Elkezdődött

Ahogy azt várni lehetett, az állandósult munkaerő-hiány és a bérek ugrásszerű növekedése egyre több külföldi munkaadót távozásra, másokat a tervezett beruházások más országokban való megvalósítására késztet.

A munkaerő-piac pont ugyanolyan piac, mint akármelyik másik és ugyanazon elvek mellett is működik. A piacnak egyensúlyban kell lennie, ennek eredménye, hogy a munkavállalók külföldre költözése után most a munkaadók próbálnak más országokban szerencsét. Másik megoldás az automatizálás, több tőkeerős multi költ milliárdokat a humánerő kiváltására.

Ha egy-egy térségben megszűnik néhány ezer munkahely, újra egyensúlyba kerül a kereslet és a kínálat, ami viszont véget vethet a munkavállalók szempontjából annak az idilli állapotnak, hogy ők válogathatnak a munkaadók között.

A munkaerő-hiánynak nem most lesz vége, mert a még mindig tartó elvándorlás mellett a mostani dolgozók nyugdíjba vonulása is komoly gondokat generál, de már látszik, hogy több munkaadó, különösen a külföldi, tőkeerős cégek már munkahely-megszüntetésekkel reagálnak a problémára.

Az index mai cikke a témában erre.

Share

159 hozzászólás

 • jurta

  Hogy jut át Nagy Vonalakban és százegy vitája a moderáláson?
  Hol van ezekben a hozzászólásokban bármilyen érték?”

  Én is ezt szeretném tudni, kb. egy hónapja egyfolytában. (2 hete már átgörgetem a hsz-t, ha meglátom a nevüket, néha Otto-ét is).

  Szerintem ha akarod, hogy ez a tartalom (?) a blogodon nyilvánosan és tartósan megjelenjen, nyiss kettejüknek (hármuknak) egy külön bejegyzést, az alatt töröld el a karakterszám-korlátot, és remélhetőleg ott lerendezik. Ez persze csak egy olvasói preferencia, de a K. blog (értsd: te) többet tett hozzá az életem elmúlt 6 évéhez annál, hogy csak bánatosan figyeljem ezt a kakasviadalt.

 • Grza
  Tekintettel arra hogy kezdő vagy (2 év), és megyeszékhely, szerintem a 300 nettó korrekt, de ha lefele alkudnak se mondj rögtön nemet. (teljesen kezdő fizu Bp-en 250 nettó körülről indul) Arra figyelj, hogy ~5 éven belül 400 körül az a nettó, hacsak nem történik addigra valami.
  Ha nem emelnek, keress más helyet, csinálj jó linkedin profilt és téged fognak hívogatni. Én azt mondom, hogy “használd ki amíg a nap süt”, ha 20%-ot ráígérnek valahol, gondolkodás nélkül válts. Aztán amikor már nem lesz ilyen, akkor nem a 300 nettóval ragadsz ott sok sok évre.
 • mp
  Egyszer poénból jelentkeztem egy összeszerelő multihoz szalagmunkára. Nem akartam elhinni, h ilyen feladatot tesznek elém: piros kockát a piros lyukba, sárga háromszöget a 3szög alakú lyukba, stb. Néztem a HR-esre, h ez most komoly? Mondta, h nézzek körbe – sok jelentkezőnek ez ördöglakat volt… Számomra ez félelmetes.
  Ez eszembe jutott akkor is, amikor a 2 éves gyerekem ilyen játékokat gondolkodás nélkül rakott ki.
  Szóval a 21 zsemlés kérdés abszolút hihető.
 • Ildiko70
  Ezek az emberek szerintem már nem lesznek alkalmasak normális munkavégzésre, de a következő generáció talán igen.
  Engem az bánt a legjobban a közmunkásokról való véleményekben, hogy ezeket az embereket egy szinten látja a többség azokkal, akiket kirúgnak és visszavisznek közmunkásnak ugyanoda, ugyanarra a munkára – sajnos felénk egyre többen vannak. Ezek az emberek valamiért nem tudnak elmenni máshová mert van kisgyerekük, akit egyedül nevelnek vagy idős szülő aki mellett éjszaka ott kell lenni és bekerülnek ebbe az ördögi körbe, ahonnan nincs kiszállási lehetőség. Ugyanis ha valaki 10 évig közmunkás utána már esélye sincs normális munkára, hiába lenne alkalmas rá, meg az önbecsülése is nagyon lecsúszik, hiszen látja, hogy egy szinten kezelik azokkal akik a nevüket se tudják leírni és egyébként tényleg képtelenek bármilyen normális munkára.
 • NeTuddKi
  Ildiko70 A vizsgabiztos közalkalmazott, mert túl sok volt a trükk. Na nem mintha most kevesebb lenne, csak 1 léhűtővel többet kell fizetni. Az én autóm sem tökéletes, de előttem hangzott el: A törött kilincs nem fog látszani a képen, meg a törött lámpa sem. Ok, akkor mehet … Hivatalos vizsga volt, nem megkent, csak ugye az az érdekük hogy átmenjen. Vannak alulfizetett közalkalmazottak, pl. pont az egészségügyben, de a bürokrácia – nevezzük így – mesterségesen van felduzzasztva, mert így zsarolhatóak az emberek. Egymillió közalkalmazott egy 10 milliós országban? Vicc.
 • Kalman Jozsef
  @nagylaci90: Az egyik recruiting cégnek van egy összesítése tapasztalati alapon a bruttó bérekről, köztük az IT területről is. Nyilván sok tényező befolyásolja, hogy mennyi az annyi, de általánosságban kiinduló pontnak talán segít: hays.hu/cs/groups/hays_common/@hu/@content/documents/digitalasset/hays_2154584.pdf
 • Janos82
  Szerintem az egyik komoly problema, hogy csak beremelessel probalkoznak a cegek. Persze alacsonyan kepzett munkaeronel ez lehet, hogy megoldas, de mi a felesegemmel mindketten probaltunk reszmunkaidos allasat keresni, es nemnagyon talaltaunk ( eros angol, nemet mindkettonknek, o konyvelo, en programozo), tobbnyire a reszmunkaidos igeny volt a problema.
 • A.
  Sziasztok!

