Feltöltős villanyórát minden bérbeadott ingatlanba

Azon gondolkodtam, ha nekem lenne kiadott lakásom és ha tényleg annyira drágulni fog a rezsi, ahogy ijeszteget vele a kormány, akkor én nem kockáztatnék, lecserélném a villanyórát előrefizetősre, az a biztos. Ez megakadályozza a rezsi felhalmozását is, ha a bérlő nem akar se fizetni, se kiköltözni.

Itt a leírás, hogyan kell igényelni. Egyszerűen feltölthető akár mobilappból is, az egyenleg lefogyása előtt napokkal már sípol, hogy töltsd fel, tehát a bérlő sem problémázhat rajta, úgy tűnik nem komplikáltabb a fizetés, mint egy hagyományos számla befizetése.

Ha neked van vele tapasztalatod, oszd meg a hozzászólásokban.

Share

259 hozzászólás

 • Szikorszky
  Aki ennyire bizalmatlan vagy nyűgnek éli meg az inkább adja el. Több albérletben is laktam már, remélhetőleg nem sokára már a saját ingatlanban, de ez a feltöltős módszer engem taszít. Arról nem is beszélve, hogy egyes főbérlők elvárásai az egekben vannak. Illetve, ha már a kényelemről van szó, akkor eddig sose tudtuk az albérleti díjat utalva fizetni nehogy nyoma legyen… Igaz számlát se kaptunk soha. Napszaknak megfelelő köszönés és gyors távoz. Ez a része meg engem zavar….
 • Szaboz
  Én nem értem, hogy mi a probléma ezzel. Nem mondegy a bérlőnek, hogy előre vagy utólag fizet a villanyért?
  Fogyasztóváltozás: az plusz utánajárás és ügyintézés minden bérlőváltásnál. És ha nincs azonnal bérlő, hanem egy hónapig üres a lakás, akkor kétszer is végig kell csinálni..
 • Mentike
  feltételezed, hogy ehhez mindenki hasonlóan konstrukívan áll hozzá. Még akkor is, ha nevén van az óra, és tartozást halmoz fel rajta, kell az ő aláírása, hogy elviszi a balhét, mikor megint átíratod az órát más nevére. Persze mondhatod, hogy majd aláírod helyette, de az meg pont az a pitiáner hozzállás, amit te is nehezményezel.
  Szóval, a tualjdonosnak joga van meghatározni a feltételeket, a bérlőnek meg joga van elfogadni, vagy nem elfogadni. Kereslet-kínálat. Ha lapostévét akarsz venni, és csak régifajtát kínál a boltos, megveszed? Nyilván nem. Mint ahogy azt sem fogod megvenni, ami nagyobb, mint amekkora helyed van, stb.

  régen voltam jogász, de elvileg kérheted, hogy valahogyan adjon referenciát, hogy tényleg ki tudja-e fizetni. Még ellenőrizheted is talán, viszont nem használhatod semmi másra, esetleg beleírod ezt a szerződésbe, h adatvédelmileg tiszta legyen.

