DVD-ből videófájl

Nem szeretek lopni, ezért igyekszem mindent megvenni, beleértve a könyveket és a filmeket is. (Cikk: Mi számít lopásnak?)

Nem kivétel ez alól a gyerekek meséi sem. Tele van a fiók mindenféle mese DVD-vel.

Azonban van ezzel egy komoly problémám: az így megvett anyagot nem tudom sehol máshol megnézni, csak DVD lejátszón, otthon a nappaliban. Utazáskor vagy tableten már nem használhatóak, hiába vettem meg őket drága pénzért. Pedig a mese DVD-k utazás közben lennének a leghasznosabbak.

Ezen túl kényelmetlen is, nincs sok kedvem állandóan cserélgetni a DVD-ket. Tálca ki, DVD ki, tok elővesz, DVD elrak, új DVD kikeres, kinyit, tálca ki, tálca be, reklámhegyek átlapozása minden DVD elején, stb.

Ezért jó lenne, ha ezek a filmek meglennének pendrive-on és onnan tudnák nézni a gyerekek, illetve így tableten és notebookon is elérhető lenne az összes mese.

Mivel nem akarok torrentezni, eddig maradt a sok szívás a DVD-kkel. Teljesen véletlenül találtam egy cikket, ami leírja, hogyan csinálhatok a DVD-kből mp4-es videófájlokat. Tudom, sok ilyen program létezik, de ez most szembe jött és ráadásul jól is működik.

Gondolkodtam rajta, hogy megosszam-e veletek, mert nem akarok senkit lopásra buzdítani. De mivel akik inkább lopják a filmeket, mint megveszik, úgyis mind torrenteznek, vagy valami videómegosztót használnak, így nem gondolom, hogy bármi kárt csinálok azzal, hogy leírom, hogyan tudod te is átmásolni egy pendrive-ra a saját DVD-idet. (Ha nagyon akartad, egyébként is utánajártál már ennek.)

Talán lesznek olyanok, akik azért veszik meg ezután a DVD-t, mert nem csak a nappaliban tudják ezentúl megnézni azt, körülményes lemezcserélgetések árán.

Ha kölcsönkértél egy DVD-t, ami tetszik, vedd meg. Ha pedig az az egy-kétezer forint sok pénznek számít, akkor gondolkodj el, miért van ez így, mit rontasz el az anyagi életedben.

Első lépés: Töltsd le a Handbrake nevű programot innen.

Második lépés: Töltsd le a szükséges fájlt 32 bit-es Windowra innen, 64 bit-es Windowra pedig innen. (Ha nem tudod, hogy a te gépeden milyen Windows van, kérdezz meg egy hozzáértőt, vagy a “Gépház”-ban keresd meg a névjegyet. Ott írja a “Rendszer típusa” mellett, hogy 32 vagy 64 bites-e a rendszered.)

Ezután telepítsd a Handbrake programot, majd megnyitva a Fájlkezelőt, keresd ki a másodjára letöltött fájlt, jelöld ki, és nyomj egy CTRL+C-t (másolás).

Ezután ugyanígy a Fájlkezelőben menj a C/Program Files/Handbrake mappába és itt nyomj egy CTRL+V-t (beillesztés).

Ki fogja írni, hogy csak rendszergazdai jogosultsággal, erre nyomj egy okét.

Most már nincs más dolgod, mint betenni a DVD-t és elindítani a Handbrake programot.

Itt válaszd ki a DVD meghajtódat, mint forrást.

Majd keresd meg a sok fájl közül magát a filmet, ez jellemzően a leghosszabb fájl lesz. Alapból ezt fogja felajánlani, de van hogy téved, ellenőrizd, hogy hány perces a kiválasztott fájl. (Sorozatoknál, több részes meséknél előfordulhat, hogy lesz több 15-30 perces hasonló fájlod, ilyenkor egyenként kell őket átkonvertálnod.)

A “Presets”-nél a minőséget tudod beállítani. Egy 1200-as felbontású tabletre felesleges Full HD felbontás, főleg, hogy a DVD nem is tudja ezt a felbontást. A codecet is lehet állítani, legjobban akkor jársz, ha mp4-es kiterjesztésű fájlt kapsz, azt tudod mindenhol lejátszani.

A Destinationnál kell megadnod a mentés helyét és a fájl nevét.

