Amikor a csomagolás túl sokba kerül

Lajos írt egy felháborodott levelet, miszerint micsoda szemtelen lehúzás, hogy sok alapkezelő nem csinál mást, mint összecsomagol néhány olcsó ETF-et és méregdrágán eladja a tájékozatlan kisbefektetőknek. Ráadásul sok magát aktív alapnak hirdető alap a portfoliójelentések alapján legtöbbször semmit nem csinál, csak ül néhány ETF-ben.

Ez sajnos nem újdonság, nagyon sokat írtam már arról, hogy hozam szempontjából mindegy, hogy például az amerikai tőzsdét milyen formában veszed meg, de a költség miatt te nagyon rosszul járhatsz.

Ha a példa kedvéért évente 7%-ot hoz egy adott befektetés a költségek előtt, egy 0,2%-os költségű ETF esetében neked évi 6,8% marad (mínusz az egyéb költségek, mint számlavezetés, de az máshol is van, most ne komplikáljuk), egy 2%-os költségű befektetési alapnál 5% évente, egy 4%-os költségű unit linked biztosításnál csak 3%.

Hogy alakul a te hozamod 20 év távlatában ilyen költségek mellett, ha a kezdeti tőkéd 10 millió forint?

ETF-ben: 37,28 millió forint. (Inflációval nem korrigált összeg!) Kiszámolni így kell: 10 millió forint szorozva 1,068 a huszadik hatványon, vagyis kamatos kamat számítás.

Befektetési alapban: 26,53 millió forint, vagyis többet buktál az ETF-hez képest, mint a kezdeti tőkéd volt.

Unit linked biztosításban 18,06 millió forint. Vagyis fele annyi pénzed sem lesz, mint egy ETF-ben ugyanolyan hozam és kockázat mellett.

Ugye hogy mennyire nem mindegy, mennyit fizetsz a csomagolásért? (Mert hiszen a beltartalom ugyanaz: egy adott piac részvényei vagy kötvényei.)

El szoktam mondani céges oktatásokon, hogy ha havi egymilliót keresel is és csak 10 millió forint megtakarításod van, érdemes kivenni inkább közel egy év fizetetlen szabadságot és azt megtanulni, hogyan tudod megspórolni azt az évi 2% költséget, mintsem nem törődni azzal, hol van a pénzed. (Lásd fenti példa.) Persze nem kell kivenni egy év szabadságot, hogy ennyit megtanulj, csak arra akarom felhívni a figyelmüket, mennyire fontos még ilyen kis összegnél is, hogy mit csinálsz a pénzeddel.

Az alapok költségeit nagyon-nagyon jól el szokták dugni, tanácsadások alkalmával nekem is néha sokat kell keresni, hogy meg tudjam mutatni az ügyfélnek. Amire szükséged van, azt úgy hívják, hogy Kiemelt Befektetői Tájékoztató, vagy rövidítve KIID. Ezt keresd meg, ott találod a költségeket. A legfontosabb nem az eladás vagy vétel költsége, hanem az éves költség és a sikerdíj, ha van. Mert a vétel 3%-os költsége csak egyszer fáj, de az alapkezelői díj 2%-a minden egyes évben újra és újra.

Persze nem tűnik soknak a 2% költség, ha a tőkére vetíted. De mindjárt más, ha a hozamhoz nézed. Ha hat tojásból elveszek kettőt, az semmiség, ha a tyúk tömegét veszem alapul. Ha a tojások számát, akkor az már komoly veszteség. Ha minden évben elveszem a tojások harmadát, az még kamatos kamat nélkül is drága dolog. Azzal együtt pedig nagyon fájdalmas költség.

A portfolió jelentésekből pedig jobbára ki lehet hámozni, hogy hová fektették a pénzed és milyen sűrűn változtatták az összetételt.

Na, egy ilyet olvasott Lajos is, amin nagyon kiborult.

A konkrét alap nevét kivettem, mert maximum húsz perc múlva csörögne a mobilom vagy kapnám az e-mailt a cégtől és az nekem nagyon nem hiányzik.

De a konkrét alap nélkül is tanulságos, érdemes neked is megnézni a saját befektetési alapjaidat, mire mennyit fizetsz.

Következzen hát Lajos levele:

Sajnos Magyarországon az alapkezelők kihasználják a kisbefektetők tájékozatlanságát, és az egyébként nagyon alacsony költségű ETF-eket aktív alapként adják el bőséges felárral.

