A pénzügyi kiégés

Az ember gyakran szembesül a kiégéssel az élete során, legyen az kapcsolatos a munkájával, a karrierével, gyerekneveléssel vagy akár a pénzügyi életével.

Az ember megérti, miért fontos kezébe vennie a pénzügyeit, megtakarítani a jövőbeni céljai számára, megszabadulni a hiteleitől, csökkenteni a kiadásait és növelni a bevételeit.

Bele is kezd nagy lelkesedéssel, de ez sajnos nem egy hatvanméteres vágta, hanem egy életen át tartó maraton. Itt nincs nagy ünneplés és kényelmes lazítás néhány nap vagy hét után. Ezért útközben gyakran érzi magát az ember kiégettnek és frusztráltnak az állandó odafigyelés, spórolás, tervezés és megtakarítás miatt.

Az első időben felír minden fillért, rendezi és megtervezi a kiadásait, ellenőrzi, mennyit költött külön mosószerre és mennyit kutyatápra, de egyre nehezebben veszi rá magát, hogy mindig mindent felírjon.

Gyakran úgy érzi, hogy túl sok mindenről lemondott az elmúlt egy-két-öt év alatt, miközben a megtakarításai ennek eredményeképpen csak néhány millió forinttal nőttek, vagy a hitelei alig-alig csökkentek. A végcél, a hegy teteje még mindig ugyanolyan  messze lévőnek látszik, mint amikor belekezdett az egészbe. Olyan érzés ez, mint a maratonfutás első néhány kilométere. A végcél még nagyon messze van, de már minden baja van az embernek és legszívesebben abbahagyná az egészet.

Már gondolni sem akar a pénzügyekre, a háta közepére kívánja, hogy ránézzen a banki kivonatra.

Ezt hívják pénzügyi kiégésnek.

Mit tehetsz akkor, ha téged is elért ez az állapot és életérzés?

– Engedd ki a nadrágszíjat, ha túl szorosra húztad.

Az 1000 kilokalóriás fogyókúra gyors eredménnyel kecsegtet, de egyrészt nem is egészséges, másrészt biztos, hogy rövid távon fel fogod adni, mert sokáig nem bírod az ezzel járó mindennapos lemondást. Egy 1600-1800 kilokalóriás fogyókúrával messzebbre jutsz és tartósabb eredményt érhetsz el. Ugyanígy vizsgáld meg, nem lőttél-e túl a célon a pénzügyi terveiddel kapcsolatban. Ahogy napi két tányér káposztalevesen nem tudsz élni hosszú távon, a túlzottan aszkéta pénzköltési terv sem fog működni sokáig.

– Férjen bele a költségvetésedbe a zsebpénz is.

Minden hónapban tervezz be a költségvetésedbe olyan összeget, amit olyan dolgokra költhetsz, aminek egyetlen célja, hogy örömöt okozzon neked. Ezzel meg tudod akadályozni a kiégést és úgy fogod érezni, hogy ma is élhetsz, nem csak valamikor a beláthatatlan jövőben. Mert ugyanakkora hiba csak a mának élni, mint csak a holnapután-utánnak.

– Ugyanezen okból tervezz be éves nyaralást is, mert a kikapcsolódásra is szükséged van. Nem kell Balira menned, mehetsz egy világvégi, zalai falu vendégházába is, napi párezer forintért.

– Ne egy nagy célod legyen, ami elveszik a távoli ködben, hanem sok apró, amit hetente-havonta-évente megünnepelhetsz.

Júliusra kifizetem a hitelkártya tartozásomat, decemberre a diákhitelemet, rá egy évre tízmillióra csökkentem a lakáshitelemet. Elraktam az első félmilliómat nyugdíjra vagy megvan a hathavi vésztartalékból az első két hónap és így tovább. Ünnepelj meg minden részsikert, megérdemled, hogy gratulálj magadnak a fejlődéshez.

– A megjutalmazásra tekints, ne a lemondásra.

Mit mondogatsz magadban? “Ha végre lefogyok, le tudok hajolni bekötni a cipőfűzőmet, nem izzadok állandóan, nem fulladok ki egy emeletnyi lépcsőzéstől, rendbe jön a koleszterinszintem és a vércukrom.” vagy “Már megint kopog a szemem az éhségtől, miért kell megint zöldséget ennem chips helyett, itt izzadok a futógépen, ahelyett, hogy a tévét nézném a kanapén.”? Ha a végeredményt, a jutalmad nézed és nem az azért hozandó áldozatot, sokkal könnyebb lesz eljutni odáig.

Fogyj le

– Figyelj a nagy dolgokra és felejtsd el a részleteket.

Könnyen elveszel a részletekben és olyan apróságok szívják le az energiádat, amikre figyelni is kár. Legyenek rendben a nagy dolgok a pénzügyi életedben, de engedd el a kicsiket, mert csak túlságosan leterhelnek. Erről itt írtam részletesebben:

Hogyan ne spórolj?

– Egyszerűsítsd le a költségvetésedet, mondjuk a 60-10-10-10-10%-os szabály alapján:

60% megélhetési költség, 10% nyugdíj, 10% hosszú távú megtakarítás vagy hitelvisszafizetés, 10% rövid távú megtakarítás az autócserére, házfelújításra vagy a nyaralásra és 10% zsebpénz. A százalékokon lehet, hogy változtatnod kell, amit mondani akarok, hogy elég arra figyelned, hogy a kategóriák határait betartsd, azon belül viszont már ne akarj mindent figyelemmel kísérni, ha túlságosan leterhel ennek a követése. A megtakarításokat még a hónap elején utald el egy másik számlára, így nem tudsz többet költeni a hónapban, mint tervezted.

