Adómentes állampapír és lakossági átutalások

Egy új törvénytervezet szerint kamatadó-mentes lenne a június elsejétől vásárolt állampapír, nem csak a TBSZ számlán tartott. Ezzel sok rövidtávú befektetést az államkincstárhoz csalogathatnak, más kérdés, hogy nem is fognak ott maradni öt évig, ha nem kell TBSZ számlára vásárolni a kamatadó-mentesség miatt.

Másik változás, hogy a lakossági átutalások után 800 forintban maximalizálnák a bankok által évente fizetendő tranzakciós adót (oh, bocsánat, illetéket). A vállalkozásokat a könnyítés továbbra sem érinti, ők még az adóbefizetések után is adót fizethetnek továbbra is. Persze kérdés, hogy a bankok áthárítják-e az adócsökkentést, ha a tranzakciós adó bevezetésekor durva büntetések mellett tiltották meg nekik az adó továbbhárítását.

Share

75 hozzászólás

 • mgpx

  “Remelem, az euro allamkotvenyre is vonatkozik majd. (…) amugy is nyitni akartam allamkincstari szamlat es TBSZ-t, utobbi akkor nem kell.”

  A törvényjavaslat jelenlegi megfogalmazása az összes lakossági államkötvényre vonatkozna, a PEMÁK-ra is.
  De nem lepne meg, ha az elfogadásig a “Magyar Állam által kibocsátott” kitétel helyére a “EGK tagállam által forintban kibocsátott” kitétel kerülne. Korábban az EHO-mentesítéskor hasonló megfogalmazást használtak, hogy EU-konform legyen.

  A jelenlegi megfogalmazás csak a hatályba lépést követően kibocsátott új kötvényekre vonatkozik. A jelenleg már forgalmazott PMÁK és PEMÁK sorozatokra valószínűleg nem vonatkozik az adómentesség.

  Ha marad az 1%-os visszaváltási díj, a magasabb kamat és az adómentesség miatt a nem-TBSZ számlákon tárolt, 0-2 évvel ezelőtt kibocsátott PMÁK-okat meg fogja érni átváltani újabb sorozatokra.

 • Tomi
  Jol ertem akkor, hogy semmi ertelme mostmar TBSZ szamlara venni allampapirt? Erdemes lenne varni a befektetessel meg junius 1-ig?
 • Tomi
  Akkor erdemes lenne varni az idei ev befektetesevel junius 1-ig es elhelyezni az sima szamlara TBSZ helyett? Vagy mar a junius 1-eje elott megvasarolt allampapirok is mentesulni fognak a kamatadotol?
 • Alfa
  : a külföldi fociklubnak (értsd mészárosnak) adott pénz a legjobb módja a határon túliak támogatásának?
  Ezt megemlíteni már beléjük rúgás?
  Nem vagy kicsit elvakult?
 • promontor
  “Be kell menni évente kétszer TBSZ-t aláírni? Valóban? Ez nekem új, tavaly nyitottam TBSZ-t 3 évre.”

  Amikor megnyitod, be kell menni. Amikor lejár, akkor ugyan nem kötelező bemenni, de a gyakorlatban a benne lévő értékpapírok egy részét január 1-től a következő TBSZ-be át akarod majd vinni, ehhez is be kell menni decemberben. Tehát ez TBSZ-enként 2 alkalom. Ha minden évben nyitsz TBSZ-t, akkor évente 2 alkalom, pont ahogy írta.

  Továbbá, ha Te 3 évre nyitottad és utána meghosszabbítod további 2 évre, akkor az meg egy harmadik alkalom lesz Neked.

  Persze lehet “optimalizálni”. Ha az új TBSZ nyitásával megvárod a decembert, akkor a két alkalom összevonható. Én azonban szeretem (illetve eddig szerettem) már gyűjtőév során venni az értékpapírokat, ezért ezt nem csinálom.

  Agyrém az egész, érthetetlen, miért nem lehet ezeket a weben megejteni.

 • Családfő
  Illúzióink ne legyenek, szerintem olyan módon alkotják meg a szabályokat – pl. visszavásárlási jutalék emelése -, hogy senki ne kezdje június 1-gyel (vagy amikor az új sorozat megjelenni) a jelenlegi papírjait az újra váltani, vagy legalábbis tömegesen ne.
 • promontor
  Azért az röhej, hogy látszólag történt egy egyszerűsítés, mégis több mint öt évig pátyolgatni kell majd még a TBSZ-eket, azért, hogy a régebbi papírok kamatmentessége megmaradjon.

  Mondjuk simán elképzelhető, hogy egy három év múlva lejáró TBSZ-ben már most van olyan állampapír, ami négy év múlva jár csak le. Ennek az adómentességéhez három év múlva nyitnom kell majd egy TBSZ-t (amire átvezethetem az évfordulón), és ami majd csak további öt, azaz nyolc év múlva jár le.