Köztudott, hogy a passzív indexkövető ETF-ek a legalacsonyabb költségekkel működnek. Ennek ellenére pl. a [egy alap neve volt itt] alap több mint 20, azaz hússzoros áron adja el ezeket a termékeket a kisbefektetőinek, pedig ő maga is egy passzív alap.

Az [alap neve törölve] alap 2021. 1. félévi jelentésében szerepel, hogy 4 passzív ETF-et és állampapírokat tartalmaz a portfoliója, amely a legutóbbi havi jelentése alapján sem változott.

Az említett 4 ETF költségei:

SPDR MSCI ACWI UCITS ETF 0,4% Forrás: https://www.ssga.com/uk/en_gb/intermediary/etfs/funds/spdr-msci-acwi-ucits-etf-spyy-gy

ACWI US Ishares MSCI ACWI ETF  0,33%
Forrás: https://www.ishares.com/us/products/239600/ishares-msci-acwi-etf

Ishares MSCI ACWI UCITS ETF  0,2%
Forrás: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/251850/ishares-msci-acwi-ucits-etf

Vanguard FTSE All World ETF 0,22%
Forrás: https://www.de.vanguard/professionell/produktart/etf/aktien/9679/ftse-all-world-ucits-etf-usd-accumulating

Ezen alapok a portfólió több, mint 60%-át alkotják, a többi rész állampapír. Ennek megfelelően a passzív indexkövető ETF-ek súlyozott költsége 0,11%. a KIID szerint viszont a [törölt név] alap költsége 2,21%, ami 2006,87%-al több (több, mint hússzor)!

Kérem a Tisztelt és sokak által követett Csernok Urat, hogy a kisbefektetők védelme érdekében vizsgálja meg, ezt a méltánytalan árazást, főleg a várható tartósan alacsony hozamok és a nyugdíjcélú megtakarítások egyre növekvő szerepe miatt. Nem értem, hogy a felügyelet miért engedi, hogy ilyen pofátlan módon lenyúlják a jóhiszemű befektetőket.

Eddig a levél. Bár jól esik, hogy Lajos ennyit kinéz belőlem, de hát ki vagyok én, hogy bármit megvizsgáljak? Annyit tehetek, amit szoktam is, hogy felhívom az emberek figyelmét arra, hogy feleslegesen ne fizessenek egy szépen csomagolt, de drágán árult termékért.

A felügyelet meg miért ne engedné, ha egyébként törvényileg minden rendben van az alappal? Ennyi erővel meg kellene vizsgálni, miért kérnek olyan sokat mostanában az ácsok, a szobafestők vagy miért engedik, hogy az Apple vagy Samsung telefonok olyan sokba kerüljenek? Ki dönti el, mikortól rablás, amit mostanában egy szobafestő elkér, vagy hol a határ, ami nem pofátlan lehúzás egy mobilért, ami maximum néhány évet fog működni?

Ha valaki kifizeti ezt a pénzt az alapkezelőknek, akkor ez a piaci ára a szolgáltatásnak. (Külföldön már nagyon ritka az egy százalék feletti alapkezelői díj, de itthon sajnos még közelebb van a kettőhöz, mint az egyhez az átlag és gyakori a két százalék feletti díj is, sőt még ez is megfejelve 20% sikerdíjjal. Ez van. Ha majd az emberek tudatosabbak lesznek, akkor csökkennek majd ezek a költségek is.)

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül

Share

80 hozzászólás

 • maveryck
  Ennyire nyíltan nyugaton nem adnak el egy passzív terméket aktívként, hanem megveszik a mögöttes indexet alkotó részvényeket. Külföldön CLOSET INDEXING-nek hívják, ha egy passzív alapot aktívként adnak el. Nem is örülnek a hatóságok ennek:
  In Europe, just this year, the Bank of Ireland, which is the Irish regulator, identified 200 funds that they said – they named them – that were that were closet indexing. The U.K. regulators, the European regulators have done the same. They found that by their assessment up to 15% of funds are closet indexing.morningstar.ca/ca/news/197332/are-you-holding-a-closet-indexer.aspx
 • winnie the pooh
  Tradestation US. vagy Tastyworks nyit mezei magyar halandónak amerikai számlát. Kb ennél a kettőnél lehet us. etf-eket venni, ha nem vagy professzionális státuszban.
 • maveryck
  A hanyatló EU sem szereti az ilyen átverést, ott vannak következményei.

