El vagy te szállva

Írtam pár napja egy hölgyről, aki éjt nappallá téve és roppant takarékosan élve a férjével együtt az informatikus fizetésükből elérte azt, hogy 31 éves korára lett annyi vagyonuk, amiből továbbra is takarékosan, de megélnek immár munka nélkül is, ha úgy tetszik, elmehetett nyugdíjba.

A hozzászólásokban az ilyenkor szokásos cunami csapott le, de annyira, hogy kénytelen voltam rengeteg hozzászólást kitörölni.

Amikor már a huszadik hozzászólás szól arról, hogy minimálbérből nem lehet eltenni a minimálbér négyszeresét havonta, meg tudnád te, mi van itt vidéken és egyébként is örül az átlagmagyar, ha kijön a hónap végéig, meg különben is ki keres ilyen sokat, akkor az ember már kezd besokallni.

Különben is el vagy te szállva, azt sem tudod, mi van a világban és itt mindenki lenézi a melóst, aki nem gazdag, az annyit is ér.

Hadd válaszoljak ezekre a véleményekre, vagy vádakra, ahogy tetszik.

Először is pontosan tudom, mi van a világban. Pontosan tudom, mennyi az átlagkereset, sőt szoktam járni gyárakba is oktatást tartani munkásoknak. Látom, hogy élnek az emberek.

Ennek ellenére hidd el nekem, hogy élnek sokan ebben az országban, akik nem minimálbérért és havi 150 ezerért dolgoznak. Csak az alkalmazottakat nézve is az emberek 5%-a 400 ezer felett keres, a vállalkozókról és a külföldön dolgozókról már nem is beszélve. Hetente több emberrel találkozok, akik gyakran bőven 5-600 ezer felett keresnek és komoly vagyonuk van már. Nem, nem ufók és nem bevándorlók, ugyanolyan emberek, mint te.

Ha körülnézel a munkahelyeden a kollégáid között és a lakhelyeden, ahol szintén veled egy anyagi helyzetben lévők laknak, azt fogod hinni, hogy mindenki havi 150-200 ezret keres, mint te, és ez a normális. Nem, az nem normális, hogy azért eszel, hogy tudjál dolgozni és azért dolgozol, hogy legyen mit enned. Az sem normális, hogy beletörődsz, hogy ennyiért dolgozol és szerinted ez így jól van.

Lehet, hogy egy ilyen cikk csak 200-300 ezer embernek szól, akiknek egyáltalán lehetősége van meglépni egy ilyen korai nyugdíjazást.

És akkor mi van? Pénzügyi tanácsokat nem olyanoknak szoktak adni, akiknek nincsen pénze, máról holnapra vegetálnak. Autóápolási tanácsokat se olyanoknak adnak, akiknek nincs autója.

Azoknak, akiknek nincsen pénze, egy tanácsot lehet adni: változtass, hogy legyen pénzed. Tanulj, fejlődj, lépj előre, költözz. Na, ez sem szokott tetszeni az érintetteknek. Még hogy ő tehet arról, hogy ott tart, ahol és hogy neki kellene változtatni? Nem, a kormány, a munkaadó és az egész világ a hibás, de ő nem. Ő csak a körülmények áldozata, nem tehet semmiről.

De, tehet. Sőt, ő az, aki a legtöbbet tehetné, hogy megváltozzon a helyzete.

Mint már említettem, nem túl gyakran, de elhívnak gyári munkásokhoz is előadást tartani. Ott is állandó motívum, hogy nekik milyen rossz és őket hogy alul fizetik, ennyi pénzből nem lehet megélni, nem hogy félretenni. (Persze a parkoló tele van autóval, miközben a buszmegálló a gyár előtt van közvetlenül és rengetegen bagóznak, mert azért arra csak van havi 30-40 ezer forint.)

Ilyenkor mindig megkérdezem, mit csináltál az elmúlt 3 évben, hogy a helyzeted megváltozzon? Esetleg továbbtanultál? Képezted magad? Nyelvismeret? Jelentkeztél a gyáron belül magasabb beosztásba? A gyáron kívül néztél másik munkahelyet?

Még soha senki nem mondta, hogy megtettem mindent, mégsem sikerült az előrelépés. Mindenki csak hallgatni szokott és mérgesen nézni rám. (Közben a gyárigazgató elmondja, hogy rengeteg embernek felajánlják, hogy gépmester vagy csoportvezető legyen magasabb fizetésért, de senki nem vállalja el, mert ott már felelősség is van, azt meg senki nem akar. Csak magasabb bért és még kényelmesebb munkát.)

Ezek a gyári munkások ugyanazt csinálják, mint 10 éve és folyamatosan arról ábrándoznak, hogy egyszer csak lejön a főnök és azt mondja, hogy mától kétszer ennyit keres ugyanazzal a munkával.

Igen, ahogy rákérdeztetek, szerintem is szükség van kukásokra és takarítókra is, ezt soha nem vitattam. Csak annyit mondtam, ha ez szóba került, hogy nem neked kellene annak lenni. Hagyd meg azoknak, akikben semmi ambíció nincs.