  Persze nyilván lesznek olyanok, akik nem bajlódnak ezzel. Csak persze akkor meg fals a szolgen, hogy nem kell kamatadót fizetni az állampapírokra június után, mert bizony lesz jó sok olyan eset, amikor kell…

 • Blend Ahmed
  @dunantuli: ” a tranzakciós adó bevezetése óta csökkent a verseny a pénzintézeti piacon: nincs Axa, nincs Citibank, integrálódott az FHB, államosított BB, MKB… és ezzel még nem ért véget szerintem ez a trend”

  Mások nem így gondolják 🙂
  “Matolcsy: túl sok bank van Magyarországon”
  portfolio.hu/finanszirozas/bankok/matolcsy-tul-sok-bank-van-magyarorszagon.316475.html

 • Jockey Ewing
  79 nap van június elsejéig. Ha most 1 éves ÁP veszünk addig, akkor 0,55% az adó utáni felhalmozott kamat (79/365*3%*0,85), a kincstári visszaváltási árfolyamjegyzés pedig nettó 99,5% vagyis bruttó 100,05% jön ki, azaz 0,05% nyerhető addig.:) Sőt nem is egészen 79 nap, mert a kamatozás jövő keddtől indul, szóval még kevesebb, szinte fölösleges befektetni addig a pénzt.
  Javítsatok ki ha nem jól számoltam!
 • Gauchos

  Értem, így világos. Nekem tehát csak akkor kell bemennem, amikor lejár 2 év múlva, mivel csak egy TBSZ-em van és nem is lesz, több, várok júniusig.
 • VanillaGorilla
  Kezdő leszek nagyon és tudom ez itt nem az azonnali kérdések -válaszok helye itt, de nulla lehetőségem most (az egyébként általam nagyra becsült ) az oldal mélyebb visszamenőleges olvasgatására. Szóval kérdezném , hogy mostantól féléves átmeneti befektetésre melyik forintos papírt lenne szerintetek érdemes leginkább venni? Kincstári számla van…
 • mákkoktél
  Egy évnél nem merek tovább semmit lekötni, annyira hosszú időnek tűnik előre, ezért a TBSZ sem játszik nekem, csak a főszámla. Ha most lejár egy banki lekötés, utaljam be a MÁK-hoz és inkább vegyem meg az 1 éveset 3%-ért minusz kamatadó, vagy legyen lekötetlenül és majd júniustól kössem le ki tudja milyen százalékért és feltételekkel? Közel 3 hónap van még addig, ti mit tennétek? Vagy egyszerűen csak mérlegeljem, hogy nekem megéri-e a 15% kamatadó árán biztosítani a most 100%-ban ismert feltételeket és kamatszázalékot? Utána végül is 9 hónap múlva ha lejár az 1 év, már ismert környezetben lehet megint dönteni. Vagy várjak ki addig és egyből 3 éveset vegyek, mert akkor már nem lesz gond visszaváltani ha kell, de mi van ha közben az 1% vissza-díj emeljedik egy tollvonással? Nem tudom mi lenne most a jó lépés, melyik éri meg
 • Roberto83
  Az én megbízásom is most teljesül holnap. Én sem tudom eldönteni, hogy parkoltassam e a pénzszámlámon, avagy fél évesbe szálljak e be. Ráadásul , lehet hogy az a befektetés amit választanék, csak augusztusban jegyezhető. Havi 200 E. – nél már azért nekem számít, hogy mivel , hogyan járnék jobban.
 • Családfő
  Roberto83, biztos számít? Évi 1% hozamkülönbségnél a havi 200ezer havi cirka 180Ft-ot jelent. Bármibe teszel ennyit, a hozamkülönbség esélyesen 1%-nál kisebb lesz.
 • TBSZ2019
  Ha idén indítottam TBSZ-t, vagyis a gyűjtőévben vagyok, akkor azt felmondhatom június 1 után? PMÁK-ot vennék, de már csak normál számlára.
 • Sonic
  Sziasztok,

  nagy szerencsétlenségemre 03.10-én nyitottam TBSZ számlára vásároltam 12.0M névértékű 5 éves PMÁP-t, illetve sima számlára vásároltam további 3.0M névértékű 5 éves PMÁP-t, mivel jobbnak láttam ide helyezni a pénzt az eddigi kincstári takarékjegy helyett (no komment). A tanácsotokat szeretném kérni, hogy szerintetek megéri majd június 3.-án visszaváltani a papírokat és újra megvenni őket, immáron kamatadómentes kamatozással, az éves kamatkifizetés lehetőségével. Kérlek segítsetek. Én arra jutottam egyébként, hogy rövidtávon most ugyan ér vesztesé, de ha meg akarom minimum 1-2 évig akkor megéri átváltani.

 • headset

  “Ha idén indítottam TBSZ-t, vagyis a gyűjtőévben vagyok, akkor azt felmondhatom június 1 után?”

  Igen.

