Ez már viccnek is rossz lenne

Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó 30 ezren meg is nyertek.

De mivel az uniós pénz csak nem akart megjönni, a kasszában pedig nem volt elég pénz a támogatások kiosztására, hosszú időhúzás után inkább betiltották a hálózatra csatlakozást egy huszárvágással. Csak úgy, lazán, ahogy szokták, bejelentették egy kormányinfón, derült égből villámcsapás módjára, társadalmi egyeztetés ezzel letudva.

Két héttel később időpontot is adtak hozzá, október végéig lehetett kérelmet benyújtani napelem telepítésére.

Erre többen jelentkeztek a határidőig, mint a jelenleg összesen működő háztartási napelemek száma. Ha az összes jelentkező tényleg telepít napelemet, az már valóban meg fogja terhelni a tíz éve elhanyagolt elektromos hálózatot.

Ezért november közepén titokban megjelent egy jogszabály a Magyar Közlönyben, ami első olvasatra is egy nagy katyvasz volt, de nagyjából azt lehetett belőle megérteni, hogy még 10 évig marad a szaldós elszámolás. Ha egy újságíró nem veszi észre a Közlönyben a hírt, a mai napig nem tudnánk egy ilyen fontos változásról.

Ez így rendben is lett volna, ez lenne az a jogszabály, amire már egy évtizede várunk, hogy tervezhető legyen a lakossági napelem-telepítés, megéri-e napelemet rakatni a házra. Erről írtam is annak idején:

Végre megtudtuk, meddig marad a napelem szaldós elszámolása

Azonban még a szakembereknek sem sikerült eddig dekódolni, miről is akar szólni pontosan a szóban forgó rendelet, a jogalkotók és az érintett cégek pedig csak hallgatnak azóta is.

Mostanra olyat sikerült belőle kiolvasni, hogy egyrészt mindenkit megszívatnak, aki volt akkora balfácán, hogy ebben az országban két napnál hosszabb távra mert tervezni, másrészt el akarják venni a kedvét azoknak, akik majd ezután akarnának napelemet telepíteni.

A portfólió mai cikke alapján a legvalószínűbb dekódolása a rendelkezésnek, hogy 2024 januárjától mindenkinek megszűnik az éves szaldós elszámolás, helyette havi elszámolás lesz.

(A jogszabály magyarázatában le van írva, hogy az okosmérősöket (ilyet kaptak azok, aki napelemet szereltek fel az elmúlt években) átteszik havi elszámolásba. Ami nem derül ki sehonnan, hogy mindenkit, vagyis a lakossági napelemeseket is, vagy itt csak cégekre gondoltak. Az szól a lakossági ügyfelek értelmezés mellett, hogy “ezek az ügyfelek ne kerüljenek a gazdálkodó szervezetek díjszabása alá”. Ezen megy az agyalás, mit akart mondani ezzel a jogalkotó.)

Mivel a napelem nyáron termel, de a háztartások télen használnak több áramot, a havi elszámolás miatt az eddigi 10-12 éves megtérülés valószínűleg 20 év fölé fog nőni, ami már közelíti a háztartási napelemrendszerek tervezett élettartamát.

S mivel a túltermelést jelenleg 4,8 forintért veszik át, míg az áramot a lakosságnak 38/70 forintért, a közületeknek pedig jóval 200 forint felett adják, nagyon sokára fog megtérülni a napelemes telepítés.

Persze lehetne korrekt áron is átvenni a megtermelt áramot és nem felszámolni a helyben megtermelt áramra a teljes hálózatfenntartási költséget és áramveszteséget, ha egyszer nem Pakstól (vagy egy francia erőműtől) kell szállítani az áramot, csak tőlem a szomszédig, vagy rossz esetben a szomszéd bevásárlóközpontig, ahol el is adják az általam megtermelt áramot. Esetleg a lakossági termelők is kaphatnának annyit az áramért, amennyiért céges napelemparkok szállítják ugyanezt az áramot. De ilyen biztos nem lesz, mert ez Magyarország.

Röviden, most éppen úgy néz ki, ha napelemet tettél fel, valószínűleg csúnyán ráfizettél.

De biztosat majd akkor fogunk tudni, ha végre valaki megszólal, mit is akartak mondani a jogszabállyal. Addig marad a szokásos bizonytalanság.

 

Update: két héttel később annyit sikerült nyilatkoznia a szabályozó hatóságnak, hogy még maguk sem tudják, hogyan lesz egy év múlva, de korai még erről beszélni. Tényleg, ezt így mondták. Egy titokban meghozott törvényben eldugott értelmezhetetlen kitételre két héttel később ennyit sikerült reagálni. Egyszerűen elképesztő. Így tervezzél bármivel ebben az országban…

Share

251 hozzászólás

 • Mens agitat molem
  “a svájci”
  Én 4 évet éltem Németországban, kettőt tanultam kettőt dolgoztam. És igen, kint sem minden fenékig tejfel. Viszont pár példát leírnék, ami számomra óriási meglepetés volt.
  Főiskolai beiratkozás Mo 1998, magyar műszaki felsőoktatási intézmény nem tudott a hallgatóknak csak és kizárólag OTP-s számlára utalni. Ezért kijött 3 OTP-s hölgy „segíteni”, és egy egy 80 fős előadóban azon versenyeztek, hogy ki tudja hangosabban lehülyézni a kedves ügyfelet. De az egész beiratkozásra elmondható, hogy így zajlott le.
  Főiskolai beruházás No 2001, kávéval, teával, keksszel és egy ajándékcsomaggal vártak. 4-es asztalnál töltöttük ki a jelentkezési lapokat, amelyek mindegyikénél ült egy igazi segítő. Ja és bármelyik német bankhoz tudtak utalni.
  folyt..
 • Mens agitat molem
  folyt..
  Mo: nálunk arról ment a vita, hogy milyen számológépet használhatunk.
  No: holland mérnök hallgatók laptopot kaptak a főiskolai beiratkozáshoz, ezzel is támogatva őket, hogy ne anyagi okok miatt ne fejezék be az iskolát.

