A legolcsóbb bankszámla kispénzűeknek

Már többször írtam ingyenes bankszámlákról, amik két dologban megegyeznek: nem ingyenesek teljesen és főleg 150 ezer forintos fizetés felett éri meg választani őket.

Többször kérdeztétek már, hogy melyik a legjobb számla akkor, ha készpénzben kapod a fizetésed, vagy az havi százezer forint alatt van.

Nos, nektek sem kell lemondani a (majdnem) ingyenes számláról.

Kezdem mindjárt a szerintem legmegfelelőbb számlával, a Raiffeisen Aktivitásszámlával. Ennél a csomagnál ingyenes a számlavezetés, az internetes utalás, a csoportos beszedési megbízás és havi két pénzfelvétel bármelyik automatából. (Azaz a legtöbb dolog, amit használsz. Arra azonban vigyázz, hogy minden bank minden számlacsomagjánál a fióki utalás mindig pénzbe kerül, nem is kevésbe. Ezért kell interneten utalni.)

A csomagnak nem feltétele a jövedelem érkezése, mindössze annyi az elvárás, hogy négy tranzakciót végezz egy hónapban, minimum 50 ezer forint értékben, ami lehet automatából készpénz felvétele, vásárlás, átutalás, csoportos beszedési megbízás.

Ha készpénzben kapod a fizetésed, befizeted a számládra, felveszel belőle automatában 45 ezret, plusz vásárolsz, utalsz kettőt, már teljesítetted is a feltételeket.

A bankkártya nem ingyenes, az 1970 Ft évente, így az összes költséged havi 164 forint (ha interneten utalsz).

Ez az egyetlen majdnem ingyenes lehetőséged, ha készpénzben kapod a fizetésed.

Ha utalják a munkabért a számládra, több egyéb lehetőség közül is választhatsz.

Az Axa kamatozó számlája minden feltétel nélkül havidíj-mentes, sőt az internetes utalás és a csoportos beszedés is díjmentes. A kártya az első három évben díjmentes, utána három évre ezer forint. A számlának két hátránya van: nem tudsz rá pénzt befizetni bankfiókban (csak utalni), illetve minden bankautomata használata pénzbe kerül, alkalmanként 260 vagy 360 Ft.

Azaz ha havonta csak egyszer veszel fel pénzt, akkor is olcsóbb a Raiffeisen csomagja. (Hogy komplikáljam, itt viszont kapsz kamatot a pénzedre, havi százezer fizetésnél, ha mindet el is költöd a hónap végére, kb. 105 forintot havonta. Ilyenkor havi egy készpénzfelvételnél egyenlő a két számla költsége, afelett a Raiffeisen a nyerő.

(Mivel az Axa számlája minden feltétel nélkül is havidíj-mentes és a kártyadíj is nagyon elenyésző, remek számla arra, hogy csak úgy legyen. Nekem mindjárt kettő is van, az egyiket csak internetes vásárlásra használom, soha nincs rajta 2-3 ezer forintnál több. Külön bónusz, hogy ezért a háromévenként ezer forintért dombornyomott kártyát is lehet kérni, ami máshol legalább 4.000 Ft évente.)

Ha csakis szigorúan arra kell a számla, hogy megkapd a fizetésed, azt felvedd egyszerre és esetleg vásárolj a bankkártyával, tehát nem akarsz utalgatni a számládról, vagy nem fizeted innen a rezsit, akkor megnézheted az OTP Alap számláját is.

Amennyiben minimálbért elérő fizetés (fontos, hogy munkabérként érkezzen!) jön a számládra, akkor a számlavezetés és havi egy darab ingyenes készpénz-felvétel díjmentes, ahogy az éves kártyadíj is. (ez utóbbi ritkaság.)

