A tőzsde szárnyalása

Az elmúlt évtized pénznyomtatása miatt szárnyalt a tőzsde (meg az ingatlan), ezt mindenki tudja.

(Az elmúlt évtized legnagyobb vesztese a középosztály volt, akinek nem állt hegyekben a pénze a tőzsdén és nem is rendelkezett ingatlanokkal, mint a gazdagok, viszont nem is költötte el minden pénzét minden hónapban, mint a szegények. Hiába tett félre minden hónapban, azt látta, hogy akármennyit tesz félre, az ingatlanárak sokkal nagyobb ütemben nőttek, mint a megtakarításai, a pénz értéke gyorsan olvadt, ha nem a pulykapárizsihoz vagy a téli zoknihoz mértük az értékét, hanem a vagyontárgyakhoz. A gazdagok sokkal gazdagabbak lettek, a szegények, akik minden pénzüket elköltötték viszont csak egy nem túl erős áremelkedést tapasztaltak a mindennapi fogyasztói árakban. Legalábbis eddig. De ezt csak zárójelben.)

Ezt a “szárnyalt a tőzsde és mindenki nagyon gazdag lett, aki tőzsdére tette a pénzét” elgondolást szeretném árnyalni egy kicsit.

Ez csak annyiban igaz, hogy az amerikai tőzsde szárnyalt eszeveszett módon, más tőzsdék elég vegyes képet mutattak az elmúlt tíz évben.

Egy grafikon, amin az amerikai tőzsdébe fektető Vanguard alap és a világ tőzsdéibe fektető másik Vanguard alap eredményét lehet megtekinteni. A második alap befektetési portfóliójának megosztása:

Vajon hogyan teljesített ez a második alap, ami sokkal inkább kifejezi a világ tőzsdéinek a teljesítményét az amerikai indexekhez képest?

Hát így:

Combos 32% tíz év alatt osztalékok nélkül. (A másik érték is osztalékok nélkül, osztalékkal növelt végösszeg a fenti linkeken.) Amint látszik, az Egyesült Államok tőzsdéje (ami sok ember számára “a” tőzsde) teljesen elhúzott a többi tőzsdéhez képest, máshol nem ennyire gyönyörű a helyzet. Természetesen rá arra sem fizettél, hála a 13 éve tartó pénzesőnek, de messze nem volt akkora a hozamod, mint az amerikai tőzsdén.

Share

171 hozzászólás

 • Zelle
  “Tényleg nem értem, hogy havi 1-2-3 millás fizetéssel mi a gondotok.”

  Ezt mondjuk én sem értem. Ha keresnénk ha 1 millát, a fejem se fájna 😀 Annyiból gond nélkül összespórolnék egy családi házat mostani árak mellett is.

  Jelenleg a férjem részéről nincs bevétel, mert belefogott egy vállalkozásba, ami egyelőre “csak” nullás, szóval az én kemény 200 ezres bevételemből (Gyed+csp+adókedv.) élünk a babánkkal hármasban. És megélünk. Oké, hitelt nem kell fizetnünk és meg kell nézni mindennek az árát, félrerakni meg épp nem tudunk, de a normális kaja+rezsi+kocsi+ egyebek mellett még futja olyan luxus dolgokra is ebből, mint az élő karácsonyfa vagy egy mozi a hétvégén.

  Nem is értem, havi 1 millióval hogy lehet sírni. Mikor annyit kerestünk – külföldön -, akkor is megéltünk a töredékéből, hogy házra tudjunk spórolni. El kell dönteni, kinek mi a célja. Egy otthon vagy a nagylábonélés.

 • Gergő
  erre gondolsz? mert nem egyszerű odakeveredni, plusz adatokat is bekérnek
  hays.hu/documents/63283/0/HU_Hays_Salary_Guide.pdf

  oké, te hogy látod, miről beszélünk? nekem a “lehetetlen 1.5 millákat keresni” azt jelenti, hogy ebben alkalmazotti, freelancer, stb státuszok is benne vannak
  egyébként tökjó, hogy amikor épp utálni kell a katásokat, akkor ingyenélő adócsaló léhűtő az összes, most meg az velük a baj, hogy nem is kereshetnek annyit, hisz kötelezően betegek lesznek, így nem tudnak sokat kiszámlázni
  én nagyjából 5 éve freelancerkedek, soha (ismétlem soha) nem volt azóta, hogy 160 óra alatt dolgoztam volna egy hónapban
  egyáltalán nem kötelező betegnek lenni, sőt homeoffice-ból megvan az az előny, hogy nem köhögnek körbe a hülyék
  az igaz, hogy kell beruháznom olyanba, amibe egy alkalmazottnak nem – ezt adom
  de a 1.5 egyáltalán nem sok, sőt…