  Felszereltség Mo 2000: pár 80-as évekbeli NDK-s robot (robotokat tanultam)
  Felszereltség No 2000, magyar projektmunkára kiment magyar hallgatónak a projektjére 56 ezer DM-et költöttek el, 2002-ben egy másik magyar 12 ezer €-t.

  Vásárlás Mo napjainkban is: ha az akciós újságban meghirdetett termékből nem érkezik egy darab sem. Innentől ismeri mindenki a folytatást.
  Vásárlás 2004 No: akciós újság 333 €-ért kínál GPS-es navigációt. De sajnos nem kaptak. Megoldás a 400 €-os navit hozhattuk el 333 €-ért.

  És ezek a példák számomra azt mutatják, hogy nem csak a külcsín fénylik. De persze kint sem tökéletes minden.

 • QTT

  Nem éltem külföldön, csak a német-osztrák-holland területen élő rokonoktól/ismerősöktől vannak az infóim. Olyanokra adok, akik 10-20-30 éve vannak kint, nem aki 2 éve ment ki és tart a varázs.

  Az általuk adott összképből azt szűrtem le, hogy elsősorban az osztrákoknál van jelen erőteljesebben a külföldi vagy dolog. Szóval nyilván függ ez a helytől, ahol élsz (hollandra mindenki elfogadót mondott). Másrészt gondoljunk bele abba is, hogy az évtizedek alatt ez hogyan változott. Biztos vagyok benne, hogy jelen van az is, hogy pont sok bevándorló viselkedése és hozzáállása teremtette meg hosszú évek alatt a gyanakvást a külföldiekkel szemben.
  Pl Kanada? Kitárta a karjait és ment tőlünk is a sok ingyenélő tróger élősködni. Aztán a helyi lakosok meg néztek mint a moziban az addig ismeretlen bűncselekmények miatt, mint például a közlekedési tábla lopkodás…

  Folyt…

 • QTT

  A másik, hogy van ez az érv, hogy külföldi vagy. Itthon a saját HONFITÁRSAK milyenek? Ahol lehet keresztbe tesznek egymásnak, lehúznak, gyűlölködnek, irigykednek, visszahúznak. Segget nyalnak, áskálódnak, kétszínűek.
  A munkahelyek nagy részén ez megy. Nem véletlen, hogy már nemcsak az emberek, hanem már lassan a pszichológusok is szállóigeként használják a “vedd be a lesz@rom tablettát”. Mert kb már nem tudsz mást tenni, ha nem akarsz depressziós/idegbeteg lenni a sok helyről jövő negatív impulzusoktól.

  Ezt erősítette bennem, amikor keresztül-kasul bejártuk Ausztriát. A vezetés egy nyugalommá vált. Nem tolták egymást az emberek, nem erőszakoskodtak, a 4-500 LE autó is ment 90-el a 90-es táblánál. Szinte már fura volt amikor egy-egy ilyen jött mögöttem a nyíl egyenes úton és nem előzött/nem ment a seggemben.
  Itthon meg mintha orosz dascham-et néznél élőben. 🙁

 • Zabalint
  @”a svájci”
  Én mondjuk az összes nyugat-európai ország közül épp Svájcba nem vágyok, mert túlzottan szabályozott minden, ráadásul az én ízlésemnek túlzottan konzervatív is. Egyedül a természeti környezet a vonzó, ezért tervben van egy svájci túrázós nyaralás valamikor.

  Azon viszont mindig mosolygok, mikor a fizetős óvodára vagy egészségbiztosításra panaszkodnak egy olyan országban, ahol többszöröse a magyarországihoz képest az átlagbér, és relatív könnyebben kipengetik, mint amennyiből nálunk pótolhatóak a papiron létező, de a gyakorlatban használhatatlan állami szolgáltatások.

 • Álomország
  A nemetorszagi fizetett troll jelentkezik..

  ez sajnos igy igaz,az a lenyeg,hogy ök mennyire erzik jol magulat melletted..ami egy munkahelyen szerintem nagyon gáz hiszen nem baratkozni megyek oda.Eddig minden munkahelyemen Nemetorszagban katasztrofalis volt a csapatmunka,furtak egymas ahogy csak lehetett,konkretan menekültem.Igazi nemetek..es akkor az a kerdes hogy ÖK hogyan erzik magukat?
  Otthon csak az szamitott,hogyan dolgozol es mennyire tudsz a csapatban dolgozni.Itt a leghülyebbeket imadjak a legjobban(tapasztalat) aki a fele iranyulo kerdesre a google-bol keresi ki a valaszt…de egesz nap vigyorog es röhögcsel.Ez a fontos.

 • „a svájci“
  nem fogok sem vitazni, sem magyarazkodni, sem szemelyeskedni. Tovabbi jo szorakozast a jeghegy csucsanak kapargatasahoz. 😉
 • Prakt
  Német multinál dolgozom.
  Volt olyan német kollega, aki nem volt hajlandó velem szóba állni, mert mondandómban nyelvtani hiba volt. Mondta, majd akkor segít ha megtanulok németül….
  Másik területen, meg nagyon örültek, hogy hajlandóak vagyunk az ő nyelvükön beszélni, és hogy ez mennyire jó. Velük nagyon jó volt együtt dolgozni, könnyen is ment.
  Egy cégről beszélünk. Mindenhol vannak bunkók…
 • valaki I.
  Miklós!

