Adóváltozások jövőre

Szokás szerint májusban megjelent a jövő évi költségvetés tervezete  (amit aztán még számtalanszor át fognak írni az év végéig), ebben található néhány érdekesség, ami egyelőre még csak tervezet, de jó esély van rá, hogy így is lesz jövőre.

Az egyik ilyen változás, hogy nem tudni, miért, de a nem áfaalany katás egyéni vállalkozóknak is kötelező lesz vállalkozói számlát nyitni, jövőre már nem lesz jó akármilyen magán bankszámla. Erre figyelj oda, ha megszavazzák, nehogy bajod legyen belőle. (Tipp: a Gránit Bank Vállalkozói Alapszámlája ingyenes az első öt utalásig, csak a tranzakciós adót fizeted. Link. Kis cégek kényszerszámlájának tökéletes.)

A másik, hogy a nappalis diákok jövőre csak 25 ezer forintos KATÁ-t fognak fizetni.

A kormány nem tudja, hogy most büntesse vagy támogassa az Airbnb-t, mindenesetre jövőre talán már három lakásig lehet adózni a nevetségesen alacsony 38 ezer forint/év/szoba adókulccsal. Ezt nagyon nem értem. Ez az adó eleve még az IBUSZ-szobáztatás idejéről maradt ránk, amikor a nyugdíjas nénikék kiadták a kisszobát alkalmanként idegeneknek. Ezt nem kiterjeszteni kellene, hanem megszüntetni szerintem. Igaza van abban a hostel és hotel tulajdonosoknak, hogy az nem fair, hogy ők rengeteg adót és áfát fizetnek, a bevételük fele azonnal megy adóba, rengeteg előírást betartanak, a szobáztatók pedig gyakorlatilag adómentesen jutnak versenyelőnyhöz.

Másik ilyen rendelkezés, hogy eltörlik az EHO-t a lakáskiadásnál, vagyis csak 15%-os kulccsal kell adózni az így szerzett bevétel után. Ez rendben is van, mindegy, hogy az állampapírom vagy a kiadott lakásom hozamából élek, adózzak ugyanúgy.

Vannak még egyéb változások, de mivel tapasztalat szerint még úgyis rengeteg minden fog változni, korainak tartom, hogy azokról külön írjak.

 

Share

93 hozzászólás

 • kridli

  “nonszensz volt, hogy egy BP lakás kiadása után 29% adót (15+14) kelljen befizetni”
  Azért ne felejtsd el, hogy a eho-nak éves 450 a maximuma, és a munkabér 7%-a is beleszámít. Úgyhogy ha valakinek van egy átlagos fizetése, akkor már elég kevés eho-t kell fizetnie lakáskiadás után. Aki meg csak a lakáskiadásból él, annál jogosnak érzem, hogy az évi max 450-et fizesse be.
  Az már más kérdés, hogy az adminisztrációja elég szivatás volt.
  De mivel ennek már vége (lesz), mindegy is ki mit gondol róla.
 • senkifia
  @Kiszamolo:

  “real, azért aki naponta benne van és ebből él, csak jobban látja a piac változását, mint az, aki egyszer vett egy ingatlant és azóta is csak véleménye van, nem?”

  Nem te irtad valahol kommentben, hogy mar 2010 ota arrol cikkeztek az ingatlanosok, hogy vege a melypontnak, dragulas kovetkezik?

 • realestate

  A Zsiday szerintem nem ingatlant árul és mégis EZERSZER jobban látta a helyzetet jó másfél éve…. már ha elolvastad a cikket amit belinkeltem. Nagyon tanulságos!

  Magasabb lakásár -> magasabb jutalék (lenne, de most nincs)
  Az ingatlanosok azért huhognak áresést mert a mostani relatív magas árszintek miatt kiszorulnak a piacról, és ez nem picit fáj nekik. Hol van már az aranykorszak (2014-2016) amikor tolakodtak a vevők, a szerencsétlen balek eladók meg nem voltak tisztában az árnövekedés ütemével aztán örültek, hogy eladta az ingatlanos a mostani ár -20 -30 -40%-án…

  Amúgyis rájuk jár a rúd a közvetítőkre:
  1. ingatlan.com: mindet egyszer
  2. új lakások külön alportálon hirdetve a korábbi díj többszöröséért
  3. most meg itt a legújabb: arminimum.hu 🙂

  Szóval rimánkodnak a neten/sajtóban, hogy az eladók csökkentsék az áraikat és legyen tér nekik a jutalékra.

 • janos82
  Az RBNB-t nem feltetlenul a hotelekhez kellene hasonlitani, hanem a sima hosszutavu berbeadashoz.

