Élet a járvány után

Ha minden jól alakul és beválnak a védőoltások, tavasz közepére a legtöbb veszélyeztetett ember megkapja a védőoltást és az élet visszatérhet a normális, vagy ahhoz közeli kerékvágásba. (Feltételezve, hogy az emberek hajlandóak is beoltatni magukat. De ha nem tavasszal, akkor később, de egyszer helyre áll a normál állapot.)

De vajon mennyivel lesz másabb az élet a járvány után, mint előtte volt?

A járvány legalább 5-8 évet gyorsított a digitalizáció és online üzleti modellek elterjedésén, ha nem többet.

Olyanok vásároltak online, akik még soha nem próbálták, más emberek rájöttek, hogy akár már ruhát is lehet vásárolni online, különösen ha ingyen vissza lehet küldeni, ha nem jó vagy egyszerűen csak nem tetszik.

Csak az Amazon 400 ezer új embert alkalmazott, zömét a raktáraiba és a kiszállítás területére vették fel. Ezek az emberek valahonnan jöttek és ha megmarad az állásuk, valószínűleg maradnak is. (Ha nem is a cégnél, akkor az adott területen.)

Sokan rászoktak az online vásárlásra, kiderült, hogy gyakran egyszerűbb online kiválasztani, árakat összehasonlítani és ha szükséges, más emberek véleményét vagy teszteket elolvasni egy adott termékről, mintsem elmenni egy áruházba és egy terméket levenni a polcról, amiről semmit nem tudunk: máshol mennyibe kerülne, más ember, aki már próbálta, mit gondol róla és így tovább.

Biztos, hogy fognak még járni emberek bevásárlóközpontokba is, hiszen sok embernek az a szórakozása, de kérdés, hogy mennyivel kevesebb pénzt fognak ott elkölteni és hány ember nem fog felkelni a karosszékből, hanem helyette inkább online fog például kávéfőzőt választani és vásárolni.

Mi lesz például a konditermekkel? A Dechatlon már háromnegyed éve kong az ürességtől, egyszerűen nem tudnak elég árut hozni, amit az emberek ne vásárolnának fel azonnal. Jön néhány súlyzó, néhány fekvenyomó pad és azonnal eltűnik a boltból, még így lassan háromnegyed évvel a járvány kitörése után is.

Minden háztartás tele lett súlyzókkal, kondigépekkel és minden hasonló felszereléssel.

Aki az elmúlt fél évben a garázs sarkában összerakott egy komplett konditermet, vajon el fog-e járni újra egy konditerembe? S ha igen, nem csak azért-e, hogy hetente egyszer azokat a gyakorlatokat megcsinálja, amit otthon nem tud? (Most nem azok vásároltak otthonra, akik eddig, ahol egy hónap múlva már csak ruhaakasztó lett a kondigép, hanem azok, akik eddig konditerembe jártak, de háromnegyed éve nem járhatnak.)

Aki feliratkozott egy online tornaközösségbe, ahol otthonról, online végezheti ugyanazokat a gyakorlatokat egy ugyanolyan edző segítségével, amiért eddig el kellett mennie egy konditerembe, vajon vissza fog-e szokni egy zsúfolt konditerem levegőtlen különtermébe, hogy aztán óra után másik húsz emberrel tolongjon az öltözőben a tusolóért?

Aki megvette a 65 collos tévét a hangfalszettel és előfizette a Netflixet és az HBO-t, vajon mennyivel kevesebbszer fog moziba járni, mint eddig tette, ha rájön, hogy a mozifilmeket néhány hónap múlva otthon is megnézheti, ahányszor csak akarja? Természetesen a moziba járás megmarad, mint szabadidős program, de magáért a filmért sokkal kevesebben fognak moziba járni.

Kiderült, hogy az üzleti életben sincs szükség annyi (most már tudjuk: felesleges) találkozóra.

