Csak neked nem telik rá

Körbenézel az ismerőseid között és csupa nálad sikeresebb embert látsz. A facebook-on hol az egyik ismerősöd jelentkezik be Peruból, hol a másik Szingapúrból, a harmadik minden hónapban máshonnan ír valamit a faladra. Aki éppen itthon van, az is egy méregdrága étteremből tesz fel egy képet a csütörtök esti kimenője alkalmával.

A kollégádnak gyönyörű nagy háza van, medencével, szaunával, két autóval a dupla garázsban. Akárhányszor nála vagy, utána alig tudod magad tűrtözteni, hogy ne vágj te is bele egy ilyen szép ház vásárlásába. Ha ő meg tudta csinálni, te is képes vagy rá.

Ismerős az érzés? Akármerre nézel, mindenki sokkal sikeresebb nálad és látványosan előrébb tart a gyarapodásban, mint te. Sehogy nem érted, hogyan is csinálják. Annyit, vagy annyit sem keresnek, mint te. Ennek ellenére utaznak, házat vesznek, drága éttermekben esznek, te pedig örülsz, ha jól be tudod osztani a pénzed egész hónapra.

Tudod, a nagy titok az, hogy semmit nem látsz, csak a felszínt és a csillogást. Az emberek erejük felett igyekeznek utolérni a többieket a látszatban, miközben nem veszik észre, hogy egymást űzik bele a mókuskerékbe. Akiket utol akarnak érni, azok pont azért vettek drága házat és új autót, mert másoknak is az van.

Egy érdekes tanulmány szerint az emberek addig elégedettek a fizetésükkel, amíg úgy tudják, hogy a hozzájuk hasonló beosztású emberek ennyit, vagy ennél kevesebbet keresnek. Amikor megtudták (illetve azt hitték, hogy megtudták), hogy a kollégáik többet keresnek, egyből kevésnek tűnt az addigi fizetésük, miközben az egy fillérrel sem volt kevesebb mint akkor, amikor még tökéletesen elégedettek voltak vele.

Ugyanez figyelhető meg az egymás utolérésének kényszerében is. Azt érzik az emberek, hogy ők kevesebbet keresnek, mint a környezetük, hiszen azoknak mindenük megvan. Ezeknek az embereknek az önértékelésük csak akkor áll helyre, ha ő is eléri azt, amit a többieknél lát. Ezért bármi áron megszerzi azt, ami a másiknak már megvan.

(Az éretlen személyiség legbiztosabb jele, ha az ember önértékelése mások véleményétől függ. Mit mondanak róla mások, mit gondolnak róla mások. Ennek a függőségnek a kamaszkor végével ki kellett volna halni az emberekből, de a legtöbben halálukig sem szabadulnak meg ettől a kényszeres érzéstől.)

Tudod, hogy egy hazugság, amit látsz? Egy egyre nehezebben fenntartható álomkép, amit az emberek mutatnak magukról?

Tudod, hányszor kiderült tanácsadás alatt, hogy a doktor úr nagy háza és 18 milliós autója mögött csak adósságok vannak, a másfél milliós fizetés ellenére is?

Amikor a felsővezetőnek a hatalmas házban azt mondom, hogy ezt a kis két és fél milliós hitelt fizessük ki, azt a hatalmas kettő másikat meg váltsuk ki egy olcsóbb hitelre, erre mondja, hogy de miből fizetné már ki, amikor egy fillére sincs. Nem egészen kéthavi fizetését nem tudja felmutatni, helyette a fejét vakarja az egyre gyűlő hitelek miatt. De automata öntözőberendezés, medence, nagy ház, nagy autó van és természetesen az éves külföldi út is alap minden évben.

Nincs az a nagy ház és az az úszómedence, ami miatt úgy szeretnék élni, hogy másfél havi jövedelmemnek megfelelő hitel megugorhatatlan hegynek tűnjön az életemben.

Te azt látod a másik anyagi életéből, amit szeretné, hogy láss. A mögötte lévő egyre nagyobb fekélyt amíg tudja, takargatja a világ elől. Ő is, a szomszédja is és mindenki más is.

