Egy kis mellékes

Nagyon sokan vannak az országban, akik nem vagy csak nehezen jönnek ki a fizetésükből. Másoknak elég a fizetés a megélhetésre, de a tartalékképzésre vagy az előrelépésre már nem. Egy helyben topognak anyagilag gyakran egész életükben. Egy munkahely-váltás, vagy előrelépés néha segítség lehet, de gyakran nem lesz lényegesen több a fizetés.

Rendszeresen előjön ez a kérdés tanácsadásokon is. Sokan látják, hogy az egyetlen megoldás a bevételek növelése, de nem tudják, hogyan is lehetne ezt kivitelezni.

A munkájukat nem merik ott hagyni, vagy nem engedhetik meg maguknak, hogy ott hagyják, annyira kell minden fillér minden hónapban.

Ilyenkor megoldás, ha valami másodállásba, vagy vállalkozásba kezdesz.

Nem kell nagy dologra gondolni, elvállalsz néhány maszek munkát, elkezdesz értékesíteni valamit, freelancer munkákat vállalsz az erre szakosodott weboldalakon, aranyáron eladsz néhány kézműves terméket az Etsy-n, valami szolgáltatást nyújtasz a Fiverr-en és sok más lehetőséged van még.

A legjobb, ha a szakmádban tudsz elvállalni valami plusz munkát, tervezést, programozást, műszaki rajzolást, oktatást, gyógytornát vagy bármi hasonlót.

Az első hónapban lesz belőle 30 ezer forintod, aztán hetven, száztíz ezer és így tovább. Néhány hónap után eljuthatsz odáig, hogy a munkahelyed már nem a forrása, hanem a gátja lesz a pénzkeresésednek és akkor ráérsz felmondani.

De ha nem fejlődik annyira a kis vállalkozásod, hogy kiváltsa a főállásod, abból sincsen probléma. Ha csak havi 50-100 ezer forintot hoz, már annyival is előrébb vagy. Mivel ez talált pénz, fordítsd mindet a hiteleid előtörlesztésére, vagy a tartalékaid növelésére.

Másodállású katásként havi 25 ezer forintot kell adóznod, de ezt is csak azokban a hónapokban, amikor aktív státuszú vállalkozó vagy. Ha tudod, hogy nem állítasz ki számlát a következő hónapban, szüneteltesd a vállalkozást arra a hónapra. Ha ravasz vagy, számlázol elsején és harmincadikán, majd egy hónapig semmit.

Ne kezdj olyan vállalkozásba, ami úgy kezdődik, hogy vegyél fel nyolcmillió forint hitelt. Olyan vállalkozást keress, amit befektetés nélkül vagy kevés befektetéssel el tudsz indítani.

Sajnos a magyarokba bele van nevelve a vállalkozástól való rettegés. Sokan el sem tudják képzelni az életüket úgy, hogy nem fix fizetést kapnak a hónap végén. Kicsi a fizetés, de legalább fix és ott van a fizetett szabadság és esetleg a céges mobil is.

Az Egyesült Államokban egy új felmérés szerint az emberek 25%-ának van valamilyen másodállás jellegű vállalkozása. 61%-uk anyagi okokból, 16%-uk életmód-váltás és kihívás miatt és 9%-uk kedvtelésből kezdett bele a vállalkozásba. Arról nem szól a statisztika, hányan lettek a végén főállású vállalkozók ilyen kezdés után. 43%-uk egy erős havi keresetet hoz össze évente a vállalkozásból, 18%-uk viszont akár egy átlagos éves fizetést is. De még az erős havi kereset is lehet jó mankó nagyon sok családban.

Nem tudom, idehaza hányan vannak azok, akik belefognak egy ilyen másodállásba, de ami biztos, hogy nem kell félned tőle. Ha nem hitelből indítod és nem nagy költséggel, maximum a belefektetett idődet bukod el, de legalább az esélyt megadtad magadnak.

Nézz körül, mit tudnál csinálni. Bevállalsz néhány tervrajzot, leteszed a vizsgát és lakóingatlanok energiafelmérésével foglalkozol, weboldalakat készítesz WordPress alapon, nyelvet tanítasz, vagy bármi hasonló.

Ha nem akar menni a vállalkozás, két dolog lehet: vagy rossz dolgot csinálsz, vagy rosszul. Mindkettőn lehet változtatni, de ebbe most nem akarnék belemenni bővebben.

Amit mondani akarok: ne félj és ne halogass. Találd ki még ebben a hónapban, mivel akarsz foglalkozni és kezdd is el. Ha ügyfelek is kellenek a vállalkozásodhoz, azokat keresd fel, ők maguktól nem fognak jönni, hiába várja az átlag magyar vállalkozó, hogy majd megkeresik őt azok, akiknek új weboldal, szakfordítás vagy bármi egyéb kell.

Lépj ki hittel, semmit sem veszíthetsz.

Néhány további cikk a témában:

A lehetőség az utcán hever

Neked mi van a szívedben?

Neked is sikerülni fog

Kérj többet! Milyen a sikeres kisvállalkozás?

Te is lehetsz vállalkozó!

