A lakástakarék-ügy margójára

A kormány két nap alatt gyakorlatilag beszántotta az egész lakástakarékpénztári üzletágat azáltal, hogy mostantól nem ad állami támogatást az újonnan kötött, vagy a mostantól utólagosan meghosszabbított szerződésekre.

A döntés “előkészítése” és átverése a parlamenten a szokásos volt, hű a “mi baltával műtünk, nem szikével” elvhez. A hasonló módon átgondolt cafeteria módosítás és a külföldi szolgáltatók kiebrudalása miatti kártérítés eddig tízmilliárd forintjába került az adófizetőknek és messze még a számla vége. Kíváncsi leszek, a lakástakarékok mennyire fogják majd perelni az államot az egyeztetés nélküli, két nap alatt átvert törvénymódosítás miatt okozott kárral összefüggésben.

Lehetett volna ezt sokkal elegánsabban is. Első lépésként levisszük a támogatást 10 vagy 15%-ra és megtiltjuk, hogy a rokonok egymás LTP-it felhasználhassák. (Ez egy 2011-es újítás volt egyébként is, előtte nem volt erre lehetőség.) Esetleg a lakástakarékok által adott kamatot duplázta volna csak meg az állam, maximum évi 6%-os kamatig.

Mivel ez innentől senkinek nem érte volna meg, szépen elhalt volna magától az egész rendszer néhány év alatt.

Az emberek nem lennének felháborodva, nem emlegetnének jogbizonytalanságot és a magyar piacra befektető cégek sem éreznék úgy, hogy itt bármikor tönkre tehetik őket két nap alatt egy átvert törvénymódosítással.

De hát ezt már megszoktuk, mostanában így mennek a dolgok.

Amiben azonban a kormánynak szerintem igaza volt, hogy a lakástakaréknak sok értelme nem volt. A lakástakarékok szépen híztak azon, hogy negatív EBKM-re (kamatra) beszedték a pénzt és kihelyezték elég magas hitelkamatra, vagy amíg volt hozama az állampapíroknak, befektették a pénzt állampapírokba, a kamatkülönbség az ő hasznuk volt.

A 30% támogatás toronymagasan a legmagasabb volt egész Európában, a következő legmagasabb támogatás 18%, de van olyan ország is, ahol még a 10%-ot sem éri el.

A jelenlegi lakásárak mellett (köszönjük, CSOK) a négy év alatt összegyűjthető maximum 1,3 millió forint sem igazán számított a lakáshoz jutásban. Sajnos lassan már egy komolyabb felújításra sem elég ennyi pénz.

Az is rendben van, hogy rövidre szabták a határidőt, hogy ne kössenek az emberek gyorsan még kétszázezer szerződést.

Sokan úgy élik meg a változást, hogy itt pénzt loptak el tőlük. Semmi ilyen nem történt, megszüntettek egy pazarló állami támogatást.

Azt sem úgy, ahogy például a unit linked biztosítások adóvisszatérítését 2009-ben, hogy onnantól nem járt a visszatérítés, hanem nagyvonalúan a már élő szerződéseket engedik kifutni. Ha nem így lenne, az ellen se lehetne egy szavunk se.

Amit szerintem senki nem gondolt át, hogy mi lesz a lakástakarékokkal és az ügyfelek pénzével a futamidő alatt? Hogyan és miből fogják biztosítani a lakástakarékok a nyereséges működésüket a következő tíz évben?

A lakástakarékoknak három helyről van haszna.

Az egyik a havi 150 forint számlavezetési díj, amiből belátható, hogy nem lehet üzemeltetni a rendszert még tíz évig.

A második haszon, hogy az ügyfelek pénzét állampapírban forgatják, amíg nem kell visszafizetni. Ekkor a haszon a kapott és a kifizetett kamatok különbsége. Azonban még van sok 3%-os szerződés életben, miközben a 3 éves magyar állampapírra jelenleg évi 1,84% kamatot lehet kapni, a féléves diszkontkincstárjegy pedig negatív kamattal fut.

