Havonta csak egy keveset tegyél el

Azt a gondolatot, hogy érdemes félretenni pénzt havonta a szűkösebb időkre még az is elfogadja, aki egyébként nem így csinálja.

Azonban sokak el sem kezdik a megtakarítást, mert túl nagy falatnak tűnik a fizetéshez képest az a pénz, amit szeretnének összegyűjteni.

Egyik ismerősömnek azt mondta az orvos, le kell fogynia. Hidd el, mondta, négy kilót gond nélkül lefogynék. De negyvenet? Annyira esélytelennek látszik, hogy hozzá sem kezdek.

Sokan vannak ugyanígy a pénzügyekben is. Havi 20-30-50 ezerből úgysem érek el sehová, akkor pedig inkább bele sem kezdenek.

Pedig lefogyni négy kilót pont úgy kell, mint lefogyni negyvenet, csak ez utóbbi tízszer addig tart. De ugyanazt kell csinálni és ugyanúgy kell elkezdeni, ebben nincs különbség.

Ha kellően fiatal vagy, nyugodtan kezdd el a megtakarítást havi 20 ezer forinttal. (Ha még ennyit sem tudsz eltenni, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz, valószínűleg túl olcsón adtad el a munkaerődet. Ilyenkor érdemes váltani, ha másként nem megy, akár lakóhelyet is.)

Ahogy mész előre az életben, ideális esetben egyre többet keresel. Ha ennek felét az életszínvonalad emelésére, illetve később jelentkező kiadásokra költöd (például a gyerekvállalás miatt nő a kiadásod), akkor is folyamatosan tudod növelni a megtakarításaid értékét. (Főleg, hogy ha már megházasodtál, ketten kevesebbet költötök, mint külön-külön tennétek.)

Két dologra kell csak vigyáznod. Az egyik, hogy ne növeld az életszínvonaladat és az igényeidet együtt a jövedelmeddel, mert akkor soha nem tudsz majd félretenni elég pénzt.

Az életszínvonalad inflációja

A másik, hogy törekedj arra, hogy egész életedben mindig előrébb juss. Ne ülj be a langyos pocsolyába az emberek 95%-ával együtt, akik semmire nem akarják vinni az életben, csak szeretnének maguknak egy langyos pocsolyát, ahol kényelmesen ellehetnek, kicsi az elvárás és a felelősség, kicsi a pénz is, de majd beosztjuk valahogy, mintsem hogy változzunk és változtassunk.

Mindig vizsgáld meg magad. Előrébb tartok, mint három éve? Fejlődtem anyagilag, szellemileg és egyéb területen az elmúlt három évben? Ha nem, akkor bizony megrekedtél, amin érdemes változtatnod.

Kiindulva abból, hogy folyamatosan fejlődsz, nézzük meg, mennyi pénzed lesz 65 éves korodban, ha 22 évesen elteszel havi 20 ezer forintot, majd ennek összegét folyamatosan emeled, ahogy egyre többet keresel.

Induljunk ki abból, hogy havonta csak 20 ezer forintot teszel el 22 évesen, ennek összegét évente(!!!) csak ötezer forinttal növeled. Vagyis 23 évesen 25 ezer forintot teszel el, 24 évesen 30 ezer forintot és így tovább.

Az elért hozam legyen infláció felett 2%. Fontos, hogy soha ne feledkezz el az inflációról, mert egyébként becsapod magad. Cikk itt:

Az az infláció

Nos, nem tűnik lehetetlen küldetésnek a terv teljesítése.

Ha ezt megteszed, 65 évesen 92 millió forint boldog tulajdonosa leszel mai értéken számolva. (Négy százalékos éves inflációval és hat százalékos éves hozammal számolva 492 millió forintod lesz, de ez pont annyit ér, mint ma 92 millió forint. Ezt jelenti az, hogy mai értéken lesz ennyi pénzed.)

Mi történne akkor, ha 8 ezer forinttal növelnéd a megtakarítást?

Ekkor 137 millió forintod lenne mai értéken a nyugdíj küszöbén.

Ekkor még 40 évesen még mindig csak havi 164 ezer forintot tennél el, aminek nem szabadna, hogy gondot okozzon.

(Még egyszer: ha gondot okoz, akkor vagy túl keveset keresel vagy túl sokat költesz vagy egyszerre mindkét dolog fennáll. Ilyenkor érdemes átgondolni az életedet, hogyan tudnál változtatni rajta. Még 40 évesen sem vagy öreg akár egy új szakmához se, hiszen több van még előtted az életben a nyugdíjig, mint mögötted. De erről már sokszor volt szó, olvasd el a régebbi cikkeket erről.)

Ha 28 évesen kezdesz bele, havi 40 ezer forinttal, amit évente 10 ezer forinttal növelsz, akkor is lesz mai értéken 134 millió forintod. Ekkor is havi 160 ezret kell eltenned 40 éves korodban.

Mire elég nyugdíjasként 20 millió forint megtakarítás?

Kiindulva abból, hogy 20 évig élsz még, havi 101 ezer forintot tudsz kivenni 20 millió forintból úgy, hogy a végére teljesen elfogy a megtakarítás.

Ebből következik, hogy 100 millió forint 505 ezer forintos nyugdíjat biztosít a számodra, de még egy 67 millió is elég egy 339 ezer forintos nyugdíjra. (Ha harminc évig fogsz élni 65 éves korod után, akkor 247 ezer forintot élhetsz fel a 67 millióból havonta mai értéken.)