  European Securities and Markets Authority (ESMA) anyaga a closet indexing-ről:
  Managers should expect supervisory consequences where evidence for incorrect disclosures is proven.
  esma.europa.eu/document/public-statement-supervisory-work-potential-closet-index-tracking

  Remélem, legalább Miklós beleolvas.

 • Szamoljukmarki
  Revolut – on is lehet venni részvényeket. Ettől egyszerűbben nem is lehetne. Erről mi a véleményetek? Gondolom lehúzás a legjobb lehetőségekhez képest, de a párnától vagy a banki tanácsadótol azért jobb, nem?
 • Kelemen
  Usespanner:
  Vannak ilyen emberek, akiket nem érdekel a vagyongyarapítás:)
  Talán nem véletlen, hogy nem motiváltak, nem érdekli őket az “ügynökök” ajánlata, akik próbálják megszabadítani a megtakarításaiktól:) Mert Ők csak a “javadat” akarják, de azt nagyon. Ha még nem tetted, nézd végig Miklós előadásait a yt-on:)
 • Sasfiók
  Revoluton vagy bármely fintechnél nagyobb összeget nem mernék tartani.
 • Alfa
  @hb:
  ” A pénzügyi szektor itthon mára az egyik legtranszparensebb”
  És nem röhögi el magát.
  Nyilván ezért nem írja ki egyik cég sem a befektetési alapoknál a valós költségeket, nyilván az ügyfelek a hülyék mert nem tudnak semmiről.
  A banki “hirdetmények” ezért hasonlatosak egy trágyadombhoz, amiben esélyed nincs megtalálni hogy melyik költségelem érvényes adott esetben.
 • Bence
  “Sokszor lehet találni valami hasonlót európai piacon, de egyrészt akkor nem csaka HUF/USD árfolyamkockázatot kell viselni, hanem még az EUR/USD árfolyam-kockázatot is, másrészt ezek az európai testvérek azért nem 100%-ban követik az amerikai megfelelőiket.”

  Olyan nem létezik, hogy “dupla árfolyamkockázat”. Ha neked forintban van a pénzed, és veszel belőle külföldi ETF-et, akkor lesz árfolyamkockázatod, de nincs olyan, hogy “duplán”. Az a lényeg, hogy az ETF mibe teszi a pénzt, nem pedig az, hogy milyen pénznemben mutatják ki a hozamot. Meg kell nézni, hogy az ETF milyen országokban fektet be, és akkor a forint és az adott ország devizája közti árfolyamkockázatot futod. Pl. ha az ETF befektet USD-ben az USA-ba és EUR-ban az eurózónában, akkor te a pénzed egy részével futod a HUF-USD, másik részével a HUF-EUR kockázatot. Mindegy, hogy az ETF az EUR vagy USD alapú.

 • Blend Ahmed
  “És mi a különbség a 4 ETF befektetései között? Mind a 4 ETF a globális részvénypiacot képezi le (All Country World -Developed+Emerging) a market cap alapján.”

  Szerintem a kibocsátói kockázatot csökkentik, és ebből a szempontból diverzifikálnak. Igaz, hogy elég minimális a kockázata annak, hogy egy ETF-kibocsátó csődbe megy, meg “elvileg” még ilyen esetben sem veszhet el a pénz, na de akkor is.
  (Nekem is kétféle ACWI ETF-em van.)

 • winnie the pooh
  Mivel kb. semmit sem tudunk az alapokról, csak azt, amit te leírtál, (az meg elég érzelemvezérelt) ezért ezután elengedem a témát. Azért azt megjegyzem, hogy belenéztem a linkelt tájékoztatókba, és pl. az egyik alap úgy 2400 instrumentumot tart, a másik meg kb. 1600-at, tehát már ezért sem lehetnek teljesen egyformák. Az egyiknek a 4. legnagyobb pozíciója a FB, a másiknak meg vmi Indiai ucits ETF, bár ezeket neked kellett volna megnézned, mielőtt leírod, hogy tök egyformák;) Vagy tessék, itt egy kereskedési rendszer, ami passzív ETF-eket tart, mégis – szerintem- aktívan kezelt, és előfordult, h 3 évig folyamatosan rv-ben volt (2012-2015): lustaport.wordpress.com/2020/12/10/arany-reszveny-kotveny-5/ Én értem, mire gondolsz (átvernek, lenyúlnak az alapkezelők) és egyet is értek vele, a kérdés, h te érted-e a fentieket? Részemről ebben ennyi volt;)
 • usespanner
  Kelemen,
  A saját testvérem és egy barátom is full motiválatlan, pedig én sem ügynök nem vagyok, viszont pénzt se kérek tőlük.
  Egyszerűen nem érdekli őket a vagyon gyarapítás. Még akkor se, ha jótékonykodhatnának belőle, mert az sem érdekli őket.

