A változás a lényeg

Múlt héten megjelent egy magyar felmérés, miszerint az átlagos magyar háztartásban a váratlan kiadásokra 476 ezer forint félretett pénzre lenne szükség, de csak a háztartások 35%-a mondta azt, hogy rendelkezik is ennyi tartalékkal.

Mivel a 476 ezer forint körülbelül egy kétfős háztartás havi nettó átlagbére, ezért azt mondhatjuk, hogy a háztartások harmada rendelkezik egy hónapra elegendő tartalékkal. Még ez is nagyon messze van az ideális minimumtól, a hathavi megélhetésre elegendő vésztartaléktól.

Nagyon sokszor erre a pénzügyi problémára a megoldás nem a még több kereset, hanem az új pénzügyi szokások kialakítása. Sokan esnek abba a hibába, ha nem jönnek ki a bevételeikből, még keményebben kezdenek el dolgozni, viszont ahogy nő a fizetésük, nő a költésük is, így megint csak nem lesz elég a bevétel. Ezért még keményebben dolgoznak.

Ezért segítség sokaknak, ha inkább a pénzügyi szokásaikat változtatják meg.

S változást a kis dolgokkal érdemes kezdeni, mert egy túl radikális változás már az elején elveszi az emberek kedvét a kezdéstől vagy a folytatástól.

Sokan csak gúnyosan nevetnek, mit számít, ha nem iszok meg két kávét munka közben a szomszédos kávézóban, azzal semmivel nem leszek előrébb.

Ők azok, akik nem értik, hogy nem az ezzel megtakarított pénz a lényeg, bár megjegyzem, az sem elhanyagolható. (Látom nálunk reggelente az irodistákat a Starbucks-ban tömött sorokban, majd ebédidőben ugyanezen embereket az éttermi részen s utána újra a kávézóban. Nem tudom, mennyit keresnek, de hogy a fizetésük jelentős részét sokan elköltik munkaidőben, az biztos.)

Nem az a lényeg, mennyit spórolsz meg azzal, hogy nem a munkahelyeden kávézol reggelente. Hanem az, hogy elhatároztad, hogy változni és változtatni fogsz és az első lépést megteszed.

Először a reggeli kávézást pótolod egy olcsóbb megoldással, majd a reggeli szendvicsezést váltod ki azzal, hogy korábban kelsz és otthon reggelizel.

A probléma gyökere

Amikor látod, hogy már meg tudtál spórolni néhány tízezer forintot havonta, egyből meg fog jönni a kedved a komolyabb változtatásokhoz is, legyen szó a bevételi vagy a kiadási oldalról.

Mert a budai házat tényleg nem a kávézásból megtakarított pénzből fogod megvenni. Hanem azért, mert elindultál valahol és kézbe vetted a pénzügyeidet és a kiadások után a bevételi oldalon is elkezdtél tudatosan előre menni.

Ezért ne becsüld le a kicsiny kezdetet. Mert a maratonra sem úgy készülsz fel, hogy első nekifutásra lefutsz egy laza negyven kilométert. Hanem az elhatározással kezded és az első kilométer nyögvenyelős lefutásával.

Akármilyen kicsiben is, de kezdd el még ma a változást és akkor nem leszel azon honfitársaink között, akinek még egyhavi bérének megfelelő tartalék is a lehetetlen küldetés kategóriájába esik.

Havonta csak egy keveset tegyél el

Share

172 hozzászólás

 • Garbo

  Ja, már értem. Te nem kérdést tettél fel a kávéfogyasztóknak, hanem egy általad felvázolt, rossz emésztésű, lenézendő képet akarsz foggal-körömmel rádobni mindenkinek, hogy elmondhasd, TE ettől mennyivel okosabb vagy. Legközelebb spórold meg magadnak ezt, egyszerűen nézz a tükörbe és veregesd meg a vállad!
  És akkor nem kell másokat sem sértegetned.
 • Garbo

  Senki,ismétlem: SENKI nem tartja vissza az általad emlegetett kisgyerekeseket abban, hogy az apa főzzön a gyerekére. Tudom, “dolgozik sokat”. Ám az egészséges ételek elkészítése millióknak munka mellett is sikerül, neki is menne. Tehát nem gáz, hogy az anyja nem főz a gyerekre, hanem az a gáz, ha a gyerek két szülője közül egyiket sem érdeki eléggé, mit eszik a gyerekük.

