Az aranybörtön

Írtam nemrég egy cikket arról, mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad egy új munkakör, betegség vagy válás miatt.

Mit tegyél, ha zuhan az életszínvonalad?

A hozzászólásokban előjött a téma, hogy sokan ragadnak be egy jól fizető munkakörbe, amit gyűlölnek. Mert stresszes, mert napi 300 e-mailt kell megválaszolni, mert rámegy az egészségük, a családjuk, mert elvárás, hogy este kilenckor is elérhetőek legyenek és így tovább.

Látják a náluk 5-10-15 évvel idősebb kollégáikat teljesen kiégve, tönkrement egészséggel és családdal és megszólal a vészcsengő, hogy rájuk is ez a sors vár.

Azonban egyáltalán nem olyan könnyű otthagyni egy jól fizető állást, lemondani egy másfél milliós fizetésről és visszacsúszni ennek az összegnek mondjuk a felére.

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy nagyon sokan a magas keresethez állították be az életszínvonalukat, a legtöbb embernél olyan a fizetés, mint a gáz: mindig kitölti a rendelkezésre álló teret.

Mindegy, mennyit keresnek, mert minden plusz pénz a bevételi oldalon azonnal utat talál magának a kiadási oldalon.

Nagyon sok ilyen emberrel találkoztam az évek során, nagyon szeretnének kiszállni az őket felőrlő mókuskerékből, de egyszerűen nem tehetik meg, hogy kevesebbet keressenek, mert fizetni kell a ház és autó törlesztőt, a gyerekek magániskoláját, a kertészt és így tovább. Egy börtönbe kerültek, aminek bár aranyból vannak a rácsai, de életük végéig fogva tartják őket.

Volt olyan ügyfél, aki váltig bizonygatta nekem (bár szerintem inkább saját magának), hogy neki annyira stresszes a munkája, hogy muszáj ilyen drága hobbit űznie és ehhez a világ másik felére utaznia évente kétszer, mert egyébként nem bírná ki a nyomást. Csendben rámutattam neki, ha nem lenne ilyen stresszes munkakörben, akkor bár kevesebbet keresne, de nem is kellene milliókat költenie a hobbijára és a saját maga illetve a családja kompenzálására a munkája miatt. A végén valószínűleg anyagilag, szellemileg és minden egyéb tekintetben is jobban járna a kisebb fizetéssel.

A másik gyakori probléma a “csak még egy év” csapdája: még ha jóval a jövedelmed alatt is tartod az életszínvonaladat, akkor is egyszerűen nagyon nehéz otthagyni egy jól fizető állást vagy visszalépni egy sokat hozó vállalkozásból, akármilyen nagy árat is kell fizetned érte az életidődből, életminőségedből vagy az egészségedből. Ilyenkor az ember azt mondogatja magának (néha éveken át), hogy csak még egy-három-tíz évig csinálom tovább és majd utána kilépek a mókuskerékből.

Ha havonta keresek másfél-két-három-öt millió forintot, ami évente 18-60 millió forint, öt-tíz év alatt ennek is a sokszorosa, nagyon nehéz azt mondani, hogy elengedem ezt a pénzt.

Főleg amerikai hátterű vállalatoknál ráadásul vannak olyan prémiumok, amik két-három évvel később realizálódnak részvényopció vagy egyéb formában és az összegük gyakran a normál fizetéssel összemérhetőek. Ha azonban közben elmész a cégtől, ezek a pénzek örökre elvesznek, háromévnyi bónuszod lesz semmivé, ha kiszállsz. (Ezeket a juttatásokat hívják nagyon találóan aranybilincseknek az Egyesült Államokban, ezzel az aranyból készült bilinccsel láncolják a cégek magukhoz az alkalmazottakat örökre.)

Akár így, akár úgy áll a dolog, rá kell jönnöd, hogy akármennyit keresel, ha nem élvezed, amit csinálsz, sőt az egészségeddel, a családoddal, a kapcsolataiddal fizetsz minden egyes napért, amit abban a munkakörben töltesz, akkor minél hamarabb változtatni kell.