 • -nb-
  Csaxólok:
  itt sokan ajánlgatják a csokot meg a nemtudomhigyhíjják felújítási hitelt, egybevonva.
  Szerény véleményem szerint amelyik ingatlan CSOK képes, arra a felújítás nem játszik !
  (merthogy a CSOK = új ingatlan, azt minek újítanád?)

  Lehet csokot kérni használt ingatlanra is, zöld hitelt nem lehet.

 • Zabalint

  Azt ne felejtsük el, hogy a jegybank kormányváltás esetén is a Fidesz bábja marad, tehát ellenzéki győzelem esetén folytatják, sőt valószínűleg gyorsítják a kamatemelés, a következményei viszont nem egyértelműek, mivel egy Fidesz bukás rengeteg balhéval jár majd, ahogy egyrészt a Fidesz aktiválja a rendszerbe épített akadályokat (jegybank, ügyészség, alapítványokba kiszervezés, túlköltekezés, egyéb fontos pozíciókba ültetett emberek, befagyasztott árak, hitelmoratórium, stb., stb.). Szóval ez az irány kiszámíthatatlan.
  Ha a Fidesz nyer, akkor pedig tovább fog gyengülni a forint, mivel a mostani túlköltekezést el kell inflálniuk.
  Összességében gyengülő forintra számítok, mert nagyobb esélye a Fidesz győzelemnek, ellenzéki győzelem esetén pedig a bizonytalanság gyengítheti, de nem úgy, hogy most meg sem áll 400-ig, eddig is sok hullámban gyengült.
 • Daniel
  Na erről beszéltem én is a legelején.. +1

  “csizkek

  “Másik ok röviden: az eddigieknél magasabb infláció velünk marad sokáig, a MNB kamatot fog folyamatosan emelni, a THM is emelkedik. Ergo ebbe a befektetésbe és finanszírozásba még most érdemes beszállni.”
  Ebbol a matekbol mindig kimarad az, hogy a THM emelkedes szepen viszi az ingatlan arat is lefele. (realerteken biztosan) Persze elofordulhat, hogy raterunk a torok utra. Evi 15% kamat, 20% inflaval es evi 50% devizaleertekelodessel..
  De pl. 2007-2008-2015 mi volt? Ingatlanok nagyjabol nominalisan le/befagytak. Kozben siman kaptal 10%-ot egy lekotott bankbetetre. Ezert lett 2014-2015-re “olcso” az ingatlan.
  Szal lehet nezni mi fog tortenni. Kamatemeles, csokkeno gazdasag, ingatlanpiac. Vagy marad unortodoxia mint a torokoknel evi 50% devizaleertekelodessel. Szerintem. De vannak itt nalam okosabb makrohoz “

 • Ekvi
  “Normális ember nem teszi be a tőzsdébe a lakásra gyűjtött pénzét”

  Ha egy 3-5 éven belüli felhasználásra kerülő 10 millió körüli összegre gondoltál a lakásra gyűjtött pénz alatt, akkor én nem vagyok normális. Simán betennék 5 milliót belőle egy E.ON-szerű (alacsony béta, létfontosságú infrastruktúra) részvényre.

  FWD P/E: 12, FWD Div Yld: 4,6%, P/S: 0,5, Beta (5 Yr): 0,4

  A másik 5 millió meg mehet a párnacihába. >>Timestamp<< 3 év múlva megnézzük mi történt.