  “Mert szerintem azoknak kellene költöznie, akik kirabolják és tönkreteszik ezt az országot.” Maximálisan egyetértek. Ezzel kellene kiplakátolni az országot!

 • tumpara
  Álomország: Te is annak a társaságát keresed, aki mellett jól érzed magad, nem csak a külföldi (helyi) van ezzel így. Igen, munkahelyen is számít ez, hisz egész nap együtt vagytok. Nem barátkozni mész oda, de nem is robotok vagyunk, a Te belső érzésed igenis számít. Mindenkié. Csak külföldön Te vagy az új jövevény, logikus hogy Neked kell e téren IS teperned. De azért, mert nem vagy szimpatikus neki, rásütni hogy nem elég befogadó, hát súlyos tévedés.
 • mgpx

  “Én nem lennék meglepve ha kivezetnék az adójóváírást (…). Itt a baj az hogy tényleg semmiben nem gondolkodhatsz hosszútávon.”

  Az ÖNYP eddig nem volt rossz üzlet az államnak. A bevitt összeg jó része magyar államkötvényben áll, az elmúlt évtizedben a lakosságinál alacsonyabb kamatozás mellett. Növelné az állam kamatkiadásait, ha ugyanez a pénz lakossági állampapírokba vándorolna.

  Ugyanakkor a magyarországi jogi környezetben valóban nagyon kockázatos olyan hosszútávú befektetést választani, amelynek jövedelmezősége függ a szabályozástól, és amelyből nehéz kiszállni. Ez nem újdonság, pl. az ÖNYPk ezen kockázatáról ezen fórumon is már évekkel ezelőtt értekeztünk. Akkor is, most is óvatosságra intek bárkit, hogy évtizedekre elkötelezze magát ilyen konstrukció mellett.

 • nyugi
  Az éves szaldó elszámolás teljes, egyidejű kivezetése a HMKE tulajdonosok számára nem tűnik életszerűnek.

  Ami valószínűsíthető: az okosmérővel rendelkező csatlakozási pontok 2024.01.01-től idősoros (és egyben havi) elszámolásba kerülnek.

  (Okosmérője van (vagy ha jelenleg még nincs, a következő már mindenképp az lesz):

  – a 3x32A, vagy annál nagyobb,
  – a 3x32A alatti, de éves szinten 5MWh fogyasztást elérő, illetve meghaladó kisfeszültségű csatlakozásnak,
  – valamint minden HMKE tulajdonosnak.)

  Értelmezésem szerint a HMKE üzemeltetése jelenti a kivételt. A beüzemeléstől számítva maximum 10 évig maradhat az éves szaldó elszámolás az okosmérő megléte ELLENÉRE.

  Elkezdődik tehát az éves szaldó elszámolás fokozatos kivezetése a 2024 – 2033 közti időszakban.

 • csizkek
  “A nemetorszagi fizetett troll jelentkezik..” Csak egy alternativ Nemeto.-ban elo, nem troll:)

  “ami egy munkahelyen szerintem nagyon gáz hiszen nem baratkozni megyek oda.”
  A munkahely is egy kozosseg. Ha keptelenseg veled szot erteni, akkor Mo.-on es Nemeto.-ban es mashhol is te leszel a nep egyszeru gyermeke..

  “Eddig minden munkahelyemen Nemetorszagban katasztrofalis volt a csapatmunka,furtak egymas ahogy csak lehetett,konkretan menekültem.”
  Az osszes eddigi nemet munkahelyemen a csapatmunka kivalo volt. Ha valami gond volt, nem a basztatas ment, hanem a akinek a dolga, a team lead lerendezte az emberrel.
  Na akkor most kinek higyjunk?:) 1:1
  Az en tapasztalatom, hogy sok magyarbol hianyzik az elejen az “alazat”. Ami eppugy kellene pl. egy magyarorszagon beluli valtasnal is..

 • csizkek
  “Tovabbi jo szorakozast a jeghegy csucsanak kapargatasahoz. ”
  Olyanoknak probalod elmondani hogy nyugat sz.r, akik hozzad hsonloan 15+ eve errefele elnek es osszemosod svajcot nyugattal. (Svajcba egy atlagnemet se szivesen megy)
  Es ugy probalod elmagyarazni, hogy Mo “jo”, hogy regesreg nem elsz ott csak vmi 80-as evek romantikaja fut, hogy anno mennyire osszatarto nepek laktak Mo.-on. (ha nem keverem a nickedet, de szerintem nem)

  En is haza akartam koltozni, nem kivandorlasi szandekkal jottem Nemeto.-ba. Aprilisi valasztasok utan kizart hogy haza akarok menni es gyerekeimet kitenni a magyar baromsagoknak. Ennek ellenere svajcba se koltoznek, mert en sem birom a svajci “zartsagot” es puhagerincseget. De ezt ne mossuk mar ossze nyugattal es foleg ne relativizaljuk Mo.-t vmi tuttinak ehhez kepest.

