Államkincstár: tátongó rések a pajzson

Úgy döntöttem, hogy egy kicsit jegelem ezt a cikket, hogy rossz arcoknak ne adjak tippeket. Az üzenet biztos eljutott a címzetthez, mert a sajtóosztályuk este képes volt írni, jóval a munkaidő vége után, na nem azért, hogy kijavítsa a cikkben leírtakat, hanem hogy vegyem le, mert egyébként.

Visszaírtam nekik, de csak a mailer daimon válaszolt, más is panaszkodott, hogy már nem fogadnak e-mailt.

Szóval a cikk remélem elérte a célját és lesznek hathatós változások az Államkincstár online felületén.

A cikk végét azért bemásolom, add tovább mindenkinek a közeledben.

Addig is, amíg az Államkincstár csinál valamit, minden hozzátartozódat figyelmeztesd, különösen az idősebbeket, hogy ha bármilyen indokkal állítólag az Államkincstártól hívják, ne csináljon semmit, amit kérnek tőle, hanem tegye le a telefont és ő tárcsázza a 1811-es rövid hívószámot. Ha tényleg gebasz van, ott úgyis megmondják, s akkor biztos, hogy tényleg velük beszél.

Hívd fel a figyelmüket, hogy semmit nem jelent, hogy a telefonja mit ír ki a képernyőjén hívó számnak, hiába látja bejövő hívásnak ezt a számot, azt lehet hamisítani. Ezért érdemes felírnia (felírni neki) az összes szükséges telefonszámot (Államkincstár, a bankjának a száma, stb.) és a lelkére kötni, hogy bárki hívja állítólag bankból vagy Államkincstárból, vonal bontása és ő tárcsázza a biztos jó banki számot.

Share

253 hozzászólás

 • Miértnök

  Nincs is ennél egyszerűbb módja, hogy kiadd a jelszavad és adatbázist építsenek belőle. Az IP címedet is tárolják és már meg is vagy a jelszavaddal együtt. Legközelebb írd ki a homlokodra.

  Van esetleg még ilyen jó ötleted, amit terjeszthetsz?

  Esetleg a következő oldalra írd be a cryptotárcád privát azonosítóját, hogy leellenőrizd, hogy feltörték-e!

 • Bélus

  Nem úgy volt, hogy a pár hónappal ezelőtti elhíresült cikksorozatban a revolutos csalásról; abban épp iphone volt az egyik faktor?

  O budos zoknija
  Nagyon jó ötlet egy másik online oldalon begépelni akármilyen valós jelszavad…
  Esetleg néhány karaktert hasonlóra kicserélve.

 • Miértnök

  Cseszd meg, elérhetetlenné teszed az Államkincstárat! 🙂
  Mi lenne, ha pont most szeretnék sürgősen kiutalni, és miattad nem tudnék?

  /s

 • Terran
  Azért ez mennyire hányinger, hogy megfenyegetik a szerkesztőt és leszedetik a cikket? Nyugaton egy ilyen cikk hatására minimum lemond az illetékes vezető, megköszönik a hibák feltárását és biztosítják a felhasználókat arról, hogy mielőbb javítani fogják. Itt meg megy a komcsi tempó a fenyegetéssel.

  Nem miattuk szedtem le. Annyit írtak, fontolóra veszik a pert. Pontosan tudták, hogy semmi alapjuk nincs perelni és én is tudom.

  Tényleg azért szedtem le, mert a célt elérte, a gazembereknek meg nem akarok tippeket adni.

 • Nyomd a gazt!
  meg vagy meg? Menjunk erted a gyorskocsi utcaba? 😀

  “Tisztelt Ügyfeleink!
  Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatásaink karbantartás miatt átmenetileg nem elérhetőek!
  Az okozott kellemetlenségért elnézésüket kérjük és szíves megértésüket köszönjük!
  Magyar Államkincstár”

  Lehet 2 ev utan ujra megnezek egy hiradot… bar mar az is olyan mint a Matyas kiraly mesei… varmegye, ispan….

 • BBalázs
  Eredeti cikkről lemaradtam, de ezek szerint hatásos volt. Mobilkincstár már karbantartás alatt.

