Felkészülni a következő válságra

A gazdaság természeténél fogva ciklikus, egyszer fenn, máskor lent. Fogyasztunk ész nélkül hitelből, hajszoljuk a növekedést, ezzel sikerül egy jó nagy lufit fújnunk a gazdaságba, ami egyszer aztán kidurran, vagy jobbik esetben néhány év alatt leereszt.

Kiderül, hogy még sincs annyi pénze az embereknek, hogy mindenki új autót vegyen, egy vagyonért nyaraljon vagy félévente drága mobiltelefont vásároljon.

Ekkor jön a kijózanodás fázisa, ami azzal jár, hogy a fogyasztás hirtelen visszaesik a normális szintre. Azonban ilyenkor hirtelen rengeteg munkaerő feleslegessé válik, hiszen ha nem kell annyi új autó, nem mennek annyian nyaralni és nem cserélik az emberek félévente a telefonjukat, akkor nincs szükség annyi munkáskézre sem.

Ilyenkor jön a recesszió, rosszabb esetben a válság, ugrik meg a munkanélküliség a 10-14%-os szintre és sokan veszteségként élik meg, ha a drágán vett ingatlanjuk, részvényük vagy bármilyen egyéb értéktárgyuk piaci ára nagyot esik.

Rengetegen kérdezik rettegve, hogyan tudnának felkészülni erre a válságra. Mert az nem kérdés, hogy lesz-e, a kérdés csak annyi, hogy mikor.

A mikorra nem tudunk válaszolni, bár a recesszió Európában már nem annyira jövő idő, mint inkább jelen. A legnagyobb gazdaságok már stagnálnak, vagy alig növekednek. A fejlődő piacok teljesítményei is inkább már csak árnyékuk a szokásos állapotukhoz képest. Azt, hogy mi lesz a szikra, ami berobbantja a válságot, azt sem tudjuk.

2007-2008-ban két olyan termékcsalád bedőlése robbantotta ki a válságot, amit éppen a biztonságuk miatt vettek a befektetők. Az egyik a jelzáloggal fedezett értékpapírok, a másik a csőd elleni biztosítások voltak. A válság nem ezek miatt tört ki, hanem a túlzott eladósodás miatt, de ebben a két termékben rendült meg a befektetők bizalma, ez okozta a bankok és biztosítók csődjét, majd a világválságot.

Valószínűleg most is egy nem várt helyről fog lecsapni a villám, ami elindítja a következő válságot.

Azonban visszatérve a fő témánkra, nem kell félned a válságtól. A válság jó dolog, egyfajta tisztító tűz, ami a szemetet, hordalékot és szennyet kitakarítja a gazdaságból, ami lerakódik oda a túlzott fogyasztás éveiben. Egy baj van vele, hogy nem jön sűrűbben. (Jönne az, csak a visszaeséstől rettegő politikusok és jegybankárok minden erejükkel bedrogozzák a gazdaságot, nehogy korrigálni tudjanak az árak és az árfolyamok, vagy kiderüljön, hogy az átlagembernek nem kellene új autót vennie vagy ötévente lecserélnie a bútorokat.)

Minden válság véget ér egyszer, általában az első fél-másfél év az igazán nehéz. Azt kell átvészelned, ami viszont nem egy nagy kaland, ha egyébként is tudatosan kezeled a pénzügyeidet.

Ha te felkészülsz a válságra a bőség éveiben, még örülni is fogsz a válságnak. Ha bölcs vagy, már az elmúlt válság kitörése óta a következő válságra készülsz és úgy alakítod a pénzügyi életedet.

Az első, amit meg kell tenned, hogy legalább hathavi, de inkább egy évre elegendő vésztartalékod legyen félretéve, ha véletlenül elveszítenéd a munkádat vagy a munkaképességedet. Így nem leszel sem pánikban, sem kényszerpályán, ha te is munkanélkülivé válnál. Van időd kivárni és válogatni az állások között.

A második, hogy ne feszítsd túl a költségvetésedet csak azért, mert most jól mennek a dolgaid. Ilyenkor mindenkinek jól mennek a dolgai. Minél közelebb az összeomlás, annál több embernek mennek egyre jobban a dolgai.

Egyre többet kell megint erről beszélni az ügyfelekkel. A saját lakásunkon még hitel van, de mivel alacsonyak a kamatok, veszünk egy másik lakást is jó sok hitellel, mert majd a bérlő kifizeti a havi törlesztőket.