(Ha tudni akarod mi vár rád öt év múlva, nézd meg a közvetlen főnökeidet és az öt évvel idősebb kollégáidat, ha arra vagy kíváncsi, mi vár rád 15 év múlva, nézd meg a főnököd főnökét. Élvezi a munkáját? Még mindig együtt él a legelső házastársával? A gyerekeit ő nevelte vagy az utca? Egészsége milyen? A kedélyállapota? Legyél őszinte. Szeretnél cserélni vele? Persze, lehet igen is a válasz, attól függ, milyen helyen dolgozol.)

Az előző cikkben azt javasoltam, ha hirtelen lezuhan az életszínvonalad, akkor te is zuhanj vele együtt. Ne akard fenntartani a látszatot, ragaszkodni olyan dolgokhoz, ami már nem a tiéd. Minél gyorsabban átállsz az új helyzetre, annál hamarabb fogod tudni élvezni az új élethelyzetet. Hiszen régen is boldog voltál, amikor annyit kerestél, mint most az új szituációban megint.

Ebben a helyzetben viszont pont az ellenkezőjét szoktam ajánlani. Hónapról hónapra kezd el csökkenteni az életszínvonaladat, apró lépésekben. Küldd el a kertészt, vágd le te magad a füvet meg a tuják tetejét. A bejárónő is egyre ritkábban jöjjön, te is tudsz porszívózni vagy vasalni. Mondd le a kábeltévét és a három streaming szolgáltatóból először egyet, aztán két hónap múlva még egyet. A konyhapénzt vágd vissza 10%-kal, aztán még öttel. Idén hagyjátok ki a síelést és a nyaralásra is csak kétharmad annyit szánjatok és így tovább. (Ha te más szinten élsz, akkor ugyanezt tedd a saját szinteden: autó helyett busszal járj dolgozni, a Meki helyett otthon vacsorázz és a többi.)

A sok apró lemondás nem lesz annyira fájdalmas és hozzá tudsz szokni ahhoz, hogy egyre kisebb lábon élsz. (Igazából semmit nem csinálsz, csak visszamész az időben addig, amikor annyit kerestél, mint amennyivel most egyre kevesebbet költesz.)

Az is fontos azonban, hogy ha visszalépsz az anyagiak területén, akkor valódi nyereséged legyen cserébe azért, hogy kevesebbet keresel: kevesebb stressz, többi idő a családdal és így tovább. Ne azért lépj ki, mert szimplán csak kiégtél 15 év után.

Sokan kiégnek és dobnak el kapát-kaszát és elmennek mondjuk egy stresszes irodai munkából szakácsnak vagy buszsofőrnek, mert mindig is szerettek főzni vagy a buszsofőrnek semmi gondja az életben, csak nyomni kell a gázpedált meg a féket felváltva. Aztán rájönnek, hogy a szakács is ugyanúgy le van terhelve, napi 12-14 órát keményen dolgozik a melegben és a gőzben, éjfél után ér haza egy hosszú munkanap után, a buszsofőr is legalább annyira stresszes munkakör a csúcsforgalomban, mint amit otthagytak az irodában. Gyorsan rájönnek, hogy csöbörből vödörbe kerültek, sokkal kisebb fizetésért.

Ha a kiégéssel van bajod, akkor nem a visszalépés a megoldás, hanem a szombatév, amiről már írtam többször.

Hogyan vegyél ki egy év szabadságot?

Fontos rájönni, hogy csak kiégés a problémád, de egyébként a munkaköröd vállalható (napi nyolc óra, kevés stressz, a magánélet tiszteletben tartása, stb.) vagy olyan a munkaköröd vagy a vállalkozásod, amit semmi pénzért nem szabad folytatni.

Elcsépelt mondat, attól még igaz: csak egy életed van és ebben az életben szinte minden fontosabb, mint a pénz, ha van elég pénzed egy normális, átlagos életvitelre. Nincs olyan ember, aki a halálos ágyán azt mondta volna, bárcsak még több pénzt kerestem volna.