Ebből sem lesz haszna mostanában a lakástakarékoknak.

A legnagyobb haszon abban volt, hogy a közel kamatmentesen beszedett pénzt a lakástakarék viszonylag magas kamatra kihelyezte lakáshitelbe.

Na, ez az üzletág meghalt, ugyanis ezt az új befizetésekből lehetett finanszírozni.

Az is hatalmas kérdés, hogyan fog tudni a lakástakarék hitelt kihelyezni a szerződésben lefektetett kamatok mellett? Leszerződtél, hogy négy év múlva 4% kamat mellett kapsz hitelt a Fundamentától. De nem fogsz, hiszen nem lesz új belépő, akinek a pénzéből lehetne nyújtani ezt a hitelt.

Nem igazán látom, hogyan fognak életben maradni a lakástakarékok a következő 10 évben, hogyan fogják ráfizetés nélkül üzemeltetni a rendszert. Ha valaki tudja a választ, árulja el.

(Természetesen az első években nem lesz probléma, az ügyfelek fizetik a hitelkamatokat, jönnek az új befizetések, stb. Az izgalmas kérdés az utolsó 2-3-4 év lesz, amikor már a legtöbb szerződés kifutott, de a rendszert még üzemeltetni kell, amíg a legutolsó, ma kötött tíz éves szerződés is kifut.)

Rendben van, hogy az OBA védi a lakástakarékokba befizetett összeget, de egyrészt az OBA teljes vagyona 30 milliárd forint körül alakul, másrészt csak a Fundamentánál jelenleg négyszáz milliárd forint felett van a kezelt ügyfélvagyon, harmadrészt megint az lesz, mint a Quaestor csődjénél, hogy egy esetleges csőd esetén a bankszektor többi tagjára fogják ráverni a költségeket, akik ezért árat fognak emelni. Így a legvégén a társadalom fogja kifizetni a számla végösszegét.

Persze nem biztos, hogy baj lesz, lehet, hogy államosítani fogják a futamidő végén még élő szerződések kezelését és az állam fogja kifizetni a legutolsók szerződéseit.

Röviden összefoglalva, bár megint sikerült bután megoldani a dolgot, szokás szerint gondolkodás nélkül, izomból, de egyrészt társadalmi szinten nem kár a konstrukcióért, 70 milliárd forint nagyon sok pénz (ennyi ment el évente a lakástakarékokra), másrészt egy állami támogatás megszüntetése nem egyenlő az emberek megrablásával vagy a vagyonuk államosításával.

Ez a lehetőség minden államilag támogatott konstrukciónál egy figyelembe veendő kockázat.

Update: sokan szerint az államnak nem került pénzbe a lakástakarék, mert az áfából úgyis bejön az összeg. Egyrészt a támogatás több volt, mint az áfa, másrészt lakástakarék nélkül is jönne áfa az alapanyagból, tehát ez igenis veszteség és a legtöbb kisiparos pedig áfamentes kisadózó, így azoknak a munkájából nem lesz áfabevétel. Vagyis tetszetős az elmélet, csak nem igaz.

S még egyszer: nem értek egyet ezzel a szokásos primitív kivitelezéssel és remélem nem azért csinálták, hogy holnaptól egy haver vihesse ezt a piacot is. S igen, ha rajtam múlna, ezermilliárd forinttal kevesebbet költene a költségvetés, mert van még min faragni.

Ettől függetlenül szerintem nem nagy kár a termékért és az állami támogatás már csak ilyen, bármikor visszavonhatják.

Share

337 hozzászólás

 • jami
  Nyilván csak a nagyon gazdagoknak fáj az ltp, vesszen is; meg fundás audik is mi már.