És főnök se lehet mindenkiből meg sikeres vállalkozó. Nem is mondtam, hogy mindenkinek annak kellene lenni. Elég, ha te az leszel. Az emberek 95%-ának elég az, ahol vannak és amit elértek, soha nem is akarnak többet az élettől. Illetve akarnak, csak tenni nem tesznek érte semmit. Ők lesznek az átlagember, ezért is hívják átlagnak. Ha egy kicsit többet akarsz ennél és tenni is hajlandó vagy, ennél sokkal többet is elérhetsz.

(Vannak olyan emberek, akik olyan hátrányokkal születtek az életben, hogy már az is nagy szó, ha gyári munkás lesz belőlük. Őket tisztelem azért, amit elértek a lehetőségeik ellenére. De ez a kisebbség és jó eséllyel nem is olvasói ennek a blognak.)

De egy kicsit (nagyon) elkalandoztam.

Szóval csak annyit akartam mondani, hogy pontosan tudom, hogy él a gyári munkás és az átlagember, ettől még hadd legyen már szabad olyanoknak is írnom, akik nem akarnak átlagemberek lenni, vagy már nem is azok.

Amikor azt írom, hogy ez nem az átlagembernek szól, abban semmi lenézés, elitizmus, felsőbbrendűség-érzés, vagy értékítélet nincs, csak puszta ténymegállapítás a részemről. Ahogy a befektetés sem azoknak szól, akiknek nincs mit befektetni.

Úgyhogy szeretnélek megnyugtatni, mindenkit tisztelünk, anyagi helyzettől függetlenül.

Share

295 hozzászólás

 • Zabalint

  De, Németországban az átlag többet tanul és többet is tud. Na nem úgy értem, hogy többnek van diplomája vagy ilyesmi. Viszont van egy jó szakképzési rendszerük, amely tényleg a valós igényekre épít a versenyszférával együttműködve. Aztán a németek, főleg a német fiatalok sokkal nagyobb százaléka tud angolul, mint a magyarok, pedig nekünk fontosabb lenne náluk is. És persze a képletből az agyelszívást se felejtsük el, ami borítja azt a bizonyos eloszlást.
 • Zabalint
  Végül pedig kihagytam, hogy a vezető réteget is a társadalom termeli ki. Igaz, hogy nekik nagyobb a felelősségük, azonban azt nem kéne beadni, hogy csak a semmiből pottyantak volna fölénk.
 • Kommentharcos
  Kiszamolo:
  És gondolj bele hogy te már egyfajta elitnek írsz hiszen az emberek 95%-a nem jut el addig, hogy egy ilyen blogot olvasson.
 • untermensch4
  : “Juttatásokkal. 300. Nettó. Pénztáros. LIDL.” “Persze nem minden főpénztárosnak ad ennyit a Lidl, ” az “és idén 20 százalékos béremelés (!)” meg az indexes cikkben mintha kétszer lenne beleszámolva. Jó lenne azért azt is tudni hogy a pénztárban a hiány és a többlet elszámolása hogyan történik. Legalábbis egy másik, azóta kivonult láncnál nagyon “kreatívak” voltak.
 • Maxi
  Persze, megtakarítani csak azt tud, akinek van miből. Nagyobb baj, hogy sajnos elvenni is csak attól lehet, akinek van. Én még emlékszek, mikor 36% + 4% SZJA-val rabolták le a jövedelmem jobbik részét.
 • Zabalint

  Olvastam én is a Lidl-s cikket, a 300 nettó az erős csúsztatásokkal jön ki, de a 304 bruttó + cafeteria is szép egy pénztárosnak. Nem tudom mennyire egyedi, kiugró ez, hogy a többi üzletben mi a helyzet.

  Amin meglepődtem, hallok ezt-azt családból, ismerősöktől, hogy Nyugat-Dunantúlon meg ugyan egyre többet ígérnek a gyárak, üzemek szalagmunkásoknak, ugyanakkor az irodai, adminisztratív, alig több, mint minimálbéres munkákért meg továbbra is tülekedés van. Ezek szerint van aki inkább felét keresi, de nem megy el 2 vagy 3 műszakba gyártósorra, inkább a kényelmet választja?

 • dreamer
  Vezetőknek könnyű:
  gyakorlatilag csicskából lettem felsővezető egy magyarországon piacvezető cégnél 3 év alatt. Higgyjétek el, a vezetőnél magányosabb beosztás nincs. Én nem mehettem oda panaszkodni sehova, hogy nehéz az élet, mert nem volt senki fölöttem (a tulajdonosok meg leszarták volna). De minden alkalmazott baja az én bajom is kellett, hogy legyen. Otthagytam a biztosat a bizonytalanért (saját vállalkozás), 2 gyerekkel, családfenntartóként. A feleségemet kivéve, mindenki lehülyézett. Most meg kussolnak.
  Nem az számít, hogy ki mit csinál: utcaseprő, gyári munkás, programozó vagy vezető. Az számít HOGYAN csinálja: szívvel-lélekkel, függetlenül attól, mennyit keres, mert tudja, hogy ha ő mindent megtesz azért, hogy a legjobbat nyújtsa, akkor eljön a lehetőség, hogy jobb élete legyen. Ez a baj veletek, átlagemberekkel: épp csak annyit akartok nyújtani, amennyit muszáj…
 • Kiszamolo
  Dreamer, ahogy a mondás tartja, a legtöbb ember csak annyit dolgozik, hogy ki ne rúgják és csak annyit keres, hogy ne mondjon fel.
 • -nb-

