A magyar átlagember

A napi.hu közölt egy cikket a magyar átlagember vagyoni állapotáról, akit érdekel, itt el tudja olvasni.

Érdekes a műszaki cikkek bontása is háztartásonként. Amíg tévé másfél található egy háztartásban, klíma csak a háztartások 6%-ában van.

Share

80 hozzászólás

 • Zabalint

  @Garbo
  Nőelnyomó kultúraról beszélsz, miközben evidensnek veszed, hogy a nő mosogat és mos.

 • Garbo

  @Zabalint
  Logikai bukta.
  AZÉRT mondom, hogy nőelnyomó kultúra, mert minden felmérés szerint így van, hogy a nő mosogat és mos. Érted?

  Azaz nem én veszem természetesnek, hanem jelzem a tényt, hogy a itt, a sötét Balkánon ez így van.

 • szocske

  a mosogatógép szerintem attól függ, mennyire főzőcskézős a család.
  Aki nem nagyon főz és csak pár tányért kell elmosni, amiről megettek reggel 1 szelet kenyeret, annak nyilván nem érdemes.
  Aki viszont rendszeresen főz és sok edényt is összekoszol a tányérokon kívül, annak hatalmas segítség.
  Ami tény: mosogatógéppel jóval több edény és evőeszköz szükséges, mert mindig akadt olyan, ami épp kellene és épp koszosan várja, hogy elinduljon a gép.
  De ha már mindenből 2x annyi van, akkor ez nem gond, és mégmielőtt azt mondjátok felesleges 6 helyett 12 tényér: előbb-utóbb úgyis pótolni kéne a törött tányérokat, így utóbb kell, és legalább vendégség esetére is van elég egyforma, ha dupla készletet vettem 🙂

 • janos82

  @Garbo:

  A munkamegosztas miota szamit noelnyomasnak?
  Amugy mindenkinek olyan parja van, amilyet maganak valasztott(tudtommal nem a szulok valasztanak mar). Ha egy parnak ugy jo, hogy a no mosogat, akkor miert ne elhetnenek ugy? A ferfinak nyilvan mas dolga van…
  Nalunk a felesegem var, mert szeret varni. Mosogatni, fozni, vasarolni, gyerekekkel lenni szoktam enis. Sot, most hogy tanul en vagyok veluk tobbet.

  Amugy en gondolkoztam azon, hogyha eleg nagy lesz a konyhank, akkor ketto mosogatogep kellene bele, igy nem kene mindig kipakolni a mosogatogepet ha vegzett, mert a masikba lehetne tenni a koszos edenyeket:) A felesegem persze leszavazta….

 • Garbo

  #janos82
  Kérlek, hogy legalább ezen a blogon ne sikamikáljunk, ne mossunk össze dolgokat és ne relativizáljunk!

  Ma hazánkban egy átlag nő 39 nappal (!) dolgozik többet egy évben, mint egy átlagférfi. Ez tény.
  Ez sötét Balkáni szint. Ez is tény.

  Ettől még én személy szerint tudom, hogy nem így élek, s lehet, hogy te sem élsz így. De az átlag, a széles tömegek igen. S ha nem értesz egyet a nők 39 plusz munkanapjával, azt azzal tudod kifejezni, hogy te nem így élsz. Nem pedig azzal, hogy hosszan magyarázod: már miért is lenne ez így, amikor nálatok sem így van és az asszony leszavazta a mosogatógépet!

  Ha másra nem megy, ilyenkor gondolj arra, hogy ha van (lesz) lányod, akarnád-e, hogy ő 39 nappal többet melózzon a pasijánál csak azért (!) mert nő? Ez ugyanis nem választás, nem munkamegosztás, hanem nemi kényszerítő erő, ami nem akarhatsz te sem a szeretteid természetes közegének.

 • Warrior

  Én még elképzelhetőnek tartom azt is, hogy sok esetben a férfi és a nő is szeretne mosogatógépet, de full csóró az ország jelentős része, ezért a mosogatógép vásárlásánál és a konyha átépítésénél (bekötés, konyhaszekrény) fontosabbnak ítélnek más dolgokat – kinek-kinek a saját értékrendje, igénye, vagy ha úgy tetszik, igénytelensége szerint – , amire azt a néhány százezer forintot elköltik.