  Úgy látszik nem csak a trollkodó fidesz kommentelők jönnek, hanem olyanok is, akik tudják értelmezni a leírtakat. Még gyorsan kitehetnél egy linkgyűjteményt, mit csinál a kedves kormányunk szarul, talán kedvet kapnak a változtatáshoz.

 • Nyomd a gazt!
  22:08 nalam most a mobilkincstar es a webkincstar is belepett. Semmi valtozast nem tapasztalok.
 • Buzgomocsing
  A cikkel kapcsolatos fejlemények a következő jelszót ihlették:

  BSZDJLMGRBNVKTRLHTLGMMMG!

 • AAA

  Pont most néztem, megy nálam is, de mivel az eredeti cikket már nem látom (wayback machineban sincs), nem tudom mit kéne nézni vagy állítani. Nálam nincs mobilapp, csak hosszú jelszó + sms. Ha valaki telefonon próbálkozna jelszót kicsalni, azt meg körberöhögném.

 • gaborr
  semmi jogalapjuk nincs perelni?!? te nem ismered a magyar jogot.

  hidd el, hogy ha akarják a gatyádat is leperelik rólad egy ilyen cikk után. persze ha hűséget esküdszt tudodkinek, akkor majd lehet itt fikázni 😉 inkább sikkassz milliárdokat, jobban megéri.

  azért lefekvés előtt nézz ki az ablakon látsz-e fekete autót a környéken 😉

 • Uhura
  Ősszintén kicsit klickkbait cikk volt, értem a célt és egyetértek vele de a megoldás nem jó. Ha lesokkolod az embereket az nem jó. Másrészről a leírt probléma részben áll probléma,mint ahogyan többen megírták csak saját számlára mehet a kiutalás.

  Tényleg? Saját számlára? Írj be egy számlaszámot, akárkiét és próbálj oda kiutalni pénzt. Rá fogsz csodálkozni, hogy még egy SMS-t sem kér sem a felvitelhez, sem a kiutaláshoz. Csaxólok.

  A javasolt megoldás: otthoni gép böngészőből meg áll biztonságot add szerintem. Ma egy mobil jó esetben ha csak mobil netett használsz, nem töltesz le minden candycras klónt nem rosszabb mind egy pc. Egy app a lrgtöbb esetben jobb védelmet add mind a böngésző.
  Az más kérdés, hogy keverednek az offline és online veszélyek.
  összintén ha az iphone annyira über miért volt szinte az összes elhíresült revolutos károsultnak iphonja.
  Minden feltörhető nem hiába hirdet a rendőrség is ilyen közbeszerzést, max nem mindenkinek elérhető.

 • Szabolcs
  Userdefined
  2023-09-18 at 21:03
  A számlaszám és a név nincs összevezetve vmi központi adatbázisban. Simán megtehetem, hogy belépek a kincstáras accountodba (még nem tudom hogyan, de tegyük fel 🙂 ), és ott bepötyögöm a saját bankszámlasázmom (na jó, egy hajléktalanét), de a névhez beírom, hogy “Userdefined”. Akkor az most teljesíti a feltétel, de a célt nem igazán.
  A többi azonosítóra való utalás még akár jobb is lehet, mert azt mintha valami adatbázisban vezetik a bankoknak (nagy sansszal a GIRO, de nem használom, nem néztem pontosan utána), tehát ha emailcímre, telefonszámra utalsz, az azonosít Téged is. Nem, nem tudom, van-e erre lehetőség a Kincsrában.
  Emlékeim szerint az egyik környező országban van ez, hogy ha elütöm a kedvezményezett nevében akár az egyik spec karaktert, akkor nem utal a rendszer, pattant már vissza utalásunk, de lehet, más baj is volt.
 • Lala
  csomagolj össze egy táskába, ha este jön a fekete kocsi érted 🙂 azzal már ne kelljen az időt tölteni

  amúgy ez érdekes dolog, de ha most lesz hasonló netes csalás, akkor összefüggésbe hozhatják azzal, hogy leírtad a módszereket

