A pszichológia és a pénz

A pénz egy nagyon jól mérhető eszköz. Ezer forint az ezer forintot ér, ha elköltjük, ezer forinttal leszünk szegényebbek. Ha elköltjük erre, nem tudjuk többé elkölteni arra. Látszólag ennél egyszerűbb dolog a világon nincs.

Nem is lenne, ha nem emberek lennénk. A pénzügyi döntéseink zöme egyáltalán nem racionális. Otthon iszunk kávét, hogy megspóroljunk ötszáz forintot a kávézóban vett kávé árához képest, miközben nyaralás közben ugyanezért a kávéért kifizetünk 1.500 forintot is szívfájdalom nélkül a hotelben.

Órákat rágódunk, hogy a legolcsóbban megússzuk a nappali kanapéjának a beszerzését, közben bőrüléssel kérjük az új autónkat, mert az csak négyszázezerrel drágább, ami az autó árához képest elenyésző többlet. Pedig négyszázezer forint akkor is négyszázezer forint, ha a nappalinkra költjük és akkor is, ha az autónkra.

Hamarabb megveszünk egy inget, ha 15 ezerről van leértékelve 10 ezerre, mintha eleve 10 ezer forintért adnák s gyakran inkább választjuk a leértékeltet akkor is, ha a józan eszünk szerint a nem leértékelt ugyanolyan áron jobb minőség. De míg az elsőnél a hasznot látjuk, amit megspóroltunk, a másodiknál csak a kiadást, amit elköltünk egy ingre. Az első esetben gyakran nem sokat gondolkodnak az emberek, hiszen mindenki szeret jól járni. A második esetben sokat gondolkodunk azon, ér-e az az ing egyáltalán tízezret, nincs-e nevetségesen túlárazva.

Ha az étteremben vacsorázást étkezésként fogjuk fel, rosszul érezzük magunkat, hogy ennyi pénzt kidobtunk az ablakon egy vacsoráért. Ezért inkább szórakozásként tekintünk rá és már mindjárt nem is fáj annyira ugyanez az összeg.

Ilyenkor az összegeket nem racionális alapon, hanem érzelmi alapon könyveljük el. Év közben a kávé csak egy szükséglet, ezért drága ötszáz forintért inni egyet útközben vagy a munkahelyünkön. Nyaralás alatt másként tekintünk ugyanarra a kávéra, ezért fizetjük ki érte a drága napi ár háromszorosát is.

Ugyanez van a bevételi oldalon is: a fizetésünket beosztjuk és igyekszünk okosan elkölteni, ellenben a bónuszt, nyereményt vagy a karácsonyra kapott pénzből sokkal inkább hajlamosak vagyunk luxuscikkeket vagy racionálisan meg nem magyarázható egyéb dolgokat venni.

Sokkal jobban beosztjuk a pénzt, ha különböző borítékokba (bevásárlás, autóköltségek, stb.) tesszük és abból költjük a pénzt. Ez az ismert borítékos módszer.

Egy felmérés szerint ha ráírták a borítékokra a gyerekeink nevét, sokkal kevesebbet költünk a borítékból, mert arra (is) gondolunk, hogy a gyerekeink jövőjét is feléljük részben, amikor ezt a pénzt elköltjük.

Az ember sokkal jobban felelősséget érez a gyerekei miatt, mint mondjuk a saját időskori megfelelője miatt, pedig amikor új autóra költünk nyolcmilliót, miközben még hitel van a házon és nincs nyugdíjmegtakarításunk sem, a saját öregkori magunkat lopjuk meg.

Érdemes megismerni magunkat, hogyan is működünk, sokat segít azon, hogy minél racionálisabban tudjunk bánni a pénzzel és arra költsünk, amire szükségünk van.

Megjelent egy jó könyv a témáról, az írója egy egyetemi kutató, akinek az emberek pénzhez való hozzáállása a szakterülete. A könyvet itt tudjátok megvenni, ha érdekel a téma bővebben. Ha nincs Amazon könyvolvasód, itt tudod letölteni a szükséges programot a telefonodra vagy tabletedre.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