 • ggg
  + bele kell írni a hirdetésbe, hogy kizárólag józan életet élő, rendszeresen szellőztető, gyermektelen, egyedülálló, “leinformálható” személynek kiadó. Jelentsen ez bármit is. Kisállat természetesen szóba sem jöhet mert szétrágja a radiátorokat.
 • mad823
  Jujj, de sokan nem értik a lényeget.
  – Bérlőre semmit nem iratunk át soha, mert ugye a lakást sem iratod a nevére, amikor beköltözik. De ha tartozása lesz, akkor is a lakás a fogyasztási hely, előbb-utóbb arra verik rá, nem a bérlőre. Ráadásul ha a tulaj nevén van, akkor ő tudja intézni a befizetéseket, kapja a számlákat, amit nyilván minden hónapban bemutat a bérlőnek.
  – Havi leolvasásos diktálás, nem kérdés. Így legfeljebb 1 havi fogyasztást kell “kikalkulálni” a végén, amikor elválnak útjaitok.
  – Miért is kéne egyáltalán tudnia a bérlőnek, hogy feltöltős-e az óra? Természetesen az nem fordulhat elő, hogy elfogy róla a zsé, erről gondoskodnia kell a tulajnak. (De amúgy kb. fél havi kaucióból fel tudja akát tölteni egy évre, szóval nem is tudom, ez hogy lehetne gond.)
  – Igen, vannak szarrágó tulajok, elég megnézni a hirdetéseket, de a bérlők sem mind szentek…
 • EgyBölcsész
  Itthon rettentően bizalmatlanok a lakás bérbeadással kapcsolatban. A tulajdonosokat alig védi valami a bérlőkkel szemben. Mondom ezt úgy, hogy mi bérlakásban élünk 12 éve, az önkormányzattól béreljük, közjegyzői szerződéssel. A kilakoltatási moratórium miatt ha nem fizettünk volna egy fillért sem, se tudtak volna mit csinálni velünk, ami elég gáz. Magánszemély még inkább ki van szolgáltatva ennek, főleg ha okosba adja ki a lakást szerződés, meg minden nélkül. Nem lenne gondom a feltöltős villanyórával sem, ha tudnánk mi is tölteni, mint bérlők.
 • Valamirandom
  Én jót mosolyogtam a feltöltős óra miatt hisztiző kommenteken, és két dolog jutott eszembe:
  1. Engem nem zavarna a dolog, legalább kicsit tudatosabban használnám a villamos energiát, kialakulna (ha amúgy nem lenne) bennem a villamos energia fogalma, hogy mekkora mennyiség mire elég nekem. Elszámolni is pontosabban lehetne a végén.
  2. Aki ezen felhúzza az orrát, az menjen Isten hírével. Aztán majd meglepődik, ha mindenhol ez lesz.

  Én pont a fejlődést látom ebben, hogy a feltöltős órák az albérletek jövője, megszüntet egy csomó potenciális vitaforrást.

 • Mankel
  Ó srácok mi ez a behörgés a feltöltős órán? Szerintem ha az albérlet az ársáv alsó harmadán van tök jogos ha ilyen konstrukcióban kell fizetni a rezsit. Nem nagyobb erőfeszítés mint elutalni az árát, középső harmadban már necces. A felső harmadban valóban pitiáner.
  Nekünk nem 1 nem 2 albérlő hagyott tetemes tartozást.
  Az óra átírás azért nem olyan frankó, mert ha még nem is kell kifizetni a tartozást (a víznél tuti ki kell fizetni ha akarsz vizet még az árverési ingatlanoknál is) a visszakötés diját igen.
 • Steff
  Észak-Írországban béreltünk lakást, ott szinte mindenhol feltöltős villanyóra van. Én például szerettem. Ennél az évente elszámolásos rendszernél mindenképpen jobb, nem szeretem amikor a végén rá kell fizetni. Igen, kicsit néha a bérlő is pitiáner. 🙂
 • Jani a hegyről
  OFF: telekom domino, adategyeztetés, megcsináltam kb 1 hónapja, ma jött SMS, hogy 1 hét múlva megszűnik a számom. OK, újra indítanám az adategyeztetést, nem jön SMS, belépek jelszóval, ott az áll, 2023.júniusban kell legközelebb…

  Gondolom jövő héten megszűnik a számom… Ezt azért csinálják, hogy térjen át előfizetésre a jómunkásember?

