Amikor más a valóság

Barbara a világ másik felén, Új-Zélandon él. Egy lakást adott el itthon, aminek az eladását egy idős rokon intézte. Szerette volna a forintot kiutaltatni magának, de a bejáratott Currency Fair vagy Transferwise nem működött, mert pénzmosási törvények miatt a rokon számlájáról nem utalható pénz Barbara CF vagy TW-s számlájára.

Ezért maradtak a hagyományos bankok. Szerencsére az Erste a weboldala tanulsága szerint jegyez árat új-zélandi dollárban is. Ezzel szemben a valóság pedig…

Következzen Barbara levele:

Úgy alakult, hogy jelentősebb HUF összeget kellett kiutalni NZ-be (NZD-ben). A dolog nehezített része az volt, hogy mivel én itt a világ túlvégén, a megörökölt és eladásra került ingatlan ott, így meghatalmazott írta alá helyettem az eladási szerződést és – mivel nekem nincs Mo-on bankszámlám – szedte is be az összeget a saját (Erste-s) bankszámlájára. Eleinte nagyon örültem, hogy pont az Este-nél van számlája, hiszen ők az egyetlen bank (legalábbis pár éve ők voltak az egyetlenek, azóta nem néztem) akik jegyeztek NZD árfolyamot.

Sőt, lehet az árfolyamos oldalukon átszámítani is HUF->NZD ben – tök tuti, ki tudom számolni hogy kb (persze minusz utalási költség és esetleg egy-két napi árfolyamváltozás) mennyi lesz belőle.Még az Erste hirdetményt is megnéztem – elszámolás napja, költségeket miatt és örömmel konstatáltam, hogy “EGT devizanemű átutalás esetén T+1 nap, EGT-n kívüli devizanem esetén T+2 nap a teljesítési határidő”  a +10-12 órás időeltolódás miatt egy mo-i T+1-es utalás muszáj hogy T+2 legyen nálunk.

Mivel 10+ évet dolgoztam többek között értékpapír back office területen is, gondoltam biztos, ami biztos, felhívom Erstét és megkérdezem, hogy valóban tényleg közvetlenül váltják a HUF-NZD-t.

Hát… van köztes deviza. EUR. Az utalás kb úgy megy, hogy HUF->EUR eladási (azt hiszem T+1-el), majd aznappal EUR vételi -> NZD eladási. A végeredmény köszönőviszonyban sincs azzal, amit a honlapjukon található árfolyamkalkulátor ad végeredményként.

Nem az utalási költség, nem is az árfolyamváltozás, hanem az EUR eladási-vételi árfolyam közötti kb 2%-os differencia. Na arról nincs szó sehol, legfőképpen nem az árfolyamos honlapjukon. A számlavezetési fő hirdetményben (amelyikben nem a díjak hanem a sztenderd dolgok vannak leírva) a devizaátutalásokról szóló táblázat “Terhelésnél alkalmazott árfolyam” oszlopában ez van “Deviza átutalás – bankon kívül (konverzióval vagy konverzió nélkül) …. nem releváns vagy DE2 vagy DV2 – DE2”. Ja… hogyne.

Pl se a lakossági hirdemény fő részében se a mellékletben nem találtam nyomát annak, hogy “NZD”, vagy esetleg a “nem-EGT devizákra” mégis melyik vonatkozik a három “vagy” közül. Sőt mit több, nem is csak egy vonatkozik egy HUF->NZD utalásra, hanem kettő – mert először a DE2 (HUF->EUR) aztán DV2->DE2 (EUR->NZD) – szóval szerintem ez is félrevezető, főleg hogy nem találtam nyomát hogy mégis melyik devizák esetében melyik az irányadó.