  Ezek miatt nincs lakása annak, akinek épp még nincs. Mert ha nem lesz ltp, akkor legalább másnak is nehezebb, vagy mi van itt a háttérben??
  Elárulom, aki tudott 4-8 ltp-t fizetni, ezután is talál majd valamit, amivel forgatja a pénzét – ez csak egy kicsi szelete volt. Aki pedig 1-2-t, nagy nehezen, na az lesz meglőve, mert se a nok, se a csok nem segít azon, ha nincs elég önerő…

 • Sztetoszkóp
  A 9:04 és 9:08 hozzászólásaim közül kimaradt 1, így félreérthető, ez nem irigység, hanem keserűség és inkább 2016, nem a 19. század, nem utálat, kapzsiság. Utóbbira lehet igenis építeni. …főként a csalóknak. Üdv Magyarországon.
  Csak pár tippet adtam a képviselőinknek, hogy még mi mindent lehetne tenni hogy pénzhez jussanak az Ő módszereikkel, figyelembe véve a választási ciklusokat is, és hogy mindent lehet 3 nap alatt.
  Amikor pár hónapja felreppentek a hírek az LTP megszűnéséről, sejtettem, hogy meglépik. A legjobb ötletem is kimaradt, hogy létrehoznám a NKP-t, (Nemzeti Készpénz Pénztárat), ahol a friss befektetett kp-ra adnék adómentességet, 1-2 éves futamidőre, hosszabbítás esetén extra kamatot, amit majd valamilyen rejtélyes oknál fogva vissza lehet vonni, recesszióra hivatkozva.
 • Ildikó70
  Nálunk ettől rosszabb van, ugyanis a gyerek csak addig gyerek amíg közoktatásban tanul, ott is max. 20 éves koráig. Nekem is van 2 gyerekem, egyetemisták és nem kapok adókedvezményt utánuk, vagyis fizetem a gyermektelenségi adót, pedig van 2 gyerekem.
 • Szabolcs
  Sztetoszkóp
  2018-10-21 at 07:41

  mindketten tévedtek, ez 1960… erős, technikailag feljavított verziója. Mármint amire vágysz. 🙂 Már ha tényleg arra vágysz. Volt, akinek jó volt akkor.

 • Gábor
  Azt lehet tudni, hogy mennyiben fogja ez érinteni az ingatlan árakat. A z LTP megszűnése lehet rá hatással ?
 • Muslica
  Milyen szépen lefedte a kormány a beszántott LTP-sek bázisát a kibővített CSOK-kal :). Hogy betartották most is az ígéretüket, mint mindig. Sőt, azt is megígérték, hogy az újabb 10-15 milliós ígért támogatások nem fogják feljebb vinni a lakásárakat (juhhé). Nyilván, ahogy a bankok sem hárítják át… Gondolom, a blog olvasóit nem lepte meg a mai bejelentés, mert aki nem szatyorban élt az elmúlt időben, kb. erre számított…Bár szomorú volt nézni tegnap egy kitűnő budapesti színház igazgatójának interjúját a TAO megszüntetésének hírével kapcsolatban, aki egy héttel az LTP kivégzése után nagy hittel kijelentette, hogy a kormánynak nem lehet racionális indoka a teljes kulturális TAO beszüntetése csak azért, mert voltak visszaélések, visszásságok. Ez csak egy hisztéria — mondta. Ma pedig bejelentették: a kulturális TAO-nak ebben a formában vége…hm
 • Mikorka Kálmán
  megvan a Fundi ‘válasza’:
  71 ill. 111 hónap betétgyűjtés 0.5 ill. 0.74% EBKM-et adnak érte amit ‘5% kamattámogatás’ marketing szöveggel akarnak majd eladni
  a végén pedig fix 2.9-es hitel
  és 1% szerződéskötési ktsg

  forrás: penzcentrum.hu/megtakaritas/itt-a-fundamenta-valasza-az-ltp-k-kivereztetesere-van-remeny.1071446.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Fentebb egy névrokonom kommentelt.
 • Kenrich
  Annyit mondanék, hogy ez nagyon durva ami végbe ment, mert nem igaz, hogy nem érinti az eltörlés előtti szerződéseket. Akinek 4 éves szerződése volt, de már a 7. évben jár a fizetéssel, attól visszamenőleg leemelik a számlájáról az elmúlt 3 év, tehát 3x 72 ezer forintját, arra való hivatkozással, hogy túlfizetett. Pedig minden évben kiküldték az egyenlegközlőt, és ezek a szerződések automatice hosszabbodtak az időn túli fizetéssel. Ez teljesen elképesztő! Az az elv van mögötte, hogy ennyiért még nem megy a paraszt bíróságra.. Igen ám, de akinek 4 vagy 5 szerződése volt? Lesznek itt perek azt hiszem..

  jó amit írsz, csak kár, hogy nem folytatod.. Az a lakás ami a kilencvenes évek végén 6 misire ment, azt 2008-ban még mindig meg lehetett venni 7 millióért..