 • Alfa
  A bizalmi vita nem érdekel. A feltöltős megoldásnak két előnye van.
  1: nem fizet a bérlő, akkor nincs áram . Ha tud feltölteni a bérlő, akkor kénytelen lesz:
  a) feltölteni, ha áramot akar használni
  b) áram nélkül élni, ha nem fizet
  Vegyük észre hogy az a) pont még nem jó, mert ha CSAK az áramért fizet, akkor ugyanúgy szarban van a bérbeadó. Áramot feltölti a bérlő és vígan él bérleti díj fizetése nélkül.
  Ha én ilyet használnék (nem fogok, inkább megfelelő bérlőt választok), akkor CSAK én tudnék feltölteni.
  Ha a szerződésben lefektetett szabályokat meghaladó mértékben tartozik a bérlő( a bérleti díjjal, egyebekkel), akkor én ugyan nem tölteném fel az órát.
 • Gábor
  Nálam is feltöltőkártyás óra ketyegett az előző lakásomban. Akkor még nagyon kezdetleges volt (nem volt online feltöltési lehetőség pl.), de meg lehet szokni. Elegem lett az Elművel való levelezésekből, amire utólag egy rakat pénzt felszámolt (fizetési felszólítás, csekk újra küldés, stb.), úgyhogy nekem ennyit bőven megért, hogy onnantól nem kellett a postát lessem, hogy megjött-e a csekk, nem lett-e elkeverve, be lett-e időben fizetve, stb.
  Meg kell nézni itt az oldalon a lakás-kiadós cikkeknél a hozzászólásokat, hogy milyen bérlőkbe lehet belefutni. Ott is leírták már, hogy ha egy bérlő “nem akar” távozni, úgy az áram “megszűntetése” azért elég jól szokott működni, ehhez pedig ez a módszer (feltöltős óra) a legideálisabb. Akinek bérlőként ez nem elfogadható, az keressen másikat, kiadóként/tulajként teljesen érthető.
 • andr999
  De nem lehet mindenkinek igényelni,mert ahhoz olyan szociális helyzet kell. simán lerázott vele már többször az MVM.
 • ggg
  Ja és a sok ingatlanos zseninek: ha tulaj vagy és kiadod a lakást akkor BÉRLŐD van és nem ALbérlőd.
 • Hallodjozsi
  Voltam pont emiatt az MVM-ben. Azt mondták chip hiány miatt elfogyott, és hetente telefonáljak be az ügyfélszolgálatra hogy van-e.
 • expect
  “Szóval, a tualjdonosnak joga van meghatározni a feltételeket, a bérlőnek meg joga van elfogadni, vagy nem elfogadni.”
  Valojaban az allamnak van joga meghatarozni a felteteleket, a berbeadonak es a berlonek pedig joga van az adott keretrendszeren belul megegyezni.

  A feltoltos ora nem azert zarna ki az uzlet lehetoseget, mert lopni akarok, hanem mert feltetelez egy olyan tulajdonosi hozzaallast amellyel rendelkezoket kerulni kell. Ez az un. kontrollmanias marha tipus. Aki azt kepzeli, h o szivesseget tesz a berbeadassal es egyebkent is az o lakasa a vilag kozepe, igy az o vagyonvedelme felulir minden mast. O lesz aki hetente csekkol, aki lehet egyszer-ketszer be is surran, aki veled akarja kifizettetni az o karbantartasi kotelezettsegeit, aki megakadalyozza h bejelentkezz, aki ellopja a kauciot, aki vegso soron nem erti h az a te otthonod.
  Kivetel biztos van, csak nem eri meg kideriteni.

 • adhie

  “Mivel nem volt közjegyzővel hitelesítve a szerződés”
  Teljes bizonyito ereju maganokirat?

  “közel 1 évig tartott a pereskedés” majd “ha meg nem jelent gondot anyagilag előre feltöltőd 1 évre.”
  De ha feltoltod egy evre akkor ugyanugy egy ev alatt jar le 🙂

 • tételes kisnemadózó
  ez az a hangnem, amitől Magyarországon problémás a feltöltős óra.

  ennél a szarrágásnál még az interjúztatást is korrektebbnek tartom.

  látod itt kezdődnek a problémák: a saját buborékodban élsz és nem hallasz másról. NAGYON SOK példa van az elsőre is, csak eleve elég szalmabáb-gyanúsan fogalmaztad meg: sokszor olyan emberek adják ki, akik kiskirálykodni akadnak, meg LEHÚZNI – nem közvetlenül kib*szni, de hát úgyis kiperkál bármit ha maradni akar, nincs választása igaz?!

  Na ez az undorító. És az ilyen magáról nyilván tagadja hogy ilyen lenne.

  külföldön nem is rettegnék ennyire hogy mikrofasiszta vonásokat mutató, irányításmániás, lehúzó türhőktől kellene bérelnem lakást.

  Kaucióval az a baj hogy hiába kevés, még így is vannak helyek az országban ahol ezt is lehetetlen, vagy évekbe telik kitermelni. 200 nettóból hogy halmozok fel félmilliót?!

