A huszadik jobb lesz

Rendszeresen beszélek emberekkel, akik vállalkozni szeretnének, mert vagy túl keveset keresnek, vagy nem szeretik, amit csinálnak, de gyakran mindkét dolog együtt áll fenn.

Az elmúlt két hétben három olyan személy is volt, aki azért nem vág bele a saját tanácsadó/oktató/szolgáltatást nyújtó cégébe, mert úgy érzik, hogy nem tudnak még eleget, soha nem tartottak még oktatást, vagy csak alkalmazottként csináltak cégeknek mondjuk online marketingkampányokat.

Maradnak még pár évet a cégnél, ahol vannak és tanulnak még.

Ilyenkor mindig elmondom nekik, hogy soha nem lesz olyan, hogy mindent tudnak és soha nem lesz olyan, hogy valaki nem lesz ügyesebb, gyakorlottabb vagy okosabb náluk. Ha erre várnak, életük végéig várhatnak.

Mindig megvigasztalom őket, hogy az első céges oktatásuk vagy az általuk készített első honlap céges megrendelőnek valószínűleg nagyon gagyi lesz. Az ötödik már fényévekkel jobb, a huszadik pedig már közel 90%-os.

De soha nem lesz ötödik, huszadik és századik előadás, megszerkesztett honlap, levezényelt online marketingkampány vagy bármi, ha nem lesz első és második és harmadik.

Neked nem mindenki másnál kell okosabbnak lenned, hanem annál, akinek tanácsot adsz, akiknek oktatást tartasz vagy weboldalt szerkesztesz.

Hidd el, már a mostani tudásod is nagy segítség sokaknak és valószínűleg sokkal többet tudsz, mint az ezen a területen ügyködő emberek háromnegyede.

Az nagyon jó, hogy tanulni akarsz és képezni magad, ezt soha ne hagyd abba, de a mostani tudásod is éppen elég, hogy akár a meglévő munkahelyed mellett elkezdd végre a vállalkozásodat, amit már évek óta tervezel és évek óta halogatod az indulását.

Ideje felállnod a rosszul fizetett állásodból és elkezdeni azt, ami a szívedben van.

Mi a legrosszabb, ami történhet? Ha nem úgy kezded a vállalkozást, hogy kölcsönkérsz húszmillió forintot a banktól (és úgy soha ne kezdj semmilyen vállalkozást), a legrosszabb esetben egy-két év múlva kénytelen leszel visszamenni a rosszul fizetett munkádba.

S a legjobb, amint írtam, a munka mellett elkezdeni vállalkozni és akkor váltani főállású vállalkozói státuszra, amikor már legalább a munkabéred 80%-át megkeresed a vállalkozásodból is.

De hidd el, más sem okosabb, tanultabb, ügyesebb, mint te az adott területen. De ha mégis, neked elég, ha az alsó harmadánál okosabb és ügyesebb vagy. Ha ők megélnek belőle, te is meg fogsz. Csak lépj ki végre.

Share

146 hozzászólás

 • csizkek
  “Egyetertek. Mo-n vallalkozni mar-mar lassan extrem sportnak szamit…”
  Igen:) Es mar nem kell nagyvallalkozonak lenni, hogy extrem sport legyen az egesz. Es a kontraszt akkor durva, ha vki kiprobalta magat vmi vallalkozokent kulfoldon.
  Az EUs penzek nem jonnek, etetni kell aholdudvart. Az osszes eddigi kamu IT projektek, elkutattuk projektek es hasonlokra ugyse lesz penz. MAr latszik, hogy nincs. A leeso morzsakra mar nem alapoznek, a penz ugyis a ner-ben marad..
  Epitoipar, jo eg tudja. Lesz e energiatakarekossagra valoban atallas, passz. Talan itt lehet vmit kapalozni. De felesleges. HA ert az ember vmihez, keresni kell vmi kulfoldi freelance melot elso korben. Vagy elhuzni. Felesleges egetni az eveket, hogy majd jobb lesz.

