Ez történt a héten röviden

Az év utolsó hetében általában a fű sem nő, ahogy mondani szokták, ennek megfelelően igazán fontos történések sem voltak a héten.

Az eurót 20 éve vezették be a mindennapi fizetésekbe, 2002 január elsejétől lett a közös pénz az uniós országok nagy részében.

Rekord mennyiségű új jelzáloghitelt vettek fel az Egyesült Államokban 2021-ben, 1,61 ezer milliárd dollár értékben, ezzel megdőlt az előző, még 2005-ben felállított 1,51 ezer milliárd dolláros rekord. Ettől az értéktől egyáltalán nem független a hír, hogy régen látott mértékben, 19,1%-kal nőttek az ingatlanárak egy év alatt az Egyesült Államokban.

Bár lekerült a címlapokról a téma, a kínai ingatlanfejlesztők nagyobb bajban vannak, mint valaha, az első negyedévben 19,8 milliárd dollárt, a második negyedévben további 18,5 milliárd dollárt kellene visszafizetni a hitelezőknek. 2021 utolsó negyedévében “csak” 10,2 milliárd dollár volt a fizetendő összeg. Ezen túl az elmaradt béreket és egyéb kötelezettségeket is pótolniuk kellene, 172 milliárd dollár értékben, amihez képest a kötvényfizetési kötelezettségük a legkisebb problémájuk. Eközben 16,2%-kal csökkent az ingatlaneladások száma és 21%-kal csökkent az újonnan elkezdett építkezések száma. Ezek a számok mellett nem meglepő a feltételezés, hogy egy éven belül az ingatlanfejlesztők harmadának lehetnek fizetési gondjaik.

2021-ben még uniós díjakon használhattuk a mobilt Angliában, de várhatóan 2022-ben már nem így lesz, érdemes lesz észben tartani, hogy akár durva roaming díjakat is felszámíthatnak a szolgáltatók, lévén már nem uniós ország Nagy Britannia.

A magyar jegybank mondhatni már szokás szerint, megint emelte a kamatlábat, az új kvázi forint alapkamat 4% lett. Ennek ellenére a forint még mindig rekord gyenge, 370 forintot kell adni egy euróért. Egyre inkább úgy tűnik, szükség van egy komoly kamatemelésre, ha szeretnénk erősíteni a forintot és ezzel csökkenteni az inflációt.

Surányi György volt jegybankelnök közben itt beszél arról, hogy kerültünk idáig, a 370 forintos euróig és a 7% feletti inflációig.

Elfogadta a kormány az új elővárosi vasúti stratégiát, ami összeköti (és részben megszünteti) a vasúti főpályaudvarokat, negyedóránként vonatok indulnak majd az elővárosokból Budapestre és így tovább. A költségek legalább felét az Unió fogja fizetni. Bővebben erre.

S erről nem akartam írni, de annyian elküldtétek a hírt, hogy egyszerűbb írni, mint nem: Tiborcz István megvette a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.

Share

97 hozzászólás

 • Gábor84
  a 100% nyugati bankok tulajdonában álló kiváló magyar bankrendszer rommá hitelezett 3 milliós projekt kfteket 0 százalékos önerővel (amit persze már építés közben széploptak), de az oersze nem para, kifejezetten szakmai alapon. A baj a Gránittal van, ahol a nemteljesítő hitelek aránya a legjobb az országban (=legkonzervatívabb hitelező) Teljesen világos! 😀
 • Krokodil888
  Muhhahha, NER meg a bankrendszer 🙂 széchenyi bank, töröcskei megvan?
  index.hu/gazdasag/2020/06/17/hazkutatasok_es_orizetbe_vetelek_a_szechenyi_bank_egykori_vezetoinel/

  Avagy vonjunk egy párhuzamot a Gránit Bank és a gránit kemény Alaptörvény közé?:) Nomen est omen.

  S még egy tény a múltból. Amikor szarszag keletkezett a helios körül, akkor a Nemzet Vejkója gyorsan elpasszolta azt 🙂

  Hiába, kutyából nem lesz szalonna 🙂

  Komolyan, ennyi erővel vihetnétek a pénzeteket az orosz bankba is (sperbank vagy mi volt a neve)… ja, az mostanában lép le innen :). Az a nép is kb olyan viszonyban van a pénzzel és a kapitalizmussal, mint a magyar.