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

155 hozzászólás

 • expect
  …(folyt) és nem arról van szó, hogy csak meghosszabbítja a munkaidejét, hogy még négy órában, meg hétvégén ugyanazt csinálja, kb ugyanannyiért mint a munkaidejében. Mert ha erről van szó, akkor meg tényleg semmi értelme, társadalmi kapcsolatok és egészség garantáltan megsínyli.
  3) Vmi olyannal vállalkozol, amit szívesen tanulsz meg, érdeklődsz iránta, inkább hobbinak indul. Ez viszont nem megy parancsszóra.
  _
  Sztem “a vállalkozz, hogy jobb legyen” mantra rossz ajánlás. Legalábbis biztos, hogy nem az első lépés. A képezd magad és a foglalkozz olyan dolgokkal munkaidőben, amik a legjobb órabért adják, az már sokkal inkább járható út és abból akár még egy vállalkozás is kinőhet. De abból, hogy vállalj másodállást, mert szarul élsz, abból a 80-as évek pusztító alkoholizmusa és öngyilkossági rátája előbb következik, mint a sikeres élet.
 • Peter Babos
  Én mostanában készülök hazaköltözni, és szeretnék egy kis vállalkozást inditani. Itt a Föld másik oldalán 4 évig volt egy kis üzletünk a feleségemmel ami szépen profitált. Az emberekkel, főleg M.O-on az a baj, hogy ha a lehetőség/pénz stb az ölébe esik, akkor odanyúl és elveszi, de ha már tenni is kéne érte…Neeeem! Az első üzletünk inditásakor, voltak olyan hetek, hónapok amikor heti 105 órát dolgoztunk. Aztán persze jobb lett, a mostanit meg szép haszonnal adjuk tovább, miközben kitanultam még egy szakmát, tapasztalatot gyüjtöttem. Sokszor 80-90 órás munka heteink voltak az elején, és nem rinyáltunk. Lehet menni németországba vagy bárhova, ha fejben nem tesz rendet valaki, akkor a siker és a pénz csak átmeneti állapot lesz az életében. És akkor lehet ujra kezdeni vagy folytatni a sirást, meg az áldozat szerepében diszelegni. Még egyszer: nem ország függő, fejben dől el minden.
 • Matetoth

  Pedig mekkora buli ám egy fizetesvol fenntartani egy csaladot. Jo partik lehetnek hetvegente a rokonokkal, ha kajara sem nagyon jut, mert nincs munka.

  Arról nem is beszelve, hogy kereszben 500 km az orszag, nem hiszem, hogy valakinek 200-nál messzebb kene menni, az meg majdnem minden hetvegen megteheto.

  Szoval ertem en, hogy erzelmek, meg kifogasok, de ha nincs munkam, vagy nem fizet eleget, mashol pedig lenne, ez nem kene, hogy kerdes legyen.

 • QTT
  Én olyan munkát végzek, ami esetén 2 napot dolgozom (igaz akkor kb 11-12) és 2 napot, néha hármat otthon vagyok. Lényegében a havi 168-174 óra megvan, csak nem a hétfőtől-péntekig leosztásban. Jól fizet, kb havi 300-at félre tudunk tenni, de gondoltam rá, hogy a megtakarítások további növelése miatt másodállás kellene.

  Sajnos még én is a kifogáskeresés fázisában vagyok, mert a munkanapokon nem tudok sportolni, így a pihenőnapokon teszem ezt meg. Emiatt olyan másodállást keresek, ami legkésőbb délután 4-kor véget ér. A testmozgást nem akarom feladni plusz pénzért, annyit nekem nem ér az egész.

  Van rendszergazdai ismeretem, illetve mivel nagyon szeretek vezetni megvan kamionra a jogsi és minden egyéb papír/kártya így eddig ezen a két területen nézelődtem. Egyelőre az akadály a sofőrködés esetén a délután 4-re végzek. A rendszergazdánál meg a 2 napig nem megyek. Valami mást kell keresnem.

 • vzsolti
  A barátnőm most jött haza külföldről. Két választása volt munka terén. Vagy marad “közalkalmazott” vagy pedig megpróbálja a versenyszférát. A munkalehetőséggel nem volt gond.
  A céges munka mellett egyértelműen a magasabb fizetés szól, viszont az időd nagy részét nem te osztod be. Mivel jobban szereti a kötetlen munkát, ezért egyetemre jött vissza. Felrakott a netre hirdetést hogy felkészítést vállal és egy hét után 4 tanítványa lett.
  A volt sulimban (vidéki város) a tanárok 6000 Ft-os órabérért korrepetálnak és tele vannak tanítványokkal!
  Aki jár sportolni nézzen körül, hogy ott milyen pénzkereseti lehetőség van. A tesóm tavaly fordítást vállalt, amikor kellett a plusz pénz (szakfordítás)
  Most olyan világ van, hogy kb. mindenre van kereslet. Persze a kapitalizmus “csodája” hogy csődbe is lehet menni.
  Az számomra meglepő, hogy sok a negatív komment és nem mindenki megy át a mondanivaló.
 • Rudi
  Vicces, hogy az alkalmazotti lét mellett tüntető hozzászólók addig látnak, hogy a vállalkozást az ember pénzért csinálja.