  SMiklossal egyetertek, hogy csinaljon vmit az ember mert kel elso-masodik-harmadik lepes. Csak epp a helyszinnel es a modjaval nem ertek egyet:)

 • Egy másik mérnök
  Munkahely mellett bevállaltam egy hosszabb projektet év elején (még mindig tart). Az a tapasztalatom, hogy amit egyedül el tudok végezni kompletten, tehát egy értelmezhető csomag az ügyfél részére, az szakmai kihívást tekintve nagyon nagyon alacsonyan van. Hiába 1,5- szeres az órabér így, inkább veszek részt összetettebb fejlesztésekben alkalmazottként. Természetesen ez csak az én helyzetem.
 • pasta
  Na a cikkben leírt hozzáállás az ami jól mutatja, ezek milyen munkák, ahol belefér, hogy majd a huszadik jobb lesz.
  Gondolom szívesen mennél ugyanilyen mentalitással dolgozó autószerelőhöz, dolgoztatnál építőipari munkát, könyvelőhöz, étterembe.
  Ők nem mondhatják, hogy bocs, hogy beesett a kocsidon a fék, megvágott az áram, szivárgott a gáz, rajtad a NAV vagy azóta is fosol, ez az első melóm még csak, de később tuti jobb lesz.

  Miért, az autószerelőd, a burkolód, a belgyógyászod nem volt kezdő?

  Vagy mit akarsz ezzel mondani?

  A te autószerelőd 20 évesen már negyven év tapasztalattal rendelkezett?

 • Zoli85
  Off de légyszi segítsetek!

  PAYPAL: HA VAN USD-M A SZÁMLÁN, MIÉRT CSAK FORINTOS SZÁMLASZAMRA KEHET UTALNI? NEG KEHET EZT VHOGY KERÜLNI HOGY NE VÁLTSA ÁT?

  REVOLUTOT SE FOGADJA EL.

  KÖSZÖNÖM

 • Belavoltam
  Jol tudod.
 • Cementes

  Nagyon egyszerű, nem KATA-t választod, mint adózási forma. Tudom, hihetetlen, hogy ezután neked is nagyobb arányban kéne vállalnod a közterheket, de ez van, üdv a klubban.
 • Vill_Zs

  Hasonló helyzet itt is. 5 év multis villamosmérnöki munka után/mellett egy mérnök rokon unszolására megszereztem a kamarai jogosultásot épületvillamossági tervezésre. Nem vagyok egy vállalkozó típus de az önálló tervezéssel szerzett vállalkozói szemlélet nagyot lendített az életemen. Rengeteget lehetne róla mesélni de ezt az utat mindenkinekagának kell kijárni. Ha megvan a jogosultság és megismerkedsz pár építésszel akik összefogják a szakágiakat, gyorsan lehet sok munkád. De ez csak 1 tipp a sok közül…
 • Belavoltam
  Egyeni vallalkozokent pl. egy Wise szamla pont eleg, nem kell vallalkozoi szamla egy magyar banknal. Aztan realisan mennyi az eselye annak, hogy 10 even belul keresel a vallalkozasoddal 1 milliardot? Most hagyjuk azt a lehetoseget, hogy a forint a pengo utan ered. Akkor kb. zero.

  De tegyul fel, megis lesz annyid. Miert akarnad bankban tartani? Siman kiveheted, elkoltheted, befektetheted, visszaforgathatod a vallalkozasba, stb. Azt nem fejtetted ki, hogy mit jelent az, hogy “a bank elteszi ezt a penzt”? Lattal mar csak ehhez hasonlot is? A sberbank esete ugyan tanulsagos, de nem tartom realisnak pl. az otp-nel. De nyithatsz pl. kulfoldon levo banknal is szamlat egy nyugati, nalunk civilizaltabb orszagban is.

 • csizkek
  “Kőműves/burkoló vagyok.”
  Ahogy az osszes tobbi:) Keres egy “fovallalkozot” a kornyeken akinek elmondja, hogy bedolgozna idonkent de “feketen”. Az meg elintezi..:)
  Mostanaban ugyis divat kulfoldrol hazamenni ugy, hogy itt marad 1 eves munkanelkuli “tamogatason”. Otthon meg feketen dolgoznak. 1 ev utan meg visszajon ujra kicsit:)
 • axt
  Amiről te írsz, az valós veszély, de szerencsére ritka. Szerintem egy tanácsadó el tudja mondani, hogy a bankcsőd kockázatát hogy tudod minimalizálni. Nekem laikusként annyi jut eszembe, hogy több számlával kell rendelkezni több banknál. Igen, ennek díja van, de cserébe nem egy lapra teszel fel mindent.
 • D