112 hozzászólás

 • ügyvéd
  Ugye nem mondjátok, hogy tömegével használtok mindenféle spúraplikációkat? és vannak kik még havi díjat is fizetnek értük???
  Fel nem fogom, el nem hiszem, hogy felnőtt értelmes emberek enélkül ne tudnának tudatosan költeni…
  ( Azt nézegetni meg, hogy mennyi ment el, teljesen értelmetlen szerintem, hiszen a többség úgyis csak értelmes dolgokra költ, így ami elment, az elment, annyi amennyi…)
 • ikeasdoboz
  hentes: áldom az eszemet, hogy a gyerek megszületése előtt nem cseréltem le a 7 éves TV-nket, azóta max. heti 2-3 órát megy csak, teljesen felesleges beruházás lett volna egy nagyobb/újabb/jobb felbontású TV.
  Remélem, még 4-5 évet kibír, addigra elég nagy lesz a gyerek, hogy együtt nézzünk meséket és ifjúsági filmeket, szerintem akkor fogok cserélni (addig legalább fejlődik a technológia is, talán az OLED TV-k is sokkal elérhetőbb áron lesznek majd).
  Ami jobban zavar, azok a játékkonzolok, a jelenlegi generációból mindhárom gyártótól van gépem, de időm játszani csak heti 4-5 óra, viszont eladni csak bagóért lehetne őket, így szerintem ezek is maradnak, amíg elég nagy nem lesz a gyerek, hogy valami családbarát játékkal játsszunk majd. 🙂
 • Matteo
  @százegy

  Ránéztem gyorsan a numbeora, nekem nem az jött ki, hogy V4 fővárosai között a budapestiek tudnak legkönnyebben lakást venni. Hogy jött ez ki neked?

 • házastárs
  ügyvéd:

  ugyan ide azok járnak valószínűleg, akik tudatosabban költenek, de nagyon csodálkoznék, ha az átlagnak a budget jellegű költségek 30%-a nem irracionális dolgokra menne el. Mások vagyunk, mások a céljaink. Te gondolom nem akarnál kevesebbet költeni, mint most, nekem ez kifejezetten célom. Viszont annak érdekében, hogy ne haljunk éhen, vannak zsebek, amikből költöm a dolgokat. Nálam tételes költségvezetés van, az utolsó zsemle is szerepel, ugyan nem appban, mert azt nem bírnám, hogy a sok kis tételt tapipadon vezessem be, de excelben, de mások vagyunk. Van, aki még fizet is ezért.

  Egyébként sajnos a memóriám nem olyan erős, nekem kell egy excel, amiben leírom, hogy mire fogok költeni a következő évben, várhatóan mennyi lesz a bevételem, kiadásom, megtakarításom, mennyi a szabad pénzem egy-egy hónapban. Fejben ez nem megy.

 • naa
  @ügyvéd: Van akinek felesleges az app, mint neked is, de sok embernek segít. Van olyan is, hogy egy család nem tud megvenni minden értelmes dolgot ami kellene, és jó lehet látni, hogy kell-e priorizálni a sok értelmes költést, vagy bele fog férni, vagy akár utólag levonni a tanulságokat.
  A budgetelést, címkézést, bonyolítást én is kicsit feleslegesnek tartom és ami appot néztem, azt nehézkesnek is, ezért nem használom, de a legtöbbünknek nagyon jó szolgálatot tennének ezek az appok.
  A múlt ismerete a jövőbeli tervezést is segíti. Most kényelmesen élsz, de ha pl. veszel egy ingatlant, jó reálisan tervezni a cashflowt, tudni, hogy kb. mennyit költesz. Különösen akinek nincs fix jövedelme/fix költségei, nem triviális összeszámolgatni, mennyiből él most átlagban és mennyiből tudna megélni, ha egy ingatlanvétel mondjuk kiszívja a casht. Ha kivágod zsebből, akkor nem kell persze, jó neked 🙂
 • Kiszamolo
  Én nem használom mindig az appot, de le-leporolom, most is elkezdtem aktívan használni. Jó látni időről-időre, mennyit is költünk, mire és ugye miért. Adatok nélkül rendes kontroll sincs.
 • ügyvéd
  @Kiszámoló&Mindenki

  Értem én hogy gőzgép, de mi hajtja? 🙂 Én is néha elgondolkodom, hogy mire ment el egy “vagyon” pár nap alatt, de szerencsére jó a memóriám, és ezért gyak ezer HUF pontossággal összeadom fejben a költést és lenyugszom…
  Azt viszont nem tudnám csinálni, hogy könyvelgessem a költést.

 • Családfő
  Éppen a pénzügyileg tudatos emberek követik valamilyen módon (app, excel stb.) a kiadásaikat illetve terveznek bevétellel, kiadásokkal. Legalább időnként. Információ nélkül csak a sötétben tapogatózás, meg a (nem működő) emlékezet maradna.

  A kvázi végtelen bevétellel rendelkezőknek persze erre nincs szükségük, de ugye ezekből kevésnek “fehér” a jövedelme.

 • Kiszamolo
  Ügyvéd, azért ha családod is van és gyerekeid, azért a dolog messze nem ennyire egyszerű. Persze, amíg egy ember költését nézed és az te magad vagy, nem nagy kihívás.

