A kamat az kamat

Most, hogy banki elszámolásról elkezdték kipostázni a leveleket, egymás után kapom az e-maileket hasonló szöveggel:

“Felvettem 10 millió forintot svájci frankban, eddig már kifizettem 6 milliót és még mindig 12 millióval tartozom. Ez rablás.”

“Felvettem 8 milliót forintban, eddig már kifizettem 6 milliót és még mindig 7 milliót követelnek rajtam.”

Amit a kedves levélírók nem értenek és amiből a sok félreértés származik, az a kamat fogalma.

Ha én teszek be pénzt a bankba, nekem jár a kamat, ha kölcsönkérek, én fizetek kamatot.

A kamat a pénz használatának a díja, pont úgy, ahogy a bérleti díj a lakás használatának a díja. Nem mondhatom azt, hogy itt lakom 10 éve, kifizettem már 7,2 milliót bérleti díjra, tehát enyém a lakás háromnegyede. Az a 7,2 millió a lakás bérlése miatti költség, nem “tőketörlesztés”.

Egy 10 éve 25 évre felvett 10 milliós forinthitel, aminek a kamata évi 10% (ez kifejezetten jónak mondható kamat volt forintban, jellemzőbb volt a 12-14%) most úgy áll, hogy eddig ki lett fizetve 10.904.400 Ft, a jelenleg fennálló tőketartozás 8.456.137 ezer forint, vagyis kamatra összesen elment 9,36 millió forint.

A fenti hitel esetén még most is a havi 90.870 Ft havi törlesztőből 70.636 Ft megy a kamatra, 20.233 Ft pedig a tőketörlesztésre.

De ezt egyébként nagyon könnyű belátni: ha még 8,5 millióval tartozok a banknak és arra évi 10% kamatot kell fizetnem, akkor ez azt jelenti, hogy évi 850 ezer forint kamatterhem van, ez havonta 70.833 Ft. (Ez csak egy durva közelítés a havonta csökkenő tőketartozás miatt, de látszik, hogy kijött a végeredmény.)

Ha nem lett volna tőketörlesztés az elmúlt 10 évben (amint láttuk, mindössze másfél millióval csökkent a tartozásunk), akkor 10 milliószor 10%-szor 10 év, vagyis pontosan 10 millió ment volna el csak kamatra.

Ez a pénz bérleti díja. Ha előtte bérelt lakásban éltünk, majd hitelből saját ingatlant vásároltunk, akkor bár megszabadultunk a lakás bérleti díjától (egy ilyen lakás bérleti díja mondjuk havi 60 ezer, tehát 10 év alatt 7,2 millió forint), cserébe fizetnünk kellett a pénz bérletének a díját. (Még 10%-os kamatnál is jobban jártunk volna a lakás bérleti díjával, de ez most mindegy.)

Ezért nem kell felháborodni, hogy “már mennyit kifizettünk a pénz bérlése miatt és még mindig mennyivel tartozunk”. Sajnos ez egyszerű matematika.

Az annuitásos hitelekről itt már írtam bővebben: Miért nem csökken a hitelem?

Itt talán jobban megérthető, hogyan működik egy annuitásos hitel.

Itt pedig egy hitelkalkulátor egy régebbi cikkemből, használd egészséggel. Itt látod, hogyan alakul a tőkéd és a kamatod az évek során.

Ha pedig a svájci frank alacsonyabb kamatért cserébe bevállaltam a svájci frank árfolyamkockázatát, ami akár be is jöhetett volna, de nem volt szerencsém (ahogy a lakásárakkal sem, hiszen azok is estek az elmúlt nyolc évben), akkor erről sem tehet senki. Egy kockázatos befektetésnél van, hogy nyerek, van hogy veszítek.

Remélem, most már a kedves levélírók is jobban értik, hová lett az a rengeteg pénz, amit eddig befizettek.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

164 hozzászólás

 • piros csillag
  Oké, igazad van. A zemberek hülyék. A bankok meg csak arra válaszolnak, amit a zemberek kérdeznek. A válaszokat valamiért úgy adják meg, hogy a köd a zemberek fejében nemhogy eloszlana, még nő. (Biztos rosszul kérdeztek és a k. annyukat, miért nem végeztek közgázt?)
  Miért nem lehet szabványosítani a hitelfelvételkor nyújtott tájékoztatás alaki és tartalmi értelemben?
  Kezdve két számmal: Ennyit veszel fel és ennyit fogsz visszafizetni. 72-es,piros boldolt ariallal Aztán jöhet a miértek és hogyanok rész. Hogy a szerencsétlen ostoba bukjon orra a jókora számokban. Kit érdekel a százalék meg a THM? Informatívabb kifejeződés a kis számot követő háromszor akkora. Nem lehet mindenki mellé pü tanácsadót állítani (egyelőre be kell érni egy traffipax-szal és egy nav ellenőrrel) sőt,még minden hiteligénylő mellé sem,de az állam inkább előzze meg a bajt,ne utána ‘mentse meg’ a fulladozókat
 • ZoltánH