  Megtörtént esetek Kelet Mo. / Élelmiszeripar
  Alacsonyt bér adnak csak, ezért a munkavégzés minősége romlik.

  – Vásárló betelefonál a gyárba, hogy a termékben cigi csikket talált. Ami ugye csak szándékosan kerülhet bele, mivel az üzemekben tilos a dohányzás
  – Munkaerő legtermészetesebb dolga hogy az orrából a taknyot a termékre ürítse

  …….

 • nagylaci90
  Jozsef
  Köszönöm, ezt el is mentettem, nagyon hasznos ez a táblázat.
 • nagylaci90

  Köszi, most megnyugodtam, hogy mégis csak korrekt az a 300 nettó, egyébként kevesebbért is elvállalnám, ha amúgy jónak tűnik a cég és a munkakör. Olvasom gyakran az itteni hozzászólásokat, és elég durva fizetéseket irkálnak, persze azt nem szokták hozzátenni, hogy hány éves munkatapasztalatuk van, ami azért félrevezető tud lenni.
 • Kopter Géza
  Ajjaj, megy ám itt az észosztás a blog két kedvenc világutazó megmondóemberétől, és ez így van jól!
  Én csak közvetlen munkakapcsolatban állok maláj rendszergazdákkal, pont Kuala Lumpurban van az SSC, de mivel ezen nagyságokhoz senki nem érhet fel, inkább csendben maradok, hisz amit első kézből tudok biztos rossz, és nem ütheti ezen félistenek ismeretét!
 • Kopter Géza
  – kapáltál te már a tűző napon, 35 fokban szedtél már barackot a helyi kisfőnök basáskodása mellett? Nekem volt “szerencsém” az ilyenhez. Ehhez képest, amikor a galántai Samsungban három műszakban ellenőriztem / javítottam a kemencéből kiaraszoló, frissen ónozott plazma TV alaplapokat, kész felüdülés volt. Nem túlzok, a földeken melózni tényleg ennyire szar!
  A 90-es évek végén kisfalumban az elsődleges munkaforrás a helyi szövetkezet és kisvállakozó parasztok voltak. Gyakran verték a nyálukat, hogy “gyönnek majd az emberek egy tál levesér is!” Nyáron az embereket hülyére melóztatták, víz nem volt, a munkaidőt elcsalták, a férfiakkal ordibáltak, a nőket lekurvázták.
  Aztán az történt, hogy berobbant a Samsung és kezdte elszipkázni az embereket. Először a vállalhatatlan modorú tajparasztoknak léptek le a munkásai. folyt…
 • Kopter Géza
  folyt…
  Megnyíltak a Samu kiszolgáló üzemei, és eltünedeztek a picit kulturáltabb parasztok munkásai is. Egyedül a naplopók, alkeszok, romák és nyugdíjas mamák maradtak. A munka dandárját a kapával a kezükben született mamókák látták el, akik nyudíj mellett is dolgoztak, mivel nem bírták ki, hogy nyáron csak pihenjenek.
  Az elmúlt pár évben lett nagyon durva a helyzet, ugyanis a mamókák kezdtek lerobbanni, számuk drámaian megcsappant, az eddig autóban pöffeszkedő, magukat “vállalkozónak” nevező parasztok maguk is neki álltak kapálni. Már nem mernek ordibálni, mert félnek, hogy az utolsó alkesz is lelép.
  Aztán jött a nagy öröm, hogy “gyünnek a szerbek, egy tál levesé.” Jöttek, mentek a Samsungba, de mivel a beszállító cég nem fizetett utánuk adót, nagyon csúnyán meg lett bírságolva, a szerbek meg haza mentek. Parasztjaink azóta is csak helyi díszpintyekkel kapálnak. Ennyi.
 • Otto

  És hogyan döntöd el, melyik kommentemet olvasod el és melyiket görgeted át, ha nem olvasod el? Írtál rá szövegbányász programot, ami eldönti neked a tartalom alapján, esetleg kockával dobsz és ha hatos, akkor elolvasod?