  Azert az egy kicsit erdekes, hogy mig egy havi 80at hozo albi min 70e ft adot fizet ( felenel tobbet nem tudsz elkoltsegelni), addig ugyenez RBNB-n 38e ftot…

  @tip:

  a befektetok olyanoknak is lehetoseget adnak a lakhatasra, akiknek amugy nem lenne… ha 4-6 fiatal ossze akar koltozni, akkor nekik nagyon nem jatszik a vetel… sokkal jobban jarnak a berlessel.

 • Kiszamolo
  senki, én azt mondtam, hogy az ingatlanos cég által kiadott elemzés nem elemzés, hanem piacbefolyásolás.

  Nem azt írták, amit gondoltak, hanem ami a jól felfogott érdekük.

  Nem mondom, hogy ennek is igaza van és azt sem tudom, olcsóbbak lesznek-e az ingatlanok. Csak egyre többen vannak, akik esést várnak, szakmabeliek is. Persze ez igaz a részvénypiacra is már pár éve.

 • Géza
  de real már megírta, hogy az se baj, ha lemennek az ingatlanárak, legfeljebb vesz még egy pár lakást.

  Tegnap beszéltem egy ügynökkel, azt mondta, hogy a paneleket még mindig viszik, mint a cukrot, egymásra licitálnak a vevők. A paneleknél mindenképpen árcsökkenést várok, a mostani árak nem reálisak.

 • realestate
  @Géza

  Nem állítom, hogy örülnék komolyabb árcsökkenésnek, csak annyit hogy hosszú távon gondolkodok és mindenképpen ki fogom ülni a következő “válság” végét. Kp vettem, van mellette egyéb megtakarításom, szóval nincs pénzügyi nyomás… HA lesz jó beszálló akkor meg veszek megint. Még 3-4 évet húzzon ki a piac addig összehordják a mostaniak a következő árát 😉

  ” a paneleket még mindig viszik, mint a cukrot, egymásra licitálnak a vevők. A paneleknél mindenképpen árcsökkenést várok, a mostani árak nem reálisak.”

  Jó hír! 🙂 de saját magadnak mondasz ellent egy mondaton belül. Ha “egymásra licitálnak a vevők” akkor valószínűleg kp-s vevők és nincs hitel, ergó ha egyszer beüt bármi rajtuk sem lesz nyomás, nemúgy mint az agyonhitelezett új lakásokkal… Ha meg van kereslet rájuk mint állat akkor miért ne lenne reális az ár és miért csökkenne az ára? (bárminek is)

 • jOy
  Az áfaemelésben az volt (lehetett) a ráció, hogy az alól nehezebb kibújni, mivel mindenki megfizeti, aki fogyaszt. Tehát a fekete jövedelmekből is adóznak, ha úgy tetszik. Kérdés számoltak-e az áfacsalásokkal…
  Hiába lenne igazságos a tőkejövedelmet és a vagyont jobban adóztatni, ha válaszul offshore-paradicsomba menekítik a pénzüket, és onnan fektetik be, akkor semmit nem ér egy ilyen adóemelés.
  Egyedül az örökösödési illeték lenne talán az, amivel a legvagyonosabb réteget is adóztatni lehetne.
 • Kiszamolo
  jOy, pont azért van adócsalás, mert magas az áfa.

  Melyik honpolgár mondja, hogy akkor is számlával kérem a szobafestést vagy az autószerelést, ha majdnem 30%-kal drágább lesz?

 • sokfa
  “Egyedül az örökösödési illeték lenne talán az, amivel a legvagyonosabb réteget is adóztatni lehetne.”

  eldugjak offshorba, aranyrudba, festmenybe, orokosodes utan csak a pornep fizet, ertelmes ember siman megoldja okosba

 • realestate
  kicsit off, de annyira mégsem:

  24.hu/fn/penzugy/2017/05/10/szornyu-aremeles-jon-dragul-a-gyumolcs/

  A piszkos gyümölcs (bérlet) maffia kihasználva a kínálat beszűkülését durva áremelésbe kezdett!!! Követeljük a hatósági gyümölcs (bérleti) árakat, tekintve hogy alapvető fontosságú a vitamin (lakhatás) és a magyar nép egészségét (lakhatását) állami szabályozással meg kell védeni! Hatósági maximum gyümölcs (bérleti) ár, büntető adó a gyümölcstermelőkre (bérbeadókra) azonnal!!! Mindenki köteles a háztáji termékét (lakását) eladni (kiadni), aki nem takarítja be a termését (nem adja ki a lakását) azt szigorúan megbűntetni! Tilos külföldre (külföldinek) eladni!