 • GrandMasterB
  /off-topic

  Szomorúan látom, hogy az oldal régi szokását, amivel támogatta az adományok gyűjtését fontos ügyekre, az egyik most esedékes életbevágó ügyre nem terjesztette ki. 😉
  i.redd.it/7j340ajoeg981.jpg

  Azért, mert inkább a rászorulókat támogatnánk…. 🙂

 • Zzzoltan
  @iorgoskimindigenekel

  Ugyanezt tapasztalom én is. Több gazdasági blogot olvasok és mindenhol megjelentek pár napja.

 • lekváros_kenyér
  Kicsit off, de aktuális.

  g7.hu/vilag/20220103/oriasi-rezsinovekedest-hozott-az-uj-ev-kozep-europaban/

  Hozzánk is megérkezik? Talán a választás után?
  Nem hiszem, hogy egyösszegben merik emelni, inkább lépésekben csöpögtetve.
  Az ipari fogyasztók már szembesültek vele. Megbolygatta a költségvetés-tervezést, mivel nem tudtak árat fixáltatni áramra és gázra.

  A vasúti témához annyit, hogy mindenképpen szükséges, a bp-i utak túlterheltek. Nehéz lesz az autózásról leszoktatni az embereket. Ismerek én is pár embert, akik bár tudják, hogy vonattal gyorsabb lenne, de autóval nem kell a menetrendhez igazodni…
  Elég ambíciózus célnak tűnik 115e autóról vonatra váltó utas, de hajrá 🙂

 • Gábor84
  ja, csődbe vitte az országot a széchenyi bank, milliók sínylették a rosszul kihelyezett hiteleiket, évek nemzeti megtakarítása égett el!..

  Na de tárgyra visszatérve, szeretném megérteni a vigyük el a számlát a gránitból mozgalom szakmai alapjait. Nyilván a szektás buzgalom más téma, azon nem lehet segíteni. De nézzük csak a bankszakmát! Eddigiek alapján tehát az van, hogy a NER-es urak nem jutottak hitelforrásokhoz rendesen, és ennek okát a konzervatívan hitelező Gránit Bankban találták meg, hiszen óriási forrásokon ül a Hegedüs Éva. Ezért mivel nem kap onnan hitelt a NER, ezért pénzügyi befektetőként beszállt a Tiborcz és meghagyta a vezetést és az üzletpolitikát. Teljesen logikus! Ja, nem.

 • jami
  @lekvaros_kenyer
  Egy kertvárosi rész belvároshoz közeli szélén lakunk. Reggel 7kor már araszol előttünk a sor, a legtöbb kocsiban 1, max. 2 ember és nem kis szaladgálós/szerelős kocsik. Mióta kiszámolót olvasok, eszembe szokott jutni, hogy azok az emberek az életükből hány évet ajándékoznak oda az autógyáraknak ezért az élményért: szuper kocsiban araszolhassanak reggelente dolgozni…
  Nem túl jó a tömköz, én sem szeretem. De ennyire nem rossz, hogy ez megérje. És akkor csak arról beszélünk, ők mit fizetnek ezért, arról nem, hogy mi mind is: az egészségünkkel (levegő) és hogy használhatatlanok az utak pl. mentő, tűzoltó sem bír rendesen haladni…
 • Joy
  Kicsit szintén off, de a héten történt, és pénzügyi vonatkozású.
  December 31-én adtam el állampapírt pár százezerért, aminek ellenértéke még ma, jan. 4-én reggel sincs a bankszámlámon. Máskor napon belül megérkezik. Történt valami változás a rendszerben, amiről nem tudok?
 • jami

  A a környékbeli dögkutas bevásárolja magát a kedvenc hentesboltomba, nem fogok odajárni többé. Valahogy oda a bizalom 😉
  Na, itt is ez a baj.
 • Gábor84
  értem én, mondtam hogy a szektás hittel nem lehet mit kezdeni, én azzal nem vitatkozom, nem is lehet. Csak itt levezették bankszakmai alapon a sztorit, csak érdekes lehet, hogy sikerült 😀
 • Lord Simpleton
  tényleg úgy tűnik, hogy válaszaiddal próbálod érvényteleníteni azokat a felvetéseket, amik arról szólnak, hogy egy törvényeket és jogot nem tisztelő ember kezébe került a Gránit bank, és amúgy lassan fél Magyarország. Tiborcz István, mint ahogy Mészáros Lőrinc is természetesen egyenlő szeretett miniszterelnökünkkel. Tudom, hogy pontosan érted a helyzetet, de azért a tisztesség kedvéért: sokan teljesen elégedettek voltunk a Gránit bankkal, ám elvi okokból most megszüntetjük a számláinkat, mert többségi tulajdont szerzett OV. Ez egyfajta protest cselekedet.
 • lekváros_kenyér

