Curve kártya tudnivalók

A Transferwise és a Revolut mellett a legismertebb fintech cég a Curve, ezért arra gondoltam nekem is ki kell próbálni, hogy legyen saját tapasztalatom is róla.

Először nem nagyon értettem, mi is lenne a célja a Curve-nek. A Transferwise külföldi és magyar számlákat biztosít bankkártyával együtt, illetve viszonylag olcsón tudsz nemzetközi utalásokat végezni, a Revolut a kártyás fizetésekre és az ahhoz kapcsolódó pénzváltásokra épült rá. De vajon mi lenne a célja a Curve-nek?

A Curve ugyanis nem csinál mást, mint a saját kártyája mögé berakja a többi kártyádat és fizetésnél azok közül választhatsz, melyikkel akarsz fizetni. Nem tudtam rájönni, erre miért is van égető szüksége a világnak?

Valami értelmének kell lennie, úgyhogy megrendeltem egy kártyát, hogy kiderítsem. Ezt 5,5 euróm bánta, de mivel promó kóddal léptem be, így kaptam is mindjárt 5 fontot, tehát ingyen volt a kártya, ahogy minden más is. Ennyi pénzt megért. (Ha jót akarsz tenni magaddal és velem is, itt egy promókód, amit be kell írni az appba, amikor kérdezi: DZ7ZP7XN, mindketten öt fontot kapunk, ebből pont ki is jön a fizikai bankkártya ára. Amíg az nem jön meg, online tudod csak használni az új kártyádat, de az ingyenes devizaváltás már ott is él.)

Az appot letöltöd, ott tudsz kártyát is rendelni és a meglévő kártyáidat berakni a Curve kártya mögé, majd fizetés előtt kiválasztani, melyiket akarod használni. (Ha nem választasz, az utolsót használja újra.)

A Curve fő üzenete, hogy otthon hagyhatod a pénztárcádat, minden kártyád helyett ott a Curve kártya és a hozzá való app.

Ami nagyon tetszik, hogy az összes vásárlói és klubkártyát be lehet digitalizálni a Curve-be, így tényleg nem kell hordani magaddal a tucatnyi kártyát: Decathlon, Ikea, Auchan, stb. A Simple app is tud ilyet, de abban nem ismerte fel a kártyámat a szkenner, itt soha nem volt ilyen gond, tényleg kiváltja a kártyákat a digitalizált verzió. Szinte az összes magyar vásárlói kártyát ismeri, még az olyan kevésbé jelentőseket is, mint egy Heavytools vásárlói kártya. De ha mégsem, akkor is tudod rögzíteni a vonalkód alapján.

A fizetésre használt kártyák váltogatásának akkor van értelme, ha különböző hitelkártyáid vannak, amik másra adnak visszatérítést. Nem tudom, mennyire jellemző az átlag magyar felhasználóra, hogy hat bankkártyával közlekedik és azokat tudatosan váltogatja fizetéskor a visszatérítések érdekében. Ha van ilyen ember, neki remek a Curve. Még egy olyan szolgáltatása is van, hogy 90 napig visszamenőleg tudod változtatni, melyik kártyát használtad. Mert később jössz rá, hogy a másik kártya erre több visszatérítést adott volna vagy már elérted abban a hónapban a visszatérítés maximumát arra a kártyára vagy bármi egyéb esetben utólag is meg tudod változtatni a múltat.

Apropó visszatérítés: három választott üzletben kapsz 1% visszatérítést a mögöttes kártya esetleges visszatérítésén túl is. Az ingyenes verzióban csak 90 napig, a 10 eurós csomagban korlátlan ideig, a havi 15 eurós csomagban hat üzletet jelölhetsz meg. (Díjcsomagok)

Mivel az ingyenes verzióban a havi költési limit ezer euró és nem is tudod állítani, ezért meggazdagodni ebből nem fogsz, maximum havi 10 eurót nyerhetsz vele. (Update: a Curve-t régóta használók szerint ez a limit idővel emelkedik.)

Ha már szóba került, ami nem tetszik, hogy nem tudom állítani a limiteket, bár a Revolutnál is csak a havi limitet tudom beállítani, de ott legalább ki tudom kapcsolni például a készpénzfelvételt vagy a mágnescsík használatát, itt még azt sem. Ha akarom, ha nem, lehet például vele készpénzt felvenni. és minden limit fix. Ez nagyon béna.