550x104-cikkekbe– Keress magadnak edzőpartnert. A hajnali kocogást is kevésbé hagyod abba, ha a legjobb barátod/barátnőd az ajtó előtt vár minden reggel, hogy együtt fussatok aznap is. Találj valakit, akivel együtt teheted rendbe a pénzügyi életedet, akivel együtt takarékoskodtok, együtt mondtok le a felesleges pénzszórásról vagy tervezitek meg a pénzügyi életeteket.

Erről bővebben itt írtam:

Ha egyedül nem megy

– Ne foglalkozz annyit a pénzzel, más fontos is van az életben. Ahogy az is rossz véglet, ha egyáltalán nem törődsz a pénzzel, az is rossz, ha túl sokat foglalkozol vele. Jelölj ki egy napot havonta, amikor átnézed a számláidat, a lejárt lekötéseidet és fizetnivalóidat, de a hónap többi napján felejtsd el a témát. Ne kelj és ne feküdj az értékpapírszámla kivonatoddal vagy azzal, hogy mennyivel vagy közelebb este a pénzügyi célodhoz, mint reggel voltál.

– Ne érdekelj, hogy más mennyit haladt előre a pénzügyi céljaiban, egyedül azzal törődj, hogy te hol tartasz. Miért frusztrálnád magad, ha más látszólag eredményesebb a céljaiban, mint te? Főleg, hogy az sem biztos, hogy amit látsz, az nem csak egy kirakat, ami mögött nincs valódi fejlődés.

Csak neked nem telik rá

– Ne aggódj, mert felesleges. Ne engedd, hogy az aggódás vagy a depresszió leuraljon az anyagi helyzeted miatt. Ez csak leblokkol és reménytelennek tünteti fel a megoldást.

S végül, ha szükséges, tarts egy hónap szünetet. Egy hónapig ne törődj a megtakarítással, vagy a hitelekkel, hogy egy kicsit fellélegezz. De két dologra vigyázz: az egy hónap tényleg csak egy hónap legyen és többet ne költs ebben a hónapban sem, mint amennyit megkerestél.

S hidd el, jól csinálod. Az, hogy egyáltalán pénzügyi kiégéssel van problémád, azt mutatja, hogy tudatosabban élsz, mint az emberek zöme. Lépj egy kicsit hátrébb, fújd ki magad és örülj annak, amit eddig elértél.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

112 hozzászólás

 • jurta
  Érdekelne, hogy amikor elkezdted a blogot, akkor is meggyőződésed volt, amit itt írsz, vagy inkább az azóta szerzett tapasztalataid formálták ki?

  Nagyjából a születése után egy évvel kezdtem a blogot követni, felpörgésem után a “középidőben” (2014 nagy része) csúcsformában voltam: Mr. Money Mustache-t is faltam, gyönyörűen nőttek a megtakarítások, a havi költés pedig csak mértékkel. Álmodoztam, hogy ha független nem is leszek, végezhetek majd két szeretett, rosszul fizetett tevékenységet.

  Aztán észrevettem, hogy nagyon ideje más dolgokra összpontosítanom (önismeret mélyítése, egyes előnytelen barátok és közösségek lecserélése, a felismerés hogy nem is szeretem a munkám, felmondás, önkénteskedés + alkalmi munkák más földrészeken, hazatérés után származási család komoly ügyeinek rendezésében részvétel + új irány keresése magamnak, új szakma és végleges külföldre költözés).

  Folyt. ->

 • jurta
  -> Folyt.

  Most újra “pályán” vagyok (állás, havi fizetés, lakhely, pénzügyek követése), de 2 év után is sokkal lassabban nő a megtakarításaimmal lefedhető időtartam, mint a fénykorban. Ha elém kerül egy újabb MMM-cikk vagy kiszámolós sikertörténet (némelyik hozzászólást azért kétkedve olvasom 🙂 ), csak legyintek lemondóan – új szakmám sokkal jobban leköt és betölt, mint a pénzügyi cselekvőképességem építése; amit összegyűjtök, örülök, ha a munkaképes koron túl jó lesz kis kiegészítésnek. Az élet jellemző legnagyobb kiadásai ráadásul még előttem állnak, a jellemző legnagyobb bevétel (öröklés) egyik felét pedig már tartalmazza az egyenlegem.

  Ezért bátorított némileg a cikk, bár továbbra is bánt, hogy nem tartok ott, mint XY. Nem a BMW-jét s nyaralását irigylem, hanem a munkajövedelem nélküli megélhetésének a hosszát, vagy a heti szükséges munkaóráit.

  A cikk szerint minden OK… 🙂

 • axt
  Szerintem te is legalább annyit foglalkozol másokkal, mint ők veled. Én nem tudnám megállni, hogy ne fejezzem be a kerítést, mert az úgy szép, ha be van fejezve. Zavar, hogy mások veled foglalkoznak? Akkor te miért foglalkozol velük? Fejezd be azt a kerítést, ha meg valaki kérdezgeti a vagyoni helyzetedet, akkor szépen megmondod, hogy ott és akkor álltál vele utoljára szóba. Én biztosan ezt csinálnám.

  Nekem ez úgy tűnik, mintha kifogásokat keresnénk önmagunknak.

