CIB Malacpersely helyett Erste Előrelátó Betét

Dávid megfogadva a tanácsaimat, félretette vésztartalékba a hat havi megélhetését és ezen túl a lakáshitelét is szeretné minél hamarabb letudni, mert sokkal magasabb kamatot fizet rá, mint amennyit kap a megtakarításaira. (Erről cikk itt)

Ezért jelenleg félretesz havonta három lakástakarék-pénztárba (szigorúan négy éves futamidő mellett, cikk itt) és még tud félretenni 50 ezer forintot ezen túl is havonta.

Az volt a kérdése, miben tartsa a félévre szóló vésztartalékát és mibe gyűjtse a havi 50 ezreket, amit szeretne mindig betörleszteni a lakáshitelébe, amint összejön egy értékelhető összeg.

Nos, pont neki találták ki az Erste Előrelátó Betétszámlát. Amennyiben legalább havi 40 ezer forinttal tudod növelni a megtakarításaidat, akkor jelenleg évi 6,09% kamatot fizet a bank azokra a hónapokra, amikor teljesül a negyvenezres feltétel. Amennyiben csak 10 ezer és 39.999 Ft között teszel félre egy hónapban, arra a hónapra csak 3,25%-ot kapsz. Ha nem teszel félre 10 ezret sem, vagy kiveszel belőle, arra a hónapra csak 0,15%-ot kapsz.

Sőt, innen az erstés lakáshiteledet évente kétszer ingyen előtörlesztheted, maximum a hitel tőkéjének 25-25%-a erejéig. Ha nekem lenne erstés lakáshitelem, tuti úgy törleszteném elő, hogy előtte két hónappal nyitok egy ilyen betétszámlát. Érted, ugye? (Igaz, az előtörlesztési díj 1%, ki kell számolni, megéri-e várni az évente két alkalomra.)

A betétszámla igényléséhez nyitni kell egy erstés folyószámlát, de ez egyáltalán nem nagy csapás, lévén hogy az Erste Szupernulla a legolcsóbb bankszámla jelenleg, ha 150 ezer forint felett keresel. (Kalkulátor itt). Ha pedig nem keresel ennyit, a Szimpla csomag csak 248 Ft havonta.

A betétszámlán nem fizetnek kamatot a 2,5 millió feletti állományra, de ezt ki tudod védeni, ha a feleséged/férjed nevére is kötsz egyet (ingyenes a betétszámla vezetése), vagy a többletet átteszed bankbetétbe.

Úgyhogy Dávidnak ezt javasoltam, tegye be a hathavi megélhetését és itt gyűjtse a lakáshitel előtörlesztésére szánt pénzét. Arra fontos figyelni, hogy még legyen mibe betörleszteni a 3 lakástakarékot négy év múlva, vagyis akkor és annyit kössön, amennyi hitele akkor még várhatóan megmarad.

Ja, ha már úgyis van és lesz számlád az Ersténél, a lakástakarék kezdeti költségeit is elengedik. (További infó itt)

Fontos! Ahogy a CIB Malacpersely kamatát is folyamatosan csökkentik (legközelebb májusban fogják 4,5%-ra, cikk itt), sajnos ez az Erste betétszámlával is megtörténhet, ahogy az Erste Aktív Betéttel éppen a napokban megtörtént. (Cikk itt)

Erre azért készülj fel és szemben a CIB-bel, az Erste nem közli előre a kamatcsökkentést.

