Fizetsz jövőre a bankkártyás vásárlásokért!

A minden banki tranzakciót sújtó adó bevezetése januártól alapjaiban rendezi át a bankszámlák költségeit. Az évi 400 milliárdos teherből amennyit csak lehet, a bankok áthárítanak a fogyasztókra, lévén egy fogyasztási adóról van szó, még ha a kormány szemérmesen illetéknek is becézi a szülöttjét.

A múltkor megnéztük, hogyan változnak a számlavezetési díjak jövőre a bankoknál (cikk itt), most megnézzük, hogyan változnak a számlákhoz szorosan kötődő bankkártyás tranzakciók díjai az egyes bankoknál. Ide tartozik a bankkártya éves díja, a pénzfelvétel díja és a bankkártyás vásárlás is.

Igen, jövőre a legtöbb banknál fizetni fogsz érte, ha vásárlásra használod a kártyádat, méghozzá alig kevesebbet, mint a pénzfelvételre.

Ennyit arról, hogy az MNB szerint évi 100 milliárdot spórolna az állam, ha egy kicsivel többet használnánk a bankkártyánkat. (A készpénz költségeiről itt írtam) Úgy tűnik, jövőre a sok tranzakciós adó miatt valóra válik a máshol használt mondás, miszerint a készpénz a király.

A bankkártyás vásárlások díjait a bankok kétféleképpen tudják áthárítani: megemelik a bankkártya éves díját, vagy felszámolják a vásárlásra is a tranzakciós adót, vagy mindkettővel élnek.

Nézzük, melyik bank mit választott:

Axa Bank: semmit nem hárított át (eddig), a vásárlás is díjmentes maradt. Hirdetmény itt.

Budapest Bank: A vásárlásra is beszedi a tranzakciós adót, minden kártyás vásárlás 0,2%, maximum 6.000 Ft/vásárlás lesz jövőre. Tulajdonképpen a teljes adót áthárította a számláknál és a bankkártyáknál is. Részletek itt.

CIB Bank: 2234 Ft-ról 3032 Ft-ra nő a legolcsóbb kártyadíj, ezen túl a kártyás vásárlás ingyenes, illetve évi 400 ezer forintig fedezi az új adót a megemelt éves kártyadíj. Hirdetmény itt.

Citi Bank: Bár a többi tranzakciós adót egy az egyben áthárították az eddig díjmentes csomagjaikban is, a vásárlás díjmentes maradt. Jövő évi díjak itt.

Erste Bank: Ugyan a vásárlás díjmentes maradt, de cserébe csúnyán megemelte a kártyadíjakat (átlag ezer forinttal) és felszámolja a készpénzfelvételre a 0,3%-os adót. Részletek itt.

K&H Bank: kártyadíj 450-1000 forinttal drágább, a pénzfelvétel díja 0,2-0,3%-kal drágább, viszont néhány csomag tartalmazza az éves kártyadíjat és néhány készpénzfelvételt is. Részletek itt.

MKB Bank: ahogy mindenhol máshol is, itt is áthárította az adót, a vásárlást is 0,2% adó terheli januártól. Részletek itt.

Otp Bank: Ravaszan csinálta, az eddig ingyenes bankkártya csak az első évben díjmentes, akkor is csak visszavonásig. Azaz amit eddig ingyen kaptál kártyát, az lesz 2.000 Ft évente. Ezzel fedezi egymillió forintnyi vásárlás tranzakciós adóját, ez a legtöbb vásárlónál elég is. Hirdetmény itt.

Raifeissen Bank: áthárította az adót, de még csak a törvényerőre emelkedett 0,1%-ot, várhatóan korrigál, ha kijön az újabb törvény is (Erről bővebben itt írtam) Hirdetmény itt.

Unicredit Bank: emelte a kártyadíjat, sőt a kártya éves díja a vásárlások 0,1%-a, de minimum 2.300 Ft. Ez a hirdetmény még akkor jött ki, amikor 0,1% volt az adó, lehet, hogy változik Részletek itt.

Sopron Bank: a ritka fehér holló, aki sem a kártyadíjat, sem a vásárlás díját sem emelte (de a többi számlás művelet díját igen.) Részletek itt.

Volksbank: sehol nem találtam jövő évi hirdetményt, ha valaki tudja, hová dugták, árulja el nekünk.

Bónusz: melyik lesz a legjobb (legolcsóbb) bankszámla jövőre? Szerintem, ha van havi 150 ezred, vagy tudsz utalni a számládra, akkor a K&H Zéró számla a nyerő, ingyen számlavezetés, ingyen utalás és készpénzfelvétel, sőt ingyen bankkártya és látraszóló kamat a pénzedre. (Részletek a jövő évi számlacsomagokról szóló cikkben.)