 • Spidy
  A webkincstár visszajött, éppen most.
  Nagy pánik lehetett. Nem látom az eredeti cikket, de oltári nagy gáz lehet, ha a hónapok alatt (sem) regáló rendszerben valamit azonnal és teljesen leállítottak.
 • RIDER
  Valakit valagba rugnak, egy külsős cég pedig aranyáron felfejleszti majd amit kell. Ezt legalább tényleg kell
 • Spidy
  Hasznos opciók:

  • Beállítások / Ügyfél adatok / MOBILKINCSTÁR
  – Mobilkincstár szolgáltatás engedélyezve (inkább tiltsd le)
  X Biometrikus azonosítás engedélyezve (ha mégis kell mobilkincstár, akkor kapcsold ezt be)

  • Beállítások / Értesítési beállítosok / Egyéb beállítosok / Megerősítő üzenet tranzakciók végrehajtásához
  X Minden tranzakció végrehajtásakor kérek megerősítő üzenetet (ártani nem árt)

 • benak vagytok
  legyen egy olcso android mobilod ilyen cuccokhoz a szefben, minden mas letiltva rajta, kulonosen szoc media linkedin stb.

  A webkincstar push-sal nyithato ha beallitod.

  Hogy lopjak el a szefedbol azt a mobilt, amit az ujjlenyomatod nyit es a szefben van?
  Ha meg fegyvert nyomnak a fejedhez, leszarod. Ne legyel celpont egy targetalt csapashoz

 • ggg
  Szokásos fullkretén, patkány, balkáni hozzáállás. Mint az etikus hacker esete aki pénzjutalom helyett felfüggesztettet kapott amiért felhívta a figyelmet egy kritikus hibára. Soha nem fog kimászni a szarból ez az elavult, dohos szagú nyuggerország.
 • expect

  “Ha egyszerre férnek hozzá a mobilodhoz és az ujjlenyomatodhoz”
  Senki nem mondta, hogy létezik tökéletesen védett rendszer. Ugyanakkor sztem te is érzed, hogy a “rossz arcok” azt is ugyanúgy tudják ám, ha egy széfben őrzöd papírcetlin a jelszavadat, nem olyan nagy trúváj ám azt se kinyittatni a tulajdonosával.
  Maradjunk annyiban, hogy a fizikai kényszerítéstől egyik verzió sem véd (a pin kód se, ezért sincs semmi értelme, hogy most meg azzal példálózol). Tehát ugyanott vagyunk: semmi értelme visszamenni a kőkorszakba, amikor vitán felülállóan sokkal többet ad a biztonsághoz egy ujjlenyomatos azonosítás, mint amennyi kockázatot kinyit az alternatívákkal szemben.

  a gazt!
  “egyreszt a mak nem nezi hogy a neveden van-e”
  Nem arról volt szó, hogy mit néz, hanem hogy mit kellene csinálnia, hogy megakadályozza azt, hogy percek alatt idegen számlára kerüljön a pénzed.

 • Családfő
  ,
  “Nyugaton… minimum lemond…” stb. Pont nem. Pedig valóban így kellene mindenhol. Sokkal jellemzőbb viszont, hogy az éritett cég/hivatal ügyvédi csapatának gyors reagálású erői hasonló stratégiát folytatnak, rögtön támadnak.

  a gázt,
  Isten ments, hogy kvázi fél nap alatt lefejlesszenek és bevezessenek bármit is. Szerencsére nem változott semmi.

  Valaki meg feljebb írta, hogy már rohanna egy bankhoz áttranszferálni a papírjait.

  Stb.

  Ne őrüljünk már meg, srácok. Nyugalom. A kapkodás butaság. A leírt jellemzők évek óta velünk vannak. Aki nyitott szemmel használta a web- vagy mobilkincstárt, annak pont nem mondott újat a cikk. Aki ezeket tudva használja, annál pont semmi gond nem lesz ma sem és holnap sem.

  Ettől persze még üdvözlendő, hogy Miklós kitette cikkbe, és felhívta rá a figyelmet. Pozitív változásoknak örül majd mindenki. Idős rokonainkra különösen figyeljünk.

