Babaváró hitel befektetése

Újra előjött a nagyszerű ötlet, hogy a babaváró hitelt vegyük fel és fektessük be Állampapír pluszba akkor is, ha nem akarunk gyereket, mert úgymond 12,5%-os hozamunk is lehet rajta.

Tele is lett a postaládám a kérdésekkel.

A múltkor is megbeszéltük, hogy van egy hatalmas ferdítés a cikkben, méghozzá az alternatíva teljes figyelmen kívül hagyása.

Józan paraszt ésszel: Ha hitelt kérsz X% kamatra és befekteted Y% kamatra, akkor a te hasznod egyenlő Y-X%, mínusz költségek és adók. (A kockázatoktól most tekintsünk el, pedig az is van, ugyanis azért kérek kölcsön egy banktól, hogy másnak kölcsönadhassak. Aztán ha nem tudod fizetni az egész mutatványt végig, akkor hamarabb ki kell szállnom. Az állampapír lépcsős kamatozása és a visszaváltás miatt csúnyán bukok. Az állampapír kemény öt hónapja kamatadómentes. Ha újra lesz kamatadó jövőre, szintén hatalmas a bukó. Esetleg nem kapsz lakáshitelt a 10 milliós kölcsön miatt. S hol van még az államcsőd esélye vagy az egyéb törvényváltozások. )

Hogyan jön ki mégis a hatalmas nyereség? Az benne a trükk, hogy talán szándékosan elfeledkeznek arról, hogy amit 5 év alatt folyamatosan a hitel havi törlesztésébe fizetek be, azt magamnak is befizethetném ugyanúgy Állampapír Pluszba és akkor én kapnék kamatot rá 60-59-58-57 stb hónapra. Ekkor kapnék bő 360 ezer forint kamatot mindenféle hitel és egyéb nélkül.

Ha erről az “apróságról” nem feledkezek el, mindjárt közel 40%-kal kisebb a valódi hasznom.

Kevésbé kattintáshatékonyan a lényeg: a hasznom a kifizetendő 1,16% (jelenlegi ötéves állampapír hozama) 130%-a plusz 2% kamat (összesen jelenleg 3,5%), további 0,5% garanciadíj a még fennálló tőketartozásra és a 4,95% elérhető kamat az Állampapír Pluszon. Persze ez sem rossz, mivel kezdetnek nem fektettem be semmit, utána is csak a havi törlesztőket, de még egyszer: a havi törlesztőket magamnak is befektethettem volna s akkor mindjárt 360 ezerrel, vagyis közel 40%-kal kisebb az előnyöm a konstrukción. Ezt figyelembe véve az összes hasznom az egész mutatványon 10 ezer forint mínusz a költségek havonta, ezért veszek fel egy tízmilliós hitelt és adom kölcsön másnak, vállalom annak minden kockázatát és maceráját.

A cikk címe lehetett volna az is: Ön felvenne 10 milliós hitelt havi 10 ezer forint nyereségért?

Ezt hatalmas összeget, néhány ezer forintot havonta takarítsd meg inkább valami máson és akkor ugyanott vagy egy 10 milliós eladósodás nélkül.

Remélem több levelet nem kapok a témában. 🙂

Ha már úgyis jön a gyerek, olvasd el ezt is.:

Babaváró hitel: még nagyobb nyereség

Share

110 hozzászólás

 • Yoda
  Hűha, van baj.
  Kiszámolta a portfolio az IRR-t, ami ennyi és kész.
  Ez egy pénzügyi tény, nem pedig vita tárgya, bárki ki tudja számolni.

  Mi is volt hat éve egy cikk címe itt? “17%-os kamat kockázatmentesen? Tessék.”

  Mindenki döntse el magának, hogy melyik hatásvadász cím. A portolio IRR számítása nekem is soknak tűnt, de kiszámoltam és kijött.

  Szóval az a baj mostanában, és ez már több ízben kiderült, hogy kiszámoló lehetetlen bármiről meggyőzni. Megvan a saját igazsága, és mindenki fogadja el. Régen sokkal jobb blog volt.

 • Kiszamolo
  Yoda, nem tudom, a cikket olvastad-e?

  Mondta bárki bárhol, hogy matematikailag nem jön ki a 12%?!

