A lottónyertesek múló jóléte

Kevés magyar lottónyertes vállalja fel a nyereményét, ritka kivételek egyike volt Andraschek László és felesége.

Most közölt velük egy cikket a Lokál (igen, tudom), sajnos az derült ki, amit sejteni lehetett: a hirtelen jött pénz nem gyógyította meg az alkoholizmust, hanem rosszabbá tette és a vállalkozáshoz sem fog senki érteni attól, hogy hirtelen pénze lesz indítani egyet. S 650 millió forint sem olyan sok, hogy sofőrös autóval ne lehessen gyorsan a nyakára hágni.

Pont úgy, ahogy az Akadémián is szó volt róla:

S nem csak lottónyertesnek nem biztos, hogy jó lenni, de lottónyertes mellett sem biztos, hogy jó lakni.

Soha ne lakj lottónyertes mellett

Köszönjük Györgynek a cikkajánlást.

Share

176 hozzászólás

 • Garbo
  @Ákos
  A gasztronómia tanulható. Csak még annak sem, akinek ez a hobbija, sem akar minden áldott nap otthon sütni marhát, amit előtte kigondolt, megvett, előkészített, elkészített, majd eltakarít, mosogatógépet kipakol, bepakol, mert az olcsóbb …

  @ügyvéd szerintem nem vágtuk le a bárányfelhőidet …

 • doboz
  ügyvéd: ez a röhögőfórum, elég a hozzászólásaidat olvasni 🙂
 • Jóska Pista
  @százegy 02-24 at 15:55
  Konkrétan azt írta, 1 milliárdért nem váltana, amit szeretne az 5-be kerül.

  Egyébként félelmetes mennyi hazudós ember van itt. Hiszen nyilván hazudik, aki a másikról azt feltételezi, vetít.

 • Ákos

  Igaz, de most a túlárazott éttermekről volt szó, nem pedig az otthoni sütés-főzésről. A tanulható alatt a fogyasztói oldalt kellett volna érteni és nem a készítői oldalt.
 • Zoltán fehérvár
  Úgy legyél gazdag hogy a környezetedd ne vegye észre,ez nem azt jelenti hogy lemondunk minden jóról.
  Befektetés terén álljunk több lábon egy része kötvény és legyen benne vegyes alap,részvény alap,ETF,. Fenmaradö reszból fizessünk magunknak havonta jövedelmet kb 200 és 350 ezer ft ot és adozzúk le.
  Lottó nyertesek java szegény és nem szokta meg hogy megtakaritással rendelkezik,ezért ha keveset össze is rakott ell is csábult az összeg láttán,nem szokta meg hogy van pénze.
  Akikröl szó van a cikkben házaspár,eleve hajléktalanok voltak,hogy kerültek eredetileg oda? Gondolom úgyan úgy mint most hogy elfogyott a pénz,azt hitték ha van pénz majd értenek a kávézó üzemeltettéshez,saját soförjük volt,adtak boldog boldogtalannak.
  Erre a cikkre lehetne örökség olyan példát írni hogy mit csinálnak az emberk az örökséggel miután megkapták.Tudnák erre pozitiv saját peldával is élni. Jó a cikk.
 • Zoltán fehérvár
  Annyit hozzá szeretnék tenni,folytattás képpen,800cm3 autóval járok,kis foygasztás,fenntartása ezért kevesebb,nagyobb autó fentartását nem engedhetem meg magamnak,pedig jól keresek de akkor kevesebbet tudnák félre tenni.Hallotam is hogy ezért le is szólják hogy női autó,mint a dedóban,persze az ilyen embereknek egy fillér megtakaritása sincs,viszont nem is hasznalják mert nem tudják a használt rovert fentartani,tankolni stb.Mindennap használom a autómat.Nem akartam elrugaszkodni a cikktöl,csak ez is elö jött belölem ilyenkor.
 • senkifia
  @Garbo:

  “Az étteremnek nem az a lényege, hogy különleges program, hanem az, hogy nem te főzöl, hanem más, valamint az, hogy nem otthon ülsz.”

  Kevered az étterem és kifőzde/gyorsétkezde/”kajálda” fogalmakat.