  De kíváncsi lennék, hogy követnél egy 5 tagú családot, két keresővel. Ovi, iskola, ebédpénz, külön órák, a feleség cipőt vett az egyik gyereknek, a másiknak gyógyszer kellett, tankolás, kétnaponta félnagy bevásárlás, rezsi, biztosítások, mozi és a többi.

 • jami
  Folyamatosan én sem vezetek mindent, pedig 3 gyerek, 2 főállás, az év egy részében mellékjövedelmekkel. Néha szoktam pár hónapot, ill. a házvásárláskor elég sokféle tétellel kellett kalkulálni – na azt már képtelenség volt vezetni,
  De a nem vezetes a lustaságom, még 2 hétig leszek eléggé leterhelt, utána a rezsit kiemelten akarom, mert ott hamarosan szükségem lesz számokra; valamint a konyhapénzt kíváncsiságból.
  Nálunk a dolgok zömét én veszem/fizetem/utalom, nagyvonalakban így elég sok mindent tudok, csak nem precízen.
 • Bea
  Az Erstenel a netbankban be lehet allitani havi kolteslimiteket, kategoriankent.
 • Eltévelyedés
  Azért néha kell költeni is, mert valójában a legolcsóbb, ha otthonról dolgozva, minimál élelmiszerkiadással el se hagyjuk a házat, és csak halmozzuk fel a sok lóvét. Minek mész tengerpartra nyaralni, amikor egy kiló sót is bedobhatsz a kádba, youtube-ról megy a tengermoraj, két lila szolicső meg lebarnít. Hát nem?

  Amúgy az ezerötös kávé a hotel bárjában mérföldekkel jobb, mint az otthoni filteres saras víz, de persze mindenki másban látja a hasznosságot.

 • Kiszamolo
  A hotelben a kávé gyakran rosszabb, mint amit itthon főzök a frissen darálós, nagynyomású kávéfőzőmmel… Attól hogy kilopják a szemed, nem feltétlenül adnak jobb kávét.
 • L70
  @Kiszámoló, ügyvéd

  Mi sem írjuk a mindennapi költéseket. Kivétel a projektszerű költés, kettőre emlékszem, lakásfelújítás és esküvő, ott nagyon részletesen mindent írtunk, és nagyon hasznos volt, hogy ne szálljon az egekbe.

  A napi költekezésnél nem szállunk el, elég rápillantani néha az sms-re, hogy mennyi van még a számlán, hiszen bőven a bevételek alatt költünk.

  Az utazásokra tervezünk keretet, és előtte-utána megnézem a kp-t és a számlaegyenleget. Nem szoktuk túllépni, eleve rátartással tervezzük.

 • Gyenes Tamás
  szóba került, hogy valaki maga csinál meg dolgokat, addig, amíg az órabére nem (sokkal) több, mint a mesteremberé.
  Szerintem itt sokszor rossz a matek.
  Lehet, hogy a szaki két nap munkájáért elkéri öt napi bérünket. De, ő meg is csinálja két nap alatt, amit mi öt nap alatt. És akkor már ugyanott vagyunk
 • vedini
  Nagyon ramennek azokra a teruletekre ahol erzelmi alapon dontunk, nem hiaba…

  Rakas dolgot sajnalok magamtol, neha mar baromi nevetseges, ha lehet nem hangoztatom, de pl a fiamtol soha.
  Cukrok, csokik, felesleges jatekok nincsenek, de pl kirandulas, szabadidos tevekenysegek, sport, tablet etc…
  Meg sem emlitem a szuletesekor kisebb vagyon ment el butorra meg mindenfele kutyure, valszeg ez is mar tulkompenzacio, gyerekkorombol kimaradtak ezek

 • Eltévelyedés
  Igaz, a drága kávé nem feltétlenül jobb, tehát mielőtt kiadok 1500-at, megkérdezem, melyik a kávéfőzőjük. Abból azért elég sokmindent le lehet szűrni. Enyhe kávénáci vagyok, szóval, tudom miről beszélek. És azt is látom, hogy átlagjózsi mennyire botrányosan odaégeti a kotyogóst is a spar gazdaságos kávéjával… Igaz, az tényleg olcsó.
 • szocske
  ha már a kávén lovagolunk, mondok egy vicceset:
  van a családban nespresso kapszulás kávéfőző, szvsz nagyon finom kávét főz, de 120Ft körül van egy kapszula + nem is túl környezetbarát (vidékről tuti nem hordja vissza az ember Bp-re az üres kapszulákat), így a hétköznapokban nem túl sokat használjuk, hiszen minőségi kávéval is 40-50 Ft egy csésze kávé.
  Mikor tavaly kempingezni mentünk, betettük, mert elfért a sok kemping cucc között, elég aprócska kis kompakt gép ez.
  A kemping büféjében 500 Ft volt egy csésze kávé, ehhez képest hirtelen kifejezetten olcsó lett a nespresso kapszulás kávé (ráadásul esélyesen sokkal finomabb is, mint a büfés)
 • szocske
  De a cikk alaptémája nagyon igaz.
  Én is, ahogy sztem mindenki, hajlamos néha párezer Ft spórolásnak tapsolni, majd egy (használt) autóvásárláskor egyel jobb felszereltséget választani fél milliós felárral…