 • raverguy
  ettől egy pillanatig sem kell tartanod. Szerintem sosem lesz ilyen, amíg létezik az emberiség. Mindig lesznek olyan emberek, akik máról holnapra fognak élni, pontosabban úgy gondolják, hogy a pénz azért van, hogy költsék és kihasználjanak minden percet az életükben. És szerintem ez így jó. Magam sem tudom eldönteni, hogy nem-e az ő útjuk-e a boldogabb. Van nem egy ismerősöm, akik bár már nem élnek, de amíg életek százszor több élményen mentek keresztül, mint egy átlagos ember. Nyilván a statisztikák azt mutatják, hogy egyre tovább élünk, de a hedonista ember azért valószínűleg nem 100 évesen párnák között fog örökre elaludni.
 • panasonic

  termeszetesen feltunt, de egyreszt nemi ironiaval igyekeztem fuszerezni az egyebkent targyszeru es objektiv megjegyzesemet (ezt lett volna hivatott jelezni a mosolygo fej, ezek szerint nem jott be) masreszrol a sorok kozott azt veltem kiolvasni rcsi hozzaszolasabol, hogy arra kivancsi hol all a vagyonosok kozott. ez meg az en erzelmezesemben pont a tarsadalom felso decilise. ps. egyebkent headset, nagyon tetszenek a hozzaszolasaid!

 • Otto
  Vonalakban
  Igen, én is így szoktam. Két módszerem van, hogy megszabaduljak a zavaróan sok készpénztől.
  Az egyik, hogy kiöntetek egy egész alakos 1:1 méretarányú színarany szobrot saját magamról. Ebből már van vagy 15 darab itthon. Szeretem nézegetni őket. Néha lovasszobrot csináltatok, hogy jobban fogyjon a kp.
  A másik módszer a jótékonykodás. Múltkor, amikor Donald Trump jött hozzám a szokásos tanácsadásra, miközben megittunk egy üveg 50 éves Macallant, mondtam neki, hogy szívesen kifizetem az Egyesült Államok államadósságát. Nekem úgyis aprópénz, nekik meg sokat jelent. Végül elvetettük az ötletet, mert politikailag rosszul venné ki magát.
 • tgwh
  Nekem sikerült olyan szinten ,,kiégnem”, hogy pár hónapja arra sem jutott időm, hogy megnézzem, mennyit kerestem 🙂 ez nem vicc, tényleg nem tudom pontosan, de nem is érdekel. A kiadásokat és a bevételeket írjuk, azaz írja a zasszony, ha van ideje… most már nincs olyan szerintem, hogy mínuszba csúszunk át. Pozitív dolog, hogy már nem foglalkozunk állambácsi nagylelkűségével, mennyit is adna gyed-gyes címen 🙂 talált pénzként kezelhetjük, tudatosan építettük fel magunkat pénzügyileg erre a szintre.
  Jelenleg semmi tervünk nincs, ráérünk… még saccra olyan 4-5 év, és elkezdünk gondolkodni a nyugdíj-kiegészítésen, mennyit és hová tegyünk. Pár év, és elkezdünk ,,borítékozni” autócserére, csak fogalmam sincs mit fogunk venni… keveset használjuk, új autó szóba sem jöhet, nekünk az nem fontos. Használtak közül meg félek, csak nagyon rosszak lesznek, a zöld autó meg még nagyon messze van.
 • tgwh
  Még annyit, hogy a hitellel és a megtakarításokkal pár évig még nem foglalkozunk, nem tűnik úgy, hogy jobban megérné, mint az életmódunk javítására elkölteni a pénzünket.
  A megerősítést, a jó cikkeket, és a reményt, hogy vannak még normálisan gondolkodó emberek, köszönöm Miklósnak, nagyon jó olvasni a cikkeidet! 😀


  Hát ha élménynek hívod, hogy várják a családi pótlékot, folyton keresik a tuti üzletet, tüzifa helyett iphone-t vesznek, új autót hitelre, aminek 7 év után brutálisan zörög a motorja, mert szervízbe nem hordják, de hitel még 5 évig van rá, akkor rendben. Végül is a boldog tudatlanság is egyfajta boldog élet…

 • Rcsi
  @headset Köszi! Eddig még nem találkoztam ezzel az összeállítással,de hihető mivel példaként említik a tevékenységem a megfelelő réteghez csatolva.Ettől függetlenül vallom hogy Mo-n picit torznak tekintem az statisztikai átlag vagyon felmérést.Talán itt ebben a kategóriában eleve könnyebb felmérést készíteni mivel konkrét portfóliókra látnak rá,de a párnaciha láthatatlan.
 • Cse
  OFF/Témához nem kapcsolódva:
  Tudom, hogy leginkább olyan emberek járnak ide, akiknek saját illetve kiadó ingatlanjuk van, viszont engem a másik oldal érdekelne. Tippek, hasznos információk hogy mire érdemes figyelni lakás bérlésnél, hogyan lebonyolítani, mit kerülni stb. Szívesen olvasnék véleményeket, tapasztalatokat, esetleg linket megosztanátok. Miklós esetleg írt már erről?

  Köszönöm a segítséget.