  Egyszer voltam eddig alkalmazott, 3 hónapig: 1mrd ft éves bevételű, közel 30 éves magyar cégnél értékesítési vezető. 500 nettó, céges Mercedes E osztály üzemanyagkártyával, éves prémium 1.5-3M Ft között. A próbaidő felénél tudtam, hogy nem fogok maradni.

  Miért? Mert kiszolgáltatottnak éreztem magam. Mert a ti biztosnak hitt állásotok az sokszor a főnökötök bizonytalan vállalkozása. Mert nem tudtok hozzátenni a cég növekedéséhez, jövőjéhez. Ha meg mégis, akkor miért más cégét építitek?

  Válllalkozni nem csak a pénzről szól, hanem sokkal inkább a szabadságról és a BIZTONSÁGRÓL!

 • Joy
  Még hozzátenném, hogy egy időben voltam másodállású katás is. Egyrészt gyerek nélkül még könnyebben mozog az ember, rugalmasabban ki tudja tölteni az idejét. Másrészt a kiszámítható napirend nemcsak a család miatt hasznos, hanem az egészségünkre is jó hatással van hosszú távon.
  Ismerősi körben is inkább azokra jellemző a maszek, ahol 40 felé közeledve sincs még gyerek.
 • Gábor

  Voltam vállalkozó és utáltam, hogy rohangáljak a munka után, aztán rohangáljak a pénzem után és megoldásokat keressek ha nem megy a szekér.
  Most bemegyek a gyárba, kidolgozom a 8 órámat, hazamegyek és nyugodtan pihenhetek. A gyár bezárhat? Igen, Az is igaz, hogy nem keresek milliókat, de a havi bér ott van a számlámon és nem kell azzal foglalkoznom, hogy gyár ezt miként teremti elő. Ez nyugodtabb élet nekem, mit egy vállalkozás menedzselése.
  Ideje felfogni, hogy nem mindenki alkalmas vállalkoznak, ahogy zongorista sem lehet mindenkiből.
  Nincs bajom az alkalmazotti léttel, nekem azzal van bajom hogy sok helyen az alkalmazotta úgy kezelik, mint valami szükséges rossz, de közben meg megy a sírás, hogy kéne a jó alkalmazott, de nincs.
  Amikor a közgazdász végzettségű mondja meg az esztergályosnak, hogy miként kell esztergálni, mert ő a főnök.
  Eddigi gyár bezárás nem a dolgozókon múlt.
 • Otto

  Mindegy, hagyjuk. Igazad van, lehetetlen elvégezni az infót. És senki nem keres 80-100k-t alkalmazottként, nincs is ennyi pénz!

  @komiszkölök
  Hallod, te aztán nagy király vagy, jár a keksz! Ezt aztán jól megaszontad 😀

 • Garbo

  Azért vállalkozónak lenni nem olyan, mint zongorstának. Utóbbihoz szükséges tehetség, ami nem fejleszthető a semmiből. De a vállalkozói képesség akarattal és tettel kialakítható. Ez utóbbi nem olyan, hogy nincs lábad …

  Viszont a hozzászólásokat olvasva értem meg igazán, hogyan lehet kb. mindent sikerre vinni ebben az országban. Egyszerűen azért, mert az emberek 99%-a nem mozdul meg.

 • Andras
  Köszönöm az írást, engem egy dolog tart vissza: az egyéni vállalkozó korlátlan felelőssége. Kiváncsi lennék a véleményedre erről: miért éri meg ekkora kockázatot vállalni (akár minden megtakarítás/otthon/… odaveszhet), havi mellékes reményében? Gyanítom, hogy valójában kisebb a kockázat, mint én gondolom, de miért van így?

  (Tudom, hogy akár az alkalmazott is elveszíthetné a teljes vagyonát, ha súlyosan gondatlanul, vagy szándékosan okoz kárt. De az e.v. meg akkor is ha akaratlanul okoz kárt.)

  És még egy dolog: fentebb ajánlották a smarthu.org-ot. Elsőre jó alternatívának tűnt, viszont kissé “túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”. A bevétel 8,5%-ért két kockázatot is átvállalnak: az hogy a megrendelő nem fizet (ez szerepel a honlapon), és azt is, ha az alkalmazott nem válik be (nincs leírva, de implicit ezt is vállalják). Nem igazán értem, miért jó ez nekik? Hol lehet a trükk?

 • budapesti

  “Mindegy, hagyjuk. Igazad van, lehetetlen elvégezni az infót. És senki nem keres 80-100k-t alkalmazottként, nincs is ennyi pénz!”

  En ezt nem allitottam, sokan elvegeztuk az infot az ismerettsegi koromben, es ismerek parat, akik nyugaton 100k folott keresnek.