  Szamoljukmarki
  Nem a Revolut az ellenséged, hanem:
  – ha 1 éven belül többször nyúlsz hozzá a pénzedhez, mindig veszítesz a jutalék és bid-ask-spread (vétel-eladási különbözet) miatt
  – Revoluton nincs Tartós Befektetési számla, így évi ~1%-ot ezen is buksz

  Ezen kívül csőd esetén nem sok garancia van a pénzedre, de ha párszázezer forintod van, akkor nyugodtan kereskedj Revoluttal, mert tanulásnak-szórakozásnak kiváló terep.

 • sanyi
  ha mar termekcsomagolas:,

  – a TW megjelent egy olyan jarral, aminek van hozama az iShares World Equity Index Fund alapjan.

  The service fee is 0.55% annually. The fund fee is 0.15% annually. Both fees are taken automatically.
  You can send, spend or withdraw up to 97% of your invested balance or jar at any given time.

  nagyon szimpatikus, h minden devizaban elerheto, amiben van szamlad, nem kell vacakolni konvertalasokkal meg egyaltalan barmivel, csak egy klikk.. es barmikor hozzaferheto.

  ebben a formaban ez jo arazasnak tunik, nagyon – es vegtelenul egyszerubb mint egy degiro

 • fudosin
  Épp témába vág a Dilbert Classic, szeptember 14.-től bef. alapos sorozat van. (kedvencem a TV reklám-os)
  gocomics.com/dilbert-classics/2021/09/14
 • A kommentelő
  “Ezt úgy hívják: kereskedelem. Minden kereskedő abból él, hogy elhoz neked egy terméket és haszonkulccsal továbbadja. Ez minden szektorra igaz. Ki nagyobb, ki kisebb haszonnal. Minden terméket meg lehet venni kétszer drágábban is, attól függ, hogy hol, milyen körítéssel, milyen “csomagolásban” kéred. Teljesen ugyanaz az ásványvíz lehet 100 Ft a Tescóban, 200 a benzinkúton, 400 az étteremben. Minden kereskedelmi termékre, minden szektorra lehetne példát hozni. Ha egy olyan terméket szeretnénk, amit nem ismerünk, akkor nem biztos, hogy a diszkontáruházban vagy a webshop-ban érdemes kiválasztani. A pénzügyi szektor itthon mára az egyik legtranszparensebb, legszabályozottabb szektor. Az emberek pénzügyi intelligenciája és tudása már egy más kérdés.”

  Aha.. Kereskedelem.. csak a tescoban meg a benzinkúton ki van írva mi hány forint, az ügynökök meg hazudnak mint a vízfolyás.. folyt. köv.

 • A kommentelő
  Menj be egy bankba, kérdezz meg egy ügyintézőt bármiről. Pl. egy személyi hitelről, aztán olvasd el a szerződést.. Hidd el, más lesz a szerződésben, mint amit az ügyintéző állított.. Innentől kezdve pedig nyugodtan nevezhetjük ezt az egészet “átba***ásnak”

  Nem véletlen találták ki a THM-et, egyszerűbb a hitel teljes díjával számolni, mint 30 oldal apróbetűs jogi szöveget átnyálazni…

 • Lajos
  the pooh Látom, nem sokat olvastál arról, hogy hogyan szokták az ETF-ek leképezni a mögöttes indexet, hogy likvidek és költséghatékonyak legyenek. Nem olyan egyszerű, nem lehet mindig mindent megvenni egy több ezer részvényből álló indexből.

  Külön szakértelem kell ahhoz, hogy olcsón le tudjon egy ETF képezni egy indexet. Becsomagolni 4 ETF-et viszont nagyon egyszerű. Meg mint látszik megetetni is a magyar befektetőkkel.