 • Álomország
  amiket irtal az rad vonatkozik,a te munkahelyeden,a te környezetedben..attol mert en mast tapasztaltam,attol nem egy alternativ Nemetorszagban elek..pl a ferjemnek kivalo a munkahelye,pedig az elejen öt is asztattak hogy nem jo a nemet kiejtese:-D Na azota azok mar nem dolgoznak a cegnel,mert szakmailag nem voltak megfelelöek.Ennyit arrol,hogy a nemetek befogadoak..azt hiszik,mert ök tökeletesen beszelnek nemetül(mar aki) azert mar ök jobbak barmiben is:-D Ez sulyos tevedes.
  Ami engem illet: az alazatot nem ertem,mivel ugyan az a vegzettsegem(nemet vegzettsegem is van ugy ott szereztem) a gyakorlatom több mivel kapcsolatban erted ezt?Ebben a munkakörben nincs semmi ala föle rendeltseg,melo van csinalni kell,ja hogy ök imadjak velem csinaltatni amit nekik is KELL de nincs kedvük az valahogy nem igazan tetszik.Velem mindenhol szot ertettek ,ez nem volt baj.Csak hülye sem vagyok:D
 • Álomország
  nem vagyok szimpatikus neki? Mi a feneert kell szimpatikusnak lennem?Nem egy rem vagyok,egy kiallhatatlan hiszterika:-D Ezen kivül egy mondatra sincs idö hogy csevegjünk,engem kifejezetten idegesit pl ha probalnak nem a munkarol beszelni.Ezen belül nekem is van olyan,akivel szivesebben vagyok együtt,(mert hibatlanul dolgozik pl.) de hogy egy munkahelyen nem az dönt ki a szimpatikus,az biztos.Nalunk nem.
  A nemetek videken(föleg az idösebb korosztaly a munkahelyen) egyaltalan nem befogado,söt kikeri maganak,ha meghallja a kiejtesemen,hogy nem nemet vagyok.Ezzel nem tudok mit kezdeni,ez az ö nyomora,de a s..t nem a nemet apolo fogja kitörölni,szoval jo lesz ha megszokja.(nem apolo vagyok szerencsere ez csak egy pelda)
  Alig van munkaerö,nem csak az en szakmamban,utanpotlas sincs,nem tudom mit cirkuszolnak,hogy nekik a külföldi nem eleg jo:D
 • Szilárd
  Hát én is nagyon kíváncsi leszek erre…
  Egy hete sincs hogy megkaptam az új órát.
  Havi elszámolás esetén támogatással is előre láthatólag kidobtam egy számomra jelentős összeget az ablakon.
  Cserébe tele lettem olyan elektronikai kütyükkel, kábelekkel, rögzítőkkel, amikkel majd bajlódhatok.

  Az egészben az a legjobb, hogy amennyiben az áramot továbbra is átveszi tőlem a szolgáltató, nem látom, hogy milyen infrastruktúrális probléma oldódik meg. Egyszerűen törvényileg lett még olcsóbb az általam előállított áram egy évre vetítve.

 • tumpara
  – “Melyik osztrák/német/svájci politikus élt túl (politikai értelemben) közepes vagy súlyos botrányokat?”

  Például Ursula von der Leyen túlélte a 35 milliárd eurós Pfizer covid clotshot korrupt beszerzését.
  moderndiplomacy.eu/2022/10/21/pfizer-ursula-von-der-leyen-and-e35-billion-corruption/

 • Adam
  Szerencsére(?) az eon solar home annyira béna, hogy a márciusban kötött szerződéssel telepítés helyett mostanra odáig jutottunk, hogy már ígérni sem tudja, hogy mikor kap invertert, így felajánlotta hogy visszaadja a befizetett előleget. Azok után, ami a szabályozás körül mostanában folyik, nem sokat teketóriáztam, tegnap elálltam a szerződéstől. A legjobb része, hogy maximális nyugalomban vagyok azóta. Eddig sem voltam teljesen meggyőződve arról hogy kell nekem napelem, de úgy voltam vele hogy ennyivel hozzájárulok a zöldítéshez (full saját tőke, semmilyen támogatásra nem vagyok jogosult.) De ezek után a tököm termeljen a szomszédnak áramot. Gratulálok, hogy a hozzám hasonlóaknak is képesek elvenni a kedvét mindentől. Én ezek után ebben az országban semmibe nem kezdek, amit ilyen éjszakai szabályozással megmókolhatnak. Aztán valószínűleg irány külföld. Lassan telik a pohár…
 • tumpara
  “engem kifejezetten idegesit pl ha probalnak nem a munkarol beszelni” – Álomország

  Ezt hívják úgy, hogy antiszociális. Nincs vele baj, virágozzék minden virág (kiváló szakemberek az ilyen típusú emberek), de a többség nem ilyen, nem véletlen, hogy hamarabb neveznek ki vezetőnek szociálisabb embereket, hisz az ő vezetőjük is olyannal akar kommunikálni, akivel jó kommunikálni (igen, nem csak munkáról, kellenek a kötetlenebb, hülyéskedősebb pillanatok is a komoly munka mellett). Szóval nem kell hisztérikának lenni ahhoz, hogy a fejükben ne Te legyél az első, elég ha nem érdeklődsz felőlük, nem nyújtasz olyat, mint a többi 10 másik. Az ember megvesz a jó érzésekért. 🙂

 • A szállító
  Egy ideje nyomon követem ezt a bloggot és gratulálok Miklósnak (elnézést a tegezésért) a jól sikerült cikkekért-témákért. Nagyon ritkán kommentelek de úgy látom kezd egyre nagyobb ellenzék kialakulni a kommentszekcióban és a válaszaidból leszűrhető a frusztrációd mértéke. Ne dühöngj ezeken mert csak magadat bünteted, és remélem nem szegi kedved a blog folytatásától.

  “Csízkek” leírt három szót a hozzászólásában ami nyugaton megtalálható és nálunk hiányzik: kiszámítható – tervezhető – jogbiztonság.
  Ha ez a három meglenne nálunk akkor a többit is létre lehetne hozni.

  Kitartást a blogíráshoz!