 • András
  Az én sztorim. Hosszú évekig dolgoztam cégnél, ahol nagyon sz.r fizutól feltornáztam magam kicsit sz.r fizuig. 2018 elején mondtam, hogy köszi, elég, ekkor volt olyan 260 nettó körül a fizum. Már előtte is csinálgattam ilyen-olyan beugrós maszekot, de ez olyan volt, mint a kutya vacsorája. Néha beesett egy-egy százas, pár tízezer, de semmi olyan, amire tervezni lehetett volna. Sok-sok álmodozás utána végül úgy döntöttem, hogy lépek. Komolyabban elbeszélgettem pár meglévő ügyféllel, akiket a céges projekt mellett is vittem párhuzamosan. Napi 12 óra volt a minimum hónapokon keresztül, hétvégén is. Kiváltottam a KATA-t, havi 25 ezer, nem pénz…napi 850 forintot más baromságra is elköltenék.
  3/1
 • András
  Amikor sikerült bizonyítanom több ügyfélnek is, hogy megéri velem dolgozni, akkor felmondtam, egyúttal pedig az összes ügyfélnek, akivel valaha dolgoztam és jó volt a viszony írtam, hogy írjanak nekem referenciát. Közülük volt aki küldött, volt aki úgy keresett, hogy ő velem akar dolgozni (nem a céghez, hanem a személyemhez ragaszkodtak).
  Azóta egy nyugis 5-6 órás munka van, 2x akkora pénzért. Így jut időm a saját képzésemre, konferenciákra tudok menni, ahol kiválóan lehet kapcsolatot építeni (innen is jöttek szép bevételek). Ez az 500-as bevétel se olyan hú de sok, rengeteg helyen sima here vakarászós alkalmazottként meglehet keresni többet is, viszont így, hogy minden hónapban meg kell dolgoznom azért, hogy legyen pénz, a hozzáállásom annyiban változott, hogy ma már teljesen természetesen beszélek arról, hogy oké, van a vállalkozás, de csinálom a következőt is (és tényleg csinálom)
  3/2
 • András
  Végül a kommentelők 90%-ának, akik csak a kifogást keresik. Érdemes követni Garyvee-t, nagyon jó előadásai, videói vannak. Ha nem tudod hogy kezd el, mert nem informatikus és egyéb extra spéci szakmád van, akkor fogod szépen a nagymamát, akinek ideje van és elkezdtek vaterázni. Lehet hogy első körben nem lesz 10 ezres órabér, de szép magyar szóval legalább a mindset kezd alakulni.
  Illetve érdemes nekiülni néhány “motivációs könyvnek” is, hogy levetkőzzétek azt, hogy minden nehézségnek úgy mentek neki, hogy egyből azt keresitek miért NEM fog sikerülni.
  3/3
 • Konkav
  ha véletlenül még benézel ide, megírnád, hogy milyen gépeket gyárt? “Va, egy ismerősöm, ő 4-5 éve kezdett munka mellett filléres vackokat gyártani. Az első gépeit mindenféle hulladékból ő rakta össze, de a végeredmény jó lett, én is rendszeres vevője volta…”
 • Konkav
  “napi 1 órában … nyomtatott áramköröket tervezek, uC-eket programozok, jellemzően startup-oknak…” én már nagyon sok éve hobbiból csinálgatok ilyesmiket, nem gondoltam volna, hogy ezt valakinek “el is lehetne adni”. én örülnék, ha egyszer valaki használná, vagy egyenesen meg is venné egyik kütyümet. ha esetleg van blogod, megosztanád? (ha nem nyilvános, de megosztanád velem, jöhet az itteni nickem kukac fríméjl címre). köszi.
 • Gábor

  Sok mindenben fejlődhet az ember, de ennek ellenére sem mindenki alkalmas vállalkoznak, mert nem olyan a személyisége. Sok ember még a napi pénzügyeit sem képes elintézni, vagy a váratlan problémáit megoldani nem ám egy vállalkozást elvezetni. Sokféle ember van a világban és attól, hogy valaki jó pék, finom kenyeret tud sütni, attól még nem biztos, hogy képes vezetni egy vállalkozást.
  Én nem tartom magam ügyetlen embernek, sok helyen jól megálltam a helyemet, de amikor vállalkozó voltam, csak szenvedtem vele és anyagi csődbe kerültem. Aztán ismét elmentem alkalmazottnak és az adott területen ismét a legjobb lettem, ki is lábaltam a csődből.
  Eddig alkalmazottként mindenhol a legjobbak közé tartoztam, nekem ez fekszik, de ahogy írtam, a legtöbb munkahely profilt vált, vagy tönkremegy, ezért is vagyok most a 11 munkahelyemen. Persze külföldön ennek a többszöröse lenne a pénz.

 • naa
  “Havi 50-100 ezer Ft-ról beszélünk […] Ezt egy német család egy éttermi ebédnél költi el. Tehát a legjobb befektetés 2-3 év alatt és kb. 500 ezer Ft-ból megtanulni a németet és uzsgyi innen az ugarról. Bármilyen munkával odakint a 2-3x-osát keresed”

  Pont itt csúsznak félre a szkeptikus kommentek – a havi zsebpénz nyilván nem a végső cél. Az egyéb állásra addig lehet szükség, amíg zsebpénzről beszélünk, de senki nem mondta, hogy ezért kéne belevágni. Kezdd kicsiben, hogy lásd, megy -e, kockázatot csökkentve. És a végén itthon is meglehet a 2-3x-os, szinte bármilyen területen (szerintem).