 • jami
  Én sokáig voltam a másik oldalon is. Szerződés mindenképp kell és aki nem akarja engedni, hogy bejelentkezz, az is felejtős. A szerződésben sok minden fontos, pl. leltár, felmondási feltételek, fizetés, ki mit fizet. Ha nem a nevedre kerülnek az órák, akkor lásd mindig a számlákat (én pl. mentem közös mappába, tematikusan és havonta vezetem is). Tisztázzátok, hogy a lakásbizti mit fed. Ne csak a lakást nézd, hanem a lépcsőházat is, estefelé sétálj a környéken.
  De végső soron sajnos a szimpátia marad csak, mert bármennyire is rendezett az elszámolás, ha az egyik fél genyó, akkor lépni kell.
 • Lala
  tudom én is, hogy soha nem jön el az a világ, amikor mindenki spórol és csak a létfenntartáshoz szükséges dolgokra költ. Azzal is egyetértek, hogy a végelszámolásnál nem biztos, hogy az járt jól, aki spórolt, mint állat és nagy összeget hagy az örököseire, szemben azokkal mondjuk, akik beutazták a világot vagy legalább sok országot és élményekkel teli életük volt. A spórolás sajnos ezzel jár, beszűkítjük az életünket. A másik dolog meg, amit sokan nem képesek felfogni, hogy azért tudnak ilyen fizetést kapni, mert az emberek hajlandóak költeni, akár hitelből is, igen. Milyen munkák lennének egy abszolút spórolós világban? Több ruhát javító varrónő kéne, meg cipőt talpaló suszter, igaz, de egy csomó szakma csak azért létezik, mert az emberek nem pusztán azt nézik, hogy mi a legolcsóbb és mi a legjobb ár/érték arányú termék. Összetett dolog ez.
 • Unemployed
  Kiváló hasonlat a takarékosságot a fogyókúrához hasonlítani. Én még hozzátennék egyet: a költekezés mutat hasonlóságot az alkoholfogyasztáshoz is.
  Az alkoholizmus hátterében minden esetben boldogtalanság áll és ugyanez igaz a kontroll nélküli költekezésre is, valamit kompenzálunk azzal, hogy “jutalmazni” akarjuk magunkat tárgyak vásárlásával. Nem mondom, hogy soha nem volt jellemző rám. Pl. amikor elváltam, rövid idő alatt elég sok karórát vettem. Szerencsére gyorsan véget ért ez a korszak, ma már elemet se veszek az órákba, csak 1-be, azon is spórolok évi 10 ezrest. Ittam is akkoriban, ma már nehezemre esik egy korsó sör legurítása is.
  A költségeimet nem írom és sosem írtam, belül van a kontroll, nem kellett tanulnom. Korábban kövér voltam, nem tanítottak meg gyerekkoromban helyesen enni, le kellett fogynom 20 kilót. Azóta nem kell néznem a kalóriát, ezt a kontrollt sikerült megtanulni
 • headset

  2019-01-19 at 18:06

  Bocs, félreértettem. És köszönöm a visszajelzést. 🙂

 • -nb-

  mintha a “nagy guru” börtönben ülne, “befektetési szolgáltatás” miatt, vagy rosszul emléxem ?
 • sityaki
  Franciaországban van egy olyan, hogy némely önkormányzattól lehet kérni tanácsadót, aki eljön a lakásra, barátkozva kedvesen velük tölt pár napot, szétnéz, havi költségtervet csinál velük, elkíséri őket a bevásárlásra (pl. szappant vesznek habfürdő helyette, mert az maga 60-70%-os megtakarítás tud lenni) stb. Aztán a sikeres egy-két hónap után ott megtakarítás… lehet folytatni (vagy nem).
 • ana
  , külföldi bérlői tapasztalatokkal megspékelve, azon felül amit írt:
  szerződésben kikötni, hogy a kaució csak károk (esetleg számlák) fedezésére van (itt nálunk van állami szerv ahova a landlordnak el kell küldenie a kaució összegét és csak közösen aláírt elszámolás után fizetik ki a bérlőnek)
  itt jellemzően három havonta inspection van, ahol végigfényképezik a tisztára nyalt lakást, még a sütőt is belülről – ez ugyan a bérlőnek macera de egyúttal biztonság is, mert ha valami gondjuk van szólniuk kell időben
  egy szöget se lehet beverni a landlord/property manager engedélye nélkül
  ha bármit javítani kell, akkor azt ők intézik
  Ha tudsz, szerezz infót a társasház pénzügyi helyzetéről, milyen felújítások várhatók, mekkora felfordulással, hogy áll a pénzügyi fedezete
  közösképviselő rendben fizeti-e a társasház számláit
  letisztázni, hogy közösköltség melyik részét fizeted
  a.
 • Matteo
  En most egy budapesti lakasra gyujtok, de egyaltalan keptelenseg annyit felretenni, amennyivel evente nonek az arak, mikozben a lakber is emelkedik folyamatosan es ha sikerul felretenni mondjuk 5 milliot akkor is kb. 0-an vagyok csak, es nem kerultem kozelebb a celomhoz. Mi folyik itt? Erre a helyzetre mit tanacsoltok? CSOK harom gyerekre nem jatszik termeszetesen, mivel a felesegemmel jelenleg meg csak az elson dolgozunk.
 • Ádám

  Legyél türelmes a fák nem nőnek az égig. Én biztosra veszem hogy vissza zuhannak megint az árak a következő válság környékén.
 • fabris
  Én évekkel ezelőtt hónapokon keresztül beirtam a kiadásaimat kategorizálva egy adatbázisba, hogy tudjak lekérdezések késziteni, hogy mire mennyi megy el havonta (lebontva pl. étkezésre, lakásfenntartásra, kocsifenntartása, kikapcsolódásra, öltözködésre, egészség fenntartásra, lakásberendezésre stb)

  Aztán feladtam kb. egy év után mert rájöttem, hogy rengeteg időt elvesz az, hogy a számlákból, blokkokból, netbank havi kimutatásokból a fenti kategóriák alapján kategorizáljam és számológéppel számolgassam azt mielőtt felviszem az adatbázisba kategóriánként, hogy mire mennyi megy el. Másrészt meg úgy láttam, hogy spórolni amúgy se tudtam volna sokat azon amit megvettem. Legfeljebb azzal hogy rosszabb minőségű termékeket veszek a korábbiak helyett.

  Ti mit használtok a kiadások vezetésére, nyilvántartására?