  Amúgy sem érthető a zavarod: sehol soha nem trágárkodtam, mindig kulturáltan fogalmazom meg a véleményem. Ha nem tetszenek a kommentjeim, ne olvasd, de ne bujtogassál a kitiltásomra.

 • Ildiko70
  Én még közalkalmazott vizsgáztatót nem láttam, de attól lehet. A közalkalmazottak alul vannak fizetve, a köztisztviselők annyira már nem – náluk a közalkalmazotti bér másfélszerese az alap. De őket szokták szidni és hiszik tévesen közalkalmazottnak. 1 millió közalkalmazott nincs csak a köztisztviselőkkel együtt vannak annyian és a köztisztviselői létszám van felduzzasztva. Ott van minden 3 fő dolgozóra egy főnök. De amikor leépítés van akkor mindig a dolgozókat küldik el, a főnökök, csókosok maradnak. Aztán rájönnek, hogy a munka nincs elvégezve megint elkezdenek felvenni embereket – 2 dolgozót, egy csókost és így egyre többen lesznek.
 • Schmidt
  Kicsit túl nagyra tartják magukat a szellemi dolgozók, a hozzászólásokban is látszik. Nálunk a szereldébe összeszedtek egy csapatot az irodából, hogy meglegyen a kiszállítás, ne legyen kötbér. Poka-yoke, meg szuper képzett emberek ide vagy oda, 90% selejt, 3% darabszám lett az eredmény. Erről ennyit.

  Szerelői fizetés: 1998 100e ft, 2005 110e ft, 2018 143 (két 12-es túlórával műszakban) béremelésekkel, ebbe már benne van a kajajegy és már adóvisszatérítés sem jár. Rövid hónapban műszakban 126.
  Ha rákeresünk, hogy munkahely mór, 800-990/óra. 220e brutto. Csodálkoznak hogy az alja marad? Ezer trükk van a munkavállalók ellen. Aki vált, nagy részét még bebukja.

  Arra megy ki a játék, ahogy orbán mondta, tovább támogassák a multikat. Úgyis az lesz a vége. Mindig az. Pedig meg kéne nézni milyen körülmények között élnek a dolgozók, mit esznek, és milyen romokkal járnak, hova megy a pénz.