  Araszolni is fognak, amíg nincs motiváció a tömegközlekedésre váltásra. Gondolok itt egy vastagabb dugódíjra a belvárosba vagy több övezetre bontva. Legalább a bérletára vagy annál kicsit több per hó. Nem a belengetett évi 5000 ft-os dugódíjnak csúfolt adó. Persze ehhez politikai akarat is kellene.
 • jami
  De mi ebben a szektás? A tulajdonosnak nem a hajszínével, vallásával van gubanc, hanem a gazdaságilag értékelhető eddigi “munkájával”.
 • Névtelen

  Minden tiszteletem a tiéd ezért az önként vállalt bozótharcért, de ha a szakmai zsargon pontatlan definiálásából keletkezett vakfoltokkal oltod ki egy állítás élét, az egészen szórakoztató. Ha azonban egyszerűen szektásnak titulálod azt az állítást, amivel nem értesz egyet, az kevésbé. Jóindulattal mondom: kicsit elfáradtál.
 • Gábor84
  sokadjára mondom, nyugodtan mehet a szektás vonal, én nem fogok neked ellenkezni Tiborcz István adakozik ezért mennyire jóember cikkekkel 🙂 Nem szereted, elviszed, tiszta sor, hidegen hagy. A cuki csak az amikor “szakmai” érvek alapján indul a magyarázat, az érdekel hogy sikerül 🙂

  sok bankot csődbe vitt vagy mi? A helyzet az hogy bármit csinál a Tiborcz, vagy annak az ellenkezőjét, az lesz a baj. Mi más ez, mint szektás gyűlölet és logika? De sokadjára mondom, nincs ezzel baj. Sőt nekem pl a harcos orbánfóbia a magánéletben kifejezetten hasznos, másodpercek alatt lehet szűrni kit (és véleményét) nem kell komolyan venni.

 • Gábor84
  “válaszaiddal próbálod érvényteleníteni azokat a felvetéseket, amik arról szólnak, hogy egy törvényeket és jogot nem tisztelő ember kezébe került” egyébként millió bocsánat, hogy nem követem az Egyetlen Igaz Utat amit kijelölt a szekta, tényleg senkit nem szeretnék megbántani hogy ilyen unortodox dolgokkal zavarom a hitet, mint az elemi logika, pénzügyi-jogi alapok stb. Remélem Recsknél könnyebb módon úszom meg bűnömet!
 • Lord Simpleton
  az érdemi részre reagálva: nem igazán látom itt a kommentek között a mély “bankszakmai” érveket sem pro, sem kontra. Ugyanakkor véleményem szerint érvelési hibákkal, rosszabb esetben szándékosan csúsztatva véded a mundér becsületét. Eredetileg gary hozzászólására válaszoltál, aki azt mondta, hogy ezek után féltené ott tartani a pénzét. Példával is alátámasztotta a kockázatos hitelekre vonatkozó állítását, Rogán Barbara 75 millió forint önerőre 1.5 milliárd forint hitelt kapott a szintén a kormány befolyása alatt álló Budapest Banktól. Amire te egy igen komoly érvelési hibával úgy reagáltál, hogy a múltban a Gránit Banknál dőlt be a legkevesebb hitel. Folytathatnám is a sort, nyugodtan hívj szektásnak, az értelmi képességeimmel pedig tisztában vagyok. Pénzügyben, jogban annyira vagyok csak járatos, hogy “Tiborcz Istvánt” és a “bankszakmai kérdéseket” ne említsem együtt.
 • Gábor84
  @névtelen ha eddig nem is, a kommented után mindenképp elfáradtam, nem volt egyszerű megfejteni!
  “de ha a szakmai zsargon pontatlan definiálásából keletkezett vakfoltokkal oltod ki egy állítás élét” az valóban az, remélem sikerült nem beleesnem ebbe a hibába. A problémát nem abban látom hogy ha mondjuk kiadásnak írják a költséget egy egyértelmű gondolatmenetben, hanem ha össze-vissza megy a dobálózás szavakkal-fogalmakkal, de legalább nagy arccal, szakmai érveknek és magaslatoknak tálalva. Ha csak vakfoltokon múlik az az él, igen csak könnyű befoltozni, nem? Az meg igazából csak vicces, amikor emberek a vakhitüket és érzéseiket próbálják meg szakmailag megalapozott döntésnek és egyetlen igaz útnak definiálni.
 • jami