  Az ingatlanközvetítők irodáiban van a fő hiszti.
  Ők próbálják felpörgetni a piacot a hisztériakeltéssel, ami részben sikerül is. Szerencsétlen vevőkkel elhitetik, hogy holnapra elkel a lakás és már csak 10%-al drágábban lesz másik… Aki elhiszi, az tuti gyorsan üzletet köt. Persze lehet rosszat, de a közvetítőnek mindegy, mert neki pár órás meló után megvan a jutalék.

  Próbálj meg eladóként fellépni. Semmiféle hisztit nem fogsz tapasztalni, sem akkor ha direktben hirdeted, sem akkor ha ingatlanközvetítőhöz mész.

  Ha ingatlanközvetítő vagy, akkor pedig csak a nem fizetett hirdetésed olvashattuk.

 • Kiszamolo
  Piros csillag, én sok hitelt intéztem. A thm ki volt emelve, évre le volt bontva a havi fizetnivaló egészen a 25. év végéig.

  Ha valaki nem tud összeadni egymás alatt lévő számokat és nem képes kiszámolni, hogy mennyi 10 milliószor 0.1 és fogalma sincs, hogy a 10% kamat az nem 25 évre ennyi, hanem évente, az szerintem ne vegyen fel hitelt.

  Ez nem közgazdaságtan, hanem általános iskola harmadik osztály, összeadás és szorzás.

  Semmi több.

  Egy 9 éves gyerek ezt ki tudja számolni.

 • Zabalint

  Budapesten gyakorlatilag elfogytak a kiadó lakások, amit meghirdetnek, arra rengetegen jelentkeznek, még a nem annyira jó helyen lévőkre is, és a bérleti díjak ennek megfelelően felfelé mennek, tehát egy alacsony kamatkörnyezetben a bérleti díj – lakás ár arány egyre jobb befektetői szempontból, még enyhén emelkedő lakásárak mellett is. Szó sincs lufiról, szerintem még gyorsulni fog az emelkedés tempója.

  Egyébként ugyanez a jelenség van Sopronban és Győrben is, Sopronban már nem nagyon van kiadó lakás 100 ezer alatt, persze hogy emiatt a garzonok ára is 13 millió körül van már. Ez nem lufi, nagyon jól visszavezethető arra az okra, hogy a lakosság oda próbál költözni, ahol még vannak munkahelyek.

 • Zabalint

  Műszaki ember nem szokott dicsekedni azzal, hogy gyenge a humán műveltsége, fordítva meg nagyon nagy divat lett, úgyhogy nem tudom miről beszélsz…
 • graphite
  “Milyen árfolyamváltozás? Azt tudja mindenki, hogy nem is volt deviza a svájci frankos hitelek mögött. Sőt, a bankok maguk teremtik a pénzt, így a semmire szednek kamatot.”

  Most már Kiszámoló is leírta, lehet rá hivatkozni 😛

  a legbiztosabb védelem, ha nem veszel fel hitelt, a fizetésedet pedig kp-ben kéred a munkaadótól. A bank alapvetően a gazdagoknak van, nem a szegényeknek.

 • MZ/X
  En 2005-ben vettem fel forint alapú lakáshitelt az OTP-tol. Előtte fel napig magyaráztak az összes részletet, havi lebontasban megkaptam előre, hogyan fog alakulni a törlesztőm a következő 20 évre, illetve megemlítettek a devizahiteleiket is, de mikor határozottan elutasítottam a kockázatok miatt, nem erőltettek tovább. A szerződés aláírásakor a jegyző soronként olvasta fel a szerződést és magyarázta el, melyik bekezdést hogyan kell értelmezni. Nem árultak zsákbamacskát, pontosan tudtam mit írok alá, úgy is hogy nincs pénzügyi diplomám.
 • jurta
  @Gábor 2015-05-04 at 14:07
  “Diplomás? Miért gondoljuk, hogy aki lediplomázik az attól már értelmes? Tévedés, mert nem a végzetségtől értelmes valaki”

  Annyira azért biztosan igen, hogy megtanult simulékonyan, akár teljesen üresen megfelelni az elvárásoknak.