  Az értékpapírkezelő ad egy igazolást az elért jövedelemről. Annak alapján a következő évben SZJA bevallást kell készíteni vagy elég jóváhagyni a NAV által készített változatot és be kell fizetni az adót. Az adóalap a befizetett pénz és az megkapott értékek különbözete. A kötvényeket vételi árfolyam + kamat értékben számolják.

  2019-ben annál a pénzintézetnél nem lehet újra TBSZ-t indítani.

 • Petya
  Teljesen abszurd lenne, hogy csak az új vásárlások után járna a kamatmentesség.

  1. Mindenki most is kivár(?)… ez nem jó az államkincstárnak. (Tehát a törvénytervezet szövegét gyorsan pontosítani kellene!)
  2. Junius 1-én mindenki el akarná adni a papírjait, hogy újat vegyen.
  Ezt sem tartom logikusnak, hogy ez az érdekük.
  Az 1%-os bukást sem felejtenék el az emberek = Óvatosabbak lesznek a hosszabb papírokkal! Mert bármi jöhet még alapon 🙂 Ezért sem érdeke az AKK-nak.
  Talán még a webkincstári rendszer is leállna 🙂
  Másrészt ha erővel – pl. az 1% (eladási ár) emelésével próbálkoznak = oda az eddig nagyonis nehezzen felépített bízalom az államkincstár felé! Lábonlövés kategória.

  De a kiszámolt 27Mrd megtakarítás… sem jön ki.
  Tehát szerintem arra gondoltak, hogy a Junius 1 után fordulós papírok lesznek kamatmentesek. Csak így logikus.
  Vagy Öngólt rugnak.

 • Unemployed
  Túltoljátok szerintem a TBSZ fóbiát.
  Aki 5 éves PMÁP-ot vesz és nem adja el a lejáratig, az tök mindegy, hogy TBSZ-en, vagy értékpapírszámlán tartja, ha mindkettő kamatadómentes, úgysem fizet kamatadót. Ennek alapján minek kéne felbontani a TBSZ-t?
  Hagyjátok, hogy lejárjon a TBSZ, utána pedig ne nyissatok újat, ennyi a történet.
  Persze nyilván jobb, ha egy részt el tudsz adni a számla feltörése nélkül, de június 1-ig erre nincs mód. A biztonsági tartalékot kétségtelenül most nem érdemes az ÉPSz-en állampapírba fektetni, érdemes vele megvárni a június 1-et.
  @petya: Igazad van, hogy ez most átmenetileg rontja az eladási esélyeket az állampapíroknál (bár ha fentiekkel egyetértesz, akkor június 1-ig simán TBSZ-en folytatni kell a felhalmozást). A mai politikai rendszer sosem néz vissza, csak előre, duplázni akarják a lakossági állományt, ezért intézkednek.A korábbi vásárolókkal nem törődnek
 • mgpx

  “Az 1%-os bukást sem felejtenék el az emberek = Óvatosabbak lesznek a hosszabb papírokkal!”

  Az óvatosság bizony nem ártana, mivel a PMÁK ismertetője egyértelműen leírja: “A Prémium Magyar Állampapírt a Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza. A Prémium Magyar Állampapír névértékének visszafizetése a lejáratkor egy összegben esedékes. ”

  Soha senki sem ígérte, hogy lejárat előtt vissza lehet váltani a korábban vásárolt PMÁK-ot, 1% vagy más jutalék ellenében. Sőt, külön felhívták a figyelmet ennek az ellenkezőjére. Minden ennél kedvezőbb lehetőség akciós, ami nem tart örökké.

 • Péter
  Az ismertetőben valóban az van, hogy “Kibocsátó lejárat előtt nem váltja vissza”, de ha rákattintok az állampapír nevére a főoldalon, ott azt írják, hogy a “futamideje alatt is eladható”. Az egyéves, és kétévesnél is.

  Akkor ez most mit jelent?

 • Kiszamolo
  Azt, hogy egyetlen kötvénykibocsátó sem kötelezhető az idő előtti visszavásárlásra, ennek ellenére el lehet adni.
 • Péter
  Köszönöm Kiszámoló.

  Még azt néztem, hogy a Postán vásárolható Takarékjegynél nincs ilyen megkötés az ismertetőben, bár ott a kamat is alacsonyabb.

 • Jockey Ewing
  Sziasztok!

  Az megvan, hogy a tranzakciós adócsökkentés tervezetet lesöpörték a bölcsek nevetséges kamu indokkal?

  portfolio.hu/vallalatok/it/varatlan-fordulat-lesoprik-varga-mihaly-javaslatat-a-tranzakcios-illetekrol.318931.html

  Kíváncsi vagyok mi lesz ezzel az állampapíros adómentesség dologgal is, nem lennék meglepve ha lenne valami komoly csavart beletennének, vagy akár teljesen lefújják azt is.

 • Kiszamolo
  Jockey, biztos megcsinálják. Maximum annyival csökkentik az állampapírok kamatát július egy után….