 • expect

  “Ma hazánkban egy átlag nő 39 nappal (!) dolgozik többet egy évben, mint egy átlagférfi. Ez tény.”
  Amely napi 50 percbe pl a gyerekkel eljátszott idő is beletartozik. Merthogy ez is tény. Szóval valóban ne sikáljuk össze a dolgokat! Ha már nagyon statisztikázni akarsz és meg akarod érteni, hogy miért a nők végeznek több házimunkát, akkor meg kellene nézned, hogy a férfiak vmi 30-35%-kal több fizetett munkát végeznek el. Magyarul ez pont hogy egy munkamegosztás és – kapaszkodj meg – egy döntés.
  Amúgy borzalmas lehet ilyen píszínácizmussal szemlélni a világot, ahol mindent patikamérlegen lenne illő kimérni. Ennyi erővel akkor én meg tarthatnám férfielnyomásnak a szárítógép hiányát, mivel a mi munkamegosztásunkban én teregetek és hajtogatok, a feleségem pedig bepakol a gépbe.

 • Garbo

  #Warrior
  Sajnos, ez is benne van a pakliban. Az átlagember, akiről itt szó van, szegény. És nem csináltat/vesz meg olyasmit, ami nem égető. Az meg miért lenne égető, amit meg lehet csinálni másként is (az asszony kezével).

  Szerintetek ez a bizonyos Magyar Átlagember a következő három évtizedben fog tudni kényelmesen élni ebben az országban? Realitás lehet ez?

 • Ptur

  @Garbo: Csak csendben szólok: ezen a sötét nőelnyomó Balkánon a születéskor várható élettartam átlagosan 7.1 évvel magasabb a nők esetében … Biztos, hogy ennek kizárólag biológiai okai lennének?

 • Garbo

  #Ptur
  Nem, ennek az az oka, hogy -amellett, hogy a női szervezet ellenállóbb, a férfiak pedig hagyományosan jobban roncsolják magukat piával/cigivel IS-, hogy a sötét nőelnyomás hagyománya nem csak a nők számára káros gyakorlat és életvitel.
  Erre is megvannak a vonatkozó kutatások.

 • Kopter Geza

  @Garbo
  Tegnap nagyon el akartam nyomni egy not, de nem jott ossze, mert ki kellett mosnom. Aztan eszembe jutott, hogy el is kellene mosogatnom, ha mar megfoztem, de patriarchalis noelnyomo letemre nem vettem mosogatogepet az albiba. Beszelgettem is a lakotarsakkal, hogy ez bizony patthelyzet. Ha veszunk mosogatogepet nem tudunk noket elnyomni, ha nem veszunk, akkor meg nincs idonk noket elnyomni, mert mosogatni kell.
  7vegen 12 orat fogok dolgozni ejjeli muszakban, akkor megint nem lesz idom elnyomoskodni. A franc essen bele, hat mikor praktizalhatom a ferfi principiumot?

 • Gauchos

  @Garbo
  “a női szervezet ellenállóbb”
  Nem igaz, mert a csecsemőhalandóság a nők esetén magasabb, mint férfiak estén.
  Nézd meg ezt:
  ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html
  Gyerekkorban is 51-48% az arány a férfiak javára. Egyébként jelenleg a 46 évesek között 50-50% az arány, attól felfelé egyre több a nő. 90 év felett 75-25% a nők javára.
  tó, hogy 4
  “a férfiak pedig hagyományosan jobban roncsolják magukat piával/cigivel IS-”
  Ez így van, főleg a középkorosztály esetén, 40 felett átlagosan lényegesen rosszabb a férfiak egészsége., mint az azonos korú nőké.
  Ugyanakkor az is tény, hogy a hajléktalanok között is több a férfi.

