Heti hírek röviden

Némi meglepetésre az amerikai infláció csökkenésnek indult, ami az amerikai gazdaság mérete miatt jó hír a világ többi részének is. Azért még nem esett 2% alá, 8,3% még mindig a fogyasztói árindex emelkedésének mértéke, viszont az április növekedés csak 0,2% volt, ez a legkisebb mérték 2020 novembere óta. (A FED kedvenc árindexe, a personal consumption price index 6,3%-ot mutatott. Ebben benne van az is, ha a vásárlók az áremelkedés miatt olcsóbb terméket vesznek, mondjuk a friss spenót helyett fagyasztottat. Innen is ered az eltérés.)

Úgy tűnik, talán már elértük a csúcspontot, innen elindulhat lefelé az inflációs érték. (Hogy a csökkenésben mennyire játszik szerepet a nagyon erős dollár az importárakban, az egy másik kérdés.)

Jó hete volt az amerikai tőzsdéknek, az S&P 500-as index komoly emelkedés után már csak 13,31%-os mínuszban zárt az év eleje óta. Ezen a héten, tíz hét óta először több pénz áramlott be a tőzsdei alapokba, mint amennyit kivettek a befektetők.

Most a befektetők a cégek profitjelentései miatt aggódhatnak (amik valószínűleg átlagosan rosszabbak lesznek, mint eddig), illetve a munkaügyi adatok miatt, valamint annak fényében a FED kamatemelési szándékai miatt.

Az amerikai lakosok megtakarítási rátája 4,4%-ra esett, ilyen alacsony csak egyszer volt 1960 óta, mióta mérik, méghozzá 2008-ban.

Hol van már a járvány alatti kiugró megtakarítási ráta. S egy kép arról, honnan is eredt ez a nagy megtakarítási kedv 2020-2021-ben:

Hiába veszítette el rengeteg ember néha mindenét a Terra coin összeomlása miatt (amint írtam, 40 milliárd dollár lett semmivé), a játékosok szenvedélye nem csillapodik, egy tök hasonló elven működő, májusban indult “stablecoin” már több, mint félmilliárd dolláros piaci értéket mutat. S mindezt úgy, hogy a Terra összeomlása után tudta megduplázni az árazását. A kaszinóban nincs megállás.

Főleg úgy nincs, hogy egyre több celebről derül ki, hogy nem éppen érdek nélkül fokozta a hype-ot egy-egy kriptopénz körül.

A kínai autógyártás miatt főhet a feje a nagy cégeknek. A kínai piacon az elektromos autók között egyetlen nem kínai cég van az első tízben, a harmadik helyezett Tesla. Az olyan nagy név, mint a VW, amelyiknek a legfontosabb piaca Kína, csak a 15.-ik a rangsorban.

Az extraprofitadó bejelentése és az elmaradt MNB kamatemelés miatt is a forint megint tragikus hetet zárt. Már nem az a kérdés, mikor kerülünk újra 350 forint alá, hanem hogy benn tud-e maradni a forint a 400 forintos eurós ár alatt. 2010 áprilisa óta 49%-ot gyengült a forint az euróhoz képest, ennél csak a török líra tudott nagyobbat esni Európában. Még az orosz rubel is csak 46%-ot gyengült azóta a mostani ára alapján.

Már lassan biztosra lehet venni, hogy a katát jövőre megszüntetik vagy lényegesen rosszabbá teszik, de egyelőre még semmi részlet nem ismert.

Csökkent a született gyerekek száma Magyarországon, ahogy a nők termékenységi mutatója is. 7,6%-kal kevesebb gyerek született, mint egy éve. Az egész évet nézve áprilisig bezárólag csak 2,6%-kal született kevesebb gyerek, mint az azt megelőző évben. A termékenységi mutató 1,54-re csökkent.

Share

97 hozzászólás

 • 007Polar
  Sziasztok,

  Valaki kérdezte a Wise nagyobb összeg konvertálást. Cégként mi a következőt csináljuk:
  Csob (szlovák K&H) EUR szla -> Üzleti Wise Eur; -> konvertálás -> Wise forint -> utalás, akinek kell.
  Eddig nem volt semmi fennakadás, pedig több 10 millió forintot konvertáltunk. Egyszer sem zároltak vagy valami ilyesmi. Mondjuk az első 1-2 esetben azért izgultam egy kicsit. A Wise-t használva kb. 1/3 a konvertálás költsége.

