Biztosítás november

Ha nem is robbanásszerűen, de nőtt a Kiszámoló életbiztosítás taglétszáma, 218-an vagyunk biztosítottak ebben a hónapban.

bizti

Aki november másodikára fizette be a kauciót és a tagdíjat, azt is belevettem még ebbe a hónapba.

Akik azóta jelentkeztek, hamarosan értesítem, ők december elsejétől lesznek biztosítva, ha addig a pénzt is befizetik.

Share

68 hozzászólás

 • Családfő

  Lehet, hogy széjjel off-oljuk ezt a bejegyzést? 🙂

  Nem a biztosítási business-ben vagyok, szóval bármi lehet… amit írsz, értem, de pl. ezt mi mással magyarázhatjuk (találomra kerestem a neten):

  “Ha a biztosító…szerez tudomást a szerzôdést érintô lényeges körülményekrôl
  vagy azok változásáról, és ezek a körülmények a biztosítási kockázat jelentôs növekedését eredményezik, úgy a biztosító… a szerzôdést a 30. napra írásban a visszavásárlási összeg kifizetésével felmondhatja.
  …a biztosítónak… a lényeges körülmény változására vonatkozóan elmulasztott bejelentés megtételének kötelezô idôpontjától számítva 5 teljes biztosítási éven belül van lehetôsége az élet- és egészségbiztosítási szolgáltatások tekintetében.
  Balesetbiztosításnál a tudomásra jutástól számított 15 napon belül a teljes tartam alatt mód van a szerzôdés biztosító általi módosítására, illetve felmondására.”

 • Henriksen
  @kiszámoló
  Oh elnézést, ez lemaradt:
  portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/kukaba_kerul_a_magyar_eletbiztositasok_nagy_resze.239882.html
 • Axus
  @Családfő

  Ez a rész a biztosított közlési kötelességére vonatkozik. Ha egy lényeges körülményről tudott, vagy tudnia kellett, akkor ennek kiderülésére reagálhat a biztosító felmondással. Ha valaki eltitkolja, hogy túlsúlyos cukorbeteg, vagy pajzsmirigy problémái vannak, akkor a jövőben lényegesen magasabb a szövődményes betegségek kialakulásának esélye. Adott esetben a biztosító nem fogadta volna el az ajánlatot, ha tudomása van a biztosított kondíciójáról. Ekkor felmondhatja. Ha vegyes életbiztosítás, akkor a visszavásárlási érték kifizetésre kerül. Az 5 év arra vonatkozik, ha valaki eltitkolt egy betegséget, de 5 évig nem történt biztosítási esemény, onnantól a biztosító nem hivatkozhat közlési kötelességszegésre, nem mentesülhet. Pl. Ha valaki rákos, köt egy életbiztosítást, eltitkolja, de 6 év után hal csak bele, akkor a biztosítónak fizetnie kell.

 • Családfő

  Látom, értesz hozzá, ezen a területen dolgozhatsz, ez jó. Ugyanígy értelmeztem én is, laikusként, ahogy leírtad. De végső soron – visszatérve Zoli hozzászólására (amely pont ilyen komoly betegségekről szólt) adott válaszomra -, akkor mégiscsak felmondhatja bizonyos feltételekkel.

  Összegezve: érdemes időközben nem komolyabban megbetegedni, vagy legalábbis mélyen hallgatni róla sok évig, akár egyéni, akár Kiszámolós biztosítással rendelkezik az ember. 😉

 • Henriksen

  Oh, ez lemaradt: portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/kukaba_kerul_a_magyar_eletbiztositasok_nagy_resze.239882.html
 • Axus
  @Családfő

  Ezt Miklós is megválaszolta korábban:

  //kiszamolo.hu/kiszamolo-eletbiztositas-kerdesek-es-valaszok/

  A lényeg, hogy a biztosító nem szeretne sokat bukni ezzel. Ha a becsültnél több a kifizetés, akkor megemeli a díjakat, így csökkentve a veszteséget. Ha úgy érzi, nem buli neki, akkor felmondhatja a szerződést évfordulóra a kiszámoló egyesülettel (azaz megszűnik mindenkinek). Elvi lehetőség, de joga van rá. Inkább a díjnövekedés valószínű.