Kapcsolódó cikk:

Midász király érintése

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

329 hozzászólás

 • tedzse

  Ez a baj nem érted.
  Akkor felém is legyen szolidaritás.
  Tudod te mennyi munkám van ebben, vagy itt a többieknek akiket érint, hogy ennyit meg annyit keressünk?
  A szegény mit csinált?
  Beáldozta fiatalságát?
  Kitanulta magát egyetemen/szakiskolában mindezt munka mellett(igen teljes munkaidőben toltam le az egyetemet is), se bulizni, se csajozni, semmi.
  Csak tanulás,képzés, munka.

  Na a szegények mit tesznek ezzel szemben?
  Végel Naplója nézd csak meg, tanulságos a ,,szegény” munkavállalók hozzáállása, no komment.
  Lehet te se tudod mennyi áldozat kell, hogy egy ember ott tartsoj ahol, fogalmad se lehet ezért nem tartjuk igazságosnak a többkulcsos adót, mert amíg kihajtjuk magunkat a munkával, kitanuljuk a belünk, addig a szegény bulika,piácska, a tanulás lesz_rása, ,,hol a munka hadd kerüljem” elv, válogatnak a semmire amikor semmi kompetenciája nincsen mindez SAJÁT MAGA HIBÁJÁBÓL.

  hú, barátom, nagyon el vagy tévedve.

  NEM AZÉRT NEM MEGY MINDENKI MÉRNÖKNEK, MERT LUSTA RÁ.

  NEM AZÉRT NEM MINDENKI SZÍNÖTÖS MATEKBÓL, MERT LUSTA TANULNI.

  NEM AZÉRT NINCS MINDENKINEK 148-AS IQJA, MERT ELITTA AZ ESZÉT.

  NEM AZÉRT SZÜLETNEK EMBEREK EGY ELCSESZETT BORSODI ZSÁKFALUBA MINDEN REMÉNY NÉLKÜL, MERT ODA AKARTAK SZÜLETNI.

  Igen, vannak lusta emberek IS. Azokat nem kell támogatni, sőt nem is szabad.

  Viszont sokan születnek olyan hátránnyal, ami miatt támogatni kell őket.

  Ez lehet borsodi zsákfalu, 90-es IQ, dislexia, mozgássérültség, halmozottan hátrányos családi háttér és ezer minden más.

  Ha erre annyi a válaszod, miért nem tanult mérnöknek, akkor te még semmit nem értesz a világból.

 • tedzse

  Ezt nem érted ez a baj.
  De próbáld ki iratkozz be mondjuk BME-re mérnöki szakra végezd el, munka mellett pl.
  Majd megérted mit beszélünk.
  Az,hogy nem vagyok fejlett nyugati országba való, mert nem akarom,hogy a slepp akik semmit se csinálnak csak tartják a markukat rajtunk nyerészkedjenek,hát igen nem nem akarom.
  Tamuljon szépen az a szegény, szerezzen egy jó szakmát(hegesztő pl).
  Tudod most majd jön, kihullik a fogad rák, … stb valami kifogás.
  Mindenbe lehet találni kifogást.
  Programozó pl begyik legstresszesebb szakma(állítólag,ezért mások a biztosítási díjak Amerikában), ott meg az infarktus meg ilyen betegségek lehetnek, mert igen kihajtanak minket hogyne, ami érthető is.
  Az a szegény hol fog neked még este 19 órakor egy meetinget letolni akár este 9-ig mivel időeltolódás van, vagy mikor megy el még maszekolni?
  Amúgy a nagy fejlett nyugaton a migráncsokat tartsd el.folyt.
 • tedzse

  Tehát nyugaton is gáz, hogy ott is a sok ingyenélőt tartsd el, migráncsok nekik kellettek élvezzék.
  Svájcban szerintem jobb az adózás, sokkal kevesebbett vonnak le összességében.
  Amúgy azért majmoztam Xmast, mert egy ostoba bábú, annyi esze mint egy maréklepkének, se idegen nyelven nem beszél plusz nem ért semmihez, de rombolni azt tud.