Én abban a szerencsés(?) helyzetben vagyok, hogy azt is látom, ami a színfalak mögött van. Hidd el, tényleg csak egy előadást látsz, amikor meglátogatod a rokonodat, vagy kollégádat a nagy házban a kertvárosban és megcsodálod a drága autóját a garázsban.

Szerinted mi lesz azzal az emberrel, akinek másfél hónapnyi fizetésének megfelelő hitel is fojtogatóan sok, ha elveszíti a munkáját vagy a munkaképességét csak pár hónapra? Akkor is szívesen lennél a helyében?

Nagyon nehéz dolog ellenállni a szirénhangok csábításának. Hiszen mindenkinek szép és drága autója van, nekem miért ne lehetne? Mindenki kiköltözött a kertvárosba, én is kapnék hitelt 20% önerő mellett, a fizetésemre adnának akár 45 milliót is. Ha más képes ennyi hitellel a felszínen maradni, nekem is menni fog. Nekem miért ne lehetne saját szaunám, másfél milliót csak ki tudok rá szorítani valahogy.

Emlékszel még a középiskolai kötelező olvasmányodból, hogyan lehet életben maradni a szirénhangok csábítása közepette? Tegyél viaszt a füledbe és ne törődj azzal, ki mit mond körülötted, vagy kösd magad a főárbochoz, mint Odüsszeusz, hogy nehogy kövesd az éneklőket a biztos pusztulásba.

Nincs olyan, csak a közmondásban, hogy meg tud maradni a káposztád, ha teletömöd a kecskéd hasát. Döntsd el, mit szeretnél.

Aggódni a hitelek miatt és a munkád elvesztése miatt a nagy házban, vagy nyugodtan és anyagi biztonságban élni egy sokkal szerényebb otthonban? Azon rágódni, miből élsz majd meg 75 évesen, vagy derűsen nézni a jövő elé, mert már akár 50 évesen is elmehetnél nyugdíjba?

Olyan nincs, hogy a drága dolgok kellenek, de a vele járó fejfájás és aggódás nem. Ezt sajnos csak csomagban árulják. De nemet mondhatsz a csomagra, nem vagy köteles átvenni.

Hidd el, te döntöttél jól, amikor az anyagi biztonságot választottad a gazdagság mutogatása helyett. Te nem az vagy, amid van és nem annyit érsz, amekkora háznak a törlesztőjét tudod fizetni.

Update: a cikk nem arról szól, hogy ne vegyél akár 40 milliós autót, vagy 300 milliós házat, ha van rá pénzed. Arról sem szól, hogy ne menj el nyaralni olyan helyre, amire futja a fizetésedből, ahogy arról se, hogy neked aszkétaként kellene élned. Ha neked valamiért ez jött le, érdemes lenne újra elolvasni. Neked lehet erődön feletti egy 8 milliós lakás megvásárlása vagy élhetsz a lehetőségeid alatt egy 400 milliós házban is. Nem mindenki hitelből vásárol, akinek 200 milliós háza van, nem erről szól a cikk.

Update 2: Sokan idetévednek a facebookról és nem feltétlen értik előzmény nélkül a cikket. Az ő kedvükért berakom az Akadémia első két részét, azt megnézve érthetőbb lesz a cikk.

 

Share

227 hozzászólás

 • Zabalint
  @ügyvéd
  Amit írsz, az azt feltételezi, hogy 18 évesen már célirányosan tudja, hogy mit, hogyan, merre, mindezt jó önmenedzsmenttel. A legtöbb programozónak készülő emberre ez nem igaz, és eleve nem azért akarnak programozók lenni, mert jól lehet vele keresni, hanem érdeklődésből, de egy 18 évesnek nagyon ritkán van képe a lehetséges pályautakról és a piacról. Utólag nézve én is azt csináltam volna, amit leírsz, eleve nem vidékre mentem volna egyetemre, megválogattam volna, hogy milyen céghez megyek gyakornoknak, stb., stb. De anno örültem annak, hogy a minimalbérnél kevesebb pénzért dolgozhatok egy sufni fejlesztő cégnél az egyetem mellett, hogy lássak valódi projekteket is.
 • ügyvéd