Na, remélem valaki megint kapott egy jó tippet. 🙂

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

99 hozzászólás

 • Andreana
  Csak egy aprócska helyesbítés: az a 2.5 millió egy évben elhelyezett összegre vonatkozik.
  Azért ha valaki havonta rak el félre valamennyit, kevés az esélye hogy havi 220 ezer menjen rá.
  Persze nagyobb összeg elhelyezésénél fontos lehet, de akkor érdemes úgy megválasztani, hogy év végére ne lepje túl a limitet. Tehát max havi 12×40 ezer levonva a 2.5 millióból, egy kb 1.8 milliós kezdeti összegnél pont jó. .
  Nekem már van egy ideje 🙂
 • KZoltán
  Mit csinálnak a bankok a betétekkel, miből tudnak az MNB-nél magasabb kamatot fizetni, amikor nem hiteleznek? Vagy úgy számolnak mint a hitelkártyánál, hogy úgysem fogja mindenki teljesíteni, így az átlag kamat az MNB alatt lesz? Vagy letetted a nagyesküt, hogy ilyen titkot nem adsz ki?
 • CsP
  A 6 havi megtakarítást hogy szoktátok kiszámolni? A “normál” életvitelhez igazítva vagy egy alacsonyabb szinttel számolva, esetleg a meglévő fizetés hatszorosa?
 • Kiszamolo
  normál életvitel.
 • Zabalint
  Én nagyon nem ajánlom az Erstét azoknak, akik jelenleg más banknál vannak. Mert oké, hogy most jól hangzik az a 6%, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy mikor a CIB-nél 7% kamatot adtak éves lekötésre, akkor az Ersténél ez 4,1% volt. Általában ha valami extra feltételt nem teljesítesz, akkor az Ersténél nevetséges kamatokat adnak lekötésre. Szóval átviszi a pénzét valaki Erstéhez, aztán rá pár hónapra simán megszűnhet az az akció, ami miatt átvitte, utána már szívás.
 • KXaXa
  Nekem is van előrelátó, és amúgy az ERSTE-vel is teljesen elégdett vagyok :). Jelen pillanatban szerintem ez az egyik legjobb opció, ha bankbetétekről van szó. Jó nyilván vannak akciós betétek, de ott a két hónap, és a tranzakciós illeték miatt szerintem több az utánajárás, utalás miatti veszteség.
  Itt pedig csak ráutalsz havi minimum 40-et, és kamatozik szépen, ezek mellett, ha felveszed, akkor csak az adott havi kamatot bukod :).
  Tehát szerintem nagyon megéri :).
 • Zabalint
  Hogy érted, hogy nem hiteleznek? Dehogy nem hiteleznek, csak új hitel van kevés, de még mindig a legtöbb banknál a belföldi hitel több, mint a belföldi betét, azaz külföldi források is akadnak.
 • BLC
  Szia Kiszamolo!

  Azt kerdezi az ugyfeled, hogy “mibe
  gyűjtse a havi 50 ezreket, amit
  szeretne mindig betörleszteni a
  lakáshitelébe, amint összejön egy
  értékelhető összeg.”

  Nekem az MKB-nal van Ft alapu maganhitelem (CHF lakashitelemet valtottam ki ezzel), ott evente egyszer 1M Ft-ig 0% az elotorlesztes dija, ettol eltero idopontban 1%+14e Ft, de max 2%.

  A 2% lenyeges, hiszen ez azt jelenti, hogy pl. ha havonta csak 50e Ft-ot torlesztesz elo (ami elso hallasra szokatlan), akkor is csak max 1e Ft az elotorlesztes dija. Egy 10 eves futamideju 5M-s hitel eseten ennyivel biztosan csokken a torlesztoreszlet mar az elso honapban.

  Ha az ugyfeled a feleves/eves elotorlesztesi gyakorisag helyett havonta befizeti az 50e Ft+ot toke elotorleszteskent, egy ev alatt akar 60e Ft-ot is nyerhet ahhoz kepest, mintha osszevarta volna a 600e Ft+ot egy alacsony kamatozasu betetszamlan es egyosszegben, ev vegen torlesztette volna be. Ez 10%-os hozamnak felel meg.

  (Hogy jott ez ki? Havi elotorlesztes eseten az elso honapban a megtakaritas mínusz az elotorlesztesi dij egyenleg 0, de az ev hatralevo honapjaiban osszesen 11e Ft-ot sporolsz ezaltal. A masodik havi elotorlesztes eves szinten 10e Ft eves megtakaritast eredmenyez es igy tovabb. Ez eves szinten kb. 60-70 Ft-os sporolast jelent, a teljes hatralevo futamidot tekintve pedig meg tobbet.)

  Az en hitelem nem lakashitel. A normal lakashiteleknel a fenti maximalis dij nem 2, hanem 1%, igy az elerheto hozam meg nagyobb.

