Állampapír fontos változás!!!

Úgy tűnik, az állampapír plusz felé terelnék a tömegeket az inflációkövető állampapír helyett. Többen jeleztétek, hogy tegnap óta már 2% lett az új prémium állampapír visszaváltási díja, a régi papírok visszaváltása maradt 1%, de ott ugye még van kamatadó.

Az Államkincstárat felhívtam ebben az ügyben, a hölgynek újat mondtam, az ígérte, hogy utánanéz és visszahív. Eddig ez nem történt meg, amint hív, frissítem a cikket.

Ha lesz kedvem (vagy valaki másnak, srácok… 🙂 ), ennek fényében csinálni kellene egy táblázatot, hogy futamidő előtti visszaváltásnál melyik éri meg jobban vagy milyen inflációs ráta alatt lesz jobb az állampapír plusz az olcsóbb visszaváltás miatt.

Köszönjük Ákosnak és Zolinak a hírt. Zolinak üzenjük, ideje feltöltenie a telefonját és valaki várja a válaszát a Viberen. 🙂

Share

120 hozzászólás

 • Herr Riporter

  Én átváltottam, bár akkor még 1% volt a költsége. (Ha jól sejtem, most ennek is 2% már, nem csak az új, kamatadómentes PMÁP-nak.)
  Szerintem felesleges megvárni a kamatfizetést, mert a felhalmozott kamatot kifizetik.

  Én is inkább a PMÁP-ot veszem, nem a MÁP+-t.

 • Agent
  Szerintem senki sem tud okos lenni a jövöt illetően. Ezért diverzifikálni kell és mindegyik (PMÁP és MÁP+) papirból vásárolni. Így rosszul nagyon nem járhatsz. Teljesen felesleges 100 ember 100 meglátására alapozni. Természetesen a portfoliónak is több dologból kell állnia nem csak állampapirokból. ETF részvény ingatlan biztosíáts stb..
 • ezmáraz?
  Azt látom nálunk a gyárban (2k+ dolgozós cég), hogy egyre több megrendelés csúszik, zsugorodnak a mennyiségek, eltolják a lehívásokat. Egy éve még kínlódtunk, hogy találjunk embert, most pedig kezdjük leépíteni őket (most még csak a gyengébbeket), vagy elküldjük őket fizetetlen szabadságra.

  Az autóiparban szintén visszaestek az igények. Németországban is.

  Ki mit gondol erről, hova vezethet ez, ill. hogyan és mire lenne érdemes felkészülni (akár pénzügyi területen is)? Részvényt, lakást, bármit eladni vagy venni kell? Akár egy cikk is jöhet. 🙂

  Tudom, hogy senki nem tudja mi fog történni, de érdekelnének a vélemények.

 • Mate12345
  , Köszönöm.
  Már megijedtem, hogy ez a futamidő lejártakori visszaváltásra is vonatkozik. Annak azért nem örültem volna. 😀
  Így vésztartalékot ebben tényleg nem éri meg tartani, de hát ezt nem is arra találták ki. (Ha jól értettem a szándékot mögötte, a kisbefektetőket akarják hozzáláncolni a magyar állampapírokhoz egy jó ajánlattal, amit később drága lemondani.)
 • Dani
  Ahogy elnézem a hozzászólásokat, akkor itt bizony csendben és kussban megváltoztatták a visszaváltási értéket.
  Persze joguk van hozzá, de ennyire kussban és a háttérben, mindenféle tájékoztatás nélkül, ez olyan NER-es…
 • Az nem merült fel senkiben, hogy esetleg eleve 2%-osra tervezték a visszaváltási díjat, és az eddigi 1% volt az anomália?
  Csak mert eddig a 3 éves PMÁP-nak semmi értelme nem volt; az 5 évest 3 év után eladva is jobban jöttél (volna) ki…
  Ezt rakták most helyre.
 • Érmeister
  Sziasztok!

  Szerintem tudtok segíteni: Ha most akarnék venni PMÁP-ot, akkor a vételi ár (ami, több mint 100%, jelenleg 100,54%-ért az eddigi kamat miatt), akkor a jövőbeli kamatfizetésnél ugyanazt az összeget kapnám, mint aki hamarabb megvette (mondjuk 1 hónapja) a 100%-os áron?

 • gaborr
  @bé nem csak esetleg, hanem tényleg 2% volt a visszaváltás régen, azt vitték le 1%-ra. tavaly januárban.
  https://kiszamolo.hu/csokkent-a-premium-allampapir-visszavaltasanak-koltsege/

  Úgy tűnik most visszaemelték.
  Mindenesetre a régi pmápokban lévő vésztartalékom viszont inkább visszaváltottam még most 1%-al, és elbúcsúztam a prémium kategóriától.