Az Audio fülön ne felejtsd el átrakni a nyelvet az általad választottra, egyébként az alapértelmezett nyelvet használja, ami ritkán a magyar, ha pedig szeretnél rá feliratot is, akkor azt a Subtitles menü alatt tudod beállítani. Vigyázz, minden állítgatás (pl. minőség) visszaállítja az alapértelmezett nyelvre az Audio beállítást.

Ezután már csak nyomnod kell egy “Start Encode” gombot a felső sorban. Hagyd nyugodtan a gépet, el lesz a konvertálással egy darabig. Jó darabig, akár egy óra is lehet egy-egy másfél órás film konvertálása.

Az így kapott MP4 fájlt már bárhol lejátszhatod.

De még egyszer kérlek, használd arra, amire való: azokat a filmeket, amiket megvettél már egyszer DVD-n, azokat alakítsd át, hogy tudd nézni a telefonodon, vagy a notebookodon.

(Van hasonló megoldás bluray-re is, de én még olyat soha nem vettem, mert szerintem nem ér egy film csak azért négyszer annyit, mert mert kicsit jobb a minősége és blurayre nyomták, aminek az anyagköltsége ugyanannyi, mint egy DVD-nek. Ugyanezen ok miatt esik ki például a Google filmek is, aranyáron akarják adni azt, amit DVD-n olcsóbban megveszek és azokat pedig csak Google rendszerek alól nézhetem, úgyhogy ugyanolyan kötöttség, mint egy DVD. A Netflix felhozatala idehaza pedig nem éri el egy lepukkant falusi DVD kölcsönző kínálatát sem. Jó lenne eljutni oda, hogy ne kelljen DVD-kel szórakozni, de az még idehaza sajnos odébb van, már ha nem lopni akarod a filmeket.)

Share

127 hozzászólás

 • Doc
  Dorian Gray: az analóg filmeknél szintén van felbontás – a szemcseméret. A filmek fényérzékenységét ennek a növelésével lehetett fokozni, ezért nem használt az ember nagyobb érzékenységű filmet mint amire szüksége volt.
 • Doc
  Gergő: a VHS felbontása a 576×250. Szerintem ez rosszabb mint a DVD felbontása.
 • Doc
  Egyébként én is hasonló cipőben járok mint Kiszámoló. Lopni utálok, úgyhogy jobb híjján DVD-n veszem meg, konvertálok és utálkozom.
  Ha lehetne a DVD áráért letölthető formában megvenni, úgy venném meg.
  De sajnos még külföldi forrást se találtam olyat, ami nem DRM-es (= fel tudnám tenni a NAS-ra), nemhogy magyart.
  Mondjuk a zenék története azért némi reménnyel tölt el…
 • 2018

  bocs, elfeledtem, hogy amit te mondasz az mindig 2×2 ……
  (mellesleg nem a jogszabály tartalma volt a kérdés, hanem (egyáltalán) a megléte …. tudod, olvas, értelmez.)

 • ügyvéd

  Ps.: Az átlagjúzer a neten simán elmebetegnek gondolná azt a másik júzert, aki pár perc guglizás, blogolvasás stb. után bátran nekiállna mondjuk vakbelet operálni, vagy mondjuk atomerőművi blokkot tervezni. Ugyanennek az átlagjúzernek viszont a világ legtermészetesebb dolga hogy “bármilyen forrást nézve (online, újság, tv, interjú)” akár viszonylag bonyolult jogi kérdésekben harcos véleményt nyilvánít.
  Pedig a jog tudományát is egyetemen oktatják hosszú évekig, akárcsak az orvoslást, vagy a mérnöki tudományokat.
  Az igényesebb idióta persze megtalálja a neten a valódi jogszabályt is, de gondolván, hogy olvasni ő is tud; általában félreértelmezi azt, mert mit neki holmi jogértelmezés tudománya, amit szintén egyetemen oktatnak, ő azt csípőből keni vágja…. 😀
  Na ezért szoktam én azt gondolom teljes joggal leírni: A joghoz minden hüjjjjje azt gondolja, hogy ért.
 • Nagycsaládos
  Csak félig olvastátok el amit írtam. A lényeg az, hogy letölthetsz de ezért általában fizetsz egy arra jogosult forgalazónak (google amazon stb).
  Ezután magáncélra másolhatod aminek a díja az adathordozó árába épített jogdíj. Emiatt polgári perben sem kérhet a jogtulajdonos semmilyen kártérítést . Amennyiben az eredetiért rendesen fizettél egy legálisan forgalmazó cégnek akkor nincs károkozás.
  Tehát a dvd-id másolása és átkonvertálása teljesen jogszerű magáncélra.