  Köszönöm, hogy megerősítetted amit írtam. Nem azt írtam persze, hogy “mindenki” 10.000 ojró/USD ajánlatot kap, hanem hogy a “legjobbak” akár ezt is simán huszonvesen elérhetik külföldön.
  A menőbb techcégeknél ennyi a fizetése egy igazán jó fejlesztőnek.
 • MichaelKnight
  Örulok Nektek és a sikereiteknek! Én a környezetemben csak ezeket a példákat látom, amiket leírtam. Tényleg boldoggá tesz, hogy vannak kivételek.
  Nekem is megvan a vízparti szép nagy ház kp.-ra. Megtakarításom már nincs, és csak egy rissz rossz autóm maradt, ilyen a vállalkozók élete. 🙂
  Természetesen, tök egyedul családot eltartva.
  Gratulálok még egyszer, de úgy gondolom, hogy mi vagyunk kisebbségben…
 • David89
  Nagyon jó a téma. Szeretek sokat filózni ezen, mennyit költsek, mennyit spóroljak. nem ér semmit összesporolni egy vagyont, ha addigra anyira eltompulsz, hogy a vagyonodból nem szerzel örömöt. Meg kell találni a középutat, ahogy egy kommentelő már írta.
  Szerintem is a legfőbb ok amiért azt hisszük, hogy másnak jobban telik mindenre, az az hogy túlköltekeznek, eladósodnak, vagy illegálisan jutottak pénzhez. Viszont van még2 megfigyelésem. Az elsö, hogy aki átlagon felül keres s jól bánik a pénzzel nem ügyel a luxusra, nem jár márkás ruhákba, biciklivel vagy olcsó kocsival jár, nincs nagy háza stb. akik viszont luxuscikkeket vesznek álltalában csak elakarják hitetni hogy sok pénzük van, de igazából csak kevés embernél van igy. A másik hogy tegyük fel mindenkinek marad hó végén 50e ft. Az egyik nike cipőt vesz, a másik spórol és iphonet, de mind2 felteszi a kérdést h másiknak miböl jut rá.
 • tozogabee

  Te nagyon okos vagy,meslej meg kerlek rolam.

  Tudod egy Machine Learning egy AI trening nincsen ingyen draga okos ugyved ur.
  Es en most iratkozok be pluszban ilyenekre mert erdekel,plusz vegzes utan mivel mar 7 ev gyakorlatom van a szakmamban fejlesztes es teszteles ezert igen a havi 10-12e ojro meg lesz siman,sot.

  De ez is minimum 700e Ft lesz osszesen mert ez is egy eves kurzus a seniorabb Java meg 1,2M lesz osszesen.

  Errol ennyit.

 • Zabalint
  @ügyvéd
  Ő dolgozik azon a területen, ahol dolgozik, nem te, úgyhogy vicces, ahogy ismét magas lóról osztod az észt. Az szakterület függő, hogy áll-e rendelkezésre ingyenes online tananyag, doksi, egyébként jellemzően épp olyan területeken keresnek sokat, ahol nincs, és ezért értékesebb a tudás. Meg vannak olyan területek is, ahol különféle certificate-ekre érdemes hajtani, ami szintén pénzbe kerül, persze van akinek a munkáltatója fizeti. Attól, hogy egyes ügyfeleid, ismerőseid anyagi helyzetét többé-kevésbé ismered, még nem latsz rá a szakmára, főleg nem egyes szakterületeire.
 • ügyvéd

  Megnyugszol ha neked is külön leírom: Csak azt írtam le amit közvetlenül a saját szememmel láttam/látok…. (Tehát NEM elmesélték.)
  Igen biztosan van nettó 185 ezret kereső huszonéves fejlesztő is Budapesten. De van nettó 800-t kereső 2-3 év az egyetem mellett összeszedett gyakorlattal rendelkező huszonéves fejlesztő is. Előbbi nyilván több mint az utóbbi.
 • ügyvéd