Vagyis ha 22 évesen elraksz havi 20 ezer forintot, amit évente csak ötezer forinttal növelsz, akkor is lesz a legrosszabb esetben havi 350-450 ezer forintos nyugdíj-megtakarításod.

Soknak tűnik kimondva a 92 millió forint, főleg 22 évesen, de amint látod, nem hogy nem lehetetlen, hanem kifejezetten könnyű a megszerzése. Csak oda kell figyelni és komolyan kell venni a dolgot.

S hogy hová tedd félre ezt a pénzt? Csak olyan dologba, aminek az éves költsége nem nagyobb, mint évi egy százalék. Amíg nincs jobb ötleted, tedd a Magyar Államkincstárnál prémium magyar állampapírba. De erről majd máskor bővebben.

Itt találtok egy kalkulátort, amivel lehet számolgatni. Mi lenne ha, havi ennyit vagy annyit tennék el, 25 vagy 52 éves koromtól, évi 1, 2, 3, 4 %-os infláció feletti hozammal. Játssz vele és rájössz, hogy nem is olyan reménytelen a helyzeted, mint amilyennek gondoltad.

Update: a további felesleges nyavalygó hozzászólások elkerülése végett, köszönjük, tudjuk, hogy sokan nem keresnek annyit, hogy eltegyenek 40 évesen 160 ezer forintot. S igen, minimálbérből tényleg nehéz takarékoskodni (azért hívják minimálbérnek). Ezeket felesleges leírnod, köszönjük.

A többieknek, akik esetleg ennél kevesebbet tudnak csak eltenni, de nem csak nyavalyogni akarnak, nekik ott a kalkulátor. Használd egészséggel, írd be, mikor mennyit tudsz vállalni, vagy mennyivel lennél előrébb, ha havi 2-3-5-15 ezerrel többet tennél el.

Minden egyes évhez külön-külön odaírhatod, mennyit tudsz eltenni és azzal tudsz kalkulálni.

Share

203 hozzászólás

 • Mrlax
  Ma divat fanyalogni, mert menő… görgessetek egy kis facét, rögtön láthatjuk hogy a 54e forintból élők telenyomják az egészet, az egyik kereskedelmi csatornán 3x nyomták már le azt a “sportszervező” (vagy mifene) srácot aki havi 110 nettóból él a szülei nyakán… de az nem gáz, a körülmények a hibásak mindig. Nekem ezzel van tele a bakancs, ha lelépnék ezért lépnék az országból, mert gusztustalan… szerintem Miklós ezt a réteget célozná a cikkével, falrahányt borsó.

  Persze arról nem beszél senki hogy nekem is van kollégám aki 21 éves, és nettó 500 környékét közelíti alulról, itthon borsodban… erre persze megkapják neked könnyű, meg mákod volt, te megteheted ezt-azt amazt… még kollégák között is sokszor vita tárgya, a közvetlen főnök is fanyalog hogy ő mérnök és hát hogy meg miért kevesebb?, gyere csináljad… van most hely bőven… ja hogy H-P, 8 óra a másik meg összevissza jaa

 • szocske
  “. Én nem vagyok tőzsde guru, de a hitel kamatokat soha nem tudtam megverni.”
  Pedig jelenleg és a közelmúltban nem nehéz:
  Átlagos fizetéssel 3-4% közötti THM-mel 5-10 évre fix lakáshitel reális manapság.
  Ennyit bőven hoz az LTP, de akár még a BMÁK-PMÁK is TBSZ számlán a következő 5-10 évben.
  Sokat keresni persze nem fogsz ezen, de ha abból kell választani, hogy minden megtakarításom ingatlanba teszem vagy a szükségestől több hitelt veszek fel és a megmaradó pénzem PMÁK-ba teszem, akkor én az utóbbit választom.
  Ehhez persze kell önuralom, ha a megtakarításból holnap veszel egy új autót, mert az új lakáshoz az is jár, akkor bajban leszel ha 5 év múlva meglódulnak a hitelkamatok… De ha megmarad a pénz, amiből 5 év múlva a kamatváltozásoktól függően ha akarsz előtörleszted, ha nem érdemes, akkor tovább fizeted a hitelt, az sztem működőképes modell.
 • Kiszamolo
  Petike, az Excel meg a Libre Office maga a célszoftver…

  Bármit veszek, az első, hogy teszek rá egy .doc, .xls, meg .pdf fájl olvasót, mivel ez a három a leggyakoribb fájlformátum és ha egy e-mailhez csatolt fájl van, 98%-ában ez a három formátum valamelyike.

  Ezek után nekem minimum furcsa, hogy valaki azon problémázik, hogy nem tudja megnyitni. Mintha .djvu formátumba tettem volna fel.

  Nehéz elképzelni, hogy a terrabájtos vincseszterek meg a 64 GB-os telefonok világában pont az a 23 MB nem fér el valakinek a gépén.

 • István

  megértem, amit mondasz dehát az emberek már csak ilyenek és végülis belőlük élsz. Szerintem engedd el a füled mellett azt amire nem érdemes válaszolni és akkor neked sem kell ilyeneket írni.