 • Rita
  Nagymamám lakásában küzdöttünk több, mint fél évet, mire ki tudtuk rakni a bérlőt. Nem írom le, mennyi kárt okozott.. Ha valaki ezen már átment, nem rökönyödik meg rajta. Ha tudtam volna, hogy van ilyen, biztos rakatok.. Szerintem meg nagyon jó ötlet.
 • .....
  Nekem egyszer a főbérlőm elfelejtette fizetni a villanyt és jöttek kikötni. (Mázli, hogy pont akkor utaztam el két hétre, mire hazaértem, a főbérlő visszaköttette.) Nekem szimpatikus a feltöltős villanyóra. Nincs vita, nincs macera, az albérlő felelőssége, hogy legyenek közművei. Őszintén, van ennek bármi hátránya a “nehogymártöltögetnemkelljen”-en kívül?
 • tételes kisnemadózó
  azért a dolgokat se keverjük könyörgöm, a szerződés jó dolog. Laktam feketén, felüdülés volt olyan helyre menni ahol kaptam szerződést. A kiköltözési nyilatkozatnál már nekem is rezeg a léc, nincs is, ahogy feltöltős óra se mert az kb azt jelenti hogy a bérbeadónak teljes, akár ÖNKÉNYES kontrollja van a lakhatási körülményeim fölött. Önálló életet élő felnőtt férfi vagyok, hol fér ez bele nekem teszerinted?! Azért mert én vagyok a csóróbb, esetleg nem voltam olyan szerencsés (rosszabb esetben korrupt) mint akinek van lakása, velem már mindent lehet?

  Az tényleg durva hogy lepusztult emberek kinek hogyan mennyire nem fizetnek, csak, most ez nem lesz túl PC: nem az én problémám. És ami nem az, azt nem szívlelem ha azzá tesz valaki. *Én* tisztességesen fizetek, szeretnék is úgy lakni valahol mint ahogy a sajátomban, meg is tudom fizetni de azért nem a végtelenségig. Dögöljek meg?

 • Robi
  Jó ötlet!
  Újságosnál ugye nem tud rátölteni a bérlő?
 • tételes kisnemadózó
  onnantól hogy te belenyúlsz amikor éppen olyan kedved van: de, bizalmi kérdés. Laktam olyan helyen ahol véletlenül, óvatlanságból 3 ezerrel kevesebbet fizettem egy hónapban, és láttam a bérbeadó arcán, hogy ha ilyen konstrukció lett volna, már ezért lenyomatta volna a villanyt, csak hogy példát statuáljon.

  +1. Ne legyen háziállat de akkor ne is cigizzen de akkor gyerek se legyen de akkor felejtse el a bulizást is (megtörtént eset, láttam hirdetésbe beleírva), soroljam? Nyilván mindegyikkel keletkezik plusz költsége a bérbeadónak de azért közben adjuk össze hogy a társadalom mekkora rétege ez a négy csoport.

  Mondjuk aláírom, itt inkább megint a FIZETÉSEK a problémásak, mert így válik úri huncutsággá a lakásbérlés.

  az mindegy lenne, a bérbeadó vélt vagy valós önkényeskedése a problémás.

  úgy lehet vele gond hogy szarik rá. Sok hanyag bérbeadó van.

 • tételes kisnemadózó
  a nagyobb baj, főleg amit itt látok, hogy nem csak a bérlők de a bérbeadók is magukból indulnak ki. Hogy minden bérbeadó élete kőkemény tisztességes munkájával, elképesztően fair és jutányos üzletben ad lehetőséget a bérlőknek, természetesen transzparensen, szerződéssel, mindent befizetve utána.

  A még nagyobb baj, hogy ezt meg a bizalmatlanságot összeadva sokan azt hiszik, bármit megtehetnek a bérlővel. Mert nekik az jár. És az ilyen bérbeadó nem tudja magáról, hogy ilyen, vagy ha tudja se mondja el. Itt se.

  azért addig ne tartsd vissza a levegőt amíg kivárod hogy mindenhol ez lesz.

  nem a “mikor fizetem be” a baj, hanem hogy ha te önként kitalálod hogy megfingass és elzárod az áramot, akkor engem mi véd meg? Vagy higgyem el őszintén és nyugodtan hogy ilyen soha nem lesz? Egy ilyen pszichopata országban?

 • Petrence
  De igen, teljesen igazad van. Akiket itt albérlőnek neveznek, azok általábnan valójában bérlők. (Hála Miklónak, hogy helyesen használja.)