 • Zabalint

  @Garbo
  Én a nemi egyenjogúsag híve vagyok, és ebben a témában keményen ki szoktam állni a hímsoviniszták ellen is. Hogy miért? Mert úgy gondolom, a nemi sztereotípiák ledöntése egyaránt jó nőknek és férfiaknak is. Ugyanis a férfiak is ugyanúgy megszenvedik a hagyományos társadalmi szerepeket, csak máshogy. Ellenben nem tudok mit kezdeni az olyan szélsőségesen feministák hozzáállásával, akik mindenért a férfiakat hibáztatják. Talán nem is mondanám őket feministának, hiszen a feminista az én vagyok például (de pl. a feleségem is), azzal, hogy a nemi egyenjogúságot hirdetem, amit te vallasz, az a hímsovinizmus tükörképe, mondjuk talán nősovinizmusnak.

  Visszatérve arra, amit írtam, amíg a mosogatógépek, szárítógépek hiányát a nők elnyomásának részének tartod, addig jogosan tekintem úgy, hogy nálad evidencia az, hogy a nő mos, mosogat.

 • Zabalint

  Folyt.
  Ha egy hagyományos, patriarchális családban vesznek egy mosogatógépet és egy szárítógépet, de tovabbra is evidens, hogy az asszony dolga, addig nem lesz semmi változás. Ellenben ha egy másik családban nem nemi alapon osztják be a házimunkát, akkor ha nincs mosogatógép, akkor is nemi egyenjogúság van.

  Nálunk például nincs hely mosógépnek, ellenben majdnem mindig én mosogatok. Akkor a logikád alapján nálunk a mosogatógép hiánya a férfielnyomás eszköze.

 • Garbo

  #expect
  Maradjunk annyiban, hogy aki nem látja, hogy az egyenrangúság mindenki érdeke, (nem, nem egyformaság, még mielőtt …), és előre visz, és rettegve kiált azonnal emiatt feminácit vagy -esetedben- píszínácit, én azzal nem vitatkozom. Egy percig sem. Ugyanis a hittel fölösleges is lenne a tényekkel szemben.

  Plusz ez a két kifejezés üres és nem is szitokszó.

  Te munkamegosztásnak vizionálod a KÉNYSZERT, ami a nőknek adott alacsonyabb bér, a te fejedben is vastagon elültetett szexizmus és társadalmi nyomás együttes hatása miatt anyu marad otthon gyerekezni Átlagoséknál.

  Nem megyek bele, hogy amiért a férjemmel ugyanannyit melózunk és keresünk nagyságrendileg, és otthon is ugyanaz a súlyozás, addig a magam méltóságáért, az ő élete hosszabbításáért is ugyanúgy teszünk.

  Hidd, hogy mindez ellened van. Hidd, hogy a nők választhatnak. NEM tehetik, nem úgy, ahogy azt képzeled.

  Offvége

 • Dani85

  Szöcske, Köszi. A ventilátor fokozaton járatás félreérthető volt az első hozzászólásodban, azért nem értettem. 😉

 • Paprikajancsi007

  Garbo te nö vagy,vagy a feminazik atmostak az agyad?

  “Ma hazánkban egy átlag nő 39 nappal (!) dolgozik többet egy évben, mint egy átlagférfi. Ez tény.”

  Hogy lehet ekkora baromsagot kitalalni? Gondolkoztal mar ezen? Ha cegigazgato capavampir lennek,akkor egyertelmü,hogy kizarolag nöket foglalkoztatnek. Megsporlok majdnem 1.5 havi bert,ugyanazert a munkaert.

 • Garbo

  @Paprikajancsi
  Forrás: WEF
  Nem kívánok vitatkozni. Arról pláne nem, hogy kinek ki mosta át az agyát, és mivel, mert nekem is lennének ötleteim.

  Köszi, Miklós, én már befejeztem az offot az imént is 🙂

 • expect

  “Te munkamegosztásnak vizionálod a KÉNYSZERT”
  Értem, szóval én rákényszerítettem a feleségemre, hogy én teregessek és hajtogassak, ő meg bepakoljon a gépbe. Én kérek elnézést:)
  _
  ” a nőknek adott alacsonyabb bér”
  Gyakori tévedés. SENKI sem fizet azért többet vkinek, mert pöcse van. Az üvegplafon és a gyerekvállalás miatt kieső évek későbbi beárazása (azonos korú férfival összehasonlítva kevesebb tapasztalat) valóban eredményez egy általános bérkülönbséget, azt a butaságot viszont engedd el, amit sokan előszeretettel ismételgetnek, miszerint ugyanazért a munkáért egy nő kevesebbet kap. Ez nemes egyszerűséggel nem igaz, másképpen mondva: hazugság.
  Egyébként nagyvonalúan arra sem reagáltál, hogy ebbe a napi 50 percnyi többletmunkába beleszámít a gyerekkel való játék is… folyt