  Teljesen más a kalózletöltés és azon példányok sokszorosítása és/vagy mások számára elérhetővé tétele annak amit csak magadnak vettél meg. Ez esetben kárt okozol azaz lopsz, vagyis perelhetnek.

 • Aleandro
  A letöltés-feltöltés témához egy írás egy ügyész szemszögéből. Nem egy mai darab, de jól összefoglalja a technikai-jogi hátteret.

  ibolyatibor.atw.hu/Sajat/7.pdf

 • Grand
  Peti: köszi a linket. Tehát magáncélra letölteni és feltölteni is szabad, de ha elkapnak, akkor megbüntetnek. Értem.

  ügyvéd: vegyél vissza a lendületből. Hülyézni itt nem szokás. Ha erre van igényed, máshol keresgéljél.

 • Userke
  Ha a megvásárolt DVD otthoni saját célra történő másolása illegális, akkor az üres adathordozó után beszedett pénz is az.

  Én sem bírtam nézni a halomban álló DVD-ket. A lemez és a papír mennek dobozba. A tok a kukába. Így egyrészt sokkal kevesebb helyet foglal, másrészt egy Kodi vagy Plex segítségével megoszthatóak a lakáson belül, így utána bármilyen eszközről (TV, telefon) lehet nézni őket. Ráadásul ezek automatikusan letöltik a hozzá tartozó kiegészítőket (plakát, trailer, leírás, értékelés, kategória…).

 • ügyvéd

  A link már hatályon kívül helyezett jogon alapul, tehát érvénytelen tartalom!

  “Peti: köszi a linket. Tehát magáncélra letölteni és feltölteni is szabad, de ha elkapnak, akkor megbüntetnek. Értem.”
  Olvas, értelmez! Neeemm! Még mindig nem érted! A hatályos jog szerint a torrentezésért SOHA SENKI NEM fog “megbüntetni”!
  Aki pedig végletekig ragaszkodik a (mások) hüjjeségéhez, még ha egy szakmabeli ezerszer elmondja neki, hogy az hülyeség, akkor is, az sajnos a formális logika szabályai szerint HÜLYE ! 😀
 • ügyvéd
  @Nagycsaládos
  Kérlek te se terjessz butaságokat! A hatályos magyar jog szerint a magáncélra történő film le és feltöltés NEM LOPÁS!
 • Grand
  ügyvéd: x
 • Zedder
  “A legcélszerűbb már tanúként megtagadni mindenféle nyilatkozatot, ha a kérdésekből következően bármilyen távolról is érintett lehetsz, de általában ez sem segít..”

  Peti esete mondjuk elgondolkoztatott. Jó 15 éve csak legális szoftvert használok, utána jött a Spotify, Netflix, Amazon Prime, szóval kb. minden jogtiszta idehaza, de ha valamiért beidéznének, akkor félek hiába élnék ilyen szólamokkal, az egybites fakabát kb. annyit értene belőle, hogy van számitógépe, nosza tartsunk egy házkutatást, csak lesz ott valami!

  Hát lehet találnának 15-20 éves warez CD-ket VHS minőségű akkor sorozatokkal, de most őszintén, elébemenni hogyan lehet? Mert a legfájóbb mégiscsak az lenne, hogy “lefoglalunk mindent, aztán 5 év múlva, szakértői vizsgálat után visszakapod.” Nekem kb. az egész életem digitális, egy ilyen után mehetnék a hid alá. (Tudom, backup a felhőbe…)

 • Nagycsaládos
  @ügyvéd

  “Teljesen más a kalózletöltés és azon példányok sokszorosítása és/vagy mások számára elérhetővé tétele annak amit csak magadnak vettél meg. Ez esetben kárt okozol azaz lopsz, vagyis perelhetnek.”

  Itt hol szerepelt a magáncélra történő film letöltés kifejezés?

