A kínai ingatlanlufi

Sok rossz hírt lehet hallani a világban, hogy a mesterségesen alacsonyan tartott kamatok miatt egyre durvább méreteket ölt a magánemberek, államok és cégek eladósodottsága. Szinte már az összes országban magasabb a hitelállomány, mint volt a válság előtt 2007-2008-ban.

Még soha nem volt ennyi vállalti kötvény a piacon, minden vállalat meg akarja ragadni a lehetőséget, hogy szinte ingyen jusson hitelhez és más pénzéből fejlesszen. Ezzel csak két gond van. Az egyik, hogy miközben stagnál a világgazdaság, egyre több cég lép be a piacra és fejleszt, hogy még több terméket tudjon kibocsátani, csak a nagy kérdés az, ki fogja megvenni az újabb ötven napelemgyár vagy csempegyártó termékeit.

A másik, hogy egy kamatemelés során az eddig csak az ingyenpénz miatt nyereségesnek tűnő befektetések gyorsan veszteségbe fordulhatnak.

De erről itt írtam már bővebben, szépen összeszedtem a mellékhatásokat: Az ingyenpénz kockázata

Ez az olcsó pénz mindenhol máshol is hatalmas lufit fújt, elég a részvénypiacra vagy az ingatlanpiacra gondolni.

Az amerikai ingatlanárak már hajszál híján elérték a túlfűtött 2007-es árakat is, de még rosszabb a helyzet más fejlett országokban. (Csak a példa kedvéért Kanada egyes városaiban 27%-kal nőttek a lakásárak egy év alatt.) Erről cikk itt.

A People’s Daily China egy videót tett közzé, amiből érzékelhető, mekkora őrület van a kínai ingatlanpiacon:

A videón nem más látható, mint az első nap reggele, amikor egy ingatlanfejlesztési projektben lakásokat lehetett jegyezni.

Nem csoda a tolongás, csak idén 30%-kal nőttek az ingatlanárak a kínai városokban, kevesen akarnak kimaradni ekkora kaszálásból. 1,28 milliárd négyzetméternyi új ingatlant adtak el az év első nyolc hónapjában, 25%-kal többet, mint egy évvel korában.

Persze van, ahol ennél sokkal durvább a helyzet, előfordul 80% feletti egyéves áremelkedés is:china

A már befejezett, de még nem eladott ingatlanok mennyisége meghaladja az értékesített ingatlanok mennyiségét, ennél már csak az építés alatt lévő ingatlanok mennyisége a durvább, közel a duplája az eladott ingatlanok mennyiségének.

A vásárlások 60%-a hitelből van finanszírozva, ez új rekord Kínában, 2012-ben 12% volt ez az érték. A jelzálog-kihelyezés 30%-kal nőtt csak az elmúlt évben, a hitelfelvevők a bevételük 50%-ánál is többet költenek hiteltörlesztésre, ami 8 százalékponttal magasabb, mint mint egy évvel korábban.

Sokan már az új Japánt emlegetik. Mint ismert, a Japán gazdaság legyőzhetetlennek tűnt a hetvenes-nyolcvanas években, mindenki arról beszélt, hogy átveszi a vezető szerepet a világgazdaságban. A részvényárfolyamok és az ingatlanárak durva emelkedéssel a csúcsra jutottak, majd az egész gazdaság összeomlott 1990-ben és 26 éve nem tud kikeveredni Japán az összeomlásból. Mint kiderült, buborékká vált a japán gazdasági csoda.

A kínai lakáspiac engem egyre inkább a holland tulipánőrületre emlékeztet, ami az első legismertebb buborék volt 1637-ből. Akkor vették ennyire ész nélkül az emberek a tulipánhagymákat, senki nem akart kimaradni a hatalmas és eszetlen áremelkedésből.

Share

106 hozzászólás

 • janos82
  @Kenrich:

  Nekem az mindig viccesen szokott hatni, amikor a hiperinflaciot hozzak fel az ingatlan melletti ervkent.

  Az 1 milliard milpengo azutan szuletett, hogy Budapest nagyreszet lebombaztak… Ez sajnos igy van, hiperinflacioban az ingatlan is ertektelenne valik ( vagy elotte leromboljak). Googlizd ki, hogy hol, mikor volt ra pelda.

  Egy adott temaban nagyon nehez jol josolni. A legtobb penzugyi elemzo/portal azt csinalja, hogy hetente tobbet josolnak, es 1-2-5 ev mulva azokra emlekeznek, amik bejottek.