 • expect

  folyt
  Ha egy kicsit összefüggéseiben néznéd a dolgokat, akkor megértenéd, hogy ezt a “többletmunkát” az egyébként európai viszonylatban igencsak különleges, államilag szponzorált 3 éves parkolópálya adja ki, amit egy gyerekvállalás esetén társadalmilag finanszírozunk és amit jellemzően a nők vesznek igénybe. Ezzel szemben a hanyatló nyugat számos országában szó nincs 3 éves elvonulásról, illetve ösztönzőket kaptak a férfiak is az otthonmaradásra.
  Erre az egyszerű jelenségre vezethető vissza mind a többletmunka európai viszonylatban magasnak számító éves összege, mind a 30 körül szétváló fizetési sajátosságok (+utóbbinál nyugodtan odatehetjük a nemek eltérő érdeklődését, merthogy mint te is írtad, az egyformaság elvárása butaság).
  Az pedig tetszik vagy sem,egyenrangúság, amikor egy pár úgy ossza fel az életét, ahogy nekik, kettejüknek jól esik, akár a nő végzi a többi házimunkát, akár nem

 • Kiszamolo

  JÓ, ITT A VÉGE A VITÁNAK.

 • Nimfas Corporation

  Vita re-open? 😉

  Nekünk van mosogatógépünk (lassan 2 éve) , 2+1-en vagyunk, hely sem volt sok a konyhában de egy 45cm-es gépet sikerült besuvasztani a mosogató alá. Az eddigi 2 tálcás mosogatóból lett egy tálcás + csöpögtetető. Mióta megvan nem sokat mosogattam kézzel.

  Mielőtt megvettem volna én is úgy voltam vele, hogy azt a pár tányért, poharat, evőeszközt elmosom én kézzel. Aztán most úgy vagyok vele, hogy mossa a halál ha már van rá gép. Van hogy csak 3 naponta megy a gép. Ismétlem ez egy 45 cm széles gép! Nagyon ritka, hogy valamit nem mosna el, pedig 2-3 nap alatt van ami rászáradhatna.

  Vízben lehet spórol, mert 9-11 L vízzel mosogat el, de a tabletta, öblítő, só viszi a többit. De nem ez a lényeg, hanem az idő, mert tudom hasznosabban is tölteni az időt. 🙂

  Női egyenjogúság: hiába van mosogatógép mégis én pakolom be és ki. Lehet az a baj hogy nem fehér színű hanem króm? :DDD

 • Nimfas Corporation

  Kissé perverz lehetek de szeretem kilogikázni, hogy lehetne még 1 tányért, poharat, edényt még beletuszkolni. Gyerekként szerettem Lego-zni, lehet ez onnan maradt meg 😀

  Szárítógép nincs, anyáméknál van, ők is télen használják hogy ne legyen pára a lakásban.

  Nekünk páraelszívó gépünk van, mosás után teregetés, gép beindít (időzítve 2 órára) és reggelre száraz a ruha és nincs pára, penész a lakásban.

  (2 kocsi, 2 motor, 0 hitel) Bakker ez már a felső 10.000? 😉 (Just kidding)

 • Teddy

  12 éve van mosogatógépünk. Sokat főzünk, ezért hasznos beruházás volt. Vendégség esetén napi 2x, 3x is megy a gép. Ha pedig kevés a mosatlan a gépben lehet gyűjteni néhány napig. Ráadásul rögtön eltüntetheted a koszos tányérokat, edényeket így a konyhád is tisztább, rendezettebb lesz. Kevesebb vizet fogyaszt a gép (15 liter) mint a kézi mosogatás, magasabb hőfokon, így higiénikusabb. Szép tisztára mosogat – a poharakat különösen -, tökéletesen szárít, így nem kell törölgetni sem. A mai modern gépek pedig még inkább víz- és energiatakarékosak. Érdemes jó minőségű gépet választani. A legnagyobb előny pedig az időmegtakarítás.