Ilyenkor kell rákérdeznem, hogy mi lesz veled, ha újra 14% lesz a munkanélküliség, mint nem is olyan régen volt. Egy a héthez lesz az esélye, hogy a bérlő elveszíti a munkáját és nem tud fizetni. Kiköltözni nem fog, mert pénz nélkül nincs hová, de fizetni sem fog legalább fél évig.

S a te munkádat is egy a héthez eséllyel fogod elveszíteni. Mi lesz, ha se a bérlőnek, se neked nem lesz munkád? Vagy lebetegedsz komolyabban és az eddigi mondjuk 600 ezer forint fizetés helyett ennek a negyedét kapod csak hónapokon át, mert annyi a táppénz maximuma?

De sok ember annyira feléli a bevételeit, hogy ha csak a bónuszok vagy egyéb plusz juttatások szűnnek meg, ő már akkor is gondban lesz.

Ezért még most mondd le a felesleges költéseidet, hagyj mozgásteret a költségvetésedben, ha csökkenne vagy megszűnne a bevételed. Gondold végig, miken tudnál spórolni. Túl sok fodrászat, kozmetika, személyi edző, nyaralás és sok egyéb kiadás, ami egyáltalán nem nélkülözhetetlen. Ha nincs tartalékod, de van egy drága új autód, inkább add el most, amíg még van rá vevő és vegyél egy olcsóbbat, a különbségből pedig legyen vésztartalék. Ha most jöttél rá, hogy túl nagy házat vettél vagy túl drága lakást, most még el tudod adni és egy olcsóbba/kisebbe tudsz költözni. Hamarosan eljön az idő, amikor mindenki kijózanodik és senki nem akar majd túl drága autót vagy ingatlant venni, mert a válság fogja rákényszeríteni az embereket, hogy józanabbul kezeljék a pénzügyeiket.

Szabadulj meg most a hiteleidtől, amikor még képes vagy rá. Inkább húzd összébb magad és most fizesd vissza az összes hitelt, amire csak képes vagy.

Ha szükséges, kezdd el írni a kiadásaidat, hogy lásd milyen tételeken tudnád a legtöbbet spórolni.

Ha most is elteszed a bevételeid harmadát megtakarításba, egy esetleges fizetéscsökkenés esetén csak a havi megtakarításod olvad el és nem a megélhetésed. Ezért próbáld meg elérni ezt a szintet még most.

A harmadik, hogy képezd tovább magad. Akármekkora is a válság, a jól képzett és sokoldalú munkavállalókra mindig lesz kereslet. Még most fejleszd az angolodat, írattasd be magad a cégeddel mindenféle tanfolyamra és továbbképzésre, szerezzél mindenféle oklevelet és certifikátot, hogy jól nézzen ki az önéletrajzod. Ha nem csak egy vagy a tizenkettő-egy tucat munkavállalóból, neked mindig lesz állásod.

A negyedik, hogy frissítsd fel az önéletrajzod valamint még most vedd fel a kapcsolatot azokkal, akik esetleg tudnak majd segíteni elhelyezkedni. Ne akkor keresd csak a volt osztálytársaidat vagy munkatársaidat, amikor segítség kellene az elhelyezkedésben. Írj rájuk most vagy hívd fel őket. Jó lesz elérni őket, ha majd szükséged lesz rájuk.

Az ötödik, hogy nézd át a portfóliódat. Amikor évente 10-20%-kal nőnek a részvények árai, mindenki nagyon kockázattűrőnek gondolja magát, pedig nem az, egyszerűen csak mohók és kapzsik az emberek. Gondold végig, hogy milyen érzés lenne, ha a részvényeid elveszítenék az értéküknek a 40-50%-át és mindenki arról beszélne, hogy további esés várható? Kibírnád pánikolás nélkül? Ha nem, akkor inkább még most add el a részvényeidet.

Azonban ha jól mérted fel a kockázattűrő képességedet és a portfóliód is rendesen van összeállítva (például nem rakunk részvénybe olyan pénzt, amiből három év múlva lakást akarunk venni), akkor ne kezdj el kombinálni. Igen, le fognak esni a részvényárak is, de a kötvényárak is és az ingatlanárak is. Igen, lehet, hogy újra kell öt év, hogy visszakerüljenek oda, ahol voltak a zuhanás előtt. S akkor mi van?