  Valaki írta, hogy alkalmazottként “hétszámjegyű” jövedelem elérhető – ez igaz, vállalkozóként meg még több 🙂

  Egyébként szerintem a lényeg, hogy előbb-utóbb legyen meg a f*you money, hogy derűsen és viszonylag stresszmentesen tudj akár alkalmazott, akár vállalkozó lenni.

 • Maurice
  én írtam a SmartHu-t. A trükk tekintetében nyilatkozni nem tudok, nekem 2x voltak segítségemre abban, hogy számlát tudjak adni az elvégzett munkámról (kreatív tervezéssel foglalkozom) szerencsére a 2 ügyfél fizetett is. Ha Miklós megengedi, írok bővebben erről.
 • Csigaboly
  Véleményem szerint a maszekhoz elég jó időmenedzsment kell, természetesen ez egy pillér. Szükséges egy kis kapcsolat legalább az induláshoz, elején tőkegyűjtés. Szerintem az átlagosnál jobb problémamegoldás, egy személyben több dologra – ezzel együtt adódó feladatra – kell fókuszálni. Ezeket először értékelni kell és ha szükséges fejleszteni. Háttér emberként, mint alvállalkozó ezeket érdemes mérlegelni, hogy melyikre kell ráfeküdni az indítás előtt (lehet egyik, másik pillérrel nem is kell foglalkozni). Szerintem is szükséges mérlegelni, hogy mit szeretne elérni az ember és erre mennyi időt tud szakítani. Legalább a családi élet, vagy az egészség ne bánja! Az elején még érdemes azt is számításba venni ahol dolgozik, ha egy használható nyelvtudást szerez, hozzáállásán változtat, esetleg területet vált – kicsit mozgolódik a munkahelyén – érhet e el valami jobbat. Én jelenleg képzem magam.
 • Joy
  A cikk azon mondanivalójával egyetértek, hogy legfőképp saját magunk vagyunk felelősek a sorsunkért. Aki nem a külső körülményekben keresi mindig a hibát, hanem alkalmazkodik hozzájuk, az előrébb fog jutni. De ez teljesen független attól, hogy mindezt vállalkozóként vagy (az írásban lesajnált) alkalmazottként teszi. Mind2 út járható, a lényeg a tanuláson, és az akaraton van.
  Természetesen a mondandó alátámasztására csupa pozítív példát érdemes hozni. Viszont, attól még hogy másodállásban jól megy, nem biztos, hogy önálló vállalkozóként is akkorát hoz, örömet okoz.
  Ha eddig a pénzem 10%-a volt tőzsdén, és szépen hozott, akkor holnaptól toljam bele az összes megtakarításom, mert úgy még nagyobb hozamra van kilátás? Esetleg mehet a tőkeáttétes forex?
  A példával, azt szándékoztam illusztrálni, hogy a vállalkozásnak is van kockázata, és ha beüt a krach, akkor senki se fog motiválni, segíteni.
 • Hitel
  Kis mellékes kispénzű, ötlettelen jelölteknek..
  Figyeld az akciókat, konkrét példa most is az egyik auchanban.. “menő” Lego kiárúsítás, ~13-14999 helyett ~6-7999.
  A kódjára rákerestem, a neten 12ezer körül már van webáruhzakban, Te kirakod 9-10ezerért a bontatlan legot vatera v jofogas…
  Nyilván ez BP környékén éri meg leginkább, biciklivel, tömegközlekedve könnyen gyorsan nagy területet le lehet fedni.
  Kockzatok: van gyereked, neki is kellene.. 🙂
  Régebben 4-5 nagyobb doboz duplón “szakítottam” 24000 Ft-ot. Belefektetett munka 1 óra sem volt.
  Munkába jövet menet kiszórtam a vásárlóknak….megannyi ilyen lehetőség van…nyitott szemmel kell járni
 • budapesti
  es azt a bevetelt te hogyan adozod le?
 • Tibor
  En amugy valami olyat szeretnek csinalni amivel utazhatok a vilagban mindenfele… Regi almom eljutni valami szep tengeri paradicsomba (Maldiv, Borabora ilyesmi), de alkalmazottkent ez az alom kategoria marad.
  Gondoltam egy utazasi tanacsok, szervezes, vizum ugyintezes stb oldalra (nyelvtudas van: angol, francia, orosz, meg kozepes nemet), csinaltam is valami kezdetlegeset wordpressen. Ott akadtam meg, hogy nem tudom hogy talaljak ugyfeleket. Persze lehetne tolni penzt a reklamba, nade en pont azert csinalnam mert nincs (eleg) penzem, szoval a vegyunk jopenzert google adwords hirdetest meg hasonlok sajnos kiesik.
 • budapesti
  szigoruan szvsz, mint amator vilagutazo: “utazasi tanacsok, szervezes, vizum ugyintezes stb oldalra” – ezert nehez lesz penzt kerni, aki boldogul azzal, hogy megtalalja a hotelt Szentpetervaron vagy New Yorkban, az a vizumot is tudja intezni maganak. De ugy tunik nekem, hogy nagyon sokan keptelenek tajekozodni kulfoldon, illetve nincs, kivel utazzanak, ezert ha felvallalnad a turavezetest is, mar sokak szamara nyujthatnal hasznos szolgaltatast. Van rengeteg turatars kereso oldal, facebook csoport, itt bemutathatod a turaidat es toborozhatsz embereket, kezdetben nyilvan max szimbolikus osszegert. Kezdheted hosszu hetvegekkel europai varosokban, a turak utan meg blogolsz ezerrel, beszamolokat irsz, lapatolod a tartalmat az oldaladra, egy stabil ugyfelkor is kialakul, idovel majd szervezhetsz egzotikusabb utazasokat is jo penzert.
 • Dörnyei József
  Takarítás alacsony jövedelem mellé. Bp. környékén kb. 1500Ft/óra. Budapesten kb. 2000Ft/óra. Ez reálisan napi 2 órával számolva 20 nap/hóval 60K Budapest környékén és 80K Budapesten. Ami ennyi munkáért vállalható. Ismerős takarítónő gyalog távolságban vállal csak munkát és van neki annyi, hogy befed egy főállást, ami havi 240K lenne 8 órában, de nem csak annyit dolgozik, tehát több.
 • Gábor
  Mivel a 8órás munka után nagyon fáradt vagyok, valami olyan másod állás kellene, mint pld valami népszerű youtube csatorna létrehozása, amit laikusként otthonról, szabadidőben is lehetne szerkeszteni, menedzselni.
  Elég lenne, ha pár tízezret hozna havonta, napi 1-2órás elfoglaltsággal, de eddig még nem fejtettem meg, miként tudnák olyan csatornát létrehozni, ami generál ehhez elegendő feliratkozott. Másokon látom, hogy, hogyan teszik ezt, de nekem eddig egyik próbálkozás sem jött be. Mégis, a napi 8óra fizikai munka után, ez egy jó alternatíva lehetne, jobb mint elmenni másod állásba valahová.
 • Garbo