  Többet nem írok. Ha szerintetek korrekt, amit művelnek a CLOSET INDEXING-el lenyúló alapkezelők, akkor érezzétek így jól magatokat. Kertész Ákos klasszikus idézete jut eszembe:) Jó étvágyat!

 • Kelemen
  Kelemen,
  A saját testvérem és egy barátom is full motiválatlan, pedig én sem ügynök nem vagyok, viszont pénzt se kérek tőlük.
  Egyszerűen nem érdekli őket a vagyon gyarapítás. Még akkor se, ha jótékonykodhatnának belőle, mert az sem érdekli őket.

  Lehet, hogy ez a boldogság titka:)…megelégedni azzal ami van. Bevallom, pénzügyi analfabéta vagyok, de van józan paraszti eszem (talán) és a matematikai alapműveletek is még mennek, Miklóst hallgatva, be lennék szarva ha hirtelen rám szakadna a bank. Simán lehúznának a “pénzügyi szolgáltatok” a hozamom nagy részét, különböző jogcímeken meg sápolnák, úgy, hogy minden kockázat az enyém. A gazdagokat is szívatják, csak náluk nagyobb a stresszfaktor:)

 • hb
  A 4 millió Ft törzstőkéjű Interactive Brokers Hungary Kft-re gondolsz? Az a te játékpénzednek lehet, hogy elég, de nem egy 200 milliós privátbanki ügyfélnek, aki viszont nem akar és nem is tud belemélyedni az SPDR, FTSE, MSCI World csodák világába. Nem értem, hogyan akarsz online számlát kezelni és kereskedni, ha egy befektetés KIID-jét sem találod és egy kötelező költségkimutatást sem tudsz értelmezni.
 • Csaszara

  Az USA ETF-ek is elérhetőek közvetlenül nekünk olyan amcsi brókereknél, ahol magyarként gond nélkül nyitható számla, pl. Tastyworks vagy Tradestation.
 • BPéter
  Ilyen tanácsadást én is beszívtam egyszer.
  Egy Pannin Praktikum prepaid kártyát adtak, ha végighallgatom a tanácsadást.
  Ki is jött a kiscsaj, majdnem kibuggyantak a dekoltázsából a mellei.. UL-et akart eladni. Beszélgettünk, kiderült hogy ŕegebbóta tőzsdézek, mint ahány éves.

  Viszont az rosszul érintett, hogy a bank, akinél 10+éve vagyok, felhívott egy “nagyon jó” számlacsomaggal.. végigdarálták, aztán “Akkor beállíthatom Önnek az új számlacsomagot?”
  Mondom neki “NEM, buszon vagyok, előbb utánanézek a kondícioknak.”
  Hazaértem, letöltöttem, átnéztem, és kiderült, hogy mindenben rosszabb lett volna.
  A Telenor is időnként betalál ilyenekkel.

 • Kentaur30
  En amerikai ETF-ekkek (VOO, VTI) ovatosan bennek a 30%-os withholding tax es az ugyancsak 30%-os estate tax miatt (ha uram ne adja, valami tortenne a szamla tulajdonosaval)
 • Bence
  Ha már ETF, ez nagyon érdekes cikk, Miklós esetleg írhatnál erről ha még nem volt ilyen téma:

  g7.hu/penz/20210822/normalis-hogy-ket-harom-ceg-kezel-szinte-minden-vagyont-a-vilagon/

  “Az utóbbi évtizedben ezért elképesztő ütemben áramlott be a tőke ezekbe az alapokba, és ez oda vezetett, hogy az ETF-ek kezelői önmagukban a legnagyobb tulajdonosok lettek a részvénypiacon. A BlackRock és a Vanguard alapjai mostanra a legtöbb amerikai cégben együttesen 15 százalékos vagy nagyobb súllyal tulajdonosok, de az európai tőzsdéken is 10 százalék feletti az arányuk. Kifejezetten jellemző, hogy ők a legnagyobb részvényesek az óriásvállalatoktól a kisebb nyilvános cégekig szinte mindenhol. A közgyűléseken kötelező megjelenniük, egy összesítés szerint a BlackRock képviselői évente 16 ezer céges döntéshozó fórumon jelennek meg, ahol 160 ezer kérdésben szavaznak.”

  Durva.