Ha nem érkezik a számládra pénz, akkor az Axa a jó neked, itt egyedül a készpénz-felvételért fogsz fizetni 240 Ft-ot, illetve a bankkártyáért három évente egy ezrest. Ezeket a szerény költségeket is kompenzálja a látraszóló kamat, amit az ott tartott pénzed után kapsz, így gyakorlatilag ez is nulla forintos számla.

Ezek a jelenlegi állapotok, bármikor változhat, a K&H már kihozta a január 7.-től érvényes díjszabását is, bármikor bárki követheti.

Szerintem most ne váltsál bankot, várjál pár hetet, amíg viszonylag véglegesek lesznek a díjak.

(A takszövöket és hasonló méretű bankocskákat továbbra sem nézem meg, az erről szóló meddő vitákat ne kezdjétek el a kommentekben. Aki ott szeretne számlát nyitni, járjon utána.)

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Szeretnél többet tudni a pénzügyekről? A hat alkalmas tanfolyamról itt találsz további információt.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

27 hozzászólás

 • NxAlex
  Én az AXA-nál nyitottam számlát még egy hónapja…, de remélem jövőre is ez lesz az egyik legkedvezőbb.
  A Gránit Bank-ot is sokan emlegetik. Lehet az lesz majd a legjobb választás.
 • mzsombor
  A Gránit bankot már megtárgyaltuk az előző cikk kommentjeiben.
 • Hahaha
  Érdekes, hogy az AXA-nál eddig kellett fizetni a számlanyitáskor pár ezer forintot, ami gyakorlatilag a kártyadíj és az iBanq nevű netes szolgáltatás díja volt. Most már ezt sem kell fizetni!
 • zsoltiabéka
  mi a helyzet külföldi bankkártya esetében? én használok egy angliában kiadott, usd-alapú mastercardot is, ha ezzel fizetek, akkor mi lesz ezzel a díjjal?
 • Kiszamolo
  Te nem fizetsz.
 • a K&H oldalat olvasom, azt irjak a Zero csomagnal hogy ‘elektronikus tipusu’ bankkartya az ingyenes
  ez mit takar? rendes plasztikkartya, ‘mastercard electronic’ es tarsai?
  valakinek esetleg van tapasztalata ilyen kartya es paypal kapcsolatarol?
 • Kiszamolo
  a nem dombornyomott, jó internetes vásárlásra és mindenre
 • Zsolt
  Úgy látom az FHB Aktív és Prémium csomagjai nem vagy alig változnak, és gyakorlatilag netbankos használat mellett alig kerülnek pénzbe. Persze ezekhez kellően magas rendszeres havi bejövő pénzek kellenek.
  Javíts ki, ha valamit elkerülte a figyelmemet!
 • Kiszamolo
  Nem volt kedvem azt is kikeresni, de most pótolom:
  Ennél például az 1 ezrelékes díjat (most még csak ennyi emelkedett törvényerőre), teljesen áttolja:
  https://www.fhb.hu/Dokumentumtar/Hirdetmenyek/lak_1_2_20130101.pdf

  De ugyanez van az aktívnál is:

  https://www.fhb.hu/Dokumentumtar/Hirdetmenyek/lak_1_2_20130101.pdf

 • majomka
  Átnéztem ma én is az összes számlacsomagot, arra jutottam, hogy a CitiBank TOP0 helyett a K&H zéró csomag lesz a nyerő, örülök, hogy te is megerősítettél ebben. Amit még nem találok, hogy a bankkártyás fizetésnél itt mi a helyzet?
 • Kiszamolo
  Azt írja a hirdetmény: “A vásárlás bel és külföldön díjmentes”
 • torma99
  Én aktív hitelkártyahasználattal védekezem majd a tranzakciós adó ellen. 2%-os vagy nagyobb visszatérítések esetén vígan megéri, talán még 1%-nál is marad pár forint.
 • globglob
  Az illetékköteles-e,
  – ha külföldi euróalapú folyószámláról veszek fel magyar ATM-ből forintban pénzt?
  – ha külföldi euróalapú folyószámláról magyar forintszámlára utalok pénzt?
 • Kiszamolo
  Egyik sem.
 • Kyncza
  Köszi a hiánypótló cikket, nagyon jól összeszedted! Cititől megyek át én is K&H-ba, ahol mellesleg most 2 nagyon betétajánlat is van(2hónapra fix. 8%éves kamat), meg 6 hónapra 8%(éves kamat) lekötéssel.
 • Zsolt
  Nézzük a konkrétumokat. Fontos momentum, h a jóváírás/terhelés/csoportos beszedés netbankos módja nem változik, csakúgy, ahogy a kártya- és számladíj sem (Aktívat néztem). Az első a fizetés átutalása esetén lényeges szempont. Figyelni kell a kp felvételre, de ki lehet hozni 0-ra. A vásárlásra 0,1%-os díj jön. Ez 1M-nál 1000 Ft. Ha más ok nincs, ezért nem fogja megérni más bankra váltani. A banki verseny sok összetevős, a felelős döntés sok paraméter figyelembe vételéből áll, ami leginkább az ügyfél konkrét esetére szabott.
  (Ettől függetlenül látszik az alapigazság, h DE, az emberek bizony megfizetik..)
 • Kgyuri
  Budapest Bank bankkártyás vásárlás tranzakciós illeték mentesége bizonyos számlák esetán:
  http://bit.ly/UJBNOP
 • Fekete Norbert
  A K&H Zéró számlacsomag új ügyfeleknek megszűnt! 🙁
 • Kiszamolo
  //kiszamolo.hu/a-kh-is-megszuntette-a-zero-csomagjat-de-jottek-ujak/