  A wiskist sem csak banktulajnak lenne vállalhatatlan. Mi ez a logika, hogy ha bankot nem tett tönkre, akkor adjunk neki esélyet és csak a vakhit miatt mondjuk, h rossznyavalyát?
  Ész nélkül lopott (loptak a nevében, mindegy), teljesen vállalhatatlan munkát hátrahagyva, amihez eleve úgy jutott, hogy korrumpálta, akit csak lehetett (akit nem lehetett, megzsarolva).
  Annyira szabálytalanok voltak a dolgai, hogy inkább (adóforintokból) fizettünk, mert nem ment át az elszámolás.

  És most, meglepi, nem gondoljuk, hogy más lesz és ezt hitből? Tudod, ami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy is mozog, int egy kacsa és a hangja is egy kacsáé, arra nem azért mondjuk, hogy kacsa, mert megmondta nekünk a párt…

 • Gary

  Partnerkockázatnak hívják.
  Szerinted ha nem eléggé hitelképes de cserébe bizonyos körökön belül mozgó embereknek szükségük van hitelre, kitől van nagyobb esélyük kapni? A haver haverjától v a külföldi hátterű nagybanktól? Hol társul az összeköttetések kisebb figyelembe vétele szigorúbb belső kontrollal? Illetve melyiknek lenne nagyobb esélye túlélni egy halom magyarországi hitel bebukását? Amelyiknek sokkal gazdagabb országokban van a legtöbb érdekeltsége v aminek csak itt?

  A Gránit fényezésekor egyrészt az eddigi hitelezési gyakorlatról beszéltél, nem arról, ami ezután jöhet (pedig ez utóbbitól kell jobban félni). Másrészt kérdéses, hogy egy esetleges politikai földrengés esetén melyik bank ügyfeleinek száll el az összeköttetései értékével együtt a fizetőképessége. (Apálykor látszik kin nincs fürdőgatya, ugye.)

  Hogy lehet valaki 12 év NER után nem orbánfóbiás?

 • Moltiszanti

  Bankot még nem vitt csődbe de amúgy konkrétan egy bűnöző!
  Hogy erről papírja is legyen azt majd csak egy kormányváltás hozhatja el.
  Addig is fizetjük az zemberek pénzéből a gazdagodásat, a vállalkozásait, a hiteleit…
  Elvileg illene nézni azt is, hogy egy bank ahová teszed a pénzed az kie, ugyanis ez bizalmi kérdés is! Ha valaki nem nézi akkor megszivhatja!
  Egészen abszurd amikor a tolvaj bankot “nyit”!
  Ha valakinek nem, akkor az majd biztos nála tartja a pénzét!

 • Szaky
  Egy kis magyar valóság a MÁV-ról, ha esetleg még mindig nem volt kimerítő a hozzászólás:)))