 • tanácstalan
  sziasztok, kérlek adjatok tanácsot, mert én is a kiégés fel rohanok, és nem látom a helyes megoldást.
  van egy saját tulajdonú, 36nm, másfél szobás lakásunk Angyalföldön, kb 2,5M hitel van rajta, ebben élünk asszonnyal. van egy szintén saját, 80nm, 2 szoba + gardrób felosztású, lelakott, nagyon alapos és teljes körű felújítást igénylő lakás Erzsébetvárosban, a nagykörúton belül. első lányunk nyáron érkezik, emiatt hosszú távon nem fogunk elférni a lakásban és mennünk kell. sajnos mind a lakások, mind a házak árai elképesztően elszálltak, és nem tartom ésszerűnek 600e/nm áron panelt venni, amikor fele ennyiért házat is kaphatnánk. amiben döntésképtelenek vagyunk:
  1, eladni, vagy felújítani és kiadni a belvárosi lakást
  2, venni egy 1+2 szobás panelt 30-35M körüli áron
  3, venni agglomerációban egy házat, viszont kb 55-60M ami méretben és lokációban megfelelő
 • tanácstalan
  4, maradni a jelenlegiben még 1,5-2 évet, remélve csökkennek az árak

  most kb 1,2M a havi bevételünk, viszont inkább a GYED-et vesszük alapul nála, így kb 750e. van 6 havi vésztartalék, van nyugdíjcélú megtakarítás havi szinten, és kb 6M számlán. az angyalföldi lakást mindenképpen meg akarjuk tartani és kiadnánk hosszú távra. a másik felújívásával nem számoltunk, haláleset miatt kell most valaminek történnie vele, de nem tudjuk mi. én nagyon nem szeretném eladni így, szerintem elkótyavetyélt pénz lenne nyomott áron eladni mert annál sokkal többet ér, de ahogy látszik, vásárlásra és felújításra is hitel kellene, összesen pedig nem is kevés.
  mit tennétek?

 • lap
  ‘Ti mit használtok a kiadások vezetésére, nyilvántartására?’
  Excel. Minden este, vagy ha program van, nem úgy jön ki , 2 naponta beírom azt a 3-4-5 tételt, amit költöttem, 1 percnél nem több idő, számlát nem kell bogozni, mert ilyen időtávon még emlékszik az ember.

  ‘Legyél türelmes a fák nem nőnek az égig. Én biztosra veszem hogy vissza zuhannak megint az árak a következő válság környékén.’
  Ezzel egyet értek, de hasonlóan éltem meg, mint Matteo: az elmúlt 3-4 évben nem kevés pénzt félretettem nem kevés munkával, amivel biztosan a szerencsésebbek közé tartozom, de a ‘vágyott’/’ideális’ lakás nem lett közelebb, mert egy korábbi, 2014 körül 30-35M-os lakás most 50-55M-ba kerül. Szóval tényleg türelmesnek kell lenni, de az sem mindegy, hogy időközben 4-5-6 évig nem ott élsz, ami ideális (környék, lakás méret). De egyszerűen elfogadom, hogy ez fér bele, giga hitellel nem veszek lakást.

 • Családfő
  , sima excel pivot vizualizálással. Napi 2 perc beírni. Keress rá, több cikk is volt itt erről, más véleményeket és módszereket is olvashatsz.
 • Matetoth

  Biztos, hogy eleget keresel egy budapesti lakashoz? Marmimt van videken munka,amihez kevesebb lakhatasi koltseg kell. Ez egy.
  5M-nek mar hozama is van. Az hosszutavon tartja (de inkabb zarja) a tavolsagot a lakas erteknovekedesevel.
  Szerintem nagyon keves kivetellel az emberek jobban jarnak a berlessel.
 • Gábor
  én money manager nevű appot, pár óra alatt hozzászoksz, létrehozod a füleket amikkel az életben is bírsz (bankszamla, lakashitel, euro, tbsz, egészsegpénztár, stb) beállítod az ismétlődő elemeket és utána minden vásárlás után rászánsz 10 mp-ethogy beüsd. Drive-ra szinkronizál.
  2 éve vezetem, a második év már az első tanulságai alapján tervezve lett, és bár kilógtam kicsit a tervből kiadás oldalon, de még jobban kilógtam bevétel oldalon, úgyhogy a cél elérve. Idén új cél.
 • Unemployed

  Mivel az ingatlanokkal szerencsém volt eddig, leírom, hogy én mit csinálnék:
  Az örökölt ingatlant eladnám, csak annyit dolgoznék rajta, amennyit nélkülözhetetlen. Nyilván nem fog a színvonalas árán elmenni, de sokan gondolkodnak ma felújításban, mert normális állapotú lakást ésszerű áron már nem lehet venni.
  Utána – ha ez sikerült – érdemes lenne megnézni a bankszámlátokat.

  Logikus a mostani lakás megtartása, de ha nincs saját részre megfelelő lakásotok, akkor talán “luxus” így gondolkodni. Most a mostani lakásotokat is horror áron lehet eladni. A kettő árából és a tartalékból lehetne venni egy 1+2-es modernebb lakást. A panelt csak végső esetben javasolnám. Hosszú távon – ha a demográfia elkezd érvényesülni a lakáspiacon – a falvak mellett a panelek ára fog esni a legtöbbet.
  A másik lehetőség – ilyen bevételek mellett – bérelni egyet és várni az áresést.

 • Somi
  “Deviáns: Én amikor kicsengettem az adósságaimat, azt mondta a nálam tapasztaltabb kollégám: Gratulálok, benne vagy a felső 10%-ban. (Ház+kocsi+mérnöki fizetés, 0 adósság, 0 megtakarítás)
  Azt gondoltam hülyéskedik, de itt magyarországon tényleg ez van. Itt a felső 10% alja bele sem köszön a Nyugat-európai felső 50%-ba.”

