API alapból bekapcsolva

Aki követi a híreket, tudja, hogy a bankoknak hozzáférést kell adnia az ügyfelek számláihoz harmadik fél számára. Ezt az úgynevezett PSD2 uniós előírás szabályozza és a lényege, hogy ezzel szeretnék a versenyt erősíteni a bankok és az egyéb pénzügyi szolgáltatók között.

A kérdés csak az, hogy mi van, ha én nem szeretném, ha bárki más hozzáférne az adataimhoz? Akkor jobban teszem, ha megnézem a netbankban, milyen beállítások vannak a számlámnál.

Szabolcs vette ma észre, hogy a bankja kérés és értesítés nélkül bekapcsolta a lehetőséget, amit azóta gyorsan ki is kapcsolt. Elvileg persze a harmadik félnek is engedélyt kell még külön kérni a számlatulajdonostól a hozzáférés előtt, de azért mégis csak jobb, ha eleve be sincs kapcsolva ez a hozzáférés. Ha te is szeretnéd kikapcsolni a szolgáltatást, nézd meg a netbankodat vagy kérj felvilágosítást a bankodtól.

Szabolcs képernyőmentései:

S Péter jóvoltából egy képernyőmentés OTP-seknek, hol tudják kikapcsolni a szolgáltatást:

Share

57 hozzászólás

 • Karl

  Nem kér enni, de nincs értelme tartogatni.
  A piaci körülmények már tavaly gyökeresen megváltoztak a MÁP Plusszal, ami parkoltatásra tökéletes.
  Reakció erre az lett a Cetelem részéről, hogy van 5 éves lekötés is 3,5%-ra, a látra szóló maradt 1%.
  Majd biztos lekötöm kamatadó mellett ennyire.
  Bravo!
 • Gauchos

  Vedd figyelembe, hogy az nem 1%, mert van kamatadó is, ráadásul be is kell tenni a pénzt, és az átutalás általában nem ingyenes. Nem versenyképes a webkincstárral, ahol se kamatadó, se egyéb költség, mivel kártyával lehet vásárolni állampapírt.
 • folti

  OTP-nél külön be kell jelentkezni, mind az összerendeléshez, mind a későbbi adatlekérdezesekhez. Én BudgetBakers-t használok és minden alkalommal újra kell engedélyezni a kapcsolatot QR kóddal a SmartBankon keresztül. Igaz hogy nem szoktam állandóan rajta lógni, csak 1-3 naponta, szóvaé lehet hogy ha állandóan használod, akkor a hozzáférés időlimitjét nem léped túl

  Más próbált szolgáltatóknál (Revolut, TransferWise) ez nincs, de ott szintén neked kellett engedélyezni az első kapcsolódásnál a hozzáférést, legalább az app-ban. Illetve a TransferWise az kicsit melósabb volt, mert ott előszőr API key-t kellett generálni és azt megadni a BudgetBakers-nek.

 • Silverado
  Az Erste nálam is kérdés nélkül aktiválva volt már, miközben az ezzel foglalkozó oldaluk a mai napig még csak feltöltés alatt áll. “Az API csatorna rendelkezésre állásáról készített statisztikát az Open Banking 2019 szeptember 14-i indulását követően publikáljuk.” Hát ezt 2020-ban nem nevezném naprakész információnak.
  erstebank.hu/hu/open-banking/public/rendelkezesre_allas
 • Zoarden
  Ezt kaptam CIB-től:

  “Tisztelt !

  Köszönjük, hogy hozzánk fordult kérdésével.
  Megkeresésére válaszolva tájékoztatni szeretnénk, hogy a CIB TPP (Third party payment) Csatorna hozzáférés automatikusan beállításra kerül, amennyiben valamelyik elektronikus csatorna hozzáféréssel rendelkezik (CIB Bank Mobilalkalmazás, CIB Bank Online vagy régi CIB Internet Bank). Az előbb említett elektronikus szolgáltatások megszüntetésével a CIB TPP Csatorna hozzáférés is automatikus megszűnik.
  Ha további kérdése merülne fel, kérjük hívja élőhangos telefonos ügyfélszolgálatunkat az alábbi telefonszámok egyikén.

  Üdvözlettel,
  CIB24 Ügyfélszolgálat

  Az Ön levele:
  Tisztelt CIB, A CIB PSD2 API szolgáltatás engedélyezését illetve letiltását hol, milyen felületen tudom végrehajtani? A PSD2 alapállapotban engedélyezett vagy letiltott az ügyfél fiókomhoz? Válaszukat köszönöm!”

 • Zoarden
  Mondjuk arra pont nem válaszoltak ami a legfontosabb.
  Egyre több szövegértési problémával találkozom a mindennapokban.
 • WTF
  Halo,

  Az Erste netbankban is ki tudjátok kapcsolni, Beállítások > ~ API beállítások fülön.