A kihívás. Elfogadod?

Csak egy életed van, ahogy az okos szólás tartja és nem mindegy, mivel töltöd el. Ahogy öregszik az ember, egyre többet gondolkodik azon (jó esetben), hogy vajon úgy éli-e az életét, ahogy azt élni kellene vagy lehetne. A legtöbb ember, aki a puszta létezésnél egy kicsit is többre vágyik, valami olyat szeretne tenni az életében, ami valami több, mint minél több pénzt keresek és azt mind magamra költöm.

Erről már írtam itt bővebben:

Az életed értelme

Folytatva az ott leírt gondolatmenetet, az emberek a boldogság helyett gyakran a szórakozásban keresik a pótszert vagy az értékek keresése helyett az élményekbe menekülnek. Persze fogós kérdés, mi a boldogság vagy mi az igazi érték, de gyakran egyszerűbb nem gondolkodni rajta, hanem valami mást csinálni, ami elfeledteti velünk ezeket a kérdéseket.

Ez a dolog a legtöbb ember esetében nem tudatos, egyszerűen csak egész nap zajjal töltik meg az életüket: felkeléstől lefekvésig pörgetik a facebook-ot, interneten olvasnak mindenfélét, filmeket néznek, játszanak és így tovább. Idejük sincs gondolkodni és kedvük se, úgy kifárasztja őket a világ zaja.

Ebben az állandó figyelem-elterelésben egyre gyorsabban pörögnek a napok, hetek, hónapok és évek.

Ezért hasznos az, amikor megállj parancsolsz ennek a rutinnak, ami a legdrágább kincsedtől foszt meg, az életidőd értelmes eltöltésétől.

Írtam már arról régebben, hogy ahogy állítólag egy tisztító kúra ki tudja tisztítani az ember testét, ugyanezt csinálja a szellemeddel, ha böjtölsz azzal, hogy semmi értéktelen szemetet nem engedsz be egész nap a szellemedbe. Nem olvasol üres és értéktelen cikkeket, nem pörgeted kényszeresen a facebookot, nem nézel filmeket és így tovább.

Az erről szóló cikk, hogyan szabadulj meg a szellemi szemét mértéktelen fogyasztásától. Mindenképp olvasd el, ha még nem tetted:

Változni szeretnél? Böjtölj te is

Bőven elég ezekkel a szellemi “junk food”-okkal táplálkozni mondjuk este hét és kilenc óra között. Gyorsan rájössz, hogy nem is érted, hogy tudtál eddig egész nap interneten klikkelgetni és a facebook oldaladat pörgetni megállás nélkül és csak ezért fennmaradni éjjel fél tizenkettőig illetve reggel már felkelés előtt nyúlni a telefon után, mi történt a facebookon, amíg aludtál. Mint egy alkoholista vagy láncdohányos, aki a szenvedélye tárgyával fekszik és kel minden nap.

Ha rá tudod magad venni arra, hogy elszakadj ezektől, rájössz, hogy igazából napi fél-egy óra is több mint untig elég arra, hogy ezekkel a haszontalan információkkal tömd a fejed.

Nincs ez másként a vásárlással sem, legyen szó áruról vagy élményről. Elmegyünk shoppingolni, járjuk a plázát, megvesszük a huszonnegyedik blúzt, a nyolcadik sminkkészletet, fél év után cseréljük a mobilunkat, veszünk valami új kütyüt, hátha tovább örülünk a vásárlásnak annál, mint mire hazaérünk az új szerzeményünkkel. Bújjuk a teszteket, milyen legyen az következő autónk, milyen újabb “bizbaszt” vehetnénk az Ikeában lakáscsinosítás felkiáltással, hol van leértékelés és így tovább.

Ez ugyanolyan zaj, mint a Facebook, az internet vagy a Netflix zaja.

Szeretnél kiszabadulni abból, hogy a gondolataid állandóan a tárgyak vagy élmények megszerzése körül forogjon? A megoldás ugyanolyan egyszerű, mint amikor megfogadod, hogy napi két óránál többet nem vagy hajlandó felesleges híreket olvasni vagy filmeket bámulni.

Határozd el, hogy mostantól fél évig nem veszel semmit a napi szükséges dolgokon kívül. Se új telefont, se új órát, se új laptopot, se új ruhát, se új sminkkészletet és így tovább. (Kivéve természetesen, ha pótolni kell valamit, mert tönkrement vagy valamire tényleg komoly szükséged van.)

Te tudod a saját gyengeségedet, fókuszálj leginkább arra. Lehet, hogy a telefonvásárlás neked nyűg és nem élvezet, viszont nem telik el hét, hogy ne vegyél új könyvet, miközben a felét sem olvastad végig, ami most otthon van. Te határozd el azt, hogy addig nem veszel új könyvet a következő fél évben, amíg az összes már meglévő könyvet nem olvastad végig és utána is csak könyvtárba mész könyvesbolt helyett.

Ne most vegyél új elektromos rollert, old meg másként a munkába járásod. Ha eddig elvoltál nélküle, még fél évig elleszel nélküle. Ha eddig tudtál dolgozni a mostani számítógépeden, még fél évet tudsz rajta dolgozni. Annak ellenére, hogy mennnnnyivel többet tud az idei új modell.