  🙂

 • sandala
  Tisztelt Kiszamolo!

  Kettosallampolgarkent, a City Bank csoport kozepamerikai tagjanak kartyajat hasznalom itthon. Korulbelul 5 honapja hasznalom bankkartyas vasarlasok soran, illetve ritjan penzfelvetelre (Eddig: OTP ATM) Kint azt a tajekoztatast kaptam, hogy a bankkartyas vasarlasom ingyenes, sot amennyiben legalabb hatszor hasznalom a kartyamat egy honapban, a havi kartyadijtol is megkimelnek. A penzfelvetelert termeszetesen fizetnem kell. Harom honapon keresztul, amig nem mindig odafigyeltem, hogy maradjon is penz a kartyamon a vasarlasok utan, illetve, amig nem kezdtem el penzt felvenni ATMbol, nem tapasztaltam drasztikus kiszabott dijjakat banki reszrol. Az elmult honapban azonban, azonban korulbelul 8 ezer forintom “tunt el” a szamlamrol. Lehetseges, hogy a konverzios koltsegek, illetve a korabban be nem szedett havi dij,tranzakcios koltsegek miatt terheltek ram ekkora osszget?

 • Kiszamolo
  Kedves Sandala,

  A Citi hírhedt a devizaváltási tarifáiról. Idehaza minden külföldi költést először dollárra váltanak, majd azt forintra, olyan rossz árfolyamon, hogy néhány bank valutaváltási árfolyama is jobb a Citi devizaváltási árfolyamánál.

  Azonban a pontos választ a helyi bank tudja megadni. Lehetnek olyan egyszeri tételek is, mint a bankkártya éves költsége, vagy hasonló, ami megdobta az aktuális hónapot.

 • Vilma
  Szerintem a bankok el vannak kényeztetve. Mindenki úgy ugrál, ahogy a bank fügyül. Ha mindenki kivenne a megtakarításait a bankjából és a fizetését is postai úton kérni, más lenne a helyzet. A bankok esedeznének az ügyfelek kegyeiért és a lakosság diktálná a feltételeket.
  Ameddig nincs egy rendes összefogás, amiben együttesen fellépnénk a bankok kizsákmányolása ellen, addig úgy is fognak kezelni MINKET, mint a birkákat.
  MEGOLDÁS:MINDENKI SZÜNTESSE MEG A BANKSZÁMLASZÁMÁT PÁR HÓNAPRA és meglátjuk az eredményt!!!
 • Mugerin
  Elég lenne, ha mindenki keresné a jobb kondíciókat, jobb betéti kamatokat.
 • mesterséges unintelligencia
  Speciel a tranzakciós adóról nem a bankok tehetnek.

  Ameddig nincs egy rendes összefogás, amiben együttesen fellépnénk a kormány kizsákmányolása ellen, addig úgy is fognak kezelni MINKET, mint a birkákat.
  MEGOLDÁS: MINDENKI SZÜNTESSE MEG AZ ÁLLAMPOLGÁRSÁGÁT PÁR HÓNAPRA és meglátjuk az eredményt!!!

 • András
  Hozzátenném az AXA-nál havi 300-at kell fizetni mostmár a bankkártya miatt!
  Az évesen, ha jól számolom 3600 forint!
 • András
  és 369Ft-ra emelik és még kitudja hová
 • bobalazs
  otp alap számla maestro éves díj 3600 forint!