  Nem volt erőm követni a KATA változás összes részletét (így nem tudom, hogy KATA-mellékállás opció e), de mellékállásban vállalkozást nem csak KATA adózás szerint lehet csinálni.
 • Cefalú
  Nagyon sokat gondolkodtam, hogy IT adminként mit tudnék vállalkozni… Az a baj, hogy nagyon telített a piac, és látom az IT-s kollégáimat (hangsúlyozom, nem fejlesztő, hanem üzemeltető), akik mellékállásban próbálnak bármit csinálni. Gyakorlatilag a Mari néni gépének vírusirtása, meg a Pista bácsi notebookjának a telepítése sza*ért húgyért, már bocsánat. Plusz az idegeskedés, ha van is céges ügyfelük, hogy mikor fizetnek… Illetve, ha az embernek nincs tervezői vénája (én pl. sajna nem vagyok az az alkat aki a 0-ról felépít mondjuk egy céges hálózatot, szerverekkel… én üzemeltetni szeretek, kész dolgokat). Lehet, hogy a cikkben szereplő kifogáskereső iskolapéldája vagyok, de nagyon sokat gondolkodtam már, hogy mit tudnék kezdeni a tudásommal vállalkozóként… Nem jutok egyről a kettőre 🙂 Jó, a főállásom egész jól fizet, és nem egy megszakadós, szóval annyira nem is görcsölök rá.
 • Tekintetes úr
  Nekem mindegy, elfogadom az EU-s pénzeket is. 🙂
 • Peter
  a PayPal az ilyen, nem fogod tudni ezt megoldani, én legalábbis, meg sokan mások nem tudnak erre megoldást. Logikusan azt szeretné a PayPal, ha ő váltaná át és kész… meg kell próbálni nem PayPal-ra kifizetést, utalást kérni, hanem ott a Revolut vagy Wise USD számlaszám…
 • You
  Főállás mellett (kisgyerekem is van) vállalkozom – szeptembertől átalányadózva. A covid alatt kezdtem el egyedi ékszereket készíteni, most már egy stílustanácsadó képzés is megvan, (amit az ékszerekkel is össze tudok akár kötni) ezek az amúgy teljesen hétköznapi munkahely mellett hoznak azért látható jövedelmet, de megélni nem elég. Még.
  Kilépni a főállásból nyilván nem merek, pedig körülöttem tele ilyen sztorikkal a világ, “XY a jólfizető multit otthagyta az álmáért és húúú de bejött az élet”. Én viszont nyúl vagyok ehhez, illetve azért nincs olyan szintű kipárnázottság anyagilag, ami mellett ez beleférne. Úgyhogy hétvégente tanácsadok, rendelésre készítek ékszert, ezek tesznek igazán boldoggá, és próbálok tenni azért, hogy később megéljek belőle. Bizonyára vannak ennél komolyabb vállalkozások is, de se a könyvelés, se a programozás nem érdekel és nem is vagyok jó ezekhez 😀
 • BTM
  Régóta szeretnék elindulni ezen az úton az önállósodás felé. Gépészmérnökként, és két évtizedes (főleg ipari) épületgépészeti beruházásokban való részvétel után, projekt tapasztalattal, és műszaki ellenőri jogosultsággal, de tervezői jogosultság nélkül, főleg műszaki ellenőri tevékenységet tudnék végezni saját vállalkozás formájában. Viszont eddig olyan esetekben hívtak, főleg társasházi beruházók, hogy a kivitelezés utolsó hónapjában csatlakozzak be. Addig az ilyen kötelezettségükre tettek magasról, viszont hirtelen kell valaki az átadás előtt, aki alá tud írni a megfelelő helyen. Amikor visszakérdezek, hogy felelősen mégis hogy végezzem el a feladatomat, amikor már minden vezeték eltakarása megtörtént, a teljes kivitelezési folyamat fázisait nem is láttam, stb. A válasz rendszerint az, hogy nekik csak a papír kell. Amihez viszont nem akarom adni a nevemet, így udvariasan elköszönök.
 • Oregon

  Egy cégnek ne legyen készpénze/számlapénze. Ha pedig van, akkor legyen kb. ugyanannyi hitele ugyanattól a banktól.