S mi van, ha kevés az ezer euró egy hónapra? Oké, gondolom a fizetős csomagoknál magasabbak az összeghatárok és ha elfogyott a keret, használhatom az eredeti kártyámat is Curve nélkül, de akkor is. (Ne felejtsd el, hogy a mögöttes kártyádnak is van egy limite, így akkor se tudsz fizetni, ha a mögöttes kártyán érted el a limitet.)

Fontos! A Curve vásárlások online vásárlásoknak számítanak a mögöttes kártyákon, ez azért fontos, hogy milyen limitet állítottál be a mögöttes kártya online napi keretének. (Tehát nem bolti POS vásárlásnak fogja venni a limit szempontjából a bolti vásárlásokat sem.) Erre figyelj, mert én már jártam úgy pénztárnál, hogy ez miatt utasította el a Curve kártyát a rendszer, illetve ugye a mögöttes kártyát.

Ami jó, hogy az árlista szerint belföldön havi 10 alkalommal ingyenes a készpénz-kivét, felette is csak fél font. Ha sokat veszel fel készpénzt, ez nagyon jól jöhet, már csak ezért megérheti a kártya.

A Curve kártya másik lényege, hogy a Revoluthoz hasonlóan ez is támogatja a külföldi devizában való kártyahasználatot közel ingyenes pénzváltással, a Curve Blue 500 fontig havonta ingyenes pénzváltás külföldi használat során, utána 2% díj. Hétvégén itt is drágábban váltasz, úgyanúgy mint a Revolutnál. Hétvégén lehet, hogy az eredeti kártyád jobban vált, mint a Curve.

Pénzkivétel 200 fontig ingyenes külföldön, utána 2%, de minimum 2 font. A fekete kártyánál évi 15 ezer euró ez a határ és 400 font/hó a külföldi pénzkivételre. A legdrágább Metal kártyánál 60 ezer euró a limit és 600 font/hó. (Külföldnek a mögöttes kártyádtól eltérő devizájú ország számít és nem a földrajzilag másik ország. )

A Curve támogatja a hitelkártya-zsonglőrködést is, de az ingyenes és az olcsóbb csomagnál ennek 1,5% díja van, egyedül a legdrágább csomagnál van ingyen. Ha mondjuk a adódat akarod hitelkártyával befizetni, vagy az egyik hitelkártyádat akarod kifizetni a másikkal, van rá lehetőség. Persze értelme csak akkor van az olcsóbb csomagoknál, ha ennél több visszatérítést kapsz, de szerintem idehaza nem sok ilyen kártya maradt már.

A Curve Send hasonló a Revolut ugyanilyen szolgáltatásához, a Curve-vel rendelkező ismerőseidnek tudsz pénzt küldeni egy gombnyomásra.

A Consumer Protection is jónak tűnik, erről részletek angolul erre.

Jó a költési analitika is az appban, látod, mire mennyit költöttél. S mivel minden kártyád mögötte van, így végre egy helyen is látod az összes költésedet és nem három számláról kell összegereblyézni az információkat. Azt is megjelölheted, melyik költésed volt céges, így azokat is külön látod.

Arra is jó a Curve, hogy ne húzzon le a bankod a társkártya díjával: a fizikai kártya az egyik embernél, Curve alá bevíve viszont a másik is tudja használni a kvázi ingyenes Curve kártyán keresztül.

A Curve támogatja illetve támogatná a telefonos NFC fizetést is az ApplePay, Google Pay és Samsung Pay-en keresztül. Sajnos a Google Pay és a Samsung Pay még nem elérhető itthon hivatalosan. Akinek a Google Pay alapból rajta van a telefonján, azok egy része tudja használni Curve-vel, a másik részének nem engedi a regisztrációt, így nem teljesen egyértelmű, hogy működik-e már. Reméljük végre itthon is lesz Google Pay vagy Samsung Pay (az Apple Pay tavaly megérkezett Magyarországra.)

Ha viszont működik, az azért jó, mert attól függetlenül, hogy a bankod leszerződött-e az Apple-lel vagy a Google-lel, bármilyen bankkártyát a Curve mögé téve és azt regisztrálva tudod használni a két szolgáltatást az eredeti bankodtól függetlenül.