  Mert nem.

  Nem lehet, hogy te lettél figyelmetlenebb olvasó?

 • V.A.Laki
  Egy darabig en is neztem a vonatkozo cikket, eleg kusza. Az a penzvaltos csalas jutott eszembe, amikor oda-vissza valtogatjak a penzt a penztarossal, mig vegul fogalma sincs, eppen mit kell adnia.

  Az “arbitrazs”, az ingyen penz amire mindenki vagyik, az az 5% es a 3,5% kulonbsege alapjan 1,1 millio, ugye (1,05^5-1,035^5)*(10 millio). Es ehhez kell havi 45 ezrevel 5 ev alatt aprankent 2,6 milliot letenni. Ugye mashogy hangzik, hogy a befottesuvegbe gyujtve 2,6 milliod lesz, aprankent allampapirt vasarolva 3,1 milliod, hitelfelveteles csodamutatvannyal meg 3,7 milliod. (Lehet, hogy egy-ket tizedet elszamoltam, de a szamok kb. ezek.)

  En is erzek ellentmondast abban, hogy havi 10 ezer forint extratol elalel valaki, es kozen tiz misivel gurigazik. Ha kicsi penze van, akkor nem jatszik a nagy penzzel, ha meg nagy penze van, akkor meg nem vesztegeti az idot ilyen hulyesegekkel.

 • Norbi
  Nálam ott bukott meg a pénzcentrumos cikk, hogy nem számol a 0,5%-os garanciadíjjal! A havi 45800 Ft-ból ez kb 4100Ft, így az 5 év alatt visszafizetett tőke nem 2,5 MFt, hanem kb 250eFt-tal kevesebb!
 • J
  Miklós, és mit mondanál arra az élethelyzetre, ha a pár valóban szeretne 5 éven belül gyermeket, nem is okozna problémát a havi 50e Ft hiteldíj fizetése, és így vennék fel a babavárót befektetési célból, legalábbis az első 3-5 évben kizárólag erre a célra?
 • Spurdisznó
  A hatodik érzékem azt súgja, hogy valami nagyon kezd félremenni, amikor az emberek arról beszélnek, hogyan lehet támogatott hitelből állampapirokat venni. Az még elmenne, ha arról lenne szó, hogyan lehet hitelből válalkozásokat indítani, esetleg autót, saját lakást venni. Ezeknek legalább megvan a lehetősége, hogy indirekt módon valódi értéket teremtsenek.

  Ilyen hitelből-befektetés és profit nulla munkával, nulla kockázattal sztoriknak egy jól működő (piac) gazdaságban illik elég gyorsan megszünniük, számomra ennek valamilyen arbitrázs jellege van. Rosszabb esetben jókis lufi formájába mehet át az egész.

  Amúgy gondolatmenetével egyetértek, hiszen logikusnak hangzik, hogy alternatívaként ugyanazt a terméket vizsgálta meg.

 • Spurdisznó

  Ha már ennyire képben vagy, bank alkalmazottnak van valamilyen érdeke, hogy ilyen hitelből-állampapír üzletekre felhívja az ügyfelek figyelmét?

  Esetleg bonusz, valamilyen céges, csoport target, vagy “jómunkásember” kategóriába kerülhet aki ebben hatékony?

 • yimshagin
  “Ha ki kell szállnod valamiért a hitelből, az állampapír-befektetés rendelkezésre áll szinte teljesen likvid fedezetként.” Tehát amit ki kell fizetni esetlegesen visszaváltási költséget, azzal sem kell számolni, ahogy az alternatíva költséggel sem? És azzal sem, hogy máp+ az elején (amikor esetleg ki kell szállnod a buliból) némileg kevesebb hozamot termel, mint az 5. évhez közeledve?
 • 9 millio
  Ha a felvett 10 millióból, csak 9 milliót fektetsz be, a fennmaradó 1 millióból meg törlesztgetsz, már közelebb lenne a hozamgörbéd a cikkben számolttal.
  Ez akkor jöhet szóba, hogyha egyébként nem tudnál megtakarítani.
 • Kiszamolo
  Hozamgörbe, gondolod, hogy kézzel számolom? 🙂

  Erre vannak kalkulátorok. Havi 45 ezer megtakarítás évi 4.95% hozam, év végi kamatfizetés. A végeredmény 360 ezer forint a tőkén felül.