  azért a mimux-os hölgygyel csak óvatosan: amikor alig múltam 40, simán kikukázta a jelentkezésemet az életkorom miatt, az összes többi híres magyar fejvadásszal egyetemben — ennek hatására kerültem multihoz (ahogy az interjún megbeszéltük, hogy miért jelentkeztem fejvadász nélkül: I have to support my family – simán felvettek, de ez másik történet).

  Más:
  Ez nem csak a felső 10% blogja – bele sem tartozom, de mégis hasznosnak gondolom, sőt függő vagyok. 😉

 • L70

  Ha szerinted Te jobb főnök lennél, miért nem vagy az? Vagy miért nem akarsz azzá válni? Tanulj meg jól németül és mellette angolul, csináld meg a felsőfokú tanulmányokat a szakmádban, aztán gyere haza, és császár leszel.

  Legyél Te egyike annak a 10%-nak, aki nem haveri alapon elvégzi a melót idehaza is jó pénzért.

  Mást jelent a langyos pocsolya Németországban, Magyarországon és mondjuk Kambodzsában. Neked Magyarországot dobta a gép, lehetne rosszabb is, hidd el.

 • Kiszamolo
  nb, én nem is akarom, hogy a felső 10% blogja legyen.

  Éppen hogy a maradék 90%-nak kellene megérteni azt, amitől a felső 10% odakerült, ahová.

  Mert nagyon kevés esettől eltekintve a legtöbben a 10%-ban nem aranykanállal a szájukban születtek, hanem tettek valamit, hogy bekerüljenek oda, ahol vannak.

  Úgyhogy remélem, hogy soha nem lesz elitista a blog.

  Ahogy Jézus is megmondta: “Nem az egészségeseknek van szüksége orvosra, hanem a betegeknek.”

 • ezt itt is olvashattad, Bill Gates mondta. 1975_ben, amikor mèg lyukkártyáròl olvasták be a programot, akkor elejtett egy szalagot, valaki felvette, elkezdte másolni, ingyen osztogatni. Pàr hèt mùlva semmilyen bevètele nem volt a Microsoft nevű kètszemėlyes!! cègnek. Nem tudtàk fizetni a szállodai szobát, parkban padokon aludtak. Kèt lehetősègük volt
  1. Feladják ès hazamennek tanulni ès dolgozni.
  2. Kitartanak ès folytatják.

  Az 1000000$_os kèrdès : Ki a világ leggazdagabb ès egyik legismertebb embere?

 • Sobbi
  Az évek alatt megtanultam, hogy mindig lesznek “okosabb” emberek. Mindenre lesz egy válaszuk, hogy nekik miért olyan az életük, amilyen és miért nem volt lehetőségük semmire. Ezekkel az emberekkel szimplán nem kell foglalkozni, lehúznak mentálisan és minden téren. Ahogy cégen belül szoktuk mondani…teleszarják a fejünket. Valahol őket is meglehet érteni, senki se vallja be a legnagyobb örömmel a saját hibáit, illetve azt, hogy az élete vagy nem tart semerre, vagy nem arra amerre szeretné és ez mind az ő hibájából van. Nem is szoktam már véleményt mondani nekik és ha “támadnak” megjegyzést sem, mert egy földön fekvőbe nem rúgok bele és ezzel nekem nem lesz jobb. Ilyen emberek mindig is lesznek, és kellenek is, ha mindenki rettenetesen komplex személyiséggel rendelkezne nem lehetne kiket “vezetni”.
  Egy mondásom van számukra maximum: Ha a kacsa úszik a vízen és elsüllyed..nem a víz a hülye
 • Dani2

  Nagy francokat nem lenne boldog. Ha 2007-ben szállt volna be egy Vanguard Extended Market ETF-be (ami nem is a legjobb), akkor is duplázott volna. Hagyjuk már ezt a “válság elvitte a pénzem, jujjuj” dumát, annak vitte el a pénzét, aki 100x tőkeáttétellel baromkodott vagy egy-egy rosszul teljesítő részvényt tartott. Még valami: szar tőzsdékbe nem vásárolunk be (Nikkei, BUX), mindenki előtt ott áll a lehetőség, hogy amcsi-angol-német-világ ETF-et vagy befalapot vegyen (vagy akár egy fostos magyar kötvényalapot bakker).