  +1
  Én bérlőként egyáltalán nem érezném a tulaj bizalmatlanságának a feltöltős órát. És szerintem nem is több macera. Feltölteném előre 3 havi adaggal, aztán havonta hozzáadnék mindig 1 hónapnyit. Ha bármi történne, még mindig lenne 2 hónapom használni a szolgáltatást, illetve újra feltölteni.

 • Kádárist
  Érdemes az ilyen előrefizetős mérőt (is) a bérlő elől lelakatolt vastag falú fémszekrénnyel elzárni, mert ha elfogy a keret és elmegy a villany, egyes bérlők képesek nekiesni az órának (és a plombáknak) csavarhúzóval, aminek később a tulajdonos látja nem kis kárát. Az már csak alap, hogy csak a tulajdonos tölthessen fel és bele kell írni a szerződésbe azt is, hogy a tulajdonos jogosult a feltöltést megtagadni bárminemű tartozás fennállása esetén.
 • tip
  Ha nincs bejelentve a használó (a bérlő), akkor ugye a bérbeadó szolgáltatja az áramot a lakáshoz, tehát az ő nyűgje, a nemfizetés is. (Erre nem jönnek rá a kontrollmániás házinénik, vagy inkább a kontroll ennél fontosabb nekik.) Ezért kell átírni a villanyórát. Aztán a bérlő olyan szerződést köt, amilyet akar. Ha előre fizetőset, akkor olyat. „Fogyasztási helyre“ nem lehet „ráverni“ tartozást, mert ingatlanok nem tartoznak. Személyek tartoznak. Ismétlem, egy előző használó tartozása miatt nem lehet senkit kizárni az áramszolgáltatásból.
 • A nem milliomos bérlő
  Basszus, Magyarországon tényleg minden tulaj pitiáner. Kezdve azokkal, akik az albérlőt “kétforintos lúzernek” hívják alapból. Kiscsillag, szerinted a Mészáros Lölö fogja tőled kibérelni a nagyi lakását? Elárulom, nem. Hanem olyan “lúzer”, akinek nem telik sajátra, vagy direkt nem akar 30 évre eladósodni, mint te. Ergo, kurvára nem milliomos. Nem fog 60 000 forintos villanyszámlát fizetni a kedvedért, mert te nem költesz semmire. Nem fogja engedni, hogy te töltsd az ő villanyát, és ne töltsd fel, mert éppen olyanod van.
  Meg mi az, hogy a “máséba élsz, csak úgy”, – talán ingyen lakok? Nem, lehúzol egy havi fizetésre, de nem adsz érte SEMMIT. Ott a nagyi lakása, 100 éves ablakok, 100 éves bútorok, örülj paraszt, hogy kegyeskedek kiadni. És még közjegyzői iratot akar meg előrefizetős villanyórát. A bugyim színe nem érdekel? Engem nem érdekel a gatyádé, bármilyen büszke is vagy a tartalmára
 • Mentike
  súlyosan előítéletes vagy, és általánosítasz. Sajnálom, hogy neked rossz élményeid voltak ezzel kapcsolatban, de a másik oldal sem tapsikol hidd el, amikor a bérlő szarik a te tulajdonosi jogaidra, és visszaél azzal, hogy birtokon belül van. Továbbra is fenntartom, hogy jogod van nem költözni ilyen bérlakásba, a bérbeadónak meg joga van meghatározni a feltételeket (tegyük hozzá, hogy a polgári jog igen nagyvonalú a lakások bérbeadásával kapcsolatban, elég nagy mozgásteret ad, az állam szerepe az ilyen ügyletekben minimális). Ha a kereslet és a kínálat találkozik, mindenki boldog. Senki nem kényszerít senkit, hogy olyan bérlakásba költözzön, ahol a feltételek nem felelnek meg a bérlő elvárásainak.
 • F
  és ha csak 1-2 ezer forint elmaradás van mint ahogy fenti példában is írják, de te nem vagy toleráns akkor már maradhat is áram nélkül. És ez szerinted a normális.
 • jobb
  Ez az előrefizetős óra már jóval a rezsiár-növekedés előtt eszembe jutott. Nekem nincs kiadó lakásom, de hallottam rémtörténeteket nemfizetésről, és emiatt nekem alap lett volna, hogy ha valaha kiadok lakást, akkor csakis feltöltős órával. Nem a kontroll miatt, töltse csak a bérlő, hanem a biztonság miatt.
 • umate
  nem az adategyeztetés miatt fenyegetnek valószínűleg, hanem mert már régen töltöttél rá pénzt. Megvan adva, hogy mekkora feltöltésnél mennyivel hosszabbodik meg a szám érvényessége (max 1 év).
 • Mentike
  @tételes kisnemadózó lehet ezt szerződésben szabályozni, hogy ki hogyan nyúlhat bele. Nem mondja senki, hogy a tulajnak kell feltölteni, vagy nézegetni, hogy mennyit töltesz rá. Normálisan gondolkozó emberek között nem kéne, hogy ez gond legyen. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs baromi sok hülye mindkét oldalon.
 • Huba
  Szüleimnél is az van, mert hát az alkohol mindig fontosabb volt.