 • Kiszamolo
  Egyre nagyobb a gyanúm, hogy rengeteg ügynök ebből akar megélni, azért futattják ennyire.

  Kap a hitelre meg az állampapír eladás után is jutalékot, a kettő együtt már nagyon szép pénz.

  Ha csak 1-1% a jutalék, az már 200 ezer forint. Ha ebből csak a felét kapja meg, az is elég a semmire.

 • Gábor
  Nekünk van egy gyerek, tervezzük a másodikat, csak kicsit nehezebben jön össze mint szeretnénk.
  Az eredeti terv az volt hogy felvesszük 12 hetes magzati kor után, így viszont érdemes előrehozni, és betenni állampapírba, amit lejáratkor majd betörlesztünk a hitelbe, kb pont öt év múlva volt tervben egyébként is a végtörlesztés.
  Így viszont nincs kockázat, hogyha mégse jönne össze a gyerek.
 • Ewaf
  Ha az alternativakent sajat zsebbol veszek minden honapban MAP+-t kb 45ezerert, a babavaro-MAP+ kombo helyett, akkor ez nem azt jelenti, hogy a MAP+-aim vegulis 10 ev alatt futnak ki?
  5 ev mulva csak a legelso elso havi, 45ezres MAP+ fut ki, aztan a kovetkezo honapban a kovetkezo, es igy tovabb. Persze csak akkor, ha tudok MAP+-t venni a kovetkezo 5 evben minden honapban.
 • Treil
  LTP-ben nem volt kockázat. Itt meg azért van és aki ért a pénzhez nem biztos hogy a havi 10 ezerért ezzel vacakol, ha egyáltalán felveheti.
  Átlagmagyar meg inkább ne játsszon 10 milliós hitellel. Ha még képes is az önmegtartóztatásra és valóban 5 évig bent tartaná állampapírban, bármi jöhet amiért azonnal ki kell venni és betörleszteni, vagy nem tudja fizetni a havi törlesztőt és máris csak bukott rajta. Nembeszélve arról hogy ha mondjuk 4 év múlva felvenne lakáshitelt azt sem biztos hogy tud a meglévő miatt aminek még 1 évet parkolni kell a havi 10k-s nyereségért.
 • tré
  Engem érdekelnének részletesen a kockázatok is.
  1,16% (jelenlegi ötéves állampapír hozama) 130%-a plusz 2% kamat (összesen jelenleg 3,5%).
  “A kamattámogatás számításának az alapja az 5 éves állampapír-aukción kialakult átlaghozam 130%-a + 2%.”
  A MÁP+ 4,95% hozam, ha végig tartom.
  Ha egy év múlva emelkednek a kamatok, én maradok a kedvezőtlenebb hozamú MÁP+-ban (a kiugrás ugye nagy bukó). ÉS a (büntető) hitelkamat is megemelkedik, amit az öt év után (újabb gyerek nélkül) vissza kell fizetni. Azt időről időre újrakalkulálják és a már futó hitelekre is vonatkozik, ugye?
  Egyéb beépített kockázat van még? 🙂
 • Szabó Gábor
  LTP-ben nem volt kockázat? Az, hogy te nem látsz valamit, attól az még létezik 🙂
 • Maxi
  Van még egy dolog ezzel kapcsolatban. Ez nem annyira kockázatmentes, mint amilyennek mondják. A kormány bármikor kifarol korábbi döntéseiből és ígéreteiből (hol van az egyéni nyugdíjszámla?), vagy nem szándékuk szerint használt konstrukciót prompt módosítani (MÁP+ nem lehet lombardhitel fedezete). Vagy ha más, politikailag előnyösebb ötlet jut eszükbe, akkor az addig futtatott lehetőséget – akár az egész üzleti szegmenst – felszámolni egy tollvonással, érdemi felkészülési idő nélkül (lakáskassza). Bármikor mondhatják, hogy a konstrukciót a gyerekvállalás ösztönzésére, nem pedig az ügyeskedésre gondolták ki, és akkor huss az összes előnynek. Jó esetben csak ennyi, mert már arra is volt példa, hogy szerintük méltatlan jövedelmeket 96% adóval sújtottak, visszamenőleg. Ha egyébként is jön a gyerek, oké, de amúgy óvatosan a bonyolult, ezernyi dologtól függő, sok éves futamidejű okossággal.