Ha nem lett volna az EUR közbeiktatva simán kiutaltattam volna direktben, de ez így azért durva volt. Főleg, hogy sehol nem volt feltüntetve, hogy az átváltás során használnak köztes devizát egyes …. ki tudja milyen (gondolom a “nem-EGT”) devizák esetében. (A meghatalmazottam azt mondta, hogy megnézte és tud betenni HUF számla terhére NZD átutalást a Netbankban.) A valuta-deviza kalkulátoruk szerintem pont emiatt eléggé megtévesztő – sehol nem jelzik, hogy a HUF – NZD (és úgy sejtem néhány másik általuk jegyzett deviza is) az nem annyi valójában amennyit a kalkulátor kiszámol (az simán fogja a HUF összeget és elosztja az NZD árfolyammal és megvan a végeredmény), hanem még becsúszik egy EUR marzs is.

A vége az lett, hogy CF-el előre leleveleztem a dolgokat – megkérdeztem számlanyitás előtt, hogy ez így működhet-e (az adásvételi szerződésben benne voltam ugye én mint egyik eladó, plusz a meghatalmazottam adatai a bankszámlaszámával együtt – mindez magyarul), szóval végül megnyitottam a számlát, feltöltöttem a dokumentumot és miután azt leokézták utaltattam csak ki a pénzt. T+1-en ott volt a CF számlán kérdés nélkül. Mindenki abszolút kedves és támogató volt a CF-nél, rengeteg ügyfélszolgálatossal sikerült kapcsolatba kerülni a levélváltások során 🙂

Ez az én nem túl rövid sztorim. A legfőképpen az zavar, hogy aki nem gyanakszik az nagyot koppan a bank úgy vélem nem igazán korrekt tájékoztatása – hiányzó figyelemfelhívása miatt.

Felmerült bennem, hogy lehet hogy vannak / lesznek mások is hasonló helyzetben (Mo-i ingatlaneladás meghatalmazottal bankszámla nélkül és nem-EGT deviza végállomással) – nekik szolgálhat figyelemfelhívásul / tanulságul és egy megoldási lehetőségként.

Gondolkodtam rajta, hogy panaszt teszek emiatt, nem tudom, hogy érdemes-e és hol. Az Erste-nél, MNB-nél (megboldogult Pszáf) esetleg GVH – fogyasztó megtévesztése? Tényleg csak annyit kéne tenniük hogy kitesznek egy figyelmeztetést a “deviza-valuta váltó”-jukra, hogy az az eredmény nem valós… esetleg módosítják a váltási módszert azokra a devizákra (felhívással együtt) amelyekre van köztes deviza. Mit a véleményed?

Szép napot és hálás köszi a blogodért!

Eddig a levél. Egy húszmilliós lakásnál az extra 2% költség négyszázezer forintos meglepi. Plusz az utalási költség Új-Zélandba, ami szintén nem kis tétel. A legvégén Barbara jobban járt a Currencyfair-rel, de csak azért, mert résen volt.

Ha te is hasonló cipőben jársz, kérdezz rá, hogy az árfolyam, amit a weboldalon látsz, az a valós árfolyam-e, amit a konkrét tranzakciónál alkalmazni fognak.

A bankkártyások szoktak még nagyon megdöbbenni, amikor évek után jönnek rá, hogy a vásárlás pillanatában kapott SMS-ben szereplő devizaváltási árfolyam középárfolyam, de a valóságban sokkal rosszabbul váltják a pénzüket. Addig büszkén hirdetik, hogy az ő bankjuk középárfolyamon váltja a vásárlásaikat forintra. Hát persze, te kis naiv. 🙂

Ha nem tudod, mi az a Transferwise és Currencyfair, ebben a cikkben is írtam róla.

Share

94 hozzászólás

 • Kszt
  Wave
  A mai/tegnapi vásárlásod árát még nem is tudhatod, az még csak a zárolás volt, majd a könyvelésekor derül csak ki, hogy mibe került, pont erről szólt az idézett szöveg. Ráadásul MagNetnél nincsen USD alapú elszámolás, amit láttál, azt a MC fogja majd átváltani euróra, amit végül a MagNet kb. közép+2%-on terhel majd rád pár nap múlva forintban.