Amíg van mit felvenned, ami társadalmilag elfogadható állapotú, ne vegyél új ruhát vagy cipőt, akkor se, ha akciós. A meglévő nyolc (vagy éppen tizennyolc) pulóvereddel valahogy majd elkaristolsz tavaszig.

Ha eddig elvoltál fényképezőgép nélkül vagy a régi gépeddel, akkor várj fél évet az új beszerzésével.

Ha van elég felszerelés az otthoni fitnesz-sarkodban, akkor ne vegyél újabb súlyzót, szalagot, fellépőt vagy bármi egyebet, oldd meg a dolgot a meglévőkkel. Nem azon fog múlni a fittséged, hogy veszel-e egy újabb vackot otthonra, hanem azon, hogy használod-e a már meglévőket.

Ne vegyél új arckrémet, sminket vagy bármi mást, amíg a meglévőkkel is meg tudod oldani a szépségápolást.

Ne cseréld le az autódat csak azért, mert már unod, hogy három éve ugyanaz az autód vagy olvastál egy vonzó reklámot egy új modellről és mindenképp venni akarsz egyet. Ha nem nőttétek ki a mostani autót vagy nem túlkoros már a vidéki utakhoz, akkor maradjon meg még fél évig.

Vajon kibírod-e, hogy fél évig nem veszel semmit, ami nem létszükséglet?

Vajon tudsz-e magaddal mit kezdeni, ha fél évig nem járhatsz plázázni vagy nem vadászhatsz akciós ruhákra az interneten?

Vajon mit csinálsz a szomorúságoddal, ha nem fojthatod vásárlásba a bánatod? Mit fogsz csinálni a hétvégéken, ha már plázázni sem tudsz majd menni?

Vajon tudod-e pótolni valami mással a mindennapi stimulust, amit eddig az új tárgyak vásárlásával akartál elérni?

Kibírod-e, hogy fél évig nem hajszolod az élményeket, nem vadászol fapados jegyekre, csak hogy utazgathass? Mit fogsz kezdeni magaddal, ha nem futhatsz el magad elöl az élmények után?

(Persze évente egyszer vagy akár kétszer is elmehetsz a családdal nyaralni és mindenképp vidd el a családot az állatkertbe, nem erről beszélek. Hanem azokról, akik mély megvetéssel nyilatkoznak a termékek felesleges vásárlásáról, miközben minden héten repülniük kell valahová, hogy az élmények elfeledtessék az ürességet, amit mások termékvásárlással akarnak kitölteni. Ugyanaz mindkettő, csak élményt venni mostanában trendibb, mint tárgyakat.)

Tudsz-e majd valaminek örülni, ha a legújabb kütyü vásárlásának nem örülhetsz fél évig?

Csak egyféleképp tudjuk meg a választ.

Fogadd el a kihívásom és fél évig ne vegyünk semmit, ami nem szükséges. Ha fél évet kibírsz shoppingolás vagy élményvadászat nélkül, akkor nem vagy rabja a vásárlásnak vagy az élmények hajszolásának.

Óra indul május 15-ig. Te csatlakozol?

Share

188 hozzászólás

 • WBW
  Nekem ez a rövid cikk nagyon sokat segített az időgazdálkodásomban.

  waitbutwhy.com/2016/10/100-blocks-day.html

  Hátha másnak is segít.

 • 2021
  “akik vélhetően szintén ugyanúgy szenvednek ettől a beállítottságtól ”
  csak magam nevében : én biztos nem szenvedek ettől, sőt ……..

  “Akik “így éltek x éve”: biztos, hogy jó is ez nektek?”
  Igen, egészen biztos.

  Ha “ufók” vagytok nem lehet, hogy ti vagytok a hülyék és nem az egész világ?
  100millió légy nem tévedhet:? 😀

  “Nem lehet, hogy rátok a zsugoriságról szóló kiszamolo cikkek vonatkoznak inkább?”
  Biztos nem. (ismét csak magam nevében)

 • Zabalint

  Azért ha az ember sokat sokfelé túrázik, idővel előjönnek plusz költségek. Már maga az utazás is, hiszen nincs mindenkinek a közelben a Bükk vagy a Zemplén, ok hogy más van közelebb, de jó dolog határon belül, határon túl is sokféle helyre ellátogatni. És akkor helytől, időjárástól, évszaktól függően kellhet a jobb, másabb, drágább ruha, felszerelés. Annyira nem drága hobbi, mint mondjuk a bringázás, de ha valamiből épp valami nűansznyi, de a gyakorlatban mégis akadályozó hülyesége van a Decathlonos cuccoknak, a márkás túra cuccok meglehetősen drágák.

  Egyébként szép a Bükk, szép a Zempléni-hegység, meg szép a Mátra, Börzsöny, Bakony, Gerecse, stb., stb. is, mi is nagyrészt hazai tájakon kirándulunk, de azért felmerül az igény arra is, hogy az ember olyat lásson, ami itthon nincs.

 • Zabalint
  Na meg arról nem is beszélve, hogy a Zempléni-hegység van ahonnan messzebb van vagy alig van közelebb, mint a Rax vagy a Tátra.
 • Kettős Mérce
  Én most építkezem, ha akarnám se lenne időm mással foglalkozni, és csak a feltétlenül szükséges dolgokat vesszük meg.