  A BAVS mindent is megold – majd egyszer, talán…

  regionalbahn.hu/2021/12/news-2021-12-31.html

 • Gábor84
  a logikát jogállamnak hívják. A csúnya rossz bácsikat jogállamban az igazságszolgáltatás elítéli. Ha éppen nem sikerül, mert a csúnya rossz bácsik ügyesen papíroznak, akkor persze mindenki szabadon hite szerint tarthatja csúnya rossz bácsinak az illetőt, de jogállami keretek között ez egyéni hit (csoportban hívhatjuk szekta) kérdése marad. Sokadjára mondom ezt el, hogy nekem nincs ezzel bajom, mindenki olyan céggel köt üzletet, amivel csak, akármilyen alapon. A vicces itt az, hogy itt bankszakmai fejtegetések indultak a mozgalom alátámasztására a kockázatos rendszerbarát hitelekről meg hasonlókról egy minden piaci szereplő és könyvek alapján végletesen konzervatív üzletpolitikájú banknál stb. Akárhányszor leírjátok hogy Tiborcz rosszember meg bűnöző meg a nemzet veje meg vadakat terelő juhász, ugyanezt tudom csak elmondani.
 • Gábor84
  “Hogy lehet valaki 12 év NER után nem orbánfóbiás?” józan észnek hívják
 • tumpara
  Gábor84: gyönyörű az okfejtésed. Eddig a Gránit Bank tök jól, vagyis konzervatívan hitelezett. Most új tulajként ott egy ember, aki eddig az összes cégében gyatra munkát végzett és végül a végén szépen kimentette a vagyonát. Ezek következtében pedig adóforintjaink vesztek oda. De most, mert a Gránit Bank eddig jól hitelezett, beáll a sorba és tökéletes munkát fog végezni. Véletlenül sem a NER-féle hitelezést fogja megvalósítani, hiszen eddig a NER csak azért szerzett meg bankokat, hogy ezt csinálhassa; neeem, ő bizonyítottan jófiú, nézd csak meg a múltját, bízhatunk benne. Ja, nem.
 • Krokodil888
  : a dögkutas metaforád nagyot üt, szuper 🙂
  : segítek, a legnagyobb banki bukta a postabank volt, valami 150mrd – akkori HUF (1997 körül). Na, az tényleg nagy volt, és roppant dühítő. Princz meg kapott valami 4 mios büntit, röhej. Mindezt a szocik alatt. Meg is buktak utána. Egyébként egy nagyon magas labdát dobtam fel s te nem csaptad le… ej-ej, nem figyeltél a nevelőtisztre a politika szemináriumon? Vagy szar a tananyagotok? 🙂
  Betétesek soha nem fognak bukni magyar bankban. Ott az OBA, vagy lesz vmi kormányrendelet ha szorulna a kapca. De a pénzünk a bizalomra épül. Hitelpénz-rendszer. És nekem – másokkal egyetelmben – a vejkó nem szimpi. Ezért nem viszem a bankjába a pénzem. Ennyi.
 • Gábor84
  ez már kezd nagyon andersenbe átmenni 😀

  @névtelen látjátok, pont erről beszéltem. Nem fogalmak nem elég pontos használatáról van szó amikor szektáskodásról beszélek, de még csak nem is arról, hogy valakinek nem tetszik valaki, hanem ez a minden logikát, elemi tényt nélkülöző zagyvaság.A csávó patyolat bizniszt visz az elios óta, a szektás mesében ez lesz a sorozatsikkasztó (tény), tele a NER nagybankokkal, de pont a gránit hatalmas tőkéje hiányzott eddig a hitelhez jutásukhoz (logika), eddig is NERes érdekkörbe tartozó tulajok voltak stb stb felesleges is magyarázni. Azt mondjátok meg nekem, miért olyan nehéz felvállalni, hogy nem szimpatikus nekem az ember politikai alapon, a meggazdagodása miatt, úgy gondolom első milliárdjait törvénytelen úton szerezte, ezért nem akarok ott bankolni, ahol ő nagytulajdonos. Ennyi, ez egy tiszta sor, ehelyett jönnek ezek a vad mesék.

 • Krokodil888
  : ‘a NER-es urak nem jutottak hitelforrásokhoz rendesen,’ : ezt viccnek szántad 🙂 soha nem írtam ilyet. szépen leírta hogy megy ez nálatok, ha kell a zsozsó. S ott voltak még az NHP meg a többi gazdaságpörgető programok is (pl. 4iG többszáz mrd ft-ot tudott bevonni). Nem ismerem a bontást, de tippre a többsége orbánista céghez, vállalkozóhoz került. Nem kell nektek egy bank, ha több pénzt szeretnétek lopni.
  Hivatkozol a jogrendszerre. Papíron az van. Valójában meg furcsán félrehord. Nem a leírt jogok miatt, hanem mert ti úgy müködtetitek, hogy nektek kedvezzen. Néha feldobtok egy-két balekot a soraitokból, hogy mutassátok, mennyire működik a jogállam. De a nagy játszmát ez nem érinti.
  ‘“Hogy lehet valaki 12 év NER után nem orbánfóbiás?” józan észnek hívják’ : lehet még egy hithű orbánista, vagy egy számító polgár akinek nincs morális tartása
 • Gábor84
  “soha nem írtam ilyet.” folyamatosan e mellett kardoskodtok, olvasd vissza 🙂

  “hogy megy ez nálatok” nálunk? legutóbb körbenéztem, eléggé egyedül voltam. Tudsz valamiről? “Nem kell nektek egy bank” Legyen inkább nekik. Tehát nem kell nekik, ezért vettek egyet. Ezeket a logikai bravúrokat szerettem mindig!