 • Copywriter
  Svájci, te miről beszélsz? Itt Ausztriában a gyereket imádják az osztrák kislányok, pedig a fiam kb. 200 szót tud németül, igaz, brutál tempóban zárkózik fel. Minket szeretnek a szomszédok, egyszerűen annyi a titok, hogy csendben éljük az életünket, időben kihúzzuk a kuka ránk eső részét, kimossuk, vettünk bele bio zsákot, és rendben van tartva a kertrészünk. Az orvosnál eddig még mindig kaptunk azonnal időpontot, és semmi gond nem volt a kocsivásárlással, biztosítással, bankban. Egyszerűen kiküldik a csekket, és be kell fizetni.

  Azt tudom, hogy a német ajkú országok közül a svájciak a leginkább idegengyülölők. De én úgy látom, a magyarokat mindenhol elfogadják. A románoknak már rosszabb hírük van, de fényévekkel máshol állunk az elfogadottsági ranglétrán, mint az arabok. Egész Közép-Európa ugyanaz a konzervatív-keresztény tömb, akárhova is mész.

 • Killa’
  Amennyiben ok-okozati világban élünk és ezért nincsenek véletlenek, akkor az sem véletlen, hogy ide születtünk.
  Az is sokszor bebizonyosodott, hogy mindaddig kapjuk a hasonló leckéket/feladatokat, amíg meg nem tanuljuk, amit kell és annak megfelelően nem cselekszünk. Szerintem magánéleti szinten mindannyian láthatjuk ezt, ha érdemben ránézünk az életünkre.
  Ez esetben a sokat emlegetett külföldre költözés, ami elsőre jó ötletnek tűnhet, lehet, átértékelendő. Másik megoldás a maradás és a cselekvés a nem kívánt körülmények megváltoztatására.
  Alapvető gondolkodásbeli különbséget, változást igényel, persze. És nem egy instant megoldható dolog, ma pedig tömeges igény a ‘gyorsan elkészíthető’, ‘gyorsan hozzáférhető’ bármi. Mert az idő pénz, stb…. Biztos jó ez?
  A legaggasztóbb ebben a kommentáradatban a gyakorta látható, megértési és elfogadási szándék alacsony volta egymás gondolatai iránt.
 • Gary
  svájci
  Te is kiröhögtetni magad jársz ide, ugye?
 • Gary

  A cikk csak azt írja, hogy nyomozás van folyamatban.
 • csizkek
  “attol mert en mast tapasztaltam” Megjegyzesem nem a tapasztalatodra vonatkozott, hanem az itteni hozzaszolas historydra:) Azokra a tenyekkel nem igazolhato elkepzelesekre amiket ideirtal. De most nem ez a tema.

  “Ami engem illet: az alazatot nem ertem,mivel ugyan az a vegzettsegem”
  Itt kezdodik a problemad. Ha Mo.-on a sajat honos kulturadban, sajat varosodon belul munkahelyet valtasz, mi tortenik? Nagy arccal egyenlokent bevonulsz a masik ceg masik poziciojaba, vagy “alazattal” alsz a dologhoz es elfogadod, hogy ez itt egy uj kornyezet, te vagy az uj, akarmennyire is totumfaktum vagy. Persze ha te vagy a CEO es neked kell uj munkakulturat bevezetni, akkor mas a helyzet:)
  Na most ugyanez erosebb ha Mo.-on egyik varosbol masik varosba mesz es meg erosebb a helyzet ha kozben orszagot is valtasz.
  kultursokk, antiszoc-kent nehez persze, de ez nem a nemetek hibaja.

 • csizkek
  “A nemetek videken(föleg az idösebb korosztaly a munkahelyen) egyaltalan nem befogado,söt kikeri maganak,ha meghallja a kiejtesemen,hogy nem nemet vagyok.”
  Ugyanabban az aranytevesztesben vagy mint svajci. Egyreszt Nemeto nagy, lenyegesen nagyobb kulturalis kulonbsegekkel mint mondjuk Borsodivanka-Gyor-Bp. kozt.
  Nemet videken, lehet egy nemet is gyuttment lesz. Emlekeztetoul a teme Mo. vs. NYugat. A Nyugat nem homogen, nem = Svajc vagy Nemeto igy global.
  Ha nemet videket hasonlithatod, idosebb korosztalyt, akkor tegyuk ide a vs. Mo. Szentpetermariaalsofalvan elo Jancsi bacsi mit szolna ha odamenne Klaus tort magyarral dolgozni. Es milyen szolgaltatasokat kapna. Na ugye:)
  Nem lenne baj ha az aranytevesztesek helyre kerulnenek. De ha nem tetszik Mo tart kapukkal var haza..
 • csizkek
  szallito “Ha ez a három meglenne nálunk akkor a többit is létre lehetne hozni.”
  Es valoszinuleg en se terveznek csaladdal itt meg 20 evet..
  De a jogbiztonsag nem erdeke senkinek, ez a tarsadalmi szerzodes. A magyar virtus a zavarosban szeret halaszni, aminek eredmenye a kaotikus nem fuggetlen jogrend, mellekhataskent nincs jogbiztonsag..
  Es meg lehet nezni mi tortenik pl. a photovoltaic piacon..
 • Zedder

  ” Pár kulcsszó: mennyire böki a külföldiek szemét, ha te magyarként sikeres vagy, vagy többre viszed, mint ők, vagy épp a gyereked az iskolában jobb németből, mint az “őslakosok”…. ”

  Nem mondod, hogy az a Svájc, ahol kb. 20 éve a szélsőjobboldali SVP van hatalmon, és folyamatosan teleplakátolják az országot nyíltan rasszista, sőt, náci hirdetésekkel, na ott kinézik a külföldieket…

  Bakker, a svájci még a német németet, az olasz olaszt és a francia franciát is utálja, mert nem “svájciak”.