  Ha a cégnek pénze van, akkor fejlesszen vagy fizessen osztalékot.
  Ha a cégnek pénze van, akkor csináljon arbitrázs ügyleteket.

 • beetle
  Off

  A Wise törli az euró tartás költségét! Most jött a mail. “Töröltük az euró tárolási díját”

 • Zöldhajú Lány
  Mi számít ma Magyarországon sikeres vállalkozásnak? Havi 1 millió nyereség? Vagy ehhez azért több kell?
 • sanyi

  ugy lett autoszerelo, hogy elotte seged volt masik autoszerelo mellett az o muhelyeben.

  ez egyebkent mernok stb kerdesere is valasz: nem tiltja semmi, hogy irjal egy masik csakonak h figyu keves penzert segitek h megtanuljam amit nem tudok/gyakoroltam.
  vo: jogsi utani vezetoi kepzesek

 • merdaloki
  Az internet korában ezek a tanácsadások számomra értelmezhetetlenek. Általában valami öltönyös sajat hangjaba szerelmes alak magyaráz triviális dolgokat hatekonytalanul. Self learning a jövő.
  Szerintem ez amugy nem is vállalkozás, hiszen altalaban se tőke, se valódi kockázatvállalás nincs mögötte. Ilyen értelemben a beszamlázó éjjeliőr is vállalkozó.
 • géza
  Azért nem vállalkoznak mert nem mindenki vállalkozó alkat. A vállalkozó legfőbb dolga hogy vállal legfőképpen kockázatot. Az emberek legnagyobb része csak álmodozik a nagy pénzről és szerintem a vállalkozónak sem a pénznek kellene lennie a legnagyobb motivációnak. Az álmodozók valójában éppen elég jól élnek , hogy ne legyenek éhesek a sikerre . Maradjanak csak szépen alkalmazottak .
  Alkalmazott vagyok és vállalkozó is .Mi az ami hiányzik , hogy teljes gázzal vállalkozó legyek?
  A bátorság …
  Ui: Felelősséggel kellene tanácsolni bárkinek ,hogy vállalkozzon . Ne legyél Szabó Péter akinek egy agyszteroid kúrája után felmondanak azzal , hogy most majd megváltom a világot , mert aztán nagy lesz a kijózanodás
 • csizkek
  “Nekem mindegy, elfogadom az EU-s pénzeket is.”
  Azt csak a ner cimbiknek osztjak. Vagy beallsz oda es bavallalsz 1-2 erdekesseget. Vagy beallsz morzsaszedonek mert csak te ertesz vmihez. Annak meg ugyis az a vege, hogy atb…nak.
  De mar ugyse jon EU penz:) Nem mellesleg a penz nagyja ugyis betonba ment es mene ha lenne..
 • Milliomos dzsesszdobos
  Hááát… azért mondjuk el lehetett volna mondani a cikkben pár apróságot a motivációs rész mellett is.
  Csak hogy tiszta legyen:
  1. Vállalkozóként nincs fizetett szabadság.
  2. Ha nem fizet az ügyfél, így jártál. Vagy behajtod magad, vagy drága pénzért esetleg be tudod hajtatni. Cserébe te leszel a szarszemét alak a szemében
  3. A vállalkozások 80%-a csődbe megy az első 5 évben. A maradék 20% nagy része is csak eldöcög, az összes vállalkozás töredékének “jön be az élet”, de róluk fogsz hallani mindenhol.

  Lehet sokkal több pénzt keresni, persze. Kevesebb munkaidővel, de több stresszel, és több bizonytalansággal.
  Csak azért mert utálod a munkád, és kevés a pénzed ne legyél vállalkozó, mert nem ez a megoldás. Keresd meg, hogy mit akarsz csinálni, képezd magad, mert attól, hogy te leszel a 3452. masszőr / webdizájner a környéken még nem leszel előrébb.