  Biztosítottaknál nem az évforduló számít, hanem a kockázatviselés kezdete. Nincs éves felülvizsgálat, folyamatos a kockázatviselés. Fontos elválasztani, hogy ez egy Élet-, baleset- és egészségbiztosítás.

  Baleset: Nincs várakozási idő, nem függ életkortól. Ha korábban baleseted volt, megrokkantál, arra még egyszer nem fizet. Ha meghalsz, fizet. Ha tovább rokkansz, fizet. Ha kórházban ápolnak, x-edik naptól fizet. Egyértelmű.

 • Axus
  @Családfő

  Egészségbiztosítás: TB leszázalékol, vagy a felsorolt súlyos betegségek kialakulnak. Egyértelmű. Azt vizsgálja a biztosító, hogy eltitkoltad-e korábban. Ha menet közben alakult ki a rokkantság/betegség, és nem volt előre látható a biztosítás előtt, akkor fizet. Várakozási idő 3 hónap a belépéstől.

  Életbiztosítás: Az eddigiek nemélet biztosítások voltak. Életbiztosításnál van 3 hónap várakozási idő a haláleseti szolgáltatásra, melyet a belépés napjától számítanak. Az adatközlő beérkezését követően 60napja van a biztosítónak, hogy elutasítson, különben beáll a szolgáltatási kötelezettsége. Ha utána meghalsz, és él a biztosításod, a biztosító fizet.

  Röviden: Csak úgy nem tehet ki évfordulóra. Új belépőket elbírálja, a szerződés díját emelheti, vagy felmondhatja az egészet. Ha bekerülsz, addig vállalja a kockázatot, amíg él a szerződés, és te a kiszámoló egyesület tagja vagy.

 • Családfő

  Megint csak: amit leírtál, abban egyetértünk. Olvastam Kiszámolós cikket illetve a biztosítási feltételeket is.

  A többi olvasó kedvéért ismétlem csak meg, illetve Zoli példájára visszautalva, hogy lehetnek esetek, amikor a biztosító felmondhatja az életbiztosítás részt is az egyéni biztosításoknál. Még ha ezek bekövetkezése felettébb valószínűtlen is, érdemes tudni róla.

  Példa: “Ha a biztosító…szerez tudomást a szerzôdést érintô lényeges körülményekrôl
  vagy azok változásáról, és ezek a körülmények a biztosítási kockázat jelentôs növekedését eredményezik, úgy a biztosító… a szerzôdést a 30. napra írásban a visszavásárlási összeg kifizetésével felmondhatja.”

  A legjobb, ha az emberfia (-lánya) a biztosítás megkötése előtt végigolvassa a feltételeket – ez javasolt lakás-, casco- stb biztosításokra is -,vagy ha kötéskor nem tette,legalább utólag bepótolhatja a tisztánlátás kedvéért.

 • Axus
  @Családfő

  Úgy érzem, sajnos elbeszélünk egymás mellett. Megpróbálok a lényegre fókuszálni.

  Zoli félreértette. Nem ő köti a szerződést. A szerződő a Kiszámoló Egyesület, ő csak egy biztosított. Nem az ő “biztosítását”, hanem a szerződést vizsgálja évente felül a biztosító, ami bevett gyakorlat a csoportos biztosításoknál. Belépéskor van 1db kockázatelbírálás. A balesetbiztosítás nem függ a betegségektől, életkortól. Mindegy, hogy leromlik-e időközben az egészséged. Ha kialakul egy felsorolt súlyos betegség, akkor kifizeti a biztosító a biztosítási összeget, nyilván csak egyszer. Ha bele is halsz, akár következő évben, akkor azt is kifizeti, csak legyen aki jelzi a biztosítónak.