  Ugyanakkor a hétköznapi takarékosságot én egyfajta játéknak ítélem meg, nem szenvedésnek.
  Tény, hogy akár dolgozhatnék is, amikor füvet nyírok vagy az autót porszívózom, és ez alatt az idő alatt többet keresnék a másodállásommal, mint amit kifizetek egy kertésznek vagy autókozmetikának. Ugyanakkor ezek a feladatok nekem elsősorban kikapcsolódást jelentenek, végre nem a számítógép előtt ülök, így örömmel csinálom, az csak hab a tortán, hogy közben nem fizetek ki párezret érte másnak.

 • ügyvéd
  @Kiszámoló
  Én már “éltem” az excell, meg az appok előtti korban is, amikor még nem volt semmi ilyesmi maximum a kockás füzet. Voltunk sokkal rosszabb anyagi helyzetben is, mégsem “írtam” soha a költést. Már az excell “korban” egy építkezésünkről írtam egy excell táblát, mert kíváncsi voltam mennyi lesz az annyi, de ez egyszeri eset volt. Lehet én vagyok rosszul összerakva, de szerintem ezek az “appok” akinek “segítenek”, annak valójában nincsen szüksége rá, akinek meg kéne az nem fogja használni.
 • jami
  Pont a kávéra elég háklis vagyok, otthon bizony sokkal jobb, mint a legtöbb vendéglátó helyen. Ez nem azt jelenti, hogy nem iszom máshol, vinni meg nem viszem magammal, mert végképp a kávé halála – ettől még az, hogy egy drága kávé automatikusan jó kávé, elég nagy tévedés.

  Senki nem írja, hogy tilos költeni, engem pl. csak az zavar, mikor valaki nem vállalja, hogy impulzus költ, hanem magyarázza, hogy de, de, az egy racionális vásárlás. És azért zavar, mert értelmetlen. Miért magyarázza nekem? Az ő pénze.

 • Garbo
  Az ügyeletes kávénáci jelenkezik 🙂
  Értem, amit @Eltévelyedés kom.társ ír, csak nem szeretem. Nem valid összehasonlítani Átlagjózsi kávénak hívott löttyét azzal, ami valóban az és azt mérni a hoteles kávéhoz. Ő ott sem ad ki ezerötöt egy csészéért …

  A gép egy dolog, az alapanyag a másik. Pokoli dolgokat láttam már, a legdrágább gépeken lefőzött a “főnök haverja a beszállító” meg a “főnöknek ez ízlik” típusúakat, és akkor még nem beszéltünk arról a hibafaktorról, ha az alapanyag is jó, de rosszul van kalibrálva a gép, etc.

  Én inkább onnan fognám meg a dolgot, hogy aki a hotel nevű országban nyaral, az meg is érdemli az ezerötös kávét, ami olyan, amilyen, de gyakran közepes. Kinek, mi éri meg.

  Annyit gombolnék még ide, hogy amit megeszel, annak a harmadára nem emlékszel egy nap múlva, mennyiségben, típusban. A költéseidre ugyanígy nem, mert így működik az agy. Szóval ellenőrzés kell.

 • Nagy Vonalakban
  @Kiszámoló
  “…A hotelben a kávé gyakran rosszabb, mint amit itthon főzök a frissen darálós, nagynyomású kávéfőzőmmel… Attól hogy kilopják a szemed, nem feltétlenül adnak jobb kávét….”

  A reggelihez ráadásul azt a hülye hosszúkávét szolgálják fel, amit ki nem állhatok.
  Mindig kérünk presszó kávét, ezért a jobb helyeken természetesen nem kell fizetni.

  Ezért is lepődtem meg legutóbb,
  hogy a legnagyobb vidéki városunk egyetlen ötcsillagos szállodájában a reggelinél az espresso után hozták a számlát is….hát milyen pitiáner dolog már ez….ilyen helyekre nem is megyünk vissza többet.

 • Nagy Vonalakban
  Egy tipp a kávézás szerelmeseinek: Cafe Museum, Bécs.

  Isteni kávék és isteni császármorzsa…

 • Családfő
  ügyvéd,

  Részben egyetértek (látod, ilyet is tudok 🙂 ). Aki eljut odáig, hogy excel-t/app-ot használ(na), az már valóban félig nyert, hisz próbál tudatos lenni és bizonyosan követi a kiadásait és bevételeit. Ebben az értelemben tényleg nincs rá szüksége, mert feltehetően nem fog túlköltekezni.