  Ld. http://www.pszaf.hu/fogyasztoknak/hitelek/fizetesi_nehezsegek/hitelszerzodes_modositasa.html

  Szamoljatok utana, szerintem ettol jobb konstrukcio nem letezik!

 • Kiszamolo
  Sok helyen van 1%, minimum 20 ezer Ft ügyintézési díj. Ekkor már ráfizetés ez a konstrukció, de meg kell nézni, milyen bankban van a hitel. (nem tudom)

  Ja és 7%-os államilag támogatott hitel.

 • BLC
  Csodalkozom a minimumdijon, elvileg ezt a jogszabaly nem engedi.

  7%: ekkor mar valoban mas a leanyzo fekvese, az en hitelem viszont ettol magasabb kamatozasu, igy szamomra ennek visszafizetese a prioritas – a kiszamolo blog ajanlasainak megfeleloen. 🙂

 • Kiszamolo
  Most nézem, tényleg az MKB-nál vagy 0%, vagy 1% a díj, kivéve, ha másik pénzintézet általi kiváltásról van szó.

  “Az elıtörlesztett összeg 1 %-a, kivéve
  • amennyiben a szerzıdéskötéstıl számított 24. hónapot követıen történı elsı elıtörlesztéskor az
  elıtörlesztett összeg nem haladja meg a szerzıdésben meghatározott kölcsönösszeg felét, a díj mértéke
  0%
  • amennyiben az elıtörlesztés összege nem haladja meg az 1 millió Ft-ot és az elıtörlesztést megelızı 1
  évben nem teljesített az Ügyfél elıtörlesztést, a díj mértéke 0%.”

 • ZH
  Milyen költségvonzata van az Előrelátó Betétszámlának? Sajnos nem találtam a hirdetmények között.
 • milyen feri?
  csodalkozom, hogy meg nem anyaztak le vagy tizen Davidot, amiert havi 110et tud felretenni 🙂
 • fma
  ami azért is hasznos, mert vész esetén a normálisabb ember amúgy is összehúzza magát, így aztán a 6 havi (normál) tartalék 9-12 hónapig is kitarthat – vagy akár tovább is.
 • Kiszámoló,hogy áll az Erste a hitelkártyákhoz? (iszonyat bonya a hirdetményeit mizélgetni egyenként).

  Nekem most kezd tele lenni a tököm a Citivel, mivel a netbank 5 napja bemondta az unalmast, miközben orrba-szájba reklámozták mekkora felhasználói élmény jár majd az új felülettel. Kurvajó, nemes egyszerűséggel összeszarta magát a rendszerük. Az eddigi nekem tökéletesen megfelelt amúgy.

  Viszont nagyon jó keretem van a hitelkártyáikon, és nem szeretnék új igénylésekor kitölteni egy lepedőt amin az aranyhörcsög székelési szokásaira is kíváncsiak, hogy nagy kegyesen adjanak mondjuk egy havi 40-50 ezres keretet. Bár lehet, az is megoldás, hogy a Szupernullánál ha tényleg ingyér van az utalás, akkor a kártyák maradnak a citinél, és az erstésről utalom rájuk a pénzt, a számla meg megy a levesbe. Az egyszeri tranzakciós izét, hát azt le kell nyelni bankváltás címén.

  Szerinted?

 • Zabalint
  Én is azt mondom, hogy megéri, de csak most éri meg, korábban a CIB-é volt a nyerő, a magasabb kamat. Azonban általában a nem akciós dolgaik nagyon kedvezőtlenek az Erstének, normál lekötésre általában kisebb kamatot adnak, mint más bank. Ha valaki mindenét átviszi egy másik bankba, akkor meg bukja a tranzakciós költségeket.

  Nekem egyébként az Ersténél van számlám, de nagyon nem vagyok velük elégedett, de egyelőre nem látom, hogy érdemes lenne máshová átmennem, ugyanakkor van jó pár olyan bank (pl. CIB, MKB, Unicredit), ahol ha lennék, biztosan nem vinném át a pénzem az Erstéhez.