Bevett szokás lett, ha meg akarok beszélni valamit egy üzleti partnerrel, online is megtehetem, anélkül, hogy odaautóztam volna és feltartottam volna hosszú ideig. Nem biztos, hogy ezt vissza kell majd terelni a régi, old-school mederbe, ha ez mindkét félnek kényelmesebb.

Az egyetemi oktatásról is kiderült, hogy a tanárt nem csak élőben lehet bámulni, hanem monitoron keresztül is, ez talán lökést ad az online oktatásnak is. Ha pedig szükség van gyakorlati órákra, azt heti egy napba is bele lehet sűríteni, ha van rá akarat, így nem kell az egyetemistának másik városba költöznie az egyetem alatt, elég neki hetente egyszer elutazni az egyetemi városba. A levelező tagozat pedig lehetne végre teljesen online is. (Mondjuk a kisiskolások oktatásáról pedig a fordítottja derült ki, a digitális oktatásnak nagyjából semmi értelme. De ez már egy másik kérdés.)

Rengeteg szellemi munka is elvégezhető otthonról, kiderült, hogy idejét múlt a munka órában való mérése és a kollégák is tudnak akár egész nap együtt lenni online téren keresztül is, a kávégép melletti pletykálkodásról pedig sokan szívesen lemondanak, ha cserébe nyernek napi két órát az otthoni munkavégzéssel.

Vajon a turizmus ott fogja folytatni, ahol abbahagyta az évi közel másfél milliárd nemzetközi turistával, vagy az embereknek nem lesz annyira fontos, hogy sorban álljanak egy-egy felkapott helyszínen, csak hogy egy szelfit lőhessenek magukról?

Természetesen egy ilyen év után az emberek ha kiszabadulnak, ki fogják tombolni magukat, legyen szó bármilyen shoppingolásról, mozizásról vagy nyaralásról.

De hosszú távon biztos, hogy más lesz a világ, mint volt a járvány előtt. Hogy mennyire más, az még kérdéses. Ha csak annyi történik, hogy az új, kényelmesebb és praktikusabb online világ tíz évvel korábban érkezik, mint érkezett volna a járvány nélkül, már volt valami kis haszna az egésznek a sok veszteség mellett.

Aki a társaság miatt járt eddig is moziba, shoppingolni vagy konditerembe, az továbbra is így fog tenni, hiszen csak ürügy volt, hogy másokkal találkozzon, de aki filmet nézni, bevásárolni vagy mozogni ment, lehet, hogy már nem fog, nem annyit fog vagy másként fog menni.

Szerinted hogyan fogunk másként élni, mint a válság előtt? Mire lesz még kihatással a változás (bérleti piac, irodapiac, otthoni munka, ingatlanpiac, stb)?

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

269 hozzászólás

 • Ludwig
  ke sikerült a lényeget megfognod, gratulálok. A feleséged dolgozik vmi panaszkezelőként telkonál, szuper munka lehet. Nem mindegy? Ott figyeli meg a beosztottjait, őt meg más. Te mondtad. A személyeskedést te kezdted, szar mikor visszanyal a fagyi? Szerintem mára elhallgathatsz.

  Más meg örül, hogy tudja, nem kell tovább tűrnie hogy megfigyelik.

 • Edi
  Mi a baj, ludwigfiú? Frusztrál, hogy van, aki szereti a munkáját, és nem zavarja, ha ellenőrzik (és NEM megfigyelik)?
  Tudod, ez azért van így, mert becsületesen dolgozik, nincs takargatnivalója a feladatait illetően, és egy jó csapatban van.
  Tudom, neked ez utópia, mert a te világodban mindenkire ügyvédet kell küldeni, aki utána mer nézni, hogy mit csinálsz munkaidőben.
  Ezzel kapcsolatban még nem volt más gondolatod azon kívül, hogy perelni kell, meg törvénytelen, meg hogy merészeli.
  De ez a te világod, ami onnan nézve jogos lehet, innen viszont szimplán szánalmas.
 • attila

  valszeg annyian sem….
  tavasszal véletlenszerűen teszteltek, most pedig a tüneteseket jórészt.
  800 000 – 900 000
  lehet a valós szám….