Azonban ha már utalni is akarsz, a netbank havi 99 Ft, a legolcsóbb netes utalás bankon kívülre 0,1%, minimum 298 Ft, csoportos beszedés 48 Ft, állandó átutalás 180 Ft, készpénz-felvétel idegen automatából 899 Ft. Szóval nagyon gyorsan nagyon drága lesz a havi költség, ha használni is akarod a számlát. Ezért ilyenkor válassz másik lehetőséget.

Ha legalább 50 ezer forint jövedelem érkezik a számládra és bevállalsz még legalább két átutalást havonta és a fenti bankok nincsenek a közeledben, akkor nézd meg a CIB Online számlacsomagját.

A feltételek teljesítése esetén a havi díj 187 Ft, az internetes utalás és a csoportos beszedés díjmentes, ahogy az első készpénz-felvétel is bármelyik automatából minden hónapban.

A bankkártyára kifizetsz évi 2.234 Ft-ot, ez havonta újabb 186 Ft költség.

Országos nagybanknál kispénzűek számára nem találtam hasonlóan jó számlákat a fentieken kívül, de ha valamit kihagytam, írjátok meg a kommentekben. (Apró takszövöket és pici bankocskákat nem néztem, csak az országos bankokat.)

Remélem, ma is segítettem. 🙂

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Share

14 hozzászólás

 • Nesz Elek
  Kérdés, meddig élnek a feltételek. Ezért nem mentem át évek óta máshoz (pedig az MKB-m nem olcsó), mert bármikor módosíthatja az aprócska betűit, én pedig biztosan nem fogom évente nézegetni, mi mennyi.
 • NxAlex
  Én néztem ezt az AXA-s számlát, mindenhol 1000Ft-ot írnak bankkártyadíjra, de amikor bementem egy ilyen AXA-s partnerirodába ott már 2000Ft-ot mondtak. Tehát nem tudom hogy van ez.
 • Asznókay Bódog
  A Gránit Bank feltételei sem rosszak. Még a vállalkozói számlavezetés is ingyenes. Mi a véleményed róla?
 • glezmen
  @NeszElek:
  tehat azert fizetsz egy eleve draga szamlat, mert hatha mashol az olcso majd egyszer kevesbe lesz olcso? :DD
  szerintem nyugodtan szamold ki, hogy ha nem a dragam MKB-t, hanem mar eleve egy olcso szamlat fizettel volna, mennyi penzt sporoltal volna meg

  raadasul mi a garancia hogy az MKB aprobetui nem valtoznak?

 • Longlady
  Ha már szóba jött a “SÁRGACSEKK” is, ajánlom a Posta Elektronikus Számlacsomagot, ha már annyira szeretnek az emberek postára járni.Nincs éves kártyadíj(MasterCard), ingyenes netbank, sárgacsekkes befizetés esetén 80ft tranzakciós díja van, eseti átutalás bankon kívülre 28ft. Részletesen itt: http://posta.hu/kepek/upload/2012-08/Lakossagi_szamla_kondiciok_20120801_vegl.pdf
 • AAA
  Az AXA Kamathozó leginkább az akciós kamatok igénybevételére tökéletes.:)
 • Con_Sole
  Axa kamathozó + másik bank hitelkártya kombó: Az egyik bank pénzét használod miközben a másik kamatot fizet rá. Maximálisan liquid a pénzed, a havi KP-t egy összegben kiveszed, a hitelkártya használat után meg visszatérítést kapsz. (persze fegyelem is kell)Ja igen az akciós kamatokról nem is szólva….
 • CsakCsaládiPótlék
  Kedves Szerző!

  Egyszerűen nincs időm elolvasni az egészet. Nekem melyik számlát ajánlanád? Csak a két csöppségem (na jó az egyik már nem annyira csöppség, bár nekem mindig az marad) után járó kemény 26.000.- havi CSP jön a számlámra és elegem van hogy a bank még ebből is ezreket von le havonta kezelési költség, kp felvétel, meg miegymás miatt + éves kártyadíj. Munkám nincs és nem is tűnik úgy hogy lesz… Ilyen kispénzűnek melyik számla a legjobb??? Köszönöm, ha válaszolsz: Nomi

 • Zoltán
  Szerintem is elég barátiak a Gránit Bank feltételei.