 • expect
  “Kiszamolo: es te el is hiszed ezt a zsemles sztorit?
  Nem kell am mindent elhinned..”
  Én még bőven a válság alatt dolgoztam munkaerőkölcsönzőnél, a jelentkezők nagyjának akkor is nagyon komoly gondot okoztak az előszűrésen az elemi matek és logikai feladatok. (Pedig akkor annyira nem volt munka, hogy az ilyen kulimunkákra egy hétvége alatt többszáz jelentkezés jött, köztük bőven túlképzettnek számító emberekkel.)
 • Szmokkencs
  Mikor valakit arról hallok panaszkodni, hogy milyen rossz a fizetése, mert a kormány így xar meg úgy, akkor csak úgy mellékesen mondom neki, hogy inkább a kedves kollégáidat kéne lebaxni hogy miért vállaják el a melót alamizsnáért, hiszen kereselt-kínálat.
 • attila
  “Kicsit túl nagyra tartják magukat a szellemi dolgozók, a hozzászólásokban is látszik.” én vállalkozó vagyok…. aki fizikai munkát végez minden nap az szinte biztos hogy hamarabb ássa fel a kertet és el sem fárad olyan gyorsan mint én….viszont attól én még tizszer annyit keresek mint ő, mert olyan dolgot “raktam” össze amit más nem 😉
  A fizikait munkát nem kell lebecsülni, de azért ne az legyen az etalon, én éppen azért tanítatom a gyerekeket mert azt szeretném ha nekik már nem fizikai munkával kellene pénzt keresni hanem szellemi munkáva kereshet annyit alkalmazottként 8 órában mint én vállalkozóként 24 órában 😉
 • Kenrich
  Pont, hogy színesíti a blogot az amúgy intelligens csörte. És hogy egy klasszikustól is idézzek, “ha nem tetszik, el lehet menni ebből a blogból, tessék!”
 • Zabalint
  Jozsef
  A Hays ordas nagy kamu, egyszer felhívott egy fejvadászuk, bemondtam a felmérésükben az én tapasztalati szintemre és szakterületemre írt szám 2/3-át, és húzta a száját.
 • expect
  “Szerelői fizetés: 1998 100e ft, 2005 110e ft, 2018 143”
  Lámpagyújtogató fizetés: 1845 10 pengő, 1945 0 pengő. Arról speciel nem a politika tehet, ha egy tevékenység elértéktelenedik.
 • Lewis
  Teljesen egyetertek azzal, hogy leginkabb az allami ado kedvezmenyek elfogyasa miatt tavoznak a cegek.
  Egyebkent nagyon rovid idon belul (messze a mi eletunkben) a robotizacio es az AI megszunteti a betanitott allasokat (es nem csak azt).
  Nem vagyok optimista ezt iletoen. Kiknek fognak termelni a gyarak, ha az embereknek nem lessz beveteluk munka hilyan? Mindannyiunkat durvan fog erinteni.
 • Lewis
  Dolgoztam 2 evet Jakartaban. Egy helyi ceg gyartott aceleszerkezeteket nekunk. Nekem nem tunt fel az a rettenetes nagy szorgalom. Ha a foreman mozgatta oket akkor dolgoztak egyebkent allandoan dohanyoztak. Angolul nem tudnak a melosok, mernokok se mind. En nem hiszem, hogy sokra mennenk veluk. Szereloipari munkakra gondolok, nem takaritasra. Erdekes, hogy a keves kereszteny sokkal jobban teljesitett. Ezt nem a vallasnak tudom be hanem inkabb annak, hogy az ellenseges kornyezetben jobban helyt kell tudniuk allni.
  Tobbszor at kellett repulnom Kuala Lumpurba vizum problemak miatt. Az eletszinvonal es a jolet magasabbnak tunt, foleg ha kepzett vagy vallakozo az ember, de hatalmas kulonbseg nem volt. Del Koreaban igen, ott igaz a 30-40 ev kulonbseg.
  Most eppen Indiaban vagyok, rovid ideig hala istennek. Ok sem fogjak tudni megoldani a munkaero hianyunkat. A minoseg nem tul fenyes, 10 szer magyarazok el valamit es mast csinalnak, nem talaljak meg az alkatreszeket, stb. Mindenki hazudik, lehet hogy ok is elhiszik igaznak de attol az meg hazugsag.
 • Lewis
  Akik hasznalhatok azok szerintem a Filippinok, szereloiparrol beszelve. 20 eve ha Filippinok szereltek valamit, meg se kellett nezni, biztos jo volt. Most mar ok is valtoztak de meg mindig nem rosszak. Csak ha kulfoldre mennek ok is viszonylag jo penzt kapnak. Algeriaban a Fillipino foreman-nak a Hyundai 1500 USD nettot fizetett, plusz szallas (nem tul fenyes) es ellatas, evi egyszeri hazaut. A hegesztok is 1000 USD felett kaptak. Ezert a magyarok is hazajonnenek szerintem az EU-bol.
 • százegy
  jurta

  Én lehetőleg a cikkhez szólok hozzá, lehetőleg logikusan, észérvekkel, adatokkal alátámasztva, ellentétben sokakkal, akik pletykarovatnak használják az oldalt. Arról nem tehetek, hogy időnként irritál a beteges hazudozás, az ostobaság. Ilyenkor néha beleállok a vitába, ami személyeskedéssé fajul.Hozzá kell tenni, az élelmezésügyi vitától a költségvetésiig tömegesen tette ezt más is. Engem nem zavarna, ha a nyilvánvaló hülyeségeket, hazugságokat, témához nem tartozó bejegyzéseket kimoderálná Miklós, ha csak a posztban leírt kérdéskörhöz szóló, érdemi hozzászólások maradnának. Akkor viszont legyen konzekvens.

 • jurta

  2018-05-19 at 14:08

  Még a trágárság sem zavarna (mértékkel), az viszont igen, amikor hozzászólások csak arról szólnak, hogy egymást alázzátok, és ez nem 2, hanem 12, 22 stb. hozzászóláson keresztül. Értem, hogy ti fokozatosan, hozzászólásról-hozzászólásra dühítitek fel egymást, nekem viszont egyben kell (?) utána a szeméten átlépkedni. Pont olyan, mint a tévéreklám, valahogy el kell viselnem a valódi tartalomért, amiért jövök. Ha már így magadra vetted: ahogy írtam is, rád nem jellemző állandóan – bárcsak a másik két szereplő figyelne jobban a környezetére, ha már önmagára nem -, de azért egy-két közelmúltbeli bejegyzés alatt alaposan belejöttél.