 • Nacionalista
  office

  Hát, én elvárom, hogy a munkáltatóm biztosítsa a munkaeszközeim és ne nekem kelljen zsebből fizetni. Az publikus, hogy milyen szektorban dolgozol? Ilyesmit, hogy saját gépen nyomja az ember a projekteket csak freelancer ismerőseim csinálnak, ott meg nem értelmezhető az ellenőrzés kérdése mert nem főnököd van hanem vevőd.

 • eHomeOffice
  Félreérted, otthon van neki céges is és a sajátja IS. Amit pedig munkaidőben a sajátján csinál, azt nem látja a munkáltatója.
 • Nacionalista

  jaaaa… de az meg mégis ki a fészkes fenét érdelhet, hogy a sajátján mit csinál? az is elég infó (ha érdekli a munkáltatóját), hogy a cégesen semmi nem történik mondjuk órákig. Az, hogy addig zongorázik vagy filmezik, az mindegy is ebből a szempontból, a lényeg az, hogy látszik ha nem dolgozik.

 • Györgyi
  A home office olyan helyen működik, ahol egyértelmű munkakörök, feladatok, határidők vannak. Akkor a dolgozónak saját érdeke, hogy napközben netezgetés helyet a munkáját végezze, hiszen ő dolgozhat aztán éjszaka, amikor jön a határidő. A kisebb hazai cégeknél viszont nem ritka, hogy az irodai dolgozók többsége afféle jolly joker, ha a saját feladatai épp nem töltik ki a napját, lazán rásóznak a munkakörétől távol eső feladatot is. Dolgoztam egy cégnél, ott a termelésbe is simán kiküldtek irodistát fizikai munkára, ha épp készen volt az irodai munkájával, és még volt hátra a munkaidőből. Ezek a lehetőségek elvesznek, ha otthonról dolgozik az ember.
 • home ofisz
  A “csendes munkalassítás” intézményrendszere a Kádár rendszerben épült ki, és a mai napig nem tűnt el a magyar társadalom zsigereiből. Minden otthonról dolgozó ismerősöm/haverom sokkal többet sunnyog, mert sokkal többet TUD sunnyogni home officeban. Annyi eszük is van, hogy nem a céges laptopon filmeznek/neteznek. Ez persze nem reprezentatív minta, de mi van, ha annak ellenére hogy Te, meg Edi mint a kisangyal dolgoztok a HO-ban és még a wc-zéssel is siettek, a másik kismillió ember – a megnyíló lehetőség hatására – többet lazázik mintha a munkahelyén lenne? Mi van, ha nem csak az én néhány cimborám csinálja ezt, hanem még többen (persze szigorúan titeket kivéve)? És ha így van(szerintem így van), akkor mért mondják azt a cégek, hogy hűde hatékony a HO?Az irodafenntartás rezsi + egyéb ktg megspórolás húrjának megpendítése teljesen jó magyarázatnak tűnik.HOban te fizetsz…
 • Nacionalista
  ofisz

  Ha azt gondolod, hogy a munkalassítást nem lehet fantasztikusan megvalósítani az irodában, akkor csak nem vagy elég kreatív. Volt olyan munkatársam, aki rendszeresen befoglalt magának tárgyalókat, ahova beült “telcózni”. Felrakta a fülest és filmezett youtube-n. A feletteseinek nem derült ki.

  Azért tűnik a munkáltatóknak produktívnak a HO, mert egy pontnál nem lehet többet sunnyogni. Aki eddig is kerülte a munkát, az az irodában is a minimumot rakta bele, meg otthon is a minimumot rakja bele, nincs különbség. Azért ha SEMMIT nem csinálnál, az csak kiderülne, nem? Egy minimumot le kell raknod az asztalra.