 • V.A.Laki
  Epp tegnap neztem ra a PEMAP-omra, 367-os euroval vettem a 2027/X-bol. Forint gyengulese azota 6% es fizet az elso evben 6% kamatot is! Ennyi zsirt! Gyanitom, hamarosan jon Nemeth Szilard a fogoval, hogy lecsippantsa az extraprofitot, mert jobb helye van annak egy falusi gyarimunkas csaladnal. En emiatt nem veszek tobbet belole.

  Arrol, hogy az euro parnacihaban mennyire jo, annyit, hogy megneztem, a 2017-ben vasarolt PMAK kotvenyem ujrabefektetesekkel hogyan allta a sarat: siman elverzett az eurohoz kepest, -5% kb. A parnaciha euro jobb volt az elmult 5 evben, mint *barmelyik* magyar befektetes, az ingatlant leszamitva.

  Szerintem se aggodjatok evi 5% euro inflacio miatt (tudom, 8% hivatalosan, de hatha normalizalodnak az energiaarak 2-3 even belul), uriembernek ennyit meger a biztonsag. A tobbiek meg vehetnek EXS1.DE-t, aztan majd kihullik a hajuk, amikor korrigal a tozsde 20%-ot.

 • Róbert
  Botrány, hogy évek óta minden évben KATA a téma. A havi KATA adót kellene a minimálbér x százalékához kötni és kész. A mai világban bárki lehet vállalkozó, nem csak a fodrász, de ezt nehéz azoknak elmagyarázni, akik világ életükben csak közalkalmazottként léteztek. Ez miatt nem lenne hátrány, ha szakmabeliekkel is egyeztetnének mielőtt csinálnak valamit… Köszönjük Parragh Lászlónak, hogy ilyen “jól” képviseli a vállalkozókat!
 • .....
  A jelenlegi adóviszonyok között a KATA beszántását nem tartom rossz ötletnek. (Mármint de, de erről pár mondattal később.) Egy alkalmazott adóelvonása kb 40%. Egy KATA-sé 50.000Ft. Azért ebből borítolható volt, hogy sokan mennek át félig kényszerből, félig önként KATA-s jogviszonyba, ami viszont azért az alkalmazotti státuszhoz képest jogvesztés.

  Persze a legjobb ötlet az lenne, ha a jövedelmet súlytó adókat mérsékelnék úgy, hogy ne érje meg trükközni a KATA-val…

 • Gary

  “Ki hogy látja, mit nyerünk vele, ha átváltjuk a HUFot EUR-ba?”
  Nyugalmat. Azzal, hogy itt élek még – magam se igazán tudom miért – egy óriási fogadást teszek az ország jövőjére. Már ez is hiba; lehet, hogy a 10-20 év múlvai énem szerint bűn lesz. Ezt a fogadást a pénzemmel megfejelni nettó hülyeség lenne.
  Egy rakat deviza pihen a számlámon, jelképes kamattal, de jó így. Rendes kamatot a kockázattűrő képességem erejéig játszott nagyon veszélyes játékokkal csinálok magamnak.

  “Ennyire megéri az évi 5,4 % a kockázatot?” – a HUFnál kockázatosabbat nem nagyon látok a piacon. Hol a kockázat, mégis? A német gazdaság tud úgy hasítani, hogy közben a magyar romokban; fordítva lehetetlen.


  Engem már a ’18-as választás előtt megcsapott a közelgő scunami előszele, 5M HUFból lett akkor még 16K EUR. Azóta rendszeresen váltok. A 4. 2/3 után nem hiszem, hogy ilyen határ létezik.