  Neked is leírom: Csak azt írtam le amit közvetlenül a saját szememmel láttam/látok megtapasztaltam (Tehát NEM elmesélték.)
  Igaz amit írsz, kell(ett) némi “nyomás” ha már informatika, akkor a legjobb egyetem, aztán az első gyakornoki állás csak csúcsmultinál…. Onnan már me(nt)gy magától… 😀
 • szocske
  @Zabalint: “Ellenben magasan a Lumia-nak van a legjobb kamerája.” – ellenpontként: feleségem teljesen elégedett volt a lumiaval (a kódjára nem emlékszem, de ingyen kapta Raiff. számlához, tehát tuti nem csúcsmodell volt 🙂
  Kb. 3 évig használta, 1-2 alkalmazás hiányzott, de ezekkel együtt tudott élni. Egyetlen okból lett neki is iphone: meguntam, hogy ha fényképezni akart mindig kivette a kezemből az én telefonom 🙂
 • szocske
  “nem rongyos havi 5 millio HUF-ot.” ráadásul mint mindannyian tudjuk, a mi ügyvédünk csak havi 500-at keresett az elmélt években, bár most már picit többet, mert KATA adózó és nem csal adót 😉
 • Jóska Pista
  Engem bizony elindítottak a szüleim, kaptam egy másfél szobás lakást és egy Trabantot is. Nem szégyellem, az én gyerekeim is megkapták egyetem előtt a maguk lakását és persze 17 évesen a kocsit. És remélem ők is így indítják el a saját gyereküket.
 • Warrior

  “A másik hogy tegyük fel mindenkinek marad hó végén 50e ft. Az egyik nike cipőt vesz, a másik spórol és iphonet, de mind2 felteszi a kérdést h másiknak miböl jut rá.”

  Nekem ez volt az első gondolatom a poszt olvasásakor. A fb-ra aki X étteremből tesz fel képet, az valószínűleg nem fog másnap Y-ból is (tudom, van ilyen is, de szándékosan nem erről beszélek). Az egyik itt nyaral, a másik ott, az egyik közben kabriót bérel, a másik quadot, a harmadiknak meg menő gopro van a kezében búvárkodás közben. De ez nem egy személy, te viszont az összes fotót látod, rövid időn belül, az étteremeket és a nyaralásokat is és mindet szeretnéd. Hiába nem egy ember életéből látsz sok mumentumot, hanem sok emberéből egyet-egyet. Lehetnek ők közepesen módos “átlagemberek” az évi egyszeri nyaraláskor, mégis őket többnek, magadat kevesebbnek érezheted.

 • MajorTom
  @péter

  nem érzem feleslegesnek az ltp-t… már azelőtt kezdtem fizetni, mielőtt összejöttem volna barátommal. Nem vagyunk házasok.. ki tudja mi lesz még a jövőben. De ha most egyik napról a másikra itt Budapesten kellene albérletet találnom, akkor kb mehetnék az utcára, mert ezt nem tudnám kifizetni..
  Mindenesetre köszönöm a kedves szavakat, és látom, hogy vannak itt még jó páran akik szó szerint a semmiből építették fel az egzisztenciájukat… legszívesebben mindegyiket meginterjúvolnám hogy hogy csinálták, jól jönne pár lecke, mert eléggé kilátástalannak érzem a dolgot. tényleg szeretném jobban érezni magamat, mert szeretem a barátaimat és barátomat is, de el sem tudják képzelni hogy mennyi szorongástól mentesülnek, mennyivel könnyebb az életük. Na jó, elég volt a sírásból, meg nyígból – ahogy itt fent írták már páran….

 • MajorTom

  ugyanebben a cipőben járok…így kell leélni a legjobb és legaktívabb éveimet, hogy nem tudok sehova se menni, nem telik semmire, csak dolgozom meg tanulok. az hogy esküvőre meg gyerekszülésre mikor tudnék összekaparni egy fillért is… hát hagyjuk is ezt, merthogy otthonról nem kapok és nem is várom, de azt meg nem tudnám elviselni, ha mindent a másik fél fizetne. De itthon maradok Magyarországon, de csak azért, mert itt kezdtem el, olyan egyetemet végeztem, amivel külföldön nem tudnék elhelyezkedni.
  Örülök, hogy neked/nektek azért sikerült kitörnötök és hidd el, hogy teljes mértékben átérzem azokat a problémákat, amelyekkel itthon szembesültél.