A ki-be ugráláson, a kombináláson, a most eladom és inkább aranyat veszek, majd visszaváltom készpénzbe, most majd visszaszállok a részvénypiacba és egyéb okoskodásokon szinte biztos, hogy többet buksz, mint ha nem csinálsz semmit.

Legyen jól diverzifikált és a te kockázattűrő képességednek megfelelő a portfólió, de ha ez megvan, akkor vegyél egy nagy levegőt és bírd ki, hogy nem próbálsz meg okosabb lenni, mint a piac. Esetleg még a következő válság előtt nézd meg az elmúlt ötven év válságait és recesszióit, mekkorát estek a piacok, hány hónap vagy év után álltak helyre és akkor nagyjából tudni fogod, hogy most mire számíthatsz.

Összefoglalva légy készen a következő válságra, de ne félj. A visszaesés csak azoknak fog igazán fájni, akik azt gondolták, hogy örökké tart a karácsony.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

87 hozzászólás

 • Dr. D
  Azt feltételezve, hogy hat havi megtakarítást rohadt nehéz úgy összeszedni, hogy tényleg csak vészhelyzetre van (és másból veszel autót, fizeted a váratlan kiadásokat stb…), elég gáz ez a válság téma. Kikeveredsz egy válságból, oda a megtakarítás. Kicsit összeszeded magad, jön a következő. Soha nem lépsz egyről a kettőre. Mindenki ezt a hat havit mantrázza, ez pikk pakk elmegy. Talán 2-3 évre elég megtakarítás ad némi nyugalmat és biztonságot, hogy ha beüt a rossz, nem kell mindent a nulláról kezdeni.
 • Dr.Lee
  Itt sokan várják már a válságot és az ingatlanárak bedőlését. Bennem az nem tiszta, hogy aki befektetéssel vásárolt kiadásra lakást az egy válság alatt miért akarná eladni? Ha megemelik a kamatszinteket is, akkor sem biztos, hogy tömeges eladásokba kezdenének az előző válság óta befektetők. A 2008-as és azt követő időben egy hitelszorítás miatt került tömegével ingatlan a piacra. Most ilyen helyzet nincs, mégis mivel lenne nagy esés akkor?
 • Kenrich
  , hol vagy? Héé! Mi lesz így az ingatlanjaiddal? Eladod nekem 50%-on? 😀
 • savingsrate

  Felőlem hívhatják akárhogyan, ha megmarad a ca. 50% kötvény, 50% részvény portfólió az ÖNYPmben akkor nem izgat mit csinál az állam. Ha kitalálja, hogy csak állampapír lehet benne, meg lekötött betét egyedül akkor lennék morci. Ugyanakkor juttatásként fizeti a cég, magamtól extra nem tolok bele, úgyhogy amúgy sem nagyon tudnék vele mit kezdeni.

  Aki magának fizetgeti, annak létezik másik olcsóbb, hatékonyabb és jobb forma a befektetésre, erről írt már a kiszámoló is. Én személyesen az szja visszatérítést is elvenném, mert ennek a vérét szívják a pénztárak. Legyen csak szépen tiszta verseny a hozamok és díjak terén. Le is hidalnék ha egy bef. szolgáltató ilyen súlyos %-okat vonna le befizetésre. Vicc az egész.

 • Kenrich
  Kecsón már szeptemberben is csak 2 lakástervezése volt az ismerősömnek. Augusztusban 18 db. Mindenki hiperinflációt vár, de szerintem sem lesz, mert az túl jó lenne az adósoknak. A 2008-as kinnlevőséget már rég megdöntöttük. Új lakások, új autók mindenütt.. Sok-sok hitelre.. Ti komolyan azt gondoljátok, hogy jön egy hiperinfláció, és az összes adós gombokért majd visszafizetheti a zsíros eszközeit? Meglepődnék.
 • savingsrate

  Ha nem álltok készen rá, akkor nincs mit tenni. De azért a válságot várni a befektetéssel luxus. Van aki 2012 óta vár. A tőzsde jellemzője, hogy általában csúcs közelében van, hiszen az emberi innováció folyamatos, az igények nőnek, ezért felfelé mennek az árfolyamok.
  Lehet válság igen, de lehet olyan mértékű innovációból eredő boom is, amit még sose láttunk, és még azt se sejtjük honnan fog érkezni.