 • BMiklós
  Ha már Máp+. Nem rémlik hogy a PMÁP visszaváltási ktg-je hogy megugrott egyik napról a másikra? Mivel minden pénz most megy a MÁP+ba mennyi az esélye hogy a kiáramlást ölbe tett kézzel hagyja majd a MÁK/MNB. Szinte zéró ugye? Hagyják a magas kamatot kiáramlani és bünti nélkül vissza is váltható lesz. Így ismerjük az államot. Szóval tekintsük csak bankbetétnek és ingyen pénznek és nem kell félni viszont lehet hogy nagyon fog fájni.
 • Pampalini
  , teljesen egyetertek. Vicces olvasni a vitazok hozzaszolasait, amik valtozatlan feltetelekbol indulnak ki, mikor azok barmikor megvaltozhatnak, ha a Párt erdekei ugy kivanjak.
 • Szep kartyarol ​Big Mac-et veszek
  Harmadik elolvasasra megertettem Miklost. A kommentelök zavartak össze. Ez a lenyeg:
  “Ön felvenne 10 milliós hitelt havi 10 ezer forint nyereségért?”
  Alaphelyzet: minden honapban felreteszed a havi törlesztöt. A hiteles variacio es a nem hiteles között messze nincs 12,5% különbseg.
  A 12,5% akkor jön össze, ha összehasonlitod azt a helyzetet, amikor havonta 0 ft-ot teszel felre azzal, amikor havonta azt az X ft törlesztönyit.
  Mellesleg mi lenne (ennek a hozamat elöre nyilvan nem tudhatjuk), ha euros allampapirba fektetne valaki azt a havi törlesztöreszletet? Bevezetese ota folyamatosan ertekelödik le a ft az euroval szemben. Miert lenne ez maskent ezentul?
 • Joy
  Kiszámoló -nak igaza van. Az alternatív hozamot túlságosan legyeegyszerűsítve számolod.
  Egyrészt az ötödik év havi megtakarítással nem jutsz hozzá a pénzed egészéhez, csak szép lassan 10 év alatt. (Tehát itt is van egy kockázat abban, hogy nem fogod olyan sokáig bent tartani.)
  Másrészt ugyanezen okból kifolyólag a saját erős gyűjtögetés hozama 60 hónapra nem lesz 4,95%, hanem max kb. 4,4% a sávos kamatozás miatt. A utolsó két évben befizetett pénzek átlagkamata még csak 3,75 – 4,12%. A 4,95% egyedül arra a 45ezerre érvényes, amit legelső hónapban takarítottál meg. Azért szólj, hat van sávos kamatos kamat kalkulátorod 🙂
 • Joy
  Megváltozhatnak a feltételek, de ha te MOST szerződsz akár a hitelre, akár veszel ugyanerre az időre papírt, akkor rád az aláíráskor ill. a vételkor érvényes feltételek lesznek/maradnak érvényesek.
  Így volt ez az LTP-nél ill. a visszaváltási díj emeléseknél is. Komolytalan ez az állandó hangulatkeltés.
  Itt a legnagyobb kockázat az egyén maga. (válás, betegség, munkanélküliség stb)
 • Bak Norbert
  Oktober 14-től meg nem csak jtmhez lesz köze , hanem 10 millió helyett lenullázza a fedezeti mutatót is a ( hitellimit megállapítás) során. Amit mar igenyleskor kothetnek ados adostarsra fedezeti életbiztosításàhoz is mint költség ami csökkenti a hozamot.