  Tehát előfordulhat, hogy a kiszámolós biztosítás megszűnik, vagy emelkedik az ára. Lehet, hogy akkor már nem tud olcsón másikat kötni. Hogy kiteszik, mert ki kéne majd fizetni, egy normális biztosítónál nincs.

 • Axus
  Amire te utalsz, az az antiszelekcióra, vagy asszoszelekcióra utaló rész. Azaz közlési kötelezettségszegésre vonatkozik. Tapasztalatom szerint nem minden biztosítónál tudnak fogalmazni, de idéznék egy korrekt kockázati szabályzatból. Ha az elbírálás után létrejön a szerződés:

  “Ha az így létrejött biztosítási szerződés lényeges kérdésben
  eltér a jelen szabályzattól, illetve az alap- és kiegészítő
  biztosítások különös feltételeitől és azok függelékeitől,
  a biztosító a szerződőnek a szerződés létrejöttétől
  számított 15 napon belül írásban javasolhatja, hogy
  a szerződést e feltételeknek megfelelően módosítsák.
  Ha a szerződő a módosító javaslatot nem fogadja el, vagy
  arra 15 napon belül nem válaszol, úgy az elutasítástól, illetve
  a módosító javaslat kézhezvételétől számított 15 napon
  belül a biztosító a szerződést a 30. napra írásban
  felmondhatja

 • Axus
  “Nem tekinthetô a biztosítási kockázat jelentôs növekedésének
  a biztosított életkora elôrehaladásából származó természetes
  egészségromlás lehetősége”

  “Az egészségbiztosítást a biztosító rendes felmondással nem
  szüntetheti meg”

 • Axus
  Ha a biztosító csak a szerződéskötés után szerez
  tudomást a szerződést érintő lényeges körülményekről
  vagy azok változásáról, és ezek a körülmények
  a biztosítási kockázat jelentős növekedését
  eredményezik, úgy a biztosító a tudomására jutástól
  számított 15 napon belül írásban javaslatot tehet a
  szerződés módosítására, illetőleg – ha a kockázatot
  nem vállalja – a szerződést a 30. napra írásban a
  visszavásárlási összeg kifizetésével felmondhatja. Erre
  a módosításra, illetve felmondásra a biztosítónak
  a szerződéskötéstől vagy a lényeges körülmény
  változására vonatkozóan elmulasztott bejelentés
  megtételének kötelező időpontjától számítva 5
  teljes biztosítási éven belül van lehetősége az élet-
  és egészségbiztosítási szolgáltatások tekintetében.
  Balesetbiztosításnál a tudomásra jutástól számított 15
  napon belül a teljes tartam alatt mód van a szerződés
  biztosító általi módosítására,ill felmond
 • Családfő

  Keményen toljuk, mert tényleg elbeszélünk egymás mellett. Továbbra is értem, amit írsz.

  Zoli viszont az egyénijét állította szembe a Kiszámolóssal, illetve azt jelezte, hogy a fix idős életbiztosítást nem mondhatja fel a biztosító. Erre reagáltam én, hogy bizonyos feltételekkel márpedig felmondhatja, ere példát is írtam. Most te is.

  (Zoli, bocsáss meg, hogy ennyiszer hivatkozok rád.)

  Megegyezhetünk annyiban, hogy mindenki olvassa el a feltételeket bármilyen biztosítást is köt, célszerűen döntés/aláírás előtt? Aztán szerintem lépjünk tovább, mert lehet, hogy már unják a többiek a dialógunkat. Ha netán élveznék, úgyis visszatapsolnak – és akkor folytatjuk. Deal? 😉

 • Axus
  @Családfő

  Egész egyszerűen te érted félre a szabályzatot. A biztosító sosem fogja felmondani a tartamos kockázati életbiztosításodat, mert kezdesz betegebb lenni. Te pedig azt fejtegeted, hogy megteheti. Zolinak volt igaza. Amíg tart az egyéni biztosítása, addig él a védelem. Ha a csoportos megszűnne, akkor egyénit már lehet, hogy rosszabb feltételekkel köthet, ha romlott az egészsége.