 • Kojack
  Csodálatos.
  Államkincstár perrel fenyeget téged ahelyett, hogy javítanák a hibàkat????
  Hányingerem van már ettől az orszàgtól, amilyenné ez a csodálatos nagykeresztény, nagynemzeti narancskomcsi banda tette.
 • mad823
  Leírtam már sokszor, minden biztonságos, ha az ember ésszel használja. Előjött itt a man in the middle, hogy szar az Android, bezzeg az iPhone, hogy az ujjlenyomat és a faceID fals pozitív aránya, meg miegymás. Ne riogassuk már a hozzá kevésbé értőket ilyenekkel. Jelenleg az áldozatok közel 100%-át egyszerű trükkökkel verik át, amibek egy alap gyorstalpalóval elejét lehetne venni. (Bank soha nem küld linket, kér kártyaszámot, nem töltünk le random macskás appot, friss OS és vírusirtó, stb.). Ha ezeket mindenki megtanítja a családnak, nem lesz itt semmi baj. A technológiai alapú támadások sokkal drágábbak, azokat egyszerűen nem éri még meg alkalmazni ezen a szinten, illetve a csalók sem értenek hozzá.
 • dsadsa

  Azert egy informatikai fejlesztes nem igy nez ki, hogy delutan kint a cikk es ejfelre kint a fix.
 • Tamás
  Fizikai token: kényelmetlen, pénzbe kerül – emiatt sem preferálják – de legalább nem merül le, mint egy telefon.
 • Körtefa
  “Annyit írtak, fontolóra veszik a pert. ”

  Persze, a rendszer fejlesztői ellen… ugye? 😀

 • TV
  Betöltötted a security auditor szerepét, gratulálok, mert az update alapján úgy látom, hogy volt eredménye!

  Melyik szolgáltató legyen a következő? 🙂

 • meggy
  Aki telefonon bankol, egy plusz biztonsági beállítás a Biztonságos mappa (samun van ilyen, máshol nem tudom), ide be lehet pakolni az alkalmazásokat és a mappa megnyitásakor kér egy pin/jelkód/biometria stb azonosítást, a push üzenetek ugyanúgy megérkeznek. Nálam ez most úgy néz ki, hogy telefon feloldása biometriával, a biztonságos mappához pin kód kell (feloldás nélkül egyébként nem is látni hogy mi van benne), ami benne van pl. mobilbank, az ismét kéri a biometriát megnyitáskor.
 • ParizsTexas
  Hasznos figyelemfelhivas, szetkuldtem a linket

  Ez olyan mint az autopalya dragan, olcsositott megoldasokkal. A legvegen egyetemista sracok, olcso (sokszor ingyenes) modulokkal, scriptgyujzemenyekkel rakjak ossze “mukodore”, jol van kesz, lathato, mehet. A dontnokok (dinoszaurus aztsetudjaholvan es miert raktak oda fszkalapok) meg orulnek h pipa kesz a melo es 10%bol kihoztak, mehet tovabb a zse a vegso felhasznalasra (sztem ertjuk). Viszont ezt emberek hasznalnak majd, lehet egesz elet megtakaritasara, ugyanolyan bun a szememben, mint csupasz vezetekekkel es szogesdrotbol epitett jatszoterrel atadni egy ovodat.

 • miskolc
  Most beállítottam az ujjlenyomatos azonosítást. De ez mivel biztonsagosabb így, hogy jelszóval ugyanúgy be lehet lépni. Annyi, hogy nem használom a jelszót, és igy azt nem lehet ellopni?
 • rallyeati
  Én nem tudok új számlaszámot felvenni, azt írja, hogy csak személyes azonosítást követően.
  Nekem az rémlett, hogy a szerződés kötésnél ezt adtam meg és emiatt éreztem magam biztonságban, hogy ha ide sikerül is bejutnia valakinek, akkor max az én számlámra tudná áttenni a pénzt. Vagy akkor ez nem így van?
 • Kiszamolo
  Na, akkor ezt változtatták az este. 🙂
 • csizkek
  “Annyit írtak, fontolóra veszik a pert.”
  Ez azert olyan magyarossssss….
  Mit vesz fontolora?? ook, talan a userek pertarsasaga. Forditva ulnek a lovon.
 • csizkek
  “mint ahogyan többen megírták csak saját számlára mehet a kiutalás.”
  Barhova kiutalod, barmikor. Akar kulfoldi szamlara is.. BArmikor felveszel egy akarmilyen szamlaszamot.
 • Vállalkozó
  Bitdefender vírusirtó a legjobb és van mobil app is, amivel lezárhatsz bizonyos appokat és csak jelszóval oldhatod fel.

