Az első összeomlás

Felnőtt és elkezdett dolgozni egy olyan generáció, amelyik még soha nem találkozott tőzsdei összeomlással. Az elmúlt 11 év a leghosszabb felívelő szakasz volt a tőzsdék életében, nem igazán tudtál olyan dologba fektetni, amin ne nyertél volna sok pénzt.

Sokan úgy szocializálódtak, hogy nekik ez a normál helyzet. Ha valaki 24 évesen elkezdett megtakarítani és ma 35 éves, ő bizony ebbe nőtt bele. Mindig van feljebb és mindig megéri a kockázatosabb dolgokba fektetni.

Emlékszem az előző, 2008-as összeomlás előtt is minden ügyfél végtelenül kockázattűrő volt, mindenki a tőzsdére akart befektetni, nem tudtad lebeszélni őket erről. Legyen akármilyen kevés pénze, azt a tőzsdén szerette volna kamatoztatni.

Pedig hát egyáltalán nem voltak kockázattűrők, sőt azt sem tudták, mi az a kockázat. Csak azt látták, mekkorát emelkedett a magyar tőzsde azokban az években és nem akartak ők sem kimaradni.

Aztán a legtöbbjüknek egy életre elment a kedve a részvényvásárlástól a 2008-2009-es összeomlás miatt. Túl kemény leckét kaptak elsőre és utána már akkor sem akartak a tőzsdére fektetni, amikor érdemes lett volna. Ahogy Mark Twain fogalmazott, az a macska, amelyik egyszer felugrott a forró kályhalapra, soha többet nem fog felugrani a forró kályhalapra. De a hidegre sem.

Hogy neked ne menjen el a kedved egy életre a tőzsdézéstől, elárulom neked, hogy semmi rendkívüli nem történt most veled. Ez a normál ügymenet része, ha úgy tetszik.

Az elmúlt 91 évben az amerikai tőzsdén tizenkétszer volt 30%-nál nagyobb esély és hússzor 20%-nál nagyobb esés. Vagyis átlagosan hét és fél évente aktuális egy 30%-nál nagyobb korrekció és négy és félévente egy 20%-os esés.

Másképp fogalmazva, a ma vagy 35 éves (maradva a fenti példánknál), akkor a következő 35 évben  még öt 30% feletti esést át fogsz élni és nyolc 20%-os esést.

Persze az első mindig nagyon fáj, mert soha nem gondoltad, hogy veled is megtörténhet és a te nehezen szerzett megtakarításod lesz részben semmivé a tőzsdén. Az emberek arra is mindig rácsodálkoznak, ha őket éri baleset, mert a tudatukban mindig csak másokat érhet ilyesmi, nem őket. S fontos, hogy most is ugyanannyi részvényed van, mint három hónapja. Veszteséged akkor lesz, ha eladod őket.

Ezzel tudni kell együtt élni. Hogy valamivel azért biztassalak is: ha ezer dollárt tettél 1929-ben 10 éves amerikai állampapírba, most 92 ezer dollárod lenne, ugyanezen idő alatt a tőzsdén 2,75 millió dollárod. Ennek a különbségnek az ára az, hogy átlag hét és fél évente jobb, ha egy jó ideig nem nézel rá, mennyit ér a befektetésed.

Ha nem bírod, nem neked való a tőzsde. Ha úgy érzed, tudsz együtt élni a kockázattal, akkor az első pofon ne vegye el a kedved, mert lesz még egy pár a következő 30-50 évben. Csak az elsőtől szoktunk igazán meglepődni.

Share

174 hozzászólás

 • veres

  Aki meg a pont válság idején végez az iskolájával és áll először munkába, az drámaian rosszabb kezdő fizetéssel, és lassabb fizuemelésekkel találkozik, mint aki a csúcson kezd. Évtizedek alatt, de lehet sohase se hozza be adott esetben az akár 1-2 évvel idősebb, ugyanolyan, de szerencsésebb társát.
  Ez van, ez is a piaci kockázat, amivel nem tudsz mit csinálni, hacsak nem vagy időutazó.
  Viszont van egy óriási különbség: az ember tudja, mikor vonul vissza, ezért az utolsó 10 évre átforgathatja a vagyonát biztonságosabb eszközökbe, kiiktatva a tőzsdei kockázatokat.