 • Zelle
  Az egész lakásrendszer el lett szúrva, a mostani családtámogatások ugyanis szinte kizárólag a gazdagabb réteget támogatják, akiknek amúgy is van zsebben plusz 20-30 milliójuk, hogy kihasználják a Csokot. A lakáskasszának legalább volt valamiféle népnevelési hatása, valamiféle ígérete arra vonatkozóan, hogy az ember, ha lassan is, de lakáshoz juthat majd… most meg?

  A magyar fiatalok – sztem tök jogosan – úgy gondolkodnak, hogy előbb legyen lakás (ha hitelre is) és utána gyerek. Elvégre, láttuk, hogy végezték egy válságkor azok, akik albérletben éltek, akik irdatlan törlesztőt vettek fel és még sok gyerekük is volt. Nincs az az épeszű huszonéves magyar átlag fiatal pár, aki bevállal 3 gyereket és mellé 10-15 millió forint hitelt (és honnan lenne amúgy másik 10+ millió tőkéje huszonévesen?), miközben látjuk, hogy közeledik a demogárfiai válság, meg fogynak az erőforrások…

 • szocske
  itt a fundamenta új terméke:
  penzcentrum.hu/hitel/kiszamoltuk-ennyire-versenykepes-a-fundamenta-uj-dobasa.1071530.html

  őszintén szólva nem tartom halálra ítéltnek, bár a betéti kamat nevetségesen alacsony, aki később lakást tervez, vagy most van futó 5-10 éves kamatperiódusú lakáshitele, annak nem rossz opció bebiztosítani 6/9 év múlva egy kedvező hitelkamatot.

  A gondom az vele, hogy akkor lenne igazán érdemes ezzel élni, ha elszabadulnak a kamatok.
  Akkor viszont nem látom a garanciát, hogy a Fundamenta nem csődöl be és tudja majd a ma beígért kedvező kamatokkal adni a hitelt.
  Erősen hazárdjátéknak tűnik ez számomra….

 • szocske
  , egyelőre szó sincs visszamenőleges hatálytól, akinek 2 éve lejárt a 4 éves szerződése, az még akár jövő szeptemberig is megkaphatja az állami támogatást, ha október 16 előtt befizette az adott szerződésre a 240ezret.
  Akinek nem volt szerencséje és már okt 17 utánra könyvelték a befizetését, az már a Fundamenta állásfoglalása szerint nem kap állami támogatást.
 • jami

  De az majdnem egy évtized, mire az ár visszaesett. Nézd onnan is, hogy sokan nem a többedik lakásukat/gyereknek akarják megvenni, amikor pár év nem számít, addig legfeljebb másban lesz a pénz. Ez a nagy hullámzás a hitel felé nyom, mert “hiába” takarékoskodik, ha épp mikor felhasználná – boom van. És nagyon ellene hat a gyerekvállalásnak, de már a tervezésnek is.