  Nem bruttó az? Nettó 200 + kafetéria + túlórapénz már elég szép fizetés egy főpénztárosnak, ráadásul 20%-ot emelnek az első év végén. Szebben fog keresni, mint sok ssc-ben az accountantök/seniorok 🙂 Egy ilyen fizetésért szerintem már megéri az ország másik végéről is átköltözni –> nő a munkaerőhiány keleten is –> nőnek ott is a fizetések –> királyság

 • Én is akarok kommentelni

  Jó lesz az a fizetés bruttónak is.
 • Hacktiv
  szakmája válogatja. Alkalmazottként pl. az IT szektorban vagy mérnöki vonalon sokszor a szakember többet keres mint a közvetlen főnöke, egyszerűen azért mert valakit aki tud pl. egy 10-20 fős csapatot koordinálni könnyebb találni mint aki példának okáért tud sap-ban fejleszteni. Multiknál legalábbis ez a szitu.
  És ebben a szektorben pont azt látom hogy szakmailag fejlődni a könnyebb út, mert a vezetői pozíció ritkább és jobban kapcsolatorientált az előrelépés. (+ óriási a felelősség)
  A vállalkozó / kőműves hasonlatod nem teljesen értem.
  Ha jó kőműves vagy akkor 2x szer annyit keresel mint az “átlagos kőműves”, oké. De ha jó vállalkozó vagy akkor 10x annyit, ez is oké, viszont akkor te már nem kőműves vagy hanem egy vállaltot irányítasz és egy csomó minden máshoz is érened kell, sőt, nem kőművesnek kell lenned hanem a bizniszhez kell érts. 🙂
 • szocske
  a közvetlen főnökig talán még megesik, azonban a szakember ezzel szinte elérte a csúcsot, a közvetlen főnök meg, ha vannak ilyen ambíciói, pár év múlva 2-3 szinttel magasabban (esetleg 2-3 céggel később) 5x annyit fog keresni.

  A kőműves hasonlat:
  én egy jó kőműves vagyok, mert szeretek falat rakni. Ezért keresett vagyok a szakmában, akár 2x annyit is fizetnek, ha én rakom a falat, mint egy kevésbé jó kolléga.
  De ettől többet nem fognak fizetni, akármennyire jó kőműves vagyok. Szóval ha nem akarok 8 óránál többet dolgozni, akkor max. dupláját keresem, mint az átlag.
  Ha ettől többet akarok, akkor legyek építési vállalkozó és legyen 10 kőműves, aki alattam dolgozik. Így anyagilag előbbre jutok, de ha én falat szeretnék rakni, nem a alkalmazottak és ügyfelek között lavírozni, akkor nem tudok anyagilag előrébb jutni, akármennyire is jó leszek a szakmámban.

 • untermensch4
  @senkifia: A tízmillió szakértő országában miért pont a menedzsmenthez ne értenének..? 🙂 De akad azért némi ugaron növő harasztunk is: raerunk.blogrepublik.eu/2015/05/05/a-menedzsmentrol-1-kik-vogymuk/
 • Alama
  Én is vezető vagyok, csak nekem 20x többet kellett érte tennem, mint a másik 80%-nak, mert nem a főnök seggét nyaltam. Ha anno a németek nem “fedeznek fel” nem lennél itt.És igen a mostani “kollegáim” többször mondják itt is, hogy itt van egy srác el tudná vinni egyedül a boltot, de ha támogatná a feljebbjutását, akkor nagyobbra nőhetne, mint ő maga és nem maradna aki olyan hatékonyan elvégezné a munkát. Lehet, hogy nálatok nem így van, de nálunk így megy, Mo-n többszörösen.
  De ahogy írtam a fő baj az ország vezetőivel van és ezáltal az egész országgal. Az állami cégek vezetőinél nehéz bármi színvonalat keresni. Aki haver az jó főnök volt a mávnál, most a navnál egyszer még miniszter is lehet belőle. Gondolom azért mert olyan jó minden szakmában, vagy akkora vezető, hogy mindenhova csak követik… És az egész ország felfogására ez a jellemző kicsiben úgyanúgy, mint nagyban.
 • Hacktiv
  respect, gratulálok hogy meg merted lépni amikor kellett.
  “Az az a baj veletek átlagemberekkel…” című mondatokkal én vigyáznék, mert kissé nagyképűen hangzik + már elnézést hogy ezt mondom, de az hogy ennyi hitevesztett életunt “átlagember” van idehaza, ez még a rendszerváltás előtti idők hozadéka is…
  Amúgy amerikában már sok egyetemen tanítják azt a hozzáállást, hogy ha van egy jó ötleted/projekted, akkor csinálj belőle terméket. Kickstarteren, cégeken kersztül stb. mindegy de vállald be és ha nem jön be nem baj menj a következőre. Ha bejött az ötlet, akkor is.
  Arra hogy merjenek az emberek, meg kell tanítani egy generációt, utána a rákövetkező már ezt látja és magától egyre többen merik majd kibontakoztatni a terveiket, nem?
  Csak arra próbáltam célozni hogy amit az “átlag emberek” viselkedéseként látsz az csak részben az ő hibájuk, részben pedig egy rendszeré.
 • senkifia
  : “a közvetlen főnökig talán még megesik, azonban a szakember ezzel szinte elérte a csúcsot”