  Nem érted.
  Tudod akinek nincs kompetenciája,nem tanult hanem elbuftiskodta a sulit, lesz_rta az igenis örüljön,hogy viszonylag jól kereshet ilyen melókkal, mivel nem kell hozzá se ész se semmi tudás, az meg,hogy 60 fokban kell, hát igen.
  Szakmát kellett volna tanuljon akkor válogathat, de ne a markát tartsa a semire hanem huzzon el dolgozni, de látod ahogy látható a Végel oldalán, alkudozni, első napra se elmenni egy szó nélkül, kifogások keresése.
  Ez itt a baj, se tanulni se dolgozni nem akarnak csak kapni.

 • SzaboZ

  “Aki többet keres annak nagyobbak a lehetőségei is hogy segítsen másokon.”

  Aki többet keres, az így is többet adózik, mondjuk aki 3x annyit keres az 3x annyi szja-t fizet, és persze sokkal több áfát, illetéket, stb is.

  “te keresel 100e-t adózol 15e-t marad 85e. É n keresek 1 milliót, adózok 150e-t marad 850e. Nem értem milyen nehézségbe ütközik nekem ha 300e-t adózok és csak 700e marad. Ha ezzel az alsó rétegeken segíthetek akkor ez így rendben van.”

  Ha így gondolod, semmi akadálya, hogy a saját pénzedből segítsd az alsó rétegeket, közvetlenül, alapítványon keresztül, vagy ahogy jól esik.

  Vannak állatmenhelyek, hajléktalanszállók, és ezer más hely, ahol örömmel várják a pénzt.

  A szomszén bácsinak 200e Ft a nyugdíja, neki szerinted nem lenne elég 150? A logikád szerint ez “nem okozna nehézséget” neki.

 • tedzse

  Na igen ezt én is megkérdezném ezektől az emberektől.
  Meg mit tett érte, hogy holnap többet keressen?
  Milyen lépéseker tett meg?

  Amúgy a szolidaritásra van egy mondásom:
  – Ha azt akarod valaki függjön tőled adj neki halat.
  Ha azt akarod független legyen és önálló, akkor tanítsd meg horgászni.
  Tehát az OKTATÁS-ba kellene gondolkodnina szegények esetén, csak ez működik.

 • Tamás
  Egyetértek a cikkben leírtakkal, hogy érdemes visszalépni, de mit csináljak akkor, ha annyi a hitelem, hogy nem tudnám fizetni, ha visszalépnék? Akkor sem, ha nem lenne az évi egy nyaralás és minden nem letszükséges kiadást visszafognék. Számokban: nettó 700 ezer a jövedelmem, 320 ezer a havi törlesztőm es kb még 70 millió a hitel. Kevésbé stresszes (nem vezetői beosztás) munkakörben 400 ezret keresnék, tehát a hitelen felül 80 ezer Ft-om maradna, a kocsi üzemanyagot magamnak kell fizetnem a munkámhoz, tehat azon felül minden másra kb. 50 ezer Ft.
 • BlaZember
  Nem olvastál figyelmesen. Nem az a baj, hogy később fizetsz adót. Az se baj, hogy gyarapodsz. Az a baj, hogy az én adóterhem – mint kis keresetű – magasabb a tiédnél. Nem azért, mert nem dolgozom rendesen, hanem mert a munkám nem termel elég nyereséget, vagy mert nem termel semmit. Pedig lehet, hogy társadalmilag még hasznosabb is a munkám, és kevesebbet se tanultam nálad (pl tanár vagyok). Ennek a hátránynak a kiegyenlítése nem azt jelenti, hogy a jobb keresetűek pénze a szegényebbeknek van adva. Csak azt, hogy nincs még egy plusz nehezítésük a kis fizetés mellé.

  A pajszer se ment át. Nem én fogok bemenni hozzád, hanem tömeges elégedetlenség lesz a vége. A túlságosan szétszakadó társadalom ugyanis idővel hatalmas feszültségekhez vezet.