 • Janos82
  Szocske: en a hazardjatek jellege miatt egy joval kisebb futamideju termekre szavaztam volna….
  Igy most pont alig tudjak kihasznalni a lakastakarekpenztar elonyeit…
 • V
  szerintem konyvelesi datumtol fuggetlenul, az allami tamogatast az ujabb 12 honap letelte utan hivjak le a kincstartol es ha megerkezett akkor irjak jova. Kotve hiszem hogy aki okt 15-en befizette egy korabban lejart szerzodesre a 12 honapot az jovo oktoberben kap barmifele tamogatast is. Persze ez csak megerzes de eros a gyanum
 • Kenrich
  @szöcske, bár igazad lenne, de itt most nagyon sokan pofára fognak esni.. Én szóltam.
  sajnos a helyzet az, hogy az ingatlanárak 2008-ban a csúcson voltak, jellemzően a “kedvező” chf-hitelek miatt. Onnan indultak nagyon lassan lejtmenetbe. Egészen 2013-ig tartott a süllyedés.
  Az árcsökkenés tényleg lassú és fokozatos volt. Akkoriban arról szóltak a hírek, h ennél már nincs lejjebb és de lett .. Mindig csak, ha kicsit is de mentek lefelé az árak. A körúton, v a Práter utcában ekkortályt màr 5-6 millóért már nagyon korrekt kis garzonokat lehetett venni! Tudom, mert volt aki 4-et is vett..

  Aztán úgy 2013 áprilisában megindultak picit felfelé, itt még kissé bizonytalan volt a piac, de 14-től már megindultak a kisbefektetők is, utána pedig jöttek a ” háziasszonyok”. Most pedig itt vagyunk a csúcson. Azokat a garzonok most 18-22 misit érnek. Négyszeresére emelkedtek az árak 4 év alatt.

 • jami

  Ahhoz, hogy lásd a folyamatot, kell erre idő. És szem. Nálunk a családok totál vakok mindenre 🙂 Annyi tanácsuk volt, hogy a hitel nagyon ijesztő és veszélyes – szuper, de kicsi bevételből a bérlés, amit mi ismertünk milyen, ők soha, sem volt szuper.
  Összességében a többedik, saját erőből vett ingatlannál már, jó esetben, lehet gondolkodni, kivárni. 3-9 év? Nem gond. Elsőnél, ha család semennyit sem tud segíteni, kétfelől nyom az önerőgyűjtés és a bérlés; ha rossz időpontban kerülsz a spirálba, akkor épp nőnek az árak: a bérlésé is, a vásárlásé is. Ismerősöm 800e-ért vette az első lakását 1998-ban. Családi kapcsolatokkal volt egy nagyon jól fizető alkalmi munkájuk, akkor még az önkori első lakáshoz jutó helyieknek (10 éve bejelentett helyi lakcím) 200.000.- vissza nem térítendő támogatást. 2004-ben 6 milláért adták el, 1 hét alatt.
 • jami
  A megtakarításaikból és a lakás árából picike hitellel építettek egy sorházat. Mai értéke kb. 70m.

  Ugyanezen idő alatt mi albit fizettünk, nagyon nehezen összeszedtük az önerőt, hogy 2004-ben aláírjuk egy picike lakás adásvételijét. Tényleg nem panasz, mert szerintem még így is baromi nagy mákunk volt ebben is, azóta is jó pár dologban. De átérzem, mikor a fiatalok kilátástalannak élik a jelen helyzetet, mert emlékszem, hányszor és hányféleképpen tipródtunk, gondoltuk át, mi legyen. És fiatalon még nincs meg a tapasztalati bölcsesség, hogy ha gondolkodik, tervez, abból lesz eredmény, még akkor is, ha nem kudarc van és hogy fel kell állni, újratervezni.

 • Kenrich
  akkor ezek szerint, te hiszed és vallod, hogy a lakás a legjobb befektetés? Egyáltalán ki meri ezt cáfolni? Ha 1998-2004 között ekkorát mentek az árak, akkor most miért van mindenki melepődve, a 4-5x-ös szorzón? Én is amúgy most már azt látom, hogy az árak nem igazán mennek vissza, legfeljebb stabilak maradhatnaknak akár 8-10 évig, majd megint nőnek, aztán kilőnek. Oké.. 2008-2013 között láthatóan volt esés, de akkor világválság volt, és ilyen 70-80 évente van.. Azelőtt bármikor volt egyáltalán olyan, hogy az ingatlanok árai csökkentek?