  A szellemi szemetet már évekkel ezelőtt kizártam az életemből, mert sok időt és energiát vesz el feleslegesen. Gondolok itt pl. az országos hírportálok olvasására, a napi politika követésére, stb. A fontos hírek így is eljutnak hozzám, megszűrve a felesleges elemektől és forrásoktól.
  A cikkek és bejegyzések alatti kommentek olvasását is igyekszem hanyagolni, bár szórakoztató tud lenni, de nem sok hozzáadott értéke van számomra. A facebookot azért kicsit megvédeném, helyi vonatkozású események követésére nekem hasznosnak bizonyult.

  A fogyasztás mellett igyekszem a felesleges időtöltéseket is kiszűrni amennyire csak lehet, csak azokkal a dolgokkal foglalkozom amikre közvetlen ráhatásom van. Emellett időt szánok a pihenésre és azokra az emberekre akik nekem fontosak.

 • User696
  Az elmúlt 6 évben ezt csináltam. Lakáscélra gyűjtöttem és a keresetemhez képest csak néha vettem valamit és azokon is hosszasan agyaltam, hogy kellenek e.
  Most meg van a lakás így egy kicsit elkezdek inkább jobban élni és magamra koncentrálni. Van mit bepótolnom..
 • Illye
  Este olvastam a cikket és igazat is adtam neki, meg nem is. Reggelre azt mondtam magamban, hogy igen, tényleg van egy-két felesleges dolog, amit vettem, de valójában nem használom, illetve karácsonyra is lehet veszek magamnak olyat, amit csak a vágy hajt, de szükségem (alapvetően) nincs rá…. Délelőtt ráírtam messengeren az egyik legjobb barátomra, hogy mi újság, már vagy két hónapja nem beszéltünk. Azt írta, hogy épp a kórházban van, kapja a kemót… 37 éves, 2 gyermek édesapja. Mi a tanulság? Éljen mindenki úgy, ahogy neki a legjobb. Ha rossz helyen van (házasság, munkahely) váltson, ha meg akar valamit venni, mert attól jobb kedve lesz, vegye meg. Ne szarakodjon senki pár ezer forinton..az élet rövid…
 • Családfő
  Peti,

  Ez durva. Gyanítom viszont, hogy nem egyedi, sőt. A legjobbakat a megoldás megtalálásához!

 • jami
  Ó,dehogynem lehet lógó ezzel-azzal élni 😀
  Engem azzal elhet a sírba vinni, ha azt mondják fiatalos vagyok. Mert nem, nem kell fiatal(abbnak) látszania egy nőnek sem és nem attól nő valaki, hogy nem látszik rajta a (tényleges) kora.
  (Ez persze keveredik azzal, hogy a túlsúly, az igénytelenség nem vonzó és hát nem is kimondottan egészséges.)

  Ha megnézed 50 éves korukban a szült és “nem szült” nőket, hát nem a szülés az, ami rombolt igazán 😉

  Az idővel nemcsak nem lehet, de nem is szabad harcolni. Minek? Megdolgozunk azért, ahogy festünk ennyi idősen. Aki a fiatalságot hajszolja (nő kinézetben, pasi párban és/vagy fordítva), annak egyre kevésbé marad ideje másra, ahogy öregszik.

  Csak érintőlegesen jut eszembe a kedvenc párkereső szövegem: “Öregedjünk meg együtt.” Hát, az megy tökegyedül is :DD

 • pkrt
  “Ha “ufók” vagytok nem lehet, hogy ti vagytok a hülyék és nem az egész világ?”
  A boldogság mindenkinek mást jelent és ezért nem csak egy úton lehet elérni. A nagy kérdés az, hogy számodra melyik út vezet a boldogsághoz. Ennek a megtalálásában segítség ha az értelmetlen fogyasztás, élményhajszolás (ergo mások majmolása helyett) kipróbálsz valami mást és megtapasztalod, hogy valóban boldoggá tesznek-e azok a dolgok amiket eddig csináltál vagy csak pótcselekvések voltak.
  Nekem a boldogságot a gyerek jelentené és az ha talpraesett, életképes felnőtté válna általam. Akkor már nem éltem hiába mert valami maradandó is lesz utánam.
 • csaj
  A nagy kérdés, ki hogy ítéli meg a “szükséges” definícióját. Elég sok vitám volt már ebből olyan emberrel, akinek nagyjából az enyémhez hasonló az értékrendje, de ezzel kapcsolatban sosem tudtunk dűlőre jutni. Mert szerintem akkor szükséges pl. új (másik) autó, ha az előző gazdaságilag vagy műszakilag fenntarthatatlan, szerinte meg azért, mert azzal kényelmesebb az élet. Mindkettő igaz lehet, vagy akár egyik sem…
 • random
  Miklós tudatalatti “fogjuk vissza az inflációt közösen” cikke. 😀

  Asszem én már túlteljesítettem ezt, mért kb. 10 éve élek így. Pénz meg csak gyűlik, és lövésem sincs mire költhetném el…

 • Nikolausz
  Megemlíteném, hogy a visszafogást át lehet konvertálni jótékonyságba is. Mi épp ezt tesszük. Na, nem a lehúzós magas működési költségű alapítványokról beszélek, de ha látsz a környezetedben olyat, akin tudsz segíteni bármivel, segítsd. Pénzzel, élelmiszerrel, ruhával. A nejem kezdte ezt el titokban, félt, hogy én nem támogatnám, de amint lebukott megkönnyebbült, hogy én is benne vagyok. Szépen, csendben, akár névtelenül, nem a facebookra kirakva, hogy te mekkora jóságos figura vagy, csak az örömszerzés kedvéért. Még gazdagnak sem kell lenni ehhez.