 • GABOR8
  Elolvastam a kommenteket és szeretnék egy nagyon másik szemszögből szeretnék reagálni a hogyan vegyük meg a drága házat/lakást kérdésre.
  Lényeg, hogy most egy régi házat újítunk fel egy nagy várostól 8km-re. A ház 250nm2 és 100MFt lesz a teljes költsége. KP fizetjük no hitel kb ugyanennyi megtakarítás marad még. Én azt hittem a világ legboldogabb családja leszünk, de ha tehetném inkább visszamennék panelba. Családi feszkó van az építkezés miatt (eddig soha nem volt), kénytelen vagyok megint rendszeresen dolgozni (eddig heti 1-2 napot nyomtam), stresszelek amiatt hogy elköltök ennyi pénzt, stresszelek amiatt hogy fogok e tudni megint ennyi pénzt összerakni, kevesebbet alszom, a házzal mindig gond van/lesz.
  Ezt csak azért írtam, hogy aki azt gondolja, hogyha megveszi álmai drága otthonát akkor jobb lesz, akkor annak üzenem hogy nem lesz jobb vagyis nálunk nem lett. Sőt!
 • emberes
  Milyen képletből?!

  Nem vetettem össze bérléssel, pusztán az ingatlanok árváltozásáról írtam.

 • Bandi
  “Óriási baleknek érzem magam”

  Mert nem láttad a jövőt?

  Én a magam részéről szűk 10 esztendeje még jól meg is ideologizáltam, hogy az országban egyre csökken a népesség, nem lesz itt ingatlanár növekedés! Ugye milyen igazam lett 🙂

 • V
  koszi a megerositest, hasonlo vagyoni szituacioval korabban gondolkodtunk hogy majd egyszer megvesszuk almaink otthonat azta boldogan elunk mig meg nem halunk. Azota ugy tunik hogy sokkal jobban jarunk berlemenyben, a befekteteseink meg akar el tudnanak tartani ha mar nincs kedvem dolgozni. Raadasul igy mobilisek is maradunk. Ezek szerint jol dontottunk
 • Doze
  Olvasok itt fentebb “nem akarok csokozni”… én csokoztam 2019-ben 10 milliót… meg babavárót. Mellé 2 évvel korábban 4db ltp-t nyitottam. Ha nem lett volna babavaro 2023-ig ülnék a garzonlakásban. Mikor a babavarot kitaláltak mentem eladósítani magam, 26ért vettem házat, fél évre rá 30, most 40. Megtakarításom kB 1 millió maradt, meg ugye az ltpk ketyegnek, de van egy házam nem ülök a pénzen ami inflalódik, inflálódjon a hitel… 20 év meg kB 5 lesz mert végtörlesztem a fenébe.
 • Bandi
  “Biztos nem a legjobb stratégia, kiváncsi vagyok, hogy mások mit gondolnak róla”

  Hát én azt gondolom, hogy mindenkinek más a megfelelő stratégia, kockázatvállalási hajlam és leginkább a megtakarítás célja szerint.

  Én amúgy nagyrészt részvényben vagyok, és én is tervezem darabokban tovább növelni a kitettségem. De ezt nem javaslatként írom, mindenki döntse el maga, a jövőt én sem ismerem. Talán túl merész és mohó vagyok, mert az amerikai tőzsde szárnyalását látva nem elégszem meg a MÁP+-szal. Pedig a mohóság semmi jóra nem vezet. Miklósnak biztos lenne ehhez egy jó kis bibliai idézete is …

  Ja és én leginkább nyugdíjra gyűjtök. Ami pénzre rövid távon szükségem lehet azt azért én sem viszem a tőzsdére.

 • Ez volt mar?
  Mi is sokat gondolkozunk, hogy szorgos hangyakent kivarjuk a helikopterpenzt es egy reszet etf-be rakjuk a maradekot a parnacihaba. Par ev mulva ha megfelezodik realerteken az ingatlan majd beleugrunk hitellel mert azok ugyis mindig meg vannak mentve. Addig is maradok az it-ban havi masfel millerert es varjuk a csodat. Ja es kripto!!!
 • Edi
  “A ház 250nm2 és 100MFt lesz a teljes költsége. KP fizetjük no hitel kb ugyanennyi megtakarítás marad még.”
  Ezek mellett pedig te stresszelsz. Nagyon nem kerek a sztori, vagy te parázol túl minden marhaságot.
  100 milliós ház kp-re, meg 100 millió megtakarítás, de persze stresszelni kell. Aha…..
 • Blend Ahmed
  @Zelle: “Ezt mondjuk én sem értem. Ha keresnénk ha 1 millát, a fejem se fájna”

  Az egyik kollégám fizetése is közel lehet a hét számjegyhez, de mégis piros betűs ünnep a naptárjában a fizetésnap. Minden hónapban teljesen lenullázhatja a magát?

