokból választhat 1,a pénz értéket nem érti még
 • N0MAD
  Csak, hogy én is croissantozzak egyet:
  Informatikusként jól keresve, nagy részét félretéve Iphone miatt balek lettem 🙁
  Értem én, hogy ovisokról van szó, de a fogalmazás nem lett szerencsés, nem jó ötlet a cimkézés. Legyen szó bármiről. Ha valakinek (autó/tv/rádió/festmény/számtech) az érdeklődési köre, akkor arra többet költ, szerintem ez rendben van. Ahogy ez nálam kialakult:
  Mielőtt elkezdtem dolgozni, állandó lista volt a fejemben mikre vágyom (ruha, cipő, motor, stb) amikor saját jövedelmem lett, eljött a kánaán, viszont rájöttem, hogy mindent akkor sem tudok megvenni, ellenben ezeknek a dolgoknak az értéke is csökkent a szememben, nem is hiányoztak. Ami hobbim/ szenvedélyem arra költöttem, mert nekem fontos volt, tudomásul vettem, hogy ez azt jelenti, hogy másra kevésbe tudom megtenni.
  Ma is azt vallom: nem lehet mindenen spórolni, kell valami, ami nekünk fontos, folyt:
 • Kiszamolo
  NOMAD, már százszor megbeszéltük: nem az a baj, hogy drága autót vagy telefont veszel, ha megteheted.

  Járjál 40 milliós autóval, de akkor hozzon a céged évi 80 milliót és legyen a bankban másik 150 milliód minimum.

  Nyugodtan vegyél iphone-t, ha az nem több, mint egy heti kereseted. De a vásárlók 95%-a hitelre veszi, 24 havi részletre. Na, ők tényleg balekok.

 • N0MAD
  Ami neekünk fontos, amire többet költünk az átlagnál. Cserébe tudunk spórolni szinte minden máson, félretenni, és mégse azt érezzük, hogy nyomorgunk. Nyugodtan tudtam nézni egy sportkocsit, mert arra gondoltam, hogy neki viszont nincs XY-ja. Hisz ideje se lenne rá annyit rászánni mint én tettem:)
  Még ha önámítás is volt részben, sebaj 🙂
  Nekem müködött: szeretnék egy olyat -> ok, végül is meg tudom venni, de megéri-e, hogy a fő hobbimtól vegyen el időt? Nem, tehát nem kell. 🙂
 • NOMAD

  Francba, már nem először vitatkozom veled, eddig még mindig el kellett ismernem, hogy igzad van 🙂
  (bár megjegyzem, hogy az eredeti szövegben nem volt szó hitelről, unblokk balekozás volt, de ez csak szőrszálhasogatás a részemről…)
  Más: lehet, hogy csak elkerülte a figyelmemet, de olyan tanácsot nem adnál, hogy aki tud pénzt félretenni, de nem szeret/nincs ideje “foglalkozni” vele, utánaolvasni a dolgoknak, az hova tegye? Vagy ez személyreszabott tanácsadás témája inkább?

  (ok érteni vélem én, hogy diverzifikálás meg különböző kockázatok, de valami mankó esetleg?)

 • Geri
  Érdekes volt ez a három részes kis ismertető és egyet is értek vele.
  Bár nem biztos hogy a gyereket olyannal kéne traktálni hogy hosszú távon megéri a Ferráris ágy mert majd úgy is kinövi, vagy hogy otthon pénzért mosogat…
  A házon kívüli munkavégzés és pénzszerzés, a zsebpénz beosztás az oké. Na meg az édesség, huszadik dömper sem kell, meg telefon 6 éves stb.
 • Stiel
  unblokk helyett en bloc lesz az:

  en.wiktionary.org/wiki/en_bloc