 • antenna

  Miklós: Van ruha, ami nem szaritogepbe való. A megfelelő ruhák viszont nem mehetnek tönkre.
  Más: Az akkori Jugoszláviában már a ’90-es évek legelején megszokott volt a mosogatógép. Ny-Németországban dolgoztak, volt márka bőven, megengedhették maguknak. Én sajnos most is ismerek olyan magyar családot, akiknek a használt tárcsás mosógép megvásárlása is gond. Ez pusztán anyagi kérdés, semmi más.

 • kridli

  Mosogatógépnél szerintem fölösleges a víz megtakarításról beszélni, mert az áram fogyasztás a sok, meg a belevalók (mosogatószer/tabletta, öblítő, só). Nekünk is van, és le nem mondanék róla, de csak anyagilag nem éri meg, nem olcsó a fenntartása.
  A szárítógép kapcsán pedig rengeteg a téves előítélet itthon, normális gépben szinte semmilyen ruha nem megy tönkre, és normális gépet 100ezer alatt is lehet már kapni (és akkor a használtakról még nem is beszéltünk). Mi nyáron is azzal szárítunk, és több időt takarítunk meg vele, mint a mosogatógéppel. Úgyhogy én még fontosabbnak is tartom (mostmár), mint a mosogatógépet. Viszont a 100ezres kategória elég sok áramot fogyaszt, ami meg keveset fogyaszt, az meg 150-200ezerbe kerül. Szóval ez sem egy olcsó mulatság. Így meg nem kell rajta csodálkozni, hogy kevés van belőlük itthon.

 • Zelle

  A mosogatógép extra költségei kapcsán: manapág már nagyon sok alternatív blog létezik, és rengeteg mosogatógépbe való recept olyan filléres alapanyagokból, mint a mosószóda, ecet és társai. Mondjuk, mi eddig kb. a legolcsóbb Aldi-s tablettát vettük, mert egyszer kipróbáltuk kíváncsiságból és tökéletesen elmosott vele a gép, semmi különbség nem volt közte meg a 3-szor annyiba kerülő Somat között.

  Szóval, most ki akarok próbálni én is egy házilag összedobott mosófolyadékot mosódióból vagy mosószódából, sokat olvasgattam róla a neten, rengetegen leírják a tapasztalatukat, valami olyat próbálok ki, amire mindenki azt mondja, hogy bevált, gondolom csak nem lehet rossz sok-sok háziasszony tapasztalata alapján. És tényleg jóformán semmibe nem kerül.

 • gab

  Még egy szavazat a mosogatógépre, rengeteg időt spórol nekünk. (4 fő: 2 felnőtt, 2 kisgyerek, rengeteg az edény) Igazából tényleg azok a gépek a lényegesek, amelyek időt takarítanak meg neked. (mosógép, mosogatógép, stb.) Ezeket érdemes megvenni. Szárítógépünk nincs, nem férne el, mi egy párátlanító gépet vettünk, télen azt használtuk, sokkal gyorsabban megszáradtak a ruhák. Nyáron meg elég gyorsan megszáradnak maguktól is, meg van egy kis erkélyünk, oda ki lehet tenni ilyenkor a ruhákat.

 • Erzsébet

  Megy itt a vita a munkamegosztáson… A statisztikában nincs benne, hogy a háztartások hány százaléka egyszemélyes. De elég sok. S minél alacsonyabb a jövedelem s kisebb a vagyon, annál jellemzőbb. Bár erről nem olvastam mostanság statisztikát, nyitott szemmel járok a világban.

 • antenna

  Volt egy teszt a mosószerek hatékonyságáról. Első lett vizkotlenitesben az ecet, utána az ecet hatóanyagú szer, messze lemaradva a többi.
  Szárítógép: sose vegyetek mosógéppel kombinaltat. Vagy, vagy. Amugy a szárító remekül elfér a mosógép tetején, gyári osszeepito kerettel. Persze itt márkáról beszélünk.
  És még egy tipp: olvassatok el a használati utasításokat. Pl. sokan azt hiszik, a vasalóba deszt víz kell. Badarság. Max némelyikbe.