Megéri-e a fizetős csomag? A fizetős csomagban van egész családra szóló worldwide utazási biztosítás, elég komoly összeggel, amit ráadásul az Axa kínál, ami egy jó nevű és nagy biztosító, a drágább csomagban még mobiltelefon, illetve bérautó kiegészítő biztosítás is van és a szokásos Worldwide Airport LoungeKey Access is. Akinek van ilyen utasbiztosítása, főleg ha már használnia is kellett, megoszthatná velünk a biztosítás pontos leírását és a tapasztalatait is. Rossz lenne rájönni egy külföldi baleset után, ha van valami hátulütője a beépített biztosításnak. Azonban ha jó a biztosítás, az nagy szó, hogy az egész családra szól és az is, hogy az Egyesült Államokban is érvényes.

Az 1%-os visszatérítésekből ha visszajön mondjuk 2 ezer forint havonta (Nekem a Lidl-Aldi-Auchan van beállítva és tényleg adogatja vissza a pénzt.), akkor már nem olyan nagy költség a 10 eurós havi díj.

A konkluzió? Bár lehet élni nélküle, de kínál annyit, hogy ha ingyen van (és most ingyen van), akkor megérheti kiváltani, bukni nem nagyon tudsz rajta. Még pénzt sem bízol a cégre mondjuk a Revoluttal ellentétben. Ha van Curve-d, nem feltétlen van szükséged Revolutra, mert nagyjából ugyanazt, ugyanúgy tudja.

Persze amikor ilyen ingyen kártyáid vannak (Revolut, Trasferwise, Curve és társaik), azért arra vigyázz, hogy észre vedd, ha majd egyszer mondjuk 2 euró lesz a havi díja vagy mondjuk a Revolutnál sem lesz többet ingyenes a feltöltés. Amiről biztos fogsz időben értesítést kapni, de biztos nem fogod elolvasni. 🙂 Ezért amit ingyen adnak, két-három havonta ellenőrizd, hogy még mindig ingyen van-e, vagy csak megszokásból használod abban a tudatban, hogy ingyenes.

Ha tudsz még valami okosságot a Curve-vel kapcsolatban, miért éri meg még használni, vannak jó vagy rossz tapasztalataid, oszd meg a hozzászólásokban.

Share

95 hozzászólás

 • Jani
  Én csak azt nem értem, hogy pl. az Erste max hitelkártya az MCC kódtól függően ad 1 vagy 4% visszatérítést. A Curve képes minden vásárláskor az üzlet kategóriának megfelelő MCC-t továbbítani az Erste felé? Vagy hogy működik ez? 🙂
 • naa
  Köszönöm, igen, megnéztem most és vettem ki hetvenvalahányezret, és nem volt költség valóban, pedig már vettem ki a hónapban, ez szuper.
  Utánanézek ennek a limitnövelés-dolognak majd, ha nektek 1000 GBP a cash limit, hátha emelnek nekem is… 🙂

  A havi 500 GBP feletti FX váltást csak a fizetős csomaggal lehet elérni? (Gondolom igen, mivel különben senki nem venne prémium csomagot) 10 EUR a havidíj és 1 évre előre kell fizetni, ahogy néztem) – azért hogy ezz “behozza”, elég sokat kell váltani… (Ugye az alternatíva, hogy a normál kártyámmal fizetek, ami hétvégi árfolyamnál azért csak kicsit rosszabbul vált és ott nincs a plusz 2% költség)

  Köszi a cikket és a hozzászólásokat.

 • Kiszamolo
  Emberes, listából kell választani, nem kívánság alapján megy.
 • Kiszamolo
  naa, 500 GBP Curve-vel havonta, hasonló összeg Revoluttal, aztán Transferwise 0,49%-ért.

  Ha ez kevés lenne, akkor fizetős csomag.

 • OT
  Sziasztok!

  Én kb. 3 hete használom a Curve-öt és azt írja az app, hogy csak 5000 font alatti tranzakciók esetén lehet visszamenni az időben. Én viszont azt tapasztalom, hogy az 5000 Ft alatti tranzakcióknál tudom csak ezt megtenni. A beregisztrált kártya egy magyar debit kártya és az app-ban a pénznem HUF-ra van állítva.
  Van ötleteket, hogy hol lehet a probléma?

