Az ingyenes bankszámlákról

Update: Újabb cikk a témában: //kiszamolo.hu/bankszamla-miert-fizetsz-ha-ingyenes-is-van/

Úgy gondoltam, írok egy rövid kis szösszenetet az ingyenes bankszámlákról, mire érdemes figyelni.

Konkrét cégneveket nem írok, ha valakit érdekel a dolog és nem ismer rá a saját számlájára, írjon egy mailt a kiszamolo kukacindamail.hu címre.

A bankszámla nem egy olcsó mulatság, bár elsőre annak tűnik. A havi 300-400 Ft számlavezetési díj mellé még sok apróság járul, ami a végén egy csinos éves összeget eredményez.

Nagyon sokan lustaságból, vagy érdektelenségből nem keresnek másik megoldást, pedig ezzel éves szinten 8-12 ezer forintot is megspórolnának.

Egyre több cég hirdet “ingyenes” számlacsomagokat. Néhány banknál ki van adva, hogy erre tereljék át az ügyfeleket, más banknál pont fordítva, csak akkor hívhatják fel a figyelmet a lehetőségre, ha az ügyfél el akarja vinni a számláját.

Ha már Ön is megunta a bankszámlája költségeit és váltana, adnék néhány támpontot, mire figyeljünk.

– Mi a feltétele a díjmentességnek? Ez általában egy összeg havi beérkezése, jellemzően 120-150 ezer Ft. Van, ahol fizetésnek kell lennie, van, ahol ez nincs kikötve. Van, ahol egy összegben kell érkeznie, máshol maximum kettő összegben, egyéb helyen ez nem szempont. Egyik helyen elfogadják a pénztári befizetést, máshol utalásnak kell lennie.

– Mennyit kell fizetnünk, ha valamelyik hónapban nem teljesül az ingyenesség feltétele? A skála a 400 Ft-tól a büntetésnek is beillő 3.500 Ft-ig terjed.

– Pontosan mit tartalmaz a számlacsomag? A legtöbb helyen a bankkártyát például nem! Vagy maximum az első évben ingyenes, egyébként a legolcsóbb kártya is 1800-2000 Ft. Van, ahol a számlakivonat postaköltsége is külön költség, vagy az internetbank havi díja nincs benne, esetleg maga az internetbank aktiválása egyszeri 5 ezer Ft.

– Tudok-e pénzt befizetni a számlámra és mennyiért? Lehet, hogy meglepő, de van olyan bankszámla, amire nem lehet pénzt befizetni.

– Hol és mennyiért tudok pénzt kivenni? Van, ahol csak saját automatából, csak havi két alkalommal, van ahol kétszer bármilyen automatából, egyébként korlátlan számban saját automatából, van, ahol semmilyen korlát nincsen. Ahol a saját automatából ingyenes (ez a leggyakoribb), mennyi automatája van a cégnek és ez milyen messze van az otthonomtól vagy a munkahelyemtől?

– A havi díjon kívül mi ingyenes még? Utalások, csoportos beszedési megbízások, pénztári ki/befizetés, internetbank, számlakivonat postán, bankkártya, stb.

Külön szeretnék szólni két elterjedt számlacsomagról. Mindkettő van a családban, ezért saját tapasztalatból is tudom. 🙂

Az első nagyon jó kis csomag, az ingyenesség feltétele 150 ezer Ft egyösszegű megérkezése a számlára a szempont. Ennél a csomagnál a gond a nem teljesülés összege, ami havonta 3.500 Ft. A mai tb szabályok szerint, ha valaki egy adott hónapban beteg, szinte biztos, hogy alatta marad az összegnek és hiába pótolná ki a pénzt, nem teljesül az egyösszegű fizetés, tehát marad a büntetés.

A másik egy készpénz nélküli bank számlája. Ez a készpénznélküliség elsőre tök jónak tűnik, mert így olcsó tud lenni a cég. (Se biztonsági őr, se trezor, se pénzszállítás, se ATM, stb.) De nagyon hamar nagyon frusztrálóvá válik, ha nagyobb összeget akarok ki vagy befizetni. Ugyanis befizetni egyáltalán nem lehet(!), a kifizetés minden esetben pénzbe kerül (szó sincs ingyenes felvételről) és nagyon sok bank korlátozza az idegen kártyával felvehető maximális összeget. (Az előző munkahelyemen ez a limit 300 ezer Ft volt. Képzeljük el, hogy felvennénk 5 milliót 300 ezrével…)

Ezen kívül is nagyon alacsony a színvonal. SMS szolgáltatás nincs, csak napi egyenlegközlés (azaz másnap reggelre tudom meg leghamarabb, ha valaki a neten leürítette a számlám), a fiókokban a hölgyek nem látják az egyenlegemet, csak telefonon tudok kommunikálni. A számlanyitás 2000 Ft, az internetbank további 5000 Ft.

Végére a legjobb: ahogy a mobilszolgáltatók is adnak kedvezményt egy-egy cég dolgozóinak, ugyanúgy a bankok is. Vannak speciális lakossági számlacsomagok, amik céges keretszerződésekhez vannak kötve. Ez a szerződés a céget semmire nem kötelezi, a bank a munkavállalókkal köt szerződést.

Egy ilyen csomag leírása: havidíj, kártyadíj, utalási díj neten és telefonon, csoportos beszedés, állandó átutalás, kártyás készpénzfelvétel mind-mind nulla forint. Feltétel: havi 75 ezer Ft akármilyen jogcímen, akárhány részletben érkezzen a számlára. Nem teljesülés esetén abban a hónapban 400 Ft a díj. Egyetlen feltétel: legalább 5 munkavállaló kössön szerződést.

Egy átlagember semmiért nem fizet gyakorlatilag egész évben.