  Másrészt viszont, csak a rögzített adatból lehet bárminemű objektív következtetést/tanulságot levonni. Akár 200k a havi jövedelem, akár 2M Ft, aki objektív akar lenni, annak nincs más választása – emlékezni nem lehet mindenre, főleg, ha több emberről beszélünk.

  Uí: az, hogy mi volt régen, nem releváns. Sok minden nem volt, ma mégis használjuk, mert ésszerű (pl. régen biztonsági öv sem volt az autó hátsó ülésén, ma viszont felelős ember mindig beköti azt illetve minőségi gyerekülést használ, ha van gyereke). Ahogy sok minden, ma ismeretlen dolgot fogunk használni majd 30 év múlva is.

 • Ákos

  OFF: Mi is vittük már (Dolce Gusto) 😀
  A legtöbb felszolgált kávét verik a kapszulások és ez nem a kapszulában lévő kávé érdeme, hanem a vendéglátóipari egységekben lévő hanyagság kontra kapszulás eljárás. Kevés helyen állítják be naponta 3-4 alkalommal az átfolyási sebességet, nem tisztítják ki a kávéfőzőt és emellett vacak kávét használnak a költséghatékonyság jegyében. Hogy a vízre már nem is figyelnek, az természetes.
  Ezzel szemben otthon mindig megfelelő lesz a nyomás, vízhőmérséklet, a kávé mennyisége és a kapszulás jellegből adódóan, mindig tiszta a kávéfőző. Ha nem csapvízzel készül, akkor pláne sokkal jobb.
  Aliexpressen van tölthető kapszula, amivel kvázi bármilyen kávét főzhetek.
 • jami
  Szöcske, épp a férjemmel beszéltük, hogy hahh, hogy elfárad az ásásban. Mondom ok, de miért sietsz? Ha nincs felásva, hát nincs, mondd már ki, hogy azért csinálod, mert élvezed. Na jó, tényleg 😀
  A gyerekek zöldségágyai sem költséghatékonyak, mert felét nem eszik majd meg, ellenben locsolni kell. De nagyon élvezik és tanulnak vele.
  Nekem a sütisütés ilyen. Szeretek a gyerekeknek sütni (krémes, soklapos kizárva). Mivel mindenféle jó dolgot rakok bele, nem feltétlenül olcsóbb, mint egy sima keksz, nem összevethető a cukrászdaival sem, mert nem is feltétlenül szép 😉 Szóval tök felesleges költséghatékonyságot nézni.
  Vannak ilyen dolgok. A biciklire akasztható táskámtól is sokkal gazdaságosabb lett lett volna egy kosár és bele az addigi hátim. De tetszik és szeretem.
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda
  kávén akarsz spórolni?
  adok egy marha okos tippet ingyen és bérmentve, ha már ez lett itt a téma: a legolcsóbb kávé amit nem iszol meg. Ha függő vagy, kezeltesd magad.
  (tudom, mindenki csak az íze kedvéért issza…)
 • appotminek
  @Kiszámoló:

  Hogy ügyvéd ügyvédje legyek… 🙂

  Én is elgondolkodtam, miért kell tudni mennyibe kerül az ovi, iskola, ebédpénz? Ezek pont olyan dolgok, amikre egy centtel sem költ az ember többet mint muszáj, de kevesebbet sem. Tök mindegy mennyibe kerül, úgyis kifizeted.

  Ha pedig tudatosan költesz (szerintem ez a kulcs) akkor mindig csak olyan dolgokra adod ki a pénzt amire szükséged van. Ergo, nem kell írogatnod semmit.

  Erről a büdzsétervezésről lehetne egy cikk, nem igazán értem, hogy miért jó. Hogy miért jobb külön borítékokban tartani a kenyérre szánt pénzt meg a pulcsira szánt pénzt. Ha nem különíted el, akkor is ugyanannyi pénz marad meg hónap végén mintha elkülönítetted volna őket. Nem?

  A témához:

  Szerintem rám ezek a dolgok nem hatnak. Gyakran megkapom, hogy a szívem helyett is excel van és egy robot vagyok, de nekem reklámozhatnak bármit bárhogy, én nem veszem meg.
  folyt

 • appotminek
  folyt:
  A szomszéd sem érdekel. De nem gondolom, hogy ez normális lenne, néha nem bánnám ha el tudnám veszíteni a fejem és csak úgy vennék valamit. Biztos jó lehet. Mióta élek folyamatosan spórolok. Azt még nem tudom mire. 🙂

  Autóvásárlás előtt pl. írok egy listát, hogy mi _kell_ hogy legyen a kocsiban, ill. mennyit szánok autóra. Ezekért a funkciókért vagyok hajlandó fizetni. Nem érdekel ha 500k-val többért csilingel és ágyba hozza a kávét. Nem fizetek 500k-t olyan funkció(k)ért amire nincs szükségem. Akkor sem ha a többszöröse van a zsebemben. Sajnos vannak dolgok, amiket nem lehet kiszereltetni a kocsiból, hogy olcsóbb legyen. 🙂

 • jami
  Sokat költesz kajára? Ne egyél.