  Sajat tapasztalat: bar messze nem ertem el szakmai vonalon a csucsot, azzal, hogy szabaduszova valtam (ezt en meg nem tekintem vallalkozasnak, annak ellenere, hogy egyeni vallalkozokent tolom), kb az alkalmazottkent elerheto bevetelem (brutto 1 milla) duplajat meg tudom keresni stabilan (ertsd: konnyen talalok ennyire fizeto projektet) ugyanannyi erofeszitessel. A jelenlegi projektemmel meg kb a haromszorosat keresem, csak ez egy ritkabb fajta projekt es ugyfel…

 • Alama
  azt hiszem félreértettél. Középvezető lettem otthon is, most már itt vagyok az. Amit írtam a saját tapasztalatom egy autóipari multiban. Megeshet, hogy nálatok másképp van, én ezt láttam. Az írásom lényege, hogy a probléma az átlagfizetések (pontosabban ahogy írtátok az átlagos megtakarítások) közti különbségben van, aminek az oka az ország vezetéséhez vezethető vissza. Ha ott rendesebben mennek a dolgok, úgy gondolom lassan az ország is megváltozik. Akkor majd egy magyar menedzser is ki mer állni, ha a németek közlik vele, hogy egy magyar dolgozó csak 2/3-adát éri egy németnek. Nem pedig csak bólogatni és azt a munkát elhozni, amit a németek már nem akarnak csinálni, de dicsszóval harangozzák be, hogy mennyire jók vagyunk. Na akkor kezdhet el valami történni. Akkor nem az anyázás megy a blogban ha valaki netto 400 fölött keres, mert az lesz az alap.
 • Hacktiv

  Értem a problémát, hogy kőműves szakemberként nem tud az illető bizonyos pénznél többet keresni. Tartok tőle hogy ez a bolti eladótól a villanyszerelőig minden “kétkezi munkásra” igaz.
  Visszatérve az IT/mérnöki szektorra, én nem azt látom amit írsz. A szakember ott nem ér el csúcsot pár év után, folyamatos tanulás szükséges, és ha tovább specializálod magad, akkor egyre nő a fizud.
  A vezetői pozíciókban pedig minden szinttel kb tizedelődik a pozíciók száma (mondjuk egy 2000 fős cégnél van 40 leader, 4 ágazatvezető és 1 igazgató, ez most egy totál leegyszerűsített példa az arányok érzékeltetésére) mind a 40 leader feljebb akar menni, hisz vannak ambícióik, azért vállaltak csoportvezetést, viszont 10ből 1 megy feljebb ha ürül egy pozi. Egyáltalán nem egyszerű, és bár igazgatóként nagy a fizu, nem csak ambíción múlik hogy odakerüljön valaki, főleg pár év alatt.

 • szocske
  ezt sosem értettem, ha a német anyacég német bért akarna fizetni, akkor minek építene gyárat itt a balkánon? kifizetheti otthon is a német bért, sokkal egyszerűbb lenne.
  Az egyetlen ok, amiért idejön, hogy itt elég harmad annyi bért fizetni, és a munka nagyjából azonos színvonalon el lesz végezve.
  Az már csak a német cég mentalitásától függ, hogy mennyire hajlandó keletre menni az olcsóbb munkaerőért, van akinek a magyarok még beleférnek, bulgária már nem, más meg sem áll indiáig.
 • Alama
  teljesen vilagos hogy miert vannak itt a multik, ugy ertettem, hogy azzal etetik a nepet, hogy az atlag mernok tudasa 2/3-a a nemetekenek. Ilyenkor nem sok vezeto mer kiallni a csapataert. Ha ez pl megvan es el tudja erni, hogy az innovativ dolgok egy resze is atjojjon, na akkor tudnak majd epiteni valamit. Sot volt olyan vezeto aki maga talalt ki itthon termekfunkciot a cegen belul es keresztulvitte a nemeteken. Na ok azok akik megertik, ha nem tavvezerlesben dolgoznak, hanem alkotnak akkor az lesz az igazi innovacio es a tudast se tudja az anyaceg olyan konnyen majd keletebbre transzferalni. Na ez a vezetok max 20%-a, amit en lattam. De a lenyeg tovabbra is, hogy elsonek az orszag vezetoit kell rendbe tenni es ugy terjeszteni a vezetoi kulturat.
 • dreamer