  Második diplomám közelében (ugyebár a vége felé a legtöbb és a legösszetettebb a munkabeadás, számonkérés, határidő) dühöngeni szoktam, amikor saját magamon is észreveszem ezt a viselkedést.

 • Kiszamolo
  Aki képes lediplomázni, az azért egy minimális logikai és tanulási képességgel rendelkezik és jó eséllyel az oktatása sem akadt el az Árpád ház kihalásának dátumánál.
 • Jenő
  //kiszamolo.hu/a-kamat-az-kamat/comment-page-1/#comment-53931
  Még erre utánlövésként annyit akartam, hogy a banki alkalmazottak (akik maguk ha nem is voltak tájékozottabbak, mint az ügyfelek; mindenesetre ezt az utasítást kapták a főnökeiktől), alapvetően a devizahiteleket tukmálták a kedves ügyfélre a forintalapúval szemben – olvastam a 444-en; legalábbis a legnagyobb hazai bank esetében – ha jól emlékszem. Nem tudom, mennyi igaz belőle, de , csekkolhatod a bankos ismerőseidnél.

  Ha te vagy az egyszeri Mari néni (pénzügyileg átlagosan analfabéta) és neked a banki alkalmazott azt mondja, válaszd a devizahitelet, mert az jó, mit választasz?

 • Ggg
  Nem feltétlenül az összeadás-szorzás hiányával van a baj, hisz mint látjuk, odáig mindenki eljut, hogy “ha tíz év alatt kifizettem 7,5 milliót a 10 millióból akkor a lakás háromnegyede már az enyém”. Inkább az a szomorú, hogy teljes mértékben hiányzik az általános és középiskolai oktatásból is az alapvető pénzügyi ismeretek tanítása, ezáltal a legalapabb pénzügyi fogalmakkal sincs tisztában a lakosság többsége. Míg egy csomó bullshitet lenyomnak az ember torkán, amit már másnap elfelejt, addig az életre nevelés sajnos elmarad, ha pedig valaki nem kapja meg a családjától ezt az alapot, akkor bizony a bank, a kamat, az infláció, a hitel, a megtakarítás és sok más hasonló, sokunk számára evidens dolog feketemágia és utálnivaló bonyolult érthetetlen izé lesz… Pedig merem állítani, négy év alatt heti egy óra bőven elég lenne a pénzügyi, jogi, közlekedési, stb. alapok átadására.
 • Kiszamolo
  Ha nem értek valamihez, megkérdezek olyan személyt, aki ért hozzá.

  Soha nem veszek úgy autót, hogy szerelővel ne nézetném át, hiába kerül pénzbe.

  Amikor ingatlant kerestem, kihívtam egy építészt, gyorsan le is beszélt a vásárlásról. Nem, nem az ingatlanos véleményére voltam kíváncsi, aki azon keres, ha megveszem tőle az ingatlant.

  De számítógép, telefon, szárítógép és minden vásárlás előtt sokat olvasok arról, mire figyeljek, ha kell, beszélek szakemberrel.

  Aki ennyit nem képes megtenni negyven év élettapasztalattal, az ne panaszkodjon.

 • L70
  Az ilyen cikkekhez mindig megjelennek a sértődött kommentelők, hogy nehogymá 20 évre összesen 100% kamat legyen a lakásomra. Micsoda uzsora ez, kérem szépen.

  Javaslom, hogy kissé szálljanak magukba, és gondolkodjanak. Ingyen kölcsönadnának egy buznyákot is egy vadidegennek, csak úgy puszira? Ugye nem. Értem, hogy sokallják a kamatot, hát akkor vegyenek vissza az igényekből, kisebb lakás, kisebb hitel, vagy gyűjtsék össze a rávalót. Nincs az előírva, hogy 27 évesen, néhány év munkaviszonnyal a hátunk mögött saját lakás kell, jó környéken, lehetőleg újépítésű, mert hát lássák a népek, hogy nem vagyunk igénytelenek. Ha meg kell, és nincs meg a pénz, akkor kamatot kell fizetni. Legjobb hasonlóság, hogy albérletet se adnak ki ingyen puszira.