  Más téma: régebben a blog mintha valahogy konkrétabb lett volna azzal kapcsolatban, hogy mit is csináljon a delikvens a pénzével. Nagyon érdekelnének olyan cikkek, amiben van valamiféle iránymutatás, vagy akár az, hogy te miben tartod a pénzed. Világos, hogy nem vagy termékértékesítő és jós sem, ettől függetlenül szerintem nem én lennék az egyetlen akit ez érdekelne.

 • szocske
  én mindenképp TBSZ-re tenném a pénzt, ha várhatóan 3 évig, esetleg tovább nem lesz rá szükség.
  A magyarázat egyszerű: nem extra macera ott gyűjteni, és ha úgy hozza az élet, hogy mégis 3/5 évtől előbb van rá szükség, akkor sem problémás “feltörni”. Bünti tudtommal nincs, csak a kamatadót kell befizetni, ami úgyis lett volna TBSZ nélkül.
  Ha viszont mégis ott parkolt 5 évig a pénz, akkor a kamatadót megnyertem. Szóval veszíteni esetleg egy extra államkincstár látogatást lehet, nyerni viszont a kamatadót. Ami persze a tőkétől függően lehet filléres és jelentős tétel is, ezzel sem árt számolni, ha csak egy buszjegy áráról van szó, akkor nem érdemes bonyolítani az életet TBSZ számlával.

  Ill. egy mellékes előny, annak akinek kicsit égeti a zsebét a pénz: TBSZ-en egy hajszállal nehezebb hozzájutni, így lehet alszunk egy napot a feltörésre, és rájövünk, hogy annyira mégsem kell.

 • Tibor
  errol van szo. ha felre akarsz tenni, ne nosulj meg, es ne alapits csaladot. mert onnantol mar az Isten penze se eleg.
 • ggwp

  “Azok az összegek, amelyek “okosban” közvetlenül zsebből zsebbe mennek, azok a hivatalos statisztikában nem jelennek meg.”

  Senki sem beszélt statisztikákról, a zsebedben megjelennek. És nem is biztos hogy közvetlenül feketén kapod, elég sok nagyobb vállalat elkezdte kifehéríteni a pénzeket.
  A felső 10 százalékos duma pedig így elég sarkos.
  Én is kb 3 kilót keresek, az albi levonása után egy kicsit sem érzem magam a felső 10%-ban, főleg mikor tudom, hogy ezt a pénzt egy jobb segédmunkás megkeresi. Ennyit ért a diplomám.

 • Matteo

  Én ebből semmit nem értek. 500 nettó alulról, addig rendben van, de mit akar a főnök? “hát meg hogy meg miért”? Ez mit jelent?
 • Tibor
  Pityu, te tusz felretenni?
  Persze!
  Hu, tenyleg, es mennyit ?
  Hat minden honapban egy-ket csekket a jovo honapra.
  🙂
 • L70
  @Ádám

  Hitel visszafizetés vs megtakarításhoz.

  Nagyon nem mindegy, hogy mire költötted a hitelt. Ha olyasmire, ami befektetés jellegű vagy értékőrző dolog (lakás igen, autó nem, szép új konyhabútor sem, hatalmas emlékezetes esküvő sem), akkor a hitel tőketörlesztése már önmagában növeli a vagyonod (hiszen a lakás hitellel terhelt része még nem a tied, hiába laksz benne, az még a banké).

  Hitelkamat visszafizetése nem növeli a vagyonod, semmiképp nem tekinthető megtakarításnak, akkor sem, ha lakáshitelről van szó.

 • Családfő
  A cikk üzenetét valamiért sokan nem értik, vagy nem akarják érteni.

  Nem az eszetlen spórolás a lényeg. Egyszerűen költs kevesebbet, mint amennyit keresel. Ennyi.

  Az egyéni döntés, hogy valaki inkább elkezd jobban fizető munkát keresni/végezni (eközben kilép a komfortzónájából valamilyen szinten) és ezzel többet költeni diszkrecionális dolgokra, VAGY marad az adott bevételi szinten (és komfortzónában), de közben nem inflálja az életszínvonalát. Egyben folyamatosan tesz félre a megkeresett pénzéből.


  Gondolkoztál a feleség cseréjén? Nem szükségszerű, hogy a házasság és gyerekek vállalhatatlan kihívás elé állítsák a költségvetést, bár utóbbiakkal kétségtelenül több kiadás lesz.

 • címkefelhő

  2018-11-06 at 20:27

  Semmi nem történne. Biztos vagyok benne.

 • Eltévelyedés
  A sok károgónak, úgysemsikerünek, akarni kell, de nagyon:
  Első munkahelyemen kezdőfizunak többet kaptam, mint apám, anyám együtt keresett. Igaz, addig tanultam, gyakorlatot szereztem, de egy átlagos fősulin végeztem, olyan diplomával, amivel Dunát lehet rekeszteni: “közgazdász”.
  3 évet lehúztam ott, majd számoltam, és rájöttem, ugyan havi 150 ezreket teszek félre(2006-ban), de mégse jutok túl sokra, mert ugye autó, lakás, nyugdíj, és egyéb vágyak vannak az ifiúr listáján. . 2010 elején döntöttem, országot váltottam. 3 országváltás után tavaly hazajöttem, azóta szabadon választottan nem vagyok munkavállaló. Látom felnőni a gyerekem, nulla stressz, azzal foglalkozok, amivel kedvem tartja, van időm hobbira, barátokra. Ezért érdemes küzdeni, kockázatot vállalni.