  Elhiszed, hogyha azt mondom, hogy én is utálom ezt a részét csinálni? S hogy háromszor annyi tanulásba került belerázódni, mint annak, akinek ez készségszinten jön? Szenvedtem tőle, mint a kutya, amelyik hetet kölykedzett, és soha nem lesz a kedvencem. De a valamit-valamiért vonalon még mindig az az egyenleg, hogy megérte.

  Én vagyok az, aki Miklós online tanfolyamát is többször (nem mondom meg, hányszor) nézte végig, mert annyira nem kenyerem ez az egész. Viszont az érdekem. És ha én nem nyüstölöm magam, ki fogja? Mint a sport esetében. Imádnék soha meg nem mozdulni, ellenben rengeteg olyan dolgot eszegetni napi szinten, amit most évi egyszer. De tunikán billentem magam és megyek előre. Magamért.

  Tudom, hogy sokan meg nem teszik ezt meg. Csak azt gondolom, nem lehetetlen.

 • doboz
  Kiszámoló: “Ha ravasz vagy, számlázol elsején és harmincadikán, majd egy hónapig semmit.”

  Ezt, hogy kell érteni? 30-án nyilván számlázod az adott havit, ez tiszta. De elsején mit számlázol?
  Ha az előző havit, akkor az előző hónapban is aktívnak kellett lenned, így nem spórolsz semmit.
  Ha meg nem voltál aktív az előző hónapban, akkor nem végezhettél munkát, így mit számláznál?

 • Second Wave
  doboz
  1-én számlázod a tárgyhavit, 30-án a következő havit (értelemszerűen fix díjas szerződésnél). Vagy:
  1-én számlázod az előző havit, 30-án a tárgyhavit, így akár változó munkamennyiség is számlázható.

  De azért ezzel két gond van:
  1) a tényleges teljesítés után legkésőbb 15 nappal illik a számlát kiállítani. Folyamatos szolgáltatásnál a részletszabályok kitesznek egy fél oldalt, ott esetleg meg lehet oldani egy ilyet, esetinél nem fér bele. Persze kérdés, hogy az 1. adóellenőrzés után fogod-e még alkalmazni a kéthavonta szüneteltetést (szvsz nem, lásd 2. pont)
  2) a szüneteltetés nem csak annyi, hogy beküldesz ügyfélkapun egy nyomtatványt és kész. Utána be kell adnod még egy néhány záró bevallást is. Namost ez kéthavonta elég durva. + eléggé kilóg a lóláb (kéthavi számlázás + megszüntetés, aztán újra, évente 6-szor). Szerintem a NAV adatbányász szoftvere nagyon hamar ellenőrzésre tesz

 • szocske
  csak helyeselni tudok arra, amit írt, azaz akciós termékek továbbértékesítése a jófogáson.
  ha az ember figyeli a szezon végi vagy utolsó darabos, árukészlet kisöprő kiárusításásokat a nagy áruházakban, néha durván áron alul meg lehet kapni termékeket, ami gyanúsan olcsó, arra mobilról ott helyben érdemes rákeresni, simán lehet hogy dupla áron elviszik a jófogáson.
  Vidékről ez nehezebb, de nagyobb értékű terméknél beleférhet 2000Ft-ért a jófogás futár “ingyenes” házhozszállítása.

  Saját példa: mikor a miskolci apartmant szereltük fel a metroban épp 8-12ezer Ft között szórt mérettől függően az eredetileg 50-70ezerért árult matrac. Volt vagy 8-10 db belőle. Mondjuk 10 nem fért volna be a priusba.