  De azért az megvan, hogy ez a cikk nem szól mindenről és nem egy könyv, hanem kétezer szó maximum?

  https://kiszamolo.hu/kisvallalkozasok-penzugyei-ujra/
  https://kiszamolo.hu/a-kisvallalkozasok-penzugyi-alapjai/
  https://kiszamolo.hu/jovedelmezo-a-vallalkozasod/
  https://kiszamolo.hu/gazdag-papa-szegeny-papa-es-a-penzugyi-ostobasagok-gyujtemenye/
  https://kiszamolo.hu/miert-a-penzedet-akarod-csak-kockaztatni/

 • Tanacsot adok, veszek
  Lassan egy eve contractorkent dolgozok egy kulfoldi cegnel, csak fogom a fejem hogy miert voltam annyira hulye hogy nem ezelott jopar evvel kezdtem el igy dolgozni… A haverknak mondogatom hogy nem erdemes a magyar fizeteskert dolgozni, semmivel se masabb a tanacsadas ha jo ceget fog ki az ember es konnyen a magyar berek 2-3x-at el lehet erni. A haverok mindig kitalalnak valamit hogy most ezert nem maskor meg azert. Szerintem nem mindenkinek valo a vallalkozas es a tanacsadas.
 • csizkek
  “Plusz az idegeskedés, ha van is céges ügyfelük, hogy mikor fizetnek…”
  Haha.. Az idegeskedes nem is a fizetesnel jon, mert az a teljsites igazolas kiallitasa utan legalabb fix. 3-6 honap, szerzodesedtol fuggoen:) De nagy cegnel mar reg kesz van a munka, de hivatalosan meg meg sem rendeltek.. Mert xy epp szabin, a masik lusta, a harmadiknak nem az a dolga, a negyedik meg ugy gondolja, hogy szivassuk meg az alvallalkozot.
  A woking peered meg szettarja a karjat es azt mondja, menjel inkabb alkalmazottnak:)
  Ha meg mikrovallalkozasod van es van esetleg vmi anyagkoltseged, akkor meg pisloghatsz a cash-flown.
 • axt
  Légyszi ezt a személyeskedő, alja politizálást mellőzd velem szemben. Köszi.
 • csizkek
  “Gondolom szívesen mennél ugyanilyen mentalitással dolgozó autószerelőhöz, dolgoztatnál építőipari munkát, könyvelőhöz, étterembe.”

  Hat pedig igy mukodik:) Kezdobb autoszerelo meg fogja csinalni a fekedet, nem hallsz meg, csak lehet 5x annyi ido es kozben elcsesz vmi mast. Persze nem fogja mondani, csak szamlazza azt is, mert javitani kellett.
  Etterem gondolod nincs tele kezdo iskolabol kiesett minimal tapasztalatu arcokkal? Konyvelo megcsinalja a kepzeset, eloszor ugyis vmi konyvelo idoban fog dolgozni akar “vallalkozokent” felugyelet mellett.
  De epitoipar a kedvencem. Kijon a mokus, a miert igy csinalod kerdesre, mert igy szoktuk. 🙂 Csak nezz szet mik epulnek manapsag, romok ujkinezetben. 1 hete meg taxizott, ma mar burkol:)

 • Eszef
  “41, 42 építőipari kivitelezés; 43 építőipari szolgáltatás” – ezen TESZOR szám alatti tevékenységek is a 80%-os költséghányadba esnek, tehát főállás mellett 6 millió forintig adó- és járulákmentes vagy. (Főállásban pedig szja mentes 6 millió forintig), ha mást nem számlázol egész évben, csak ezt.
  Efelett is kedvező az adózás, hiszen a bevétel 20%-a után kell csak adózni, ez nincs 10%

  Persze azért nem árt könyvelővel egyeztetni.