  Tudod miket hallottam az első külföldre költözésnél? Ó neked könnyű, de én nem merem. Édesem, a repjegy neked is 20 ezer Londonig.

 • trubadur
  en nem arcoskodok csak viccesnek tartom, hogy egyesek kategorikusan kijelentik, ez lehetetlen, amikor nem az. Lakotelepi gyerek vagyok, kozalkalmazott szulokkel, diploma nelkul, szimplan szamitogepes tudassal felszerelve hidd el, semmilyen milliok nem voltak alamtolva. Nullarol indultam telefonos ugyfelszolgalatoskent, most van egy ingatlanom Angliaban, es annyi megtakaritasom, hogy ki tudnam a hazhitelt fizetni, ha akarnam, csak mivel 2% alatt van a kamatom, nem akarom. nem kotekszem csak ne mondjuk mar, hogy lehetetlen, csak azert mert nehez. es igen, szerencse is mindig kell. Pl nekem sose kellett auto munkahoz, ha kellett volna, inkabb mashol dolgoztam, volt ra lehetosegem, mert rohadtnagy penzsullyesztonek tartottam. ertem en h nem mindenkinek vannak lehetosegei. AKKOR SEM lehetetlen, amit Kiszamolo irt.
 • Marcsi

  Remek cikk!
  Most 2.osztályos a legnagyobb fiam. A suliban van egy kakaó automata, napi 100 Ft-ot kért elsős korában, hogy minden nap igyon egyet. Megbeszéltük, inkább félretesszük a heti 500 Ft-ot. Már első hónap végén csillogott a szeme, hogy van 2.000 Ft-ja.
  Folyamatosan gyűjtük a kakaó pénzt és ha tervezünk venni valamit vagy jó lesz az általam választott árkategória, vagy kiegészítheti a pénzéből. Eddig inkább lemondott a drágább dolgokról.
  Nyár elején 20.000 Ft boldog tulajdonosa lett.
  Bár a kakaó nem lett drágább, de szeptembertől kapott emelést, most napi 120 Ft a kakaó pénz.
  Kérdeztem, mire gyűjt. Azt válaszolta: csak úgy, jó érzés gyűjteni.
  Folyton nézzük a hirdetéseket, már mit tudna venni ezért a pénzért és nagyon boldog mikor látja, hogy egyre több dologra elég.
  Remélem sikerül a továbbiakban is pénzügyi tudatosságra nevelni, hogy mindig előre tervezzen.
  Köszönöm
 • Barcel08
  Lakásra gyűjtök. Én is támogatom h szülessen egy cikk h hova érdemes fektetni a megtakarítást. Amennyit félre tudok rakni eddig PMÁPba raktam. Viszont nem szeretnék mindent az államra bízni. Másrészről egy kb all time high értékeltségű részvénypiacot követő ETFbe sem szeretném. FED már emeli a kamatokat elég ütemesen (jövőre 4szer), EKB lassan befejezi az államkötvények vásárlását és jövőre el kell kezdeni kamatot emelnie. Szóval a részvénypiacok előbb vagy utóbb el kezdenek ereszkedni….Arról nem beszélve h az aranyhajú bármikor fel tud rúgni bármit és ki tudja mi lesz Kínával vagy a trade warral. Sztem senki nem akarja tudni a tuti tippet, sokunknak az is elég lenne ha a PMÁPnak adnának alternatívákat.
  Btw, képzem magam folyamatosan, szóval a képezd magad mert az a legjobb befektetés nem ér 🙂
  Előre is köszönöm
 • Tudatlan
  Gauchos, nincs a Máknál szlavez. díj. Parkoltathatod ott a pénzt, de akkor már inkább érdemes rövid időre venni rajta újabb értékpapírt. A lejáratot nem fogod elfelejteni, küldenek sms-t. Sőt, lejárat előtt a webkincstárban beállíthatod, mire fekteted be újból.
 • Mrlax

  Kicsit szegvégről írtam, bocsi. A lényeg hogy a közvetlen vezetőink rosszabbul keresnek mint kollégáim/én. Csak ő ráér vacakolni, facézni, jönni menni aránylag következmények nélkül.. persze mikor a fizetésekről esik szó akkor már jön a “nekem van diplomám” szöveg, csak épp a pozíció amit betölt az nem ér annyit. Persze le lehet számolni, egy jó mérnök kell bárhová… csak épp a lusta nulla kompetenciával rendelkező nem…

  job hopper és egyéb kapitalista huncutságot én máshogy látom, vannak olyan helyek amik vannak-voltak-lesznek… igaz nem túl sok fizetésért de lesz, most oké de 20-30 év múlva is ugrálni fognak?… szerintem érdemes vizsgálni a szakszervezet meglétét, és hogy neked mint alkalmazott milyen jogköröd van. A multiknál addig vagy fontos míg nekik érsz valamit, de utána? oké váltasz, de hová ha nincs?, márpedig ott csak egy személyi szám vagy….