  Nem a kávén spórolás volt a téma, hanem az értelmetlen ár lenyelése.

 • naa
  @yutte: “Ha függő vagy, kezeltesd magad.”
  Hát ez olyan rituálé dolog a legtöbbünknek, nem hinném, hogy kezelni kellene… Kell némi szünet a napokba, amikor kikapcsolsz, beszélgetsz más emberekkel – a kávé pont erre jó, mellesleg pedig pl. egy capuccino tényleg finom, és egy jó espresso szintén jólesik egy rendes étkezés után, nem mellesleg nekem pont kell, hogy el ne aludjak ebéd után… (Jó persze, miért ne aludhatnék, ugye, meg ez csak pszichológia, hogy bármi hatása lenne…)
  És még “egészséges” is lehet, ha nem a kedvenc Browne-mat vagy egy jó nagy csokitortát majszolok el “lezárásképpen”, hanem egy presszókávét… (Jó, néha mindkettőt 🙂
  Mielőtt szóba kerül, a jó hideg csapolt sört is az íze miatt iszom, pedig az is milyen keserű…

  PS: mit jelent a nicked?

 • ügyvéd
  @Családfő
  “Másrészt viszont, csak a rögzített adatból lehet bárminemű objektív következtetést/tanulságot levonni.”
  “Rögzített adat” nálam a cash flow egyenleg. Nincs felírva sehova, fejben tartom. Ha mondjuk a “megszokott” X összeg megugrik, akkor jönne az “objektív következtetés”?
  Milyen tanulságot lehetne levonni, ha elszalad a költés? Legközelebb ne javíttassam meg a kocsit/akármit? Ne menjek jó szállodába/étterembe/stb? Ne vegyem meg a toronyórát lánccal a gyereknek/stb hozzátartozóknak? Milyen értelmes tanulság vonható le? Nem trollkodok, tényleg érdekelne……..
 • Garbo

  Aztán miért kellene kezeltetnie magát az egyszeri kávéfüggőnek? Miért ne ihatná? Itt azért keresünk annyit, hogy kávéként aposztrofálható kávékat ihassunk …

  A téma nem a kávéról való leszokás, hanem az, hogy minden árat érdemes-e benyelni.

 • naa
  @ügyvéd, szerintem örülj, hogy ilyen szerencsés vagy és fogadd el, hogy az emberek 90%-ának nem ennyire egyszerű a dolog.
  Az “objektív következtetés” az lehet pl. hogy affene, legközelebb nem engedhetem meg magamnak a toronyórát lánccal, mert nem fognak teljesülni egyéb, fontosnak ítélt céljaim. (Még ha el is tekintünk attól az esettől, hogy esetleg gondot okoz valami hirtelen jött számla kifizetése a toronyóra miatt).
  Még egyszer: akinek nincsenek még nem teljesült anyagi céljai, kényelmes jövedelem/költség hányaddal rendelkezik, annak tényleg minek bármit is megnézni – én pl. nem értem, minek adod össze fejben, úgyis ki kell jönnie, ha meg kiesett a nadrágzsebedből a millió, akkor meg már úgyis mindegy… 🙂
  De a legtöbb embernek vannak még nem teljesült céljai, projektjei és követni, hogy hogy áll, néha bonyolultabb pénzügyi nyilvántartást igényel, mint egy cash-flow egyenleg fejben.
 • ügyvéd

  Azért adom össze fejben, hogy biztos legyek benne, hogy nem a nadrágzsebből esett ki, hanem elköltődött. Egyébként 1 millát még nem hagytam el, jóval kevesebbet viszont sajna már igen.
 • Kriszta
  Köszi a cikket, szerintem nagyon hasznos. A relatív érték fogalmába nagyon bele lehet veszni, én édesapámon látom ezt. 100Ft-ért bejárja a várost, de 400eFt-ot gond nélkül kiad egy kerítés cseréjére, amire racionálisan semmi szükség.

  @Kiszámoló,

  “https://kiszamolo.hu/tartsd-kezben-a-penzugyeidet/” – Itt nem található, de nekem ami bevált az a MoneyPro ( play.google.com/store/apps/details?id=com.azv.money ) , pont az tetszik benne, hogy kategóriákat összevonva lehet budgetekbe szervezni. Így a szórakozásba belefér az étterem, meg a hobbi, de havi fix közös keretük van, mégis látom hónap vagy év végén, hogy egy-egy kategóriára mennyit költöttem.