 • sittysutty

  A probléma csak az, hogy már nem tudod betenni 3 éves PEMÁP-ba.
 • Hopp Júlia
  Most ismerkedem a Wise-sal. Kis összeggel tesztelgetem, 12 eurot 0,28 euroért utal be az államkincstárba, olcsónak azért nem mondanám. Pénzbe kerül a devizaváltás, az utalás ezek még OK, de meglepő hogy azért is levesz ha nagyobb összegű dollár érkezik be. (1000$) fölött.
 • dp
  2012.05.30. € 1 = 297 Ft
  2017.05.30. € 1 = 307 Ft + 3,37% 5 év alatt!
  2022.05.30. € 1 = 395 Ft + 28,67% 5 év alatt
  2027.05.30. € 1 = ??? Ft

  Csak önmagában €-ban tartani a pénzt nem garancia a sikerre. Lehet hogy 5 év alatt ~3%-kal, de az is lehet, hogy ~29%-kal nő a vagyon értéke Ft-ban az árfolyam nyereség okán.
  Na ki az aki tudja, hogy mennyi lesz 5 év múlva?

 • Ungarische betyár
  sittysutty

  Csak én nem PEMÁP-ot írtam,
  hanem PMÁP 3 évest. Az még a múlt héten köthető volt.

 • Gary

  Kristálygömböm nekem sincs, de az a sejtésem, hogy ez inkább egy exponenciális görbe. 3%-ot nőtt amikor cammogtunk a zsákutca elején, 29-et, amikor már sietős léptekkel haladtunk a közepén. Én 2027-re egy 800 körüli eurót várok. De ez csak egy vélem÷ny, semmi több.

 • Hopp Júlia
  Pénteken bementem a K&Hba, időpontra(!) devizaszámlát nyitni. USD betétre évi 0,83%ot fizet (hardcore befektető nem röhög!) Jó ez nekem, spekulálok egy kis árfolyamnyereségre is, kamatkockázatot nem szeretem, nyúltam már mellé nagyon mínuszos befalappal stb. Erre: Hát a jelenlévő Jucikák nem tudtak segíteni, felírták a számom hogy a prémium ügyfeles hív még aznap hogyan legyen. Mondtam nekik hogy kb 3 millió hufnyi USDt szeretnék náluk parkoltatni. Azóta se kerestek. Nekem ebből az a tanulság hogy valóban olyan irgalmatlanul sok pénz van a rendszerben/bankoknál hogy 3 gurigáért a telefont sem érdemes megemelniük. Szívszorító, mert hiába dolgoztunk meg érte verejtékkel, ezek szerint semmi értéke nincs mert mindenkinek van pénze, akár úgy is hogy utána dobták.
 • porthosz

  Senki sem mondta hogy _mindig_ eurót kell venni.
  De az utóbbi 4-5 év ámokfutása bizony semmi jót nem vetít elő, ráadáasul a matek is azt mutatja hogy még a párnába varrt EURO is hozza a PMAP teljesítményét az utóbbi 4-5 évben.
  És bizony azzal az euróval bármikor leléphetsz az országból, mert könnyen hozzáférhető likvid, és az állam nem tudja megsarcolni mondjuk egy péntek 23:59-kor hozott törvénnyel ami szombat reggel 00:01-kor lép hatályba.

  Természetesen ha majd jobbra fordulnak a dolgok akkor ez változhat, DE:
  jelenleg a helyzet úgy néz ki hogy a bejelentett megszorítások tuti hogy nem csak két évig lesznek
  jönnek majd még újabbak is mert az (f)osztogatás nem fog leállni
  az ország teljesítménye egyre gyászosabb, pl. minek jönne ide újabb gyár amikor képzett munkaerő már nincs, az oktatás meg romokban?
  És a nemzetközi helyzet is sz@r, ilyenkor M.o-t amúgy is jobban ütik

 • Ungarische betyár
  Atya ég!
  Még ezen a blogon is téma, hogy az elmúlt 4-5 évben mennyit hozott a párnacihába varrt euró?
  Nem Miklós említett valami olyasmit, hogy a múltbéli hozam nem garancia a jövőre?
 • Szegedi Dorina

  Devizaszámlára nézzétek meg a Rafit is. Ha van ott forintszámlátok, akkor a devizaszámla ingyenes, ha legalább 1 évig tartod a számlát (összegnek nem kötelező lennie rajta). Én régen nyitottam, akkor pár perc papirozás volt a banki ügyintézőnél, de semmi macera. A webbankban, telefonos applikációban simán hozzáférsz. Kamatot nem fizet (valamennyit persze igen, de az kevesebb, mint a róla szóló sms-értesítés díja), de ha csak tartani akarod, akkor ez nem gond.