  Én rég óta annak a híve vagyok, hogy ésszerű portfóliót kell létrehozni, ami mellett az ember nyugodtan alszik, aztán onnantól kezdve minden forintnak megvan a helye, gondolkodás nélkül. Árfolyamokat meg se nézem, talán max 8-án amikor vásárolok. Vajon amikor elérem a “számom”, és elkezdem felélni akkor mit fogok gondolni? ki tudja. Egyenlőre örülök hogy vásárolgathatok.

 • P. G.
  Lélekben készülök egy következő válságra. Hasonlóan állok, mint 10 éve, nincs saját ingatlan vagy autó (utóbbi persze jó, mert folyamatos kiadás sincs vele.) Annyiban előrébb vagyok, hogy van közel 10 millió HUF-nak megfelelő megtakarításom (30-as éveim végét taposom, egyedülállóként).

  Még lejjebb szorítom a kiadásokat, pár évig nem tervezek nyaralni menni, idén már nem voltam. Mindig képeztem magamat, az utóbbi 10 évben is. Majd egyszer megtérül, majd egyszer jó lesz.

  Ismerős a helyzet tíz évvel ezelőttről, csak már unom. Az utóbbi pár év turbulens magyar viszonyaiból se tudtam profitálni. Nem fogja nekem elhinni senki, de pár éve, és tavaly nyáron is hosszú távra akartam venni 2, ill 1 részvényt azok közül, amiket most 4KOCA néven emlegetnek. Nem vettem. A kormányzati intézkedéseknek nem vagyok haszonélvezője. Rövid ideig külföldön éltem, ott meg a templom egerének számítottam.

 • Karl
  Fémipari cégeknél már látszik a válság.
  Esnek szépen a megrendelések.
  Hivatalosan pedig még senki nem mond semmit.
  Nincs itt semmi látnivaló. Kérem oszoljanak!
 • L70
  Válságban lehet jó áron lakást korszerűsíteni, nyaralni ės autót vásárolni.

  Előző válságból tapasztalat, hogy az ismerősök és barátok se tudnak álláskeresésben segíteni, mert szinte csak hulladék jellegű álláskínálat van. Évekig is eltarthat mire szembejön egy normális.

  Tehát az a félévi tartalék lehet inkább 2 év.

  Meg ugye kp a király, és a likvid eszközök.

 • Dénes
  @Kiszamolo: ” egy ekkora felfordulás kinek lenne jó? Senkinek. De jól pörgő YouTube videókat ilyen témából kell csinálni. A világvége videók mennek nagyot.”

  A felvetés nem az, hogy van választás, hogy kinek lenne jó, hanem hogy recseg-ropog a pénzügyi rendszer, és nem tudják fenntartani. Szóval nem választás kérdése, hanem ránk omlik.

 • Gábor
  Nem csak kecskemét, a győri négy karikában is az elmúlt 1,5 évben folyamatosan (jelentősen) csökkennek a gyártósorok tervezett darabszámai. Mellette a bérmunkások is szép lassan fogynak.
 • Kiszamolo
  Dénes, de, van választás. Mást ne mondjak, jegybanki pénzteremtéssel fű alatt lenullázzák az államadósságokat, ha nincs más megoldás. Csak persze erről nem lehet felkapott videókat gyártani.
 • Matteo

  Miért, aki az elmúlt X évben bármikor ingatlant, részvényt stb-t vett, az nem kaszált óriásit? Felmentek az eszközök a duplájára/triplájára, és vígan visszafizette a hitelét. Itt is az nyert, aki hitelt vett fel annyit, amennyit nem sajnált.

 • Dorota
  Melós István – érdemes a saját megtakaritásra figyelni, mert sajnos a törvények változhatnak. Hollandiában például januártól csökkentik az elbocsátással járó kifizetés összegét, igy már nem lesz nehéz 20 év munkaviszony után megröptetni a népeket.

  Mi Annához hasonlóan készülünk. A lakásunk tehermentes, a felújitás során nagy hangsúlyt kapott a szigetelés. Az élelmiszer tartalék már a fagyasztóban, a tartós élelmiszereket most szerzem be.
  Készpénz tartalékunk a mostani életvitellel 8 hónapra van, ezen felül anyunál is képeztünk készpénz illetve élelmiszer tartalékot. Mindketten dolgozunk, a fizetésünkből félre tudunk tenni. A gyerekek már kirepültek, dolgoznak.
  Mindez nem garancia semmire, de hálás vagyok a sorsomnak, hogy legalább ennyit sikerült elérni.