  Idén 20%-ot mentek ismét az árak, pedig itt a fórumon is sokan áresést, ill. újabb válságot prognosztizáltak. 2020 végéig mégiscsak marad az 5%-os ÁFA az új lakások esetén. Hoppá! És hiába lőtték ki a kis rókát, már itt is van az új 15 millós CSÓK már 2 pujára is, s tádám! 🙂 Jövőre is legalább 20-25%-ot mennek még az árak,és nem látszik a vége..

 • V
  @jami azert nem ilyen egyszeru ez. Eleg sok befektetesi ingatlan van a fovarosban, februarban mikor nezelodtunk ugy talaltuk hogy kb 5% koruli hozamot lehet realizalni hosszu tavu kiadassal. Az 5 eves PMAK hozama 3,80%, TBSZ-en ez akar adomentes hozam. Tehat aki lakast ad ki 1,2%-os hozamfelarat kap ezert, cserebe viseli a kockazatot hogy esetleg nem fizet a berlo, rezsi tartozast halmoz fel stb… Ha elindulnak felfele a lakossagi allampapirok kamatai akkor ez a hozamfelar akar minusz is lehet, ergo jobban megeri eladni az ingatlant es fotelbol megvenni az allampapirt, felesleges kevesebb hozamert meg tobb kockazatot vallalni. Ha erre rajonnek a befektetok – marpedig rajonnek – akkor elindul egy eladasi hullam. Ami tamasz lehet az ha a berleti dij emelkedik, viszont kerdes hogy meddig lehet emelni. Szerintem lassan stagnalas varhato az ingatlanarakban a kovetkezo 2-3 evben
 • kridli
  egyrészt 15 harom gyerekre lesz, 2-re csak 10, másrészt nem csok lesz hanem kamattámogatott hitel, és valószínűleg csak új lakásra, mint a mostani 3 gyerekes 10. Ha nőni fognak jövőre az árak, akkor az nem emiatt lesz.
 • Janos82
  @Kenrich:

  Azert eleg sokan ugy latjak, hogy a lakas nem feltetlenul a legjobb befektetes.
  Jami peldajan is latszik, hogy onkormanyzati lakas volt. Valoszinuleg joval aron alul jutott hozza az ismerose. Nyugatrol amugy vannak hosszutavu statisztikak is az ingatlan ar alakulasrol, es azalapjan az atlag nem jar jol, csak az, akinek szerencseje van, es a lakohelye eppen felertekelodik. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy a kovetkezo evtizedekbol hol lesz fel illetve leertekelodes.

  En februarban adtam el a lakasomat, es ugy latom, hogy befektetesnek nem lesz az igaz, ha 2-3 %al feljebb kuszik az alapkamat…

 • jami

  Nem, ez pl. nem önkormányzati volt, hanem az anno 3%-os hitellel épült otp társasházi lakás.
  (A önkorisoknál volt durva árrés.) Egyszerűen volt kereslet (egyetemváros).
  Azóta az áremelkedés még durvább. Mi 2004-ben, már nem az alacsony nm árak idején vettük a lakásunk. Most ez a lakás, használtan, kb. dupla annyiért adható el. De az egyik szomszéd azzal szembesült, hogy hiába, mert amit venni akar, hiába a hitel, nem ér az áremelkedéssel semmit. Nekünk már, hogy korán léptünk.
 • jami
  Nem, nem gondolom, hogy az ingatlan a legjobb befektetés.
  Lakni kell valahol, és bérelni családdal, elég bizonytalan, idősen bérelni meg rémálom. Ezért nem rossz ötlet, jókor, venni. De amiben laksz, annak az értéke max. az örökösöknek szempont. Egyszerűen a vétel önvédelem. De az ingatlan pénznyelő és foglalkozni kell vele.
 • Lizzike
  A lakástakarékok kivéreztetése új kérdést generál. A minősített fogyasztóbarát lakáshitelek esetében az előtörlesztés csak lakáscélú megtakarításból ingyenes. 4 LTP esetén kb 4 éves legrövidebb futamidővel számolva kb 4 millió kerül betörlesztésre. Ha nem lakáscélú megtakarításból történik az előtörlesztés az szép kerek összeg lehet. Természetesen bankonként változó. Hol érdemes így a pénzt az előtörlesztéshez fialtatni?
 • jami
  Jövőre azért mennek az árak, mer’ még 5%-os áfa, plusz kisebb energetikai követelmény, hát siessünk. Közben nőnek a bérek/vállalkozói díjak, az alapanyagárak, a telekárak. Együtt ez tuti nem csökkenés. Néztem, hogy a nemrég felkerült új építésű, totál elszállt árú lakások baromira gyorsan kelnek el, kb. bármekkorák. Szerintem MOST vesznek fel ész nélkül hiteleket… Mivel ezek főleg befektetés lakások, nyomják a bérleti díjakat majd… Épp arra jutottam, hogy megveszem a viacolort és magunk csináljuk a járdát, mert nem találni ilyen kicsike munkára mestert. Aki jön is.
 • Spurdisznó
  és akik szerint a lakás a legjobb befektetés:

  Ha az MNB reál lakásárindexet nézem 1990-től, akkor szerintem a kép nem rózsás, ha nem is teljes katasztrófa.

  mnb.hu/statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok/vi-arak/mnb-lakasarindex

  Persze utólag könnyű okosnak lenni, és nem az indexet (az átlagot) nézni, hanem speciális eseteket. Ma már lehet tudni, hogy pl Győrben, Debrecenben, Bp belvárosban stb emelkednek az árak, de azért ezt nem olyan könnyű előre megjósolni.

  Ugyanígy, részvényeknél is inkább az indexből érdemes kiindulni, hiszen utólag könnyű azt mondani, hogy egyes részvények nyilvánvalóan milyen jó befektetések lehettek volna.

  És amit ne felejtsünk el: ingatlanbefektetés nagy értékű, és sokszor tőkeáttétellel (hitel) történik. Na így lehet igazán nagy pofonba belefutni (vagy nagy nyereségbe :)).

 • Kiszamolo
  jami, amikor még utoljára mindenki fel akar ugrani a száguldó expresszre, nehogy lemaradjon, az a legbiztosabb jele, hogy már nincs messze a fordulat.
 • jami
  igen, én is így gondolom. Lehet is érezni a kínálaton: zsebkendőnyi telkeken társasházak. Többnyire semmi extra; csak drágán. Ablak alig. Pont ugyanez volt a 2000-es évek közepén; csak akkor az ingatlannal együtt pörgött a vegyünk új kocsit akár 0% önerővel, mer’ olcsó a hitel és simán belefér a lakáshitel mellé. Plusz még szabad felhasználásúból nyaralás is gyorsan, mert azt is megérdemeljük.
  Most talán a kocsi és szabad felhasználású kevésbé pörög, mondjuk mióta elköltöztünk más gondolkodásúak a szomszédok, érdekes ez: jobban van pénzük és jobban beosztják (vagy azért van jobban eleve ;)).
 • Kenrich
  Srácok, minden igaz amit írtok, de most merőben más a helyzet. Aki hitelre vásárol, azt most nagyítóval nézik, és zömmel 50-60% az induló. FIX és FORINT alapon. Ilyen formán a többséget nem érdekli, ha az MNB alapkamatot emel.
  Bérek növekedése: Írok pár Budapesti fix netto bért, direkt olyan területeket, ahová semmilyen képesítés nem szükséges, még magyarul sem kell tudni feltétlenül: Aldi árufeltöltő/kasszás/mindenes: 245 netto/hó, Pull & Bear ruházati eladó: 260e netto/hó. Alle pultos: 280 netto + borravaló/hó. És ezeken a helyeken tipikusan lehet felfelé lépegetni akár 1-2 év alatt, és akkor + 70-100e jön még hozzá. Tehát nagyon látványosan nőttek a bérek Bp-en, és ezt szépen lekövették az ingatlanárak. Az RBNB-t, CSOK-ot, alacsony kamatokat direkt fel sem hoztam, pedig ezeknek is komoly húzóerejük volt. Ha az egyik (pl. olcsó hitel) kiesik, az még nem fogja befolyásolni az árakat..
 • Kenrich
  igen mi is számoltuk Pesten 5-6%-ot lehet csinálni a hosszútávú kiadással, vidéken pl. Pécsett ez már 8-8.5% és Debrecen is nemrég robbant a BMW miatt.. Viszont egy valamivel nem számolsz, az pedig az ingatlan árának emelkedése.. Mert az még most is erősen benne van a pakliban, főleg, ha a kormány megint elkezd migránsozni ill. arról szólnak majd a hírek, hogy Bp Európa legbiztonságosabb városa, már ide jönnek lakni a franciák/osztrákok/németek ami igaz is, de még nem óriási a hullám, viszont jól propagálható..