  És csak példát írtam. Bőven nem a haszonélvezője lennék egy progresszív adórendszernek.

  Többet keresni meg nem mindig éri meg, lásd a cikk.

 • Puffogok
  Off – belefutottam ebbe a videóba. youtu.be/u1rXNTbFm-s
  12:20 körül mondja Kevin, hogy 3 havonta csekkold, ha egy egyedi részvény ára a teljes portfoliod értékének több mint 5%-ára felmegy, akkor adj el annyit belőle hogy lemenjen 5%-ra az arány és vegyél abból a pénzből valami mást. (Ha jól értettem)
  Érdekes megközelítés, Miklós te látsz esetleg ebben rációt?
  (Én személy szerint egyedi részvényt nem igazán veszek, csak ETF, 1-2 poén részvényt tartok, de ez a videó elgondolkodtatott,hogy azokkal mi legyen.)

  Jó nagy hülyeség így első hallásra… 🙂

 • Puffogok
  ötletét támogatom, egy dühöngő cikk jó lenne 🙂
  Már csak azért is, mert pro-kontra egy csomó értékes komment is volt az adózás témakörben, jó lenne értelmes szinten tartani a diskurzust.

  Ami sztem állami szinten iszonyatosan fontos lenne az a kiszámíthatóság – legyen egy akár fél-egy évig tartó társadalmi vita, ez alapján alkossanak egy normális adórendszert amit utána akár a teljes ciklus alatt nem piszkálnak és az ember tudja, hogy 2 év múlva is pontosan ugyanígy adózik.

  – lehet hogy most jön a járőrszolgálat de hosszú távon nem tartható hogy nagy a szakadék. Ha túl sok olyan ember van akinek nincs mit veszteni, akkor benne van a pakliban, hogy kapát-kaszát ragadnak és akkor a minimálbéres őrző-védő se ér semmit.

 • naa
  Valóban, akik az szja-n vergődnek, nézzék már meg egyszer, akár egy bérkalkulátorral, hogy milyen elvonások és munkáltató terhek vannak munkabér után – az szja, főleg alacsonyabb bruttóknál csak egy kisebb tétel. Pl. rögtön ott van a 18.5% TB járulék (amiből 10% régen magánnyugdíjpénztáradba ment, ma ugye az is huss a fekete lyukba). Meg persze a bruttód felett a munkáltató által fizetett adó.
  Az szja-ra van a halom kedvezmény és adójóváírás is, ez a legkevesebb költségvetési szinten, ezzel a legkönnyebb nagyvonalúnak lenni is (politikailag meg is érné bármely kormánynak, máshoz is lehet nyúlni)

  Az áfa csökkentése fehérítene is, ha 27%-ért megéri elcsalni és kockáztatni valakinek, 15%-ért nem biztos, hogy megérné. Eleve a magánszemély se menne bele olyan könnyen, hogy “plusz 27%, ja akkor mégse kell számla…”
  A nagyobb tételek, drágább, import dolgok árába nem épülne be az áfacsökkenté

 • 2021
  Be van kötve a riasztó, 5 percen belül kivonul a járőrszolgálat, és mész a sittre.

  s addig az 5 percig meg kedvesen fog társalogni veled, megkínál a magával hozott bonbon-ból ….

 • Nacionalista
  Ehh. Eleve rossz beszélgetés, hogy milyen több adóval kell megoldani a különböző problémákat. Ma Magyarországon nem azzal van a gond, hogy kevés adót fizetne be az 1 milliós fizetésű felsőtízezer burzsoázia (lol), hanem hogy az adóforintok egy jelentős részét hülyeségre szórják el.

  Ezért is húz fel, hogy KariGeri első ötlete, hogy adózzunk bizony mégtöbbet. Én is örülnék a váltásnak, de ha csak ennyire telik akkor az kevés lesz.

 • Falfirka
  Ha ez nem lesz szállóige akkor semmi:
  olyan a fizetés, mint a gáz: mindig kitölti a rendelkezésre álló teret
 • Whalaky
  Hihetetlen, hogy a kétkulcsos adón megy a vita miközben MILLIÁRDOKAT lopnak el mindenki adójából havi szinten.