 • 2019
  püff, de aktuális :
  index.hu/gazdasag/2019/10/01/nemetorszag_autoipar_recesszio_kereskedelem_exportfuggoseg_angela_merkel_kifulladt_europa_motorja/
 • Csongor
  Jómagam igyekeztem szépen megtakarítani, és diverzifikálni. Még pár éve jó áron vettem ingatlanokat, kettő kiadva, egyben élünk. Ezen kívül van állampapírban, van arany (arra az esetre, ha jönnek a “zűrlények”, vagy valami egyéb kataklizma), és több valutanemben el van osztva a készpénzállományom, mint USD, EUR, GBP, CHF :D. Ha pedig beüt a káosz, akkor kis várakozás és megfigyelés után elkezdek vásárolgatni újabb ingatlanokat, részvényt, stb.. Tehát üdvözlégy válság 🙂
 • Garbo
  A válság olyan, mint az influenzajárvány. Jön tutira, már fekszik a fél ország, amikor abbahagyják a tagadását, majd elkezdenek “influenzaszerű megbetegedésekről” beszélni, ez a recesszió. Aztán hirtelen közlik: már járvány (válság) van.
  Szerintem a második fázis elején vagyunk. Oltassa be magát, aki még egészséges.
 • Rosen
  Addam “Ha viszont most beüt egy válság én védtelen vagyok, nem tudok ellene tenni semmit, hogy ne bukak 20-30-40 százalékot.”

  Tedd át pénzpiaci portfólióba és nem fogsz bukni

 • Rosen
  szocske: De ha csak 10 évig fizeted, akkor 1,8% átlag éves hozamot jelent az adóvisszatérítés, kockázatmentesen. Ez nem olyan rossz szerintem.
  Az EP/ÖSP-t megtérülési részleteit nem ismerem, én amiatt nem vágtam bele, mert nincs szükségem a számlás macerára. Amúgy is alacsony az egészségügyi kiadás, vitaminokat az USA-ból rendelek sokkal olcsóbban.
 • Sanyika
  Mindenki csak kérdezi mit kell tenni egy válságban, jajj mibe fektessek?
  Házi feladat: Elővenni az újságok, 2007 végi, 2008-as számait. Megnézni mi esett, mi maradt értékálló

  Pénzügyi reset meg… ugyan már. Ha megtörténne, anarchiába fordulna a világ, akkor meg a legkisebb gondod az lesz, hogy az x ipar vajon mekkorát esik. Szenzációhajhászat a köbön.

 • Viktor
  hogy nézne ki egy ilyen folyamat a gyakorlatban, ahol mindenki egyszerre próbálná elinflálni jegybanki pénzteremtéssel az államadósságát? Nem tiszták a mögöttes folyamatok, ebben az esetben infláció lenne? Gyengülnének egymáshoz a kül. devizák vagy egymáshoz képest nem változna az értékük? Az arany erősödne ha jól gondolom. A gazdaságra milyen hatással lenne mindez?
 • naa

  “Addam “…nem tudok ellene tenni semmit, hogy ne bukak 20-30-40 százalékot.” Tedd át pénzpiaci portfólióba és nem fogsz bukni”

  A pénzpiacin nem buksz nominál, csak reálértelemben (nem hoz semmit, és még alapkezelési költsége is lehet).
  Szerintem a likviditási tartalékon túl magyarként sokkal jobb a PMÁK meg a Pluszos állampapír, ott legalább nominális hozamod lesz, a prémium még a hivatalos inflációt is követi némi késéssel – a pénzpiaciban még egy darabig valószínű 0.
  Nem értem azokat, akik szerint jobb pénzt évekig készpénzben (forintban, pénzpiaci alapban) tartani, mint Prémium Állampapírban. Az alacsonyabb hozam biztos, a pénzpiaci alap, bankszámlapénz pedig legalábbis nem biztonságosabb, mint az állampapír… Kell szabad “puskapor” vételre esés után, de sokan félnek az állampapírtól.
  (NEM kötvényalapot írtam, hanem állampapírt, aminek meg tudod várni a lejáratát, ha kell)

 • Peet
  esetleg megosztanád nagy vonalakban, hogy a te portfóliód hogy néz ki? Csak kíváncsiság.
 • BTM
  2019-09-30 at 14:13