 • FoX
  @Jóska Pista
  Aki feltételez, az nem hazudik. Különösen azután nem, amikor a feltételezésből egy kis odafigyeléssel és kommentek rendszerezésével bizonyosság lesz.
 • Jóska Pista
  FoX 02-25 at 13:46
  Aki hazudós, az azt feltételezi, más is így tesz.

  Én idáig semmilyen hihetetlen dolgot nem olvastam ügyvédtől.

 • Zoltán fehérvár
  Jóska Pista Igazad van én csak a XIII.kerületben ettem a vasút presszó(Németül volt ki irva),nem volt benne leves,hús feltéttel,saláta,2 korsó sör és gyereknek üditö,ez 15 ezer forint volt.Nem elit helyen voltunk.30ezret simán ott hagyhattam volna.
 • Marcsi
  @Miklós
  OFF: lesz újra havi kiadásokról szó?
  Kíváncsi lennék, most ki mennyit, mire költ, mennyit tesz félre, mennyire van összhangban a KSH adatokkal.
 • Én is akarok kommentelni
  @Marcsi:
  Nos, inkább valami olyasmi lehet tanulságosabb lenne, hogy az egy évvel ezelőtti állapothoz képest kinél mi változott: bevételek/kiadások/megtakarítások terén.
  Persze oda lehet írni a konkrét számokat is, de szerintem az, hogy valaki egy év alatt +20% bevételre tett szert többet mond annál, mint ha annyit olvasol, hogy 682 ezer / hó bevétel. Azt nem tudod hova tenni.
  Viszont tényleg jöhetne egy újabb felsorolós poszt.
 • FoX
  @Jóska Pista
  Ügyvédről nem is állítottam, hogy kamuzik. Ettől még lehet, de inkább csak megmosolyogtat. Az meg nem olyan rossz. 🙂
  De a logikád alapján csak azért gyanúsíthatok valakit mondjuk lopással, mert én is tolvaj vagyok? Szerintem nem. Hanem egyéb körülmények, valami miatt felmerült gyanú alapján, amire aztán megerősítést vagy cáfolatot keresek. De ez itt már off, úgyhogy részemről ennyi. 😉
 • Petko
  En a szolid 4 esre hajtok, mivel vannak elmeleteim magamrol, hogy hogyan reagalnek le nagyobb nyeremenyt viszont sejtelmem sincs mi tortenne a kornyezetemben. A penz megvaltoztat kifordit embereket konnyen peldaul nem tudom a csaladi borsolevest hogyan kanalaznank 90 millio eur al, nyilvan boldogan …de ha adnek masoknak csak ott lenne a szalka ,hogy miert annyi az annyi. De szerintem ez is a show resze, nem nagyon olvasni boldog nyertesrol , mindig az a hir jut el hozzam az algoritmusokom keresztul,, hogy oda lett az egesz.

  Mindig ugy adom fel a szelvenyt, hogy szerencset kivannak..mosolygok,mert amugy is annak erzem magam a boromben.

 • Garbo

  Nem keverem. A kifőzde/gyorskajálda szóba sem jött, azok a helyek arra jók, hogy bármi legyen a gyomrodban, jelentősebb elvárás nélkül.

  Az étterem meg arra, hogy más főzzön helyetted, de legalább ugyanolyan minőséget, mint te otthon, és légy ehhez legalább olyan kényelemben, mint otthon, csak közben szolgáljanak is ki.