 • Bence
  “Ez miért érzelmi befektetés?”
  Azért, mert pl. az MSCI ACWI IMI indexben van 9000 db részvény, de te ráböktél 1 db részvényre, mert beleszerelmesedtél. Miért nem veszel a többi 8999 db-ból, miért pont 1 db-ot? Végignézted mind a 9000 részvényt, és ebből arra jutottál, hogy csak 1 db-ot érdemes megvenni?
  Ahogy írták előttem is, ez nem stratégia, ez szerencsejáték. Ennyi erővel kaszinózhatnál vagy lottózhatnál is.
  Már többen is írták rajtam kívül is, hogy először inkább képezd magad, ne hozz érzelmi döntést, aztán kéne csak tőzsdére merészkedni. Úgy tűnik, ezt nem fogod megfogadni. Legalább tanulópénznek jó lesz a dolog, majd legközelebb már okosabb leszel. Bár sokkal olcsóbb lenne más kárán tanulni, mint a saját károdon, de te tudod. Vedd meg ezt a szerelemrészvényt, égesd meg vele magad, legalább ha másra nem is, tanulópénznek jó lesz (bár drága tanulópénz az biztos).
 • headset
  Lehet, hogy kezdő a tőzsdén és azt sem tudja, hogy nagyságrendileg mennyi az adó és a jutalék: “Vagy rosszul gondolom és elvinné a jutalék meg az adó?”

  De a gondolkodása nekem nagyon tetszik:
  “…de a 1.3 milliárd dollár készpénzen ülnek, bezártak pár hotelt, a maradékot most adják ki a hadseregnek, orvosoknak stb.”
  Pl. a készpénzmennyiség fontos, mert hiába lendül fel a gazdaság, ha a cég közben csődbemegy.

  “1. Megveszem X áron.
  2. Ha eléri Y árfolyamot, akkor eladom
  3. Ha nem akkor megtartom (15-20 évig is akár)” (Vagy max. a válság elmulta utáni 5 évig?.)

  Az X és Y szinteket érdemes support/resistance és Fibonacci taktikákkal finomítani. Ha a fundamentális hajtóerők kifulladnak, a spekulánsuk hajlamosan ezeken a szinteken fordítani az árfolyamokat.

  A nagy tőzsdei nyereségekhez bátorság kell. Emellett nem az utolsó filléreit kockáztatja.

 • Bence
  még az irományodról eszembe jutott a Törhetetlen Ötvenek is, ezért érdemes gazdaságtörténetről könyvet olvasni, hogy lásd a múltbeli, mások által elkövetett hibákat. De az olyan híres történet, hogy még Kiszámoló is írt róla itt: https://kiszamolo.hu/a-torhetetlen-otvenek-vs-bovli-cegek/
  A törhetetlen ötven cégről sokkal jobb sztorikat találtak ki, mint amiket te leírtál a szerelemrészvényedről, sokkal hihetőbb és megalapozottabb sztorik voltak, hogy miért kell ezekbe a papírokba fektetni, mégis megégették magukat a befektetők a “törhetetlen ötvenekkel”. Amire te készülsz, az még sokkal rosszabb, te a “törhetetlen egybe” akarsz befektetni. A törhetetlen ötvenek legalább diverzifikált volt, te most ugyanazt a hibát akarod elkövetni, de 50-szeres méretben felnagyítva a hibát. Inkább mások kárán tanulj, azzal sokkal jobban jársz.
 • Karl
  Megérkezett a 360Ft-os euró a szuperállampapír MÁP Plusz jegyzőinek “nagy örömére”.
  Magyar állampapír felejtős.
 • expect

  “ha nem adod el az alacsonyabb áron, mint ahogy vetted, akkor még mindig megvan az esélyed, hogy eladd magasabb áron később, tehát, hogy profitot realizálj az árfolyamon.”
  “amíg nem adod el a részvényeidet alacsonyabb áron, nem buktad el a pénzed.”