  Ébresztő! Az ég kék, a zöld fű, a svájciak meg hát, “kissé” idegengyűlölőek.

 • nyman
  Kiszámoló ” Ha azok sem értik, akiknek ez a szakmájuk és érinti is őket, akkor nyilván a jogszabállyal van a gond.”

  Ugyan nem nekem címezted, de szerintem nagyon sok jogszabállyal így van. Ez a rendszer sajátja. Az egész világon.

  Építőiparban dolgozom. Rengeteg alkalom van, amikor értelmezési vita van. Mondhatnám az OTÉK-ot, OTSZ-t, TNM-et. stb.Egy egy nagyobb változást konferenciákon is értelmezik.

  De szerintem itt aki pénzügyön, könyvelésen dolgozik, az is rendszeresen találkozik látszólag, vagy valódi ellentmondással. Számtalan esetben kell állásfoglalást kérni, és még így is előfordul, hogy két helyről két ellentétest kapsz. Sorolhatnám.

  A cég akinek dolgozom több százezer nm-ni napelemet telepít. A nyári jogszabályváltozással kapcsolatban, ami a tárolásról szól, kolléga folyamatosan egyeztet a szolgáltatóval, minisztériummal. Nem ez a főprofil, de ott a területünk rá.

 • tumpara
  Hát ez kemény, az Ursula von der Leyenes kommentet nem én írtam, valaki visszaélt a nevemmel… Legalább nem írt hülyeséget, bár jelzem, az ügyészségi nyomozás még folyik, nem úgy, mint itthon több ezer esetben. Itthon el sem indulnak ilyen eljárások…
 • megfigyelő
  Ha “a svájci” írna egy könyvet, elolvasnám…nem tartom jonak az olyan szuklatokoru hozzaallast, mint amit Gary ir, hiszen ahany ember, annyi tapasztalat. A Copywriter pl. idoben kihuzza a kukat es bio zacskot tesz bele, meg pont jofej osztalytarsai vannak a gyereknek, es minden oke. Ő ezt tapasztalja a mikrokornyezeteben. Meg feltehetoleg valtoztak jo iranyba is a dolgok a magyarok elfogadasat tekintve. Latjak, hogy jofej, rendes, okos nepseg vagyunk. De vajon majd az osztrak kisfiuk is olyan lelkesek lesznek -e, mint az osztrak kislanyok?
 • nyman
  OFF
  Tényleg nem személyeskedni akarok, de azt látom, hogy csak a sz.r dolgokat akarod észre venni és ez alapján dilettánsozod a kurmányt. Kétségtelen, hogy sok szakmai hiba van, de azért sok pozitív lépés is van. Sorolnám, de megkapom, hogy kurmánypropagandista vagyok, meg a karakter is kevés.

  Az elmúlt négy választáson most kapott tőlem két szavazatot a Fidesz (lehet szidni). Ennek szimplán az az oka, hogy tudtam haladni és 10M+-ért megvett 🙂 (CSOK, Illetek-, adókedvezmények stb. ) Meg persze értékeltem a választékot. A szavazatom inkább a szerencsétlen, balfék ellenzéknek szólt 🙂

  Amikor elégedetlen voltam, én elmentem külföldre. Egyetemre is (Bokros), meg dolgozni is (Gyurcsány). Másokhoz hasonlóan azért is javasolnám, mert tudja tágítani a szemléletet. Szerintem a mostani jövedelemszerző tevékenységed nagyrésze távolról is megy. Görögországban meg a rezsi is kevesebb:)

 • Álomország
  a munkahelyi pletykara gondoltam(ki mikor mit csinalt es az miert hülyeseg) nem arra hogy megkerdezem a masiktol,hogy van a nagyon beteg ferje..Egyebkent a nemetekböl pont a lelek hianyzik:-( De en kevesbe igenylem a munkahelyen a jopofizast.
  Pletyka otthon is volt,de szeretettel is voltunk egymas irant(nyilvan nem mindenkivel)
 • fingotok sincs
  svájci:

  Végre valaki, aki le meri írni az igazságot. Maximálisan egyetértek veled! Nem, az igazság nem szalonképtelen, még ha sokan itt úgy is érzik, hogy az. Olyan érzésem van a reakciókat látva, hogy az általad említett “marketing”-et a külföldről, telibe beették az itt kommentelgetők. Ez leginkább a katasztrófa! Tiszteletlenül böfög mindenki, ahelyett, hogy venné a vándorbotot és elindulna külföldre tapasztalatot szerezi.

  @kiszámoló:

  Régóta olvasom a blogot, és szerintem venned kellene a fáradtságot, és kicsit rendet kellene csinálni, hogy növeld a színvonalat. Nem, nem arról van szó, hogy csak egy típusú véleményvonalat lehet hangoztatni.
  Hanem pl. az előttem szóló “Gary” nevű figura, aki a mondanivalójával semmit nem tesz hozzá a fórumhoz, hanem csak elvesz. Szvsz. a kolléga személyeskedni próbál, azaz nem erre a fórumra való.


  +1 egyetértek

 • Attecte
  az ember egyetlen erőforrása ami felett 100%-ig ő maga rendelkezik, az az idő. Ez ellenben véges, és csak fogyni tud, gyarapodni nem.

  Ilyesformán igen, az ember ideje alapján a gyors megoldás a legjobb. Jobb utólag javítani az ebből fakadó kellemetlenségeket mint felkészülni a változásra és naiv reménykedéssel meg várakozással telve csalódni.