  Aztán a másik oldal, gyermek eltöri a játékát, megragasztani, megforrasztani, ugyanez telefon (alkatrész, akksicsere), tv, mikró, kávéfőző, stb., kis kézügyességgel, 1-2 szerszám beszerzésével minden rendbehozható százezreket, sőt a végén 1-2 milliót spórolva 5-6 éves időtávon. Ezekből pedig könnyen lehet örömet okozni másnak is.

 • CoolTúra
  én is Németországban élek, ezért érdekelt. Letöltöm az alkalmazást, és megnézem.
  Ha felmerülne kérdés, akkor jelentkezem. Köszönöm! 🙂
 • almácska
  Akkor ha mától egy csomóan önuralmat gyakorolnak most elmegyek a boltba és kényeztetem magamat, hiszen az év többi napján nem teszem meg úgysem, és hát a gazdaságnak is pörögnie kell, különben beüt az a csúnya infláció.

  Amúgy alapesetben nőnek lenni valóban több kiadást jelent, aki nem hiszi vegyen kézbe egy minőségi, kényelmes melltartót és kukkolja meg az árcédulát avagy egy csomag szintén jó minőségű eü betétet.
  Az állandóan meghívott és férfiak által elhalmozott nők csupán a női lakosság elenyésző részét teszik ki.

 • Perpetuum Mobile
  Én, NŐ létemre simán kibírok akár egy évet is, hogy ne vegyek semmit. Sőt néha kifejezetten idegesít, ha üzletbe kell mennem. Jó és örök darab ruháim vannak, és az esetek többségében tényleg csak akkor vásárolok, ha szükségszerű, vagy nagyon megtetszik valami.

  Persze nekem is van olyan ismerősöm, akinek semmi más nem számít, csak hogy minél több dolgot vásároljon magának.
  Szerintem ha valakinek ez a boldogság, az meglehetősen szánalmas ember.

 • Live
  Off hsz-em lenne, nagyon kivancsi vagyok a velemenyekre, Miklos a tiedre is!
  Januarban lesz uj PMAP ugyebar ha jol tudom. Jelenleg infla + 1.25% a kamat. Viszont ez nagyon alacsony alapkamat mellett kezdték.
  Szerintetek milyen iranyba fog mozdulni a kamatfelár? Az alapkamat 3% felett lesz addig mar az tuti. Ez befolyasolja az inflaciokoveto allampapirt barmilyen modon?
 • Kitantorgott
  Mi szerintem akkor veszunk _barmibol_ ujat, ha a regi mar hasznalhatatlan. Sajnos most lyukadt ki egyszerre tobb cipo (tura + futo) talpa, ezert ezeket muszaj potolni. Nemsokara koltozunk, igy kiselejteztem rengeteg nem hasznalt ruhat. Ha valami nagyon kell, kesobb megveszem, de ketlem, hogy ez bekovetkezne egyhamar. A gyerekeknek mar megvan minden ajandek ugy, hogy nem vettunk nekik semmit – innen-onnan amit kaptak csak meg nem adtuk oda – igy is boven sok jatekuk van, es mi alig vettunk nekik. Egymasnak ajandek helyett kozosen kitalaljuk (mar megvan), hogy kinek adakozunk egy szabad szemmel is lathato osszeget. Nyarra jo lesz a homokozo, az most akcios, ugyhogy most fogjuk megvenni, challenge ide vagy oda. Az alapgondolat a fenntarthato, kenyelmes, de nem rongyrazo elet. De ha nyaralunk, akkor _minden_nap_etterem!:)
 • Pistu
  Ez nem kihívás hanem diéta aminek a következménye az, hogy “visszahízik” az ember miután abbahagyta. A megoldás az életmódváltás. A Hatcosok Klubja film jutott eszembe amúgy a cikk olvasása közben, az ikeás gyűjtögetés helyett egy putriba költötik a főszereplő. Talán a tanyavilág is jó lesz sokaknak. Sok sikert!

  https://kiszamolo.hu/fogyj-le/

  “A lefogyás legnagyobb akadálya maga a fogyókúra. Magában a szóban benne van, miért van kudarcra ítélve a próbálkozás: az emberek kúraszerűen akarják egy olyan problémára alkalmazni, amit gyökerestől kellene megváltoztatni.”

 • jurta
  Az idő elfecsérlése ellen nekem ez segít:

  1. Nyár eleje felé összeírtam, mi érték számomra az életben. (38 éves vagyok, mostanra eléggé stabilizálódott, csak szavakba kellett foglalni.)
  2. Rendszeres elfoglaltságokra köteleztem el magam, amik ezen értékek felé visznek (bizonyos fajta munkahely; táncpróba; nyelvóra).
  3. Szeptembertől időnaplózót használok (Toggl Track, toggl.com) Még úgy is segít fegyelmezettnek maradni, hogy a mai napig sem volt időm az összegzéseket megnézni!

  Ha negatív érzelmeim vannak, (ideális esetben) nem az érzéseket akarom megszüntetni, hanem keresem az okukat.