  Ha lesz is áresés, az fájdalmasan lassú lesz, mert az eladók rendszerint 1-1.5 év hirdetés után kezdik realizálni, hogy talán annyiért már mégsem fog elmenni, mint a szomszéd ugyanolyan kecója 2018 szeptemberében..

 • jami
  Debrecenben a BMW előtt is nagyon nőttek árak, ez utóbbi Kismacs-Nagymacs-Felsojozsa esetében nyomja, plusz nem a panelt.
 • Elemes
  Nem vagyok képben a témában EU szinten de most az Egyesült Királyságban 25% állami támogatást kapsz (max 1000 fontig évente, tehát beteszel 4000-et, az állam ad 1000-et, évente ismételheted) ha lakáscélra gyűjtesz ISA-ban. Szerintem ez kb lakástakarék megfelelője nem? Annyi a különbség, hogy ha nem veszek belőle lakás soha, akkor nyugdíj célra is felhasználhatom.
 • Janos82
  :

  Azert azoknak a hiteleknek a nagy resze nem vegig fix. Es problemat nem csak az tud okozni, ha megemelkedik a torleszto, vagy a tartozas osszege.
  Ha az ados munkanelkulive valik, es esik egy picit az ingatlanar, az is nagy gondokat tud okozni…
  Az AirBNB-t egy tolvonassal el lehet lehetetleniteni, es a kulfoldi befektetok kedvet is…

  Budapest extrem biztonsagossagarol meg maximum a kormanysajtoban cikkeznek:
  safearound.com/danger-rankings/cities/

  Ezalapjan a 30. helyen van, de jopar nyugateuropai nagyvaros is megelozi, ugyhogy nem hiszem, hogy sokan valasztanak ezalapjan… Szerintem nem rossz a helyezese, de jonak semmikepp se neveznem.

 • Zozz
  Sziasztok,

  Egy kicsi OFF téma, de szeretném kikérni a véleményetek, hogy melyik banknál érdemes tartani a pénzem?

  Jelenleg Gránit banknál vagyok, de kb 5 év alatt úgy 8 millió forint gyűlne össze a számlámon (lakásvásárlási célra szeretném majd felhasználni).
  Ennyi pénzt merjek tartogatni pl. megtakarítási számlán, betétekben vagy nézzek más bankot, megoldást?

  6 havi megélhetésem az Államkicstárnál van.

  K&H bankot néztem még, de ott szinte semmi kamatot nem adnak a pénzem után a Gránithoz viszonyítva és még a havi számladíj is jön hozzá.

  Nem nagyon merek tőzsde vagy befektetések felé elmenni, ezért gondolkozom egyszerű betétben.

 • aki ért is hozzá
  Sajnos elég tájékozatlan a cikk írója. Európában a második legnagyobb állami támogatást Románia adja (25%). Másrészt ezzel a magyar állam is jól járt, hiszem sokan felújításra használták a lakástakarék pénztári szerződéseket. ÉS csak úgy lehetett felhasználni, ha az ügyfél SZÁMLÁVAL bizonyítja, hogy tényleg lakáscélra használta. Vagyis a lakástakarék pénztárak segítették a gazdaság fehérítését. A támogatás nélkül viszont a fekete gazdaság fog fellendülni.
 • Janos82

  Nem sokat feherit mert a anyagrol mindenkep kell a szamla. Az meg fedezi a lakastakarekot.