  Meg utáljuk azokat a mérnököket, informatikusokat, pénzügyi szakembereket, vezetőket, stb. aki bruttó 1 milliót mer keresni. Ez nettó 665 úgy hogy 200+rezsi egy valamire való albérlet Budapesten…
  Ezek az emberek 99,9%-ban külföldről hozzák be a pénzt, megdolgoznak érte, képezték, és képzik magukat, utánuk lehet csinálni. De gyűlölködni sokkal egyszerűbb.

  Közben osztogatják egymásnak a 2 milliós fizetéseket hamis érettségivel de az nem gond index.hu/belfold/2021/05/05/hamis-erettsegi-bizonyitvannyal-rendelkezett-a-sumegi-polgarmester-felesege/

  Nem beszélve arról hogy kitalálták egy adónemet (KATA) csak azért hogy legalább egy minimális adót fizessen be több 100 ezer ember.

  De igen a 2 kulcsos adót behajtani egyszerűbb hajrá küldjük el innen a maradék értelmes ember

 • Ekvi
  – “Egyébként Magyarország gyakorlatilag az egyetlen ország az EU-ban, ahol jelentősen nőnek a társadalmi különbségek”

  Ha társadalmi egyenlőség után vágyakozol, akkor a helyedben elgondolkoznék ukrán, iraki, vagy afgán letelepedésről. Ezekben az országokban nagyobb az egyenlőség Magyarországhoz képest:
  worldpopulationreview.com/country-rankings/gini-coefficient-by-country

  Nem is uniós ország egyik sem….

 • Kompót
  ha tényleg gáz lesz a pénz miatt. Ott a járőrszolgálat sem fog segíteni. Maximum téged kipakolni. Sokan azt hiszik, ha komoly válság lesz, akkor majd a fegyveres szolgálat megvéd. Hát nagyot tévedtek, mert nem fog árral szemben úszni. Egyszerűen nem éri meg neki, azaz az életébe is kerülhet vagy a családjáéba. Ezt te nem fogod tudni megfizetni neki és a hozzá hasonló embereknek.
 • GinTonic
  Second Wave:
  amit a fityesz épít, na az kommunizmus, és még feudalizmus. Vissza a múltba, ebből nem lesz előrelépés, akár akarják, akár nem, mert a rendszer kontraszelektált, az oktatás nem esélyt egyenlít és a színvonala is egyre romlik, egy őskövület, nem a tart lépés a korral
 • Marc3ll

  Azt az egyet felejted ki a számításból, hogy te miért keresel annyit és ő miért keres annyit. Mintha az valami sorsológép munkája lenne, így neked most igazságot kellene szolgáltatni vele szemben. Az szocializmus az egyéni felelősséget tagadja.
  A társadalom egy jó részének elég! a minimálbér és van egy másik része, aki heti fizetésnek (akár napinak) sem tartaná elfogadhatónak, ha nem azon dolgozna, hogy több legyen. Neki és a családjának, nem a szociális háló fenntartásának!
  Ismerek embereket, akik szorgalmasan dolgoznak és ha volt is szükség munkanélküli támogatásra, a 3 hónapot nem tudták kimaxolni, a családi pótlékkal is meg voltak elégedve, támogatások helyett inkább szabad munkavégzésre van igényük.
 • Joy
  SzaboZ, ha egy ilyen egyszerű példát nem értesz, hanem csak a saját orrodig látsz, akkor a társadalom nem sokat nyert azzal, hogy képezted magad.
  Az alacsony keresetű költése talán nem viszi ugyanúgy a gazdagságot? Pont az van a példában, hogy alapból nagyobb százalékban KÉNYTELEN visszaforgatni a pénzét a gazdaságba!
  Szomorú, hogy három negatív példát látva emberek százezreiről általánosítasz. Ha valóban te is olyan helyről jöttél, első kézből adhatnál másoknak inspiráló, valóban használható tanácsokat, ahelyett, hogy közülük kiemelkedve lenézed őket.
 • Hollós