  A cash flowbol az is kimaradt hogy nem T0 napon lesz a szerződés aláírás , folyósítás es befektetés egyszerre. max 10 napos kiutalás es max 5 napos visszaváltás is eredményezhet 1-15 nap olyan anomaloat amit a T0 napon történő aláíráskor , mint ügyleti kamat már fizetned kell a fennálló hitel toketartozasra .Mivel a kamat fordulo a szerződés napjától szamitott 5ev utáni első nap lesz.De a kiutalás miatt meg nem fog addigra megtörténni a 60.havi kamatjóvàiràs az állampapíron jo eséllyel. Pont abban az 5. évben amikor nem 4,95-n hanem 6%-on dolgozik a lekötés , ami amúgy pmàpba többet hozna, mint a map+ 3,8% -as (4%) inflációval.

 • Bak Norbert
  Jó ideje mondom en is hogy kb mint a brokernetesek. Olvasnak valamit kpnek veszik azran adjak tovább a hülyeséget. Mas forumon megkertek vitatkoztak veletek ha nem hiszem hofy ez jo. Erre lekozlitek tegnap ezt a cikket.Min vitatkozzak, amikor szerintetek sem nagy durr

  “band wagon ” hatás IRR alapján ( mikroökonómia 10. oldal kb vagy masodik órai anyag)

  Inkább tartalékolok euroba a ‘nyáj meg bégessen ‘ és nyomja tovább a 330-as árfolyamot, ha ugyse cél az mnbnek az árfolyam és jo a 4-es inflacio is amin az állampapír kalkulátorotok már 2%-os visszafizetéssel is többre jön ki a pmàp hozama az ecceri befektető ecceri 10 milliójàval màp+ helyett.

 • TheDanger
  OFF:
  Elnézést amiért nem vág a témába, de kérem segítsen, aki értője a dolognak: amennyiben havi rendszerességgel beteszek MÁP+ papírba 30.000 forintot, 3 év múlva mennyi lesz az eredményem? Esetleg ha írtok egy képletet, amivel tudok számolni, azért külön hálás lennék.
 • Kiszamolo
  Joy, ok, igaz, de semmi nem is kötelez, hogy kivedd a pénzt, hiszen nem kell hitelt visszafizetned. Tehát időarányosan mégis annyi lesz a hasznod, csak nem fut ki az egész az ötödik év végén.
 • Hozamgorbe2
  Kiszamolo, tényleg egy ilyen “kalklátor”ból jött ki a 360 ezer?
  Akkor ezek szerint azt feltételezted, hogy a T+3. év során befizetett 45 ezer forintok a T+5. év végéig 4.95%-on pörögnek.
  Ami a MÁP+ terméket nézve nem igaz, téves. Tehát a kalkuláció téves (első félév 3.5%, stb…)
  (a kalkulátor természetesen matematikailag jól számol; csak épp nem a termék valós paramétereivel).
 • Second Wave
  akkor foglaljuk össze:
  1) kiugrani a MÁP+ból 0,25%, az 10 millára 25 000,- Ft, akinek ez sok, az évente egyszer 0 Ft-ért is visszaválthatja.
  2) Járt úgy valaki, hogy megvette az államkötvényt 1%-os visszaváltási igérvény tudatában, és most 2% ez a költség személyesen neki? Senki. Ez azért van, mert az emelt visszaváltási költség az újonnan kibocsátott kötvényekre vonatkozik 🙂 GyK: akinek 2% visszaváltási költsége van, az így is vette a kötvényt, aki meg korábban vette 1% – os szabály mellett, annak most is annyi.
  3) még nem láttam hozamot úgy hirdetni, hogy a kockázatmentes hozam abból le lett volna vonva. Ez esetben hogyan hírdetné a Kincstár a MÁP+-ot?

  A cél pont az volt, hogy felvegyék a népek, mert milyen jó ez, és néhány év múlva jöjjön az okosság, hogy a hozam 12%-ról felvihető 30%-ra, ha vállal a user egy + gyereket. A gyerek neve Hozam lesz. Gipsz Hozam

 • Talios
  Sziasztok!

  Nekem is a folyamatos a “havi saját megtakartásnál” az szúrja a szemem, hogy amit a 4. év 11. hónapjában teszek államapapírba, az csak 5 év után hozza az Állampapír plusz kamatát, tehát még 5 évig áll a pénzem az állampapírban (összesen közel 10 évig), amely az 5. év után folyamatosan szabadul fel (havi 45.000Ft+kamatonként, ami külön gondot jelenthet).

  “semmi nem is kötelez, hogy kivedd a pénzt, hiszen nem kell hitelt visszafizetned. Tehát időarányosan mégis annyi lesz a hasznod, csak nem fut ki az egész az ötödik év végén.”