 • Szegedi Dorina

  A Wiseról a kincstárba az eurót ne beutald, hanem a wise-os kártyával vásárolj a Kincstárban, így nincs utalási költség.
  Csak arra figyelj, hogy amikor odaért a pénz a kincstárba, akkor újból ki kell választanod, hogy mit veszel érte, mert azt nem rögzítik be vele.
 • Karcsika
  Dorina
  2022-05-31 at 11:06

  Viszont Devizaszámláról majd jó drága lesz kiutalni a pénzed, nem?

 • Átutazó

  “USD fogadásának díjai

  Ha valaki belföldi wire vagy SWIFT utalást küld neked az egyenlegedre, a fogadás díja utalásonként 7,50 USD.

  A számlaadataidra indított wire utalás esetén a beérkező összegből 7,50 USD kerül levonásra. Például 1000 USD esetén a díj levonását követően 992.50 USD-t írunk jóvá az egyenlegeden.”

 • M. Tamás
  köszönöm a választ.

  (Jelenleg minden megtakarításom Államkincstárban van)
  Én leginkább a kiszámíthatatlanság miatt tartok attól, hogy a rendkívüli jogrend miatt pl. befagyasztják a tőkémet, és nem lehet kivenni onnan x ideig. Más kérdés, hogy ha ilyet meglépnek, akkor szerintem többé ember nem tesz majd be államkincstárba a pénzét.

  5,4 % nem rossz (bár most pl. a PMÁP 6,6 %-ot hoz), én arra gondoltam, hogy az 5,4 % az tök lutri, ennyi remélt hozamért megéri, hogy rizikózzon az ember, ahelyett hogy biztosan hozó megtakarításba tenné inkább a pénzét?

  Miklósnak lehet igaza, hogy a diverzifikáció miatt lehet ez fontos.

  Köszönöm a válaszokat 🙂

 • terpesz
  egyelore az egyetlen garancia a jovore nezve, hogy kormanyunk elkepeszto mertekben hulye a gazdasaghoz, ha nem lopasrol van szo, es a torok/argentin/brazil uton halad a valutank, egyelore lathatoan megallas nelkul.

  SZERINTED mitol menne vissza 300-320 kornyekere hirtelen, vagy akar az elkovetkezendo 2 evben fokozatosan?

  En nem latom a hihetetlen nagy fordulatot, sot.

  Innentol lathatoan nem erdekelt a magyar kormany a valutaromlas megallitasaban, ok valoszinuleg mar shortoltak a forintot reg, teleszedtek magukat euroval a gebasz elott. A tobb meg mindegy, nem?

 • Hopp Júlia

  Köszönöm!
 • tumpara
  Ungarische betyár: a PMÁP-ot lekötöd, tehát 3 évig nem nyúlhatsz hozzá, az euróhoz meg bármikor. És ne feledd év, eleje óta a forint 8%-ot gyengült, a 3 éves PMÁP meg kb. 8,5% + 0,75% = 9,25%-ot fog hozni. Bő fél év múlva. Addig a 424 forintos euró elérésekor még jöhet +7% árfolyamnyereség. Az időtávok összehasonlításakor persze csaltam (bár a 2025/K-t megvehetted januárban is), de a lényeg, hogy a kormány (MNB) tudatosan gyengíti a forintot (kell az ÁFA-bevétel), s egy ilyen gazdaságilag sérülékeny ország devizája bármilyen kis válságnál elszáll. Pl. 2020 márciusában egy laza 8%-ot gyengült a forint. Márpedig globális válság lesz itt, 3 éven belül tutira.
 • andras

  “Vicceltek??? Komolyan azt hiszitek, hogy a kifizetőhely az = 18M/év, és még adózik is utána?!
  Biztos nem azért lesz, hogy erre használják. Nem életszerű 100/1000Mrd-okat KATA-n átnyomni.”