 • attila
  azt magyarázd meg hogy a vagyonadó alól hogyan lehet kibújni ?
 • GZ
  szocske: Lakossági számlát szinte biztosan nem lehet vállalkozásnak nyitni, mivel azon nem inkasszózhat a NAV. Míg a vállalkozói számlán minden további nélkül zárolhatják a pénzed, ha tartozásod van.
  (Legalábbis én így tudom, javítson ki valaki, ha tévednék 🙂 )
 • szocske
  , nagyon sok EV eddig egyáltalán nem volt köteles számlát nyitni, így a privát számláját használhatta a NAV-al vagy akár üzleti partnerekkel való pénzmozgatáshoz.
  Ha én ilyen EV lettem volna, akkor két magánszámlát nyitottam volna, az egyiken a vállalkozással, a másikon pedig a privát dolgaimmal kapcsolatos pénzmozgásokat intézve, ezzel elkülönítve a két területet.
  De mivel nem (volt) kötelező vállalkozói számlát nyitni, azzal nem büntettem volna magam, hogy a második számláért 10x annyi költséget fizessek…
 • jOy
  @Kiszamolo: a németeknél kb. 20% az áfa ugyanezekre. Az átlag német szintén számla nélkül kéri a szolgáltatást, mivel az ötödét így megspórolja. Negatív állampapír hozamok mellett a 20% hasonlóan vonzó, mint mint a mi környezetünkben a 27%.

  A szobafestő pont egy olyan szakma, hogy a legtöbb emberben fel sem merül, hogy számlát kérjen, akármennyi is annak az adótartama. Akkor sem, ha alanyi mentes KATÁ-s.

  Ezzel csak árnyalni szeretném a képet, sztem nem annyira fekete-fehér, hogy magas áfa=csalás, alacsony=tiszta gazdaság, hanem a probléma ennél összetettebb. Pont ezért érdemes vitázni róla.

 • attila
  ” egy lakasig okes, hadd legyen a kis embernek is egy jo befektetesi lehetosege, azon felul viszont mar szankcionalni kene.”

  Az a baj, hogy igazsagos rendszer nincs. Nyilvan aki egy lakast ad ki, az igy gondolja. Aki kettot, az nem azt szeretne, hogy az elso 2 lakas legyen kedvezo.
  Szerintem ezen kar erolkodni, nem a vagyaink szerint mukodik az adozas…
  (Nem mellesleg 1 db lakast ki lehet adni 10ezer ft-ert eis, es 300ezer ft-ert is. Akkor hol itt az igazsag?)

  Itt arrol van szo, hogy senki nem fizette be a 30% adot. Igy talan tisztul egy kicsit a piac.

  Azt se felejtsuk el, ha kemeny szanciok lennenek, akkor a 30% adot atharitanak a berlokre. Erre merget vehetsz. Az AFA-t sem a kereskedo fizeti. Pedig nincs benne a neveben, hogy a vevo alja a cehhet. De megis.

  Ezert nem olyan egyszeru a keplet. A 30% nyilvan tul sok volt.

 • attila
  Azt is megemlitenem, hogy ezert a 15%-ert nem jar se TB, se nyugdij, de munkanelkuli segely.
  A gepek adozasa is azert nonszensz, mert azoknak sem kell se TB, se nyugdij…
  Miert kell az, hogy aki feltornazza magat, es lakast/gepeket vesz, attol vegyunk el minel tobbet?
  Inkabb a tehetseget a tarsadalom javara kellene fordinai azzal, hogy oszonzest kap. (Nem a meszaros lorincre gondoltam 🙂
 • realestate

  “Azt se felejtsuk el, ha kemeny szanciok lennenek, akkor a 30% adot atharitanak a berlokre. Erre merget vehetsz. ”

  Végre valaki aki tisztán látja a helyzetet!

 • Zabalint

  Ha megvesz egy befektető egy lakást, és bérbeadja, akkor ceteris paribus emeli a vételi árakat, és csökkenti a bérleti díjakat, hiszen a bérleti piacon kínálatként jelenik meg.
 • kridli
  de van egy csomó vállalkozó, akinek nincs egyáltalán átutalásos bevétele (pl. a fentebb említett fodrász példa, de feltételezem Kiszámolónak is minden bevétele kp-s), nekik tök fölösleges egy külön számla, akár lakosságis akár vállalkozói, nem nagyon van mit szeparálni.
 • Kiszamolo
  real és az miért lenne baj? Végre tisztulna a piac, nem lennének előnyben az adócsalók. S a piac mindjárt meg is mondaná, akarja/tudja-e fizetni a magasabb díjat.