  Ezzel szemben a jo megoldas (tobbnyire) az lehet, ha elsosorban a sajat helyzetedet veszed alapul, es nem pedig az aktualis maniat(Vagy pont az ellenkezojet, de akkor most eladni kell), Ha van penzed, akkor veszel ( de tobbfelet ) , ha meg penz kell, akkor eladsz.

 • L70

  Mindenki saját tapasztalatát írja ide, aztán lehet belőle csemegézni.

  Én annak idején azonnal vettem egy kis külvárosi panelt, amikor összejött a rávaló. Aztán pár évvel később eladtam és vettem nagyobbat, ma is abban élünk. Ezek a döntések nekem nagyon bejöttek, de ez nem jelenti azt, hogy most is bejönnének.

  Budapesten egy lakás nagy valószínűséggel később eladható lesz, legfeljebb olcsóbban vagy drágábban, mint most. Az élethelyzethez igazodás is megoldható egy eladással és egy vétellel, aminek azért van költsége, ezért túl gyakran nem javasolt (lásd Miklós cikkei).

  Minden kerületről lehet vitatkozni, az árak nagyjából mutatják az érték eltéréseket, de az első 10-12 millióból szerintem még nem szabad nagypolgári álmokat szőni, Csepel is lehet jó választás. Aki most is ott bérel, annak tuti nem szempont a prémium környék.

 • Penge
  @Kenrich: A 8000 új lakásból 4000 több évet csúszni fog, vagy eleve olyan lesz a kivitelezés, hogy kapásból 30%-kal esik az értéke, lesz egy olyan 10-20%-nyi mutyi, amikor nem épül majd semmi az illetékesek pedig beállnak Marcsika meg Cirmos mellé a sorba és bottal lehet ütni a nyomukat és a maradék olyan 2-3000 lakás meg éveken át lesz hirdetve jutalékos ügynökök által (a modern, 21. századi ingyenmunka), mire nagy nehezen elkelnek, többségében külföldi embereknek.

  Hiperinfláció esélye 1 ezrelék alatt van Magyarországon, hiába nincs eurónk, valamilyen szinten azért kötve vagyunk az eurozónához. Az ukránoknál sincs még államcsőd, pedig kettőnk helyzete összehasonlíthatatlan.

  janos82: Telek mond valamit? Az még Csernobilban is telek marad csak maximum az unokád fog profitálni belőle. De még annyi gondozást sem igényel, mint egy festmény. x és y koordináta az illetékes földhivatalnál.

 • janos82
  @Penge:

  Az onkormanyzat megbuntethet, ha parlagfuves a telked, ugyhogy de, kell gondozni, ami kimondottan orom nagy tavolsagrol ugy, hogy kozben semmi mas miatt nem kene odamenned…

  Ennyi erovel mondhatnad az oldtimereket, vagy barmilyen mukincset is. Azok se igenyelnek sok gondozast, es akar meg emelkedhet is az ertekuk…:)

 • Kenrich
  Penge: 2019-ig el kell készülni minden új lakásnak, mert addig tart az 5%-os ÁFA.
  Az első hullám 8000 lakása, jó ütemben halad és már egy csomót leelőlegeztek. Szerintem kell legyen fejlődés itt is, nem hinném, hogy a kétezres évek körbetartozásos időszaka újra trendi lesz. Az, hogy nincs eurónk, szerintem nagyon is jó. Az olaszok is hogy megszívták. Az euró bevezetését nagyon megérezte az ottani polgár.. Azóta sincsenek jól.

  @L70: Szerintem lehetőségek mindig vannak, ha résen van az ember. Ma is lehet olcsón venni, ha van kp. és szemfüles az ember. De nyilván vannak jó és kevésbé jó időszakok. Szerintem most kevésbé jó, én nem ugranék ingatlanba most. Extrémül vannak túlértékelve.

 • Penge
  @janos82: A parlagfű kiirtására megvannak a módszerek, évente maximum 1-2 alkalommal kell odamenned. Az országban nincsenek akkora távolságok és én a telket sem a világ végén gondoltam, hanem BP vonzáskörzete, maximum Balaton.

  Oldtimer is jó ötlet, de egyfelől nagyon kell érteni hozzá, hogy ne verjenek vele át, nagyságrendekkel szűkebb a piac, akiknek eladhatod, ha szükséges, valamint tárolni is kell biztos helyen, ami (ha nincs tulajdonodban tárolóhely (azaz fedett telek 😀 ), akkor azért is fizetsz, úgy meg már nem nő annyira az értéke.