  Akkor ha te ennyire okos vagy, akkor meséld nekünk a történetet.

  De te okos vagy, úgyhogy meséld már el ezt nekünk, hülyegyerekeknek.

 • andrás
  Magyarul ez itt egy vicc és teljesen hülyének néznek, vágod.
 • V.A.Laki
  +1 megjegyzes: ha valaki paranoias es ugy erzi, hogy Magyarorszag ralepett a torok/venezuelai utra, az *ne nyisson devizaszamlat magyar bankban*.

  Az ok a kovetkezo: a legjobb orszagokkal is elofordul, hogy a valuta osszeomlik es a jegybank elegeti a devizatartalekokat (pl. fekete szerda, angol font, utana odaalltak a kamerak ele, bevallottak, hogy “igy jartunk”, majd angolosan tavoztak az ERM-bol). De illiberalis orszagokban, mint torokorszag es venezuela, nem veszik ezt ilyen konnyen, elmennek a falig, befagyasztrjak es “kolcsonveszik” a lakossag devizakeszletet is abban a hiu remenyben, hatha sikerul visszaerositeni a valutat. Ez soha de soha nem jon ossze, a lakossag devizaja menetrendszeruen eleg, amira azt lepik, hogy nyomtatnak a karosultaknak valami 5-10 eves lejaratu kotvenyt (hazai valutaban, termeszetesen), ami lejaratkor annyit se er majd, mint a papir, amire nyomtak.

 • M. Tamás
  Mivel korábban nem találtam rá egyértelmű választ a hozzászólások közt, most jelzem mindenkinek:

  (Transfer)Wise bankkártyáról mindenféle díjtól mentesen tudtam betenni EUR-t a Webkincstárra.

  Korábban csak Revolut-ról olvastam tapasztalatokat, ezért gondoltam szólok 🙂

 • Csinolina

  Online tranzació volt vagy személyesen fizetted be kártyával?

  Én a revos kommenteket nem láttam, revoval hogy vannak ezek a dolgok?

 • beetle
  Pont emiatt kutatjuk itt már páran egy ideje, hogyan lehet külföldön, ottani lakcím/munkaszerződés nélkül számlát nyitni. Ahogy írta korábban valaki, partnerkockázatot vállalsz, ha hazai számlán van a pénz (legyen az forint, vagy más deviza).

  Ausztriával próbálkoztam már: visszahívtak, elmondtam, hogy uniós polgárként nyitnék, de nem mentek bele, hiába vagyok rá elvileg jogosult. Vagy lakcím, vagy munkaszerződés kell nekik.

  europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/bank-accounts-eu/index_en.htm

  “If you’re applying for a basic payment account outside the country where you live, banks in some EU countries may also want you to prove a genuine interest for doing so – for example if you live in one country but work in another.”

  De az is lehet, hogy semmi nem lesz és csak felesleges para az egész (a pánik rossz tanácsadó).

 • Hopp Júlia
  Még mindig nem tudtam megemészteni hogy akkor a Wise 2,3%ért utal eurót. ?! Ennyit még a fényes tekintetű magyar bankok sem számolnak fel. Értem hogy a Wise kártyájával ingyen lehet fizetni (olyanom még nincs) de akkor mivel hogyan lehet jutányos áron devizát fogadni/utalni? Nem erre lett kitalálva a Wise?
 • Körtefa

  Fix összegért utal a Wise. Kis utalandó összeg, nagy százalék.

 • Fixdíj
  Nem 2,3%-ért utal, hanem fix 0,28 euróért. Akkor is ennyi, ha 12 eurót utalsz és akkor is, ha 12000-et. Ott van a wise.com-on feketén-fehéren a díjszabás menüben.
  Inkább arra vigyázz, amit nem reklámoznak a weben, hogy náluk is divat számlát befagyasztani és utána mindenről lehetetlen igazolásokat kérni, hogy feloldják. Ez nem függ sem a forgalomtól, sem a tárolt összegtől. Nálam akkor csinálták, amikor csak néhány 100 euró volt rajta és már egy éve nem volt semmilyen forgalom.
 • Csinolina
  Miklós, kommentjérôl mit gondolsz? Egy EU tagság (már amíg azok vagyunk..) mennyire lehet a magánszemélyek devizás pénzeinek megfosztásánál akadály?
  Abban hiszek, hogy itt bármi megeshet, de azért ilyenre csak a legvégsô esetben számítanék.. fôleg, hogy kedves népünk jelentôs része azt sem tudja kb hogy az eur árfolyam nem csak külföldi utazásnál jön képbe..
 • Hopp Júlia