 • Bill
  Koreai cég akar egy Mo-i mérnökirodát, pénzügyi év elején átutalnak 2,5 millió EUR-t, ebből kell megoldani 20 mérnök fizetését, eszközök beszerzését, terembérlést, stb. EUR alapú lenne a fizetés, forintban fizetve. Én 2013-ban mentem ki Németországba, jelenleg heti 35 órában, évi bruttó 120k EUR a fizetésem, a koreai cég ajánlott 250k-t, a műszaki tartalomért kellene feleljek, Budapestre visszaköltözve. Számomra egyedül a bank a szűk keresztmetszet, mi van, ha szeptemberben átutalják a 2,5 millió EUR-t, és a bank zsebre rakja? Mo-n ez egy 7 vagy 8 éves per, addig csődbe megyünk. Vagy ha csődbe megy az adott bank, maradunk 100k EUR-al.
 • Hadenishadenis
  ez esetben javaslom a KDB-t, azaz a koreai fejlesztési bankot. Magyarországon is van leanyvallalatuk és vállalati ügyfelekre vannak specializalva. Felteszem bennük a megbízóid is jobban megbíznak 🙂 Ha sikerrel jársz, keress a jutalékért 😀
 • AJS
  Néhány hozzászólásban a munkaviszony/jó fizetés problematikája köszön vissza. Alkalmazottként a középszerű teljesítménnyel jobb. Kiemelkedő teljesítménnyel viszont soha nem fogod megkapni a hozzáadott értéked, illetve van egy plafon. Magyarán, alkalmazottként a határhasznod a többlet munkával, vagy jobb teljesítménnyel folyamatosan csökken, és garantáltan sokkal több pénzt keresel másnak, mint amibe kerülsz. A teljesítményed ráadásul “elvehető” , a tulajdonos/cégvezetés meg bármikor dönthet úgy, hogy van aki ezt olcsóbban csinálja/mindenre bólogat/sógor, koma, barát stb. Vállalkozóként nekem az első év nehéz volt, de folyamatosan építkezve ma sokkal kevesebbet dolgozom, sokkal többért. Ezzel együtt egy jótanács, egy évnyi megtakarítás/költségfedezet nélkül óvatosan vágjatok bele, illetve sanszos hogy lesz egy recesszió idén/jövőre, érdemes kivárni a végét.
 • Adatmérnök
  Én is régóta gondolkodom már, hogy vállalkozásba kezdek, akár csak mint egyéni vállalkozó, viszont nem tudom, hogy amivel foglalkozom (adatmérnök/data engineer) hogy szerezzem meg az első munkáimat/partnereimet – akinek van tapasztalata szivesen meghallgatnám!

  Data engineer szolgáltatásokat (rendszerint nagy mennyiségű adat kinyerése rendszerekből, rendszerintegrációk, adatbázisok tervezése, esetleg még vizualizációk/reportok elkészítése) nem igazán olyan, amit magánszemélyeknek, vagy akár KKV-nak nagyon tudnék ajánlani. Legalábbis nekem eddig úgy tűnt hogy a KKV-k ezek iránt nem igazán érdeklődnek, nagyobb cégek meg nem igazán állnak szóba egyéni vállalkozóval null referenciával… :/

 • Maccs
  Munka mellett szívesen vállalkoznék (a szakmámban), de számomra az a probléma, hogyan szerezzek ügyfélkört?

  A munkám nem olyan, hogy az ottaniakat vihetném privátba.
  Ismerősöm kevés, nem tudnak beajánlani senkinek.
  Fészbúk hirdetésben valahogy nem hiszek.
  Akkor mégis hogyan?

  Ha lenne pár cég / vállalkozó, aki az ügyfelem, ők már adhatnának az ismerőseiknek tovább, de az első ügyfeleket honnan kerítsem?

  Nekem ez a bajom, ehhez nem értek, különben csinálnám, szerintem a szakmámban jó vagyok.

 • tclar
  Ahogy láttam az elmúlt 20-30 évben a cégemnél, 10 év adott területen eltöltött idővel a volt kollegák és egyetemi csoporttársak aktív kapcsolattartásával elhatározás kérdése hogy kiszáll az ember az alkalmazotti létből és a kapcsolatrendszerével meg fog élni átlagosan, leesik innen-onnan pár 10k-100kEUR megrendelés. Olyat nem láttam a 30 év alatt hogy más területen nulláról indultak és csak marketingre alapozva sikeresek lettek volna, ők buktak.
 • Kommentháború
  dzsesszdobos
  Mit gondolsz, az alkalmazottnak van valójában fizetett szabadsága? Vagy esetleg a többi, munkában töltött napért arányosan kevesebbet kap, a kivett szabadságot ellensúlyozva?

  Más.. a vállalkozónak megvan az elméleti lehetősége arra, hogy több kockázattal de többet is keressen mint egy hasonló profilú alkalmazott. De nem az a joga, hogy pl KATA-val csekély adót fizessen, azaz dotálva legyen. Ha csak így sikerül többet keresnie, azaz a normál adót nem tudja kitermelni, akkor bocs: alkalmatlanabb mint az alkalmazott versenytársa.