  Tehát, ha jól értem, akkor neked a MagNet a saját ÁSZF-ét felrúgva, és az oldalán hivatalosan közzétett árfolyamokat figyelmen kívül hagyva, sokkal kedvezőbben vált. Tudnál esetleg erre egy dátummal, összeggel konkrét példát mondani?

 • Q
  “Én pont arra használnám, hogy nekem járó pénzt oda kérek, ezek szerint ez nem lehetséges?”

  TW borderless account nem megoldás?

  transferwise.com/gb/borderless/

 • Gábor
  @vesper: Olvasd el a hírdetményt 🙂 OTP-nél benne van, hogy ha többet fizetsz, mint amit vállaltál, azt az OTP jogosult azt visszautasítani. Valószínűleg a Fundamentánál is ez van. A miértet le is írtad: ha kis összegre kötsz, akkor kevesebb a számlanyitási díj, ami neked jó, de a kasszának nem.
 • Grand
  Kszt: a pontosság kedvéért tegyük hozzá, hogy ez az árfolyam az Erste hitelkártyára vonatkozik.
  Debitnél (Visa):
  21. 326,31
  22. 324,34
  23. 325,40
  28. 324,29
 • attila
  én 100e huf feletti összegeket tw-vel utalok, egységesen 210huf / utalás, mondjuk 1 millió hufnál ez már jelentős megtakarítás a banki 0,3%-kal szemben 😉
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Az van a hirdetményben, hogy ha a szerződéses összeg felett fizetsz, azt jogosultak visszautasítani. A szerződéses összeget azonban a hitellel együtt számolják, ezért én 1300 ezer Ft-ra szerződtem (48 x 20 ezer + 4 x 72 ezer + a kamat), ami alacsonyabb, mint a 20 ezres havi befizetéshez tartozó szerződéses összeg és 20 ezret fizetek havonta. A nyitáskor így kevesebbet spóroltam, de legalább nem köthetnek bele.
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : egy lehetséges láncolási mód:
  – Maxhoz sárga csekkeket kérni
  – K&H (nem World) hitelkártyáról fizetni ezeket (2% visszatérítés max. havi 150 ezerig)
  – K&H minden kivonattal küld sárga csekket
  – Azt BB UPC-vel fizetni (újabb 2% visszatérítés)
 • mgpx

  Egy TW számlához négy devizában adnak egyedi IBAN számot (EUR, GBP, USD, AUD), ezen IBAN számokra harmadik fél is utalhat pénzt, de csak ezekben a devizákban. Fizetést ezen számokra lehet érkeztetni.

  A TW számla feltölthető a “pénz hozzáadása” funkcióval a TW gyűjtőszámlájára menő átutalással is (pl HUF csak így megy). Ilyenkor a forrásszámla tulajdonosának neve meg kell, hogy egyezzen a TW számla tulajdonosának nevével, különben visszautasíthatják a tranzakciót.

  TW számláról kifelé tetszőleges IBAN számra lehet utalni.

 • Ferke
  Akkor kicsit pontosabban az Erstés váltásról:
  – Erste Max Visa hitelkártya
  – a POS EUR-t ír ki, de a tájékoztató sms-ben már forint szerepel
  – az sms-ben lévő összeg kb az aznapi középárfolyam volt
  – az sms-ben lévő összeget hasonlítottam össze a netbank-os elkönyvelt értékekkel
  – így a különbség minimális volt, általában még kevesebbet is könyveltek el, mint amennyi az sms-ben volt, bár néha egy picit többet

  Pl.:
  116 eurós vásárlásról jött az sms 38.023 Ft-ról. Az elkönyvelt összeg 37.884 Ft. Vagyis a tényleges árfolyam amin váltottak 326,586 Ft volt. Visszanézve az Erste árfolyam táblázatát a vásárlás napján 326,59 Ft volt a középárfolyam (a valutás és a számlakonverziós is).
  Viszont hogy ez sms-ben számolt összeg honnan jött, arra nem jöttem rá. De ennél nagyobb bajom ne legyen.