  A gazdaság kifehérítésére – és a rendszerszintű ÁFA csalások kiiktatásra – már megvoltak az intézkedések. Fordított ÁFA, EKÁER, online számlaadat szolgáltatás. Ennek eredményeként az ÁFA adórés (meg nem fizetett ÁFA) 9%-ra csökkent, ami a legkisebb az EU-ban. Tehát, nincs mit fehéríteni egy rizikós kimenetelű ÁFA csökkentéssel. -2% ÁFA -500 milliárd állami bevétel. Gazdasági vagy politikai haszna? A befolyt 500 millárd elköltéséből meg megveszel kb. 1 millió szavazót magadnak támogatások visszaadásával.
  A KATA is a kifehérítést szolgálta, de mivel az online adózási rendszerek kiépültek, nincs már rá szükség. (Max. 3 éven belül kiiktatják szerintem, mint az EVA-t.)
  Pont az ÁFA csökkentés a legjobb példa, hogy miért nem költenek többet az eü.-re és az oktatásra. Óriási – kétségesen megtérülő – kiadások politikai haszon nélkül. Ami befolyik, az meg célzottan visszaosztható.
 • Főherceg
  Amúgy egyetértek azokkal a kommentelőkkel, akik szerint nem az adókulcsokat/adókat kell növelni, hanem szimplán nem kéne ellopni a befizetett adókat. Aki dolgozott valaha állami cégnél/közigazgatásban az látja, hogy milyen feneketlen pénznyelő az egész állam, a felelős gazdálkodás látszata nélkül (a társadalom nem is kéri számon, hogy hékás mire megy a pénzünk)
 • Csokismedve
  Mélyen tisztelt és kevésbé tisztelt kommentelő társak!

  Kéretik megköpködni az alábbi story-ért:
  -Egykori párommal, aki akkor még nem volt a feleségem, már jó pár éve együtt voltunk. Természetesen külön kasszán!
  Hogy miért természetesen? Azt az alábbi kis párbeszédből jól le lehet szűrni:

  -Viszonylag normálisan kerestem, látta kedvesem, hogy mennyi mindenre telik a fizetésemből. Nyilván túlkompenzáltam és megvettem minden felesleges dolgot magamnak.
  -Egyszer csak megszólalt, hogy őt igazából ez zavarja, hogy én mindent meg tudok venni magamnak, ő meg kb semmit sem.

  -Válaszom ez volt: Akkor keress többet!

  Ennyit a pénzügyi szolidaritásról. Megfogadta a tanácsomat egyébként, azóta viszonylag normálisan keres ő is.

  Na ezért fontos a külön kassza egy párkapcsolatnál, mert megmarad a felekben a motíváció.
  Amúgy a kommentekből meg lehet mondani, hogy kinél van külön vagy közös kassza. 🙂

 • BlaZember
  Ki beszélt szocializmusról? Nem keversz te valamit valamivel? Nem kéne minden propagandát benyalni…

  Az egy ordas nagy tévedés, hogy azért keres valaki jól, mert sokat tanult, vagy mert szorgalmas. Azért keres jól, mert épp most arra van nagy szükség, amihez ő ért. De ez változhat. Ennek iskolapéldája a szaki. Most jól keres. És 10 éve? Az egyetemi prof szerinted nem tanult eleget? Nem szorgalmas? Nem ért ahhoz, amivel foglalkozik? Dehogynem, csak épp a jelenlegi rendszer nem őt díjazza. Az a baj, hogy pénzben méritek a munka eredményét és értékét. Az ápolónő munkájának értéke sokszorosa az enyémnek, de én viszek haza sokszor annyit, mint ő. Legyen minden ápolónő IT-s?

  Én ma 50x(!) annyit hozok haza, mint 22 éve, amikor elkezdtem dolgozni. Ugyanabban a szakmában. Tapasztaltabb lettem persze, de alapvetően a világ kellett megváltozzon, hogy így legyen. Lehet ez visszafelé is.