 • pdw
  Semmilyen. Ha nem teljeseited a feltetelt akkor nem / kevesebb kamatot kapsz. Amugy a Hirdetmenyeknel a 6. szamu melleklet szol rola (nem olyan evidens rajonni) 🙂
 • regimodi
  Ez annak eri meg, aki most kezdi el gyujtogetni a havi 40 ezreket. Mert ha mar a Malackabol at kell ide utalnom a penzt, akkor mar elore el is bukom az esetleges 2%-os kamatkulonbozetet a 0,342 % utalasi koltseg + tranzakcios ado miatt. Es ugye arra sincs semmi biztositek, hogy az Erste ezen mezes madzag elhuzasa utan nem viszi le a kamatot 4 % korulire mondjuk 4-5 honap mulva.
 • kapasz
  Mennyiért lehet kivenni / továbbutalni erről az Előrelátó számláról?
 • KZoltán
  A múltról beszélsz. A korábbi hiteleket már kihelyezték, most szurkolnak, hogy visszajön. De ha most pl. mi itt ezren beteszünk fejenként 2.5 milliót, az összesen 2.5 milliárd. Mit csinálnak vele, hogy ki tudják fizetni a 6% kamatot? Akkor inkább nem magunknak kellene közvetlenül abba befektetni, hacsak nem ciprusi államkötvényt vesz belőle?
 • KZoltán
  Jó kérdés, hogy mi is a hitelezés. Hitelezés az, amikor a gazdaságban feleslegesség váló pénzeket összegyűjtik, és normális gazdasági ügylettel kitermelhető összkamatlábon kihelyezik, ami kb. a GDP-növekedés + 2-3%, max. 5% reálkamat. Ilyen szinten forint hitel sosem volt. A devizahitelről meg nálam sokkal képzettebbek (pl. Róna Péter) már kifejtették, hogy az nem hitelezés volt.
 • Tolnai István
  Hogy lehet 3 lakástakarék számlája az ügyfélnek? Tudtommal személyenként csak 1 lakástakarékra jár az állami támogatás. Rosszul tudom?
 • Kiszamolo
  nem. De 2011 márciusa óta közvetlen rokonok egymás között szabadon átruházhatják. Ezért tudsz 3-at kötni. (férj, feleség, anyós)
 • Kiszamolo
  Átteszik a normál folyószámládra és onnan tudod elutalni a számlád díjaival.
 • Kiszamolo
  Ezen én is csodálkozom. 🙂 Szegény Gábor anno nagyon megkapta, hogy mer valaki 350 ezret keresni. Azóta nem is hallottam róla, talán megsértődött.
 • Kiszamolo
  nincs költsége, de csak a normál számládra tehetsz át pénzt.
 • Sanyi
  ha ezt egy héttel előbb tudom, akkor megspórolhattam volna az előtörlesztés díját.
  de azért köszi, a jövőben majd innen törlesztek.
 • rauchkrake
  Tapasztalat: Én most csináltattam Erstés hitelkártyát kb három hónapja. Viszonylag nagy cirkusz nélkül (szokásos papírok) az elvárható keretet kaptam, a visszatérítés is elég jó (Joker). Egy hét alatt kézhez kaptam a kártyát.
 • Kiszamolo
  Nekem azért is felajánlották minden kecmec nélkül, mert pár millió ott volt náluk lekötve. Még munkáltatóit sem kértek volna.
 • pdw
  A Joker maga jo cucc. 3 hatranya van (nekem): nem lehet a fordulonapot modositani, nem lehet beszedesi megbizast kotni moge, illetve nem lehet automatikusan beszedessel fizetni a teljes osszeget. (Ez Citilifenal mind lehet pl.)

  Index forumon (Citibank topikban persze :D) anyaztam nem keveset oket az igenyles miatt, meg lehet keresni, ugyanez a nickem. Ha nem lenne jo termek a kozelukbe se mentem volna azok miatt.

  Amugy idiota modon akar a fizetes duplajat is megadjak hitelkeretnek, hatha rombadontod az eleted hamar 🙂
  Ha konkret kerdesed van szivesen valaszolok.

 • pdw
  Haha, ne viccelj. Nekem is van naluk “par milliom lekotve”, aztan annak ellenere hogy az igenylolapon beirtam hogy van 1 masik hitelkartyam es kesz meg nekem kellett bizonygatni hogy nincs Axa-s hitelem, mert volt egy csomo utalasom a korabbi Unicredites szamlamrol Axa-ra.