  Mindez együtt *kiszorítja* az időpazarló, alacsony szintű tevékenységeket.

  Arról, hogy a közösségi oldalak függőségre játszó mechanizmusaival szemben emberként mennyire nincs esélyed onnantól, hogy megnyitottad: theatlantic.com/magazine/archive/2016/11/the-binge-breaker/501122/

 • jurta
  A fölösleges vásárlás ellen nekem ez segít:

  1. Mennyi ideig kell megtakarítanom ezért a termékért, szolgáltatásért vagy élményért? Megér ennyi időt az életemből?
  2. Milyen funkciót tölt be az életemben? Nem lehet ezt máshogy kielégíteni, csak szolgáltatás / újonnan előállított termék vásárlásával?
  3. Életciklus: Mit kellett felhasználni az előállításához? Meddig fogom használni? Mennyire esélyes, hogy összetöröm/elveszítem? (ilyenkor ráadásul hajlamos vagyok bántani magam…) Amikor elromlik, javítható? (ruha/cipő is!) Amikor kiszolgált, hasznosítható máshogy?
  3. Hulladék: Mi lesz belőle, amikor élete véget ér?
  4. Térfoglalás: Mennyi hely kell neki az otthonomban? (Lehet, hogy csak miatta tartok fenn nagyobb lakhelyet?)

  Ezek sok ezer € elköltésétől kímélnek meg évente. 🙂

  Végezetül, aki nemrég költözött (mint én), ne hibáztassa magát nagyon, ha e kihíváson alacsonyan teljesít.

 • örök körök

  Nagyon szép amiket írsz, kár hogy meg se próbáltad érteni amit írtam. 🙂

  >Ennek a megtalálásában segítség ha az értelmetlen fogyasztás, élményhajszolás (ergo mások majmolása helyett) kipróbálsz valami mást

  Igen, amennyiben a pénzszóró típus vagy. Akik nem ebbe a kategóriába tartoznak, hanem az “ők takarékosan élnek már x éve” típusú hsz-eket írják, azoknak nem azt lenne érdemes inkább megpróbálni milyen, ha nem görcsölnek rá az anyagiakra? Hogy – amennyiben megtehetik – képesek legyenek magukat megajándékozni dolgokkal és nem aszkéta módon élni? Akár csak fél évig, mint a cikkben. Hogy ne az legyen, hogy aztán ha ne adj isten 40 éves korban beüt valami súlyos betegség, ott üljenek a félretett vagyonon és azon merengjenek, megérte-e elpazarolni így egy életet. Hogy még csak ki se próbálták, milyen jó anyagi körülmények között élni.

 • gyvas
  @örök körök

  Én takarékosan élek X éve.

  Egy idő után már átállítódik a gondolkodásod, a vágyaid — szóval egyáltalán nem érzed nélkülözésnek, főleg nem “anyagiakra görcsölésnek”, hogy nem veszel új telefont, ha a mostani még működik és elfogadhatóan gyors, egyszerűen fel sem merül. Hozzáteszem, nekem ez nem “aszkéta” életmód, mindenem megvan, ami kell, sőt annál sokkal több is, de nem tesz boldogabbá egy új *valami*, amire nem volt szükségem.

  Szóval (kivéve nyilván azokat, akik adósságból menekülve ideiglenesen élnek így ld a fent linkelt fogyókúrás cikk) nem azért élünk takarékosan, hogy később majd, ha NAGYON SOK pénzünk lesz, akkor jól elverhessük. hanem mert egyszerűen így a legjobb, most is, az, hogy emiatt később több lesz, csak egy bónusz.

 • xonqreak
  Én ezt a sportot évek óta űzöm és élvezem. A függetlenség érzése az érték.
 • Igényes Férfi

  Tudod, az van, hogy az ember azokat vonzza be az eletébe, akiket a kisugárzása alapján leginkább megragad. Ha te azt sugárzod magadból, hogy műnőnek kell lenned, akkor olyan férfiak fognak körülötted lebzselni, akik ezt a sztereotípiát erősítik. Nekik tényleg nem fog tetszeni egy IGAZI NŐ, aki a korának megfelelően és természetesen néz ki.
  Rengeteg férfi van, aki irtózik a műanyag nőktől, csak te nyilvánvaló okokból nem azokat vonzod be. Sőt, taszítod őket. Ezért torzít az a meglátásod, hogy a férfiak nem értékelik a természetes nőket. Óóó, dehogynem! Sosem ölelgetnék egy plasztikbabát, és soha nem okozna örömöt egy feltöltött “arcra” puszit vagy csókot adni. És ezzel nem vagyok ám egyedül a világon.
 • Zsu92
  @Igényes Férfi látom te is el vagy tévedve. Műnő? Nincs póthajam, műszempillám, műkörmöm, nem festem a hajam, nincs feltöltve a szám, nem használok alapozót. Hialuronsavat kapok az orcámba, mert ahogy öregszem csökken a zsír az arcomban, mint mindenkinek. Vagyis visszaállítottuk a húsz éves korom körüli állapotot. Botoxot meg a szemem sarkába, hogy ne ráncosodjon, hanem az is konzerválódjon amennyire csak lehet. Keresem a MŰT magamban, de nem találom, ahogy más se találja ha rám néz, mert nincs. Ez nem tuning, hanem állagmegóvás (értsd tíz évvel fiatalabbnak néznek). Aki nem érti a különbséget azzal nem tudok mit kezdeni.
 • Igényes Férfi