  Ez mindenkinek win-win. A munkakerülők stresszmentesebben rakják bele a szokásos minimumot, a valóban dolgozóknak nem kell ingázni és rugalmasabban oszhatják be a napjukat, a cégeknek meg nem kell fizetni az irodát/rezsit.

 • home ofisz
  értem, az én munkakerülő haverjaim nem elég kreatívak, mert ők annyit nem tudtak lazázni az irodában mint otthon, túl feltűnő lenne. Mindegy is. Viszont azt írod: “….a cégeknek meg nem kell fizetni az irodát/rezsit” Én megkérdezem, hogy akkor ingyen van a rezsi, vagy valaki más fizeti a rezsit? Ja, hogy a HO-ban már nem a cég, hanem én fizetem a költségeket, miközben az iroda pókhálósodik? Ki fizeti azt, hogy töltőn van HO-ban a laptopom, fűtve van a szobám, és netem van? Ja, amúgy is lenne netem meg fűtésem, de mint tudjuk, a busz is elindulna attól függetlenül hogy rajta ülve van-e buszjegy a zsebemben, de ha nincs, akkor lopást követek el.. Ha én fizetem a netet céges célokra (is), akkor meglop a cég, pont te írtad a munkafeltételek biztosítását. És a bejárási támogatás sem jár ezen idő alatt? Hát nem. Mennyi money marad a cégeknél ezek miatt /hó? Megérne egy misét!!
 • Axt
  A munkát nem kell lassítani, az lassú magától is, legalábbis irodai körökben. Én az a fajta ember vagyok, aki szeret mindent gyorsan, de pontosan elintézni. Na ez a multinál nem megy. A legapróbb dolgokra is hónapokat kell várni, mert mindenki akadékoskodik, beleszól, akkor is, ha hülye hozzá, mert láttatni akarja magát. Pofon egyszerű kérdéseket hetekig vitatunk. Sok idő után betörtem, már nem akarok gyors lenni. Úszok az árral, nem zavar.
 • Mernok
  Sok mindenkit nem zavar, csak jöjjön a fizetés. És igazuk is van. Én sem háborodok már fel, ha mittudomén flegmán szolgál ki egy pénztáros. Nettó 150-ért én se szakadnék meg és mosolyognék 8 órát, megértem. Én tanultam, hogy többet keressek mint egy pénztáros, többet is keresek jóval, de még mindig nem annyival, mint amilyen erőfeszítésekbe került a diploma és a nyelvtudás megszerzése. Így aztán én is a “minél kevesebb munkával minél több pénz” irányába próbálok úszni, sodródva az árral, és ez addig így is lesz, amíg egy programozó 2x-3x többet tud keresni mint egy gyártástámogató folyamatmérnök.
 • Edi
  ofisz

  Egy korrekt cégnél a home office céges laptopon, internet hozzájárulással működik. Ja, és nem kérdezik meg tőled, hogy az általuk támogatott internetet milyen arányban használod magáncélra, vagy miért is van egyben a tévé-előfizetéseddel mondjuk. Ugyebár.
  Ilyenek csak neked jutnak eszedbe. Meg a laptop töltése. Kerül 200 forintba havonta? Meg a saját lakásod fűtése. Mert ha elmész dolgozni az irodába, kikapcsolod, ugye?
  Viszont a nem-bejárással megnyert idő tisztán a te előnyöd. Azt senki nem kéri vissza tőled.
  Ja, tudom, te nem tudsz otthonról dolgozni. Akkor viszont az a bizonyos savanyú szőlő….

 • Nacionalista
  ofisz

  Jól sejtem, hogy te azzal próbálod magad előtt indokolni hogy nem csinálsz semmit, hogy ezek a gonosz munkáltatók nyerészkednek rajtad a rezsivel?