 • Jani

  Pontosan, amilyen MCC-vel terhelik a Curve kártyát, ugyanazt adja tovább a mögé beállított kártya terheléséhez.
 • Jani

  Szerintem csak használni kell a limit növeléshez, nekem is 200-ról indult, de semmi mást nem kértek utána, és mivel nem is szóltak róla, nem is tudom, hogy mikor történt pontosan, de már 1000 GBP az ATM limitem.
  Az 500 GBP FX limittel nekem csak az a gondom, hogy nem követi az app sehol, ha az ember nem számolgatja magának, hogy hol jár, akkor csak utólag derül ki, hogy átlépte, miközben lehetne a Revoluttal optimalizálni. Bár ott is most augusztusban csökkentették le ezt 350 eFt-ra, viszont a Curve 2%-a helyett csak 0,5%-ot számolnak fel a túllépésért.
 • nyman

  Ahogy Jani és gaborr is megerősített, a kp felvétnél csak akkor számol 200 font felett díjat, ha nem azonos a pénznem.

  A Curve ezeket a valutákat támogatja “GBP, EUR, USD, CNY, JPY, HKD, NZD, SEK, ZAR, NOK, BRL, CAD, ILS, CHF, SGD, INR, RUB, AUD, BGN, CZK, DKK, HRK, HUF, ISK, PLN and RON.”

  support.imaginecurve.com/hc/en-gb/articles/213539349-How-do-I-change-the-currency-of-my-cards-in-the-app

  Az applikációban be lehet állítani, hogy az adott kártyánál milyen pénznemmel terheljen tovább. Tehát pl, ha előre leváltom a japán jent vagy az ausztrál dollárt, akkor pl. TW kártyát beállítva, arra váltva a Curvben, akkor Japánban, illetve Ausztráliában szintén ingyen veszek fel kp-t. Akár a fenn említett 10 ezer fontnyi nagyságrendet. Persze a helyi ATM számolhat díjat, de azt így is, úgy is fog.

 • Tamas
  Miklós, szerintem sokan örülnénk egy olyan cikknek, ahol a céges bankszámlák lennének bemutatva, átutalási költségek, stb. Természetesen Transferwise üzleti,Revolut és minden, ami szóba jöhet, hogyan tudna az ember akár százezreket spórolni évente a bank költségeken.
 • Curve júzer
  “Az 500 GBP FX limittel nekem csak az a gondom, hogy nem követi az app sehol”
  Ez a 30 napos limit? Ez nálam 5000 GBP s szépen látszik a limiteknél, hogy hol tartok. (Ahogy a nap és az éves is.)
 • Unemployed
  Én is kipróbálom, nincs nagy tétje a dolognak. Köszönöm a tippet. Megy az 5 GBP.

  Az ingyenes készpénzfelvétel nyilván csak debit kártyákra érvényes, nem érdemes hitelkártyával próbálkozni, ott vszleg csúnya összeget fog terhelni a helyi bank.
  Várható továbbá, hogy a bankok ezt nem fogják szeretni és előbb-utóbb az üzletszabályzatuk ki fogja venni ezeket a trazakciókat a visszatérítési körből, ahogy azt az MKB már meg is tette.

  “Nem tudom, mennyire jellemző az átlag magyar felhasználóra, hogy hat bankkártyával közlekedik és azokat tudatosan váltogatja fizetéskor a visszatérítések érdekében” -> hát eléggé:
  a, KH étteremre és ruházatra 3%, élelmiszerboltra 1%, többi 0%
  b, Erste Max nálam patika/drogéria 3,7%, utazás (ez vonatjegyre, de hotelre is érvényes) 3,7%, műszaki üzlet 3,7% (4% mínusz tranzakciós díj).

  Egy kérdésre: a Szupershop kizárt, hogy működjön vele, arra nem jó.