 • Trader
  Az Interactive Brokers Central Europe Zrt. jegyzett tőkéje több, mint 500 millió Forint. Csak a tisztán látás kedvéért. Forrás: OPTEN.
  Az Interactive Brokers Hungary Kft. az más téma.
 • Kristóf
  Most én is átnéztem a pénztárakat. Eddig nekem az AEGON “Növekedési” (MÁP cél 38.5%…) volt, ami úgy emlékszem 1% körüli TKM-mel futott amikor nyitottam. Ez azóta felment 1.5% fölé 20 év alatt. Úgy döntöttem váltok az Allianz Kockázatvállalora ahol 10% a fixed income target és 1.07% a TKM. Én sem találtam jobbat jelenleg és nekem is csak amiatt van mert a cég adja.
 • Alfa
  : hagyjuk.
  Látom még mindig savanyú a szőlő, az IBKR meg nyilvan nagyobb kókler mint a Tarsoly Csaba, Kulcsár Attila és a többi Grál lovag által fémjelzett hazai szektor.
  “Nem tud és nem akar belemélyedni.” – naná, még észrevenné hogy mennyivel nyúlják le, ezért hazudják neki hogy kényelmet vesz.
  Nem kell a privátbanki csodákkal sem etetned, mivel igénybe vehettem volna ezért megnéztem a bankomnál a kondiciókat, egy vicc.
  Amint lesz a Interactive-nál TBSZ, cudar világ jön a hazai okosokra…
  Bár én leszarom a TBSZ-t az országkockazat miatt a pénzem egy része külföldön van.
 • Indexkövetö
  Össze vissza beszél hb és valótlanságokat állít, az IB az egyik legnagyobb online bróker a világon, a Random is jó választás hiszen már banki hátterű. Ezek az ETF-ek mögött pedig a legnagyobb alapkezelők állnak mint amilyen a BlackRock és a Vanguard és igen ez ad bizalmat a 200millióval rendelkező privát banki ügyfélnek h tőzsdén jegyzett alapkezelő az amely kezeli a pénzét olcsón és ezek az alapkezelők a legnagyobb részvényeseik a világ legnagyobb vállalatainak.
 • usespanner
  USA ETF-et csak akkor vegyél, ha benne van a nevében, h “UCIT”
  Különben a gatyád is ráfizeted. De erről már előttem is kommenteltek.

  Ha nem tudod, mi a tőzsdei adózás, akkor ne ETF-et válassz.

  Az meg, h valaki külföldön tartja a részvényeit az országkockázat miatt, teljes sületlenség.

  Ha magyar államcsőd van, esetleg a milliós bankbetéteket nyelheti be ideiglenes a kormány és a magyar államkötvények értéktelenednek el, a te Coca-cola részvényedet (mondjuk a KBC-nél) egy belga cég kezeli és a belga állam biztosítja.
  .

 • maveryck
  Lajos
  Ott a pont! “Az ESMA az elmúlt években vizsgálta, hogy az EU tőkepiacián fellelhető a rejtett indexkövetés (closet indexing – amikor az elviekben aktívan kezelt alap nem tér el jelentősen a referenciaindextől) illetve, hogy a sikerdíjak valódi ösztönzést jelentettek-e. Az ESMA magyar piacra nem tudott kimutatni rejtett indexkövetést, de az MNB az ESMA módszertanánál is szigorúbban vizsgálni kezdte a hazai nyilvános alapokat.” “ÖT ALAPKEZELŐ 10 BEFEKTETÉSI ALAPJA VOLT ÉRINTETT A REJTETT INDEXKÖVETÉS TÉMAKÖRÉBEN.” portfolio.hu/befektetes/20210922/uzent-az-mnb-a-magyar-alapkezeloknek-igy-kellene-a-sikerdijakat-szamolni-501706

  Olvasták a blogban a témát és megtetszett? 🙂

 • Buy & Hold

  A sületlenséggel vitatkoznék, a 4 deep risk közül a ,, confiscation” errefelé nem ismeretlen fogalom sajnos…
 • masvalaki

  2021-09-21 at 22:43
  “USA ETF-et csak akkor vegyél, ha benne van a nevében, h “UCIT”
  Különben a gatyád is ráfizeted. De erről már előttem is kommenteltek.”

  Végigolvastam mindent, de csak egy célzást találtam erre.

  Miért/mivel drágább ha nem UCITS? TER még alacsonyabb is.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.