  Szerintem békésebb lesz az életed, ha a cégekre (egy bizonyos méret fölött) nem akarattal rendelkező személyként hanem gépként tekintesz, amit felhasználhatsz a saját céljaid elérésére. Az autódat se érdekli, hogy épp meghalt a kutyád, attól még igényli az olajcserét. Meg nem azért kap defektet hogy kiszúrjon veled, hanem csak egy gép.

  Ők sem tartoznak neked semmivel, mint ahogy te sem tartozol nekik. Ha neked megéri ott dolgozni akkor csináld, ha meg nem, akkor menj át oda ahol megéri. És akkor nem azzal töltöd a napjaidat, hogy bűntudatod van az el nem végzett munka miatt meg háborogsz rajta, hogy mennyit nyerészkednek rajtad.

 • Zabalint

  Nemzetközi tapasztalatok alapján, reprezentatív teszteket is figyelembe véve kb. 0.8% a halálozási ráta a megfertőzödöttekre vetítve. Ez alapján 545 ezer lehetett a fertőzöttek száma 3-4 héttel ezelőtt (mert akik meghalnak most, átlag kb. akkor fertőződhettek meg. Most már lehet akár 800 ezer felett is, de nem tudjuk azóta mennyire terjedt, a jelenben már benne vannak a 2 héttel ezelőtti szigorítások is. Emellett sok a kérdőjel, nagyjából a szigorítások óta gyanús, hogy az elhúnytak száma is manipulált, mert hirtelen megtört a növekedés a szigorítások bevezetésekor, holott annak nem lehetett már rá azonnali befolyása.

  A nyájimmunitástól azért is messze vagyunk, mert az USA legrosszabb mutatójú államaiban lakosság arányosan 4-szer annyian haltak meg, és még mindig terjed ott is a vírus. Ha 1.25 millió lenne nálunk aki átesett, akkor ott már nyájimmunitás lenne.

 • home ofisz
  “Ilyenek csak neked jutnak eszedbe.”
  Nagyon tévedsz. Ismerősömnek a lassú net helyett (amihez az a pendrive szerű fityfiritty kell) elő kellett fizetnie a HO miatt normális netre, mert a skype meetingek lassúak voltak. Költsége jelentkezett, mert neki tök jó lett volna e-mail csekkolásra a lassú net is. A cége miatt jelentkezett plusz havi ktg. Ha nálam bevezetnék a HO-t, mondanám egyből, hogy nincs otthon internetem, semmilyen, de ha fizetik, akkor lesz.(Olyan is volt, hogy megkért a cégem hogy fizessem ki előre a szállást egy kiküldetésnél,és majd a céges rendszerben visszaigényelhetem és kifizetik majd.Én meg megmondtam, hogy nem vagyok bank, ezért nem hitelezek, és különben is, semmi közük a fizetésemhez, akkor se, ha az utalás utáni percben mind elköltöm, és nincs már 40ezrem a szállásra. Nem vagyok ilyen kérdésekben rugalmas, mint ahogy ők se azok amikor fizut kell emelni…)
 • Edi
  ofisz
  Azt írtam, hogy egy korrekt cégnél hogyan működik. Nem azt, hogy minden cég korrekt. Fel lehet állni, más helyet keresni.
 • lorylaci
  Arról pont nem esett szó, hogy a járvány hány évvel tolja el a nyugdíj-problémát. Az orvostudomány általában lehetővé tette, hogy sokáig éljünk akár bizonyos betegségekkel is. Azonban erre a betegségre nem volt felkészíülve, így sok idős és beteg (jó eséllyel rokkant) halt és fog még meghalni. Ennek pedig van hatása a nyugdíjpénztárnál. Számításaim szerint legalább 3 évre visszapörgetett a társadalom elöregedésén, de talán 5-6 évre is.
 • Körtefa

  “Én meg megmondtam, hogy nem vagyok bank, ezért nem hitelezek”
  Már az első munkában töltött perctől hitelezel. 😉 Hiszen a járandóságod csak rákövetkező hónapban kapod meg, szóval azt a hónapot hitelezted a munkáltatódnak.