  Egyébként szerintem magáncélra igencsak nehéz feltölteni.

  Maradjunk annyiban, hogy nem kell jogi következményektől tartani: a letöltés még jogi értelemben nem lopás, a feltöltést pedig nem fogják rád bizonyítani.

  Ettől eltekintve, ha a tartalom nem ingyenesen lett forgalomba hozva, akkor elméletileg csak fizetés után juthatnál hozzá. Tehát az aki elérhetővé tette valahonnan valamilyen módon “ellopta”, maximum azon lehet vitatkozni, hogy kié a jogi értelemben vett illetve az erkölcsi felelősség a lopásért.

 • ügyvéd

  A “történet” ott kezdődött, hogy simán csuklóból, más agyhalottak butaságát agyatlanul szajkózva, bármiféle alap nélkül letolvajoztál… 😀
  Itt ez a szokás?
  Bagoly és a veréb tudod… 😀
 • Peti
  @Zedder: “Átlagos” felhasználóként nehezen tudom elképzelni, hogy az egyik éjszaka csak úgy rád törnék ajtót, vagy idézést kapnál a rendőrkapitányságra. A különböző szerzői jogvédők, és a NAV elsődleges célpontjai a torrentoldalak üzemeltetői, meg azok, akik anyagi haszonszerzésből űzik az ipart. Te legfeljebb csak úgy kerülhetnél a hatóság látókörébe, ha valamilyen szinten kapcsolatban állnál valamelyik jómadárral. Engem is így sikerült belerángatniuk az ügybe, meg még egy tucat teljesen hétköznapi, lelkes ‘geek’-et.
  A bíróságon aztán úgy hadarták nekünk a vádakat, hogy azt sem tudtuk, kedd van, vagy köd van. Épp úgy, mint most a “Majomparédésok” perében:
  youtube.com/watch?v=8_kpKmy88iY
  nyugat.hu/tartalom/cikk/film_torrent_majomparade_sarvar_birosag

  Nekik most legalább annyira főhet a fejük, mint az SWZ-seknek:
  youtube.com/watch?v=hECJ-0YTQrw

 • tip
  @Nagycsaládos: a feltöltést a legegyszerűbb bizonyítani. Ahol én élek, vállalkozások alakultak a feltöltő userek vegzálására. Egy szoftver megpróbálja az adott kiadó jogvédett tartalmát letölteni. Ha sikerül, a tartalom és a forrás IP-je megy a bíróságra, a végzés meg az ISP-hez, aki kiadja a user lakcímét, akit ezután felkérnek a jogsértés beszüntetésére. Büntetés nincs, hisz bűncselekmény sincs, csupán a procedúra meglehetősen nagyvonalúan számlázott költségét szokták követelni (1000 euró körül). Az üzleti modell annyira elpofátlanodott, hogy nemrég törvényben maximálták a követelhető költségtérítést.
 • szocske
  @torrentezők: bizonyára furcsa, de akad olyan ember, aki nem csak akkor nem lop, ha jelentős az esély a büntetésre.
 • Zedder
  , az oké, csak ki tudja, hogy kinek a telefonkönyvében / email kliensében van meg az elérhetőségem? Most hirtelen visszagondolva voltam kapcsolatban emberekkel, akiket később torrent üzemeltető fronton hallottam viszont.

  Azért a magyar IT egy része elég belterjes, főleg ha bizonyos egyetemről / kollégiumból indítottad a karrieredet.

  Na mindegy, fogok tudni még aludni, csak tényleg rosszul veszi ki magát, hogy Kis József kettes számú rendőr főtörzs, aki számítógépet csak az NCIS-ben látott eddig, bárkit tönkretehet egy életre, mert ő “szimatot” fog.

 • attila
  szerintem csak nem volt szerencséd. Mondjuk a haverodnak a telefonjában biztosan volt több 100 telefonszám, kicsi az esélye hogy mindenkit beidéztek tanúnak. Tudomásom szerint azokat idézik be inkább akik az utolsó 2-3 hétben sokszor kommunikáltak az illetővel, tehát csak egyszerűen nem volt szerencséd, ennyin múlott a fél milla költség minusz ;-(
 • Peti
  @szocske: egy legálisan működő tárhely, normális választékkal, megfizethető szolgáltatással, nagyon sok torrentezőt csábítana át. Persze mindezt bizonyos korlátok közé szorítva. Csak egy hasraütés-szerű példa: havi 3 eFt-os előfizetéssel, havi 30 db letölthető film a több ezres választékból. És itt nem a premier filmekre gondolok (az maradjon a mozik privilégiuma), hanem olyanokra, amelyeket akár egy kereskedelmi csatorna is simán levetíthetne, ha nem a népbutítás, és a profit maximalizálása lenne a céljuk.