  Azt meg hagyjuk is, hogy a stílustanácsadó vállalkozó, de kedvencem még a budipapírt áruló, tegnap alapított “startup”.

 • Copywriter
  Akinek probléma az ügyfélszerzés: megkeres engem, felépítünk egy SEO projektet, az meghozza a forgalmat a weboldalra, és nekik lehet eladni, értékesíteni, dolgozni.

  Igen, pénzbe kerül. Havi 50000 Ft-tól már elérhető.
  Igen, időbe kerül. Legalább 4-6-12 hónap, mire jó eredményeket lehet elérni.
  Igen, van olyan terület, ahol ennyi pénz és ennyi idő nem lesz elég, mert olyan sok pénz van benne, hogy a versenytársak is sokat költenek SEO-ra.
  És igen, a weboldalra érkező látogatót még meg is kell fogni, minőségi munkával kiszolgálni, hogy visszatérő ügyfél legyen vagy ajánljon.

  De aki ezeken a dolgokon túltette magát, az nyugodtan keressen a 6toplists kukac gmail pont com címen.

  Nem kell félni, vállalkozóként sohasem az a fő feladat, hogy dolgozz, hanem hogy ügyfelet szerezz. Pont emiatt, ha van már ügyfeled, akkor a minőségi munkádból mindig meg fogsz élni.

 • V
  nyugodtan keress meg nagy cegeket, a “nulla referencia” kerdest en 3 eve ugy oldottam meg hogy az akkor 10 eves szakmai tapasztalatombol kimazsolaztam az erdekesebb, kihivobb feladatokat es beirtam CV-be mint projektek. Ezt egy fejvadasz tanacsolta es mukodott: elvegre vallalkozokent is pont ugy kell pl problemat megoldani vagy rendszert tervezni mint alkalmazottkent
 • géza
  Szerintem egy lehetséges út , hogy egy szakirányú platformon felhívod magadra a figyelmet . Blogbejegyzéseket írsz ,kommentekre válaszolsz sokat sokszor kicsit adsz ingyen a tudásodból , hogy a fizetős ügyfelet is bevonzza. A másik hogy jó nagy pénzt elköltesz a szolgáltatásod reklámozására google kampányok facebook .Harmadik , hogy az árversennyel próbálsz piacot nyerni. Persze mindezt kombinálva vagy egyszerre . Szerencsére rengeteg platform van erre.
 • DvDvDv
  “S a legjobb, amint írtam, a munka mellett elkezdeni vállalkozni és akkor váltani főállású vállalkozói státuszra, amikor már legalább a munkabéred 80%-át megkeresed a vállalkozásodból is.” – Másfél éve kezdtem el kereskedni. Euróban veszem meg kintről a termékeket vagy esetlegesen itthon forintban (sokszor ugyanaz a termék itthon olcsóbb – már amennyiben megjelenik és eérhető – lévén, hogy az adott árfolyamot nézem ha kintről veszek, mert forintban adom el itthon.) Az első évet egyhavi bérnyi nyereséggel zártam, mondtam is, ha ennyit kitermelek évente, az már jó, 13. havi fizu, lesz mit elnyaralni mondjuk vagy valami. Idén ott tartok, hogy egyhavi megvan havi szinten, multis munka mellett/közben hála Istennek. Egy hype termékről van szó, szóval nem tart ez se örökké, de piaca mindig lesz. Kereskedelemmel nem nagyon foglalkoztam eddig, ezeket is csak facebookon vagy Instán adom el.
 • DvDvDv
  2.
  De most értem el ugye arra a szintre, hogy 1=1 arányban van a multis (nem túl fényes) fizetésemmel. De ez is radar alatt megy. Most akartam KATÁ-t nyitni rá (lévén hogy főállás mellett nem lehet már KATÁzni), de én minden további nélkül megtartom azt az 50.000 forintot, ha már így alakították. Meg szerencsére pont ebben az időszakban jött be ez az extra, szóval olyan hazalmas félelmeim szerencsére nincsenek. Forgatom a felhalmozott tőkét, mondjuk a kifehérítéssel küzdök most, hogy jusson is, maradjon is. És tényleg, az ember tudása a legértékesebb asset, amibe belefektethet. Peace!
 • Géza
  Nagyon egyszerű eldönteni, hogy vállalkozz-e, erről a két állításról kell eldöntened melyik igaz számodra (igazából pedig mindkettő)

  Vállaklozónak lenni azért jó, mert senki nem mondja meg, mit, hogyan csinálj.