  Persze, cukor is több fogyott, amíg a boltok tele voltak áfacsalt cukorral.

 • tip
  vagyis akit kiszorított az adásvételi piacról, hiszen nálunk a lelke mélyén mindenki inkább venne, az visszabérelheti tőle jó pénzért. Így mindenki jól járt… oh wait
 • tip
  “ezert a 15%-ert nem jar se TB, se nyugdij, de munkanelkuli segely” Az alkalmazottak 15%-áért sem jár se TB, se nyugdíj, se munkanélküli segély. Sőt, kapaszkodj meg: az adóért cserébe senkinek az égvilágon semmi nem jár. Az adó csak úgy kötelező. Az alkalmazottak másik 35%-ot fizetnek, hogy ezek a jótétemények járjanak nekik. Ha annyira irigyled őket, önként is lehet fizetni.
 • Körtefa
  Arra gondoltam még, hogy esetleg a NAV költségeit szeretnék csökkenteni. Mert most pl. a KATA adót be lehet fizetni csekken is, ami a NAV oldaláról nyilván költséges, de ha van a vállalkozónak pénzforgalmi számlája, akkor csak onnan utalhatja a NAV felé az adót.
 • Zabalint

  Ha komoly befektetők megjelennének a bérlakás piacon, akkor az egész társadalom jól járna, mert ugyen valóban drágább lenne a lakás, de relatív a bérlés olcsóbb, koszámíthatóbb, és lehetővé tenné a mobilitást.
 • tip
  a bérlés a kapitalistáktól ugyan nem lesz kiszámíthatóbb egy fikarcnyit se. Figyeld meg, hogy sivalkodnak mindenféle kiszámíthatóságtól (a bérlőkétől, természetesen). A bérlést a törvényhozás tudná kiszámíthatóbbá tenni, ha akarná.
 • tip
  “Miert kell az, hogy aki feltornazza magat, es lakast/gepeket vesz, attol vegyunk el minel tobbet? Inkabb a tehetseget a tarsadalom javara kellene fordinai azzal, hogy oszonzest kap.”

  Bármelyik megszerzett lakásába beköltözhet, vagy a használat átengedéséért elszedheti lakásonként egy másik ember jövedelmének jelentős részét (vagy még többet is) élete végéig, sőt, az örökösei azon túl is. Milyen ösztönzésre gondoltál MÉG? Nekem olybá tűnik, manapság nem kell ösztönzés az ingatlanok felvásárlásához. Megy az anélkül is.

  Nem a lakás meg a gép van megadóztatva, hanem a jövedelem. (Egyelőre.)

 • Janos82
  @tip:

  Az intezmenyi berbeadok pont azert hianyoznok,mert nem jo a szabalyozas ( mindket iranybol… )
  Ha eleg jo lenne, akkor elszaporodnanak.

 • Zabalint

  A komoly befektetőknek épp az kellene, hogy jól szabályozott legyen a piac, és akkor megjelennének, addig maradnak a nagymama lakását kiadók, meg 1-2 kisbefektető, mint pl. realestate.
 • szocske
  , vhol olvastam, hogy idén nagyon támogatják majd a bankkártyás fizetés terjedését, a fodrász vehet terminált és máris számlára jön majd a pénze.
 • AKK
  Jól értem, hogy holnaptól 2022/I-t már nem tudunk venni?
 • GZ
  szocske (2017-05-10 at 21:49)
  Tudom, tavaly év végéig én is alanyi adómentes EV voltam, a magánszámlámat használtam a pénzügyek bonyolítására. Aztán év végén az EVA-ra váltás miatt kellett a vállalkozói számla – hát szívom is a fogam a költségek miatt hó végén 🙁
  Nagyjából plusz 3000 Ft/hó kiadás (ilyen-olyan díjak + tranzakciós adó), és ez még az egyik legolcsóbb bankszámlák közé tartozik…
 • Géza
  “vagy a használat átengedéséért elszedheti lakásonként egy másik ember jövedelmének jelentős részét ”

  a rohadt pékek meg a kenyér fejében szedik el másik emberek jövedelmének jelentős részét. A sörfőzők és mészárosok dettó. Amióta Adam Smith megírta, hogy nem az ő jóindulatukból kapjuk az ebédünket nagyon kinyílt az ő csipájuk is.

  Nem baj, az ingyen sört már a kétfarkú megígérte, ha netán a választásokig elpatkol az öreg Soros, és ellenséghiány tör ki, meg lesz ígérve még az ingyen kenyér is.

 • tip
  @Géza most tekintsünk el jóindulatúan attól, hogy szövegkörnyezetétől és előzményeitől gondosan megtisztított mondaton élcelődsz. Lekomcsizni a másikat gyakran egyszerűbb, mint gondolkodni.