  Ami az elfogadást illeti, én igazából meg se próbálom azt hazudni hogy elfogulatlan vagyok, szerintem az itthoni, egyre inkább fasizálódó légkörrel szemben nincs szükség elfogadásra. Azokkal szemben se, akik kintről öntik a szart ránk, hogy “ott sem olyan jó ám”. Igen, szükség van elfogadásra és toleranciára de nem ilyen irányban.

  Itt egyre több olyan kommentelő van akivel szemben nem látom hogy erre szükség van. Vegyük példának ot, aki szerint az alázat fölösleges de az arc az gigantikus. Ez elfogadhatatlan.

  Szal erről ennyit

 • Gary
  sincs
  Én csak megkértem “a svájcit”, hogy támassza alá amit mond. Ezt nem tette meg, ellenben kiállt a mondandója mellett. Ezek után nem tudom komolyan venni, és szerintem másnak se kellene. De te is bátran alátámaszthatod az álláspontját.

  Nem szalonképesség/szalonképesség kérdése. Egyszerűen csak bemondásra nem szeretnék elhinni semmit senkinek.

 • Dániel
  “Persze lehetne korrekt áron is átvenni a megtermelt áramot és nem felszámolni a helyben megtermelt áramra a teljes hálózatfenntartási költséget és áramveszteséget, ha egyszer nem Pakstól (vagy egy francia erőműtől) kell szállítani az áramot, csak tőlem a szomszédig, vagy rossz esetben a szomszéd bevásárlóközpontig, ahol el is adják az általam megtermelt áramot. Esetleg a lakossági termelők is kaphatnának annyit az áramért, amennyiért céges napelemparkok szállítják ugyanezt az áramot.”
  Egyetértek, de figyelmen kívül hagysz egy nagyon fontos szempontot: a minőséget: ócska áruért te sem fizetsz olyan árat, mint egy jó minőségüért, na itt is pont ez történik. A napelem által termelt áram ha úgy tetszik “ócska áru”, mivel folyamatosan ingadozik a teljesítménye, a szomszédnak így nem lehet eladni, hogy egyszer 7kw vehető le 2 perc múlva meg 2kw, fél óra múlva meg 50w.
 • BlaZember
  Azért egy “picit” vicces pont azt felhozni egy Svájccal szemben magyarként, hogy a svájciak xenofóbok, mikor itt erre nyíltan választási kampányok épülnek 🙂 Mondjuk azt, hogy ebben nem jobbak. Meg még pár dologban szintén nem. És ez igaz minden országra. A szűklátókörűbb emberek mindenhol ilyenek, ezzel nem tudsz mit kezdeni.

  Az igazi kérdés, hogy a rothadó nyugaton is elfogadják-e a sloziról ad-hoc délutánra törvénykezést, amikor leépítik az oktatást, az egészségügyet, politikát építenek a gazdasági szereplőktől történő lopásra (és így az emberektől lopásra is), és lehetne folytatni a sort.

  Azt csak mellékesen teszem hozzá, hogy a svájci-Svájc és a magyar-Magyarország kapcsolatrendszert kéne összehasonlítani, nem azt, hogy az oda jobb világot remélve érkezőként milyen társadalmi ranggal tüntetik ki a helyiek.

 • BlaZember
  Kis érdekesség. Be kellett mennem anno bérletet venni egy zürichi pályaudvaron az információhoz. Itthon az volt a tapasztalatom, hogy bérletről céges számlát nem tudott kiállítani a kolléga, mert angol szó volt benne, és sajnos betűzve se ment. Miután odaadtam egy bontatlan bankkivonatot, hogy arról másolja le, kaptam egy számlát az OTP Bank Pf nemtommire kiállítva. Jól felkészültem rá, hogy a zürichivel is így fogok járni, és majd el kell táncolnom, hogy mit is szeretnék, mert angolul tuti nem beszél. Hát, jól elszégyelltem magam… Kb ez a különbség van az ország működésében, és az átlag életminőségében is.

  És igen, ez az a Zürich, ahol a Bahnhofstrasse (zürichi Váci utca kb) mellett megkérdezte tőlem a pincérnő, hogy Magyarországon még mindig az orosz-e a hivatalos nyelv. A svájci kollégáim nem győztek utána bocsánatot kérni 🙂 (Most azt válaszolnám, hogy remélem még nem.)

 • Csizkek

  Te vagy az a tarsadalmi reteg akit megvesz a ner:) jol jar innen onnan, csereben csendbe marad.:)
  De elobb utobb eljon a ner mindenkiert:) lasd a postot a napelemekrol
 • Csizkek
  “ Ez leginkább a katasztrófa! Tiszteletlenül böfög mindenki, ahelyett, hogy venné a vándorbotot és elindulna külföldre tapasztalatot szerezi.“

  Ugye ugye az erto olvasas.. tobben koztuk en is min. 10-15ev kulfoldi tapasztalat mogul irunk.
  Ugye Mo akkora fasza hely, hogy mar a svajciak is sorba allnak a magyar bevandorlasert:)

  Mo. befogado, mindenkit tart karokkal varnak es azonnal maximalis megbecsulest biztositanak barkinek aki atlepi az orszaghatart.