  Ahogy Bődöcs mondta, “Mo-on az a baj, hogy a felso tizezer otezer fobol all.” 🙂

 • Otto

  Na, akkor nem én vagyok az egyetlen 🙂
  Én is írtam egy darabig, aztán elegem lett belőle. Érdekességként jó volt, de úgy ítéltem meg, nem kell változtatnom a fogyasztási szokásaimon. Azóta csak megnézem hónap végén, mennyi van a bankszámlán és ha legalább adott összeggel több, mint az előző havi, akkor a továbbiakban nem érdekel. Ha meg néha igen (pl mert nem teljesült a cél abban a hónapban), akkor a “fizetés – mennyit raktam el abban a hónapban” képlettel könnyen ki tudom számolni, mennyit költöttem. Általában rövid gondolkozás után ki is derül, mi volt a “rendkívüli kiadás”, pl nyaralni voltunk vagy venni kellett egy új mosógépet.
  Konkrétan mínuszos hónapom azért már több, mint 2 éve nem volt. Ha lenne, akkor azért lehet megint elkezdeném írni részletesen.
 • Feri93
  Valami ilyesmi történik velem is, hogy kiégtem pénzügyileg. Nagyobb pénzügyi döntéseimet mindig alaposan átgondolom, lazítok, feszítek a gyeplőn, de egyszerűen nem birok értelmes rövid távú célokat kitűzni. Hiteleimet letudtam, 6 havi tartalékom megvan, azon felül megvan mindenem amire vágyok, lakásvásárlás pár éven belül meglesz. Munkámmal nagy szerencsém van mert családi vállalkozásokban vagyok benne, amit szeretek is csinálni főleg úgy, hogy tulajdonosa is vagyok az egyik cégnek. Emellett tudom mivel akarok foglalkozni 10-20 év múlva, de azt nem, hogyan érem el. Nagy bennem a bizonyítási vágy, hogy önerőből valami nagyot tudjak alkotni. Tudom nagyon, hogy a kissebb célokra kell koncentrálnom de nem birok kitűzni magamnak ilyeneket. Sokszor elengedem, hátha jön magától de nem igazán szokott.
  Jó érzés ezt kiírni magamból mert nem sűrűn tudok erről beszélni senkinek.
 • Matetoth

  Lehet, h rovid tavon erdemes lenne elgondolkodni, h 1,2M bevetellel hogy van meg 2M hiteled. Csak arra akarok ramutatni, hogy valoszinuleg tul sokat koltesz/koltotok.

  Egyebkent minden attol fugg, hogy hosszu tavon mit akarsz.

 • Tinaturner
  Devians: azert ha azt nezzuk h az angol atlagkereset kb evi 22000font kornyeke nettoban, es ebbol kb megmarad neki 5-6000 font max nem feltetlen allitanam h ez egyenerteku egy 200millios magyar vagyonnal. Sot siman lehet h az angol atlag jo resze el is van adosodva melle tekintve azt h egy atlag haz van vagy 250000 font.. ha az eletszinvonalat nezzuk akkor tuti h a magyar 200 millios vagyonnal elsz magasabb szinten
 • Szocske
  én nem állnék neki a belvárosi felújítani, mert a szárnyalás miatt munkaerő sincs vagy nagyon drága. Ha hosszú távon nem bérbeadásából akarsz jövedelmet akkor érdemes most eladni így, lepukkantan, ha eladás a cél szvsz nem éri meg elotte pénzt és stresszt ölni bele.

  Amiben éltek azt tartsd meg, másik vásárlásával ki várnék, hátha lesz visszaesés, persze kitudja mikor, mekkora, és elotte meg meddig minek az árak.

 • jami

  Előrebocsátva, hogy nekem nem sokat mond a nagyobb lakás lokációja: jó-e arra gyerekkel, vannak-e a közelben jó bölcsik/ovik/gyerekorvos/patika/bolt/mennyit kell közlekednetek a munakhelyekig, mennyire tartja az értékét…
  Ha van megbízható kivitelező, akkor én felújítanám a nagyobb lakást, beköltöznék és kiadnám a kisebbet. Így megspóroltok egy halom időt a keresgéléssel, átírást, illetékezést, ismeritek a szomszédságot. 2+n 2 gyerekkel is ok még egy ideig; a lakáskiadást gyűjteném és pár év múlva valamelyik lakás eladása+tartalékkal mennék nagyobba, ha kell. Mivel van 2 ingatlan, azok ára várhatóan együtt mozog majd a többivel. Nagyobb családi házat eladni aggloban nem egyszerű, venni lutri.
 • adhie
  Nem tudjátok ez milyen jókor jött most nekem!
 • Zabalint

  Én eladnám a belvárosit ahogy most van, és kicsit kiljebb, de mégis jó közlekedésű helyen vennék egy hasonló méretű újszerű/felújított lakást beköltözésre (nem feltétlenül panelt, azok most nagyon túlarazottak), a kicsit meg kiadnám. Ezzel gyakorlatilag nem is buknátok, nem is nyernétek a magas ingatlanárak miatt, hiszen amilyen drágan eladnátok a belvárosit, olyannyira drága lesz a felújított/újszerű lakás is.
 • tanácstalan
  köszönjük az eddigi tanácsokat, remélem még érkezik 1-2 a többi régi kommentelőtől is.

  ha hitelfelvételnél kedvezményeket kapsz, kötve vagy mikor vagy mennyit tudsz előtörleszteni hogy ne kelljen visszaadni, illetve nyáron volt egy 1M+ felújítás is. mindent egybevetve nem jártunk volna jobban, ha lezárjuk (leszámítva a hitelmentességet). a fizetések pedig kb az elmúlt másfél évben változtak: én dupláztam, asszonynak is másfélszeres, a költés jellemzően 40-50% közötti. a felvetésed jogos egyébként, de nincs nagy lábon élés 🙂