  @Zedder: Vagy a másik variáció: Kis József kettes számú rendőr főtörzs, aki nem mellékesen szintén torrent oldalakról szedi le a filmeket. :-/

  @attila: Nem tudom, hogy megy ez, mindenesetre csak a vádlottak voltunk úgy egy tucatnyian. A többieket meg tanúként idézték be a tárgyalásra, akik az első- és másodrendű vádlott ellen vallottak.

 • Zedder
  ” Csak egy hasraütés-szerű példa: havi 3 eFt-os előfizetéssel, havi 30 db letölthető film a több ezres választékból”

  , de hát egy csomó ilyen van… Amazon Prime, Netflix, HBO GO… Mi más kéne?

 • Jóska
  HBO GO-hoz HBO előfizetés kell, ha jól olvasom. Engem érdekelne, de nincs és nem is lesz TV előfizetésem, jelenleg még készülékünk sincs.
  Sorozatok nem érdekelnek, havi 1-2 filmet néznék meg, nem feltétlenül frisseket, magyarul vagy magyar felirattal (épp elég, hogy egész nap angolul beszélek).
  Amazon Prime és Netflix kínálata elég szegényes, ha jól hallom…

  Mit ajánlasz, ami legális? Csak érdeklődök, a 12 dühös ember eredeti verziója vajon elérjető bármelyik általad felsoroltról?

 • Kiszamolo
  Jóska, az HBO GO-hoz pár hónapja már nem kell külön tévé előfizetés, ahogy az Amazonhoz és a Netflixhez sem.

  Azonban a felhozatal siralmas, akárki akármit mond. Főleg csak a saját sorozataikban és filmjeikben erősek. Bármilyen sorozat vagy film eszembe jutott, egyik sem volt meg. Az nem vigasztal, hogy másik ezer, amit nem akarok megnézni, megvan.

  Lehet kölcsönözni is filmet, talán még a Google-nél is. Az valami 800 forint egy napra, ami nem olcsó, viszont vannak viszonylag frissek is.

 • Zedder
  Jóska, a 12 Angry Men-t nem találom az Amazon Prime-on, azonban ha rámegyek a filmekre ezt dobja ki: 1-16 of 28,457 results for Prime Video : Movies

  Mondjuk én Németországban élek, német Prime-mal, nem tudom mi az otthoni helyzet.

  Ami dícséretes, hogy végre van original voice is (hagyjuk a németet inkább…) A gyereksorozatokból meg szerintem mindig jó volt a felhozatal, az a kicsik miatt nem is baj, ha németül megy.:)

 • Zabalint
  Én jó ideje elhatároztam, hogy illegális forrásból semmit, de egyelőre nem tudom 100%-osan megvalósítani. Előbb Netflixre, majd HBO Go-ra fizettem elő, emellett Indavideón és Youtube-on is nézünk filmeket, sorozatokat, sőt még médiaklikken is (köztv), néha moziban. De így is akadt mindig olyan, amihez torrent kellett, vagy illegális streamelő oldal. Ugyanakkor TV előfizetéssel sem mentünk volna többre, DVD vásárlásokkal sem lenne meg minden, ráadásul az durva utánajárásokkal járna.
 • Doc
  @Zedder: ezek közül bármelyik engedi _megvenni_ filmet?
  Értem ezalatt ugyanazt, amit a DVD megvásárlásával kapok: akárhányszor, akármilyen lejátszóval, netkapcsolat nélkül? Esetleg több hangsávval, felirattal?
  Sajnos én még angolul / németül sem találtam olyan helyet, ahol ezt megkapnám és akár csak egy Tesco/Auchan DVD felhozatalt tudna produkálni. Még a sokéves, 999Ft-ért árult filmeket sem, ami pedig már röhej.
  Pedig boldogan fizetném ki a DVD árát érte.