 • kisbankar

  Nem vagyok ingatlanközvetítő, mint vevő írtam a tapasztalataim. Sem én, sem a családban más nem tudunk venni lakást, mert rohannak el az árak, órák alatt elkelnek a jó helyen levő lakások, ingatlanközvetítő nélkül. Persze biztos mi keresünk rossz helyen.
  Egyik ismerősömmel madarat lehet most fogatni, Szondi utcai lakását tavaly nem tudta eladni, két hete a meghírdetés napján elvitték alku és ingatlanközvetítő nélkül, irányáron, ami jóval magasabb volt, mint a tavalyi ár.
  Ingatlanosok pont azért sírnak, mert az eladók nélkülük is eladják most a lakásokat, sőt licit van felfele. Belváros, XIII. kerület, stb… kész tébolyda.
  Nyilván ez nem általános jelenség, de az irány egyértelmű.
 • Stanlee
  Nekem a HVB Jelzalogbank Zrt-tol van deviza hitelem. Csak nagyon nehezen lehetett meggyozni oket, hogy en euroban kerem a hitelt, nem CHF-ben. Persze nekem konnyu volt, mert euroban kaptam a fizetesem. De biztos, hogy az egyszeri ember ha ranezett a torlesztoreszletre, latszott rajta, hogy a CHF-es hitele a legalacsonyabb. Nem kellett sokat gyozkodni, hogy abban vegye fel a hitelt…
 • Zabalint

  “Aki képes lediplomázni, az azért egy minimális logikai és tanulási képességgel rendelkezik ”

  Ebből a tanulási igaz, a logikai viszont nem feltétlenül. Van olyan szak, ahol szükség van egy minimális logikai képességre, de a legtöbb nem ilyen.

 • Zabalint
  Hozzáteszem, a tanulási képesség sem jelent használható tanulási képességet, mert teljesen máshogy kell tanulni, ha valamit meg akarunk tanulni, és alkalmazni, mint ha le kell belőle vizsgázni, korlátozott rendelkezésre álló idő mellett.
 • graphite
  “Ha nem értek valamihez, megkérdezek olyan személyt, aki ért hozzá. ”

  Egy gazdasági válságot kevesen fognak megjósolni…. De legalább a bank helyett hibáztathatod azt, aki a tanácsot adta.

 • pez

  Két kérdésem van:
  1 – Mi volt a reakciója az ismerősnek?
  2 – Van neki autója?
 • Zsoca
  “Soha nem veszek úgy autót, hogy szerelővel ne nézetném át, hiába kerül pénzbe. ” Sajnos nem ez az átlagos hozzáállás. 🙂
 • @kiszamolo
  Kedves Miklós.

  A levélben jól értelmezhető az az információ,hogy fixálva van a kamatmódosítás 4évre.
  Tehát ha az MNB modosítja az irányt akár fel akár le,az 4évig nem befolyásoló tényező.
  Vagy ezt úgy kell elképzelnem,hogy 4év után azonnal odaugrik a kamatfelár ahol épp tart az irányadó ráta?
  Köszönöm segítségedet.

 • DOKK
  Tragikus, hogy rengetegen felveszik a hitelt, eladósítják magukat egy életre, közben X éven keresztül azt se értik mire és miért annyit kell fizetni amennyit. Kíváncsi vagyok mekkora mekkora lazasággal intézik az életük egyéb dolgait. 😀
 • VAG
  Ne keverd össze a kamatperiódust és a kamatfelár-periódust. Az utóbbi lett mindenkinek 3-4-5 év (a hátralévő futamidő függvényében), tehát a BUBOR-ra tett kamatefelárat ennyi idő után módosíthatja a bank. A kamatperiódus legtöbb banknál 3 hónap maradt (tehát a BUBOR változásait 3 hónapon ciklusokban követni fogja a kamatod), csak ezt a bankok elegánsan elfelejtik propagálni.

  Lehet hosszabb kamatperiódusú hitelre cserélni (én is ezen vagyok), volt olyan hely, ahol nem is értették, miért fizetnék 1-1,5%-kal több kamatot az 5 éves kamatpreiódus miatt.