 • Second Wave
  Kszt
  kérlek tisztázzunk valamit: ugye jól gondolom, hogy neked nincs magnet számlád?
 • FifiTheReal

  Én a BB kártyát raknám előre az mindenre ad 2%-ot, ott a visszatérítési plafon elvileg havi 20eFt (tapasztalat, hogy ez is túlléphető), majd annak a csekkjét (kérésre küldenek kb. 10db kitöltetlent) fizetném K&H-val, de több kártyáról, mert a K&H kártyánként ad havi max 3eFt-ot.

 • Névtelen

  “– K&H (nem World) hitelkártyáról fizetni ezeket (2% visszatérítés max. havi 150 ezerig)”
  Mi a baj a K&H-s World kártyával?
 • gnorb
  kíváncsiságból én is megnéztem egy normál Erste bankkártyás eurós vásárlást. most hétfői terhelés, zárolás MNB középen, eladás mai számlakonverziós eladási árfolyamon. a két árfolyam között meg volt ~10 forint eltérés, ami a zároláshoz képest mindjárt 7e különbség lett a terhelésnél. hitelkártyával lehet jobb a helyzet, de így nagggyon drága 😀 🙁
 • mgpx

  Köszi, így már világos, hogy mi az eltérés oka.
  Mastercard esetén az Erste vált, Visa esetén viszont a Visa, ezért kapsz sokkal jobb árfolyamot, mint az MC-sek.
 • Kolompos

  Érdekes, mert az Erste Max többnyire Mastercard…
  Viszont akkor ez van:
  gate.erstebank.hu/ebh_internet_hird_frontend/document/download?documentId={A59E48E8-43E6-4D91-8063-41669C44F3FB}
  Lásd Forinttól (HUF) eltérő devizanemben végzett tranzakciók elszámolása
 • Eltévelyedés
  Annyi más módszer van. Például nyisson egy interactive brokers számlát. Piaci árfolyamon, akkor nyomja meg a váltás gombot, amikor jól esik, 2 dollárért akármekkora összeg. Ezután szépen kiutalja magának Új Zélandra. Ingyen. Voilá, nemrég óta használom, többet nem megyek a szírekhez a pénzváltóba dollárköteggel. (Igaz, ők is korrektek, sokszor 1% alatt váltanak cash-t cash-re)
  Valamit biztosan ki lehet találni arra, hogy ne saját névről érkezzen be az IB-hez a pénz, legrosszabb esetben nyit egy Magyar bankszámlát, mondjuk Gránitot lehet távolról is nyitni, aláírni is lehet levélben. Oda meg befizeti az ismerős, azt szabad.

  interactivebrokers.com/en/index.php?f=7021

  Revolut és Társai.

  Payoneer is lehet korrekt, pár havonta párezer dolláros tételt viszek USA–>HK irányba, kb 10-15 dolláros költségen.

 • FifiTheReal
  @Névtelen

  “Mi a baj a K&H-s World kártyával?”

  1.) Ha csak láncba fűzve használod csekkbefizetésre, akkor arra nem ad visszatérítést, mert csak benzinkútra és élelmiszer kategóriára fizet.
  2.) Az éves kártyadíja duplája a K&H Mastercard érintő hitelkártyához képest
  3.) Az előző pontban említett kártya minden vásárlásra, kategóriától függetlenül “Hitelkártyánként 2%-ot, de maximum havi 3000Ft-ot” ad

  Persze, ha Worldhoz kapott egyéb szolgáltatásokat is kihasználod, akár jó is lehet, de nem csekkbefizetésre való

 • Danhadnagy
  én is wiszér hitelkártya + magnettel nyomom. wiszérrel csak akkor fizetek külföldön, ha duplapontos hétvége van (vagy céges utazás, amit visszatérít a cég).
  Egy konkrét példa:

  Aug 17-én fizettem 900 rubelt Peterhof (középárfolyam 4,21), amit 21-én könyveltek le (4,16). Tőlem a Magnet 3800 HUF-t vont le, ami 4,22-es árfolyamot jelent. Szerintem ez korrekt, ez miben mond ellent az ÁSZF-nek?