  Megjegyzem: a magyar, fetisizált házikoszt igen gyakran rosszabb a jó minőségű készételnél, és az az oka annak is, hogy a negyedik legelhízottabb nép vagyunk a világon, és a legkevesebbet mi töltjük egészségben az EU-ban. És kérlek, most ne gyere a kivételekkel! Ez az átlag.

  De egyszerűbb azt mondani 2019-ben, hogy a gyerek anyja, az lusta nyomoronc nem főőőőőz a magzatjára. Nos, a gyerek apja, az a lusta nyomoronc SEM.

 • Otto

  Nem tudom, hogy most direkt játszod a fogyatékost vagy csak kötekedni akarsz, de nekem mindegy is. Ha szerinted a kakaós csigában van fehérje meg hasznos tápanyag, akkor egyed, engem pont nem érdekel.
  “A sportolásnál meg erősen sportág függő hogy mi az ideális étrend, már hobbi szinten is.”
  Ha mondasz egy sportágat, aminek az ideális étrendjében benne van a kakaós csiga, akkor meghívlak egyre 😉
 • Kislány a kocsiból
  Lehet félre érthető volt a hozzászólásom, nem vagyok forgalmazó. Csak amit itt-ott látttam neten és jó konstrukciónak gondolok, arról írtam.

  Köszi az ötletet. Láttam hasonlót már szalma bálából spaniferrel összefogva, meg pick-up hátuljában hasonló képpen kialakítva. 🙂

  Véleményem szerint nem éri meg. Volt olyan nyár, hogy bele se mentem, unalmasnak találom. Inkább elmegyek vizisízni. Nem tudom a gyerekeid, hogy gondolkoznak de én mostani fejjel jobban örülnék, ha mindig máshova mennénk “fürdeni”. Sokkal több élményt ad szerintem.

 • Zabalint

  Szerintem a XXI. században az főzzön, aki szeret főzni, de kötelességként beállítani nagyon nem oké.
 • Csabi111
  Zabalint: nehogy már magadra vedd, vagy magyar mentalitásnak tartsd ezt. Ezek szerint Dave Ramsey-t sose néztél? Vagy bármelyik amerikai pénzügyi tanácsadós videót. Mindegyik elmondja, hogy igen, tudnál spórolni, és legfőképpen a kaján, a Starbucks-on, az avokádós pirítóson, de legfőképpen az autódon. Amerikában mindegyik létező probléma. Nyilván ott is zavar embereket, hogy miért akarja megmondani neki valaki, hogy busszal járjon, biciklizzen, mi vagyunk az első számú autófogyasztó ország, höhö, nehogy már ne legyen autóm. Aztán csodálkoznak, hogy mennyi pénzt elvisz.
  Nem jogformálás, hanem az illető kívülállóként megmondja, hol tudsz spórolni.
 • Peti
  Az, hogy véleményem van valamiről, még nem azt jelenti, hogy bele is szólok mások életébe. Ha vendégeket várunk, vagy mi megyünk vendégségbe, nem arról szoktunk diskurálni, hogy az én szájízem szerint kellene élniük. Az meg hogy ki mit mond, és emiatt “menekülőre” fogjátok…majd ha lesz gyereketek, ő mondja meg csak igazán, hogy mit, és hogyan csinálj. 😉

  Természetesen, normális esetben az apának is ugyanúgy ki kell(ene) vennie a részét a háztartási munkában, és a gyereknevelésben, hiszen ettől család a család. Én fél év után váltottam a nejem, úgyhogy a GYED hátralévő része, és ezzel együtt a háztartási munka is nekem jutott. És ha főzésről van szó…még ha nem is vagyok egy szuper szakács, azért nem esik nehezemre egy kis főtt ételt összecsapni nekünk, vagy a gyereknek. De ez teljesen evidens.

 • jurta

  “@kopter-geza
  “Sajnos szórakózóhelyekből csak egy tűrhető rockbárt ismerek Pozsonyban. Van egy másik, ahol az élőzene hiányát és a túlárazott piákat megpróbálják a pincérnők hiányos öltözetével kompenzálni. Na ez általában tele van csutakrészeg németekkel meg írekkel.”

  Teljesen OFF
  Gyere már el néptáncolni – lehet nem, fogsz visszavágyni említett helyekre… (tudod, hány helyen lehet Pozsonyban s környékén magyart?!)