 • Mindegy
  Húú de sok kifogás, öröm olvasni őket.
  Én sok-sok éven át tanultam napi 10-12 órákat, minden más rovására, de most baromi kényelmes és jó életem van.
  Olyat tanulj amiből végén sok zséd lesz ha sok zsét akarsz. Ha nem és a szívedet kövedet, csak nyugodtan, aztán panaszkodj h nincs zséd, hiszen mások is megcsinálják olcsón a munkádat.

  Üdv
  Vki Top 1%-ból.

 • daisy
  Engem az akadémiás videók döbbentettek rá, hogy ez mennyire fontos téma. Már abszolút nem a lakáscélt priorizálom, hanem hogy ne haljak éhen egy évvel a nyugdíjbamenetel után. Minden fillér,amit ma nem költök el, jól fog jönni a következő évtizedekben.
 • orbáncviktor
  Sajnos a fenti blog cseppet sem életszerű. Az hogy egy 30-40 közötti fiatal félre tud e tenni ekkora összeget az egy kérdés, de hogy ezt nyugdíjas éveire? Mihez kezd egy 70 + os nyugdíjas havi 300 ezer forinttal!? Az itt leírt példa esetén feláldozza a 30 éves a jelen fejlődését egy olyan cél érdekében ami nincs is. A másik a biztos befektetés. Van olyan befektetési lehetőség ami éves szinten 10 százalékos hozamot ad, nulla kockázat mellett. Úgy hívják hogy napelem.
 • Sándor
  látom senki nem válaszolt, én meg nemrég voltam ebben a cipőben. Nyilván csak sorvezetőket tudok írni, jelenleg senki nem tudja biztosra megmondani, hogy merre indul középtávon (3-5 év) a gazdaság, lesz a törés, vagy csak stagnál, esetleg korrekció után megy fel tovább.

  Amit mindenképpen át kellene gondolnod:

  – Mi az a legkorábbi/legkésőbbi időpont amikor vásárolnál? Van bármi kényszerítő tényező? (Nekem anno lejáró ltp-k voltak)
  – Fogsz-akarsz-e jelentős mértékű hitelt felvenni a lakás árához képest, és meggyorsítod a saját tulajdon szerzését, vagy megfelel neked az albérlet még középtávon?

  Jelenleg még mindig nagyon erős a keresleti oldal az ingatlanpiacon. Ez talán részben visszaesik az új lakás ÁFA visszanövelésével, és az LTP-k kifutásával öt év múlva. A hitel kamat szempontból viszont a kamatok növekedését várnám öt éven belül. (folyt.)

 • Sándor
  Ha úgy érzed két-három év múlva is lehet már, hogy feltöröd a megtakarítást, teljesen más befektetést használj, mintha öt éven belül semmiképpen nem. Ahogy közelítesz az időpont felé, úgy kell egyre inkább mobilizálhatóra/biztosra menni.

  Nekem anno 5-7 évre ez részvényalapot/kötvényt jelentett (és még volt ltp). 2-3 évre a várható vásárlástól már csak állampapír, hogy mobil legyen, ha gyorsan változna a helyzet (adódik egy tuti lehetőség/egy kormánybejelentés is gyorsan változtathat). Én kockázatkerülő vagyok, nem éltem nem rizikós lehetőségekkel (elsődleges piaci részvény vásárlása, stb.).

  És persze nem beszéltél róla, de számít a háttér is. Egyedül vásárolsz? Esetleg a pároddal? Segíteni tudnak rokonok?

 • Gauchos
  és
  Köszönöm a hasznos infókat. Van most egy 2 éves állampapírom, amit 1 hónapja vettem, akkor úgy volrtam vele, hogy nem vállalom be a 3 évet, 2 év után kellhet az a pénz, ma már mást választanék. De már mindegy, most úgy döntöttem egy összegben 1 milláért veszek egy 3 éves PMÁP-t, ami eddig kp-ban volt vésztartalék, de nem kamatozott. Nem akartam minden pénzemet bankokban tartani, de azért nem túl előnyös csak úgy otthon tárolni a pénzt, hogy nem tud kamatozni.
 • Otto

  Köszönjük, Emese. Hozzaszolasod biztos nagy segitseg volt mindazoknak, akik elolvastak.
 • Otto
  fektessek emberek
  Ez a kerdes mar sokszor körül lett itt jarva, nincs ra univerzalis, mindenkire alkalmazhato valasz (akarcsak a “hogyan keressek többet” kerdesre). Mindenkinek maganak kell a sajat strategiajat kialakitania. Ehhez pedig muszaj a temaban 1-2 könyvet elolvasni. Andras György könyvei sokszor elhangzottak mar itt, szerintem ezekkel erdemes kezdeni. Ezek elegge USA-központuak, a szamitasok es a peldaportfoliok is tipikusan USA-reszvenyekkel meg USA-kötvenyekkel operalnak. Szerintem mindenkepp erdemes a temaban europaiaknak szant könyveket is olvasni:
  Gottfried Heller: Die Revolution der Geldanlage: Wie Sie mit einfachen Methoden erfolgreich investieren
  Gerd Kommer: Souverän investieren
  Ezeket nemetek irtak nemeteknek, sokkal Europa központubbak.
  Különösen az elsö nagyon jo, mert 2018-ban irodott, vagyis az alacsony kamatkörnyezetet is figyelembe veszi.
 • Zedder
  “Hagyjuk már, egy festő hazavisz napi 25 ezret, egy villanyszerelő 30 ezret. ”

  Ez hol is van? Mert tavaly a 100nm-es lakásra kaptunk egy majd’ félmillás festős árajánlatot, végül a gyerekeket lepasszoltuk a nagyiknak, és asszonnyal simán kifestettük 3 nap alatt.