  “De a nagy játszmát ez nem érinti.” Hát persze 🙂 (@jami remélem figyelsz, klasszikus jel ez is a szektáskodásra, amikor az elképzelt körön kívül világról alkotott képről egyszer (sokszor) beköszön a valóság, akkor újratervezés helyett összeesküvésszövés)

  “még egy hithű orbánista, vagy egy számító polgár akinek nincs morális tartása” úgy úgy, mindkettő egyben, küldheted a platós ifát! (@jami !! sokadik jel: a szektán kívüli egyének dehumanizálása)

 • Konkav
  Emberek, ennyire ne etessétek már a trollt, lehúz a szintjére, és lenyom a rutinjával.

  Csak tegyetek úgy, mint ha itt sem lenne. Vagy elunja magát, hogy a kutya sem szól hozzá és feladja, vagy nem, és akkor magunkban jókat mosolyoghatunk rajta. Win-win nekünk. Na, mit szóltok hozzá?

 • Moltiszanti
  “A csávó patyolat bizniszt visz az elios óta”

  Na itt dobtam a láncot le.-;)))

  Jogállam, szektassag, józan ész…

  Kubatov Gábor te vagy?

  atlatszo.hu/kozpenz/2018/01/04/huszonevesen-milliardosok-igy-all-a-sajat-laban-az-orban-rezsim-masodik-generacioja/

  coub.com/view/14kj6f

 • tumpara
  Gábor84: na ez az a válasz, aminél megbizonyosodtam a szándékaidról. Szembesítettelek az okfejtéseddel, erre a válasz – cáfolat híján – egy klasszikus kitérés. A többi kommentedben is bárhogy csűröd-csavarod, egy tolvaj mentegetése gáz. Pedig milyen jó lenne, ha mindkét oldalon el tudnánk ítélni a korrupciót. Amúgy – utoljára – segítek: ha egy csoport alá akarod beszuszakolni a Tieddel ellenkező véleménnyel rendelkezőket (szektások), az egy klasszikus propagandista manőver. És mi ezen átlátunk.
 • Anya
  1. Ne etesd a trollt!
  2. Tudományról, mérésekről, eredményekről, kutatásokról lehet vitatkozni, de vallási megyőződésről és paradigmákról nem, mert azoknak az a lényege, hogy a hívők nem kérdőjelezik meg a vallás/paradigma mibenlétét (=nem kell bizonyítani az igazát az azt elfogadók felé).
  3. Ritka jelenség a felismerés/belátás az emberek között.
 • Gábor84
  “Na itt dobtam a láncot le.-;)))” ilyen hatása van a valóságnak igen 🙂 (18as átlátszó cikk magyar bálint könyvéről cáfolná az állítást? 🙂 )

  “Szembesítettelek az okfejtéseddel” megérteni se sikerült 😀 a ténybeli tévedések és logikai bukfencek, amikre rámutattam, amiből állt a reakciód, sajnos továbbra is megválaszolatlanok. “egy tolvaj mentegetése gáz.” Azt már nem is várom hogy megértsd hogy miért nem történt ez, de megnyugtatlak hogy amikor a jóemberkedők rosszembernek nyilvánítanak, az engem büszkeséggel tölt el 🙂

  “ha egy csoport alá akarod beszuszakolni a Tieddel ellenkező véleménnyel rendelkezőket, az egy klasszikus propagandista manőver.” Világos! Csak amikor engem, mint ellenkező véleményem lévőt beszuszakolsz egy csoport (propagandisták) alá, akkor mi történik ezen logika alapján? :DD

  Értelmes emberek értették, amiket írtam.