 • Annamária
  Műszaki ember nem szokott volna dicsekedni azzal, hogy nincs humán műveltsége? Dehogyisnem szokott. Főleg úgy, hogy fölényesen lenézi azt, aki esetleg humán műveltségű. Elég sokszor hallottam ilyent, tisztelet a kivételnek.
  Előszeretettel leszólják a humán műveltséget, mert az az ő kockás agyukba nem fér bele, hogy mit is jelent esetleg a történelem tudása. ( Nem, nem az évszámokat….). Ha egy kicsit is az összefüggéseiben is megértenék például a történelmet, észrevehetnék, hogy a hitelválság nem először fordul elő. Egyébként meg miért vettek fel vállalhatatlan hitelt műszaki meg közgazdasági végzettségű emberek? Senki ne mondja, hogy ők aztán nem vettek fel, olyan hiteleket, amiket nem tudtak fizetni, mert a saját műszaki és közgazdasági végzettségű rokonaim is megtették. Biztosan nem tudtak számolni……vagy mi?
  Esetleg nem láttak a jövőbe? A műszaki, meg közgazdász agyukkal sem?
 • Annamária
  Mikor a nagy hitelfelvételek időszakát éltük, még a műszaki és közgazdasági végzettségű emberek is azt gondolták, ( sőt hangoztatták, én elég sokszor hallottam tőlük) hogy be fogják vezetni az eurót, fel fogunk valamennyire zárkózni a nyugati életszínvonalhoz. Tehát majdnem annyit fog keresni mint a német, vagy osztrák hasonló végzettségű munkakörű ember. Így láttatták a jövőt ( az akkori kormány a média, újságok), ez volt a közhangulat. Nem butaság volt a részükről, csak naivság.
 • Annamária
  Most lehet olvasni a lenéző leszóló lesajnáló megjegyzéseket, mert ugye a magyaroknak ez nagyon jól megy. Ha csak azon múlott volna, a hiteles ügy, hogy érti-e a kamatot, vagy az árfolyamváltozást, akkor nem lenne közgazdasági végzettségű hitel károsult. Én ismerek többet is. ( egyetemi végzettséggel, mielőtt bárki lenézné őket). Ha ők belementek ezekbe a hitelekbe, mit várunk másoktól? Szerintem az a tragikus, ahogyan sikerül egymásra uszítani az országot, egymás lenézésre sarkallni. ( Nem nézem le őket, mert ma már nem bírják fizetni a csodás házaik, szép autóik hitelét. Sajnálom őket, tényleg megérdemelték volna, ők is és mások is, hogy egy kicsit jobban szebben élhessenek. Mertek álmodni pedig ebben az országban nem szabad. )
 • khz
  Az ingatlanpiacos eszmecserehez: 1. A befektetok figyelmenek kozeppontjaban mindig is a jol kiadhato belvarosi lakasok alltak. Szerencsere nem csak a belvaros jo befektetesi celpont, de ez mar egy masik tortenet. 2. A befektetok gyorsabban lepnek mint a maganszemelyek, napkozben is ki tudnak menni es foglaloznak is ha kell, mig a maganszemely jellemzoen csak este vagy hetvegen ra. Igazabol egyik dolog sem ujdonsag, csak sokkal szembetunobb a legporgosebb piacokon mint pl bp belvaros.
 • Annamária
  Továbbá sajnálom, hogy senki nem okolja, azt a kormányt, aki annyira biztos volt abban, hogy sikerül bevezetni az eurót, hogy a pénztárgépek automatikusan át akartak állni euróra!!! (Külön költség volt az, hogy ebben megakadályozzuk őket.)

  Nincs devizahitelem, akkoriban én voltam lenézve ez miatt. Nem vettem fel a devizahitelt, ezért a műszaki és a közgazdasági végzettségű is lenézett. ( Mondták, hogy nincs veszély, hiszen száguld a pannon puma!)

 • Gandalf1972
  Megerősítem az ingatlanpiaci hisztit Bp-en. Az elmúlt egy két hétben szédületes tempót diktál a piac, csak kapkodom a fejem, szinte mindenről lemaradunk. Lehet nem kellene ennyit gondolkodni, “kiszámolni” :). Ez már egyértelmű nyáj effektus, ők nem számolnak az egészen biztos.
  Jó ideje figyelem a piacot, ez nem egyszerű felfelé korrekció, hanem egyértelmű para. Mintha hirtelen rászakadt volna a piacra egy baromi nagy likviditással rendelkező tömeg. Közben meg azt hallani, hogy az emberek 75%-nak nincs még 3 hónapra elegendő megtakarítása sem… Nem tiszta tehát, hogy honnan került elő pár hónap alatt egy ilyen erős vásárlóerőt megtestesítő réteg. Devizahitel forintosítás még folyamatban, ott is nagy a csalódás ahogy hallom, tehát rejtélyes a dolog. Vagy külföldiek vásárolnak mindenhol ? Nem hinném…
 • Kiszamolo
  Vag, fogalmam sincs miről beszélsz, én egy szót sem ejtettem kamatperiódusról meg buborról.
 • antenna
  Majoros: Ez a hozzászólás kellett illusztrációnak. Nekem is adhatnál kölcsön, aztán majd 15-20 év múlva visszaadom pár % kamattal. De lehet, hogy mégsem adnék rá kamatot, ne gondoljon már téged senki uzsorásnak!
  aztaqrvaélet
 • kridli
  egy kommentelő a kiszámoló névvel kommentelt, és arra írta VAG azt a kamatfeláras dolgot. Nézd meg, két van a kiszámoló előtt a hozzászólásában.
 • bobo
  Én már hallottam mostanában “ukrán” befektetőket, sőt, a Kisalföld c. termék “orosz” és “kínai” ingatlant keresőkről ír.