  A villanyszerelő meg már úgy tíz éve is jó százezret kért az ELMŰ által “ingyenesnek titulált” hálózatbővítésért.

  Épp az ilyen szakmunkás árak miatt képeztem ki magam kb. minden ilyen betanított iparos munkára. Egyrészt nem kell várni a megfelelő szakira (megfelelő? ki garantálja, hogy jól dolgozik?), másrészt meg ugye kvázi “ingyen” van (tudom, az órabéremmel fizetek érte.)

  Budapest… De szerintem vidéken sem jobb a helyzet…

 • Zedder
  “a nagyszülők meg Skype-n látják a gyerkőcöket felnőni”

  Tessék venni a nagyszülőknek repjegyet, és meg van oldva. Vagy ha kint is ki van centizve a megélhetés, akkor lehet hazamenni, mert nyomorogni aztán bárhol lehet…

  “olyan ritkán használok excel-t, hogy ezzel nem terhelem a tárhelyet.”

  Az ilyet plz mellőzzük, mert röhög a vakbelem.:)

  —–

  Az “úgyse sikerül” embereknek. Én is látom nap-mint-nap a langyos vizes kollégákat. Tanácsadóként sokszor fordulok meg ügyfeleknél, akár ugyanazoknál is, évről-évre.

  Tényleg vannak, akik semmit, nullát, zérót fejlődnek. Hihetetlen, de 5 éve ugyanolyan hülye volt, mint most. Egyszerűen nem érdekli, hogy elolvasson (a MUNKAIDÉJÉBEN) egy szakkönyvet, egy blogot, egy cikket, akármit. Inkább szenved.

  Na erre mi a magyarázat? Mi a kifogás?

 • PityukaPityuka
  Most gonosz leszek. Nem kell mindenkinek a poszt szerint élnie, hiszen ha nem lenne átlag, nem lenne átlagon felüli sem. Így viszont hogy sokan az átlagot szeretik, nem nehéz ezen túllépni…akai akar. Látszik, vannak jó példák. Nyílván sokhoz szerencse is kell, de akaraterő nélkül a szerencse mit sem ér. Lényeg hogy sokan vannak akik “önhibájukon” kívül nem tudnak előre lépni, mert amit meg kellene “ugrani” érte, az már zónán kívül van…(Másik település, város, főváros.. válás, külföld..etc) Egyszerűen nem akarnak már annyit tenni érte. Nem. ennyi. De pont ezért, én megpályázom a pozit, és megkapom.. mert a többi amúgy alklamas, rátermett ember nem jön el, nem hisz magában, meg sem próbálja… ha megpróbálná, akkor lehet én maradnék alul. De így, ebben a formában elértem hogy már évek óta legalább havi 500eFt a megtakarításom. Befektetem, képzem magam… El kell menni az interjúra.
 • PityukaPityuka
  … A költekezésekről meg annyit, hogy szelektálni kell. Nem nézek TV-t, nincs Ipone-om, de évente egyszer -kétszer elmegyek nyaralni, több hetes túrázásra valahol a hegyekbe a feleségemmel. Nem halmozom a kütyüket, évente 1x átnézem a nem használt dolgaimat és eladom mielőtt értéktelenné válnak. Vigyázok a dolgaimra, értéktartóbbak így. Szükséges élni, hiszen egyszer fiatal az ember, de gyenge kifogás arra ha minden hulladékot megveszek csak mert nekem az jár. Mindent meg lehet magyarázni, azt is ha hó végére elfogy a pénzem, meg azt is ha szöges ágyon alszok és fénnyel táplálkozom. Mindenkinek magának kell beállítania a határt, és következetesen tartania. Nem másolni kell másokat, mert az biztos kudarc. Miklós írásai néha pofon az embernek. Fel kell ismerni ha fáj. Ha akarsz változtatsz. Ebben a műmájer világban legalább ő őszinte hozzád. Lehet nem tetszik, de igaz.
 • Ancsa
  Nem pénzben kell megtakarítani, hanem használj inkább nemesfémet.
  Ezüstöt. Nincs buborékban és nem is lehet abban.
  Havi 1 unciát megveszel magadnak és mire nyugdíjba mész nem kell majd azon idegeskedned miből élsz meg majd. Az ezüst ennyire alulértékelt manapság.

  Venezuelában 1 uncia ezüstért ma 1 évi élelmiszert megkapni az őstermelőiktől. Hamarosan szerintem nálunk is ugyanaz lesz, ami a venézeknél most van.