 • Blend Ahmed
  “Úgy vagyok vastag nyerőben, hogy év elején még a tőkém ~20%-a olvadt el ugyanott, mert full amatőr voltam.”

  Tehát nagyjából félévnyi tőzsdei tapasztalattal a hátad mögött máris egy gurupalántát tisztelhetünk benned?

 • Nagy Vonalakban
  „A Magyar Állampapír Plusz államkötvényben a Kibocsátó arra vállal kötelezettséget, hogy lejáratkor annak névértékét és kamatát az értékpapír mindenkori tulajdonosának, illetve birtokosának megfizeti.”

  Lejárat előtti visszaváltási garancia nincs.

  Nagy tévedés azt hinni,
  hogy a MÁP+ ban levő pénz likvid,
  a választás után (amint borul a bili),
  ezek a pénzek mind be lesznek “fagyasztva”.

 • Nagy Vonalakban
  És hogy most mibe érdemes fektetni?
  Belvárosi felújított lakás, kiemelkedő kvalitású festmények és euro.
 • Copywriter
  Na, nem akartam hozzászólni, mert a tőzsdéhez nincs mit hozzátennem. De az a magyar néplelket minősíti, hogy aki nem ugrott be ész nélkül házépítésbe tökig eladósodva, az a hülye. Én aki hitelfelvevőket ismerek, azok mind egyszerű emberek, és úgy építenek most már 50-70 millióért egészen kicsi házakat, hogy felvettek mindenféle hitelt, CSOK-ot, és még a szülők házára is jelzálogot tetettek. Ne ezeknél a következő 30 évben nem lesz nyugodt az élet, ha már most is hónap végén néha be kell tenni a zaciba a mama aranyát.
 • Füles
  -> ajánlom kukkantsd meg az alapblogot vagy concorde-t.

  Nagyon jól megfogtad a lényeget.
 • Nano
  Meddig tartható ez a folyamatos pénznyomtatás?
  Mi történne, ha nem nyomtatnának?
  Meddig bírja a dollár?
 • Karcsika
  A tőzsde

  & Hold
  2021-11-23 at 08:49

  Hú, ez letaglózott, nem hittem volna. Persze szerencse, hogy nem akkor ment nyugdíjba, amikor épp 50% down volt. De akkor is, meglepő.

 • Balfék középosztálybeli
  Wave Nem, nem várom el, hogy x-szer annyi bér mellett változatlanok legyenek a lakásárak, azt viszont elvárom, hogy egyenlő feltételeket teremtsenek és ne bizonyos társadalmi rétegeket hozzanak helyzetbe.

  Sőt, én egyáltalán nem tartok igényt semmilyen támogatásra, hiszen magamtól is összerakom, arra viszont igényt tartok, hogy ne politikai haszonszerzésre költsék el az adómat, hanem pl normális egészségügyre, ahol európai körülmények között szülhetem meg az államnak állítólag oly becses gyermeket, és ne magánúton kelljen ezt is megteremteni. Oktatásról ne is beszéljünk.
  Én csak annyit látok magam körül, hogy aki 25-35 éves, házas, de gyerek még nincs, az vagy beleugrott 40-50 milliós hitelekbe + bevállalt 3 gyereket úgy, hogy 1 sincs, vagy beragadt az albérletbe. Közben telik az idő, a magas bérnek pedig ára van. Folyt.

 • Balfék középosztálybeli
  Lehet néhány IT-s már 30 évesen is csak 20 órát dolgozik egy héten, de az átlag nagyon nem ez. Az átlag, aki igyekszik és szeretne magasabb jövedelemhez jutni, az sokszor 50 órákat beletol, közben képzi magát vagy valamilyen plusz munkát csinál, hogy többlet bevétele legyen.
  Emellett kellene megoldani a normális párkapcsolatot, az egészséges életmódot, hogy az a gyerek meg is tudjon érkezni egy viszonylag normális családba.
  Hadd ne mondjam, hogy ez mennyire nem tud megvalósulni. Körülöttem 3 olyan pár van, akik belementek a 3 gyerekes csokba, van, ahol már 1-2 gyerek megvan, de vagy rájöttek, hogy nem ilyen lovat akartak vagy egészségügyi okok miatt nem jön az 1. vagy 2. gyerek.
  A fentiek miatt van fikázva a kormány, az ingatlanpiac helyzetéért ugyanis nagyon nagy mértékben felelősek, mint ahogy azért is, hogy ellehetetlenítették a fiatalokat.
 • Prakt
  Kedves IT szakemberek!