 • RV
  A korábban kibocsátott még ingyenes Curve kártya lejáratakor az újonnan küldött kártyának lesz díja?
 • Kiszamolo
  Tamas, készül, TW-re várok, hogy válaszoljanak, hogy akkor ők most magyar banknak minősülnek vagy belga bank, aminek van magyar számlaszáma is plusz tud-e a NAV inkasszózni. Eddig még nem válaszoltak, pedig a sajtóosztálynak küldtem.
 • ehhez_nem_adom_a_nevem
  Valamelyik korábbi cikkben dobta be valaki a poén-alapot, ne maradjon ki itt sem:
  a Curve kártya arra jó, hogy ne kelljen magaddal vinni a Curve sok kártyádat.
 • Jani

  Igen, 30 napos, de tuti nem az, amit te nézel, mert ebből nincsen se 5000-es, se napi, se éves változat. Curve Blue 500, Black 15 000, Metal 60 000 GBP, és csak 30 napra van ilyen. Ez a vásárlásokhoz szükséges pénzváltás limitje, tehát pl. amikor HUF alapú kártyát beállítva vásárolsz a Curve kártyával Amazonon/Alin. Ingyenes Blue csomagnál 500 GBP-ig jó árfolyamon váltják át a vásárlásaid összegét forintra, utána meg jó árfolyam + 2%, ami már nagyon rossz (Revolutnál ugyanez 0,5%). Úgyhogy ez igazából nem is limit, hiszen túl lehet lépni, nem úgy, mint a többit, szerintem pont ezért nincs is ott a többi limit mellett. Így viszont, ezt az összeget, hogy mennyi pénzt váltottak neked az elmúlt 30 napban, ezt nem látod sehol, legalább is én nem találtam meg, pedig nagyon érdemes rá odafigyelni. Nyilván export, Excel megoldja, de elegánsabb lenne, ha látszana az appban is.
 • Jani

  Nem, hitelkártyára is érvényes az ingyenes készpénzfelvétel. De nagyon nem ajánlják, és van egy a naptári hónapra és az összes hitelkártyára egyben vonatkozó 200 GBP limit, amíg ingyenes, utána +2% az ára. És persze nem vállalják a felelősséget, ha a hitelkártya kibocsátója további költségeket terhel rád.
  Engem annyira nem érdekelt még a dolog, hogy a gyakorlatban is kipróbáljam, hogy az én bankom vajon mit szólna hozzá. Amikor ilyenre volt szükségem, inkább közbeiktattam a Revolutot, mert úgy biztosan ingyenes a hitelkártyáról történő készpénzfelvétel. De persze nem szabályos, mind a Curve, mind a Revolut ÁSZF tiltja az ilyet.
  A SuperShop sem kizárt, hiszen működik a MySPAR appon keresztül is, igaz, hogy abban QR kód van, a Curve meg vonalkódos, ki kellene próbálni, de az automata pénztárak fel vannak készítve a kódleolvasásra is, nem csak a chipes SuperShop kártyát kezelik.
 • Dreamer
  Atesz
  Nem ismerem a hitelkártya piacot. Leírnád, hol hasznos ez?
 • K
  Az ilyen cikkekben igazán illene megemlíteni, hogy ezeknek a kártyáknak az ára nem az a pár font. Igazából az adataiddal fizetsz. Szépen összegyűjtik rengeteg ember összes tranzakcióját, és majd néhány év múlva eladják a céget a három nagy tech cég egyikének a teljes adatbázissal együtt.
 • Körtefa
  Ha jól sejtem, a limiteket a “Card limits” menüben kellene megtekinteni. Azt jól gondolom, hogy csak nekem dob fel arra ilyen hibaüzenetet, hogy: “Failed to fetch article”? 🙂
 • Limit
  Ha az éves költésed közelében jársz akkor írsz a support-nak az app-on belül és megemelik a limited.
 • nyman
  Ami még eszembe jutott, hogy a Curve az MCC kódokat nem mindíg 1:1-ben továbbítja. Logikát nem sikerült még megfejtenem, sok forumhozzászólás is van a témában.

  Ennek az az eredménye, hogy ha egyes kategoriákban van magasabb visszatérítés, akkor lehet, csak az alapot irják jóvá. De az előnye pedig lehet az is, hogy olyanra kap az ember visszatérítést, amire egyébként nem kapna.

  Ahogy Jani kiegészítette, kp felvétnél ha hitelkártya van mögötte, akkor az alap 200 fontos limit érvényes. De debit kártyánál nem.