 • Rough62
  Ajánlom figyelmedbe Edward de Bono NEM MINDEN FEKETE ÉS FEHÉR című könyvét, attól,hogy valaki ahelyett,hogy a 20 éves hitelét 19,8 évesre csökkentené elmegy nyaralni külföldre még nem azt jelenti,hogy a családit várja meg új autót vesz hitelre és folyamatosan ezen kattog, az élethez kell a kikapcsolódés is nem lehet mindig úgy élni, hogy “az anyámat is meg….. 10 forintért” szerintem ez a hozzáállás lelkileg sem tesz jót. Persze szerencse,hogy nem vagyunk egyformák, az a különbség az ilyen emberek közt és köztem,hogy nem próbálom meg bemesélni a másiknak,hogy ez csak úgy jó ahogy én gondolom.( Ezzel nem rád céloztam hanem a környezetemben élőkre)
 • expect

  Felújítanám és átalakítanám a belvárosit 2+nappalira, egyúttal eladnám az angyalföldit. 4-5 hónap alatt azért le lehet zavarni azt a projektet, szóval még szülés előtt át tudnátok költözni a minden igényeteknek megfelelő, modern, tehermentes belvárosi lakásotokba, miközben az angyalföldi ingatlanból maradnia kell több tízmilliónak és összességében elég jó piaci körülmények között szállnátok ki belőle. Aztán amikor a gyerek óvodás vagy iskolás korú lesz, akkor meg lehet nézni a piacot, illetve az azóta még pluszban felhalmozott tőkét, hogy mire elég és ha jónak tűnnek a számok, akkor venni egy házat ott, ahol a következő 15 évet tervezitek, a belvárosit meg ki lehet adni (és egészen biztosan az értékéhez képest sokkal jobb áron és sokkal egyszerűbben, mint az angyalföldit, akkor is, ha épp válság lesz).
 • Lala
  Én jó szívvel senkinek nem tudnám tanácsolni, hogy mesterekkel újíttasson fel mostanában. Ha valaki ügyes ezermester maga és rá is ér, akkor esetleg van benne értelem, de mestereknek kiadni az brutális összeg lesz.
  Az én példám, hogy a vízes helységek felújítása 400e ft/nm, közepes árfekvésű anyagminőség mellett, de levadásztam az akciókat. Kb 1 évig gyűjtöttem az építési anyagokat. Igaz, hogy ebben benne van a fürdő, ami kicsit megobta, mert ott felmentek a csempézéssel, de volt benne folyosó is, konyha is (konyhabútor nélkül).
  Ebből kiindulva, egy komplett lakás is valahol 300e ft / nm körül állna meg mestereknek kiadva, szigorúan csak közepes anyagválasztás mellett.
  Tehát egy 60nm lakásra 18-20m-val simán lehet számolni, ha teljes felújítás kell, pláne ha fűtés is. Esetleg a számlákkal lehet kicsit okoskodni, akkor 1-2 millióval kevesebb, ha belemeny a mester.
 • expect

  Elég sok mesteremberhez volt szerencsém és szerencsétlenségem az utóbbi egy-két évben, erősen irreális, hogy egy 60nm-es lakás felújítása 20 millió lenne. Nyilván rengeteg dologtól függ, hogy mennyi lesz a végösszeg, de azért abban nagy tételben merek fogadni, hogy egy 80nm-es lakásnál (a kérdezőnek ekkora a belvárosi) simán ki lehet jönni 10-15 millió környékén egy jó középkategóriás minőséggel, úgy is, hogy kb semmi nem marad az eredeti lakásból.
  Amit én viszont nagyon nem ajánlanék senkinek se, hogy ezermesterkedjen. Eszméletlen gányolásokat tudnak összehozni az emberek (mert hát mindig mindenki ért mindenhez), amiknek utána a kijavítása sokkal többe kerül, mintha alapból normális szakemberre bízta volna. Egy festés még belefér, az azért nem nagy kunszt, de azon felül sztem laikus egyáltalán ne vállaljon be barkácsolva semmit se.
 • tgwh

  Oké, csak akkor ne panaszkodjanak, hogy kevés a nettó kétszázezer négy műszakban, meg még maszekolni is kell mellette…
  Másik oldalról, azért eléggé sokat elmondd valakiről, hogy inkább fagyoskodik, de a közép-felsőkategóriás okostelefon a korlátlan mobilnettel legyen alap. Pl. ahelyett hogy egész nap a facebookon lóg, igazán utánanézhetne, és máris spórolna 40-50 ezer forintot telefononként. De annál tovább nem akar látni, hogy a szolgáltatókon meg a multikon kívül más is árul telefont, ráadásul normális áron jobb minőséget.
  Ez szerintem pont a másik véglet, igyekeznek elfedni a valóságot, és a gondok helyett inkább még nagyobb gondba verik magukat, de közben legalább szórakoznak. Olyan ez, mint a cigánysoron a kábeltv. Ott az a luxus, nem baj ha fáznak vagy éheznek, első a villany,- meg a tvműsorelőfizetés, akár havi nettó 40 ezres jövedelemmel is.
 • tgwh

  Felhívsz vidékről egy brigádot, akik normálisan dolgoznak, és felújítják az egész lakást 5-6 millióból + anyag. Szerintem reális elvárás, hogy féláron. Nem tudom Nálad mi a közepes kategória, de az a 16-20 millió brutálisan soknak hangzik… családi házunk 5-7 millióból már külsőleg bőven rendben van. 1-2 misi még a belső, úgy, hogy kicsit el szeretnénk ereszteni magunkat, kicsit minőségibb anyagokat szeretnénk a praktikeres helyett…
 • Családfő