  (A szövegbányász program az elmémben fut, gyors mintázatfelismerés, azt hiszem, talán az első három sor első szavai alapján. Fejben kockadobálás ritkábban, de szintén előfordul.)

 • Krisztián
  Végső soron, ez várható volt. Hiba volt évtizedekig olcsó munkaerőre építeni a gazdaságot, meg a szemét multikra, nem keresve alternatívákat a későbbi időkre.

  A kivándorlás egy nagyon pozítiv folyamat. Legalábbis, a kivándoroltak számára.

 • Breky
  @Lewis: ennel jelenleg magasabb fizetesek vannak itthon!

  @Zabalint: nem kaptam valaszt a kerdesemre hogy tisztaban vagy-e a magyar betanitott munkas berekkel ill szakmunkas berekkel.

 • Tsh
  “Olvasom gyakran az itteni hozzászólásokat, és elég durva fizetéseket irkálnak, persze azt nem szokták hozzátenni, hogy hány éves munkatapasztalatuk van, ami azért félrevezető tud lenni.”

  @nagylaci90:
  Budapesten ugyanazon a munkahelyen 2 év után cafeteriaval, éves bónuszt leosztva havi átlagban nettó 300e Ft fizetést kapok. Ehhez jön még céges telefon és céges autó (mindent fizetnek, kivéve mosni szoktam saját pénzen)
  Gondoltam én is írok egy példát neked, hogy lásd nem mindenki keres milliókat IT, fejlesztői vonalon sem.

 • Schmidt
  Szerintem lenézik/tek a munkást, hisz nincsenek megbecsülve. Amikor meg váltanak megy a sírás hogy nincs ember, csak vállalkozó aki precízen tovább adná a munkát tized pénzért, csak nincs embere. Ezt hozta a helyzet.
  Javaslom megtekintésre a brutális munkaerőhiány sújtja a balatoni vendéglátást a youtubeon. Alatta sok hozzászólás a munkavállalóktól.
  youtu.be/KX8bEtfPDmc

  , Egy összeszerelő munka lehet, hogy “értéktelen”, de mégis csak abból él a cég, azért kap pénzt a vállalat és a sok szellemi, ha összeállítják azokat a termékeket. Nálunk 1200 fizikai van, sok irodai munkát program csinál, és kiszerveztek rengeteg szellemi feladatot, mert nem bírták. Már 800 szellemi van de senki nem tudja megmutatni az újaknak hogy kellene dolgozni! Aki tudná, nem hajlandó, csak röhög. A gépeket is meg kell építeni valakinek, rendbe kell tartani, de majd biztos gépesítik azt is.

 • Lewis
  @Breky: Biztos vagy benne? Biztos, hogy egy kivitelezesen dolgozo, csoszerelo foreman Magyarorszagon 1500 USD-nek megfeleo HUF nettonal tobbet, szallast es ellatast is kap?
  Gepeszmernok vagyok komoly kivitelezoi, szerelesi tapasztalattal, hegesztomernok vegzettseggel is. 500e HUF bruttot akarnak adni ha hazajonnek dolgozni, 500e HUF nettoert sem vagyok hajlando.
  Tartom a kapcsolatatot a volt kollegaimmal, tudom mit akarnak fizetni otthon es aztan sirnak, hogy nincs ember.
 • Schmidt
  Szerintem a legtöbben nem tudják melyen az élet lent. Pl miért álltál 17másodpercet(?) (Audi). Félévente vérkép (nehézfémek) Miért nem írtad alá a nyomtatványokat(?) szerintem sok opárátor többet ír alá mint a szellemiek, ugyanis kitalálnak baromságokat s tolják le a felelőséget a dolgozókra. Bolond biztos műveleteket alakítanának ki de nem működik. Az működött amikor a dolgozók picit érdekeltek voltak! Csak hát ezer dolgozók elleni trükk, és 3 gomb helyett már csak kettőt fizetnek, s elvándoroltak vagy elhatárolódnak a munkától. Hossszab távon el is szoknak, itt tartanak sokan. Extrém elvárások vannak sok helyen, s a 110-ről 130-ra emelés ilyen árak mellett mindig a csökkenés kategóriája. Időnként sok szellemit kirúgnak, semmit nem befolyásol. Talán emlékszünk a híradóból, milyen sokan hamis diplomával dolgoztak az iparban, s nem tűnt fel 12 évig. Ennyit a magas hozzáadott értékről.
 • százegy
  Lewis