  Funkcionalis analfabetaknak, a tema tovabbra is Mo. vs. Nyugat. Ha Mo.-on atkoltozol Ganajalsorol Ganajfelsore, garantaltan hamarabb utalnak ki mint Svajcbol:) Mert ahogy nagyanyam is mondta „nem idevalosi, gyuttment“:)

 • Álomország
  b+ az alazat böven megvan a munkam irant,ahol naponta nagyon sok embernek kell az ügyes bajos dolgat elinteznem,de semmilyen alazatot nem vagyok hajlando gyakorolni egy olyan tarsasagban ahol velem akarjak elvegeztetni a sz@r munkat mert nekik ahhoz semmi kedvük.Sem Nemetorszagban sem Magyarorszagon egy uj munkahelyen Karakoszörcsögön ahova amunkam miatt költöztem.
  Nem azt irtam hogy en mondom meg neki hogy kell a munkat elvegezni…(pedig nemelyiknek kedvem lett volna de nem en vagyok a fönöke)
 • Csaba
  @fingotok-sincs

  Jesszusom, ti meg hol éltek? 15 évig éltem Skandináviában, aztán visszaköltöztem. Tapasztaltam rasszizmust? Igen, nyomokban, bár inkább bujtatott formáit időnként, nem a pofádba mondva. De ez nem fogható ahhoz, amikor egy részeg-félhajléktalan magyar vén ribanc el kezdett verbálisan b..gatni a muszlim párt babakocsival a villamosmegállóban Újbudán. Mert hát az idegengyűlölő magyar propaganda ezt a fajta viselkedést legitimálta az elmúlt tíz évben.
  Ha össze kell hasonlítani, akkor jó szakma esetén nagyon nyugis északon élni. A teljesítményt elismerték. Nem szabad túlvállalni magad, mert csak rád lőcsölnek plussz melót, aminek nem lesz feltétlenül pénzben kompenzálva, de ez Mo.-n sincs másként. Simán ellötyöghettem volna ott nyugdíjig, de erős a magyar tudatom, honvágyam lett, visszaköltöztem.
  folyt. köv.

 • Csaba
  Milyen volt kint lakni?
  Fingom nem volt, hogy ki van éppen kormányon, ki vezeti a helyi önkorit, mert nettó mindegy volt. Az adórendszer stabil volt, nem kellett naponta olvasni a híreket, hátha évközben megváltoztatnak vmit. Ha valamivel problémád volt, szabályokba ütköztél, akkor gyakorlatiasan próbálta mindenki megoldani a dolgot. Rugalmasan viszonyultak a megoldás kereséséhez a merev szabályokhoz ragaszkodás helyett, és nem próbáltak lekoptatni, ahogy a magyar hivatalok ping-pongoznak egymás között. A digitális szolgáltatások nagyon fejlettek a leggyakoribb esetekre, a magyar mindent-lepapírozós őrület ismeretlen. A korrektség kedvéért mondjuk a NAV digitális szolgáltatásai és a magyarorszag.hu szolgáltatásai bővebbek, mint ott. Mondjuk, ha nem fehérgalléros melót csinálsz, hanem vmi fizikait, negatívabbak lehetnek a tapasztalatok.
 • Gary
  @megfigyelő
  Azt a könyvet talán én is elolvasnám. A lényegen viszont nem változtat: az, hogy a szomszéd nem köszön vissza és a gyereket kinézik az iskolában, maximum azt jelenti, hogy neked vannak egyéni problémáid.

  Az, hogy rossz az egészségügy, az önerejükből sikeres vállalkozókat tönkreteszik, a korrupció egyetlen határa az ellopható pénz mennyisége, az ország az EU páriájává válik, valamint – mint pazola is mondta – a MANYUP óta nem tudsz azzal a bizonyossággal élni, hogy a magántulajdonod a tied is marad,az ország problémái.

  Svájc és Magyarország között az egyiknek megvan a felsorolt lista, a másiknak nincs.

  Ezek után az az állítás, hogy “brutális mértékű problémák vannak kint is” brutális alátámasztást igényel, vagy hangos röhögésbe fog torkollni.

  Nem érzem magam szűklátókörűnek, csak naiv se vagyok.

 • Csinolina
  a környezetem 30 alatt meg épp nem tud haladni az égig pumpált ingatlanárak mellett.. 90% mondja, hogy egy gyereknél többet nem tervez, mert hova tenné? nem tudnak az átlag emberek ketten se egy családnak optimális otthon megvenni, de bérelni se.. mondhatjuk, hogy a mikrokörnyezetemre vetítettem ki a dolgot, de hogy a sokaságot is reprezentálja, azt a KSH is bizonyítja:) folyamatos lejtmenetben a születések száma MO-n.. ellentétben a magyar anyák külföldi szüléseinek száma folyamatos növekedésben van..
 • QTT

  Én is kíváncsian várom a brutális mértékű problémákat, mert egyelőre ő is és Álomország is csak annyit tudott felhozni, hogy külföldinek tekintik/lenézik őket. De nyilván nem fogsz erre tételes választ kapni, csak azt a lesajnáló részt, amit ellökött, hogy a “felszínt kapargatjátok”…
  Rokonok sem számolnak be óriási problémákról, de biztos hazudnak.

  Amúgy meg egy baráti társaságban volt egy fiatal pár, akiket akkor ismertem meg. Nemrég költöztek haza, felháborodva mondták, hogy azért, mert kinézik őket és a játszótéren sem beszélgetnek vele a helyi anyukák.
  Aztán ahogy telt az este és jobban kijött a viselkedésük/személyiségük, konstatáltam, hogy valószínűleg itthon sem fognak velük sokan szóba állni… 😀

  A másik “kedvencem a kint is dolgozni kell ám” felháborodott hangvételű megállapítás. Az ilyenen hőbörgők mit hittek? Kimennek nézni pénzért, hogy köt a beton és nő a fa?

 • joe
  itt nincs “társadalom”, itt nincs társadalmi egyeztetés. ez egy felújított diktatúra. ez kell neked magyar, az jár neked, erre vagy képes
 • SzaboZ
  Jó, azért ne essünk át a ló túloldalára sem.
  Mi ketten voltunk testvérek, és a szüleinkkel egy 65nm-es panelben nőttünk fel. Kocsi nélkül.