Éves Budapest bérletek

Adrienn írt, hogy figyelmünkbe ajánlja az éves Budapest bérletet, amivel 11 hónap áráért 12 hónapot lehet utazni. Ebből létezik naptári évre szóló és csúszó érvényességű, ez utóbbi bármikor megvásárolható év közben is.

Látszólag jó dolog megspórolni egyhavi bérlet árát, de én még soha nem vettem ilyen bérletet.

Ennek több oka van:

– Nem veszek 12 havi bérletet egy évben, hiszen megyünk nyaralni is, lehetek beteg is, év végén sem megyek sehová másfél hétig. Így nem is spórolok rajta egy teljes hónapot, hiszen általában csak 11 havi bérletet veszek meg, sőt esetleg annyit sem.

– A havi bérlettel lehet játszani 4-5 napot is egy évben, ha éppen hétvégére esik a lejárat, amikor amúgy sem használom és csak hétfőtől veszem a következőt.

– Időt sem nyerek rajta semmit, mert ahogy láttam, ezt is ugyanolyan igénytelen hőpapírra nyomtatják, mint az összes többit. A havibérlet gyakran már 20 nap után sem olvasható, még akkor sem, ha nem zsebben, hanem pénztárcában és táskában hordom, ahol nincs is hőhatásnak kitéve. Gyakran lehet izgulni a hónap vége felé, hogy ne találkozzak ellenőrrel. Nem azért, mert nem vettem bérletet, hanem mert az már olvashatatlan.

Ugyanúgy be kellene vinni havonta-kéthavonta cserélgetni az éves bérlet aktuális szelvényét is, mert a gagyi hőpapír miatt  újat kell kérni abból is, hiszen akár már 10-11 hónapja megkaptam, még ha nem is hordom mindet mindig magamnál.

– Ott a kockázat is, hogy elveszítem a munkámat és nem kell sehová bejárnom két hónapig, vagy jobbik esetben az új munkakörömben kapok cégautót és feleslegessé lesz a bérlet az év hátralévő részében.

– S végül: létezik negyedéves bérlet is, ami 100 napig érvényes 3 havi díjért, így végül ugyanúgy egy teljes hónapot nyerünk egy év alatt, csak sokkal kisebb beruházással és sokkal nagyobb szabadsággal.

Nos, ezért nem ajánlottam még soha a blogon ezt a lehetőséget. Egyébként én általában az 5/30-as jegyet használom, amiről itt írtam.

Share

73 hozzászólás

 • Kiszamolo

  Dani,

  A legtöbb távolsági busz és gyorsvonat már most sem használható bérlettel, csak a személyvonatok.

 • Tamás74

  Lényegtelen, hogy a legtöbbön használható-e vagy sem, ha azon, ami neki kell, használható.

 • Kiszamolo

  Tamás, persze, az egész itteni vitának nincs sok értelme, mert mindenkinek egyedi utazási igényei vannak, van, akinek a legolcsóbb a vonaljegy, a másiknak a napijegy, a harmadik olyan beosztásban dolgozik, hogy hétvégén is mennie kell, neki a legolcsóbb az éves vagy a negyedéves, a negyedik sehol nem tud bérletet venni, mert Kukutyinban lakik és így tovább.

  Pusztán jeleztem, hogy a járatok kétharmadára már nem jó a Budapest bérlet sem.

 • Dani85

  Kiszamolo,
  Ahol én le-, felszállok csak személyvonatok állnak meg.

 • Szaky

  Ej de jó dóguk van megint a Pestieknek!
  Kis falunkból a havi bérlet 15km-re 11.900Ft.
  Hétköznap 10, hétvégén 5 járat van. és mi még nem panaszkodhatunk mert van olyan Pest megyei település ahol még rosszabb a helyzet :(((

 • Körtefa

  No én meg vettem szegedi éves bérletet, az a régi jó nyomdai, kézzel igazolványszámot ráírós típus, bár 1 db szelvény, de az nem fog kifakulni. 🙂 Itt is 1 hónapot lehet spórolni.

 • Kiszamolo

  Körtefa és nem félsz 100 ezer forinttal a pénztárcádban közlekedni egész évben?

 • YS

  Nálunk a 6.5 km-re a Volán bérlet kerül 9520 Ft-ba 😉

 • Zabalint

  @Szaky:
  A Budapest bérlet extrém olcsó, a valós piaci értéke ennek sokszorosa lenne. Csak abba gondolj bele, hogy vidéken a 10-15 km-es bérletet eleve csak egy viszonylatban használhatod. Nagyjából a Volán megye bérlethez hasonló értélet képvisel a Bp bérlet, ami meg havi 85 ezerbe kerül…

 • SzaboZ

  Én korábban éves bérletet vettem, de aztán áttértem a 30 napos bérletre.
  Évest csak akkor vennék, ha át lehetne venni valakitől (olcsóbban), aki a cégétől kap; viszont a rengeteg hamis bérlet miatt én ettől inkább tartózkodom.

 • piccola

  @Kiszamolo: IC-n is utaztam már bérlettel jópárszor (pl. Nyugati-Zugló, Ferihegy-Zugló), honnan veszed, hogy csak a személyvonatokra érvényes a bérlet?

  Mostanában már nem veszek bérletet, mert itthonról dolgozom, nem használom ki. Viszont az 5/30-asat is elvetettem, a legtöbb esetben az sem érné meg nekem, mert jellemzően nem pont úgy van dolgom valahol, hogy egyik nap este + másnap délelőtt (vagy sok-sok átszállással)… a 3000-es gyűjtőjegy ebből a szempontból rugalmasabb, persze így meg az átszállásokra kell odafigyelni, de nem gond, az esetek 99%-ában metróval megyek és maximum sétálok egy kicsit többet. A belvárosban minden közel van gyalog is.