  A numbeo szerint 40%-kal magasabb a nettó bér Kualában, mint Budapesten, miközben az áruk jó része jóval olcsóbb. A modern KLIAI-II.-től a városközpontig megy a metró, ami messze veri a budapestiek színvonalát. A buszaik is sokkal jobbak, autópálya vezet a reptérről a városba. Kualában egyszerre van jelen a felhőkarcolós modern nagyváros és a keleti kisváros. Több tucat felhőkarcoló lakóház van a központban, jó részük tetején feszített víztükrű medencével, fitnesztermekkel, lenti medencékkel stb.. Az áruk is korrekt, mi valami 16.500-ért béreltünk apartmant egy ilyenben. Tizenegynéhány MYR-ért annyit kajálhatsz egy helyi kisétteremben, amennyit bírsz. Taxi olcsó, korrektek, minden sofőr beszél angolul. Ahogy szállsz le, minden tele új felhőkarcolókkal, új lakónegyedekkel, a külvárosban is. Bp. sehol sincs ehhez, itt a VI. ker jó része is cigánytanya, tele minden szürkezónákkal.

 • Szocske
  , +1, nekem is kialakulóban az egyes nickek hozzászólásainak atgorgetese, de amikor már 10-et kell egymás után ugrani sokszor inkább bezárom az oldalt 🙁
 • Breky
  @Lewis: A foreman-t muvezetonek hivom lehet tevedek. A csoszerelest nem ismerem de egyebkent muvezetokent van ilyen ber sok helyen. Ugyanigy hegesztokent is megvan amit irsz.
  Gepesz es gepesz kozott nagy kulonbseg van. Nyilvan munkakore valogatja de 500 bruttoert en se jonnek haza.
  @Schmidt: nem teljesen ertem mi bajod van azzal hogy meg kell magyarazni ha 17 masodpercig all a szalag. Abbol elsz hogy idonkent lejon a vegen egy auto mint mindenki mas. A szar folyamatokert idoben kell hisztizni es lesznek jobbak. Szinten nem ertem mi a gond azzal hogy felevenkent megneznek minden rendben van-e. Kivancsi vagyok hany melymagyar vallalkozo teszi ezt meg sokkal rosszabb munkakorulmenyek kozott mint a negykarikasoknal.
  Autoiparban dolgozom es idonkent bizony komolyan vakarom a fejem mikor jon egy jelzes hogy valami szar amiert elotte evekig nem szolt senki pedig ugyanilyen volt.
 • Redfox
  @százegy Ehhez most muszáj hozzászólnom. 2 éve voltam Kualában. Nálunk a cég egy külvárosi részen volt Damansara-ban. Ez is egy irodanegyed, sok irodával és hotellel, de egy fokkal kevésbé modern mint Petronas környéke. Itt pl néhány busz jár csak mint tömegközlekedés, de megmondták a helyiek, hogy meg se próbáljam, mert teljesen megbízhatatlanok. Minden nap taxival kellett eljutnom az irodába, és vissza; volt, hogy két órát vártam rájuk, mert annyira nincs elég a tömegközlekedés hiány miatt. Az taxik kicsit sem modernek, csótány mászott bennük, angolul szinte semmit nem tudtak, de még a vezetési stílussal is voltak komoly a problémák. A reptér taxis viszont tényleg jó autóval jött, és jól tudott angolul, de ahhoz külön llicense kell, hogy valaki reptér taxis lehessen. A rengeteg iroda ellenére a környékbeli kis éttermek elég lepukkantak voltak, igaz, a kaja mindenhol kifogástalan.Folyt.
 • Redfox
  A metró valóban modern, de a város baromi kis részét fedi le. A külvárosba úgy lehet csak kijutni, hogy elmész a végállomásig, onnan taxi még jó sokáig. A taxi, kaja valóban olcsóbb, de annyira nem sokkal szerintem.Én egy pláza fölött laktam egy hotelben. A plázák modernek, de én a termékek árában egyálalán nem vettem azt észre, hogy bármennyivel is olcsóbb lenne, mint egy budapesti plaza. A rengeteg csúcsmodern dolog, amiről te beszész az igencsak a belváros. Szerintem ennyire budapestnek is megvannak a szuper részei, igaz, más a stílus, nincsenek felhőkarcolók stb.
  Ettől függetelenül imádtam a helyet, de én láttam egy másik oldalt is.
 • Kopter Géza
  @százegy
  Furcsa mód mi itt Pozsonyban mégis drágábbak vagyunk mint KL-ben. Ők ezen kívül még 12-es műszakban is tolják egy héten át, nálunk ilyet a munka törvénykönyve nem enged. Viszont hiába olcsóbbak, ha a munka, amit összecsapnak pocsék. Teljesen ráálltak az indiai ügyintézésre:
  Ticketecket nyitnak és zárnak be, ami mellett teljesen elsorvad az, hogy miért nyitották meg. Kívülről úgy néz ki, mintha dolgoznának, a valóságban meg csak adminisztrálják, hogy ticketezenek. Sok esetben egy ügyféltől ötször!!! megkérdezik ugyanazt. Aztán jön egy felvidéki magyar gyerek és egy huszárvágással megoldja a fél éve húzódó, már project szinten elcseszett gebaszt, mert pl. ő még használja azt a csomót a nyakán, és nem a ticketek buzerálása a preferenciája.
  Aztán így lett az maláj részleg munkanélküli, Pozsonyban meg nyílt egy szakajtónyi új pozíció.
  KL-ből ide importálni őket? Haggyámá! 😀
 • SM
  Tiltakozás az első reakció a kevésbé jó hírekre.
  A 2008-as válságot/változást sem nagyon hittük el 2008-ban, de legalábbis csak 1-2 szektort érintőnek gondoltuk, s nem globálisnak.
  Most is van aki figyel a jelekre, míg mások majd csak, ha a saját bőrükön tapasztalják, hiszik el.
  Mikor? 2-5 év múlva?
 • százegy
  Redfox, tényleg nem voltam huzamosabb ideig ott, bár többször voltam rövid időre. A külvárost nem ismerem, de a repülőről qrva élhetőnek tűnt az agglomeráció is, kis villacsoportok, “felhőkarcolók” tavakkal, parkokkal körbevéve, fényévekre a szocreál lakótelepeinktől. Mind a reptéri, mind a belvárosi taxik teljesen rendben voltak, a sofőrök beszéltek angolul, nem volt lehúzás, külvárosban lehet más a helyzet. Metrónál nincs hálózat tényleg, belvárosban azért járnak normálisan modern buszok. Én szeretem a “lepukkant” helyi éttermeket, kifőzdéket, itt van jó pár, ahol 7-800 ft-ért bármennyit ehetsz. Mondjuk érdekes kézzel evő tamilok közé beülni késsel és villával enni. 🙂 Egyszer ettem “plázában” a Centre-nél szar és drága volt, plázákat nem Mindennek van másik oldala is, Bp-nek is, de nekem sokkal fejlettebbnek tűnt Kuala.