  Szerintem megvan a következő konzultáció témája, a gonosz árfelverő külföldiekkel… 😮

 • Ras Al Guhl

  Bocsánat rosszul indítottam a kommentet.

  Én kérdeztem ezt:
  Kedves Miklós.
  A levélben jól értelmezhető az az információ,hogy fixálva van a kamatmódosítás 4évre.
  Tehát ha az MNB modosítja az irányt akár fel akár le,az 4évig nem befolyásoló tényező.
  Vagy ezt úgy kell elképzelnem,hogy 4év után azonnal odaugrik a kamatfelár ahol épp tart az irányadó ráta?
  Köszönöm segítségedet.
  Akkor azt jelenti,hogy 3havonta kiküldik a maradék X-évre szoló tájékoztató levelet,hogy most ennyit és ennyit fogsz fizetni?

 • Terez Atya

  Notehat,
  1. Kreten van human es real vegzettseguek kozt is. Namost par ismerosbol megjosolni h egy egesz csoport mekkora egy marha, enyhen szolva balgasag. Ismerek egy kazal kozgazost, szerencsere nem ilyen rossz az arany. Jo egyik majom beszallt kozgaz diplomaval jo keson egy pilotajatekba es jo nagyot is bukott. De o 1 volt egy egesz evfolyambol. Namost ha egy infos reszegen felcsavarodik a fara attol az egesz evfolyam alkesz lesz? Naugye.
  2. Vegzettsegem okan megkuzdottem human es real tantargyakkal. Jellemzoen inkabb a human tantargyakban erdekeltek neztek le a muszaki tantargyakat tanulokat. Meg gyakran probaltak nekem megmagyarazni h nem ertem az aktualis “bocseszologia” targyat mert kb 2 mondatban elmondtam amirol egy egesz A4 oldalon omlengett a szerzo. A francokat nem ertettem, o nem fogta fel h nem latja at a temat 🙂
 • Annamária

  1. Nem állítottam, hogy az egész csoport egy marha. Azt állítottam, hogy nem biztos, hogy marha, mert felvette a hitelt. Azt állítottam, hogy a magukra oly büszke reál beállítottságúak között is volt aki ráfázott. ( Pedig nem buta, nem is állítottam ilyent!) Még csak marházni sem marháztam le őket. Azt írtam, hogy csupán naivak voltak és nem buták, vagy pénzügyileg műveletlenek. Csupán elhitték a szép jövőt felvázoló szólamokat. Nem tartok marhának senkit.

  2. Nem fölényes és lenéző azt állítani, hogy 2 mondatban mindent elmond amit mások “ömlengenek”, nyilván mert ők nem értik. Ez nem egy lenéző hozzáállás? Vajon miért jó Magyarországon ennyire ellenségesnek lenni egymással? Csupán azt akarom írni, hogy nem függött a reál vagy humán beállítottságtól
  3. Pont azt akartam leírni, felesleges lenézni, marhának, butának, értetlennek tartani másokat. ( akármelyik oldalról is.).

 • ann1294

  1. Mentegetozott, hogy lehet van ertelme… lehet nagyon csunyan neztem ra.
  2. Szerencsere tobbszor elkaszaltak a vizsgan igy meg nincs, csak motorja. Tudod, neki nem szamit. Mindig ugyanannyiert tankol. LOL 😉
 • Eltévelyedés

  Hol adják 380-ért a panelt? Család is most akar eladni, kettőt is, hadd szálljunk már be a tutiba:) Én csökkenteném a lufit, 350-ért is odaadják. Budapest, külkerület. Kőbánya kispest, metróvégállomás 5 perc gyalog! Nagyon tuti!

  Amúgy tudod hol van ingatlanlufi? California, bay area. A lakás amiben lakom, az kb 85 nm egy új építésű komplexumban. 3300 a lakbér. Mivel a kamatkörnyezet kb nulla(neeem, a bankok lekötött betétre csakmost csak nekem fantasztikus 0.1%-ot ígérnek), így tegyük fel az ingatlanos 3% hasznot akar elérni. 3300*12/0.03=1.320.000 Akkor kb ennyire tartja az ingatlant, igaz? Ha 4%-ot akar, akkor csak 1 millió a lakás ára. Dollárban. Manapság az megvan, hogy 270 forint egy dollár?