 • Egy százalék
  Az 1% visszatérítés 3 hónapig tart, legalábbis régebben így volt. Lehet, hogy az új vásárlóknak örökre szól, de utoljára durván 1 év volt ilyen ajánlat a régebbi ügyfeleknek.
 • Unemployed

  Mivel nekem nincs debit kártyám (mert az éves díj nem térül meg), a készpénzhez jutás értékes dolog. De a családon belüli kp áramlás (fizetem a közüzemi számláikat és adnak érte casht) az esetek 99%-ában elég. Ha mégsem, itt van a MÁK központja pár percre, 0,3%-ért bármikor felvehetek casht. Évi 100.000 Ft felvétele mellett 300 Ft a költség, ezt érdemes hasonlítani a debit kártyák éves költségéhez.
  Ha valakinek, nekem lesz igazán jó, hogy januártól mindenhol kötelező lesz biztosítani a digitális pénzfizetés lehetőségét, onnantól az éves készpénz igényem 20.000 Ft-ról kb. 50.000 Ft-ra fog csökkenni, innentől tényleg csak az adócsaló villanyszerelők és egyéb kiszálló mesteremberek fognak tudni ragaszkodni a készpénzes fizetéshez.
 • L
  Amikor kiadjuk a bankkartyas adatainkat ilyen-olyan harmadik feleknek, akkor mindig rizikonak tesszuk ki magunkat: megbizunk a masikban, hogy nem hasznalja ki a helyzetet, pedig onnantol, hogy kiadtuk, lehetosege nyilik ra a jovoben.

  Ha ez internetes dolog, akkor raadasul bejon a cybersecurity faktor is az egeszbe. Ugyan havonta jonnek ujabb es ujabb hirek tobb millios adatszivargasokrol a legkulonbozobb online terekrol, miert lennek biztos abban, hogy pont annak a bizonyos szolgaltatonak feltorhetetlen a rendszere, amibe en rogzitettem a banki adataimat? Emlekszem, az evezred elejen a szuleim aggodva kerdeztek, hogy a PayPalnak nem veszelyes-e kiadni az adataimat. Ma mar a PayPal csak egy a tucatnyi online dolog kozul, akiknek kiadjak az emberek az adataikat.

  Kivancsi leszek, h milyen hatasa lesz annak, amikor elsokent nagyivben kihasznaljak ezt a bizalmat.

 • Kiszamolo
  Egy százalék, ezért is írtam ezt a cikkben. 🙂

  90 nap után csak a fizetős csomagokban él a lehetőség.

 • Crimson

  Be lehet regisztrálni a K&H kártyát is Curve alá. Ahogy azt Kiszámoló is írta, a Curve használata internetes vásárlásnak minősül. A K&H netbankban a bankkártyakezelés menüpontban ellenőrizd le, hogy az internetes napi limitre mi van engedélyezve. Ha az 0 Ft, akkor a Curve nem tudja megterhelni a kártyát az ellenőrzéshez szükséges összeggel, emiatt nem tudod beregisztrálni a kártyát.

 • Crimson
  Összességében nagyon jó a Curve, három negatívumot emelnék ki:
  1) A legtöbb magyar ATM mindig GBP-ben szeretne terhelni, még akkor is, ha a Curve mögött épp magyar bankkártya van, mert az ATM csak azt látja, hogy a betett kártya angol. Ilyenkor egy plusz gombnyomás kell, hogy jelezd, HUF-ban kéred a terhelést.
  2) Ha visszautalnak egy vásárlást (mondjuk visszaviszel valamit a Decathlonba), az összeg nem az eredeti bankkártyán íródik jóvá, hanem a Curve számlán. Bár lehet, hogy ez csak akkor igaz, ha közben más kártyát tettél a Curve kártya mögé. Én napokig vártam egy jóváírást a Raiffeisenes kártyaszámlára, míg rájöttem, hogy már jóváírták, csak épp nem ott, hanem a Curve számlán.
  3) Most nyáron volt egy nap, amikor nem működött a Curve rendszere. Ez kellemetlen lett volna a Lidlben, ha tényleg otthon hagyom az összes többi kártyámat. Egy év alatt egyszer volt ilyen. Tartalék kártya kell!
 • Tamás, az eredeti cikk írója
  Amik nem lettek megválaszolva:
  – Ha a kp card-ot használod, akkor valóban nincs visszatérítés és a time machine sem működik.
  – Az ügyfélszolgálattal vegyesek a tapasztalatok, van amit gyorsan megcsináltak, van amit nagyon lassan, de nekem végül mindent rendbe raktak
  – Amex kártyát nem lehet berakni mögé
  – Az MCC általában átmegy de nem mindig, mint ahogy valaki már meg is jegyezte

  Egyébként Miklós most nagyot buktál nálam etikai szempontból. Az egy dolog, hogy törölted a régi cikkem, és sajátot írtál, saját ref kóddal, végülis a saját blogodon nyilván arról írsz, amiről akarsz (bár egy üzit azért dobhattál volna a fair play jegyében). De hogy még a régi cikk URL-jét is a sajátodéra irányítottad át…

  Off: a biztosítással kapcsolatban sem válaszoltál egyik emailemre sem.