  Jó, mondjuk ez nettó önámítás. Ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy a befőttes üvegben őrzött lakáseladásból származó 30 millió forinton nem buksz minden áldott nap, hisz ugyanúgy 30 millió forintod van, mint amikor eladtad az ingatlant és amíg nem költöd el a pénzt, még mindig megvan az esélyed, hogy majd jön egy deflációs hullám vagy beszakad az ingatlanpiac és jobb lakást vehetsz belőle, mint amilyet eladtál…stb

 • mamóka47
  Szerintem a tőzsdén nincs hosszútávú befektetés ,csak olyan ami kevesebbet ér mint amikor megvetted, és ezért azzal nyugtatod magad”””majd később jó lesz”””‘ Hát nem!!. PL: ki gondolta volna azt ,hogy egy IBM részvény 1999-ben 110USD vásárlása teljes bukta lesz!! 21 év és ma eladhatja 110USD-ért!! XEROX 1994-ben 17USD 26 év és már ér is 18USD!!! És az elmúlt 20-30 év az informatika időszaka volt.
 • Zabalint

  “1. Megveszem X áron.
  2. Ha eléri Y árfolyamot, akkor eladom
  3. Ha nem akkor megtartom (15-20 évig is akár)”

  Ez azért nagyon rossz stratégia, mert így hosszútávon a rossz papírokat tartod meg, és nem a jókat. Mert amelyik hamar (néhány éven belül) eléri az Y árfolyamot, annak jó eséllyel az az oka, hogy a cég vagy az ágazat jobban teljesít a többihez képest, ezért Y árfolyamnak még bőven fölé mehet az azt követő években. Te eladod, ok, realizáltál egy szép nyereséget, viszont a rossz részvényeken meg sok évig ülsz, amik a végén lehet hogy soha el nem érik Y árfolyamot, vagy csak olyan sokára, hogy addigra állampapírral jobban jártál volna.

  A másik probléma, hogy túlzottan direktben a fő válság ágazatokra akarsz játszani. Ez nagy kockázat, miközben az olyan ágazatok árfolyamai is sokat estek, amelyeket kevésbé érinti, mert a medve mindent visz magával lefelé.

 • Zabalint
  Folyt.
  Nem mondom, hogy a streaming szolgáltatót kell venni vagy a távmunkát segítő szoftverek fejlesztőit. Mert ezeknél meg hype lehet. De ezek és a luxushajós cégek, hotelek között is azért van bőven egy rakás ágazat, amelyek most ugyan estek, mint minden, de nem a legnagyobb vesztesei a járványnak, válságnak, és az általános pánikhangulat többet húzott rajtuk le, mint a hosszútávú jövőjük indokolná.
 • őszi éjjel

  Valóban vannak olyan tőkepiaci szereplők, akik kisebb eséllyel vesztik el pénzüket a tőzsdén, mint egy kaszinóban. De a hozzászólásaid alapján te klasszikusan a heurisztikus befektetők csoportját erősíted, na rájuk ez pont nem igaz. 🙂

  A diverzifikáció a legjobb barátod.

 • swingtrader

  A többség itt passzív befektető, annak ellenére, hogy jókat mondanak, ne hallgass rájuk, mert az ő tanácsaik a hozzájuk hasonló passzív befektetőknek szólnak, nem neked. Te úgy látszik, aktív akarsz lenni, ami egy egészen más út, más buktatókkal, más előnyökkel. Ők azt nem ismerik és félnek is tőle. Ők hosszútávfutók, te meg rövid- vagy középtávfutó akarsz lenni.
 • googyi
  @galagonya:

  “A diverzifikálásban gondolkodtam, de nem találtam más olyan részvényt, ami kellőképp kockázatos (most biztos hülyén hangzik, de kifejezetten kockázatos részvényt szeretnék venni, hiszen a kockázatban benne van a nagy árfolyam-emelkedés lehetősége is”

  Value (alulértékelt) vagy small cap (kicsi) cégek, amiket keresel szerintem. Ezt etf-ben is megveheted.
  Ezek kockázatosabbak, mint a részvények általában.

  Pl. MSCI World Small Cap ETF, MSCI USA Small Cap Value Weighted ETF

  Garancia ugyanúgy nincs, csak ezekkel kapcsolatban számítanak arra hosszú távon, hogy jobban fognak hozni, mint a többi részvény etf.

 • lvjtn
  márpedig amit írsz az baromság. ráadásul közveszélyes. ezt a blogot sok kezdő olvassa. azzal hülyíteni őket, hogy a veszteség nem veszteség ha becsukom a szemem pár embert könnyen bevihet a málnásba. kicsit próbálj már meg gondolkodni és felelőségteljesen posztolni. amíg a saját micsodád vered a csalánba, magánügy. ostobaságok terjesztése már nem az

  ha pedig tényleg nem hiszed el, h a bukó nem bukó amíg nem realizálják, próbálj meg elmenni egy befektetési alapot kezelni, és figyeld meg, mi lesz a sorsod, amikor a negyedéves jelentésben összehozol vastag mínuszokat. attól hogy becsukod a szemed, mások még látnak, a piac is