 • Miklós
  Ha általánosságban vizsgáljuk a társadalmat, akkor a törekvésnek és a tanulásnak nincs túl sok értelme, hiszen csak fix számú jól fizető állás van és csak adott mennyiségű pénz egy területen amit egy vállalkozás ki tud bányászni. Vagyis ha nagyobb lesz a képzettséged, akkor csak rád emelik az adókat és a lakás árakat és nem jutottál előbbre, de azért lehet, hogy elbuktad a befektetett időt és a pénzt (sőt). Ha pénzben tartalékolsz, akkor mivel tartalék ráta alapú pénz kibocsátás van, így növeled az inflációt, vagyis újból rád emelnek. Ma már szinte csak a pénzügyi termékek tudnak 5%-os passzív kamatot hozni + esetleg még az erdő, ha olcsón megúsztad a befektetést (a szántónál még talán érdemes spekulálni az árfolyamra, de csakis a jó vízgazdálkodású parcellákra).
  Tehát nekem úgy tűnik, hogy akkor jársz a legjobban ha az állami nyugdíjra számítasz, hiszen ott pontrendszer van.
 • Tinaturner
  Károgas elott talan erdemes lenne vegignezni az akademiat akar tobbszor.. es rendszer szinten megerteni mirol van szo. A mosogatono nem rak felre 160ezret micsoda vilag van mit kepzelsz Miklos hsznek van ertelme? Rakj el annyit amennyi megy, ha nem megy mi az oka? Tettel eleget ellene? Ha nem tudod h kell kertel legalabb tanacsot?utanajartal mas hogy csinalja?
  Senki nem mondta h kuporogj menj nyaralni Hawaira ha belefer. Legyen autod stb.
  A masik meg h lecci Miklos csinalj ilyen meg olyan kalkulatort is… rakerestel gugliba? Csak mert vagy 5 ilyen volt de elarulom az osszes letezo temaba vago kerdesre van kalkulator mar regesreg. Pl osszekuporgatsz 20milliot nyugdijra. Mekkiea felvett osszeg meddig eleg mekkora hozam mekkora infla mellett, maradjon a vegen orokseg vagy fogyjon el stb
 • jurta

  “nem lenne kedved egy olvasoi kozvelemeny kutatast csinalnod egy egyszeru klikkelgetos kerdoivvel? Majd egy kovetkezo cikkben a statisztikat elemezni?
  Pl
  Munkaviszony ideje
  Kezdo fizu munkakezdeskor, jelenlegi fizu
  Kepzesre toltott ido/ penz
  Osszes megtakaritas, havi megtakaritas
  Esetleg elejen bontva hany fos csalad, szingli”

  Ez nekem azért tetszene nagyon, mert hozzászólásban (nyilvános) eszem ágában sincs leírni ezeket az adatokat, ahhoz túl magánjellegűnek tartom őket, és van is kivel megbeszélnem őket az olvasótábor helyett, de egy pontos átlag (és egyéb statisztikai mutatók) előállításához nagyon szívesen hozzájárulok.

  Kérdés, nem csábít-e nagyotmondásra jobban, mint a hozzászólás.

 • Matetoth

  De jo, hogy ezt megosztottad, vettem is ket kilonyit. Jo lesz, amikor osszeomlik a vilaggazdasag. A sok ehezo az utolso falatjait nekem fogja adni egy ezustpehelyert…
 • Ancsa
  @Matetoth: hasznosítsd a tippet, örülök ha sikerült.
  Ezzel a hitelesekkel is jót teszel. Nem használod el a rendelkezésre álló pénzt megtakarításra, hanem ezüstkereskedőnek adod és az továbbra is a gazdaság vérkeringésében (pénzkeringésében) marad. Ez hazafiasság is.
  Ez is az ezüst lényeges előnye.
 • András

  A statisztikát – legalábbis idehaza – óvatosan kell kezelni. A legtöbbször az átlag-medián különbséggel rámutatnak arra, hogy a magas fizetések még fel is húzzák. Igen ám, de van vagy 1 millió minimálbér környékén dolgozó, akik jó része zsebbe is kap kiegészítést. Építőipar, turizmus, vendéglátás soroljam. A minimálbéres/kata vállalkozó pl. benne van? Fodrász, szerelő számla nélkül. Meg egy kis mellékállás tisztán zsebbe, ingatlankiadás szintén zsebbe. Nem azt mondom, pl. közalkalmazottak vagy vidéken tényleg sokan keveset keresnek. De az összkép más, szerintem, mint amit a statisztika mutat. Pl. ott a 3 millió személy gk. esete, amit kiszámoló gyakran említ. Döbbenetes szám, szerintem a statisztikai medián alapján képtelenség. Van ott még pénz valahol okosba’…
 • gab
  A megtakarítási hajlandósághoz adalék, 2 nap alatt 140 ezer lakáskasszát kötöttek. Két nap alatt hozták a cégek a fél éves tervszámokat… Van itt tartalék a rendszerben, csak sokan lusták voltak lépni, amíg még lehetett. Ezek szerint sokan képesek kigazdálkodni a havi 20 ezret (vagy kevesebbet-többet, nem tudhatjuk, egy ember hányat fizet a rokonai helyett is).

  444.hu/2018/11/08/140-ezren-kotottek-rohamtempoban-lakastakarek-szerzodest-mielott-a-kormany-bedaralta-volna-a-rendszert

  “A csütörtöki konferencián Varga Mihály azt mondta, hogy az utolsó három napban még sikerült meglévő szerződésállomány 10 százalékát megkötni, ez szerinte 140 ezer lakástakarék-pénztári szerződést jelent, ami évi 8 milliárd forint kiadást jelent az államnak.”