 • Zabalint

  Nem szerintem van a kakaós csigában fehérje, hanem tény, hogy van benne fehérje. Vagy akkor mond meg a glutén érzékenyeknek, hogy nyugodtan ehetnek kakaós csigát, ugyanis a glutén is egy fehérje. Nyilván a kakaós csiga nem is egészséges, nem is fehérjedús étel, ilyesmit nem mondtam, de hogy én legyek lefogyatékosozva, mert ragaszkodok egy tényhez, mostantól részemről ignore on.
 • jami
  Nem is az a gond, hogy kötelességként van, hanem, mintha CSAK ez lenne. Mert persze gyerekekkel sokkal többet kell mosni (azt aztán tényleg muszáj), pakolni, takarítani; elintézni való, adminisztráció (hogy én mennyire utálom, hogy mindig minden 3 pld-ban kell akkor is, ha hótugyanoda kérik és évente), kontrollok, edzések, versenyek, szülőik, no és persze eljutni/hazajutni oviba/suliba. Még nincs ruhájuk, sem a kertben sk gyümi, zöldség. És akkor nem beteg senki; a gyerekekkel sem kellett tanulni. És még nem dolgoztál, képezted magad, pláne nem sportoltál. (Le sem merem írni: pihentél.) De persze, naponta legyen főtt kaja. Hogyne. 2 felnőttel, mert, ugye, nem mindenhol vannak a közelben nagyik.
  Minden gyerekes anyuka ismerősöm mint az űzött vad. És még így sincs napi főzés. Az apukák sem a tökeiket vakarják, míg nem főznek. És sorra hullanak 60 évesen.
 • Jóska Pista
  Medence: sose hozza be az árát. Úszásra gyakorlatilag egyik otthoni sem alkalmas, még ellenáramoltatóval sem. Vagy olyan drága, hogy a befektetett pénz hozamából hetente kibérelhetnél pár órára egy pályát a közeli uszodában.
  Karbantartás igénye nem vállalhatatlan, heti pár perc a ph, klór beállítása. Költsége már nagyobb.

  Használtam mobil merev falú, gumifalú, és két épített medencét is. Gyakorlatilag mindegyiket pancsolásra, egymás fröcskölésére, hasonlóra használtuk. Az utolsó épített van most, minimális kihasználtsággal, gyakorlatilag az esti futás után levezető pancsolásra használom. (Gyerekek már felnőttek, elköltöztek.) Ezt nyilván nem bontom el, de nekem a sok közül a felfújható szélű, puhafalú körmedence volt a legjobb. Ezt évente kidobtam, ősz végén akcióban vettem meg a következő évit.

 • Jóska Pista
  Felállítása a legegyszerűbb, kevesebb munka van vele, mint amit szezon kezdetkor az építettbe beleteszek.
  Ráadásul ezzel kisebb az esély, hogy buli idején valamelyik részeg haver megpróbál fejest ugrani. Víz kevesebb van benne mint egy építettben, (én abban is lecserélem évente a vizet) és még az évenkénti cserével is olcsóbb, mint amennyi kamatot kapnál az épített beruházási ára után.
  És az sem utolsó, ha már nincs rá szükséged, simán felszámolod és beveted fűvel a helyét.
 • KPéter
  , , ,

  Köszönöm a válaszokat!

 • kritizátor
  Én vállalom, hogy nem tudok főzni…… most tanítgatom a gyerekeket.
 • Otto

  Nem “fogyatékosoztalak le”, azt írtam, hogy játszod a fogyatékost…
  Olyan vagy, mint az iskolában/egyetemen a kukacoskodó diák (szinte minden osztályban/egyetemi csoportban szokott lenni 1-2 ilyen), aki mindig valami – az anyag megértése szempontjából lényegtelen – apróságon rugózik és kötekszik a tanárral, de mindenki tudja róla, hogy az anyagot úgy egészében valójában nem érti. Nem veszi észre, hogy amit csinál, az inkább kínos.
 • Janos82
  :

  Ha zavar, hogy beleszolnak az eletedbe, akkor az is eleg, ha kerulod oket, vagy nem foglalkozol vele. Ne agodj, emiatt felesleges kulfoldre menni, mert ott max azert nem szolnak majd bele az eletedbe, mert nem ismernek annyira, de ha nemet/angol lennel, akkor ott is pont ugyanugy megtalalnad ezt a problemat mint itthon:)

 • SavingsRate

  Ha az asszony otthon van a gyerekkel akkor mire kell ennyi? Ok, hogy bevételt nem termel, de miért visz el annyit (ha ő a ludas) ami gyakorlatilag veszélyezteti az anyagi boldogulásotokat?
  Ha naponta elszór 5 ezret koktélra a barinőkkel még az is csak havi 150. Hol a többi?

  Asszony amíg dolgozott a sajátját költötte (megtakarítani nem tudott, mert annyira nem ügyes, de legalább kereteken belül maradt), gyerek óta pedig havi költőpénzt kap.