  Az Igazgyöngyösök által támogatott közösségek is ezt használják.

  Könyvajánló: moly.hu/konyvek/abhijit-v-banerjee-esther-duflo-jo-kozgazdasagtan-a-nehez-idokre

  Figyelni kell a szegények méltóságára is, de legalább nem megy vele lejjebb a tartozásaival, kivéve ha kér rá valakitől kölcsön.

  : Örülök, hogy kint is bevált.

 • Zabalint

  Szerintem ez nem jelen a kontroll mániának, már ha a bérlő maga töltheti fel az órát. Így annyit fogyaszt, amennyit fizet, nincs vele semmi probléma.
  A probléma azokkal vannak, többen is írták, hogy nem engednék a bérlőnek, hogy ő tölthessen fel. Ez nagyon erős red flag, ilyen helyen normális bérlő nem bérel. Ami azért vicces, mert ők azt állítják, hogy ezzel a tróger bérlőket akarják kiszűrni, közben meg ilyen feltételekkel (meg korábbi posztokban volt sok más hasonló is) csak tróger bérlőket találnak, megtalálja a zsák a foltját…
 • Mankel
  nem tudom hol olvastad a hozzászólásban, hogy elvenném a befizetés kontrollját a bérlőtől. Nem nem.. csak fizetgesse magának. A víz is így működne(ha hajlandó lenne a szolgáltató megcsinálni). Ez amúgy extra védelem, mert csőtörés esetén nem lesznek agyatlan számlák. Ilyen is volt. Elment síelni a bérlő eldurrant egy vezeték mire feltűnk valami 90m³ elfolyt. Nem volt őszinte a mosolyom na..
  Gáz nincs.
  Már ez is remek, nem halmoz fel rezsi tartozást legalább. Így a veszteség “csak” az elmaradt haszon.
 • jim85
  Nekem saját lakásban (14. ker) van mind a nappalira, mind a vezéreltre. Már úgy vettem a lakást, hogy a nappali előrefizetős volt, direkt így rendeltem az éjszakait is. A gázt meg kiköttettem, így is végtelen történetet futottam a Főkétüsszel, 2015 óta nem sikerült lezárnom a kéményt. 40 nm-re kb 150e/év a villanyom, fűtés, klíma, villanyboiler, hűtő, stb.

  Semmi extrát nem látok az előrefizetősben, mikor fogyóban van (500 kwh alatt kiírja, hol tart), appon keresztül töltöm, a kódot egy távirányítóval beírom és kész.

 • n.
  “Amíg a bérlőnek birtokvédelemre van joga” – ezt kellene megszüntetni, és azonnal megváltozna mindenki hozzáállása…
 • SzaboZ

  “Kisállat természetesen szóba sem jöhet mert szétrágja a radiátorokat.”

  Csak saját, és ismerős tapasztalatok kisállat-ügyben:

  – Kutya kikaparta a kanapé oldalát. Persze kiköltözéskor neki lett tolva a falnak, hogy ne látszódjon, de a tulaj észrevette.
  100ezer Ft felett van az áthuzatása.

  – Macska összehugyozta a parkettát, út, hogy egy darabon fel kellett szedni és kicserélni. Szerinted mennyiért jön ki egy szaki kicserélni..?