  Gránit Alapszámla-csomag

  Ingyenes banki alap-szolgáltatások feltételek nélkül

  A GRÁNIT Bank valóban ingyenes alapszolgáltatásokat nyújt lábjegyzet, csillag és apró-betűk nélkül, egyszerűen, magyarul.

  Üzleti filozófiánk szerint, a 21. század technikai újításainak köszönhetően, az Interneten keresztül elérhető banki alap-szolgáltatások ingyenesen megilletik a GRÁNIT Bank minden ügyfelét.

  Mit jelent ez?

  Ingyenesen veheti igénybe az alábbi alap-szolgáltatásokat:

  Netbankon keresztül:
  -»Korlátlan számú belföldi forint átutalás indítását
  -»Számlainformációk lekérdezését
  -»Saját számlák közötti átvezetést
  -»Sárga csekk befizetését
  -»Betétlekötést és –feltörést

  Önnek a számlanyitásért és a számlavezetésért sem kell fizetnie, sőt havi 4 db ATM-ből történő készpénzfelvétel is ingyenes.

  Fizikai bankfiókot nem nagyon találsz, de netbankon keresztül mindent el tudsz intézni. Ha van webkamerád, akkor még az ügyintézőt is látod, majdnem olyan, mintha bent ülnél a bankfiókban! 🙂

 • József
  Nemrég az itt olvasottak hatására nyitottam egy Kamathozó bankszámlát az Axánál. Most az lenne a kérdésem, hogy honnan lehet tudni, kb. mikor lesz a következő új pénz fordulónapja, milyen gyakran szoktak új fordulónapot megadni? Mivel a mostani 09.27-es fordulót lekéstem, viszont szeretném itt lekötni a pénzemet, mivel a kamatok megint barátiak lettek.
 • Szigonyos
  Ezt a cikket is érdeklődéssel olvastam el. Nekem AXA számlám van, kettő is. Ami engem ott eléggé zavar, az az, hogy a befizetések után kell jutalékot fizetni, és az ingyenes kp felvétel hiánya. Nagyon jó kiegészítő számlának tartom emellé a fentebb említett Aktív csomagot, illetve nem is kiegészítő számla lesz, hanem oda fogom átirányítani a fizetésemet és az állandó megbízásokat. Így fogok tudni ingyen felvenni pénzt, és a befizetéseken sem vesznek le majd. Felhívtam a Raiffeisent, mert két dolog nem volt tiszta a kondíciók elolvasása után sem. Tehát a fiókban történő befizetés ingyenes, és a netbanknak semmilyen költsége nincsen, vagyis valóban diszkont áron lehet bankolni. Majd megosztom úgy a havi költségeimet, hogy a Rafiról csak állandókat utalok, és a megmaradó lóvét teljes mértékben átrakom az Axa-ba. Így az éves díjakon kívül semmibe nem fog kerülni a bankolás. Ráadásul az AXA ugye VISA-t ad, így teljesen megfelel nekem a Rafitól kapott 1970 Ft-os díjú elektronikus Mastercard is.
 • Sziasztok!
  Most fogok Egyetemre menni és az iskola előírja a kötelező bankszámlát, így keresek egy olyan bankszámlát amihez olyan bankkártya vehető, vagy ingyenes, mely kedvező lenne a számomra… Előre is köszönöm a segítséget!
  Amire használnám: netes átutalás, pénzfelvétel, bolti vásárlás, és havonta érkezne rá majd az ösztöndíj (remélem :))
 • Kiszamolo
  Itt találsz egy bankszámla-kalkulátort, részletest: http://bankmonitor.hu/index.htm
 • énisénis
  Kedves Kiszámoló!

  Tudom, hogy ez nagy kérés, de nem lehetne valahogy update-lni az írásokat. Sok írásod, újra meg újra aktuális lenne, csak közben változott a világ.
  Köszönöm!