  Tudnátok nekem ajánlani programozó képzést, ami ér is valamit?
  10+ év automatizálási tapasztalattal (gépészmérnökként), szeretnék megtanulni programozni, de sem a szakterületeket, sem a programnyelveket nem ismerem, hogy mit miért lenne jó.

  Jó lenne önállósodni egy pár éven belül.
  köszi

 • Blend Ahmed
  ” Simán betennék 5 milliót belőle egy E.ON-szerű (alacsony béta, létfontosságú infrastruktúra) részvényre.”

  Lattad mar az E.ON-reszveny grafikonjat:
  tools.morningstar.de/de/stockreport/default.aspx?tab=7&SecurityToken=0P00009QPA%5D3%5D0%5DE0WWE%24%24ALL&Id=0P00009QPA&ClientFund=0&CurrencyId=EUR

  Hullamvasutnak vicces, de hosszutavu befektetesnek borzaszto. 3-5 evre mint tuti befektetes?

 • csak egy ötlet
  Miklós, offtopic lesz, de az utóbbi hónapokban a cikkek alatt rengetegszer látom emberektől a kérdést, hogy viszonylag rövid távra (1-3 év), viszonylag kevés pénzt (1-5 millió Ft) hova érdemes berakni, ha nem akarjuk, hogy elinflálódjon a pénzünk. Ez engem is nagyon érdekelne. Talán a nagy érdeklődésre való tekintettel megérne egy külön posztot… 🙂
 • L70

  Köszönöm, hogy ezt megosztottad. Kb ekkora nettó vagyonnal bírunk mi is, Budapest külvárosban lakunk, egy kényelmes, pár éve felújított lakásban, ami kb 40-45 milliót érhet. A környéken romhalmaz Kádár-kockák vannak eladásra 80 milla körül, mire azt rendbe tennénk, 120 milla lenne. Jelenlegi lokáció egyszerűen kiváló, 15 perc gyaloglásra minden van, az erdőtől a jégpályán át a lényegesebb üzletekig és szolgáltatásokig.
  Pár éve újítottuk fel a lakást, ami teljesen modern és kényelmes lett. Maximalista feleségem van, ami azt jelentette, hogy folyamatosan konfrontálódhattam a mesterekkel, és akkor határoztam el, hogy én házat sose fogok felújítani, ha nem lesz egy felújított (pl. válás miatt eladó, nem pedig örökölt rom) akkor inkább marad a lakás, és a nyugodt élet.
  Témához, van részvényünk és ETF-ünk is, a megtakarítás kb 15%-a.
 • gaborr
  a legdrágább az egészséged. Mi belevágtunk, majd elengedtük az építkezést (Budapest mellett). Helyette vettünk egy nagy lakást a városban. Már tudom, hogy jól döntöttünk. Szerintem érdemes végiggondolni, hogy mennyire éri meg, sokszor az ember párkapcsolata is rámegy egy építkezésre. Elkészül a ház, és ott lesz egy család romokban. Szerintem beszéljétek meg a pároddal, hogy mennyivel kényelmesebb városban élni, ahol minden az ember segge alatt van, versus egy füstös agglomerációban lakni, ahol mindig kocsiba kell ülni, és araszolni a dugóban. Addig is kitartás.
 • Copywriter
  Ne stresszelj, nem csak te vagy így, mi is így vagyunk, illetve az összes olyan ismerősöm is, akikkel együtt voltam fősulin vagy ott ismertem meg. Közülük nagyon sokan nincsenek már Magyarországon, ezért pofázom mindig, hogy nem érdemes itthon 70 millióért házat építeni, míg az emberek fele 130 nettót keres. Tudom, hogy sokan meg 20 millió nettót, de azért nem ez a magyar valóság.
 • krilin
  Gondolom fáj leírni hogy szerencséd volt 🙂

  akkor, nehogy más is félreértse: amatőr voltam és maradtam (ahol az amatőr azt jelenti hogy sok ideje foglalkozok vele a magam szintjén, de nem mernék senkinek tanácsot adni, vagy próbálni elmagyarázni valamit a témában, mert tipikusan valamibe úgyis bele lehetne kötni, hogy nem is értem igazán).