  Valóban, provokatívnak szántam a végén azt a mondatot.
  Amivel nem értek egyet: “…az csak részben az ő hibájuk, részben pedig egy rendszeré.”.
  Mindegy, hogy kinek a hibája, ezt kellene felfogni. Az, hogy valaki hol tart az életében csak saját magán múlik! Meg kell tanulni végre mindenért vállalni a felelősséget! Csak az a baj, ezt az “átlagember” félreérti.
  Amikor a mekiben hamburgert sütöttem, mert 2 rossz döntéssel csődbe mentem, akkor jöttem rá, hogy csakis én vagyok a felelős mindenért.
 • szocske
  azért projekteken dolgozni többnyire nem ugyanaz a kategória, mint alkalmazottnak lenni, általában rengeteg utazással és költözéssel jár, nem is csak országon, de minimum európán belül. Egy fiatal -sekutyám, semacskám- illető könnyen megteheti, hogy 3 hónapig Dublinban, majd 6 hónapig az USA-ban dolgozik, de iskolás gyerekekkel ez kevésbé járható út.
  A másik kérdés, hogy bár Te szabadúszóként még nem érzed magad vállalkozónak, mégis pontosan azt csinálod, mint pl. egy villanyszerelő vállalkozó: mindig vadászod a következő projektet, ha elég jó vagy, már akár be is ajánlanak a köv. ügyfélnek, ezen kívül – gondolom – számlára kapod a fizetésed. A 3-szoros bér nettó bér, ami úgy marad, hogy a kiszámlázott pénzből kifizeted a könyvelőt és minden költséged, majd a pénzt fizetésként veszed fel?
  Ha nem, akkor az nem 3x annyi, csak kedvezőbben adózod le…
 • szocske
  bizonyára függ a területtől is, amire specializálódtál, és abban is igazad van, hogy vezetőként egyre kevesebb a lehetőség, cégen belül mindenképp, de én úgy látom, a vezetők jellemzően ugrálnak a cégek között, nem cégen belül kerülnek egyre jobb pozícióba.
  Amit én magam körül látok, nekem úgy tűnik a szakemberek bérszintje hamarabb éri el a plafont, mint a vezetőké. Bizonyára akadnak olyan területek, ahol a szakértői fizetés a csillagos ég, de én jelenleg nem látok ilyet.
  Projektesként talán, amit senkifia említett, az viszont egy bizonyos életkor után általában nem nagyon fér bele egy átlag család életébe. Egy fiatalnak viszont szerintem is szuper lehetőség tapasztalatszerzésre, tanulásra, és bérnövelésre egyaránt.
 • szocske
  jaa, hogy szaktudásra gondolsz, hogy kétharmadát éri, nem anyagiakra.
  Az már egy teljesen más történet…
 • Warrior

  Ezt a mondatod hogyan kell érteni? Ha akarom, elismerés a vezetők felé, ha akarom, nem.

  “Végül pedig kihagytam, hogy a vezető réteget is a társadalom termeli ki. Igaz, hogy nekik nagyobb a felelősségük, azonban azt nem kéne beadni, hogy csak a semmiből pottyantak volna fölénk.”

 • homo oeconomicus superior
  “csakis én vagyok a felelős mindenért.”
  Basszus, itt esik az eso. Vegre megtudtam, hogy ki erte a felelos. 🙂

  @kiszamolo: “Mert nagyon kevés esettől eltekintve a legtöbben a 10%-ban nem aranykanállal a szájukban születtek, hanem tettek valamit, hogy bekerüljenek oda, ahol vannak.”
  Akkor ez azt jelenti, hogy nemcsak a meseben letezik az eselyegyenloseg, es felfele is szabadon atjarhatok a tarsadalmi osztalyok?

 • Zabalint

  De hiába jövedelmezőbb, ha valakinek nem ahhoz van affinitása és motivációja, akkor nem célszerű azt az irányt választania, akkor sem, ha a csapból is az folyik, hogy legyél vallalkozó, vagy vezető.

  Amúgy egy Németországban programozó hölgy ismerősnek felajánlottak egy vezetői állást, és visszautasította. És én meg tudom érteni, mert abszolút nem vezetőnek alkalmas a személyisége, és ezt tudja is magáról. A másik fele, hogy itthon feltehetőleg sokkal inkább elgondolkodott volna, mert míg ott ez +10-20% béremelkedést jelentett volna, itthon a legtöbb cégnél legalább duplazást. Nem véletlen, hogy sok az alkalmatlan vezető, mert ritka, ha valakinek felajánlják, az visszautasítaná (Miklós szerint gyárban fordítva van, nem tudom, nem ismerem a gyárakat), még ha tudja is magáról, hogy nem neki való. Persze ilyenkor a cég duplán veszít: egy jó szakembert és kap egy rossz vezetőt.

 • Zabalint

  Ha egy válság előtt 1-2 évvel kezdesz gyűjteni B&H stratégiával, akkor az szerencsés eset, mert a mélyponton még eleve nem volt sok tőkéd, miközben a mélyponton is veszel, valamint az azt követő több éves bika piacon is. Ugyanez akkor lett volna szerencsétlen, ha a 6., 7. évben jön a válság.

  A másik fele, hogy nem biztos, hogy a válságban be tudsz vásárolni. Nem vagy ugyanis elszeparálva a piacról, a te munkanélküliségednek is nagyobb az esélye ekkor, illetve amerikai multikat nézve, kevesebb bónuszt fogsz kapni (van akinek a fizetése felét teszi ki).

  Az pedig, hogy a múltban az angol, német, amerikai indexek voltak a nyerők, nem garantálja, hogy a jövőben is így lesz.

 • Zabalint
  @en-is-akarok-kommentelni
  Ott van a cikkben, hogy hogyan jön ki:
  1. Egy makói üzletről van szó, 304 bruttóval. Nem az országos bérezés, gondolom ott azért kellett többet ígérniük, mert olcsóbban nem találnak. Országosan ennél feltehetőleg kevesebbet keresnek, nemrég volt róla statisztika, valamivel 200 bruttó fölötti átlag jött ki. Na meg a Lidl nem vesz fel akárkit, a Sparban dolgozó sokkal lassabb pénztárosokat biztos nem (Sparban ennek megfelelően kisebbek is a bérek, az Aldiban dolgozó villámkezűeknek meg több).