 • -nb-

  igen, csirkecsontból, meg kaksvérből jósoltam. Legalább annyira biztos, mint az itteni tőzsdetippek 🙂 Csak azt tudom fölhozni mentségemre, hogy többször odaírtam, hogy véleményem szerint.
  A feleződésről, szintén a saját véleményem, most csak arról, hogy miért gondolom ezt:
  Ha megnézed az EU-s átlagokat, akkor kb. Olaszország / Spanyolország van az “átlagon”. Az ottani alapanygárakat nézegesd. És az ottani munkabéreket szorozd 0.6-al (mi kb. ott vagyunk). Hangsúlyozottan SZERINTEM.
  A számítás bölcsészmérnöki kerekítést tartalmaz!!!
  Éstovábbá olasz nagyváros környékén 60 millió körül tudsz venni beköltözhető házat, olasz vidéken 20-40millió, ha nem különösebben “turistás” (jó,jó ez még 300 körüli EURnál volt igaz), forintban.
  Semmi részletet és jövőt nem tudok! és nincs mágikus kristálygömböm.

  Off: nagyon aggaszt a vírus, vigyázzunk magunkra és egymásra!

 • Kepe

  Ha nem probléma, hogy elveszted a pénzed és a nagy nyereség reményében egyedi részvénybe szeretnél befektetni, javaslom hogy mérd fel a cég hivatalos adatai alapján a valós értékét:
  Benjamin Graham írt egy nagyon jó könyvet a témába:
  moly.hu/konyvek/benjamin-graham-az-intelligens-befekteto
  Én nagyon kockázatkerülő vagyok emiatt egy érdekes stratégia alapján fektetek be, érdemes szerintem mindenkinek elolvasni lustaport.wordpress.com/2015/05/24/dinamikus-etf-portfoliok-a-forgalommal-szemben/
  Mióta ezt használom 5 éve, azóta nem vesztettem semmit a befektetéseimen. Jelenleg 100% kötvény a javasolt arány ebbe az évben
 • Dani

  Az én véleményem is csak 1 a sok közül, de jelentős vagyonnal ülök benn elég sok részvényben, diverzifikálva deviza / iparág szerint, fundamentumokat elemezve és negyedéves CEO riportokat olvasva / hallgatva így azt gondolom, hogy legalább annyi rálátásom van a kérdéseidre,h ezt nagyon nem kéne erőltetned. Az első hsz-od szinte minden kezdő bef.hibáit megmutatja, semmi tapasztalatod nincs de rögtön egyből 10M-val kezdenél 1-2 részvényre. Jelenleg te nem befektetőként működsz hanem spekulásnként.

  Ha nem okoz gondot 10M elvesztése, vagy felezése, akkor gyakorlatilag feleslegesek voltak a kérdések, tedd a pénzed abba amibe hiszel és vagy bejön vagy nem. Ha építkeznél szeretnél, akkor ezt a kapkodós megalapozatlan hozzáállást felejtsd el a saját jól felfogott érdekedben mert a sötétben tapogatózól és a cikket sem értetted meg ami kifejezetten nekd szól(na).

 • Kulombos

  Én hasonló nagyságrendű összeggel játszom tavaly év közepe óta, addig a Concorde-nál voltak alapokban a befektetéseim, de eljöttem Random Capitalhoz. Bence Balázs dolgait követem, a Patreon-on is, koronáig jó eredménnyel (már amennyire ilyen rövid idő alatt lehet jutni). Volt klasszis tipp is tőle, ami 35%-ot hozott, pont a vírus miatt (Clorox), de van amivel -75%-on vagyok (épp az említett Carnival hajós cég). Úgy döntöttem még tavaly, hogy kb. 500 ezres csomagokban veszek részvényeket és ETF-eket, EUR és USA egyaránt, van pár osztalékfizető magyar is, és pár részvénynél nagyobbak az összegek, ami most nem jó (pl. Telekom, MOL) . Sajnos idénre már kifogytam a tőzsdére vihető keretből, pedig lenne még tippem (pl. palladium ETF, ez ipari fém, még évekig szükség lesz rá, nem a pszichológia mozgatja, mint az aranyat). De csak óvatosan, mert lutri ez nagyon.
 • galagonya
  Igen, az idősebb korosztály kedvét jó időre elvették most a hajózástól szerintem is. A vírus az idősekre veszélyes és az óceánjárók törzsközönsége is az.