 • Zabalint

  Bár a kifőzde szót nemrég ismerem csak, szerintem pesti szleng lehet, és negatív értékítélet is kapcsolódik hozzá, ugyanakkor ha az önkiszolgáló éttermekre gondolsz, és a nem önkiszolgáló, de délben menüztetős helyekre, akkor bizony senkifiának van igaza, mert ezek a helyek valók arra, hogy főzés helyett főznek neked, és a minőség meg relatív és sokféle szint van ezen belül is, ahogy egyébként a normál éttermekből is van sokféle minőségi szintű. Szóval nem a minőségi különbség különbözteti meg a kettőt, hanem bizony a cél, az egyiknél az a cél, hogy egyél, lakj jól, a másiknál meg az, hogy gasztronómiai élményt szerezz. Nyilván a kettő között van átfedés, de önmagában az előbbi kategória sem jelenti azt, hogy egészségtelen vagy rossz étel lenne, sőt árban is lehet olyan, hogy adott esetben az előbbi a drágább.
 • Zabalint
  Már csak azért is így van ez, mert a klasszikus étterem egyben időtöltés is, egyáltalán nem cél, hogy gyorsan hozzák az ételt, a környezetnek is olyannak kell lennie, hogy kellemesen lehessen beszélgetni. Az önkiszolgáló vagy menüztetős helyeken viszont pont hogy cél, hogy gyorsan kapd meg az ételt, ne várassanak. Ettől még egy jó önkiszolgáló étteremben jobb az étel minősége, mint egy rossz étteremben.
 • Marcsi
  @Én is akarok kommentelni
  Szuper az ötlet. Valóban hasznos lenne. Esetleg a bővebb irasokhoz hosszabb hsz karakter is jó lenne, de ez már Miklós döntése lesz.
 • Penge
  Te el is olvastad a cikket, vagy csak linkelted? Mert inkább az jön le belőle, hogy egy rövid hámból kirúgós időszak után (ami hajléktalanság után kellett az önbecsülésnek) most Kiszámolós életfilozófiát követve ÁTLAGOS életet élnek (azaz szegénynek MUTATJÁK magukat), mert (Hogyan ne látszódj gazdagnak) rájöttek, hogy csak kéregetők vannak.

  Én ezt onnan tudom, mert én is megjártam az utcát. Ott tanultam meg igazán, hogy hajléktalantól/szegényektól óvakodj (tisztelet a kivételnek). Közösségi adok-kapoknak álcázva érzelmileg keményen tudják zsarolni az embert, ami szociálisan érzékenyebb embereket megtör és végül nyílik a pénztárca.

  @Krisz: Az enyém megoldódna. De azért, mert spórolok és a pénz forgatásáról/befektetésekről többet tudok az átlagnál és élvezettel olvasok is róla (még ha nincs is nagyító nélkül mérhető tőkém). Aki viszont nem tud bánni a pénzzel, annak bármennyit adhatsz.

 • bartudnam
  Kicsit AAA szerű lesz ez a hozzászólásom, de hátha nem teljesen off.

  Ketten élünk, gyerek még nincs.

  A havi kiadásaink átlaga, az utóbbi 5 hónap alapján 450 körül van (és átlag 420 körül tettünk félre). Ebben benne van minden kiadásunk (rezsi, étterem, autó, hobbi…), kivéve maga a lakás, ami saját tulajdon és mivel tehermentes, „nem kerül semmibe”. Tudom, amortizáció, de mi így számolunk – ha valamit a lakásra költünk, az bekerül a „450”-be, a kiadásokhoz.

  Na most, én ezt iszonyú soknak találom. Csak kajára (bevásárlás + étterem/kantin, tehát bármi, amit eszünk-iszunk) elmegy havi 80 körül. Egész családok élnek ennyiből (450), én meg nem tudom hol lehetne faragni. Most még rendben, de ha jön két gyerek is, plusz feleség fizetése kiesik pár évre akkor nagy gondban leszünk.

  folyt…

 • bartudnam
  folyt…

  Lakhatás:

  70nm-en élünk ketten, de épp elférünk (hobbicuccok és szerszámok a pincében és egy szerintem pazarlóan nagyvonalú nappalival). Már látom hogy költözni kell, akár egy gyereknél is. A feleségem ráadásul azt akarja, hogy minden gyereknek legyen saját szobája. Szerintem el vannak szállva az emberek igényei. Mi 50nm-es lakásban éltünk szüleimmel (ők még mindig ott élnek) és bőven jó volt. Nem volt az sem gond, hogy közös szobám volt a 3 évvel fiatalabb lánytestvéremmel. Nem, az udvarlási időszakban sem volt gond, lehet ezt úgy intézni, hogy ne legyen probléma.
  Ráadásul gyerekkel valami olyan környékre kéne költözni, ahol ki tud menni az utcára biciklizni is. Ezt meg nem engedhetjük meg magunknak. Szóval most kilátástalannak tűnik kicsit a dolog és nem értem mások hogy csinálják.