 • Zabalint

  Vicces, ahogy szakmainak próbálod beállítani a véleményedet, aki meg nem ért egyet veled, az szektás. Közben meg egy rakás aktuálpolitikai lózungot elsütöttél.
  De a konkrét állításaidra: mivel a Széchenyi Bankkal egyszer már megtörtént, a Gránit Banknál is megtörténhet. Azt se feledd el, hogy nem feltétlenül marad örökké hatalmon a mostani kormány. Plusz az, hogy most elvileg nem változtatnak az üzletpolitikán, nem jelenti azt, hogy a jövőben nem változhat. A bankcsődhöz eleve nem kellenek évek, elég egy rossz döntés, és tömeges pénzfelvétel az ügyfelek részéről.
  A másik, hogy teljesen valid, és egyáltalán nem szektás állaspont, ha valakinek egy cég tulajdonosi köre nem szimpatikus, ezért nem veszi igénybe a szolgáltatásait. Akár bankról van szó, akár más cégről.
  Ez mindent visz, ezzel buksz le, hogy csak trollkodsz:
  “A csávó patyolat bizniszt visz az elios óta”
 • Szabolcs
  Az a baj skacok, hogy új ez módi ezen a fórumon, és nem jelzett be Nálatok időben a csengő.
  Itt a legjobb rész (eddig) általában nem a cikk volt (bocsi Kiszámoló), hanem a vita és az érvek ütköztetése volt a fórumon, mások tapasztalatainak, véleményének megismerése (és azt vagy beépítetted magadhoz, vagy nem), ezért próbáltok érdemben reagálni.
  De ez nem fog átmenni, szerintem tényleg ugorjunk.
  Sajnos majd lesz új név. Utálom ezt mondani, mert eddig azért írtam ide egyáltalán, mert nem kellett regisztrálni, de mivel mostanság nem is nagyon kommentelek, inkább legyen regisztráció. És én nem írok ide többé, de ez senkit sem zavarna. 🙂
 • Krokodil888
  : ‘miért olyan nehéz felvállalni, hogy nem szimpatikus nekem az ember politikai alapon, a meggazdagodása miatt, úgy gondolom első milliárdjait törvénytelen úton szerezte, ezért nem akarok ott bankolni, ahol ő nagytulajdonos.’ : így van, pontosan ezt gondolom! 🙂

  Ezt írtam : ‘Nem kell nektek egy bank, ha több pénzt szeretnétek lopni.’ Tehát a pénzlopáshoz nincs szükségetek egy bankra, hiszen láttuk, hogy vannak más módszereitek is 🙂

  ‘amikor az elképzelt körön kívül világról alkotott képről egyszer (sokszor) beköszön a valóság, akkor újratervezés helyett összeesküvésszövés’ 🙂 igen, pl. a kisgyerekeket nemváltásra rádumáló LMBTQ aktivisták támadása 🙂 még mindig ezektől rettegtek? 🙂

  ‘küldheted a platós ifát!’ : nem nagyon látok már ilyeneket az úton, szerintem mostanra elkoptak. Majd megkérdezem Soros Gyuri bácsit, hogy most milyen teherautókatt használunk 🙂

 • Gábor84
  “így van, pontosan ezt gondolom!” tök jó!
  “nincs szükségetek egy bankra, hiszen láttuk, hogy vannak más módszereitek” tehát szükség nincs, de azért mégis teszik. még mindig logikus 🙂

  “igen, pl. a kisgyerekeket nemváltásra rádumáló LMBTQ aktivisták támadása” ez most értenem kéne, hogy jön ide?

 • Gábor84
  “Vicces, ahogy szakmainak próbálod beállítani a véleményedet,” többnyire kérdeztem konkrét témában
  “a Széchenyi Bankkal egyszer már megtörtént, a Gránit Banknál is megtörténhet. ” ja. ha egy bank egyszer tönkrement, akkor a jövőben is mehetnek tönkre bankok.
  ” Azt se feledd el, hogy nem feltétlenül marad örökké hatalmon a mostani kormány. ” mondtam én valahol, hogy igen? hogy jön ez ide?
  “Plusz az, hogy most elvileg nem változtatnak az üzletpolitikán, nem jelenti azt, hogy a jövőben nem változhat” Igen, meg a meteor is becsaphat.
  “A másik, hogy teljesen valid, és egyáltalán nem szektás állaspont, ha valakinek egy cég tulajdonosi köre nem szimpatikus, ezért nem veszi igénybe a szolgáltatásait.” Pontosan ezt mondom az elejétől fogva, olvasod hogy mit írok vagy csak írsz?
  “ezzel buksz le, hogy csak trollkodsz” ? nem fizette ki az alvállalkozóit? csalja az adót? hát akkor?
 • Darkosia
  Én ilyenkor csak azt nem tudom sose, hogy a Gábor84 félék ezért pénzt kapnak, vagy önként vállalják a bohóc szerepet.