 • Dani

  Igen.
 • Zabalint
  @gaborr
  Szerintem meg nem tervezték eredetileg sem, hogy mennyi legyen, ez a lejárat előtti visszaváltás egy extra lehetőség, amit nem csak hogy bármikor megváltoztathatnak, és meg is fognak változtatni az adott helyzet függvényében, hanem akármikor meg is szüntethetik, hiszen nem része az ajánlatnak.

  Egyébként először volt 1%, majd mikor 2011-12 körül az egekbe másztak a piaci állampapír hozamok, sokan eladták és vettek helyette hosszú, piaci, fix hozamú állampapírt helyette, amivel 1-2 éven belül hatalmasat nyertek (másodpiacon hozameséskor emelkedik az árfolyam), majd újra pmákot vettek belőle. Emiatt lett 2%, majd mikor alacsonyak lettek a hozamok, újra 1%-ra csökkentették, most meg újra 1%-ra emelték.

 • egy kezdő állampapíros
  Egy kérdés a témához…
  Ha most veszek MÁP+-t (a Kincstáron keresztül) akkor a kamatfizetést követő 5 munkanapon 100%-on visszaválthatom, a nyilvános ajánlattétel szerint. Kamatfizetés az első félév végén, aztán pedig mindig évente. Ez nagyon csábító, hiszen beteszem a pénzt ami várhatóan jövőre kell csak, és januárban vagy júliusban kamatfizetés után eladom megint.

  De most akkor jól értem, hogy akkor a visszavásárlási feltétel bármikor módosítható, és az egyedüli ami garantált, az hogy az 5. év végén kamatostul visszakapom az államtól a pénzem?

  Mert akkor mégsem olyan jó dolog ez a MÁP+ ha kellhet a pénz jövőre vagy bármikor az 5 év alatt, mi van, ha ennek is felemelik a visszavásárlási jutalékát, vagy korlátozzák, kizárják a visszavásárlást, stb.

  (remélem nem kérdeztem nagy butaságot)

  Köszi szépen előre is!!

 • ritkan_szolok_hozza
  Most már érted az állampapírok kockázatát:)
 • kridli
  nem jól érted.
  A kamatfordulós 100%-os visszaváltás rögzítve van az ajánlattételben, azt nem módosíthatják meg utólag.
  Azt, hogy évközben 0,25% levonással váltják vissza, azt viszont bármikor módosíthatják, csak annyi szerepel az ajánlattételben, hogy jegyeznek minden nap visszaváltási árfolyamot, az nincs rögzíve milyet.
 • Blend Ahmed
  : “FRCK: (…) pl. a német xetrán vásárolható, ezt sok helyen elérheted, pl. kbc, random capital, erste”

  Az Erste Netbrókerben ugyan a Xetra elérhető, de ez az ETF nem.

 • Peti
  A NYEMÁ-ról van már esetleg valami hír?
 • Blend Ahmed
  Off-topic: Tavaly készült egy ilyen cikk: https://kiszamolo.hu/hitelt-es-megtakaritast/

  Akkor a Prémium és a Bónusz került összehasonlításra. De most mi a lenne helyzet a Prémiummal és a Plusszal?

 • Euro felvétel az allamkincstartol
  A PEMAKban tartott megtakarítást, hogy a legkoltseghatekonyabb felvenni? Euroban és Forintban is erdekelne, pl allamkincstar atvalt Forintra es kiutal ingyenesen a megjelolt szamlara, vagy csak euroban utal? Ha nincs euros szamlam akkor azt mindenkeppen kell nyitnom hozza vagy kp-ban adja ki? Koszi!
 • V
  tudtommal a kincstar nem valt penzt illetve EUR-ban valuta kifizetes sem lehetseges. Marad a banki atutalas. Ha forint szamlara utaltatod akkor a bankod atvaltja, erdemes emiatt EUR szamlara utaltatni
 • furmint
  Szépen mutatja, mennyire naprakész ez az oldal/közösség, hogy a sajtóban és különböző oldalakon (pl. portfolio.hu, alapblog.hu) 11 nappal később, ma lett téma ez a topic.
 • Lémanbratyó
  Azér’ van bőr..

  Portfólió:

  “Mi írtuk meg először, hogy a kincstár a korábbi sorozatoktól eltérően az új PMÁP-sorozatokat nem 99%-os, hanem 98%-os árfolyamon váltja vissza.”