  Amennyiben nem számít az idő – ebből a szemszögből -, hogyan változnak a számok, ha a felveszem a Babaváró hitelt, és 5 év múlva annak a kamatát újra befektetném PMÁP+-ba újabb 5 évre (amely futamideje így ennek is 10 év lesz) és így ez
  1 hónappal később jár le mint az az utolsó 45.000Ft-os részlet amit magamnak fizettem volna babaváró kölcsön nélkül

 • Moltiszanti
  alapblog.hu/ezt-is-tultoltuk/
 • Zuluuluu
  FIGYELEM !!
  Beszéltem több téma szakértővel, és a fenti /portfólión /stb trükk nem működik, hibásan vezetik le.

  UGYANIS ha NEM jön baba 5 év utan, akkor végtörlesztésnél a fennmaradó tőkére IS kell büntetőkamatot fizetni. Az összes cikk azzal számol hogy NEM KELL, PEDIG DE IGEN, KELL.
  Így viszont óriási buko, sok milliós!!
  A díjmentes előtörlesztés nem azt jelenti hogy nem kell büntetőkamatot fizetni.

  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1900044.KOR

 • Miki
  És ha már úton van egy baba akkor kamatmetes a hitel és marad 2,5 millió. Így sem éri meg???
  Pesze macera meg minden, de 3 évig nem fizetek 2 évig fizetek majd 5 év után végtörlesztek.
  2,5 millió az 2,5 millió. Államcsődtől kell e félni?
 • blc79
  Engem az elobb a bankoscsako lehurrogott, de nekem pont igy jott ki az alacsony, 195e Ft-os hozam: a portfolios cikkben szereplonel sokkal magasabb “buntetokamattal” szamoltam.
 • gaborr
  Ugye csak nekem van Dejavu érzésem?

  origo.hu/gazdasag/hirek/20020227hasznalt.html

 • dkrpt
  Hatasvadasz lehet. Oda van irva, hogy IRR, belso megterulesi rata. Aki erti erti, aki nem nem.
  Ft-ban nem egy hatalmas osszeg, de lehet jo megtakaritas ha valaki a 45 ezer korul akar amugy is felretenni.
  Moralisan lehet nem ok, de urunk kormanyunk sem annyira…
 • Hozamgörbe

  “Erre vannak kalkulátorok. Havi 45 ezer megtakarítás évi 4.95% hozam, év végi kamatfizetés.”

  Értem, hogy számoltál, pont ez a bajom, mert nem jó 🙂 Nincs év végi kifizetés, ez 5 év átlagos éves hozama a lépcsős kamat miatt, de 5 év múlva csak 12 ezer kamatot kapsz meg (nem 360 ezret), a többi csupán felhalmozott kamat (eredmény szemléletben), ezt a 12 ezret kapod után havonta a 10. év végéig (tényleges cash flow). Hozamot és időértéket mindig tényleges cash flow alapján számolunk.

  Ehhez nem kell kalkulátor, én levezettem hosszabban az átlagolvasónak, egyszerűbben 44eft * 0,27 * 60/2=360eft/5 év. (eredményszeméletben.) Ugyanazt kapod, mint a kalkulátoroddal, max pár ezer eltérés lesz.

  T0-tól a máp+ tényleges éves hozama havi befizetéssel (IRR-ben) T5-ig kb. 2,3% és nem 4,95%.
  Babaváró éves hozama pedig 12,5%. Azaz alternatíva kts-el is 10% a hozam!

  (folyt)

 • Hozamgörbe
  (folyt)

  Ha direkt havi szintre számolsz alternatíva kts feletti hozamot, egy példával látható, ez is mennyire csaló(ka) szemlélet.

  Mit tennél?

  Van 1 millió megtakarításod.

  a) Beteszed máp+ba, 5 év múlva 270 ezer kamat. Ez havi 4500 Ft! Napi 150 Ft! (egy napi reggeli péksüti se!) Havi 160 órás állásban, nettó 28Ft/óra! Megéri ezért a csoffadt 28 forintért befektetni, és nem elkölteni, elbulizni most azonnal? 🙂

  b) Elnyaralod inkább most a Maldiv-szigeteken és kérsz nettó 28 Ft/óra emelést a munkahelyeden, és ugyanúgy lesz 270 ezer hozamod. (itt a szabadidődet hoztad előbbre.)

  c) Elmész a Maldív-szigetekre, és kérsz 128 Ft/óra emelést (havi mindössze 20 eft) (akár munkahelyváltással), és 5 év múlva lesz 1,27 milliód! (Mint az A verzióban)

  Mindenhol lehet alternatívát számolni, mindig az a kérdés, hogy mi a cél? Mi illik az adott emberhez? Így a babaváró is opció lehet sokaknak.