  Sajnos nem ilyen egyszerű, és azóta sem találom az utalás árának egzakt összegét (vagy a számítás módját) a díjszabásban. Ezt írja a wise.com:
  “Hogyan határozzuk meg egy utalás költségét?
  Az, hogy mennyibe kerül egy utalás, három dologtól függ: a küldött összegtől, a fizetés módjától és az árfolyamtól. ”
  Korrekt, hogy a kalkulátor előre megmondja mennyi lesz az utalás, ezért próbálgatom egy ideje az összegek és devizák értékeinek változtatásával, mindig más jön ki százalékosan. 4000 eurot elutalna 0,37 centért (a kezdő oldal szerint), 1000 Hufot meg 85 forintért (az accountomban). Nagy a szórás. Ráadásul nem tudok eleget próbálgatni, mert ahhoz kevés a feltöltésem, addig viszont nem töltenék többet amíg ki nem derül. Apróbetűs fíling.

  Arról van információ hogy a befagyasztásokat milyen arányban és milyen áron sikerül feloldatni?

 • Gary
  .A.Laki:
  Tudom. Ha én nem is költözök ki, a pénzem egy része már megtette, egy további része hamarosan követi.

  @csinolina:
  Szerintem ez semekkora akadályt nem jelent. 2010 rég volt, de a többségünknek még vannak róla emlékei. Elvették a magánnyugdíjpénztári megtakarítást? Nem. Csak bevetettek homályos fenyegetéseket (“aki nem lép vissza az kiírja magát az állami nyugdíjrendszerből”), hazug ígérgetéseket (“mindenkinek lesz egyéni számlája a parlamenti ciklus végére”), pofátlan hazugságokat (“a nyugdíjpénztári számládon lévő pénz sose volt a tied”) és kiszórtak egy kis aprót (az egy bizonyos kamat feletti részt a zembereknek adták). 3M ember jó részének a nyugodt időskora ment a levesbe. Mindenki “önként” nyilatkozott a “visszalépésről”. És akkor még a zsákutca elejénél voltunk. Őszintén, most ezektől az “emberektől” mit vársz, főleg akkora felhatalmazással, ami “a Holdról látszik”?

 • Gary
  @beetle:
  Pánik az az, ha most rögtön beugrasz a kiszaladsz a munkahelyedről, bepattansz a kocsiba, teletankolod, elhajtasz a bankba (3 piroslámpán át), felveszed az összes pénzed kp EUR-ban, hazaszaladsz, pár ruhát meg ami mozdítható értéktárgyad van bevágod a csomagtartóba, majd (traffipax által hitelesített módon) sebességrekordot döntve elmész az asszony munkahelyére, elrángatod az asztala mellől, betuszkolod az autóba, elindultok, és az osztrák határ túlsó oldaláig még pisilni se álltok meg. Ez valóban rossz ötlet, ilyet tényleg ne tegyél.

  Külföldi banknál számlát vezetni 2-3 M HUF vagyon felett csak alapvető óvatosság. Azt melegen ajánlom.