  ” Ez nem tuning, hanem állagmegóvás (értsd tíz évvel fiatalabbnak néznek)”
  Ez pontosan a tuning ismertetőjegye. Távolról sem állagmegóvás. Mi lesz, amikor már ezt is kevésnek találod majd? Akkor jön az itt-ott felvarrás, mert persze a szemhéj meg a didkó 50 évesen is úgy nézzen ki, mint egy 30-ason.
  Mindenki azt csinál a testével, amit akar, de a krumplileves az legyen krumplileves, elvtársak! Ami tuning, az ne legyen állagmegóvásnak szépítve, ami meg állagmegóvás, attól ne akarjunk 10 évvel fiatalabbnak látszani.
  Ennyike…
 • Zsu92
  Levezettem:
  -2ml hialuronsav évente kb 200 ezer forint, ennyi belemegy az arcba, ami kb fél teáskanálnyi mennyiség. Igényes Férinek infoként: érzetre ugyanolyan az arcban, mintha saját zsír lenne ott.
  -Évente két botox 100 ezer forint
  -arcra való fényvédő havi 5000 forint. Létezik olcsóbb? Hogyne, de ez az egy fajta nem üt ki
  Plusz arckrém, hámlasztó, retinol, c-vitamin szérum ezek a bőrápolás alapok, ebben semmi “extra” szérum nincsen és még drága fajtát sem számoltam bele ez kb 5000 forint havonta. Akkor 35 ezernél járunk egy hónapban és még mindig csak karbantartásról beszélünk. Felülbecsültem az 50 ezerrel, de 40 az reális az én esetemben, mert egy-egy extrább szérumot megveszek néha.
  Plusz teszek félre pénzt ha majd egyszer szülök és esetleg után rendbe kellene tenni dolgokat (cici, has).

  lehet lógó ezzel azzal élni, majd 70 évesen fogok is, de nem 40 évesen szeretnék:)

 • jami
  Ha a 92 a születési éved, akkor így látszol 19 évesnek?

  Nem ezek miatt “szokták” amúgy mondani. Ha nem jársz 50 körül csak bordóban, barnában, feketében. Ha nincs rajtad +20 kg. Ha nem feltétlenül a mit főztél vacsorára a témád (ami amúgy praktikus, lehet ötletet meríteni). Ha nem csak az unokákat várod már az életed hátra lévő részétől. Ha kiderül, hogy le bírsz futni 5 km-t. Ha, ha, ha.

  Megkapom én is és nem szeretem. Mert az “olyan fiatalos vagy”, “letagadhatsz 10 évet” és a “nem látszik rajtad a korod” nekem a gyakorlatban 2 dolgot jelent: egy nőnek kutya kötelessége (a másik/a társadalom? szerint) fiatalabbnak látszani; ill. kb. kriptaszökevény vagyok, ha ezt már a másik mindenképp szóvá teszi.

  A mozgás, mértékletes (lagom) étkezés és rugalmas életszemlélet sokkal többet számít.

 • Nacionalista

  A 92 a születési számod? Mármint akkor 29 éves korodban megy a botox?

 • Jóska Pista
  Nem, nem akarom.
 • Zsu92
  @Igényes Férfi. Gondolom te is kicseréled az izzót otthon ha már pislákol. az autót se hagyod összetörve ha neked jöttek. Ugyanez a szülés utáni cici csináltatás kb.
  “Ezért torzít az a meglátásod, hogy a férfiak nem értékelik a természetes nőket.”- én ilyet sosem mondtam. Azt mondtam, hogy nem úgy vettem észre, hogy odavannak a természetesen öregedő negyvenes ötvenes nőkért. Elég nagy a különbség. Sokszor a férfiak azt hiszik, hogy valami teljesen természetes, de sok esetben embertelen pénz van a dolog mögött. Csak jó orvossal és mértékkel, így nem lesz mű hatása, hogy kinyomja az ember szemét. Csak annyi tűnik fel, hogy milyen szépen öregszik. (Zs**a énekesnő pl)

  igen, így látszom 19 évesnek.

 • Zabalint

  Őszintén szólva, és tényleg csak a magam nevében tudok beszélni, azok a középkorú vagy idős nők, akik fiatalabbnak akarják mutatni magukat kezeléssel, sminkeléssel, nem tűnnek számomra fiatalabbnak a koruknál. Lehet, hogy a jövőben lesz olyan kezelés, amivel becsapható leszek, de egyelőre ilyet még nem láttam.