 • Családfő
  ügyvéd,
  Általános válasz: ez mindenkinél más célt szolgálhat. Aki pl. relatíve keveset keres, annak különösen fontos lehet látni, hogy ténylegesen mire megy el a pénz. Nem csak azt összeget, hanem a kategóriákat is. Rendszeresen átnézve meg tudja találni a megfelelő spórolási stratégiát a legkisebb fájdalommal, hogy kijöjjön a pénzéből, és ne szaladjon bele hitelspirálba. Aki bőven elegendőt keres, és mondjuk elszalad a költés, akkor eldöntheti, hogy jó az, ahogy van, vagy az adatok alapján valamelyik területen kicsit visszavesz – és visszatér a megszokott megtakarítási szinthez.

  Személyes válasz: régen nem írtuk a kiadást mi sem, és mivel pénzügyileg fegyelmezettek voltunk, baromi keveset keresve is mindig takarítottunk meg. Évek kitartó munkájával eljutottunk oda, hogy bőven elegendőt keresünk, és csupán a megtakarítás mértéke a kérdés kényelmes, de nem pénzszóró életvitellel. folyt

 • Családfő
  …folyt
  Alapvetően tehát a kiadások rögzítése nélkül sem kerülnénk pácba, de pár éve mégis írjuk. Simán excel-be, viszont a pivot tábla funkcióval pofonegyszerűen betekinthetünk a nekünk tetsző részletekbe (ezt mindenkinek ajánlom, aki még nem használja), könnyen átláthatóan. Hó végén, év végén, akármikor látjuk, hogy adott időszakban mire mennyi ment el, látjuk a trendet akár évekre stb. A legtöbbször csak nyugtázzuk. De volt, hogy emelkedéskor megnéztük az okokat, és megkérdőjeleztük egy kategória költéseit, majd megvágtuk az életminőség romlása nélkül. Pl. kevesebb toronyóra lánccal. (Nem dohányzunk, nem kávézunk.) Kvázi talált pénz volt.

  Összefoglalva: elfogadom, ha valaki ezzel nem akar tökölni, főleg, ha nem számít. De ismerve a hitelállományi statisztikákat sokaknak bizony jól jönne…mert fejből senki nem fog emlékezni pontosan. A számok viszont tartják a tükröt, kíméletlenül.

 • Somi
  Ugyved,

  erdekes felvetes, mert valoban lehet ugy nezni, hogyha mindent tudok fejben, akkor minek leirni excelbe/appba, attol nem lesz mas a matek. Paradoxnak tunhet. S a nagy tobbseg nem is csinalja, elegge munkas is tud lenni.

  De lehet ertelmi es pszichologiai (erzelmi) kulonbseg is:
  Egyreszt, attol, hogy fejben vannak az adatok, azok elemzese minel nagyobb es minel komplexebb adatsor van, mar nem ekvivalens fejben, uj relaciok jelenhetnek meg az adatelemzes soran. Mas 3 napra visszanezni vagy 180 napra az egesz adatsorrra. Megint mas ha oten koltenek, vagy egy ember. Mas, ha tobb idot toltesz analizissel. stb

  Masreszt ha irod,megvaltozik az erzelmi kapcsolatod is a koltessel. Ahogy mas kolteni keszpenzt vagy kredit kartyarol penzt. Elkezdhetsz jobban figyelni vagy analizalni. Vagy tervet kesziteni es vegrehajtani. Nem veletlenul mondjak, hogy csak az a terv, ami le van irva.

 • Somi
  folyt:
  Egy szemelyes pelda: kulfold, expat let, jo fizetes, hianyzo otthoniak, botranyos telefondijak, hasonloan botranyos telefonszamla. De kibirhato, nem all tole fejre a koltsegvetes. Kartyarol automatikusan vonodik, de fejben is tudom az osszegeket. Ossze is tudom adni.

  Honapokig ment, aztan csinaltam egy excelt, nezegettem, es ezt, meg meg masik ket elemet azonositottam, hogy ezeket le kell szoritanom, mert extravagansak. Lett cel, utana terv es megvalositas, lementek ezek a koltsegek a toredekere es nagyon jol esett. S megeloztem egy jelentos penzbeli elfolyast.

  Ha nem irom excelbe, es nem elemzem, akkor valoszinuleg nem veszem a faradtsagot, hogy ezen agyaljak meg egy darabig, illetve a masik ket elemet sem ekkor tamadom meg.

  Azota kb. evenkent ezt megcsinalom, s mindig van 3 elem, amin erdemes szoritani, mert irracionalis. Az erre forditott oraber egesz jo. Excelben konnyebb.