 • @bartudnam: en elso korben reszletesen vezetnem a kiadasokat, valami appal a mobilon es keszitenem a havi kimutatasokat, hogy lassam, mire is megy el a penz. Ha ez megvan, akkor latod hol lehetne a koltsegeitekbol faragni. Lehet, hogy a hobbi, auto vagy valami mas visz el sok penzt. Utana nem sajnalnam a penzt egy beszelgetesre Miklossal, hogy o a havi kolteseitek alapjan mit javasolna.

  Engem azert lep meg ez a nagy osszeg, mert en Nemetorszagban nem koltok el baratnommel kozosen ennyi penzt havonta (ha a lakhatast levesszuk akkor is valahol 4-600 euro tajekan koltunk). Tomegkozlekedesre eltolunk mi is havonta kb. plusz 250 eurot, de azt nem akarom Bp-tel osszehasonlitani 🙂

  De mar jo uton vagy, hogy a kerdes felmerul benned, hol tudsz fogni a kiadasokon!!!

 • Garbo

  Értem az indíttatásod, de 80 ezer forint élelmiszerköltség két főre ne legyen már sok! Igen, családok élnek ennyiből, mert kényszer, tehát nem élet, hanem nyomorgás. ne az legyen már a követendő példa, hogy tudsz fogni az ételen 10-27 ezret havonta, és ötven körül szétesik a tested a sok értéktelen vacaktól, amit a nagy spórolós minőségi éhezésben magatokba tömtök. Ahogy a kellemes élet is jó dolog, főleg, ha amellett ekkora tartalékot is tudtok képezni havonta. Nem kell mindenáron spórolni, elég a kiegyensúlyozott élet, hiszen most élsz.

  A saját szoba sem luxusigény. Anélkül is lehet élni, de ha lehet, akkor nem érdemes. Neked is van privát szférád, a szüleidnek is volt, a gyerekeidnek fejenként 10-12 nm nem egy oltári luxus. Az valahol a 3 fürdőszoba, 2 vendégszoba és 200 nm négy főre, ha érted, mire gondolok.

 • L70

  Meg is válaszoltad, valahol az “étterem, autó, hobbi” aranyháromszöget kellene megvizsgálni, mire megy el ennyi. A kaja 80-ért az nem sok, de add hozzá az éttermet is, hogy meglepődj meg a kantint, stb ahol élelmet vesztek magatokhoz.

  Tényleg, mire nem elég havi 420-at félretenni? Az 10 év alatt csak tőkében 50 milla, ha fontos, hogy hol laksz, akkor abból már szinte ott bicajozik majd a gyereked, ahol csak akarod.

 • SzaboZ
  @Bartudnam:

  2-3 hónapon keresztül írd a kiadásokat.
  MINDENT.
  A munkahelyen vett kávét is, a buszjegyet is.

 • szintetikus
  Kétlem, hogy aki játszik lottóval az mind sikertelen ember. Lehet persze nincs 100-200 milliója, viszont kényelmesen élhet ettől függetlenül.

  Én játszok, mert az a pénzt amit kidobok érte, nem igazán érdekel.
  Matematikailag értem a kimenetelét egy főnyereménynek, de azért felkészültem arra, hogy ha nyernék.

  Legyen 1 milliárd a könnyebb kezelhetőség végett.

  Miután letudtuk a kötelező köröket (csak a legközelebbi rokonok, akikben bízok, új nagyobb lakás) és esetleg olyan luxus költések, mint egy új autó (nem Bentley, mert minek) 1 nagyobb út, mondjuk marad kb 930 millió.

  Na ebből kellene legalább évente egy 36 milliós hozamot elérni, hogy átlagosan engedélyezzek magamnak havi 3 milliót, mint “fizetést”. Ebből kényelmesen lehetne élni, sőt még félretenni is és fő munkának lehetne tekinteni a tőke menedzselését.
  Semmi más célom nem lenne, mint ne égessem el a tőkét.