 • Tibor
  Igen, ez is olyan mint a fogyas, mikor az otven kilo felesleggel biro ember meghallja hogy realisan es egeszsegesen heti max fel kilot lehet fogyni kiszamolja hogy mire lefogyna mar meg se eri, ezert nem all neki…
 • Tibor
  : a felesegcsere? Harom gyerek utan? Na az volna csak igazan draga mulatsag 🙂 Tartasdij meg ilyenek… Persze ha nekem itelnek a gyereket ugy meg kivitelezheto volna a dolog, de ha egyedulallokent se talaltam olyan not, akinek rendes normalisan fizeto allasa van es ert is a penzhez, akkor pont harom gyerekkel kellenek valakinek…
 • Családfő

  Hm, akkor ez a hajó már elment. 🙂
  De majd a gyerekeid – vagy te a következő életedben? 🙂
 • szocske
  , azért kíváncsi lennék, hogy ebből a 140ezer LTP_ből hány fog végigfutni majd, most az is kötött sztem, aki eddig azt sem tudta mi ez 😀
 • Tibor
  : majd a gyerekek vagy az o gyerekei… a felemelkedeshez altalaban ugyis tobb generacio kell… nagyapam meg ontodei vasmunkas volt, apamnak mar volt erettsegei meg egy munka mellett elvegzett technikum, en mar egyetemre tudtam menni es phd-re, majd az en gyerekeim mar talan feljebb jutnak.
 • Tibor
  : meg egyebkent is nem vagyok olyan fajta aki anyagi okokbol “lecserelne” az asszonyt. Az talan mas lenne ha nem is akarna dolgozni. De nem errol van szo, csak arrol hogy a bolti eladoi vegzettseggel csak minimalbert adnak. Persze felmerult az otlet hogy csinalhatna valami kepzest, de azok meg dragak, nincs ra penz (meg ingyenes kepzesre se jutna, mert azt se engedhetjuk meg magunknak hogy kiessen a fizetese honapokra)
 • KTamas
  Az az igazság, hogy csak az nem tud megtakarítani, aki nem is akar. 25 vagyok, gyárban dolgozom(egyelőre). Keresek 160-180 e között. Ebből havi 100-120-at félre teszek, mellette LTP-t is fizetek. Nem élek nagy lábon, havi 50000-ből megélek. (Rezsire, amit leadok itthon+kaja+egy kevés benzinre)
  A kollégám, aki ugyanennyit keres, rajtam gúnyolódik, meg irigykedik, mert hogy én hogy tudok ennyit félretenni? Ha meg elmondom neki, hogy ő is tudna ha nem dohányozna, nem inna, nem kocsival járna dolgozni, nem lenne hitele és nem verné el felesleges dolgokra, stb. nem nullázná le magát hóvégére, akkor meg fel van háborodva. Sajnos itt tartunk, hogy az átlagnak ilyen a felfogása. Változtatásra való hajlandóság 0. Jövőbeni célok 0.
 • ipl873
  , ez igen dicseretes, de helyesebben igy hangzana:
  Gyarban dolgozom (egyelore), es mivel otthon elek a szuleimnel, igy nincsenek extra kiadasaim (ugy mint alberlet, magasabb rezsi, dragabb etkezes, hazautazas koltsege, esetleg plusz egy auto stb.). Csak a miheztartas vegett 😉
  Ne ertsd felre, nem kotozkodom. Szuper dolog ha sporolsz, csak tegyuk hozza az idealis korulmenyeket is.
 • Tibor
  : na igen, ugy konnyu sporolni ha van hol lakni ingyert, atlagembernek epp az kerul legtobbe.
 • jami
  jól kell házasodni 🙂 Ja, hogy vannak nők, akik meg jól akarnak férjhez menni és emiatt pl. mást válasznak? Ez egy ilyen játszma, akinek szempont hogy anyagilag jól járjon.
  Szerintem házasnak lenni “megéri”. A gyerekek másik kérdés, de jó ideig (középsulig kb.) nem vészes.
 • KTamas
  Azokból, amit írsz, egyedül albérlet költségem nincs (és nem is tervezek albérletbe menni, mivel semmi nem indokolja), de ugyanúgy van rezsi, étkezés költség nekem is. Nálunk ezeket háromfelé osztjuk.
  Saját autóm is van, így annak is vannak költségei, viszont nem azzal járok, ha kell, ha nem, így ennek költségeit is le tudom faragni. Más nagyobb kiadásom nem is volt 3 év alatt, mióta elkezdtem dolgozni, csak egy autó, egy garázs és egy C kategóriás jogosítvány.
  Szerintem a legtöbbet azon lehet spórolni, ha nem költünk olyan dolgokra, amire nincs szükségünk. Pl. főleg huszonévesek közül sokaknak szükségtelen az albérlet is és mégis azt választják. Nyilván olyan is van, akinek nincs más lehetősége, ezt tény. Viszont valamennyit azért mindenki meg tudna takarítani.
 • Marci
  Kedves Miklós!
  Szerintem hibás a kalkulátor. Azt állítod, hogyha évente növelem a félretett pénzt 5000Ft-tal, akkor mai értéken lesz 92M.
  Ez az állítás akkor lenne igaz, ha a félretett pénzt évente 5000Ft-tal ÉS AZ INFLÁCIÓVAL növeled. Akkor viszont nagyon nem csak 110eFT-ot kell elrakni pl. 40 évesen.
  Ergo te is megfelejtkeztél az inflációról. Ez így baromi félrevezető!

  Kérlek javíts ki ha tévedek!