  Anna! Ez nem viccesen hangzik, hanem komolyan hangzik. Nagyon racionálisak vagytok. Nem sírtok, hanem előre készültök. Gratulálok!
  Tamás

 • Zylver

  Igen, ezt mar sokszor, sok helyen hallottam es magam is filoztam a dolgon: tök mind1 mikor kezd az ember befektetni mert 1) nem lehet a piacot idöziteni 2) ergo vagy belevasarolod magad egy emelkedesbe/zuhanasba 3) ha kimaradsz akkor igy is ugy is veszitessz. Nekem az ev vege es az extra tartalek egy kompromisszum volt + ezt az idöt is arra hasznaltam hogy tovabbkepezzem magam. En keszen allok a piacra lepni, mar csak a draga paromat kell meggyözni 🙂 (es kell is, mert David Bach könyveböl es Miklos posztjaibol kiindulva a közös gazdalkodast maskepp nem lehet eredmenyesen csinalni!)

  Portfoliokat mar en is probaltam tervezgetni, föleg ETF-ekkel, viszont nem tudom hogy euro (ebben kapjuk a fizunkat) vagy dollar (növekedesi potencial miatt) alapu portfolioval inditsak. 50-50-t nem akarok az elejen, inkabb eggyel inditanek es aztan sulyoznek a masik fele is… szerinted?

 • SzaboZ
  A budapesti ingatlanok árára milyen hatással lesz egy ilyen válság?
  Vagy mi várható a budapesti ingatlanpiacon?
  Már megállt az emelkedés.
 • Skrilly
  “milyen érzés lenne, ha a részvényeid elveszítenék az értéküknek a 40-50%-át”

  Hosszútávú bitcoin befektetőként (hodler) a 40-50%-os esést csak megmosolygom. Egy 80%-os esés, na az már valami.

 • Rosen
  naa: na emiatt vettem (az itt szintén lesajnált) NYESZ-en lévő pénzemből MÁP+-t. Ha hozzászámolom az SZJA visszatérítést, akkor csinos 6,7%-os éves hozamom van, adó nélkül. És kockázat nélkül.
 • naa
  Hát igen, ennyi.
  Szóval aki nem akarja, nem kell vállalni az esés kockázatát, ill. pontosan olyan mértékben, amennyire kinek-kinek van kockázati étvágya, és a magyar állam még hozamot is tesz a zsebébe.
  Azt viszont nem értem, ha valaki annyira retteg valamitől, hogy csak készpénzt vagy pénzpiaci alapot tart, ezért írtam.

  Más: Zsiday 1 hete írt hasonló témában, teljesen egyetértek vele.
  zsiday.hu/blog/ennyi-volt-v%C3%A1ls%C3%A1g
  Az ECB pl. késve kezdett a kamatcsökkentésbe, aztán meg tovább vágott mínuszba, amikor már teljesen felesleges volt, és még mindig ezt csinálja. Ennél még a Fed is jobb.
  Ezt a rengeteg pénznyomtatást és adósságot előbb utóbb megszívjuk globálisan.

  Matolcsynak meg óriási mákja volt szerintem (meg nekünk is) eddig – könnyen fejreállás lehetett volna más környezetben, de ebben az őrült globális kamatvágás/pénznyomda versenyben fel se tűnt.

 • Nefertiti
  SzaboZ, ez engem is érdekelne, remélem Miklós ír hamarosan ingatlan témában is, már nagyon várom… 🙂
 • Nagy Vonalakban

  “…A budapesti ingatlanok árára milyen hatással lesz egy ilyen válság?
  Vagy mi várható a budapesti ingatlanpiacon?
  Már megállt az emelkedés…”

  A következő egy évben a budapesti ingatlanpiacon stagnálás várható,
  az emelkedés megállt, az eladási idő hosszabbodik, az alkupozíció pedig erősödik.

  Ha jön egy elhúzódó, komolyabb válság
  mint 2008-ban,
  akkor a belvárosban egy 5-10%-os nominális árcsökkenést tudok elképzelni,
  a kintebbi, túlárazott területeken 10-15%-os áresést…paneleknél 20%.

  Nagyobb esés biztosan nem lesz,
  a környező országokhoz képest a budapesti ingatlanpiac most van nagyjából a helyén.