  Értem a bizonytalankodásodat és kétségeidet. Ugyanakkor ebben ne másra hallgass (lásd az egymásnak ellentmondó reagálásokat), hanem a saját céljaitok és víziótok alapján magadra, magatokra. Ha pl. nem akartok a belvárosban lakni, akkor érdemes lehet most eladnod a kecót így, ahogy van. Ellenkező esetben érdemes lehet felújítani, ha amúgy rendben a ház és környék, és közben vagy eladni az angyalföldit, vagy sem – ezt is a lakáspiaci és a jövedelmi jövőbeni várakozásotok alapján. És így tovább, vannak még opciók.
 • Zabalint

  Elméleti, gazdasági alapon én mindig azt gondoltam, hogy mindenhez mesterembert érdemes hívni, hiszen én magam nem értek hozzá, ha youtube videók alapján megcsinálom, akkor akár 10-szer annyi időbe telhet, mint ha egy hozzáértő csinálja, ráadásul sokkal rosszabb lesz a minősége. Aztán a gyakorlatban ez mégsem jöttbe. Kezdve azzal, hogy már ahhoz erős kapcsolati háló kellene, hogy megbízható embert hívjak, aztán hiába 10-szer annyi idő nekem, hiába csinálja meg 10 perc alatt, ami nekem órák kérdése, ha esélytelen munkaidőn kívül hívni, azaz így is, úgy is elmegy egy napom rá, de ha magam csinálom oda időzítem, ahová akarom (pl. egy esős hétvégi napra, amikor a szabadidős programok korlátozottak). Nyilván a komolyabb, kritikusabb dolgokhoz hívnék valakit, de aníg nem kritikus és magamnak csinálom, addig hiába vagyok amúgy rendkívül ügyetlen, jobb ha magam csinálom.
 • Zabalint

  A helyzet az, hogy a cigánysoron teljes mértékben érthető, hogy akár az alapszükségletek rovására is költenek a minimális, látókörükben elérhető szórakozásra. Ez csak ilyen középosztálybeli okoskodás, hogy miért TV-re meg piára költi, aztán meg éhezik. Ha hasznossági függvénnyel néznénk, a nulla szórakozás, de alapszükségletek megvannak állapot bármelyik embernél töredék akkora életszínvonalat jelent, mint ha éhezik de szórakozik is. Szerintem részben a Maslow piramisból származik az a tévhit, hogy ha valakinek hiányosan vannak kielégítve az alapszükségletei, akkor minden magasabb szintű szükségletnél fontosabbá válik számára az alapszükségletek megszerzése. Ezt már a brazil nyomornegyedekben jatszott foci is cáfolja.

  Persze lehet mondani, hogy vannak ingyenes szórakozási lehetőségek is, ja csak ezt szintén középosztálybeliként mondod, a te tájékozottságoddal, kultúráddal.

 • methyou

  Általában egy kisebb lakást sokkal könnyebben és jobb hozammal lehet kiadni, mint egy nagyot.

  Kisbabával nem laknék a belvárosban, a felújítás közel sem olyan egyszerű és olcsó móka mostanában, hogy “hívok vidékről egy brigádot féláron”. 80nm simán tud 50-60 milliót belső-terézvárosban rossz állapotban is, abból pedig meg is van a agglomerációs ház, amit említettél, vagy egy élhető lakás valami családbarátabb környéken, de ez már egyéni preferencia.

 • Lala
  A kérdező azt írta, hogy nagyon lepukkant a lakás, ráadásul rosszul emlékeztem, mert 80nm2 nem 60. Kizárt dolog, hogy 10-15m felújítod. Még vidéki brigáddal sem, ahogy valaki javasolta, ráadásul akik itt dobálóznak ilyenekkel, nézzenek először körül, hogy milyen a szakember helyzet, mert kb 1-1,5 évre mind be van táblázva.
  Egészen konkrét példát tudok mondani, ismerősöm egy 100nm2-es lakást részlegesen felújított, kb 10m forint, 60/40 munkabér és anyag. Egy felújításnál számolnod kell jelentős munkaidővel, amíg leverik a meglevő csempét, felszedik a régi korhadt parkettát,ajtót, leszerelik a konvektorokat a festésig, elviszik a snittet horrorisztikus áron stb
  Egy részleges felújítás volt egy viseltes de nem lepusztult lakásban úgy, hogy a kazán + fűtésrendszer maradt ami volt, 100e ft/nm. Egy lepusztult lakás felújítása simán belenyalhat a 250-300eft/nm-be. Barátkozni kell ezzel
 • Lala
  “1-2 misi még a belső, úgy, hogy kicsit el szeretnénk ereszteni magunkat, kicsit minőségibb anyagokat szeretnénk a praktikeres helyett…”
  Erre nagyon kíváncsi vagyok. Ha kész vagy vele és hajlandó vagy megosztani, akkor tedd már fel a költségvetésedet. Nekem a vizesblokkok (fürdő, 2 wc, kazánház) teljes körű felújítása volt 5m úgy, hogy a kazánt nem cseréltem, mert csak 3 éves és a csöveket is csak részlegesen kellett cserélni a falakban. 20nm az összes, de a folyosó részen, a 2 wc-ben meg a kazánházban csak lapozni kellett meg festeni az igazi nagy meló a fürdő volt. Anyagra kb 2,2m költöttem, a többi munkadíj volt. Ez mind számlásan, mert miután a harmadik brigád felejtett el jönni és már 1 évet csúszott a projekt, megbíztam egy kis céget a munkával. Ők nem dolgoztak drágábban nettóban, mint egy random májszter, de minden számlára ment, ezzel esetleg lehet okoskodni kicsit.
 • attila
  bocs de titeket nagyon lehúztak…
  én novemberben burkoltattam ( augusztusban adták az időpontot ), 36nm, illetve építettem egy zuhanyzót ytongból, tehát falazás kb kb. 10nm. munkadíj 127e összesen sz.nélkül, alapanyag, greslap 2900/nm sz.nélkül, illetve flexragasztó és a többi, ezt nem számoltam…..