  Tehát telefonon ahhoz, hogy az OTP alkalmazást elérjem:

  1. billentyűzár feloldás kóddal
  2. Egyes appok megnyitása kóddal
  3. OTP alkalmazás megnyitáshoz OTP kód

  Jelszavak:

  Egyetlen jelszót tudok fejből, az is 25+ karakter hosszú, un, mesterjelszó a jelszókezelő szoftverhez. Mindenhol más a jelszavam, teljesen random 20-40 karakterek.

  Ezen kívül sok mindenhez WISE digitális kártyát használok, melyet fizetés után (ha nem ismerem az oldalt), azonnal megsemmisítek.

 • Kiszamolo
  Nyilván tudták, hogy nincs miért perelni.

  Mondjuk ha megkértek volna szépen, hogy vegyem le a cikket, hogy ne adjak tippeket, annak azért úgy jobb lett volna az optikája. Vettem már le cikket az MNB kérésére, de perrel fenyegetőzők kedvéért még soha.

 • csizkek
  “véletlen nem megy ki az SMS, akkor gyorsabban kapsz szívrohamot.. ”
  volt mar ilyen:) De eddig nem merult fel bennem a feltores lehetosege..
 • Kiszamolo
  csizkek, valaki most írta, hogy nem engedi új számlaszámot felvinni, csak személyesen lehet. Ha ezt tényleg megcsinálták, az nagyon jó. (Nyilván átmeneti, de annak tökéletes.)
 • Al
  Este olvastam, ma már hívtak is, OTP-snek adta ki magát. Rendőrségnek is jeleztem, de szerintem nem lesz ügy, mert nem lett károm, csak ugye meg kéne előzni mert nagyapát átverik pl. kihivott.hu/telefonszam/06309649646
 • probacseresznye
  Update után: Simán hozzáadtam kétféle számlaszámot is. Az egyik Revolutos volt.
 • AAA
  Kedd 10.54-kor nekem most simán engedte felvenni a régi otp-s számlaszámom, ami már 4 éve nincs meg. Régen rögzítve volt a kincstárban szerintem, lehet azért engedte most. De nem kért semmi, számlaszám rögzítése sikeres, csá.
 • Ákos
  Amúgy viccen kívül elég nagy ereje lenne egy ilyen “per” közösségnek mint a kiszámoló közössége., ami az államnak oda tudna szólni, hogy heló szar a MÁV, szar az oktatás és mit kéne csinálni.

  Tényleg össze kéne gyűjteni a korábbi cikkben említett “Mit csinálnál az állam helyében”, mert a nagy tömegeket megmozgató tevékenységektől be vannak fosva!

 • AAA
  Kipróbáltam én is a revolutos számlaszámommal ami sosem volt előtte rögzítve a rendszerben, minden megerősítés nélkül engedte rögzíteni, azonnal tudtam volna rá utalni eurot.
 • Kiszamolo
  Akkor mégsem olyan jófej az Államkincstár. 🙂

  Ki is töröltem az update-t.

 • Csupakosz
  @Uhura: “áll probléma” akkor van, ha valamilyen gond adódik az álladdal (kivéve amikor az állam én vagyok :-D)

  A nem valódi probléma “álprobléma”.