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Az Erste Mastercardokat díjmentesen ki lehet cseréltetni Visára, csak kb. 2 hétig nélkülözni kell a kártyát.
 • zuhanyfüggöny
  (egy kicsit talán off, vagy egy régebbi cikkhez kötődik)
  Vettem neten bankkártyával valamit, ami nem pont olyan lett, mint ami le volt írva. (Szolgáltatás és időhöz is volt kötve a felhasználása.) Az eladóval nem sikerült egyetértésre jutnunk. Az OTP-nél a chargeback menetéről van valakinek tapasztalata? Esetleg cikket írni van kedved róla, Miklós? 🙂
 • Kszt
  Sajnálom, mea culpa, én tévedtem, tökéletesen igazad volt, elnézést! Elég rendesen el van dugva ez a dolog, de VISA hitelkártya esetén tényleg a VISA intézi a teljes átváltást, és az ilyen VISA/MC általi váltások valóban nagyon jó árfolyamon történnek. Eddig úgy tudtam, hogy nem is létezik itthon ilyen kártya, ahol ne húzná le a bank pluszban a kártyatársaság után az embert, mert egyszer nagyon kerestem ilyet. Köszi az infót, és elnézést még egyszer!
 • Kszt
  wave
  Nincs MagNet számlám, de pont az lenne a cél, hogy tájékozódjak, én azért járok ide. Ha tényleg olyan jól váltanak, egyszer még jól jöhet (bár a Revolut/TW mellett már nincs nagy jelentősége), de én azt látom az ÁSZF-ben, hogy a váltás a weboldalon közzétett árfolyamon történik, az ott szereplő bankkártya forgalmi árfolyam pedig átlagos (~2% közép felett), és nem jó. Persze lehet, hogy itt is én hagyok figyelmen kívül valamit, mint az Erstés esetben azt, hogy a VISÁ-ra külön váltási szabályok vannak, pont ezért szeretnék inkább biztos, könyvelt számokra alapozni, az SMS-es terhelési számok és az én úgy érzem jó áron váltanak helyett.
 • Kszt

  Az ÁSZF szerint a következőnek kellett volna történnie, a MC átváltja euróra (11,71 EUR), amit a MagNet az általa közétett árfolyamon (329,37) vált, és terhel 3857 forintot. Ha nálad is ezek a számok, csak kerekítettél valahol, akkor nincs ellentmondás az ÁSZF-fel, csak éppen ez nem jó árfolyamon váltás, inkább csak átlagos, mert pl. az OTP esetén 3764 Ft lett volna a vége. De a RUB olyan szempontból pont rossz példa, hogy a változékonysága miatt sok esetben másképpen kezelik, egy eurós vásárlással egyértelműbb lenne, hogy ténylegesen milyen árfolyamon váltanak.
 • rd

  Email-ben tudnék átküldeni a témához hasznos infókat..
 • Bandi
  @Cerka:
  Hitelkártyák láncolásánál csak annyi a nagy trükk, hogy postán csekken fizeted be hónap végén a tartozást és ehhez egy másik hitelkártyát használsz. Így plusz egy hónapig használod a bank pénzét és dupla visszatérítés jár minden vásárlásod után. 3 kártyával háromszoros. 🙂

  Nálam a KH kártya van elöl, mert ott max. 150 ezer forintra van 2 %-os visszatérítés. Minden hónapban az első 150 ezer forintot ezzel költöm el.
  Utána már a Wizz Air kártyával fizetek, illetve azzal fizetem vissza a KH kártya 150 ezres tartozását.
  Erste Banknál is lehet csekket kérni, így azt meg a Budapest Bankos hitelkártyával fizetem vissza.