  Nagy tételnél már nyilván szemet szúrhat a NAV-nak, de ha havonta néhány dolgot adsz el, az sztem még hivatalosan is belefér.

 • Maurice
  A Smart engem projekt-alapon “foglalkoztat”, 3 oldalú szerződést kötünk: megbízó, én,SmartHu. A kiszámlázott összeg ből levonja a SmartHu a díját, a kötelező àllamnak járó adókat, maradék utalódik nekem. Amikor nincs megbízásom, nincs semmi kötelezettségem. (Egyébként gyeden vagyok. Úgy éreztem, hogy totál kezdőként nem éri meg katázgatnom, meg minden hónapban adózni a semmire, a fekete dolgokat meg csak viselni szeretem, nem csinálni. Nekem ez egyelőre tényleg csak kis mellékes, éppen hogy csak próbálkozom még munkákat felhajtani.
 • Andras
  @maurice: Köszönöm szépen, én nagyon örülnék ha le tudnád írni részletesebben, engem érdekelne 🙂

  @budapesti: Ha jól értelmeztem a honlapjukat, (smarthu.org/megoldasaink –> “Legálisan foglalkoztatunk”, “Kezeljük az adó- és pénzügyeidet”, “Kiszámlázzuk a projektedet”), akkor te náluk leszel alkalmazott, ők kiszámlázzák a projektet a megrendelőnek, és neked munkabérként fizetik ki (tehát levonják az adókat, járulékokat, stb., és persze az ő 8.5%-ukat).

  Ennek persze kicsit ellentmond a “Szerződéses partnereid leszünk.” pont, mert én ebből arra következtetnék, hogy te is számlázol nekik (tehát nem alkalmazott vagy, hanem vállalkozó?). De azt is írják, hogy “Nem kell céget alapítani és számlával bajlódni.”

  Szóval egy részletesebb leírásnak mindenképpen örülnék! 🙂

 • Andras
  Illetve eszembe jutott még valami: kicsit jobban utánaolvasva megtudtam, hogy a UK-ben divat ú.n. umbrella cégeken keresztül vállalni freelancer munkákat, amik kb. úgy működnek mint a Smarthu: alkalmazottként foglalkoztatják a freelancer-t, és ők számláznak a megrendelőnek.

  Szóval kérdés -nak (és persze bárkinek aki tudja): a Smarthu is egy umbrella cég lenne? Illetve vannak még hasonlók Magyarországon? (A Google nem nagyon dobott ki értelmes találatokat…)

 • Maurice
  a SmartHu állítja ki a számlát a megbízó felé.
 • budapesti
  ez valami megbizasi szerzodes, es a dijadbol a 8.5% folott levonnak meg vagy 35%-ot?
 • machfreelancer
  Gépész freelancerek

  Sziasztok Kedves Fórumozók!

  Segítséget szeretnék kérni. Felvenném a kapcsolatot olyan emberekkel akik gépészként sikeresen freelancerkednek. CAD, FEM analysis, stb területekre gondolok. Segítségeteket előre is köszönöm!

  címem:
  machfreelancer@gmail.com

  Üdv

 • steckler
  Mindenből lehet manapság pénzt csinálni. Mi nden terülten hiány van. Rengeteg fiatal tanulás mellett szerel, fest, füvetnyír. Ezekből is könnyen összejön havi 2-300ezer. Az autónepperek segítői, fullajtárjai is jól jövedelmező mellékállás. Én is írtam régen rallyitinert, előadást tartottam mellékesként. Azonban úgy látom túl jóléti társadalomban élünk, senki nem akar dolgozni csak ügyeskedni, minimàlis munkàval.
 • Maurice
  olyasmi, de a 8.5%-on felüli részt az állam kapja, nem a SmartHu. Persze, sok az elvonás, de egyelőre nekem megfelelő ez, amíg nincs több megbízás vagy jobb ötlet erre. Nekem kell kikalkulálnom, hogy mennyit érdemes kiajánlani egy ügyfélnek, hogy nekem is megérje.
 • csdy

  A Smarthu-nak lesz most hétfőn egy ingyenes konzultációjuk, ott lehet érdeklődni ezekről. 🙂
  freelancersweek pont hu

 • slyman
  Én most vettem egy lepukkant budapesti lakást 2/3ad hitellel amit irodai munkám mellett/után bontok, glettelek, csiszolok, festek, anyagokat cipelek, vizest, burkolót szervezek aztán kiadom vagy eladom. Nem ez a szakmám, de ez is egyfajta munka melletti kiegészítő, igaz elég fárasztó. Pesze tudom hogy ez nem teljesen idevág és kell hozzá tőke is de ez is egyfajta mellékes. Illetve párkapcsolatban élek egyenlőre gyerek nélkül, nyilván gyerekkel ez még nehezebb.
 • jami
  Nyáron a 3 gyerekkel ürítettük ki a lakást; velük festettem, nagyon sokat segítettek a takarításban is. Pici és kicsi nyilván nem segít, nagyobbacska már bevonható.
 • Gauchos