  Úgy tűnik, jókor szálltam be és jól tettem hogy a közepes lejtmenetkor nem ugrottam ki. Ennyi. Csak a cikkre reflektáltam, hogy valóban egy magamfajta hülyének is kb. egy év amit nem remegő kézzel a buy/sell gombok fölött töltött az USA piacokon, vastag profitot hozott (arról nem is beszélve hogy 290 körül váltottam a dollárt anno). Nagyobb részt szerencse, mint hatalmas kereskedési szakértelem, de nyilván nem ész nélkül. Most azt kell kilottóznom, mikor realizáljak 🙂 (lassan ideje)

 • IT-s bérsávok
  Először kóstolj bele valami ingyenes kurzusba. Csak programozás alapokat tanuld meg bármilyen nyelven, ami tetszik (java jó lehet például).
  Utána nézd meg, hogy mi érdekel (frontend, backend, mobil stb).
  Aztán ez alapján keress képzést / kurzusokat.

  Ha nem érdekel tényleg vagy nem tetszik, akkor csak a pénzért csinálva, szerintem nem lehet eljutni ezekhez a fizetésekhez. A sok jól kereső IT-s, a munkaerőhiány a szakmában és a rengeteg munkátkereső junior egyszerre van jelen.

  A megtanulom és automatikusan végtelen pénz egy nagyon hamis kép.
  1, többsége az embereknek soha nem tudja eladható szinten megtanulni, ugyanúgy készség, mint a rajz vagy bármi.
  2, főállású tanulóként is közel 1 év nulláról pályakezdővé válni, de inkább több. Munka mellett sokkal több.
  3, az első állást nagyon nehéz lehet megfogni, ha nem voltál gyakornok, amihez meg nappali jogviszony kell.

 • IT-s bérsávok
  Egyébként a progmasters-nek van ingyenes kezdőcsomagja az alapokhoz, ha tetszik, akkor utána náluk akár folytatni is tudod. De az egy főállású iskola.
 • L70

  Minden viszonyítás kérdése. 51 éves vagyok. Most pl épp azon agyalok, hogy szépen süt a nap, még megoldok egy feladatot (nem muszáj, de most pont kedvem is van hozzá), aztán kb egy óra múlva átöltözöm, és futok egyet az erdőben. Utána hazajövök, zuhany és ebéd. Na most Gábor kb ezt az életmódot cserélte fel arra, hogy egyszerre veszekszik az asszonnyal és a mesterekkel, és folyik ki a pénz mindenféle nem várt dologra, és attól fél, hogy vissza kell állnia robotolni. A hideg futkos a hátamon nekem is a gondolattól, teljesen meg tudom érteni.
 • GABOR8
  : Igen, amikor valaki ír valamit a saját életéről (igazat), mindig valaki megtalalja benne a nem kerek dolgot. Az élet nem kerek és hinni sem kell nekem, de attól amit írtam igaz.
 • Fox (IT)

  A DevOps/infrastructura teruleten nagyon jol tudnak hasznositani automatizalas soran gyujtott tudasodat. IT-ban nem csak a fejleszto allasok a rendkivul jol hanem a DevOps poziok is.

  DevOps terulethez keves minimalas programozasi tudas kell, mert foleg konfiguracios nyelvekben (terraform, yaml) folyik a munka. Itt a rendszereket kell megtanulnod mint pl: AWS, Kubernetes, Docker, CI/CD.