  No mindegy, Kiszámoló szerintem a politikaibb hírek kommentjei (mint pl kamatstop) meg kéne nyitni, mint egyfajta dühöngő. Aztán aki akarja ott kiélheti magát, meg aki olyan cikkhez ír, úgyis tudja, mire számítson. A többi cikknél meg ki lehet purgálni ezeket. Nem vagyok a cenzúra híve, ezért is hagynám, hogy időnkénti ‘dühöngővel’ aki akarja, levezetheti ilyen irányú vágyait és az legalább lefoglalja a trollokat. Vagy lehet csak ideszoktatná a blogra őket és megjelennének a többi cikknél is méginkább. Szóval nem tudom, max. lemondok a kommentek olvasgatásáról cakkumpakk.

 • törzsmókus
  Vitézy az a szakember, akit politikai oldaltól függetlenül elismernek (Karácsony meghívta BKK vezérnek, nem tudta hogy készül neki a BFK…) Szerintem ezek a tervek maradnak egy esetleges kormányváltás után is.
 • törzsmókus
  @laslow
  A százezer forintig ingyenes utalás csak a nagyon régi MagNet ügyfeleknek van. Szerintem is killer feature pedig.
 • törzsmókus
  Lehetne két külön komment szekció; az egyikben csak a politikai vonatkozású hírek kitárgyalása menne nulla közeli cenzúrával; a másikból meg ki kéne gyakni minden ilyet, mint ami itt a Gránit témában folyik

  Off: a humancaptcha folyton a Kelet-et kérdezi, az oroszok már a spájzban vannak?

 • nyugat
  @Kiszámoló

  En tenyleg nem ertem, hogy az ilyen szektas kommenteket, mint @Gábor84 miert engeded at a szuron? Miert? Minden komment csak a te szemelyes engedelyed utan jelenhet meg az oldalon. Ott a kezedben a dontes minden egyes kommenttrl kapcsolatban, es te ugy dontesz folyton-folyvast, ujra es ujra, hogy ezek a szemelyeskedo rofogesek hasznosak a blogodnak.

  Miert? En undorodom az ilyen kormanypropagandatol, elmegy miattuk a kedvem a blogod olvasasatol. Konkretan szar lesz az ilyenek miatt az erzes, amit a blogodhoz tarsitok. Valami demokratikus, kiegyensulyozott szerepben akarsz sajat magad elott tetszelegni, ezert engeded at az osszes demagog propagandat igy a valasztasok elott?

  Ha nem engedem át, akkor meg az a baja egy csomó embernek. Nehogy azt hidd, annyira könnyű eldönteni. Amíg nem személyeskedik, nem agitál, nem trollkodik és nem csak egy ostoba, üres hozzászólás, addig mehet. Csak azért nem zárhatom ki, mert mást mond. Majd a többi hozzászóló leoltja.

 • Gábor84
  Bocsánat, azt hittem ez egy pénzügyi blog, nem tudtam hogy egy ilyen zárt balos hergelő. Ígérem többet nem próbálkozom szakmai érvekkel és alapvető logikával, senkit nem akarok megzavarni a hitében. Főleg így választások előtt!
 • Krokodil888
  : ‘”nincs szükségetek egy bankra, hiszen láttuk, hogy vannak más módszereitek” tehát szükség nincs, de azért mégis teszik. még mindig logikus ‘
  A HVG szerint idézem ‘Arra nem lesz jó ez a bevásárlás, hogy Tiborcz nyakló nélkül juthasson hitelhez, a törvény ugyanis eleve korlátozza ugyanazon érdekcsoportok pénzelését, a tulajdonosokét pedig még szűkebbre szabja. Márpedig a HVG információi szerint Tiborcz már sima ügyfélként is megközelítette a határt.’ hvg.hu/360/20220106_Granitba_foglalva (vigyázat, fizetős tartalom)
  Tehát úgy néz ki, nem a plusz zsozsó miatt vette meg. Lehet, hogy szeretett volna egy bankot a gyűjteményébe 🙂
 • Gábor84
  igen, erre (is) próbáltam utalni az elejétől fogva
  “Lehet, hogy szeretett volna egy bankot a gyűjteményébe ” Vicc nélkül esélyes ez. Amit mondtam, hogy a lámpás biznisz után patyolat üzletet visz, azt is komolyan gondoltam, megcsinált okosba egy milliárdos vagyont, azóta azt kezelgeti szállodában, ingatlanban, tőkebefektetésekben, pénzből pénzt csinálni meg már nagy művészet, ahhoz már nem kell ügyeskedni, a család is rászólt gondolom. A Gránit meg egyszerűen egy jó sztori, pénzügyileg jó befektetés, viszont a növekedéshez meg tőkére volt szüksége.