  Havi szinten 400 ezer körül szoktam költeni kártyával, így nekem megéri. Persze nyáron repülőjegy, szálloda foglalás esetén ez jóval több is lehet.

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  @Bandi: Ha a K&H-nál a hitelkereted lehetővé teszi, kérhetsz hozzátartozód nevére társkártyát és akkor mindjárt 2×150 ezerig van visszatérítés 🙂
 • Danhadnagy
  nem kerekítettem, 3800-at vont le. Holnap megyek eurós övezetbe, tesztelem, kedden írok majd. Nekem az otp annyiszor tett keresztbe 10 év alatt, hogy lemondtam róluk. De meglepődtem, hogy az erste alul tudta múlni 🙂
 • szeklice
  Az Erste Wizzair kártya postai csekkbefizetésre nem ad visszatérítést, úgy tudom. A K&H pedig nem QR kódos csekket ad hitelkártya tartozásról, így az iCsekkes trükk sem játszik… Te hogy csinálod? Köszi!
 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  Csekkautomata vagy wcsekk a megoldás QR nélküli csekkek esetén.
 • attila
  “Az Erste Wizzair kártya postai csekkbefizetésre nem ad visszatérítést, úgy tudom” de ad !
 • Bandi
  @szeklice:
  Ad visszatérítést postai csekk befizetés után az Erste. Nem mondanám, ha nem így csinálnám már évek óta.
  Évi 100 ezer Wizz pont lazán megvan.
 • Kszt

  Mármint milyen témával kapcsolatban? Ez a kártyás vásárlás/devizaváltás téma a gyakorlatban most nem érint, mert a TW-nek hála, egy ideig/nagyobb összeg erejéig középárfolyamon tudok váltani náluk. És általában is, a nemrég csökkentett, 0,35%-os díjuk is elég jó a magyar bankokhoz, de még a kártyatársaságokhoz képest is. De végül is, a kszt517kukacgémailpontkomra jöhet az infó.
 • Kszt

  Én sem vagyok nagy OTP rajongó, hosszú évek óta kerülöm őket, de pár hónapja muszáj volt náluk intéznem valamit, és egy nagyon kellemes tapasztalat mellé volt két kellemetlen, hozták a szintet, úgyhogy jó ideig biztos nem leszek megint az ügyfelük. De attól még tény, hogy a kártyás árfolyamaik jobbak az átlagnál, és a diákoknak/fiataloknak szóló szolgáltatásokban ők a legjobbak.
  De nyilván minden banknak megvan a jó-rossz oldala, sajnos nincs olyan, ami mindenben jó lenne. Az Erste árfolyamai rosszak, viszont az a VISA hitelkártya így nagyon jó, meg pl. ők a másik bank, akik egyáltalán nyújtanak valamilyen kedvezményes diák csomagot.
  Persze kinek mi a fontos, az alapján válasszon bankot, amihez meg nem árt tájékozódni. Úgyhogy ezért is várom kíváncsian, hogy akkor kiderüljön jövő héten, hogy végül is milyen árfolyamon vált a MagNet, egy egyértelmű, eurós helyzetben.
 • Kszt

  És a postán is bármilyen csekket be lehet fizetni hitelkártyával, ott sem kell QR kód.
 • Tibi

  Tehát ha csekkautomatán fizetek be sárga csekket (adott esetben másik hitelkártya tartozást) erste max hitelkártyával, akkor arra fog adni visszatérítést, normál vásárlásnak kezeli, mintha a kisboltban fizettem volna? Viszont ha postán fizetem be akkor arra nem ad visszatérítést? köszi

 • Zest
  @tibi:
  25-en leírták már, hogy a postán is kapsz visszatérítést…
 • Szkeptikus
  @bandi

  erstebank.hu/content/dam/hu/ebh/www_erstebank_hu/Maganszemelyek/midennapipenzugyek/hitelkartyak/wizzair/WizzAir_pontgyujto_feltetelek.pdf

  4. oldal 3.2. előtti utolsó sor.
  Nem ad visszatérítést.