  “Whisky és sörgyártás, italok forgalmazása és házhoz szállítása, alkoholfüggőségről való leszokást segítő gyógyszereket gyártó gyógyszercégek”

  Van valami konkrét cég, amire gondolsz?

 • Töltött galamb
  @galagonya: értem, hogy nyerni akarsz, mégpedig sokat. Egy kérdésem van: miből gondolod, hogy te okosabb vagy, mint az eladók?
 • Otto

  MSCI World az kétharmad részben USA, szóval annyi erővel SP500-at is vehetnél.
  Szerintem inkább válassz ki egy USA, egy európai, egy Asia-Pacific, egy feltörekvő ETF-et és azok között oszd el egyenlően a pénzt.
 • Fox (nem az IT-s)
  “próbálj meg elmenni egy befektetési alapot kezelni, és figyeld meg, mi lesz a sorsod, amikor a negyedéves jelentésben összehozol vastag mínuszokat. ”
  Na, pont ezért halott ügy befektetési alapoktól kiemelkedő teljesítményt várni. A legkisebb tökösségért azonnal keresztre feszítik a dolgozóikat. Görcsölnek, hogy jók legyenek, miközben gúzsba kötik azokat, akik ezt összehozhatnák.
  Marha okos dolog akár évekig mínuszos poziban csücsülni, miközben a lehetőségek ott vannak az ember orra előtt.
  “Csak akkor veszteség, ha realizálod.” Persze, nagyon okos. Magyarázd meg ezt annak, aki éppen a 80%-os mínuszát nézegeti évek óta, mert nem volt elég vér a pucájábn, hogy 10% veszteséget bevállaljon, és máshova tegye a pénzét. Még az évtizedes raliban is vannak ilyen részvények, jó lehet tartogatni őket.
 • Karl
  361,61 egy euro.
  Amikor kijött a MÁP+, 330 alatt volt.
  Cirka -10% eurohoz viszonyítva.
 • Nagy Vonalakban

  “… Van valami konkrét cég, amire gondolsz?..”

  Nézz utána milyen sört isznak Kínában és az USA-ban, ez a két legnagyobb sörfogyasztó nemzet…meg mit isznak a németek/európaiak..

  A kínaiak egy jó ideig nem utaznak,
  legalábbis nem olyan tömegben, mindenhonnan ki fogják őket utálni…
  ráadásul a rendszer leköveti a mozgásukat és az otthon maradást fogja preferálni…
  otthon maradnak és marad a hétköznapi luxus: isznak..

  A németek sem fognak utazni,
  takarékos nemzet, most a válságban és utána évekig a tartalékokat fogják újraépíteni…
  a sörre viszont nem sajnálják a pénzt,
  a kultúrájuk része…

  Az amcsi nyuggerek pedig, akik eddig utazgattak,
  most évekig a szobájukban ülnek
  és a fejüket vakargatják,
  hogy történhetett ez meg velük…
  ez most mélyütés nekik, tisztára olyan, mint szeptember 11….
  egész nyáron a gumimedencéjükben fognak izzadni és sörözni…és viszkizni.

 • Tamás4
  “Jó, mondjuk ez nettó önámítás.” Nem, nem az. Hiába írjátok még le hússzor. De nem ismétlem önmagam.

  “márpedig amit írsz az baromság. ráadásul közveszélyes.” Figyu, ez egy fórum hsz, nem egy nagyközönség előtt kiterített fizetett hirdetés. Ha valaki az én hsz-m alapján ül 20 évig egy részvényen, az meg is érdemli, nem gondolod?:D És attól, hogy dramatizálsz, még nem lesz igazad. Egész egyszerűen más megközelítésben gondolkodunk, csak te képtelen vagy megérteni az enyémet, de ez a te bajod. “próbálj meg elmenni egy befektetési alapot kezelni,” Az, hogy egy-egy befektetési alapnál mik az (bizonyos szempontból irreális és valóságtól teljesen elrugaszkodott) elvárások, az tök irreleváns (nyilván ezt sem érted, hogy miért). Van néhány jó nevű, sok milliárd dollárral bizonyított guru(nyilván közveszélyesek), akik szánakozó mosollyal olvasnák a kioktató erőlködésed. I’m quit!