  Vajon miert nezik hulyenek az embert hogy majd biztos hitele van millios lekotesekkel?

  Az idiotak persze nem tudtak hogy az Axas hiteltorlesztos szamlaknak mas az elso 8 karaktere, se nem kepesek atsetalni a melletuk levo Axaba megkerdezni. Ezt is nekem kellett.

  Az Axarol meg volt rendszeres utalas a CIB malacperselyre arra mar nem mertek rakerdezni szerintem, miutan lattak hogy mar nagyon morcos vagyok (+panaszt is tettem).

 • pdw
  Nem olyan nagy dolog az, annyit pl. en is elrakok (najo 100at :P). Pedig messze van (lefele) a fizum a 350es Gabortol.
 • pdw
  http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=122492029&t=9122915

  Ittvan nagyjabol a sztorim ha vkit erdekel 🙂

 • jurta
  Anyósra nem lehet. (csak Ptk. szerinti közeli hozzátartozókra)

  Nekem 4 van. 🙂
  (igaz, a kedvezményezettekkel való megegyezés szerint nem mind a négyre én fizetek)

 • jurta
  CIB-nél nem kell a Malacperselyről utalni, hanem folyószámlát nyitni (nagyobb összeg esetén akár egyetlen utalás kedvéért!) és onnan netbankon. A számlanyitás és -zárás ingyenes (az utalást most azért nem tudom, mert zártkörű ajánlatban nyitottam az enyémet, de gyanítom, hogy az is).
 • Kiszamolo
  Miért az anyósod nem a házastársad közvetlen rokona?! 🙂
 • kridli
  Én ezzel nem értek egyet. Nem tudom mikor láttál te 4.1%-os max kamatot az ersténél, de az már elég régen lehetett, vagy nem néztél szét náluk elég alaposan. Az aktív betétjük nagyon hosszú ideig a legmagasabb kamatú elérhető fél/1 éves lekötés volt a magyar piacon. Most már nem a legmagasabb, de még most is a jobbak között van.
  Abban mondjuk egyetértek, hogy ezen az előrelátó számlán valószínűleg csökkenteni fognak, mert nagyon régóta ennyi a kamata, valószínűleg előbb-utóbb lekövetik az alapkamat csökkentést.
 • jurta
  Bocs, azért ugrott be ez ilyen erősen, mert nemrég módosítás által bővült 1-esből 4 személyesre a mienk. (Azért döntöttünk így, mert megfelelően korán kötöttem, még a szabad felhasználású 8 évesek időszakában, így vehetek most belőle ingatlant, majd folytathatjuk a gyűjtést 0-ról.) Módosításkor pedig csak kedvezményezett(ek)et lehet váltani. Ha új szerződés(eke)t kötsz, akkor persze megválaszthatjátok a szerződő személyét is, így újabb, még szabad hozzátartozókhoz jutva.
 • birzol
  Vakmacskának: “Kiszámoló,hogy áll az Erste a hitelkártyákhoz?” “Bár lehet, az is megoldás, hogy a Szupernullánál ha tényleg ingyér van az utalás, akkor a kártyák maradnak a citinél, és az erstésről utalom rájuk a pénzt, a számla meg megy a levesbe.”

  Nekem is van Citinél hitelkártyám, (Shelles, mert arra jár 2% visszatérítés Shellnél). Aztán láttam, hogy az Erste Joker hitelkártya 4%-ot ad vissza bármilyen(!) kútnál történő tankolás után, sőt az OMV kúti tankolásból 5%-ot. Ez több mint 20 Ft.-ot is jelenthet literenként. Sőt Romániában a régen állami Petrom már OMV, tehát onnan is visszajön az 5% amellett, hogy olcsóbb!) De az Erste Joker nemcsak a tankolásból ad vissza 4%-ot, hanem másik két üzleti kategóriából, a többire az általános 1%-ot.
  http://erstebank.hu/hu/maganszemelyek/hitelkartyak/erste-joker-hitelkartya