 • Tudatlan
  “capishi?”

  Mi kapisgáljuk, mit akarsz ezzel mondani, de ha ez a szavad járása, érdemes lenne helyesen írni.

 • Robi

  Fenyevekkel tobb a svajci fizu meg az arak ellenere is. Eloszor is maskepp kell adozni, joval tobb marad a zsebben. Masreszt pl. a krankenkassenal te dontod el, mennyi rizikot vallalsz, annyival olcsobb a havidij (onresszel megy). Ezek az arak a svajci fizetesekhez kepest abszolut normalisak, nem kell a Migrosban meg a Coopban shoppingolni allandoan, van Aldi es Lidl is es jo a minoseg. Ha ketten dolgoztok, akkor egy fizubol siman kijottok.. Es marad megegy svajci fizu.

 • piccola
  A cikkhez off, de a kommentekhez nem: nagyon kíváncsi vagyok, hogy mikor fog ez a programozói/fejlesztői lufi kipukkadni, mert most nevetségesen túlértékeltek ezek a foglalkozások. Remélem, minél hamarabb elkezdik már az ált. iskolában oktatni a programozást. (Persze nincsenek illúzióim a magyar iskolarendszerrel meg oktatáspolitikával kapcsolatban.)
 • tozogabee

  Teljesen jol irod.
  Igen nekem vannak certificatek is mar,sot most Javabol is lesz,plusz elmegyek majd Oracle hivatalos vizsgara is.

  Mindemellett Mesterseges Intelligencia,Önjáró autók,Machine Learning kurzusokat akarok 1,5 éven belül elvégezni most az alap Mesterséges Intelligenciát végzem,mert egyetemen szarul oktatták.

  És ezek mind mind pénzbe kerülnek,sőt sok sok pénzbe,de nem sajnálom rá.
  Mert ezek is hivatalos certifikaciot adnak,amivel mehetek külföldre és ez a cél,nem évi 60.000 ojróért hanem havi akár 12-15e euróért,nem mindegy,ha már vannak álmaim igen Bömösre vágyok meg szép kecóra,meg csinos nőre(ez meg van),plusz kisportolt testre ezek mind mind pénz,izom is

  @Ügyvéd
  Én meg kétlem,hogy ügyvéd vagy egyáltalán,személyeskedni én is tudnék.
  De igen néhány dolgot jól írsz,én elit egyetemen tnaultam most diplomázok BSc-n de megyek tovább MSc-re is plusz kurzusaim mellé

 • Zoltan
  Nem ertem sok ember valaszat..en nem irtam hogy BMW-m van, arra reagaltam hogy neki az az alma es akkor a koritesei ellenere ennyit nem tudott osszeszedni, akkor valamit rosszul csinal. Igenis 30 eves korara egy fejlesztonek az sima, nyilvan ugy hogy mas kiadasai is vannak mellette, nem arra gondoltam hogy kenyer helyett veszi.

  “Csak azert irtam azt,hogy kivagyok,mert az a 20-n eves suhanc tized ennyit se tesz bele a fejlodesebe,az a 20-n eves kislany max jol tud szakszizni,meg jol szet tudja rakni a labat,addig nekem 20-szor annyi melot kell beletenni.”

  Na, hat itt meg indul is a tipikus masik tarcajaban turkalas…mi kozod van neked barki mas penzehez meg kocsijahoz? Meg egyebkent konnyu magadat ezzel nyugtatni, holott siman lehet hogy jobban hajt mint te a kifogasaiddal.
  Hat ahogy meg a nokrol beszelsz, ahhoz kulon gratulalok…meg is magyarrazza miert problemas ez neked