 • Dr.Lee
  Van egy olyan ingatlanvásárlói réteg, akik már 1-1,5 éve is várták az új válságot, hogy vegyenek. Ehhez képest további áremelkedés jött. Ez a réteg most már megérti, hogy itt nem lesz féláras beszakadás és kénytelenek mai áron venni. Egy válság esetében sem gondolok 10-15%-nál jelentősebb árcsökkenést. És ezt a csökkenést is korrigálni fogja utána a piac nagyon gyorsan. Budapest frekventált ingatlanairól beszélek, vidéken lehetnek eladhatatlan házak, ahol lesz nagyobb csökkenés.
 • Zso
  @kiszámoló
  “a válság nem inflációt hoz, hanem deflációt, vagyis az árak csökkenését. CSökken a kereslet, mert csökken az elkölthető pénz, ilyenkor esni szoktak az árak, nem emelkedni.”
  Most már összezavarodtam teljesen: eddig azt olvastam, hogy az állam azért nem “reklámozza” mostanában a PMÁP-ot, (helyette inkább a fix kamatú MÁP Plusz-t) mert a következő években annak magasabb kamata lesz. De ha defláció lesz, akkor a PMÁP kamata is kevesebb lesz. Vagy nem jól gondolom? Akkor mégis jobban megéri venni fix kamatozásút?
 • Peet
  Ingatlan témában néhány gondolat:
  -További áremelkedést hozhat a kedvezményes áfa kivezetése és az energetikai követelmények EU-s szigorodása valami 2021-2022 környékétől (a pontos dátum nem jut eszembe).
  -Az emelkedés mérséklődhet (de nem okoz csökkenést) ha kevesebb – főleg külföldi – befektető érdeklődik egy ilyen bóvli ország ingatlanpiaca és devizája után.
  -Az árak akkor zuhannak be igazán (lásd 2008), ha sok a rossz hitel, ráadásul valami csavarral, pl devizakockázat vagy változó kamatozás van benne, ezért sok hitelből vásárló kénytelen eladni – akár áron alul is – az ingatlanját. Szerintem ez most nincs így, az utóbbi években sokkal olcsóbbak voltak a hitelek, hosszú időre fixál(ha)t(ó) kamatperiódussal, magasabb követelményekkel (JTM, önrész stb.). A munkanélküliség sem fog szerintem akkorát ugrani (főleg a kivándorlás miatt).
 • Peet
  folyt.
  Mindent összevetve szerintem nem lesz nagy árzuhanás, tehát aki erre számít (mert venni szeretne), az rosszul teszi. Ráadásul arról Miklós is írt már, hogy az ingatlanpiac később követi a recessziót (pl a 2008-as válság következtében olyan 2014-ben volt a hazai mélypont talán), tehát az idő is csak ketyeg.

  Aki ingatlantulajdonos, az pedig fókuszáljon arra, hogy ne kelljen kényszerből eladnia. Munkahely biztonsága, munkaerőpiaci érték, tartalékok stb.

 • Kenrich
  Nem, nem nyertek, hisz hiába 3x-ozódtak meg az ingatlanárak, csak akkor nyertek volna, ha eladják. Magyarán realizálják a nyereséget, de nem adták el, ma is benne laknak. Olyan bemákolás pedid max. száz embernél lehet, hogy az alján(2014-ben) vett, és 2018 második felében, azaz a csúcson adta el. ÉS, mondjuk aranyat vett belőle, vagy belökte a tőzsdére. Ez kb. a lehetetlen, zseni kategória. mi lett volna, ha.. Én biztos nem veszek most, még mindig csúcsközeliek az árak, hiába stagnáltak. Az egyszeri paraszt eladó, csak 6-7 hónap eredménytelen hirdetés után kezdd vakarózni. Jah, amúgy az ingatlan.com elemzése szerint 50%-ot csökkent az érdeklődés a 20-30 milliós kategóriára, viszont az efölöttiben meg nőttek a tranzakciók.. Szóval nyugi van. Még.
 • Kiselefánt
  Sziasztok, lelkes olvasója vagyok a blognak.

  Sajnos pénzügyi érzékem nulla, viszont szeretnék előrehaladni.

  Kérdés, ami részben bevág a jelenlegi témához, most mibe fektetnétek 400k Forintot, kevesebb mint 1 évre és ehhez toldani havi 40k-t?

  Jelenleg Unicredit, 1élettárs, 250/420 havi bejövő.

  Hozzászólásokat, köszönöm. 🙂