  A pék minden hajnalban megragadja a péklapátot, és folytathatnánk a sort a sörfőzőkkel, a mészárosokkal és a sajtkészítőkkel.

  S ha már az ingyen kenyérről van szó: ha egy “befektető” n+1-edik lakását az n lakását bérlők dobják össze a munkajövedelmükből, akkor ki is az ingyenélő?

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @tip: és ha a pék csak alkalmazott, a pékség tulajdonosa (aki megvette a sütőt és az alapanyagot és fizetést ad a péknek akkor is, ha a nyakán marad a megsütött kenyér) meg csak tízkor mászik ki az ágyból, hogy számolja a bevételt, akkor ő is ingyenélő?
 • Janos82
  @tip:

  Ha valaki nehezen osszekuporgatott 1 lakasravalot ( most az mindegy, hogy mekkora jovedelembol, 8-10 millio forint jopar eve is sok volt), akkor miert ne szedhetne alberleti dijjat?
  Ha ezutan folytatja a kuporgatast es a kemeny munkat, akkor miert baj, ha meg 3-4-10 lakas arat osszeszedi? Az miert baj, ha az alberleti dijjak is hozzajarulnak a kovetkezo lakas megvasarlasahoz?

  Ha valaki tisztessegesen szedte ossze, akkor mindegy, mennyi van neki, jar az alberleti dij. Akkor is, ha nem kenyerre kell, hanem az n. lakasra vagy luxusnyaralasra.

  Evekig a lehetosegeid alatt elni messze nem ingyenkenyer, csak amikor 10 ev utan a jovedelmed olyan magas, hogy az 50%a is luxuskorulmenyeket jelent, akkor masok konnyen elfelejtik a sporolos eveket.

 • jancsika
  nem csak a vállalozói számláról lehet adót fizetni hanem bárhonnan akár másik magánszemély bankszámlájáról is ha a megjegyzésrovatban benne van az adószám.

  nem fogják megszüneteni a katás egyéni vállalkozást ha nincsen bankszámlája egyből hiszen benne van a törvényven hogy csak akkor szűnik meg ha erről határozatot kap.

  az új navos rendszerben a határozazban felhívják majd a figyrlmét arra hogy 8 napon belül nyisson vállalkokozói számlát és kész.

 • jancsika
  jóez a gránitos dolog .
  ingyen megnyitod majd a a katát beutalod a saját lafodról….
 • jancsika
  a nav sosem fogja tudni megcsinálni az adóbevallásojat. Most se ezt teszi az szjanál hanem azt hogy összegzi a kifizetőktől kapott adatokat.

  Ez eddig jó. most jönnek majd a kifizetői önellenörzések és akkor már nem lesz iylen szép a kép.

  Egy eus szabály miatt kötelező a papír alapú számlákat is fentartani amiből meg az következik hogy a vállalkozásoknál a hivatal megcsinálni semmilyen bevallást sem.

  Ezen felül elég csak abban belegondolnu hogy pl..aki pl a metróban céges kártyával vásáról saját részre élelmiszert és nem számolja el annál milyen bakik jönnének elő egy automatikus navok áfa bevallással….

 • Kiszamolo
  Jancsika, én nyitottam számlát EVA miatt, csak mint kiderült, a bank elfelejtette lejelenteni. Egyszer csak egy papír jött, hogy mivel nem nyitottam számlát, kizárnak az EVA – ból és két évig nem is mehetek vissza, szia.

  Szóval inkább mégis érdemes lesz figyelni rá, már ha Kata-s akarsz maradni.

 • Andruida
  OFF: a bank nagyon szépen bejelentette a számlát, amit nyitottam, majd amikor felmondtam, akkor nem jelentette ezt be. Ilyenkor ezt nekem kell pótolni, vagy jó úgy, ahogy van? Majd lesz vele valami?
 • sdf
  AIRBNB: hülye lobbisták!!! A szálloda is vastagon sáros: fizet adót a borravaló után? Feketén fizeti a bárzongoristát? A recepciósnak zsebbe fizető prosti után adóznak? Vagy amikor lehúzzák a vendéget az 1000 trükkel? Pl. ásványvíz helyett csapvíz, vagy a fénymásolásnál a másodpéldányt később írják rá, kevesebb összeggel.
 • Tibi
  Szerintem a lakás kiadás után fizetett szja terhére nem tudsz önkéntes pénztárba utalni. Tavaly pont ezzel szívtam. Nem engedte az 53-as. Mert az nem Munka jellegű jövedelem, hanem más önálló tevékenység.