 • Lala
  Szerintem ott van a félreértés, hogy a 12,5% kamat a havi törlesztésre értendő, nem másra. Tehát mintha havi kb 45e forintot rakna be az ember map+-ba, csak mivel itt egy 10m-val gurigázik már az elejétől fogva a jópolgár, ezért neki a havi kb 45e befizetésre a sok okosság után kijön 12,5% éves kamat.
  Ez ennyi. összegszerűen nem sok, de aki belevág és amúgy is megtakarítana havi 45e-t, annak ez a konstrukció a havi 45e forintrjára ad 12,5% éves kamatot. Én így értem ezt.
  Persze akkor nem lehetne hangzatos szalagcímeket harsogni, hanem csak annyit mondani, hogy akar-e ön maximum havi 45e forintot megtakarítani 12,5% kamat mellett?? A válasz nyilván igen, de a maximum 45e miatt a plusz nyereség nem sok.
 • OFFliner
  “vállalják, hogy legalább egyikük a kölcsönkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekeiket a nagykorúvá válásukig, de »legfeljebb« a kölcsönszerződés megszűnéséig a saját háztartásában neveli.”

  »ez nem legalább akarna lenni?«

 • Bak Norbert

  Ezt mondom én is, hogy aki írta az nem ismeri a 44/2019-et.

  Életbe fog lépni az ügyleti kamat még akár akkor is ha egy napra esik, a szerződés, folyósítás, befektetés, mert a giro sincs nyitva éjjel nappal, amikor már automatikusan belép az ügyleti kamat a banknál, nem tud ott lenni a pénz a befektetésből. Ha meg a folyósítás is napok múlva valósul meg, akkor még több lesz az eltolódás és mivel állampapírt és hozamait meg a kamatjóváírás utáni max 5 napon tudod realizálni, az már önmagában hordozza, hogy 1-5 nap elcsúszásod lesz az ügyleti kamat életbe lépéséhez képest. Tehát már majd azt az ügyleti kamatot kell megfizetni az egész fennálló tartozásra, ami majd 2024. év végén derülne ki igazából, hogy az 5 éves ÁKK hozam 130%-ának 5% ponttal növelt értéke mennyi lesz akkorra a teljes tőketartozásra vetítve.

 • Treil
  Hozamgörbe:
  Vagy beteszed MÁP-ba az egymilliót és kérsz 20k fizetésemelést.
  Ez a gondolatmenet kb mint a dohányosok önigazolása. Nem számít havi 40 ezer cigarettára, mert úgyis másra költené el.
 • technoloG
  Azért a kockázatmentesség sem állja meg a helyét, mert egy válás esetén egy összegben kell visszafizetni a kamattámogatást és onnantól nem ÁKK 130%+2, hanem ÁKK 130%+5 a kamat. Erre azért van a statisztikák alapján esély, akkor ha most az adós és adóstárs nem tudja ezt elképzelni. Kíváncsi lenne, hány ilyen házasságot tart majd hivatalosan egybe ez a viszony.
 • Bkriszti
  Bizonyítsd, kérlek, paragrafussal és a benne szereplő szövegrésszel, mert ez így csak riogatásnak tűnik! Ha végtörlesztesz egy hitelt, akkor miért kellene rá a visszafizetett kamattámogatáson túl még büntetőkamatot is fizetni? Milyen alapon? És hol szerepel ilyesmi a rendeletben? Én nem látok ilyet.

  Hogy jön ki neked a 195 ezer forintos hozam? Mit vontál még le?

  Norbert, az állampapírt a kamatjóváírás után is azonnal, napon belül vissza tudod váltani, nem kell sokat várni. Én is csináltam ilyet az elmúlt hetekben (igaz, kamatfizetés előtt). Ha el is indulna a büntetőkamat fizetési kötelezettséged, az néhány napra leosztva pár száz forint lehet, nem borítja meg a számítást.