Ha érdekel ilyen csomag a cégednél, szintén írhatsz egy mailt. Írd meg azt is, kit kellene keresni a cégednél.

Remélem, segítettem. 🙂

Amennyiben tetszik a blog, legyen követőnk a facebook-on, hogy mindig értesülhessen az új bejegyzésekről: http://www.facebook.com/kiszamolo


Share

9 hozzászólás

 • N.N.
  *harvy666:*
  Hadd tippeljek, a masodik bank az Axa ugye? :)<br />
  veluk tokeletesen megvagyok elegedve,alapvetoen a forgotokemet tartom naluk amire alapkamat-0,75% pénzt is kapok havonta lekotes nelkul<br />
  <br />
  az egyetlen gaz veluk hogy betartjak azt a torvenyt hogy nem lehet szerencsejatekra magyar bankoknak penzt utalni ezert nemtudom megvenni a heti lottomat az o kartyajukkal 😀
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @harvy666: Semmit nem mondhatok. :)<br />
  <br />
  Én nagyon nem vagyok velük megelégedve, mert olcsók, de oka van annak, hogy miért.<br />
  <br />
  Azért egy sms szolgáltatás a költött összegről, vagy ha valaki próbálkozik a kártyámmal az interneten, azért ma már elég alapnak kellene lenni.<br />
  <br />
  Vagy ha bemegyek a fiókjukba, lássák már a hölgyek a számlámat, ne a telefonhoz kísérjenek oda.<br />
  <br />
  Arról nem is beszélve, ha szeretnék komolyabb összeget felvenni a számlámról, na az nem működik.<br />
  <br />
  Internetbank ötezer forintért? Az azért viccnek is kemény.<br />
  <br />
  Na, szóval van miért szeretni őket (látraszóló kamat pl.), de elég sok mindenért meg nem.
 • N.N.
  *awsedrftg:*
  AXA, hát nem tudom milyen a bank, de mint magánnyugdíj kezelő…..1998-ban kötelezően léptem be a rendszerbe (ugye akkor még nem így hívták). Jelenleg 4 millió forint fölötti számlaegyenleg mellett a reálhozam amit fizetni fognak 0 Ft!!! Nulla forint!! Rendben, hogy a legkockázatosabb növekedési portfolió (hosszú távra ők ajánlották és tettek bele automatikusan), na de 12 év alatt 0 Ft reálhozam több mint vérlázító, akkor amikor az átlagos 1 milliós számlaegyenleg mellett 80 ezres reálhozam kifizetése várható…Szóval AXA számomra vörös posztó!
 • N.N.
  *Edizon:*
  Számomra az Unicreditnek a VDCS TOP számlacsomagja megfelelő, bár nem ingyenes, de sokminden ingyenes. Saját ATM-ből Európában ingyen vehetek fel, ingyenes devizaszámla, értékpapírszámla,látraszóló kamat jegybanki alapkamat volt, mostmár csökkent :(. Valutát középárfolyamon válthattam, de sajnos ez is megszűnt :(. Ennél jobbat még nem találtam: <a rel=”nofollow” href=”http://www.unicreditbank.hu/system/fileserver.html?file=/Maganszemelyek/hirdetmeny__kondicios_lista/vdcs_top_kondicios_lista_20110701.pdf&type=related”>www.unicreditbank.hu/system/fileserver.html?file=/Maganszemelyek/hirdetmeny__kondicios_lista/vdcs_top_kondicios_lista_20110701.pdf&type=related</a>.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Edizon: Akkor te vagy az Uninál dolgozol, vagy a Richternél, vagy az Audinál. :)<br />
  <br />
  Kb. 5-6 cég kapja meg ezt a díjcsomagot MAgyarországon, mert minimum 1500 fő belépése a feltétele. A havi díja 400 Ft, kapsz látraszólóra MNB kamatot.<br />
  <br />
  Van olyan csomag, ahol már 5 főtől lehet igényelni, nincs havi díja, ugyanúgy ingyenes (szinte) minden, de látraszóló kamatot csak a főnökök kapnak, ők is csak 3-3,5%-ot.<br />
  <br />
  Szerintem 5 főt egy cégnél összeszedni nem egy nagy kaland nulla forint havi díjért, és ingyenes utalásért.
 • N.N.
  *zoli913:*
  Üdv<br />
  <br />
  Nekem nincs gondom az A..val, a kezdeti 5000 forintos díj visszajött a látraszóló kamatból. A pénzfelvétről annyit, hogy valóban fizetős, de van kp-s bevételünk, így a kp igényt abból fedezzük. Egyszer kellett felvennem nagy összeget, azt hittem az automata ki sem fog ennyit adni. Netbankon beállítottam a kp.limitet, majd sikerrel felvettem. És pont annyiba került, mintha 10000 forintot vettem volna fel.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @zoli913: nem mondom, hogy sose lenne nekem se, hiszen van A. számlám. De azért jópárszor kiderül, miért is olyan olcsó. Olcsó húsnak híg a leve.
 • postakocsis
  Nekem OTP Tempo számlám van.nagyon magas költségekkel.A MagnetBank valamelyik csomagjában gondolkozom.Melyiket érdemes választani?Megbízható bank?Mi az,hogy a számlavezetési díj 0-1000Ft.-ig lehet? Egy csomó kérdés,nem tudok dönteni,kérlek segítsetek,köszi.
 • Kiszmol
  pont most akarok erről írni. A pont most azt jelenti, a következő két hétben 🙂

  Addig is írd meg a kiszamolo@indamail.hu ra, mennyit keresel, hányszor veszel fel pénzt, hányszor utalsz, neten-e, stb.

  A legegyszerűbb: gyűjtsd ki a költségeket az utolsó havi számládról