 • Dobi
  Ja, hát én is hetente egyszer nézek rá az egyenlegemre, mert többször minek… Nem érdemes túl sokszor elszomorodni, mert úgy maradsz 🙂 Szerencsére, nem kenyérre kell a részvénybe tett zseton, így megvárom a pozitív egyenleget, csak lesz még olyan…
 • dmry
  wsj.com/articles/trump-calls-for-new-2-trillion-infrastructure-bill-11585668373
  micsoda meglepetés, hogy érdemi megoldás helyett, megint atomot akarna dobni a hurrikánba
  miközben kezében a királyság, és annak majd összes kulcsa …
  remek:(
 • naa
  Ne bántsátok már a fiatalabbat. Szerintem pont jókor kezd viszketni a tenyere, csak nem kell elkapkodni, és művelődni azt kell. A tőkéje 25%-át tenné be részvényekbe most – ha az egészet elbukná (ami azért nem valószínű), akkor bukna annyit százalékosan, mint amennyit itt sokan bukhattak év eleje óta… (tisztelet a kivételnek, ill. utóbbi napokban ugye kicsit konszolidálódik a helyzet, de várjuk ki a végét)

  Inkább ki-ki 1-2 részvényt, amin legalább 50%-ot bukott ő maga, de most a pullback-ben sem adja el, sőt vett még, mert fundamentálisan rendben van, jó eséllyel életben marad, és hosszú távon jó lesz az.

  Ha ezután utána olvas egy kicsit 10-15 ilyen cégnek és amelyik esetleg tetszik neki is, azok között szétosztja azt a 25%-ot apránként, esésben, nem lenne az olyan nagy felelőtlenség.

  Senki se tudja mi lesz, de ha csak nézel, abból tuti nem lesz semmi (igaz mínusz se)

 • Moltiszanti

  És miért viszonyitod az euróhoz?

 • dmry
  trump lassan nyilvánosságra hozhatná , hogy uzsorakamatra ugyan, de a bolygó összes lakosának ad 1 millió dollárnyi „kölcsönt”, miközben megmondja mire kell fordítaniuk azt. be nem tartása esetén pedig kamatfelárral jutalmazza „renitenseket” .
  ja, vagy most is ez megy? S)
 • Nimfas Corporation
  galagonya:

  Ha ennyire nem fáj 10 Milla elbukása akkor írom a számlaszámom. Még fölös köröket sem kell futni érte! 😉

 • Miklós
  Az én őseim is földművesek voltak, de tőlük nem vettek el földet. Sok gyerek volt a családban és megoszlott a vagyon. Tőlünk most akarják elvenni, azt a keveset is ami van, hogy odaadják a mostani kulákoknak és/vagy újakat csináljanak. Talán az akkori kulákok is úgy jutottak a földhöz, mint a mostaniak: megkapták. Talán ez is egy ciklikus folyamat, mint a tőzsde – egyszer fent, egyszer lent. Viszont mi középen vagyunk.
 • Wow
  Ez komoly, hogy a kiszámoló blog komment szekciójának 90%-a egy bizonyos valaki, nem teljesen hihetőnek tűnő, történetével foglalkozik?? Az írásait olvasva valami sántít, és nem is az elsőre gondolok feltétlenül. Ha meg igaz az egész, akkor csak gratulálni tudok az egész gondolatmenethez. Tudod, tőzsdézzél!
 • Joy
  ezzel azt akarod mondani, hogy most érdemes MÁP+-t venni, mert majd visszamegy a forint 240-250 közé, ezzel verni fogja az eurós papírt?
  Kb ennyire értelmes kiragadni egy rövidebb időszakot és azzal példálózni.
  2005-ben 250Ft volt egy euró. Ha az elmúlt 15 évben olyan forintos papírt tartottál, ami évi átlag 2%-kal többet hozott az eurósnál, akkor 336-os árfolyamig jobban jártál. 3% felár mellett 390Ft-ig jártál jobban.
 • matetoth

  Az ÖNYP egy nem egy jó befektetés, mert nem valami szuper a költség mutatója (a tiednek milyen?) az alapjainak (és kockázatos a szabályozása). Akkor is, ha van rajta állami megtámasztás (vagy éppen pont emiatt). Alacsony kockázatú portfolióval várhatóan veszíteni fogsz, de ha csak 10%-al olvadt a pénzed, felülteljesítetted a tőzsdét.

  Ha pénzt is szeretnél keresni, akkor sajnos magadnak kell befektetni (és ekkor is lesznek várhatóan -30%-os bukták) vagy állampapír.