  Egyébként szerintem sem jó ha nemtől függetlenül elengedik magukat az emberek. Mert ha fiatalabbnak nem is néznek ki, de igényesnek igen, ha foglalkoznak magukkal. Különös tekintettel az el nem hízásra, higiéniára, és nyilván nőknél ide tartozik igény szerint a sminkelés és kimondottan a szépészet is. De nem gondolom, hogy pl. a világ leghalálosabb mérgével történő ráncsimítás ez a kategória lenne (arról a savról nem hallottam, de nem hangzik jól). Számomra ez ugyanaz a kategória, mint mikor a kínai nőknek roncsolták a lábukat, csak ezt önként teszik magukkal…

 • Zabalint

  A nők egyik fele arra panaszkodik, hogy ha szépen akar lenni, főleg miután gyerekei is vannak, akkor lefikázzák, hogy milyen szar anya, nem a gyerekeivel, hanem a külsejével törődik. A nők másik fele meg arra panaszkodik, hogy lefikázzák, mert nem néz ki elég nőiesen, mi az hogy nem sminkeli magát, nem ad magára.
  Pedig legjobb lenne, ha az emberek nem szólnának bele a másik dolgába.
  (Ettől még a botox és társai számomra nagyon erősen hangzanak, tőlem használja, aki akarja, de nekem erről nem az igényesség jut eszembe, hanem inkább az ízléstelenség…)
 • Karcsika

  2021-11-18 at 13:42

  Egy utolsó megjegyzést ha megengedsz még a témában:

  Felsoroltad mi mennyibe kerül, de ha jól látom, a hozzászólások nagyobb része -a saját, korábbi kommentemet is ideértve- nem azt feszegeti, mennyi pénz megy el a szépségedre.

  Ha megengedheted magadnak, akkor az összeg lényegtelen. Nem a lényegi részt válaszoltad meg. Talán magadnak sem.

  Hogy egy kicsit provokatív legyek: Van aki szerint teljesen rendben van a reggeli feles és a munka utáni sör, minden nap. Másnak meg a botox a természetes és magától értetődő. A világ sokszínű.

 • Igényes Férfi

  Na, ez szép volt. A szülés utáni cicit egy összetört autóhoz hasonlítani. Ehhez csak gratulálni tudok. 29 évesen így látod a világot….no comment.
  Részemről befejeztem.
 • Zsu92
  feszegethetem azt, hogy ha férfi lennék nem költenék ezekre, mert nem az alapján deifiniál a társadalom, hogy hogy nézek ki. De ez egy pénzügyi blog, nem társadalmi.
 • jami
  Pont erre gondoltam. Elnézem az anyukatársakat a szülőiken – nem az látszik korazonosnak/idősebbnek, akin nem dolgozik kozmetikus.

  Van lányom, csinálhatok én bármit, nem lesz olyan a bőröm sehol (a kezemen sem, a nyakamon sem, a hátamon sem stb.), mint az övé. Mert ő tényleg fiatal 😉 És ami igazán a földön tud tartani, az pl. a kamaszok véleménye. Ők kegyetlen őszinteséggel elmondják, amit látnak. És nem tudom nem észrevenni mellettük, h nemcsak a bőröm öregszik, hanem vannak skillek, amiben ők jobbak.

  Ill. nem attól lesz valaki (vonzó) nő, hogy nincsenek ráncai. (Mellesleg a vele hasonló pasiknak is vannak ;)) Nem attól érzem magam jól a bőrömben, hogy látok-e ráncot szemem körül. Nekem könnyű, mert közelre csak szemüvegben látok már jól :DD

  Zsu, ha téged boldoggá tesz, költs erre. Viszont nem, nem muszáj amiatt ennyit költeni, mert nő vagy.

 • Zabalint

  “feszegethetem azt, hogy ha férfi lennék nem költenék ezekre, mert nem az alapján deifiniál a társadalom, hogy hogy nézek ki”

  Ja, de ha férfiként tolnád a tipikusan férfi sztereotípiákat túl, ahogy nőként teszed, akkor vagy évente többmillió forintba kerülő hobbid lenne (pl. kerékpározás sokmilliós bringával, valami extrém sport, valami drága cucc gyűjtése, motorozás, stb., stb.), vagy mondjuk arra költenél rengeteget, hogy valamelyik külföldi foci klub meccseire havonta többször ellátogass. Mert alap dolgokról volt szó, ezek viszont nem alap dolgok, ahogy a botox sem.

  Mondjuk a 29 évesen 19 évesnek “kinézésen” is néztem most nagyot. Igazából a legtöbb 29 éves nőn még nem, vagy csak alig látni ráncokat, feleségem 28 éves, és még smink nélkül sincsenek ráncai. 19 éves kora és a jelen között inkább annyi, hogy felnőttebbnek néz ki, meg fogszabályozás miatt szabályosabb az arca.

 • CoolTúra
  Nekem ebben az a legmegdöbbentőbb, hogy 29 évesen már teljesen természetes(nek tartja). Idősebb korban sem tartom okos dolognak, pláne vonzónak, de valahogx mégis érthetőbb. 29 évesen viszont durva,dehát kinek a pap…kinek a kántor… 😀
 • Zsu92
  @Igényes Férfi. Most ne csináljunk már úgy, mintha a szülés ne tudna rombolást végezni a női testen, mert tud. Hasszétnyílás, kötényhas, lógó, kiürült mellek. Azért ezeket nem feltétlen könnyű lelkileg megemészteni. De te biztos tudod, nő vagy,nem..?
 • elsti
  nagyon jó! szerintem a mostani időszak jó alkalmat nyújt a változásokhoz.
  ahogy a táplálkozási böjt, úgy a posztban leírt böjt is áldásos szerintem is.

  hozzátennék még pár sarokpontot:
  – uralkodj magadon! az embernek ez képessége és “kötelessége is”, de gyakorlat teszi a mester, légy türelmes magaddal (is)!