 • David
  > 4000 eurot elutalna 0,37 centért (a kezdő oldal szerint), 1000 Hufot meg 85 forintért (az accountomban)

  Forintot 85-ert utal, eurot 37 centert, osszegtol fuggetlenul.. (Fthra tranzakcios ado sincs, csak fix dij)

 • beetle
  Utóbbin ügyködöm. Szabad tudni neked hol van számlád? Hogy sikerült intézni ha itthon élsz?
 • Csinolina
  a szüleim Szlovéniától 10 percre élnek, én úgy tudom, hogy a városban több ember is bankol Lendván. Lendván amúgy azért tudogatnak magyarul is. Én is szeretnék majd ezzel kapcsolatban tájékozódni
 • Fixdíj
  De, pont ilyen egyszerű. wise.com/hu/pricing/send-money
  Beállítod, mennyit szeretnél utalni, milyen pénznemből, milyen pénznembe (esetedben euróból euróba). Megadod, hogyan szeretnél utalni (esetedben az egyenlegedről, nem pedig a Wise-t közbeiktatva egy bank számlájáról egy másik bank számlájára). És kész, ott van, hogy mennyibe kerül. Élő Wise számla sem kell hozzá, nem hogy pozitív egyenleg. Látni fogod, hogy 2 euró utalása 0,28 euróba kerül. És azt is, hogy 20000 euró utalása is 0,28 euróba kerül.
 • Hopp Júlia

  Revolutot is tesztelem. 1 dollár utalva belföldi devizaszámlára azonnal átment, ingyen.
  1 euró államkincstárba szintén ingyen ment, másnap íródott jóvá (feltételezem az ÁK miatt)
  Viszont durván remeg a kezem emelni a tétet. Melyik a megbízhatóbb? Revolut vagy Wise, Wise vagy Revolut? Már csillagokat látok 🙂
  Talán a wise megbízhatóbb mégiscsak az adott tranzakcióért fizetek…?Vélemény?
 • Gary
  @beetle:
  Már az előző kétharmad után elöntött a harci pesszimizmus és paranoia. Még akkor elmentem Esztergomba, átkeltem a Mária Valéria-hídon és ott volt egy utcában az összes bank. Volt, ahol megmondták kerek perec, hogy nem, volt ahol mondták hogy ha akarom megkérdezik a központot de sok jóra ne számítsak, aztán talán a 4. helyen a legnagyobb természetességgel megnyitották nekem a számlát. (Akkor friss volt még az újságírógyilkosságos történet, ezért mindenki gyanakvóbb volt.)

  Tipp: Kp-ba minimális összeget vigyél (én akkor egy 50EUR-os bankóval mentem), hónapon belül 10K EUR feletti pénzmozgás elvileg valami ellenőrzést von maga után. Nálam egyszerűbb eset nem sok van, mert csak multinál dolgoztam életemben, de jobb a békesség.

  Valamikor megint kellene vennem, ideje lenne nyitnom kint CHF és USD számlát is, online meglévő ügyfélnek se lehet.

  Ha mész, hozz Zlaty Bazant sört. 🙂

 • Hopp Júlia

  Oké, pontatlanul fogalmaztam. Nem csak utalni kell hanem váltani is. Erre keresek megoldást (“néhány” tucat fórumtárssal) Végülis összeállt: forintot 0,41%ért vált euróra majd aztán gondolom hogy vagy 0,28 euroert vagy 0,37 euroert utalja fix díjon. Ezt nem nézem meg mert addig nem megyek már el mert drága. Konkrétan 3 millió hufot váltanék ÉS utalnék ez a mutatvány kerül 12 659 Hufba. Eleve drágábban adja az eurót mint a valutaváltó ezen felül fizetsz még a váltásért egy fix díjat és egy változó díjat majd utána még az utalásért. (Valutásnak is fizetsz jutalékot de max 6000hufot) Biztos jó ez a Wise de nem erre a célra, legalábbis nem olcsón.
 • Fixdíj
  Nagyon meglepődnék, ha egy valutaváltó jobb árfolyamot adna, mint a Wise, de jutalékra el tudok képzelni 0,41%-nál jobbat, pl. a Revolut 0%-át. Mondjuk az is csak havi 1000 euróig annyi az ingyenes csomagban. Ha tényleg találsz olyan valutaváltót, aki a Wise-hoz hasonlóan majdnem középárfolyamon vált, és emellett a jutaléka is max. 6000 ft, és a maradék 6000 ft nyereség megéri neked azt, hogy személyesen elmenj a valutaváltóhoz, majd egy államkincstár ügyfélszolgálatra befizetni, akkor azt kell csinálni. Már ha a 3M készpénzfelvétel költsége el nem viszi a teljes nyereséget, vagy még többet.
 • Hopp Júlia