 • eszpee
  Curve limitnoveles: tapasztaltok szerint csak irni kell a supportnak, hogy elerted, es novelik par oran belul.
 • Kiszamolo
  Tamás, gondolod, hogy hússzor 5 fontért egyáltalán neki állok cikket írni órákon át?!

  Azért csináltam, hogy tényleg olyan infók legyenek benne, amiket én ellenőriztem. Lesz majd hasonló revolut és tw cikk is.

  Mivel logikusan sok hasonlóság volt a régi cikkel, ezért tettem vazlatba.

  Ezt az átirányítást nem is értem, semmi sehová nem lett átirányítva.

  Így egy év után bárki regisztrált még a kódoddal? Úgy írod, mintha milliókat buktál volna.

  De ha neked ez bármit számít, vissza is rakhatom azt a cikket, nehogy azt gondold, hogy azt a kéthavonta öt fontot sajnálom tőled.

 • Helkii
  Arra is tökéletes, hogy ha elfelejted a bankkártyád PIN kódját CURVE mögé rakva továbbra is tudod használni!
 • Tamás, az eredeti cikk írója
  @kiszámoló
  Rossz helyen fogod meg a dolgot, nem, nem a kapott pár font a lényeg, az konkrétan tényleg aprópénz a nyugati fizetésemhez képest, s valóban így 1 év után max havi 1-2 ember ha regisztrált a kódommal. De akkor is rosszul esett, hogy egyszer csak eltűnt a cikkem, amit időről időre büszkén mutogattam ismerősöknek, sőt ha megnyitottam a linkjét akkor egy másik cikk jön be a helyén ugyanabban a témában. Mondom, nem az a baj, hogy másikat írtál, (sőt, még azt is elismerem, hogy sok szempontból teljesebb lett, mint az enyém, van hozzáadott értéke, ma már én is másképp írnám), hanem az, ahogyan tetted, és ebből tényleg az jött át számomra, hogy “hússzor 5 fontért” csinálod, különben lehetett volna másképp is.
 • tumpara
  Kiszámoló: azzal, hogy áttetted vázlatba, a Google hiába dobja ki Tamás cikkét, az URL a Tiedre irányít át. Én sem értettem, de ezek szerint ez nem volt szándékos.
 • attila
  Én arra lennék kiváncsi ha vkinek ezzel van tapasztalata ossza meg. Ha én egy német visa kártyát rakok mögéje és azzal eurót veszek ki eurós atm-ből itthon akkor ott sincsen limit ? Ezzel a kártyával sajnos csak 500 eurót enged kivenni naponta, de a vásárlási limit az magasabb…
  Nekem mindig a mögötte lévő kártyára utalják vissza a pénzt, nem pedig a curve számlára….nekem erste max van, amúgy be van mögéje rakva anyukám erste max kártyája is, semmi gond nincs vele, 3 hónapja tökéletesen működik 😀
 • Kiszamolo
  Tamás, azt nem mondtad, hogy ennyire fontos neked. 🙂

  Már vissza is tettem a régi cikkedet. 🙂

 • Crimson

  Amikor egyszer valami technikai hiba miatt duplán vontak le egy vásárlást a Curve mögötti Erste Max kártyámról, akkor nekem is ugyanazon a kártyámon történt a meg a jóváírás. Itt gyakorlatilag arról volt szó, hogy egy teljes (duplikált) tranzakciót töröltek.

  Az említett Decathlonos eset viszont más volt, akkor egy nagyobb vásárlásból egy részösszeget (csak egy termék árát, nem az összesét) utaltak vissza. Ebben az esetben történt a jóváírás a Curve számlán. Valószínűleg amiatt, mert technikailag ez egy új tranzakció, és nem egy téves tranzakció törlése. A Decathlon pedig csak a Curve kártya adatait látta, csak arra tudott utalni, a mögötte levő kártyára nem.