  – a változás mozgatórugója megvan mindenkiben, “csupán” élni kell vele

  – a magyar nyelvben is szépen megjelenik a jótanács: vedd ÉSZRE magad (ENG: be conscious)

 • Zsu92
  hidd el, a szèp munkát sose fogod észrevenni egy ember arcán. Csak a nem szép munkát.

  nőnek nem lehrt hobbija? most beletaláltál, mert biciklizem, amire szintén elég sokat költök. Bár aláírom, egyre kevesebb időm van rá, így egyre kevesebb pénzt visz el.

 • untermensch4
  Férfiként is definiál külső alapján a társadalom. Én pl a megjelenésem igénytelenségével arányosan látom embereken hogy “láthatatlan” vagyok… ez a tarhálók ritkább megjelését és a sietős-felszínes emberek könnyebb felismerését segíti elő. Ezt lehet hogy érdemes lenne elolvasnod: oriblog.blog.hu/2014/09/23/11_ok_a_gyerekvallalas_ellen
 • Eliza
  Nem értem emberek hogy jönnek ahhoz, hogy megszóljanak egy nőt azzal kapcsolatban, hogy mire költi a pénzét, mit szeretne majd esetleg megcsináltatni magán a jövőben.
  Tiszta szégyen hogy 2021ben megy itt a mansplaining @zsu92-nek!
  Én most szültem 30 évesen, szerintem tök jól nézek ki, de szoptatás után én is gondolkodom mellfelvarráson, mert látom hogy nem lesz olyan mint régen..
  Arckezelésekre az Omoroviczába járok, és egy forintot nem sajnálok, ha egyszer megtehetem. Hajvágás csak egy elit pesti szalonba, stb… semmi nem mű rajtam, de nekem ezekre a kezelésekre van igényem, pláne gyerekszülés után.
  you go girl! Élj úgy ahogy neked megfelel, nehogy erre a sok “okosra” hallgass!
  Én sem azt látom hogy az elhízott / kevésbé dekoratív / nem annyira igényes nők kapják a gyémántgyűrűt, szép esküvőt, és a csodás házakat 🙂 még hogy a belső a fontos… haha!
 • Családfő
  Véletlenül sem Zsu92-őt szeretném a reflektorfényben tartani, csupán a szülés utáni helyzetről osztanám meg a véleményem, férfiként. Feleségemen kívül tucatnyi közeli barátnál van már legalább egy gyerek. Egyikük sem végeztetett korrekciós beavatkozást, miközben mind magukra adó nők. Nyílván változott valamennyire a testük – de semmi extrém -, mégis szemtelenül csinosak, természetességükben szépek. Inkább az volna furcsa, ha egy gyerekes nő úgy akarna kinézni, mintha nem is szült volna. A természetet nem lehet észrevétlenül megerőszakolni, rögtön kilógna a lóláb, máris “mű” nőnek nézne ki legalább itt-ott.

  Lehet, hogy inkább az önbizalmon lenne érdemes dolgozni ilyen gondolatok esetén? Bár abból a plasztikai sebészek nem élnének meg.

 • jami
  Első kézből tudom mondani, h mindig mindenért lehet kritikát kapni. És ezen én nem tudok változtatni.
  Azon igen, mit kezdek vele. Nagyanyám örökbecsű mondása volt, h inkább irigyeid legyenek, mint sajnálóid.

  Nem lehet megfelelni az elvárásoknak. Nem is érdemes. A sajátunknak kell.

  Ha Zsu akkor magabiztos és szépek a napjai, ha heti 3x megdicsérik, hogy milyen fiatal – tök ok.
  De ez a magánvéleménye, nem általános női.

 • jami
  29 évesen 19 évesnek kinézni (??) nem társadalmi elvárás.

  Zsu, sajnos az idő tényleg kegyetlen. De kegyetlen a nem anyákkal is, az ő melleik sem látszanak 20 évesnek 50 éves korukban. A terhességek, szoptatás időlegesen rombol, de sok minden regenerálható/regenerálódik szépen magától. A nőiség pedig nem a feszes cickók. Amelyik férfi szerint csak az, az folyton cserélgetni fog újabb és újabb évjáratokra, mert neki dekoráció kell. Nem az az ember, aki épp mellette van. Ha nincs ráncod és minden feszes, akkor majd mással lesz baja (de persze magával van).

 • jami
  Ez egy gazdasági blog. Itt az emberek célja (nőké és férfiaké is), hogy a saját teljesítményüket hogy tudják úgy turbózni, hogy az egyre többet érjen.
  Van abban felemelő érzés, mikor az ember magának tud venni gyémánt gyűrűt. Hogy aztán rájöjjön, hogy alapvetően hülyeség 😉 A házra meg nem is írok semmit
 • Tamás bátya
  “Én sem azt látom hogy az elhízott / kevésbé dekoratív / nem annyira igényes nők kapják a gyémántgyűrűt, szép esküvőt, és a csodás házakat még hogy a belső a fontos… haha!”

  Ja, mert ennyi a lényeg, ugye? Gyémántgyűrű kell, meg szép esküvő, meg csodás ház.
  Hogy lehet egy nő ilyen szinten sekélyes? Tényleg ennyire tartjátok csak magatokat? Hol vannak az értékek? Igenis a belső számít jobban, minden olyan embernek, akinek normális értékrendje van. De aki kirakatbabát csinál saját magából, az ne csodálkozzon, hogy csak az üres macsók kerülgetik.