  Vállaklozónak lenni azért rossz, mert senki nem mondja meg, mit, hogyan csinálj.

 • SzaboZ

  “Más.. a vállalkozónak megvan az elméleti lehetősége arra, hogy több kockázattal de többet is keressen mint egy hasonló profilú alkalmazott. De nem az a joga, hogy pl KATA-val csekély adót fizessen, azaz dotálva legyen. Ha csak így sikerül többet keresnie, azaz a normál adót nem tudja kitermelni, akkor bocs: alkalmatlanabb mint az alkalmazott versenytársa.”

  Mondjuk alkalmazottként én is boldog lennék, ha az összes, havi járulékfizetési kötelezettségemet letudhatnám havi 50ezer Ft-ból.. 😀

 • Menyus
  A cikk vallalkozasrol szol, de ezer masik jovedelmezo “vallalkozas” van. Pl. profi pokeresnek lenni, vagy traderkedni. Igen, ez nem egyszeru, evek munkaja, de ha kitarto vagy, erzeked is van hozza, es meg lelkesedesed is, akkor par ev alatt siman kereshetsz belole nagyon jol, nagyon rugalmas idobeosztas mellett. De ez sem az atlagembereknek valo, cserebe nincs fonok, beszallito, es nem kell eladni magad!
 • SzintisLaci
  Hihi
  Copywriter a mélyen leszólt és megvetett magyar közönségnél keres megbízást, ráadásul a kiszamolo blogra berakott kommentben, + adalék, hogy SEO-s melót, ami personal brandban így együtt elég gyilkos.
  Ez, ha trollkodás volt, annak első osztályú :-), ha komoly és Copy a szerző, akkor itt a globális válság.
 • Werner
  Azt remélem nem gondolja senki komolyan, hogy B2B vállalkozásnál majd SEO-val fog ügyfeleket szerezni a linkedinen meg a facén. Még magánemberként is pórul jársz, ha ott keresel szakembert kényes feladatokra (orvos, ügyvéd).
 • Kommentháború
  szóval most nem adózol? majd kopogtat a NAV, láttam már ilyen esetet tágabb ismerettségi körben 😉 de lehet másra gondoltál..
 • NAR
  Azért a villamos rendszerek tervezése meg a fizikaoktatás két teljesen különböző szakma. Arról nem is beszélve, hogy az első sokkal jobban fizet…
 • NAR
  Én voltam “contractor” 4 évig (pontosabban alkalmazott voltam olyan cégnél, aki kölcsön adott minket, tehát a munkaadó szempontjából “contractor” voltam). Ennek megfelelően többnyire semmibe is vettek minket, gyakori volt a “péntekre legyen meg X és Y, különben …” fenyegetőzés, hogy nem fizettek, hogy menet közben teljesen megváltoztatták a projektet, stb. Mindez csak külföldi megrendelőkkel. A dolog legnehezebb részével (munkaszerzés) nem kellett foglalkoznom, de így is eléggé gáz volt, volt olyan 14 hónapos időszak, ahol 6 hónapra volt csak munkám. Ugyan alkalmazottként anyagilag ez nem érintett, de azért mégiscsak állandóan ott volt a fejemben, hogy mikor jut eszükbe, hogy ebben a hónapban (sem) termeltem semmi bevételt… Az ezzel járó stressz meg persze nem tett jót a párkapcsolatomnak. Most boldog alkalmazott vagyok több pénzért, kevesebb stresszért 🙂
 • Zedder

  “Mit gondolsz, az alkalmazottnak van valójában fizetett szabadsága? Vagy esetleg a többi, munkában töltött napért arányosan kevesebbet kap, a kivett szabadságot ellensúlyozva?”

  Persze, csak pszichesen nem ugyanaz, hogy vallalkozokent szinte a fogad huzzak, hogy elmenj szabira, hiszen akkor sem penzt keresel, mikozben alkalmazottkent a fizetett szabadsag ugymond egeti a zsebed, hogy vedd mar ki, mert kell a pihenes.