  Ez kb reális, ha venni akarnék egy hasonló házat, akkor ami 1 millió alatt van, az a gettó közepe és romos is.

  Meg is fordíthatom: Nem itt drága a lakás, hanem otthon otthon olcsó

 • Eltévelyedés
  @kiszamolo:
  Autóvásárlás és a szerelővel átnézetés… Nos, azért ez sem 100%. Amikor el akartam adni az 1999-es Volvomat, jött egy srác, hogy kéne neki, de vigyük el az ő szerelőjéhez, hadd nézze át. Szerintem nem volt semmi gond a kocsival, mondom nosza, menjünk, nincs rejtegetnivalóm.
  Előrebocsájtom, ez egy olcsó, 15 éves autó, engem fél évig szolgált, semmi baja nem volt.

  A szerelő összeírta, hogy mi lesz lassan csereérett, mit kéne megcsinálni, hol szivárog két csepp olaj, alkatrész csak eredeti volvo alkatrész, munkadíj, aszongya három négyezer dollárból lesz ebből tuti verda. Emberünk hápogott, hisz én 2500-ért kínáltam a kocsit. Hogy mennyire vacak ez az autó. És ez már a harmadik amiről lebeszéli a szaki.

  Egy 15 éves kocsiba zsírúj gyári alkatrészt? Igen, azért olcsó, azért használt, mert nem szalonállapotú. Olyat is lehet kapni, csak az pont 3-4-5 ezerrel lesz drágább.

 • VAG
  3 havonta (feltéve hogy közben változott a BUBOR) kapsz egy szívhezszóló levelet, hogy az új THM és a havi törlesztőrészlet a következő fordulónaptól ennyi és ennyi lesz.
 • Tamás
  Én ősszel vettem egy kis sorházi lakást Budapesten, a IX kerületben, nem egy felkapott környéken. Az alacsony kamatkörnyezet késztetett vásárlásra. Eddig albérletben laktam, de most annyi lesz a törlesztőm (10 éves kamatperiódussal), mint az eddigi albérleti díjam volt.
  Az adásvétel kölcsönös megegyezéssel kicsit elhúzódott, és az eladó vissza akart lépni, mert mire odaért, hogy megkeresse azt a lakást, amibe ő fog továbbköltözni, rájött, hogy már nem elég az a pénz, amit tőlem fog kapni. Mindez kb 3 hónap alatt történt meg, októbertől decemberig.
  Ezzel egyidejűleg Szegeden is lenne egy lakáscserém, a tavaly nyáron megfogalmazott feltételek mellett heti 1 lakáshirdetés mindig beesett, amin el lehetett gondolkodni. Télre ezek elfogytak, a minap néztem rá, hogy mi van, hátha kitörlődött a hirdetésfigyelőm, de nem. Ami tavaly még 7M Ft környékén volt, az most 8-8,5M Ft (panellakás)
 • Stanlee
  Szia, ha megnezed, akkor en is egy masik kommentelo irasara valaszoltam, hogy panelert 380 szerintem nem realis ar, a sajat lakasomat ha 300-ert el tudnam adni, akkor mar annak is orulnek. De en nyitott vagyok, ha valaki latatlanban felajanl 350-et a lakasomra, osszehozzuk a bizniszt, az biztos 🙂
 • Hujber Tünde
  Bárki bármit mond: az NEM normális dolog, hogy egy hitelhez többoldalas táblázatokat kell mellékelni, amit aztán vagy megért valaki, vagy nem. Sokszor írtam és mondtam már (nem csak itt), de a pénzügyi világ hihetetlenül túlbonyolított – és ráadásul öncélúan túlbonyolított.

  Az pedig, hogy X forintra 2X-et kell visszafizetni, bizony uzsora. Teljesen mindegy, hogy “annuitásos hitelnek” nevezzük és mindenféle módon csűrjük-csavarjuk a kamatszámítás módját. Attól, hogy más nevet adunk a kakinak, attól az még kaki marad. 🙁 A számok magukért beszélnek. (És igen, értem a kamat fogalmát – de ez nem jelenti azt, hogy el is kell fogadnom a mértékét és a számításának a módját. Mindennek van ugyanis határa, és ezt a határt a bankok igencsak átlépik.)

 • PöLö
  Offtopic:

  Előzetesbe került egy TV2-ről is ismert “pénzügyi tanácsadó”
  hvg.hu/gazdasag/20150506_Elozetesbe_kerult_egy_TV2rol_is_ismert_p

 • Zabalint

  “Műszaki ember nem szokott volna dicsekedni azzal, hogy nincs humán műveltsége? Dehogyisnem szokott. Főleg úgy, hogy fölényesen lenézi azt, aki esetleg humán műveltségű. Elég sokszor hallottam ilyent, tisztelet a kivételnek.”