 • ttamas
  Sziasztok!

  Ma inkább PMAPot, vagy MAP+t vennétek?
  Visszanézve a válság évei alatt magasabb volt az infláció, így a PMAP felé hajlok.
  Szerintetek melyiket érdemesebb?

 • HUF
  Emberek, kinyírják a HUF-ot. 2 hét alatt 10% bukó MÁP+-ban tartott megtakarításon.
  Nem fognak kamatot emelni, mert már nem lehet. Beindult a HUF spirál….
 • béla
  nem értem mi értelme összehasonlítani a mápot az euro árfolyammal. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Az egyik állampapír befektetés a másik devizakockázat. Mi értelme azt mondani, hogy mekkora bukta a máp a devizához képest?
  Ilyen alapon azt is lehetne mondani hogy a máp micsoda rossz befektetés, miért nem aranyba fektettünk egy éve, mert az meg plusz 20% ment….
  Körtét hasonlítunk össze az almával, szerintem ez két különböző befektetés típus, vagy rosszul látom?
 • matetoth

  értelme semmi, csak vannak emberek, akiknek két befektetés létezik (a kockázat meg időtávok olyan dolgok, amiket nem látnak, így nem is léteznek), így az összehasonlítás helyes. Vegyék az eurót, amíg van, mert egyszer elfogy, s akkor nem lesz!
 • Karl

  Mivel importáló ország vagyunk, egy meglóduló infláció és egy gyorsan 10%-ot gyengülő Ft együtt olyan kombináció lesz, hogy felkötheti a gatyát mindenki.
  Megint az járt rosszul, aki megtakarított és forintban.
  Ha 10-11 évvel ezelőtt a 300 Ft-os eurónál le kellett volna mondania az akkori kormánynak, akkor a mai 366Ft-os árnál mit kellene tennie?
  Kamatot nem fognak emelni a hitelesek miatt, ezért Ft-ból szerintem menekülni kell, mert gyorsan meglehet a 400 is.
 • H.Péter
  Na ha az Euró marad ezen az árszinten akkor már csomagolok is és a válság leültével távozok külföldre.
 • HUF
  @béla akkor elmagyarázom: mindkettő befektetés. Aki HUF-ban van (gondolom 99%-unk) annak most 10%-kal kevesebbet ér a vagyona mint Jürgennek 200 km-rel arrébb. Sem fundamentálisan, sem spekulatív alapon nem látszik erősödés lehetősége.
  Én kimondottan szarul élem, meg, hogy több milliót buktam 2 hét alatt. Be kell látnom sz@r döntést hoztam mikor MÁP+ ba fektettem megtakarításaim 98%-át. Erősebben kellett volna diverzifikálni, a felvetésem arra irányul, hogy lehet még mindig nem késő? Csak amíg ezt a bejegyzést írtam újabb 1% bukta… a tempó ami ijesztő!!!
 • Attila
  Miklós javaslatára miszerint 10M felett már másik devizában is megtakarítunk, a nyáron terveztem volna kivitelezni.
  A mostani válság kicsit közbeszólt, többen mondják érdemes átváltani, többen azt hogy nem, én egyelőre kivárok, aggódva figyelem a zuhanást (már 367) majd később kiderül jól döntöttem-e.
  De az biztos ha ennek egyszer vége, alaposan megfontoltan döntök melyik devizába, melyik másik országba viszek pénzt.
 • Csigabiga

  Mihez képest 10% bukó?
  Mi az a HUF spirál?

  Ezen a blogon annyi a spekuláció, hogy ép eszű ember már tájékozódni sem tud belőle. Őrült elméletek tárháza lesz, mely végén 100-ból 1 valaki mondhatja, hogy “na ugye megmondtam”.

  De tessék, én is beállok valamilyen módon a sorban. Newton harmadik törvényétől kezdve, az ár apályon keresztül az emberi érzelmekig (ez utóbbi szerintem a pénzpiac alapja) minden egy rúgóra jár. Teljesen felesleges menekülni, rettegni, pánikolni bármitől is és ilyen hatások alatt bármilyen döntést hozni. Másrészt meg teljesen felesleges egzakt kijelentéseket tenni, egy teljesen ismeretlen jövővel kapcsolatban. Lassuló üzemmódban van minden, szükség volt már rá, tessék hozzá adaptálódni. Bizonyos emberek / politikusok még persze azt hiszik, hogy erősebbek mindenkinél, de majd ők is elfáradnak egy idő után. Semmi rendkívüli nem történik most, lehet lapozni.