  Én is így látom a dolgot, bár általános munkaerőhiánynak azért nem nevezném, tényleg elég sok területen van hiány emberből. Hallottam már olyat is, hogy mezőgazdaságba napszámost keresnek 1800 Ft-os(!) órabérrel fóliasátorba. Természetesen feketén, és ez nem állandó meló, de mellékesnek elég jó lehet. Szerintem a foglalkoztatottságot nem lehet már tovább növelni, aki akar dolgozni, annak van is valamilyen munkája. Van egy bizonyos társadalmi réteg, amely alkalmas lenne ugyan betanított munkára, de nem akar dolgozni, inkább segélyből és/vagy bűnözésből éldegél. Ennek megvonásával lehetne talán bevonni a munkába. ,
 • Tibor
  : na igen, ez is ugy kezdodik hogy “kezdetben szimbolikus penzert” – es akkor mibol eljek? mert munka mellett meg tudok oldalt uzemeltetni, vizumot intezni de turakat vezetgetni mar nem.
  amugy nem arra epitenek hogy nem tudjak megcsinalni maguknak, hanem arra hogy az emberek lustak es inkabb fizetnek 🙂

  mondom hogy ott bukik meg a dolog, hogy nem tudok olyat csinalni ami rogton hozna annyit mint amennyit keresek, kevesebbol meg nem elnenk meg, ezzel is egyensulyozunk (epp azert kene vallalkozni hogy tobb legyen a penz, nem azert hogy kevesebb…)

  meg nem ertek a vevoszerzeshez, a marketinghez, kozgazdasaghoz, konyveleshez, szamvitelhez…

 • Gauchos
  és
  Ez a túravezetéses dolog mellékesként nem igazán működik, ha komolyan is gondolod, ennek egy fő oka van: az idő. Napi 8 vagy 4 órás munka mellett nagyon sok szabadnapot igényel a dolog. A komolyabb utazások (amikre van is fizetőképes kereslet) legalább 1 hetesek szoktak lenni. Gyorsan elfogynának a szabadnapok a munkahelyen. A legtöbb túravezető, aki távoli országokba szervez utakat (utazási irodán keresztül) általában olyan munka mellett csinálja, ami elég rugalmas időbeosztást tesz lehetővé (pl. egyetemi oktatók stb.).
 • Totti
  Szerintem elég szegények az emberek hogy kisvállalkozásokba vásároljanak vagy kezdjenek. Mint kezdő anyuka úgy gondoltam majd eladogatom a gyerek kinőtt ruháit, játékait és ha müködik nyitok egy kis turit. Nem adtam sokért a cuccokat. 300-400 ft ami tényleg szép vagy jó állapotú volt kabát stb. 500 ft max. Nem tudtam eladni így egy ismerősnek ajándékozom a használt ruhákat az újakat meg elrakom amit kinőtt.
  Nálunk sorra zárnak be a kis üzletek nem tudom érdemes újat nyitni? A kedvenc túrim is ami 400-500 fttal kezdte most már 700-800 ft/darab egy ruha.
  Szerintem egyes régiókba abszolut felesleges üzketet nyitni. Tolnába biztos. Nyilván a nagyobb városok, osztrák, szlovák határ mellett jobb az élet. Mo.-n rosszabb mint Ausztriában vagy Németo-ba….
  Ha vállalkoznék biztos h nyugati határon vagy más nyugati országokba.
  Másréstről…folyt köv.
 • Totti
  Másrészről kell egy kicsit “feketézni” hogy tud müködne e hivatalosan. De sokan félnek nert már a gyerek használt ruháját is egy új áráért akarják eladni, és adózni kéne az után is. Sőt állítólag a gyerek zsebpénze után is. Amit több mint túlzásnak tartok. És sajnos egyre több feketét fognak így meg. Állítólag volt egy anyuka aki a gyerek cuccait adta el de szinte újak voltak. Berobogott hozzá a Nav mindent elvittek és egy hét múlva újra feltúrták a házat. Gondolom volt pár nem gyerek cucc is de akkor is.
  Bezzeg egyes etnikumok bármit megtehetnek, pénzt kapnak és mindent elnéznek nekik.
 • Mrlax
  én pl szeretek szerelni autót, van is szerszám felhalmozva dögivel, mit csináljak? Rakjam fel magam jófogásra hogy itt vagyok, de nincs végzettségem… egyébként a futóművét vagy az autója motorját is darabokra szedem majd összerakom, (ugyanis a sajátomét szétszedtem, gyűrűztem, szelepvezetőket cseréltem, hajtókarcsapágyakat is kicseréltem) …. hozza nyugodtan az autóját biztos kézzel nyúlok hozzá…

  De egyszer már bepróbálkozok, ha úgy van lehet nem is kivenném a pénzt hanem szerszámokra fordítanám…. bérelnék valami normális helyet…

  Csak az a baj nem bíznak az emberben, igaz nem gyorsan de alaposan dolgoznék… új autók miatt meg önképzés.

 • Tibor
  Igen, ott a baj, hogy amint belevagsz “barmibe”, kiderul hogy a “barmin” kivul a vallalkozashoz (vevoszerzes, marketing, stb) kell erteni elsosorban, sot, a “barmihez” meg legkevesbe, mert arra max felveszed a szakembert es kesz…