 • Buy & Hold

  Örülök, már megérte belinkelni.
  Szintén történelmi adatsoron amúgy épp akkor volt a legjobb nyugdíjba menni, mikor 50% bukó látszott a visszapillantó tükörben.
  Feltéve persze, hogy az 50% is ,,elég”, olyankor sokkal jobbak voltak a középtávon várható hozamok.
 • Krokodil88
  : CSOK ‘Mi két gyerekre 2,6 milliót kaptunk, most őszintén, mi az?’ – igen, ez valóban szerény össszeg az ingatlan árakhoz képest. De a piac az elvi maximumot árazta be. Tehát kiment a hírekbe, hogy 10 millió vehető fel (nem emlékszem pontosan, ez csak egy példa). És másnap az összes hírdetés árát felemete a hírdető 10 millióval. Hátha lesz egy balek, aki megveszi. És megvette. És ma már tudjuk, hogy nem balek volt ő, hanem a rafkós okos és bátor, mert még időben szállt be a piramisjátékba 🙂
  Emlékszem lakótelepi 1.5 szobás kukcókra hazudta rá a hirdető, hogy CSOK-képes. Igaz használt és a kevesebb összeggel. De most komolyan másfél szoba és ‘Családi’? Na mind1 ez már történelem.
 • Krokodil888
  : ‘Én a magam részéről szűk 10 esztendeje még jól meg is ideologizáltam, hogy az országban egyre csökken a népesség, nem lesz itt ingatlanár növekedés! Ugye milyen igazam lett ‘ hahaha dettó én is 🙂
 • Edi

  Leginkább egy pszichológus tud segíteni. Aki ilyen körülmények között idegroncsot csinál magából, annak szüksége van rá.
 • "a svájci"
  Biztosan én csináltam rosszul, de az elmúlt 10 évben nem tartottam részvényt. 🙂
  Igen: én vagyok a kockázatkerülő spórolós.
  Hitem szerint az EZB-s kamatemelés bármit is mond a hölgyemény, előbb utóbb meg kell, hogy történjen. Az “utóbb” lesz a fájdalmasabb: nagyobbat kell emelni, annak minden következményével. 🙁
  Szóval, ekkor fognak hitem szerint zakózni az ingatlanárak.
  De, és most jön a de: a tökszáraz CH piacon (kb. 1 újprojekt/év, 7 db eladó lakás – ugyanazok a használtak hirdetve 1 éve) találtam egy induló projektben egy 5 lakásos társasházban egy franyó 3.5-es lakást. 850K CHF. Kicsit fájna az ár, hitelt is vennék fel valamennyit, de ez a része (IS) fedezve lenne. Ami fáj: az ár.
  Oké: saját célra lenne, nem eladásra, de akkor is. Mindig azt tanultam, hogy jó áron kell venni. 🙂
  További rizikó: az építési projekt. Minden más (beleértve a lokáció) szupersztár. 🙂 Szerintetek?
 • "a svájci"
  “Hitem szerint az EZB-s kamatemelés bármit is mond a hölgyemény, előbb utóbb meg kell, hogy történjen.”

  Ja, mégvalami: miért játszik a EZB? – Mert szerintem az lesz a szignál az itteni jegybanknak az emeléshez.

 • Beszállni a tőzsdére
  12 éve bika piac van, nehéz volt bukni.
  “tudom, hogy esni fog, tudom, hogy nagyot, de fogalmam sincs mikor” egyetértek, úgy gondolom, hogy a jelenlegi áraknál jóval olcsóbban is be lehet majd szállni. És ott van a “ha már eddig kitartottam a várakozással”…

  & Hold köszi a linkeket, érdekes olvasmány, kicsit más nézőpontból is láthatom így a helyzetet. Viszont a múlt nem garancia rá, hogy a jövőben is szép folyamatos emelkedés lesz, nem? Lassan 1 éves cikk, azóta újabb 30%-ot menetelt a tőzsde, de nem tudom figyelmen kívül hagyni a helikopterpénzeket, a 0 kamatokat, és a kötvényvásárlásokat, ezek tolják felfelé elég nagy mértékben.

  A korábbi esésekkor még iskolába jártam, csak utólag olvastam róla. A grafikonokat nézegetve aki 2000-ben vásárolt az 13 éven át nem sok nyereséget könyvelhetett el. Mi van ha ismét ilyen időszak jön?