  százegy, a spamből vettem ki a hozzászólásod, érdemes hanyagolni az ürülék emlegetését a hozzászólásban legközelebb.

 • százegy
  Kopter Géza

  Az importálás ötlete nem az enyém volt. xD Lövésem sincs, hogy dolgoznak, nem is érdekel igazán.Mindenesetre 3,3%-os a jelenlegi munkanélküliség, a korrupció és a jelentősen eltérő fejlettségű térségek ellenére haladnak előre, magasan a térségbelii átlag felett van a fizetés -kivéve Szingapúrt, az más szint-, valamit csak tudhatnak a természeti kincsek kiaknázása mellett. Az itteni dél-koreaiakat is hülyézte mindenki, mégis sokkal fejlettebbek nálunk. 🙂

 • Zabalint

  Azt tudom, hogy nem egy cég minimálbér + műszakpótlék + munkásszállás ajánlatokkal próbál Nyugat-Dunántúlra és Közép-Dunántúlra csábítani Kelet-Magyarországról munkásokat betanított munkára.
 • breky
  @Zabalint: Hat erdekes dolog ez. Tudok konkret szamokat de mar negyedszer kezdem ujra hogyan is irjam korul szamok nelkul… Mindenesetre a minimalber plusz szallas stb az nem tunik jo ajanlatnak. Nem tul regen azt hiszem egy suzukis papir kerult a kezembe abban volt kb 200 alapfizu+szallas+oda-vissza busz hetente asszem. Valahol itt lehet a piac medianja. Az audirol is a sztrajk utan amikor az emelesek meg a szazalekok repkedtek a hirekben akkor lehetett kb szamolni, nem volt rossz penz az sem.
  Mas tema persze a koltozosdi, sokan kinalnak nagyosszegu letelepedesi tamogatast, de hat egy eladhatatlan 2-3mio erteku ozdi panelbol nehez egy nyugati megyeszekhely ugyanolyan paneljat 15-16ert megvenni.
 • Gábor
  Gyártó cégnél dolgozom melósként és nem mondom, hogy nincs béremelés, de kicsit még minid úgy vagyunk mint az átkosban, hogy egy termelő munkásra jut háromszor annyi irodai dolgozó akiknek a bére is 3-4szeres. És ezzel nem azt akarom mondani, hogy az ő munkájuk nem fontos, de egyrészről túlzás a létszámuk, másrészről meg csodálkoznak, hogy nem találnak okos, kreativitással bíró összeszerelő munkásokat, mert nálunk nagy szükség lenne ilyen munkásokra. Én is hülye vagyok, mert ha ugyanezt a munkát a Németországban végezném, akkor kb az ötszörösét kapnám bérben és jobb munkakörülmények között, jobb gépekkel, jobb szerszámokkal. Nálunk valahogy ne szeretnek beruházni, csak ha van rá unios pénz, de saját bevételből még egy csavarhúzót sem szeretnek venni, ellenben kávéfőzőt az irodába igen.
  Amíg ilyen a vezető szemlélet addig a fejétől bűzlik a munkaerő piac is és több helyről ezt hallom.
 • Kopter Géza
  @százegy
  Én csak pár dél-koreiait ismerek. Köztük egy Révkomáromban élő családot, ahol a gyerekeket magyar osztályba adták. Az egyik srácot volt szerencsém tanítani, hát majdnem hátast dobtam, hogy milyen jó volt statisztikából. A másikról azt hallottam, hogy magyarul ír verseket. Hát, no, nem semmi!