 • szeklice
  Én is az elég explicit pontgyûjtési szabályzat alapján vettem ùgy, h. nem pálya a csekk, amit belinkelt (köszi!), na meg az erstés telefonoskisasszonyok infòi is ezzel csengtek össze. ôk említették az icsekket, mint áthidalást. Ezek szerint koràbban mûködött és neked még most is, de könnyen lehet, h. már nem fognak visszatérítést adni a sima postai befizetésekre sokàig, a szabályzat elég egyèrtelmûnek tûnik, ha megnèzed, habár a csekkautomatára nézve pl nem az … A másik két alternatívát, köszi, , megnézem a wcsekket is, az automata nekem eddig félsiker volt, bizonyos csekkeket a világért se hajlandò elfogadni, hiába rimánkodom neki.
 • Danhadnagy

  sikerült! péntek reggel vettem két vonatjegyet (5,9€) Dortmundban Magnet 1902-t vont le (322,37), az Erste 1984-et (336,27) és még a 19 forintos visszatérítéssel sem volt egy túl jó üzlet.

  OTP-t szerettem, amíg diák voltam, de az a lényeg, h mindenki tájékozdjon és a legjobbat válassza magának (végülis erre van ez a blog!)

 • Hudi

  Évek óta használom a Magnetet külföldi költésre, mert tipikusan közepárfolyam körül/alatt könyvelődik le minden vásárlás (Így volt anno a boldogult AXA-nál is). Bezzeg amikor tévedésből v. kényszerből a másik kártyámat használtam …
  EUR-os kártyás vásárlásom már régebben volt a Magnetnél:

  (2018.05.07 külföldi bolti vásárlás)
  2018.05.09. könyvelés : 110,2 EUR = -34 225 (310,57)
  aznapi MNB közép: 314,71

 • Endre Bá
  Kicsit OFF: pár éve meguntam a bankok gusztustalan EUR árfolyamát, ezért nyitottam a forint számlám mellé egy EUR számlát és a HUF számla mellett, azt is hozzákapcsoltam a MasterCardomhoz. Azóta, ha külföldön vásárolok az EUR számlámat terhelik, ha itthon, akkor a HUF számlámat. Ha nincs elég EUR a számlámon, veszek a váltóknál.
 • Fityerefox
  Amíg nyugatabbra egyszerűsített nyelven kommunikálnak írásban a hivatalok az ügyféllel, addig Mo-on a hivatalos levelek, közüzemi számlák, a banki „kondíciós” lista (ugye, már ez a név is), de még egy …ros postai értesítő és a tömegközlekedésben a menetrendek mellett a „feltételek” is olyanok, hogy akár hieroglifát is olvashatnál. Mindez azért, hogy erősítsék a dolgok csendőrpertu jellegét, hivatali kommunikációról semmi esetben szó se lehet, ukázról annál inkább.
 • Szkeptikus
  és a többiek

  Rákérdeztem az ersténél, hogy van-e pontgyűjtés icsekk, wcsekk vagy csekkautomata általi csekkbefizetésnél.
  Utánanézett a hölgy, és azt mondta, hogy nincs.
  Tehát akármilyen módon fizeted be a csekket, akkor sincs visszatérítés.

 • Danhadnagy
  akkor vagy hazudnak, h eltántorítsanak vagy nem tűnik fel nekik, h évek óta rossz a beállításuk