  Gazdaságilag elmaradott térségekben amúgy pl. gyógyszerészek is jobban keresnek, mert nem találnak.

  2. A 300 nettót úgy hozta ki az index szerzője, hogy hozzáadta a nettó cafeteria-t, és maxolta a családi adókedvezményt.

  Ennek ellenére még így is több, mint amennyit én 1,5 éve vidéken programozóként kerestem, és sem ott, sem más cégeknél nem hallottam változásról.

 • Zabalint

  Azért jobb helyen nem a semmiből szalajtják a főnököket, hanem vagy annál a cégnél, vagy egy másiknál csinálták már azt, amit a beosztottjaik. IT szektorban szép károkat tud okozni egy echte közgazdász vezető.
 • Zabalint

  Én sajnos azt látom, hogy a legrosszabb vezetők pont a job hopperek közül kerülnek ki. Nem azt mondom, hogy minden job hopper ilyen, én konkrétan arra a típusrq gondolok, aki nem is tehetne mást, mint ügyesen ugrál, mert amúgy mindenütt alkalmatlan, viszont ha jókor, ügyesen ugrál, nem terjed a rossz hűlíre, ellenben ha az első neves cég összejön, akkor már trófeaként gyűjti az önéletrajzában, és sok helyen ez alapján felveszik az előzőnél magasabb szintre.
 • andare
  Figyelve a hozzászólásokat a nagy probléma az is,hogy alkalmazotti munkában terveztek hosszú távra! A munkával kell az alapokat megteremteni ahhoz,hogy sikeres életetek legyen akár befektetőként is! Évekhez nem kötném,de aki hajlandó sok munkát áldozni a gondolkodásának megváltoztatására bárki könnyedén elérheti,hogy a befektetéseiből éljen. Persze ezért sokat kell tenni amihez csak keveseknek van kitartása.
 • jurta

  “tettek valamit, hogy bekerüljenek oda, ahol vannak.”
  Akkor ez azt jelenti, hogy nemcsak a meseben letezik az eselyegyenloseg, es felfele is szabadon atjarhatok a tarsadalmi osztalyok?”

  Az úgynevezett “sikeresek”, mire te megismered őket, általában nem az első céljukkal futottak be. (Steve Jobs-t kirúgták a saját cégétől.)

  Nekem csak idén már a 3. (pontosabban 3. és 4.) ötletemet kell megpróbálnom megvalósítani, hogy mihez kezdjek magammal, miután az A és a B hosszú távú terv is bukott, lényegében rajtam kívül álló okokból. Fáj az első kettő, igazságtalannak is érzem, de a 3-4. is tök jó lesz.

  Társadalmi osztályt ugrani meg afféle végcél, főnyeremény, amihez a világom mindenhol kelleni szokott legalább egy nemzedék, különben könnyen a Hyppolit Schneider családjává válhatsz.