  – Macska letépte a függönyt. 50ezer Ft.

  – Kutya összekaparta a bejárati ajtót, és a falat. Na, hogy festetsz le egy acél bejárati ajtót?? És mennyiért?

  Szóval kisállattal is simán lehet nagy kárt okozni.
  Részemről ezért a kisállat kizáró ok.

 • Mammut
  De mi garantálja, hogy csak a tulajdonos tudja tölteni? Adnak valami spec. kódot, amit csak a tulajdonos ismer?
  S mi van akkor, ha a bérlő a bérleti szerződéssel beslattyog és a nevére íratja az órát, hiába van feltöltős…?
 • Grza
  Eleve röhej, hogy az órák tartozásai a lakáson “vannak” alapból. Viselje szépen az, akinek a nevén volt az óra. Máris nem lenne gond, a bérlő vegye a nevére az összes órát, közművet és kész, feltöltős vagy nem.

  Mégiscsak nevetséges, ilyen erővel a bérlő összes más tartozását (mobilszámla, bankhitel, akármi) is ráterhelhetnék a lakásra, nem? Pénzügyi és jogi nonszensz.

  Másrészről az is röhej, hogy mindenféle közjegyzői marháskodással is hónapokba kerül kirakni egy bérlőt. Nem fizet 1 számlát, felszólítom, kap 30 napot, ha nem, akkor kilakoltatás… Birtokvédelem, mi? Ha nem lenne ilyen hülyeség, akkor a bérbeadók is normálisabban állnának hozzá. (Megjegyzem, adás-vételnél is van egy ilyen para)

 • Grza
  A másik oldalról:
  – Normális országokban a fizető bérlőt nem lehet csak úgy kirakni hogy “jövő hónaptól kell a gyereknek”. Lehet építeni életet albérletre.
  – A bejelentkezés macera is röhejes. Bár, szerződéssel elvileg bejelentenek, meg ráadásul kötelező is… Meg nincs mitől félni se, mert attól nem lesz több joga a bérlőnek hogy be van jelentve.
  – Karbantartás, javítás, áremelés. Ezt is illene korrekten kezelni, ugye…

  A bérleti díjakról meg csak annyit, hogy a mai lakásárak mellett, (sajnos) nem is biztos hogy olyan magasak azok… Azért egy évi 5-7% nettó haszon se sok. Ami azt jelenti hogy a lakás aktuális árának 0,4-0,5%-a havi bérleti díj. Egy mai 50 milliós lakáson ez ~210 ezer Ft… Kifizetni sok, bevételnek meg nem túl sok… Aztán légy igazságos…

 • Grza
  @tételes kisnemadózó
  A kiköltözési nyilatkozatnál már nekem is rezeg a léc, [..] kb azt jelenti hogy a bérbeadónak teljes, akár ÖNKÉNYES kontrollja van a lakhatási körülményeim fölött.

  Hát azért nem nagyon. Az csak végrehajtható, de önmagában nem sokat ér.


  „Fogyasztási helyre“ nem lehet „ráverni“ tartozást, mert ingatlanok nem tartoznak. Személyek tartoznak. Ismétlem, egy előző használó tartozása miatt nem lehet senkit kizárni az áramszolgáltatásból.

  Ismételheted, de amíg a címen (“fogyasztási helyen”) lévő tartozás nincs kifizetve, nem kötnek új szerződést. Se víz, se gáz, se villany, de még a távfűtésre se. Nem véletlen hogy az adásvételik első lépése is a 0-s igazolások beszerzése.

  Persze “papíron” az ember tartozik, de mivel nem köthetsz újat, amíg fennáll, ezért egyet tehetsz, hogy kifizeted…

 • Villany

  Jó ötlet!
  Újságosnál ugye nem tud rátölteni a bérlő?