 • FifiTheReal
  Szinte már minden pozitív és negatív oldalát leírtátok a Curve kártyának a hozzászólások között, egy még hiányzott, amit én szeretek benne: Garmin Pay kompatibilis, így csak az órámat kell magammal vinni, még telefon sem kell egy fizetéshez.
  Persze a KP felvéthez az óra nem jó, ott marad a kártya.
 • Felhasználó
  a timebackről talán még annyit is érdemes megemlíteni, hogy itt a devizaárfolyamokkal is lehet játszani. Pl. Ha forintban vásároltál EU országban valamit és időközben a forint gyengült az euró meg erősödött, dönthetsz úgy, hogy inkább euróban fizetsz.
  Ami miatt nekem még nagyon szimpatikus a szolgáltatás, hogy:
  1. Elég egy kártyát magamnál tartanom és ha elvesztem nem az aktuálisan használt bankkártyát(kat) hagyom el.
  2. Azonnal látom rajta a jóváírásokat a hitelkártyákkal ellentétben így pontosan tudom melyik vásárlás után kaptam jóváírást és melyik után nem. Nem kell a hónap végén kimatekoznom, hogy stimmel-e a egyenlegen a jóváírás összege.
  3. A Revoluthoz hasonlóan tök jól átláthatóak a kiadások a hagyományos bankok számlatörténetéhez képest ahol sokszor inkább a vásárlás összegéből következtethetek arra, hogy mire is költöttem.
 • Tamás
  Köszi szépen! Ha még a biztosításos emailemre is válaszolsz, akkor teljes lesz a boldogság!
 • Dunántúli
  Azt érdemes tudni, hogy Maestro kártyával nem lehet összepárosítani. Pedig jó megoldás lenne az olcsóbb Maestro kártyák Mastercarddá tuningolására, de ezt gondolom a kártyakibocsátó is tudja.
 • Hejho
  Egy dolog nem tiszta nekem. Az 1% csak akkor jár ha feltöltöd a Curve egyenlegedre vagy akkor is ha a mögé csatolt kártyával fizetsz? Tök jó lenne amúgy ha minden után adna de így hogy ki kell válogatni így annyira nem nagy szám. Bár nem tudom a fizetősnél hány üzletet lehet választani, ingyenesként csak 3at és csak 90 napig adja a visszatérítést.
 • Crimson

  A mögé csatolt kártyás költésre adja a kedvezményt.

 • nyman

  “Amikor kiadjuk a bankkartyas adatainkat ilyen-olyan harmadik feleknek, akkor mindig rizikonak tesszuk ki magunkat: megbizunk a masikban, hogy nem hasznalja ki a helyzetet, pedig onnantol, hogy kiadtuk, lehetosege nyilik ra a jovoben.”

  Igazad van.

  Ezért célszerű a mögötte lévő kártyák limitét is alacsonyan tartani. Több kártyánál elválasztható a netes és a fizikai kártya limit. Alapból 50 ezren tartom a hitelkártya költési limiteket. Ez a napi kiadásokra jellemzően elég. Ha meg véletlenül nagyobb összeg kell, pillanatok alatt megemelhető a telefonos aplikációban.

  Azokon a számlákhoz amikhez debitkártya is van, ott sincs pénz. Van ahol külön kártya számla van és előtte kell átvezetni, illetve van ahol a megtakarítási számlán van pénz és onnan lehet átvezetni. Ettől még a limitek itt is élnek. Ahhoz a számlához meg nincs kártya, amire a fizetésem érkezik. 🙂

 • nyman
  Az Iphone és az Andoid Curve appban vannak eltérések.

  Ha valaki használja például a Go Back In Time funkciót, akkor az a rész jelentős.

  Ide nem tudok képet beszúrni, de az index fórumára tettem be képet és részletesebben írtam. Még az időszakos költés szummája sem ugyanaz. 🙂 Lásd forum.index.hu/Article/viewArticle?a=156247940&t=9238220

 • Peti
  Sziasztok!

  A psd2 vel minden online fizetésnél banki SMS-sel is kell authentikalnom. Ez a curvvel hogyan működik? Ha van egy curve kártyám ami mögött van egy debit ami minden internetes fizeteskor kér sms authentikaciot akkor a curve mögött is fog kérni? Ha igen elég macerásnak tűnik a pin kód sms páros minden 15knal nagyobb fizetés esetén.

  Köszi
  Peti