 • Tibor
  : mondjuk azert nem, mert mar elmult husz ves es csaladalapitas jar a fejeben. Ugy meg eleg nehez ha masokkal laksz egyutt. Ezert vallaljak az emberfeletti aldozatokat is, mert ha “normalis” tempoban haladnanak akkor mar reg 30 folott jarnanak mire gyerekuk lehetne, ami egy ferfinal meg elmegy, de egy nonel mar problema,
 • untermensch4
  : kevés gyárról és felületesek az ismereteim de van pár érdekesség. Az elvileg é-amerikai multinál a konkrét illető kezdett a “szalagnál”, jól dolgozott meg tanult közben, előléptették. Első feladat, egy konkrét termelési probléma. Itt szivárog be a képbe magyarisztán. Illető gondolkozik és tudja a megoldást hiszen “melósként” ismeri a problémát. Azt is tudja hogy az irodában két másik illetőnek aki “asztal mellől” nem tudta megoldani a problémát, sérülne az egója ha az új embernek sikerülne. Meg azt is hogy az ő pozíciójában is több vki szeretné a saját vkijét látni. A “szalag” melletti “prolik” meg pont nem fognak jobban járni attól hogy produktívabban dolgozhatnak. Így hát munkahelyet váltott addig is amíg keresett egy külföldi helyet ahol nyomokban sem fertőzi a vállalati kultúrát a balkán. A probléma az hogy amelyik szinttől lefelé “sok a magyar” ott olyan is… (folyt)
 • untermensch4
  …a mentalitás, akkor is ha vezetői szint (lásd Alama tapasztalata). Értelemszerűen “lentről” azt látják hogy a “németet” át lehet verni azzal hogy eljátszák neki a németes vállalatműködést, ha a főnököknek megy nekünk is fog. Vagy együttműködünk (összekacsintva) a kisfőnökökkel a színdarabban, vagy csesztetjük egymást és frusztrálódunk. Csak közben ez az egész nagyon rossz hatékonyságot szül. Az olyan “apróságok” mint az irodai részleg indokolatlan óriás-fénymásoló -beszerzése (céges dologhoz nem kell de “maszekolni” lehet ezt-azt) meg a “bőven van olcsó munkaerő, erre egy majom is megtanítható” -“helyismeret” nem igazán számolhatóak. A néhány év után céget váltani akarót meg pont nem érdekli hogy őutánna két évvel összeomolhat a munkaerő-gazdálkodás.
 • olvas0
  Alama:
  Ne haragudj, de ezzel nem értek egyet! Mi köze a közép, felső vezetőnek az átlaghoz? Ha a sok birka eljön gombokért megszakadni, akkor miért legyen a cég jótékonysági intézmény? A kereskedelemben belül ugyanazon beosztásért, akár kétszer annyit is lehet kapni fizetés címszó alatt. A szolgáltató szektorban egymástól pecázzák el az embereket, akik 250-300-at ad, az hamarosan lehúzhatja a redőnyt, mert 400 alatt nem hajlandó senki ebben a szektorban dolgozni. A takarítónőnek már nevetve megéri számlás egyéni vállalkozást indítania, mert napi 15.000ért is sorba állnak hozzá. Az akinek ma 200-220 alatt van a bruttó fizetése, az köszönje magának! Egy német vagy francia soha nem menne bele abba, hogy minimállal bejelentik 4órára, a többit meg zsebbe kapja, vagy nem… Tudja, hogy elmegy a másik helyre ahol rendesen megfizetik. Most a magyaroknak itt a lehetőség! Folyt!
 • olvas0
  Akkora a munkaerőhiány – ráadásul minden médiából ez ömlik -, hogy most aki benyeli azt, a cégtől, hogy mennyé waze, másik 10 van helyetted, annak konkrétan papírt lehet adni róla hogy hülye…. Itt lenne a lehetőség, hogy a munkaerő átáramoljon a jobban fizető, hivatalosan bejelentett csatornák fele, de a birka csak arról sír, hogy de nehéz neki… Ezekkel nincs mit kezdeni.
  A poszthoz szorosabban: Nevetséges, hogy 25 évvel a rendszerváltoztatgatás után is, még mindig titkolni kell a szomszéd/rokon/mindenki előtt, hogy igen b+, dolgozom és jobban keresek és mint aki beletörődik abba, hogy csak felére van bejelentve. És igen b+, nem kocsmázom el, nem járok háromszor akkora kocsival, de még olyannal sem mint te “prolibarátom”, viszont én nekem van még 10 ilyen évem és nyugdíjba megyek és utazgatok, neked meg van még 10 ilyen éved és lehúzhatod magad a wc-n, de legalább lesz szép emléked.
 • ügyvéd

  Attól hogy veled genyó volt a hölgy, még néha írhat értelmes dolgokat 😀
  Amit leírt az IT vs “átlagemberel” kapcsolatban, pont emiatt írta ezt a szösszenetet Kiszámoló is, ezért linkeltem ide.
 • ügyvéd
  Egyébiránt régi vesszőparipám, hogy az utóbbi 25 év gazdaságpolitikája tulajdonképpen ott lett elcseszve, hogy szisztematikusan nem emelték a béreket. Szinte az összes nagyobb társadalmi problémát ez megoldotta volna. Példa: Probléma lett volna a devizahitelek elszállása, egy mondjuk dupla, vagy háromszoros átlagbér mellett? Nyilván: NEM! stb…
  Most a “kényszer” megszüli majd, hiszen egy német/osztrák Lidl ben sem sokszorosa már a bér, hanem már csak max a duplája.
 • Zabalint

  A devizahitelek elszállása ugyanúgy probléma lett volna. Magasabb bérek esetén nagyobb a kereslet az imgatlanokra, ami felhajtja az árakat. Ugyanúgy hiteleket vettek volna fel, csak “magas” bérrel még nagyobb összegben.
 • olvas0
  ügyvéd:
  hogy lehet egy ilyen blogon egy ennyire verseny ellenes, állami beavatkozás preferáló vesszőparipán lovagolni? Amibe az állam a kezét beleteszi és csorbítja a versenyt, azt mind minőségileg mind gazdaságilag kudarcra van ítélve…
 • ügyvéd

  Félreértettél&pontosítok: A minimálbér szisztematikus emelésére gondoltam. Az vitte volna felfelé az átlagbért. Ami viszont megoldotta volna a jelen gondok nagyját. Most majd a kényszer kikényszeríti.
 • ügyvéd
  Tulajdonképpen arról van szó, hogy mondjuk havi egy milla családi jövedelemmel ( 2 gyerek két felnőtt) ez már egy kiválóan élhető ország, havi 200 ból afrikai nyomorú szörnyűség Ez az összeg kb 3000 ojró, “nyugaton” mondjuk a bérskála tényleg leges legalján levő segédmunkás/eladó házaspár jövedelme, amiből hótt nyugodtan negyedmagukkal megélnek.
 • ügyvéd

  A vadliberlizmusról meg talán a nagy nemzetközi multik kinai/ázsiai gyáraiban 1x órákat – (törvényes minimálbér híján) pár garasért robotoló százmillióknak kéne prédikálnod….:-D