 • Zoltan
  Aki meg leirja, hogy 185E-ert fejleszto.
  Na az ne azert mondjon fel mer 400 alatt van (szinten korabban irta valaki), hanem mert ennyiert NEM megyunk el IT-ban dolgozni. Ezzel mindenki masnak rontod az alkupoziciojat, hogy huzod itt lefele az atlagot.
 • Garbo
  @ügyvéd
  Sokadszor használod rosszul, már nagyon szúrja a szemem: nincs olyan, hogy “capishi”
  Capisci … az van. ,

  Mást kioktatni csak pontosan, szépen … 🙂

 • ügyvéd

  Akkor végre lelízingelheted a vágyott bömbidet, és megszűnik minden lelki bajod 😀
 • Zedder
  Géza

  “ha megmutatod honnan tudok a netről ingyenesen beszerezni akár alapfokú Secunet oktatóanyagot, szerintem le tudnám seftelni, hogy kapj egy zsíros summát, ugyanis NINCS! Egy 5 napos tanfolyam meg 4-5 ezer! euró személyenként! Durva?”

  Most te szivatsz minket?

  A tréning teljesen általános: secunet.com/fileadmin/user_upload/Download/Printmaterial/Schulungskatalog/Trainings_2017__2018_en.pdf

  Enyhe túlzással ez wikipédiáról is benyalható, de egyébként millió ingyenesen elérhető forrás van a témában. Az a SINA cuccuk valami saját applicance, nekem valahogy nem jutott eszembe reggel felkelve, hogy szabadidőmben ilyet tanuljak, ha meg a munkáltató megköveteli, akkor majd elküld arra a drága tréningre.

  Ha megvan az erős alapod, akkor bármilyen új vendor bármilyen új cuccát egy-kettőre megtanulod, és ezt a munkaadók is tudják.

 • Zedder
  Géza

  Egyébként ezek nem durva árak, Cisco és MS fronton is ilyenek vannak, aztán valahogy mégis több millió mérnök van a világban, akik felszedték a tudást az 50-100 dolláros könyvekből és virtuális tesztkörnyezetkből. Ha az kell, hogy valaki face-to-face személyesen adja át a tudást, na az pénzbe fog kerülni.

  Minden másra ott vannak a könyvek, webes források vagy online tréningek (havi 30-50 dollárért kb. MINDENT megkapsz). Nincs lehetetlen, csak kifogások vannak.

  Bocs a kemény szavakért, kicsit túltoltad, tényleg keress egy jóbarátot vagy pszichomókust, és tedd rendbe a fejedet az elvárások terén. IT tréningekre pedig ott van az előző hozzászólásom, illetve a többiek is megmondták.

  Ez kamu, hogy a neten csak “többéves” anyagok vannak. Akkor keress jobban, vagy költsd el néhány hamburger árát online trénig előfizetésekre.

 • Zedder

  Architekt nem a tanulástól, hanem a munkától leszel, a sok tapasztalattól, illetve a megfelelő gondolkodásmódtól. Régen rossz, ha olyanra hivatkozol, hogy “az egyetemen nem tanították”.

  Ja, és felesleges a bömösre vágynod, volt ilyen céges autóm (IT mérnök vagyok), örültem, amikor végre lecserélhettem egy “kommerszre”. Nőket nem ezzel fogsz fogni.

  “Amiket te írsz fizetést az ok, 10-15 év tapasztalat után. ”

  Ez nagyon kevés, nagyon rossz. Érdemes lenne egy fejvadásszal, HR-essel beszélned, hogy képbe kerülj a saját értékeddel.

  Ügyvédnek van egy egyedi stílusa, és tudom, hogy nem ez a szakterülete, ellenben nekem igen, és egyáltalán nem kirívóak azok a fizetések, amelyeket megemlített. Fontoljátok meg a szavait.

  Ezeket nem kötelező elhinni, meg nyilván most kattog bennetek a kognitív disszonancia a kidobott és elpocsékolt évek miatt, de akkor itt az idő változtatni

 • ügyvéd
  Tudatlan&Garbo

  “capishi” ügyben még guglizzatok kicsit 😀

 • Bálint Tamás
  Jól elment már a párbeszéd a rákba… Mindenki tolja a saját (néha légből kapott, néha igen furcsa) meglátásait, de ez legalább nem vezet sehova… 😀 😀