  A kettő nem ugyanaz. Én is láttam már műszaki embereket, hogy lenézték a bölcsészeket, de olyat még nem, aki azzal dicsekedett volna, hogy gyenge humán műveltségben. Fordítva meg nagyon sokat, bizonyos körökben menő hangoztatni, ha valaki hülye a matekhoz.

  A másik, hogy nem értem a közgazdaságtan miért lenne reál tudomány. Az tipikusan humán terület, attól, hogy a matematikát is alkalmazza, nem lesz reál, mert a tárgya, a gazdaság, az emberi társadalom terméke. A humán nem feltétlenül jelent művészettel kapcsolatost. A szociológia is humán terület, hiába használja egyik fő eszközeként a statisztikát.

 • Griff
  Üdv, a banki ügyintézéshez lenne egy észrevételem.

  Volt szó róla, hogy a bankos kisasszony nem a valós adatokat adta meg a tájékoztatásnál (hitelfelvételnél).
  Erre csak azt tudom mondani, hogy ha a kisasszony elém tesz egy fecnit valószínűleg kiröhögöm 🙂 , bár nem hiszem, hogy a komolyabb bankoknál ez ma még egy bevett eljárás lenne.

  Gondolom itt is ilyesmi helyzet lehetett, különben a hivatalos “ajánlattétellel” már lehetett volna verni az asztalt (ne adj Isten a megfelelő felügyelőszervhez fordulni).

  De hát akinek megfelel, hogy egy darab papírra odafirkálnak neki valamit…..

 • Tamás
  Zsiday is kiszámolót olvas 🙂 “Csak az ingatlanosok beszélik fel az árakat”
  zsiday.hu/blog/tagad%C3%A1s-f%C3%A1zisa
 • Torres
  A pénzügyi oktatás. Tényleg kellene alapszinten, általános iskolában. Az érem másik oldala, hogy sokan ennek ellenére se lennének képben.
  Amikor terhes lettem, sok terhességgel, gyerekvállalással kapcsolatos fórumot olvastam és fogtam a fejemet. Az emberi reprodukciót, biológiát oktatják. Mégis olyan alapvető hiányosságok voltak némelyek fejében, hogy ihaj.
  “A magzat(!!) orron át lélegzik az anyaméhben.”,
  “Ha ma nem ettem semmit, akkor egész nap éhezett a magzat.” (Igen, a méhlepény tudvalevő, hogy a gyomorra csatlakozik….khmm),
  “Ugyan miért ne kaphatna sztrapacskát a 3 hónapos, annyira nézte, adnom kellett neki.”
  ésatöbbi…

  Ha sokak fejében a reprodukció, terhesség 5-6 mondatban összefoglalható alapjai nincsenek meg, vajon ők az alapvető pénzügyi információkkal mihez kezdenének? Pont ez a két téma az, ami a legtöbb ember életében legalább egyszer fontos lesz.

 • Dééé
  Az ingatlan lufihoz hozzaszolva kivancsi vagyok jovore milyen korrekcio lesz, ha:
  1.) a bankok a piacra ontik a kozel 125ezres allomanyt arveres formajaban
  2.) NHP kereteben elkezdenek uj lakoparkokat epiteni

  ui: kiado szamlakepes, metro kozeli kis lakast/garzont keresek 70e huf-ig
  iphonelevelek@gmail.com

 • Linna
  Én csak azon csodálkozom, hogy egyes embereket böntönbe zárnak uzsorázás miatt, de a bankok még náluk is nagyobb uzsorakamatot használnak. A bankokat miért nem büntetik meg ezért?
  Egyébként is nagyon nagy a különbség az adott vagy a kapott kamat között. Ez sem tisztességes!
  Az autókról szólva: mondjuk itt inkább a lízingről beszélek, miért nem számolják azt bele a hitelbe, hogy a járművek évről-évre egyre kevesebbet érnek. Egy tíz éves lízingszerződésnél az idő teltével fokozatosan alacsonyabb részletet kellene fizetni. (Vagy minden évben adjanak új autót! Hiszen új autóra szól a kölcsönbevétel, nem?) Lehet, hogy ez nem logikus magyarázat, de akkor is felháborító, hogy pl. egy 2,5 milliós autót több mint 5 millióért kell megvenni!!! Ez nagyon aránytalan! Tíz év múlva az az autó alig ér már valamit, nemhogy 5 milliót!!