 • Somi
  folyt2:

  Managementben alapvetes: ha valamit elkezdesz mérni, mar attol javul, hogy méred. Az azt jelenti, hogy fontos, fokuszban elorebb, prioritasban meg feljebb kerul, s tobbet foglalkozol vele. Ha tobbet foglalkozol vele, tobb felfedezest tehetsz.

 • Somi
  Ugyved
  “Azt nézegetni meg, hogy mennyi ment el, teljesen értelmetlen szerintem, hiszen a többség úgyis csak értelmes dolgokra költ”

  Ezt mondja a klasszikus kozgazdasagtan is.
  Nem is mukodik.

 • Somi
  Nagy Vonalakban,
  “-…kilenc, tíz! Vegyük meg!
  A másik kettőt meg se nézte…”

  Ezen behaltam. :):):)

  Kar, hogy nem lehet lájkolni.

 • appotminek
  Egyébként a kávézást soha nem értettem, már fiatalon sem.

  A kávé szerintem drog, mint az alkohol stb. Persze nagy üzlet és a társadalom által elfogadott dolog, így semmi gond nincs vele.

  Sosem értettem, hogy az emberek miért szoktatják rá magukat _tudatosan_, mikor előre lehet tudni, hogy a többség később már felkelni sem fog tudni nélküle. Nekem ez az egyik legnagyobb „öbölátúszás”.

  Például a normális kapszulás cuccoknak tényleg jó íze van (bár az én véleményem nyílván nem mérvadó ebben a témában:) ), de ha tudom előre hogy függőséget okoz, nem fogom elkezdeni rendszeresen inni és kialakítani a függőséget. Ennyi erővel drogozhatnék is, az is biztos „finom” és fel is pörget, gondolom.

 • jami
  A kávé tényleg függés. Mondjuk nekem nagyon alacsony a vérnyomásom, kávéval pont ok (már mondjuk felmegy 110-re is, 45 évesen :D), szóval inkább használ, mint árt; ettől még függés és pénzkidobás.
 • Zabalint
  Az 1500 Ft-os kávét azért fizetik ki az emberek, mert adott esetben aránytalanul sok időt, energiát emésztene fel máshonnan beszerezniük nyaraláskor a reggeli kávéjukat, ami nem érné meg, tekintve hogy ennek a pénznek a sokszorosát kifizették a szállásra, utazásra, hogy aztán a nyaralással töltött időt élményekkel töltsék meg, az a fél óra lehet, hogy simán többet ér, amíg az illető elballag egy olcsó kávézóba, vaga keres egy utcai kávégépet.

  Nyilván egy kávéfüggőnél is van az a pénz, amennyinél már nem kávézik, vagy alternatív megoldást, vags más koffein forrást keres.

 • Zabalint

  Mindannyiunknak vannak függőségei, ezek hozzátartoznak az élethez, semmivel sem lóg ki ebből a sorból a kávé, alkohol vagy éppen a heroin, csak épp a társadalmi megítélésük más és más, ami mondjuk sok esetben megalapozott is, hiszen míg bekávézva lehet dolgozni, az ittasság már rontja a munkavégzést, valamint károsságban is hatalmas eltérések vannak (meddig él a kávéfüggő, és meddig az alkoholista…)
 • Garbo

  Nem bonyolult meglátni a drogok/alkohol és a kávézás közötti különbséget. Míg az előbbiek személyiségtorzulást okoznak, és kihatással vannak másokra, a kávé nyilván nem, és a várható életkilátásokat sem csökkenti, pláne nem drasztikusan.

  Míg ez utóbbit egy cukorfüggőről vagy gyorskajafüggőről vagy napi háromszor kenyeret evőről sem mondhatod el.

  Miért rászokni? Kapaszkodj meg: a kávé egyfelől finom, másfelől rituálé, harmadszor gasztronómia.

  Felkelni sem lehet nélküle? Dehogynem 🙂 Kávénáci vagyok, reggel is kávé KELL, és tapasztalatból mondom, hogy ha az kell, hogy magadhoz térj, akkor: rosszul eszel és nem sportolsz és stresszes vagy és nem pihensz eleget. Mindez együtt. Ha fitt vagy és a tested számára egészségesen eszel, a sressz kezelve, akkor azért kell a reggeli kávé, mert jó elkortyolgatni és közben bámulni ki az ablakon. A 100-as vérnyomásomat a sport kezeli.

 • Garbo
  Ha valaki reggel fel akar ébredni, ne kávézzon, hanem igyon egy tisztességes, nem filteres, jobb minőségű teát. Na, az felráz 🙂

  Vagy a tea is ellenség lett meg drog? 😀