  Arról meg nem tehetnek a biztosítók, hogy ennyire divat a biztosítási csalás. Fennálló kondíciót, törvény szerint nem lehet biztosítani. Ha ez utólag derül ki, a biztosítónak joga van módosítani a szerződésen, vagy felmondani azt. Ezekkel a jogokkal rendelkeznie kell. Te teljesen mást próbálsz belelátni. Tényleg nem tudok többet hozzátenni. A biztosító nem mondhatja fel, és nem fogsz olyan szabályzatot találni, ahol igen. Ha a biztosító bevállalt valakit/valamit, onnan nincs visszaút.

 • Családfő
  Axus, szerintem meg nem, és te magad mondasz ellent a magad által is idézett szöveg egyes részeinek.

  Nem akarlak meggyőzni, meg látom, hogy egyébként sem sikerülne itt, nem terhelem tovább ezzel a cikket. Majd egyszer egy sör mellett megbeszéljük.

  Az olvasók meg majd mérlegelik, kinek vagy minek hisznek. Remélhetőleg a saját szemüknek és a szövegértési képességüknek, miután elolvasták az aktuálisan kötendő biztosításuk feltételeit alaposan.

 • Axus
  @Családfő

  Szerintem fontos, hogy ezt letisztázzuk. Ugyanúgy nem olvassák el az emberek a szabályzatokat, ahogyan a szerződéseket sem nézik át aláírás előtt. Én sem olvastam még végig egyetlen számlanyitáskor sem a szerződésem. Az ügyfelek érzelmi alapon döntenek, felszínes információk alapján. Nyilván nem mindenki buta, de nem pénzügyekkel és biztosítással tölti a mindennapjait. A közvetítők sem olvasnak végig minden szabályzatot. Sokan szerintem értelmezni sem tudnák. A vezetőik sem. Talán csak azok látnak bele részletesen, akik készítik, dolgoznak vele. Termékfejlesztők, jogászok, aktuáriusok, stb.

  Az átlagembert 2 dolog érdekli. Mire való, és mennyibe fog neki kerülni? Ha úgy érzi, hogy neki ez jó, akkor köt, ha nem érzi úgy, vagy bizonytalan, akkor nem foglalkozik vele. Ha kiragadsz a szabályzatból mondatrészeket, azzal elbizonytalanítod az olvasókat.

 • Axus
  @Családfő

  Sikerült egy illetékes személyt megkérdeznem a vitánkkal kapcsolatban. Megerősítette, hogy a részlet amit idéztél, a közlési-, vagy a változásbejelentési kötelezettség elmulasztására vonatkozik. A tartam alatt kialakult betegségeket nem kell bejelenteni, csak kárigény esetén. Ekkor vizsgálják, hogy a kötelezettségeknek eleget tett-e korábban az ügyfél. Ha igen, akkor tájékoztatják az ügyfelet, hogy a szerződése módosítás nélkül maradhat fenn (illetve térítenek, ha biztosítási esemény történt).

  A jog csak akkor ad lehetőséget módosításra, ha kötelezettségszegés állapítható meg. Fontos, hogy emelkedett kockázatot is jelentsen. Pl. programozóból szénbányász, vagy élsportoló leszel, be kell jelenteni. Szénbányászból programozó, nem jelent kötelezettségsértést.

  Remélem sikerült a kételyeket eloszlatni. Én úgy látom, Zolinál a pont.

 • Családfő
  Axus, korrekt dolog, hogy utánajártál. Igen, pontosan a közlési- és változásbejelentési kötelezettségről szólnak azok a részek. Az értelmezésben tetszik, amit a megkérdezett személy válaszolt neked – abban meg bízzunk, hogy minden biztosító így írja le illetve értelmezi a passzust. Akkor azzal érdemes még tisztában lenni – bár ezt talán te is írtad korábban -, hogy a kiegészítő biztosításokat relatíve könnyen kilőheti a csomagból, ha úgy ítéli meg.