  Hónap elején jön a fizu, még _aznap_ elutalok minden fix kiadást, számlát, befektetést, megtakarítást. A maradékot elfelezzük. Ennyi jut, egy forinttal se több. Nincs hitelkártya, vagy egyéb hitelkeret se neki, se nekem. Egyszerűség kedvéért külön bankszámlán vagyunk, így senki nem költi a “másikét”.

  Javaslom, hogy ezt próbáljátok ki.
  Gondolom a két lakás is úgy jött össze, hogy “muszáj” volt fizetni a hitelt. Ez a módszer kb. ugyanolyan.

 • SavingsRate

  Ez a módszer továbbá szerintem azért is jó, mert igazságos. Az otthon lévő feleségnek is jár ugyanannyi, mint a dolgozó férjnek, ettől egység a házasság. Márpedig ez fontos.

  Tehát mi elfelezzük kb. ami megmarad (én kevesebbet igénylek, úgyhogy igazából 60/40 a javára).
  Ha nyafogna (nem szokott), akkor simán le tudom ültetni a laptop elé és megmutatom neki:
  1. A fix havi kiadásokat
  2. A kötelező megtakarításokat (ami az övé is)
  3. Azt, hogy miután mindent kifizettünk a maradékot igazságosan, és igény szerint “elfeleztük”.

  Innentől kezdve pedig nem lehet appelláta. Fizikailag nincs több pénz, nem tudnék neki adni, csak valaminek a rovására. Megtakarításból nem engedek (ez a jövőnk), sajátomból nem engedek, mert nekem is jár. Marad a “fix” kiadás. Ha kell plusz 5 ezer havonta, lemondhatja a kábel TV-t, vagy bánom is én, de nyilván nem fogja mer az is miatta van.

 • SavingsRate

  Egyébként abból az irányból is megközelítheted a dolgot, hogy jelenleg 4,5% kamatot fizet a PMÁK.
  Tehát minden félretett 1 millió évente 45 ezerrel azaz havi 3750 forinttal növeli a “fizetésed”. Ez nem tűnik soknak, viszont 10 milliónál (ami a jövedelmed alapján 1-2 év alatt felhalmozható) már havi 37 500 forinttal több a “fizud”. Ha ez a kamatjövedelem egyszer több lesz mint amit költötök, akkor gratulálok, anyagilag függetlenek vagytok.

  Nyilván nem célszerű felélni a kamatokat, mivel elviszi az infláció a pénz értékét, de legalább kézzelfogható példa.

  A másik opció, hogy most beletörődsz, de az emeléseket, bónuszokat, mellékest befekteted, akár vitát kockáztatva is. Ha most megéltek havi 1 millióból, de jövőre 1,1 milliót keresel, akkor nincs épeszű magyarázat arra, hogy miért kellene elkölteni az extra 100 ezret.

  Kiszámoló vállal fixdíjas tanácsadást amúgy, menjetek el rá.

 • Garbo
  Családon belüli balhék a pénzkezelés miatt … Alapvető, hogy a felek ebben azonos alapelveket valljanak. A pszichológusok szerint többtíz éves távon az tartja össze a házasságokat, ha három alapvető kérdésben egyetértés van: valláshoz való hozzá(nem)állás, gyerek(nem)nevelési kérdések és a pénz(nem) kezelése. Érdemes ezt figyelembe venni az igen kimondásakor.

  Egyébként nem fér a fejembe, hogy ez valami kommunikációhiány lehet, ahol balhé van ebből vagy pedig nem egy szekeret húznak a felek? Nem egyfelé tekintetek? Akkor minek erőltetni?

 • Zabalint

  Itthon ehhez majdnem mindenkit kerülni kellene, dolgozni meg mindenképpen kell valahol, gyerekvállalásnál meg megsokszorozódik a tere mindennek (pl. modoros szuperanyuk, szuperapuk). Egyébként volt olyan munkahelyem, ahol csak néha szembesültem a magyar valósággal, mert olyan céges kultúra volt, ami nem volt kompatibilis a kurkászással.

  Az pedig legyen az angolok/németek/stb. dolga, hogy hogyan szólnak bele egymás életébe, ugyanakkor úgy látom, hogy tőlünk nyugatabbra legalább a törekvés létezik, hogy ne tegyenek így.

 • Kopter Géza

  Az a baj, hogy a lábam annyira tiszteli abritmust, hogy sosem lép rá. 🙂
  Nem véletlenül nem Tánc Tóni néven blogolok.