 • birzol
  A Citis hitelkártyát kiváltása óta csak arra használom, hogy erről fizetem a rezsit, ugyanis (tudtommal talán csak egyedül a Citinél van ilyen, hogy) a csoportos beszedésekre is visszatérít 1%-ot.
  Úgyhogy én is azt tervezem, hogy a Citi Top folyószámla megy a levesbe, a hitelszámla továbbra is megmarad a rezsinek, esetleg kiváltok egy Citi Life-ot a 3% élelmiszer vásárlás visszatérítés miatt.
  Remélem segítettem a hitelkártyák terén.
 • Tomy
  Én ezt a előtörlesztés ennél meg annál a banknál évente egyszer ingyenes dolgot nem értem. Nem az van, hogy ezt kötelezővé tetette a hős Fidesz kormány minden bank számára, hogy évente legalább egyszer lehessen ingyenesen előtörleszteni?
  Meg aztán hogy összeghatárig ingyenes csak? Én kb. bő egy éve négy és fél millás (forint) hitelt végtörlesztettem teljesen ingyen.
 • Tomy
  Én anno azért a BBB GO hitelkártyáját választottam a Citi Life helyett, mert az pénzt ír jóva, míg a Citi valami tokent amit beváltani kell, meg csak bizonyos boltokban lehet, meg mittomén, aztán a francnak van ideje tökölni ezzel. És a BB GO is jóváírja az 1%-ot a csoportos beszedés után is.
  Amúgy most mégis igényeltem egy Telekom hitelkártyát a Cititől, mert a T-s számlákra 10%-ot ír jóvá. A chat szolgáltatásukon kérdeztem egy két dolgot róla a kollégától, aztán szóltam neki, hogy akkor indítsuk be, aztán felhívott valami kollegina adatot egyeztetni, végül kijött hozzám (vidékre) a másik kolléga a papírokkal, amiket ő töltött ki, én csak elolvastam meg aláírtam, egy hét múlva pedig kezemben volt a postázott kártya. Sztem ez elég korrekt ügyintézés. Az is igaz, mondjuk, amit pdw mond, 200-as keretet kértem csak (ennyi kell nem több), 500-at adtak. 🙂
 • konkav
  fejlődik a csapat 🙂 Kiszámoló, ez már biztos jele annak, hogy megérte itt “szenvedned” 😀
 • milyen feri?
  senki nem mondta, hogy nagy dolog 🙂 ettöl meg sok ember eli ki a 80 ezres netto kereseten erzett frusztraltsagat, amikor ilyeneket olvas, pl itt. A Kiszamolo altal is citalt Gaboros poszt alatti hozzaszolasokat erdemes megnezni, ott sirt a fel interwebz.
 • SzA
  Ez engem is nagyon érdekelne: tényleg lehet minden banknál évente egyszer előtörleszteni ingyé? Ez autóhitelre is érvényes? Most akarok végtörleszteni az otp merkantillnál. Na, azokat senkinek sem ajánlom!
 • rauchkrake
  Csak arra figyelj, hogy a benzinkút kategóriában max, havi 30 000 Ft-ra adnak 4% visszatérítést. (Nekem azért jó a Joker, mert sokat repülök, utazás kategóriánál nincs ilyen havi limit.)
 • wias
  Nekem az lenne a kérdésem, hogy van a gyerekem nevére lakástakarék pénztáram, amiből előtörlesztést csinálnánk ez fog-e majd valami gondot okozni (Pl. gyámhatóság) ?
 • Kiszamolo
  igen, gyámügyi engedély kell, amit vagy megadnak, vagy nem.
 • olvasó
  Tessék? Honnan tudja az Erste, hogy mit utaltál az Axának egy másik bankból? Meg az úgy megy, hogy átmennek a fiókba és megkérdezik, hogy te neked milyen hiteled van náluk és meg is mondják nekik csak úgy? Vagy mindezeket megkérdezik tőled ha hitelkártyát kérsz és te megmondod nekik?
 • wias
  Viszont ezt találtam

  http://www.ingatlanbefektetes.hu/cikkek/kihuzzak-a-lakastakarekok-meregfogat

  e szerint elvileg akkor nem kell gyámügy, vagy rosszul értelmezem? (2011-ben kötöttem a lakástakarék pénztárt)