 • tedzse

  Nem nem kell feltétlenül mérnöknek tanuljon, hanem SZAKMÁT amire van kereslet, ez nem egyelemű halmaz.
  Lehetne kőműves,asztalos,hegesztő, burkoló, PLC vagy CNC-s.

  Annyi lehetőség van,itt a mindsettel van baj.

  Olvass utána Dr Horváth József, roma származású, RÁKKUTATÓ, tudod honnan származik.
  A putriból, ahol a szipu, verekedés, a züllés meg sajnos egyébb finomságok mennek.
  Ő mégis akart ez a lényeg és az ország kiemelkedő kutatója.
  Nem kell kiemelkedőnek lenni de mindenki szerezhet szakmát, azokkal is tud boldogulni.
  Amikor egy mosógépszerelő kiszállás plusz kis javítás 20 alatt a telefont nem emeli fel.

 • MAK--> Revo/wise
  off: MAKbol EURot wisera es revolutra is ki lehet utalni? mintha korabban olvastam volna itt egy masik cikk alatt,hogy csak a wisera mukodik, de nem talaltam meg. utalt valaki mostanaban? Revolut egy fokkal praktikusabb lenne nekem.koszi.
 • naa
  @Hollós, na ja, és 2% áfacsökkentés nem is jelentene semmit – én se gondolom, hogy 15% lesz az áfa…

  De a fehérítés azért még nem fullos – hányszor hallod még mindig, hogy számlával vagy anélkül akarsz bármit megcsináltatni a ház körül, és a 27% a különbség… Hiába online a számlázórendszer, ha a vállalkozó nem ad számlát (a vevő meg nem kér, mert mit csináljon vele, +27%-ért cserében…)
  A lakástakarék felhasználásához kell számla, de ha áfával hasonlítod össze, már az se ösztönöz, az áfa annyi vagy több, mint amit a lakástakarékon a sok hókuszpókusszal meg adminisztrációval nyer az ember, Átlag Jóskának egyszerűbb, ha zsebre dolgozik neki valaki.

  Nemtom mekkora lehet a maradék számla nélküli szürkegazdaság, de azt gyanítom, jó kis áfacsökkentés kijönne belőle.
  Ha simán le lehetne vonni az áfás iparosszámlákat az szja-alapból, az is inkább hozna a fehérítés által. Szja 15%, áfa 27%

 • Treff

  A pályakezdő jogász kb semmire se jó. Szakvizsga után, de legalább 1-2 év tapasztalattal ér majd annyit, hogy megfizessék.
 • Masikmernok

  le lett írva sokak által, hogy hülye világot élünk. ezeket vagy elfogadja az ember, vagy tesz ellenük, pl jövőre választáskor. én megtanultam úgy élni az életemet, hogy a körülményekhez képest kihozom a legjobbat. ha ez azt jelenti,hogy pozíciót váltok, mert kiégek az agyatlan kollégáimtól, és mentálisan rottyon vagyok mert a csapatban _minden_ érdemi munkát nekem kellett vinni, akkor meglépem. most elégedett is vagyok az életemmel minden tekintetben. viszont Tőled eddig kesergést olvastam, de azt nem, hogy váltottál/fejlődtél volna. történt változás? kilátásban van?
  amit sabbaticalt említesz igen, én is érzem a szükségét, de nekem inkább évente 1 hónap elég lenne a gyerekkel-családdal tölteni a normál szabin felül.
 • Bwoah

  Nem tudsz rólam semmit, de azért tanácsokat osztogatsz nekem. Világosan leírtam, hogy nem a pénz miatt készülök arra, hogy belátható időn belül elhagyjam az országot, de azért úgy beszélsz hozzám, mintha valami retardált alkoholista lennék. Undorító vagy.

  A szalmabábjaiddal nem kívánok vitatkozni, csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy ha kimegyek a “nagy fejlett nyugatra”, ott én is migráns leszek ám! Ezt az információt próbáld megemészteni, tudom, nehéz, mert az M1-en ezt nem mondták el neked. Válasszal ne fáradj, nem fogok többet reagálni a böffentéseidre.