 • István
  Aki Ügyfélkapun kötötte a szerződést és nem volt bent az Államkincstárban személyesen adategyeztetni, azok nem tudnak új számlaszámot felvenni.
 • Al
  “Csalódottmagyar” Nagyon zavar, ha nem is történt csalás, kérdezte a rendőr, szerintem nem is lesz ügy, nem mennek utána a telefonszámnak, csalóknak. Nem engem kell megnyugtasson ő meg nem dolgozzon, hanem nyomozzanak utána.
 • dsadsa
  Ha minden lehúzottnak iphoneja lett volna, az talán már érdemelne figyelmet. De a legtöbbnek az volt az gyakorlatilag semmit sem jelent. A legtöbb embernek iphoneja van, szóval például azt is mondhatjuk, hogy a legtöbb autóbalesetet iphones szenvedi el az usában.

  Amúgy az esetek 99.999%-ában valahogy átverik az adott károsultat, saját maga szolgáltatja ki magát, és nem informatikai törést áll mögötte.

  Ha fel tudsz telepíteni egy iphonera vagy androidra egy kémprogramot észrevétlenül távolról, anélkül, hogy át kéne ejtened hozzá az illetőt, akkor azt teljesen legálisan ügyfelenként 5-6 millió dollárért tudod eladni + előfizetés + telepítésenkénti díj. (pegazus $5,3 millió, scherlock $6 millió… dollár, nem forint)

  Majd biztosan Kovács Józsefné egész életében kuporgatott másfél millió forintját húzogatnád le a millió dolláros üzletek helyett…

 • gipsz9204
  Ez a “Tátongó rések a pajzson” cím véleményem szerint egy nagyon jól hangzó cím, tények, bizonyítékok nélkül.
  Bár az eredeti írás már nem található, (nem tudok pontosan idézni) néhány észrevételem lenne.

  1. a Magyar Államkincstár 2008-ban vezette be a webkincstárt. Ezt csak azért írom ide, mert van néhány fidesz/kormány(?) anyázó komment. El kellene dönteni,
  hogy a webkincstár működésével kapcsolatban ötletelünk itt, vagy politizálunk!

  2. Az eredeti írásban van egy zavaros gondolat, hogy az egytől ötig terjenő informatikai biztonság esetében a webkincstár mínusz 10-et érdemel.
  Lehetne erről bővebben olvasni? Mert ez így leírva elég durván hangzik! És nem emlékszem semmilyen informatkai jellegű megállapításra…

 • Karcsika
  (Ez esetben) Nem értek egyet azokkal akik a bankokat vagy államkincstárt hibáztatják.
  Így az utóbbi időkben íródott ilyen tartalmú cikkekkel sem.

  Ezekben az esetekben a világon semmit nem törtek fel, a felhasználók önként és dalolva adták/adják át az igazolványaikat (jelszó, stb.) egy idegennek.

  Sok esetben (jófogás, vinted, egyes bankok) annak ellenére, hogy a szolgáltató nyomatékosan felhívta a figyelmüket erre a csalástípusra. (!)
  Ok, tudom hogy sok a funkcionális analfabéta, de a megoldás nem az, hogy „jóvanazúgy”, maradjatok csak buták. Hova vezet ez?

  mad823 2023-09-19 at 04:15 -nak van igaza, kellene egy gyorstalpaló az embereknek.

 • Karcsika
  Engem annyira elszomorít ez, az emberek magasról tesznek a biztonságukra, arra nem képesek, hogy egy normális jelszót használjanak (!). Mindezt úgy, hogy évente csillió cikk hívja fel ezekre a figyelmet. Inkább elkezdik követelni a 120 faktoros azonosítást. Néhányan egyenesen azt javasolják még itt is, hogy személyesen kelljen bemenni a kiutaláshoz.

  2023-09-18 at 11:48
  “– az értesítési telefonszámot csak személyesen lehessen módosítani, ezt az opciót, hogy belépve is át lehet írni, szüntessék meg”

  Nem tudom változott e azóta, de kb. 4 hónapja még személyesen be kellett mennem, mert többször változott a telefonszámom (sem neten, sem telefonon nem tudtam elintézni, hogy az új számra jöjjön az sms a kódokkal). Mondjuk legalább sosem kellett várni, gyorsan ment az egész, mert üres volt a váróterem (gondolom már mindenki online intéz mindent).

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.