  “a maximum 45e miatt a plusz nyereség nem sok” – a régi, egekig magasztalt LTP-nél ez több mint két szerződést jelentett volna, a 12,5%-os hozamot mindenki dicsőítette annak idején.

 • Bkriszti
  Miről beszélsz? Ha elválnál, végtörleszted az összeget (tőke+már igénybe vett kamattámogatás) díjmentesen a MÁP+ – ból, és cső. Nem kell fölöslegesen kamatot fizetgetni utána.
 • Bankoscsákó
  Miért is számít annyira az 5 év utáni büntetőkamat? Ha pár napot várnod is kell, csak arra a pár napra eső időarányos kamatot, néhány száz forintot kell kifizetned. Aztán végtörlesztesz a MÁP+-ból, és végeztünk.
 • Kiszamolo
  Bkriszti, talán te is ezt árulod, mint egyre több ügynök?

  Ne hasonlíts már össze egy lakástakarékot (magadnak gyűjtőd a pénzt) azzal, hogy felveszel 10 millió (!!!!!) hitelt és azt odaadod valaki másnak 5 évre.

  Ég és föld a kettő. Az egyiknél maximum az állami támogatást bukod, a másiknál akár 10 milliót is a legrosszabb esetben.

 • Bak Norbert

  Ha el is indulna a büntetőkamat fizetési kötelezettséged, az néhány napra leosztva pár száz forint lehet, nem borítja meg a számítást.

  A jelen helyzetet az adja, hogy az ÁKK jelentősen változtatott a kamaton. Ez elmozdulhat 60 hónap alatt jelentősen pozitív és negatív irányba is. Ahogy eddig sem érte volna meg ez a konstrukció már a cikk szerint sem.
  És előre vetít egy fikciüt, hogy milyen irányba mozdulhat le novemberre.

  Meg tudod mondani, hogy az a kamatfelár mennyi lesz a 60.hónap +1 nap után az 5 éves ÁKK súlyozott átlagának 130%-a+5%-on a jogszabály 15.§-a értelmében előre? Ne adj Isten 50+% esetén is pár száz forint jönne ki, meg 5,2% esetén is a 7,5 millióra?

  A bank360 szerint meg a szerződéskötéstől számított 3-5 nap a jellemző a kiutalásra és amit csináltál, azt mondod az is kamatjóváírás előtt történt. Akkor hol igazolódik a napon belüliség?

 • CsökkenASzínvonal
  Azok, akik itt megkérdezik, hogy “és ha jön az xy-adik gyerek, akkor…?” azok funkcionális analfabéták, vagy csak lusták voltak elolvasni a hozzászólásokat, ahol Kiszámoló világosan, tömören, kiemelten leírta, hogy ha tényleg van gyerek is a képletben, akkor kötelező felvenni?
 • Bak Norbert

  Azért a refi kamat elég dinamikusan nő, “pár száz ft” létére.
  De ugye ezt majd 5 év múlva lesz célszerű felkeresni.

  akk.hu/hu/statisztika/hozamok-indexek-forgalmi-adatok/adatok-lakascelu-kamattamogatashoz-es-babavaro-kolcsonhoz-3-havi-aukcios-atlaghozamok

 • technoloG
  Arról, hogy van olyan lehetőség, hogy veszteséggel kell kiszállni. Ha pl. másfél év után kell visszafizetni egy összegben a kamatot egy válás után, akkor nem nyerő a dolog. Ki kell csengetni ~600eFt büntetőkamatot, a MÁP+ pedig ~530eFt-ot hozott (tegyük fel, hogy nem fordulónapon veszed ki) + amibe az utánajárások meg az utalgatások kerülnek.

  Az is kockázat, ha valamiért nem volt a pár elég fegyelmezett, elköltötték a tőkét és nincs meg a pénz végtörlesztésre, akkor mehet tovább ÁKK*130%+5% kamattal a személyi kölcsön (amit kamatmentes hiszemben vettek fel). Nagyon sok ember a büntetőkamatnak megfelelő mértékű összeget se látott még egy helyen, de mindenkinek ajánlgatjuk, hogy persze vegye csak fel, jó lesz, 12,5% éves hozam.