 • Bence
  Sziasztok,

  Ki mit gondol, mennyire kockázatos termék jelenleg a CSOK és babaváró hitelt? Személyes kockázataimat ismerem, tudom mit jelenthet egy munkahely elvesztése, sokáig bevétel nélkül maradni, jelenlegi ingatlanpiaci árak stb… Viszont egy dolgot furcsállok, hogy sokan ódzkodnak ezektől a termékektől is, mivel hitel. Én stabil konstrulciónak tartom őket, jelentős infláció vagy negatív bankközi helyzet sem tudja erősen rontani a kondíciókat(esetünkben OTP). 20-as éveim közepén járok, még nem éltem át testközelből gazdasági válságot, nem látom mi az amivel nagyon ráfaraghatok ezen hitelek esetén. Előfordulhat, hogy elszáll az alapkamat, és hiába van 20 évre lefixálva a hitelkamat 3%-on, a bank egyoldalúan ezt sokszorosára módosítja?

  Mit gondoltok, lehet valami buktató, amit mi nem látunk?

 • valaki I.
  Kulombos
  2020-03-31 at 17:46

  Én bírom a csávót nagyon jó a stílusa, de még nem láttam olyan videóját amiben ne az lett volna a konzekvencia, hogy vegyét 😀

  Nyilván ha nem megy csődbe és a végtelenségig tartod akkor lesz olyan pont amikor nem lesz bukóban a vásárló.

  // közben 368,95 az euró de mivel nincs árfolyamcél semmi pánik :DDD

 • Karl
  369,65 Ft/EUR
  MNB pedig csak vár és vár…
 • Bence
  Ha valakinek prémium magyar állampapírja van, akkor az követi az inflációt, tehát egyelőre nem lehet gond, hogy gyenge a forint, mert ha el is száll az infláció, akkor is leköveti. Nyilván akinek euróban van részvényalapja külföldi részvényekkel, az sem jár rosszul a gyenge forinttal, sőt annak még jobb is. A magyar állampapír plusz már gázosabb, ha a gyenge forint miatt meglódul az infláció, az lenullázza a magyar állampapír plusz reálhozamát.
  Viszont hosszú távon akinek forintja van, ha így marad az árfolyam, akkor rosszul járhat. Ha abból indulunk ki, hogy EU tagok maradunk, akkor egyszer be kell vezetni az eurót, viszont ha ilyen gyenge árfolyamon sikerül átváltani a bevezetéskor a forintot euróra, akkor mindenki érezni fogja a gyenge forintot, akinek forintban van pénze.
  Persze az is lehet, hogy még 40 év múlva sem lesz nálunk euró.
 • HUF

  HUF spirál:
  – az alacsony kamatszint miatt finanszírozó deviza lett a HUF. Érdemes itt hitelt felvenni, átváltani és magasabb kamatra kihelyezni külföldön. A visszaváltásnál pedig az árfolyamnyereség extraprofit. A folyamat öngerjesztővé tud válni.
  – Az MNB-nek van árfolyamcélja (folyamatosan gyengülő). Ha a kamatot beégeted akkor egy nyitott gazdaság az árfolyamon fog korrekciót végezni
  – ha a várakozások elérnek egy kritikus ingerküszöböt, megindulhat a tömeges EUR-ba menekülés (ez még nincs)
 • L70

  Kérdezd meg azokat, akik a 80-as években 3%-ra vettek fel lakáshitelt.

  Egyszer csak eljött 1991. január 1, és hirtelen 15% lett az a kellemes kamat.
  1993-ban visszaesett 12%-ra.
  Aztán eljött 1995. január 1, és már 25% lett.

  Az alkotmánybíróság pedig az egészet helyben hagyta, hogy a körülmények előre nem láthatóan megváltoztak, ezért igenis lehet változtatni.

 • Bence

  Igen, pont az ilyen esetekre gondolok. Én még nem éltem át ilyet, viszont hiteles forrást nem találok ezekre az esetekre vonatkozóan. Az, hogy valaki így emlékszik vissza, az nem teljesen fedi a valóságot, hisz millió+1 dolog lehetett leírva a szerződésükben. Engem az érdekelne, hogy vajon a mai szerződési feltételek mennyiben változtak ezekhez képest, mégis mennyire jelent tényleges támaszt az állami garancia(khm, igen, tudom..).