  Viszont az indiaiaktól meg malájoktól a jó ég mentsen meg, legalábbis IT szektorban. Az a baj, hogy nagyon rá vannak állva a nagy, szent process book követésére, és nem tűrnek attól semmiféle eltérést. Ha valamire nincs előre megírt process, attól viszont ledobja az agyuk a bicikliláncot. Nekünk K-Európaiaknak meg úgy tűnik, hogy egyfolytában azon jár az agyunk, hogyan tudnánk valamit megkerülni, ügyeskedni, meghekkelni, stb. Ez egy nagy, megcsontosult vállalalatnál, nehézkes processeknél kész áldás.

 • Nagy Vonalakban

  “…. Erősen hihetetlen, hogy nettó 400-500 USD-s havibért adjanak a teaszedőknek, amikor korlátlan filléres munkaerő áll rendelkezésre a térségben..,”

  Minimálbérről ugye még nem hallottál?

 • Nagy Vonalakban

  “…Malajzia jó részén magasabb az életszínvonal …”

  Ezt is a repülőről láttad?
  🙂

  “…A külvárost nem ismerem, de a repülőről qrva élhetőnek tűnt az agglomeráció is, kis villacsoportok, “felhőkarcolók” tavakkal,…”

  Elnondanám neked, hogy azok a villa csoportok tavakkal meg parkokkal nagyrészt üresen állnak, mert olyan drága ott egy lakás, hogy az átlagember számára megfizethetetlen…(egy 80 nm-es háromszobás lakás átszámítva 120 000 000 körül).

  A mi maláj Átlag Józsi idegenvezetőnk az ő átlagfizetésével KL központjától negyven kilomèterre lakott…számára és a malájok nagy részének a belváros és ezek az új lakóparkok a “szóbasejön” kategória.

 • Nagy Vonalakban
  Szóval visszakanyarodva az elejére: ez a cikk a 888.hu-n jelent meg először, és nyilván a kormány álláspontját képviseli.

  Tehát ha külföldi munkavállalókról írnak,
  akkor fognak jönni, nyilván nem az IT szektorba, hanem inkább a gyártósorok mellé.

  De kik jönnek?

  Az ukránok nem jönnek (hiába akartuk),
  ők inkább a lengyelekhez (a nyelv miatt)
  ès a csehekhez (nagyobb fizetés) mennek.
  A volt Jugoszlávia területéről mindenki Nyugat-Európàba megy.
  A Közel-Keletről a kormány migràns politikája miatt nem jöhetnek, bár egy Fidesz szavazónak mindent ès mindennek az ellenkezőjét is be lehet adni…:(

  Marad Afrika és a szegényebb ázsiai országok.

  Feketéket ide nem hoznak, azok annyira ijesztőek….

  Marad Ázsia.

  Ez ázsiaiak nagyon jól beleillenek az eddigi kormány propagandába (keleti nyitás), ràadàsul ők tényleg tudnak és akarnak dolgozni.
  Olcsón.

  Ennyi a sztori.

 • Schmidt
  Nálunk dolgoztak évekkel ezelőtt kínaiak. Ultra ügyesek, gyorsak, mosolyogtak a fizetésünkön, meg röhögtek az autóinkon. Utóbbi években: szlovákok kevesebb munkával is harmadával többet vittek haza (gondolom főleg mert náluk kevesebb az elvonás kb22%, nálunk kb50 volt), a románok annyit kaptak mint otthon, így nem maradtak. Az ukránok tovább mentek amikor meglátták, hogy ennyiből csak vegetálni lehet, most hetek óta pár szerb van, ők rekordot döntöttek. Br 220-al vennének fel helyieket.. Van hogy jön 7, megy 9.

  Kollégák szerint ahol keresnek embert oda nem szabad menni, mert rossz hely. Ami jó annak híre megy s csak kihalásos alapon, v kezessel lehet bekerülni. Igaz is lehet.

  Tényleg vacakolnak a filléres eszközökön, amikor az irodai kávéfőző 550ezer.

  A szellemieknek kell redbetenni a dolgokat! Akinek egyszer rosszul számolnak fizetést magyarázzák hogy jó, megy tovább s sok ilyen van!