 • Kiszamolo

  Picola, minden egyéb járatra kiegészítő jegyet kell venned, akkor is, ha csak egy megállót mész. Gyorsvonati pótjegynek hívják.

 • bajgab

  Ősz végén a 100 napig érvényes negyedéves bérletet szoktam venni a hideg idő miatt, aztán tavasztól őszig havit, de csúsztatva.

  Tavasszal és nyáron lejárat után 1-2 hétig nem veszek (kerékpárral járok be dolgozni).

  Áprilisban/Májusban már tudom, hogy mikor megyek 1-2 hétre el Budapestről, így a bérlet lejáratát tudom mozgatni:A havi és negyedéves bérlethez lehet venni kiegészítő heti bérletet (csak a lejárat előtt!), 2.450 Ft-ért 7 nappal meghosszabbodik a bérlet érvényessége. A régi szelvényt bevonják és újat adnak ki. Ezzel a módszerrel és a kerékpározással a nyaralás ideje alatt biztos nem lesz bérletem, így nem dobok ki fél havi bérlet árát. Általában 8-9 havi bérlettel el vagyok egy évben.

  Nekem nem érné meg az éves bérlet, mert tavasszal és nyáron akkor is kerékpárral járnék be dolgozni, a nyaralásról nem is beszélve.

 • sz.krisz

  @piccola “A Budapest-bérlet nem érvényes az EN, EC, rj, IC, ICR, IP és Expressz vonatokon (kivéve a helybiztosítás nélküli kocsikkal is közlekedő Budapest-Szeged IC-ken).” (nekem az utóbbira sem adtak, arra hivatkozva, hogy 100 km. felett nem jár.). Gyorsvonatra, ahogy Kiszámoló írta, kell pótjegy, amivel már nem éri meg. Az érintett viszonylaton viszont ott van az S50, Z50, S21, elég jó a lefedettség.

 • wazelin

  Bocs, tényleg érthetetlen írtam 🙂

  A lényeg:
  Ha 11 hónapra veszel csak bérletet, akkor pénzben többet fizetsz, mintha veszel egy csúszó éveset 12 szelvénnyel. Ezért nem értek egyet a cikk tartalmával.

 • The Dude

  decemberben megvettem az éves jegyet hitelkártyára 4%-os visszatérítéssel.

  ti nem jártok el soha hétvégenként?

  nekem ez túl sok matekozás lenne, mindig figyelni,h mikor jár le a bérlet, néha biztos bebuknám, előbb kéne reggel elidnulni a munkába.

  bőr pénztárcából húzom elő minden alkalommal, minimálisan kopik, sose kötekedtek.

  kollégák meg stresszelnek, h hú megint elfelejtettem venni, remélem még eljutok a pénztárig bérlet nélkül.

  sorok: hó elején mindig kígyóznak, most hétfőn, kedden is kb. 15en álltak soronként az árpád hídnál.

 • Zabalint

  @The Dude
  Pontosan ugyanakkora esélyem van elfelejteni venni, mint előhúzni a fiókból a következőt. Ugyanakkor megvenni sok helyen lehet, a fiókom meg egy helyen van, ha mégis elfelejtem megvenni, még megvehetem valahol, ha otthon hagyom a következőt, akkor haza kell menni érte.

  Én tegnap (szerda) reggel vettem meg a havit, mikor eszembe jutott (előző este szoktam, ha nem felejtem el). A megallóban, ahonnan indulok, van automata, direkt néztem az időt, kevesebb mint 1 perc alatt megvettem, mert nem volt 1 ember sem előttem. Itt maskor is ritka, hogy van előttem valaki, de amúgy a frekventáltabb helyeken is ritkan van komoly sor, egyedül palyaudvaroknál láttam igazi sort.

 • blu

  Én éves csúszót szoktam venni. Bérlettartóban hordom az aktuálisat, a többi otthon van, de még a 2015-ösök is látszanak most is (épp év végén találtam pár szelvényt). Így biztosan megspórolok egy hónapot, ha játszogatnék havonta, nem biztos, hogy kijönni ennyi. Ráadásul nem akarok abba belesni, hogy csak azért nem megyek el otthonról mondjuk hétvégén vagy akármikor, mert éppen lejárt a bérletem, és nincs új és jegyet kéne venni. Úgyhogy jó ez így nekem 🙂

 • blu

  A MÁV-os témához. Én nagyon sokat vonatozom és ja jól emlékszem 100 km-en belül személy és gyorsvonatra is lehet használni Bp közig határáig a budapest bérletet. Én legalábbis szoktam 🙂

 • Kiszamolo

  blu, nem lehet felszállni gyorsvonatra gyorsvonati pótjegy nélkül még városon belül sem.

 • Zabalint

  De nem is azt mondta blu, hanem azt, hogy úgy tudja 100 km-ig a város közigazgatási határain belül használható a bérlet. Vagyis a menetjegy lesz olcsóbb, mert csak a városhatártól számolódnak a km-ek.

 • sz.krisz

  @Zabalint Ez így elvileg működik, csak tipikusan 100 km-en belül jobb a S/Z/G vonat, mint pl. a távolra menő gyors.

  Megnéztem egyébként ezt a 100 km-t, a pontos szabály az, hogy a BKSZ területén lehet bérlet mellé kiegészítővel menni, ez nagyjából Pest megye + a közeli megyeszékhelyek (sinekvilaga.hu/php_images/2._bra_48857-477×378.jpg). Ez alapján pl. Szolnokra érheti meg a Záhonyi gyorsot használni, Nagykőrösre a Szegedit.