 • SM

  a királyi út: legyél Scrum Master, (kurzust találsz 2-300e ért, ami csak egy papír, semmit nem ér, de pl egy nagy szervezetben ahol van SM közösség, bele tudsz tanulni kintről érkezve is az interjún ha látják benned a képességet, fel is fognak venni, plusz ugye aut. mérnökként rokon szakmából érkezel.

  Nem minden ITs kódol. A kódolás mellett kellenek olyanok akik a folyamatokat látják át, üzleti igényeket értenek meg, segítik, irányítják a kódoló csapatot. Vagy egyszerűen csak kezdheted manuális tesztelokent, s hosszú évek alatt fejlodsz vagy átnyergelsz.

 • Edi
  “és attól fél, hogy vissza kell állnia robotolni.”
  Ja. Százmillió megtakarítással. Na ne etessetek már, nem ma jöttem le a falvédőről.
 • Kanadai
  Egy segitöi tanácsadásra lenne szükségem, a kiszámoló admintól. Kerestem email címet, de nem találtam. 5éves külföldi kalandomból jönnék haza 120-125.000€val. Mihez kezdjek? Tudatosan szeretnék eljárni. Minden bövebbit szivesen leírok.

  Azért olyan sokat nem kereshetted, mert több helyen fenn van az oldalon. 🙂

  https://kiszamolo.hu/penzugyi-tanacsadas/

 • trx
  @Balfék középosztálybeli,

  Tavaly ilyenkor hasolno cipoben jartunk (pici lakas, tervben a baba).
  Az elmult par evben folyamatosan azzal nyugtattam magam, hogy most mar biztos kipukkad az ingatlan lufi, varjunk meg. De hiaba sporoltam, az arak gyorsabban haladtak felfele.
  Aztan a Covid helyzet raebresztett, hogy a torpe lakas / home office kombo hosszu tavon nem mukodik. Felretettem az elveimet, es belevagtam egy hitelbe viszonyleg kicsi onresszel.
  Az eletminosegunk jelentosen javult, a home office allandosult, az arak pedig azota is tovabb rohannak felfele. Ugyhogy egy percig sem banom.
  CSOK nalunk nem jatszott, mert az itt (UK) nincs, csak brutal aremelkedes.
  Ijeszto egy nagy hitel, de ha valoban szuksegetek van tobb helyre, akkor talan nem is akkora marhasag bevallalni. Vesztartalek azert persze legyen. 🙂

 • JóReggelt
  @l70 kell egyfajta lazaság az élethez, de ez személyiség kérdése. Különben mindenbe “belebolondul” az ember, vagy dög unalmas az élete. Az enyém itthon pl. inkább unalom. A munkám nem az, ott felveszem a laza gúnyát. Nem könnyű, de ne csináljunk már úgy, hogy a kényelmes élet jár. Soha sem járt. Valaki kárára jár. És ezt otthon sem árt átbeszélni az asszonnyal. Volt, hogy mi is vitáztunk felújításkor. Végső megoldásként elmondtam neki, ne légy akaratos. Ha stresszelsz, maradj ki belőle. Majd én intézem, és a végeredményt látod, ami tetszeni fog, de menet közben lesznek “érdekes dolgok” 🙂 Azt nem kell látni. Érdekes, a nagyüzemi húst is megeszik az emberek, amikor meg látják a vágóhidat, meg hogy hogyan tartják az állatokat elszörnyülködnek.
  Van olyan ember is, aki munkában/otthon is problémamegoldó és higgadt, mindenen nevet, nem stresszel be. És milyen jól teszi.
 • Buy & Hold

  ,,A grafikonokat nézegetve aki 2000-ben vásárolt az 13 éven át nem sok nyereséget könyvelhetett el. Mi van ha ismét ilyen időszak jön?”

  Ez egy ilyen rendezvény; ami rövid, vagy akár középtávon kellhet, azt én se teszem részvénybe.
  Nincs ingyen ebéd, a részvények plusz hozamát részben épp az indokolja, hogy néha *nagyon* rosszul esik őket tartani.

  Talán J.P. Morgan mondta: “In bear markets, stocks return to their rightful owners.”

 • Robird
  Mi fenenek 250 nm-es haz, kezdjuk ott? Hany gyerek van, 20?
  BOOVEN eleg 100 nm egy 4 fos csaladnak. Persze ha a rokonoknak meg a szomszedoknak epitkezel akkor nem.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.