  De. A MVM ad egy kártyát amivel Relay stb-nel lehet tölteni (kisebb településeken nincs)

 • Jani a hegyről

  Kedves Ügyfelünk! Hamarosan, 2022.08.03 nap végén megszünik a 3630xxxxxx Domino telefonszàmod, ha addig nem egyezteted adataidat. Ezt a legegyszerübben online (www.telekom.hu/adategyeztetes) teheted meg. Folytasd tovàbbra is velünk! Üdvözlettel: Telekom

  Ez jött, miközben belépve azt írta, 2023 júliusig minden OK

 • Oláh Béla
  Azert a bérlő is be tudja szopni a jelenlegi rendszerrel. Nálam a tulaj elég szétszórt, elmúlt években kétszer kerültünk atalanyra az egymás után elfeleljtett bediktalas miatt (en mindig elkuldtem a havi állást). Eddig ha egy hónappal megcsuszott nem volt gond. De ha most elfelejti akkor a hanyagsaga miatt en fizessem a csillagaszati gazszamlat (nagy lakas, télen gazbol igy is picit tul fogjuk lepni).
  Nem csak a szegény tulajok járhatják meg ám.
 • V.A.Laki
  +1, hogy a kartyas villanyora megalazo, pitianer, vadkeleti putri hangulatot ad barki otthonanak.

  Nem akarok odakat irni a bizalomrol, volt, hogy hajmereszto dolgokat csinaltam, berbeadoimnak, munkaadoimnak hullott a haja rendesen. Jobb, ha nem szakad ram a plafon, bizzon, aki keszen all a csuf folytatasra is. Megis nyugodt, meltosagteljes eletem volt. Sose bereltem olyan helyen, ahol kukucskalos tulaj lett volna felettem (legalabb 100 km-re laktak), ahol beepitett butorok voltak (nehogy elvigyem a szeket), nem jartam elsejen hasitasis panelbarokhoz (meg a komuves gyereknek is utaltam!). Volt bajom ezek nelkul is eleg.

  A meltosagot ket okbol muszaj orizni (akkor is, ha nem vagy szent). Egyreszt ha feladod, betalalnak exploitiv, abuziv alakok, tele veluk a vilag. Masreszt egy ideig lehet nyelni, de egyszer elpattan a hur, mindenkinel. Ilyenkor egnek ki es mennek tonkre az emberek.

 • abcd
  Egyetemen bizony jártam úgy, hogy az albérlő társunk lelépett és nem fizette ki a rezsit.
  Mindent előre fizetünk ha belegondolunk, az éves autópálya matricát, de még a buszjegyet is előre fizetjük, sőt a benzint is előre fizeted ha van az autóba csak akkor tudsz menni 🙂
  Remélem elterjed és az összes tulajdonos csak ilyen órával szerelt lakást fog kiadni.
  Az albérlő szépen feltudja előre tölteni az órát és kész.
  Bérlő a távozásnál pedig ha bent maradt “előrefizetés” azt visszakéri a tulajtól.
  Máris nem fog lelépni a bérlő…..hanem ő fogja keresni a tulajt. Egyből megfordul a felállás…
  Aki olyanokat irogat, hogy ilyen albérletbe nem költözik-hajrá vegyél magadnak 2 lakást és add ki az egyiket aztán majd megtudod ! 🙂
  Gázból és Vízből is megkéne csinálni ugyanezt.
 • Főherceg
  Én eddig ilyen feltöltőssel csak olyan lakásban találkoztam, amit a tulaj feketén próbált bérbeadni. Adót nem akar fizetni, de a bérlővel szemben bizalmatlan. lol.
 • DeJo
  Én nem haragszom ha a tulajdonos megérdeklődi mennyi a jövedelmem (akár papírt is szeretne róla látni), lecsekkol, tudni akarja mi a végzettségem. Ha a közjegyző van azt bátorítom mert engem is véd. Az sem zavar ha valamivel drágább a lakás mint egy másik hasonló, mert a tulaj profiként beépíti az árba a valós kockázatait.

  A kommentekben emlegetett, hozzáférhetetlen helyen lévő feltöltős óra és egyéb közművek elzárása viszont biztosan nem férne bele. Ott el is köszönnék. Bérlőként kezelhetetlen kockázat lenne a tulajdonos. Én sokkal kevesebbet láthatok a tulajból (mennyire tőkeerős ha gond van, mennyire racionális ember, mennyire van üzleti szemlélete), mint ő belőlem.

  (A feltöltős óra egyetemista bérlőként és hostel-ként kezelt bérleménynél belefért volna, most nem bohóckodnék ilyenekkel. Hosszútávra tervezek, ha kockázatnak érzi a tulaj szóljon, és csináljuk meg a közmű átírását.)