  Persze, hogy ismerek ilyen valutaváltót különben nem írnám. Ha érdekel wertchange.hu, ma amikor a Wiseon vásároltam 365,65 hufért akkor adott 364-ért 1 eurót a Fehérvári úton, kb háromóránként frissít az árat. Neki itt Mon nem az euro eladásán van a haszon hanem a forint eladásán, szerintem. 7e eurónál csak ezen a ponton buktam tizenXezret de már nem szeretném kiszámolni. KP felvétel három körben ment volna, van automata ami kiad 1 Mhufot, darabja 864 Huf. Szóval a különbözet egy szép szám egy egy, de nagyon max kétórás műveletért cserébe (szervezetten) nekem sajnos jelenleg nincs ilyen jó órabérem. A dolog szépséghibája hogy ennyi valutája érthető módon nincs spontán, előre kell jelezni és várni kell rá, akár napokat, addig elmászik az árfolyam stb.
 • tumpara
  Hopp Júlia: profán leszek, de túl sokat szüttyögsz 6000 Ft nyereségért. Értem az órabér dilemmát, de 3x kivenni 1-1 millát az automatából, hát sok sikert hozzá, én anno egy automatát se találtam, ami hajlandó volt 300 ezer forintnál többet kiadni (védi a nagy ügyfélkör likviditását). Az így nem 2 óra lesz, nem 3 automata és pláne nem nyereség. A Wise-on 2 perc alatt lerendezheted kényelmesen, biztonságosan. Ja és közben ne feledd, hosszú távon nem a Wise – valójában alacsony – költsége fog fájni: próbálj ne veszteségminimalizáló lenni, hanem ügyködj inkább a nyereségnövelésen, ebbe öld ezeket az energiákat. Például amíg a fenti kommentekben ezen lamentáltál, el is vesztetted azt a 6000 Ft nyereséget, mármint életidőben, amit soha senki nem fog Neked visszaadni. Na ez már-már életvezetési tanács lett, úgyhogy be is fejezem. 🙂
 • Fixdíj
  Nem jön ki a matek. Wertchange jelenleg 391-ért ad eurót. Ha 7000-et veszel, és hozzáadod a 6000 forint jutalékot és a szerencsés esetben 3×864 forint kp felvételt, az 2 745 592 forint.

  Wise-nál ugyanez jelenleg 2 741 290 forint. Ha olyan bankszámlád van, hogy tranzakciós adóval utalsz, akkor a Wise-hoz utalás még 6000, tehát összesen 2 747 290

  Ez nem tizenxezer különbség, hanem legrosszabb esetben 2000 sincs. Jobb esetben pedig a Wise az olcsóbb. És napokat sem kell eltölteni vele, készpénzt sem kell számolgatni, pláne nem zsebben sétáltatni.

 • Hopp Júlia

  a valutaváltós viszonylag ritkán frissít árat, zárás után egyáltalán nem, a Wise pedig nagyjából valós időben követi az árfolyamváltozást, ami időnként eléggé erőteljes, órákon belül is. Abszolút vitán felül áll, hogy a Wise kényelmes, és főleg biztonságosabb.
  Még annyival színesíteném az ábrát, hogy származott már abból versenyelőnyöm, hogy gyorsan tudtam valutát venni, és bevinni az államkincstárba P€MÁP-ért, amikor éppen egyik napról a másikra vonták vissza egy magasabb kamatozású papír forgalmazását.Akik a közzététel után utaltak vagy fizettek kártyával már nem értek oda a két napos átfutás miatt.
 • Marek Moylep
  Tisztelt hozzászólók,
  tudja-e valamelyikőtök pontosan, hogy a Raiffeisen bank a “devizaváltás azonnali árfolyamon” nevezetű varázslatnál milyen szempontok alapján határozza meg a felajánlott árfolyamot? ( Lényegében munkaidőben működik, minimális összeg százezer Ft ) Pontosan hogyan függ a váltandó összegtől, és milyen viszonyban van a pillanatnyi banki középárfolyammal ( esetleg a deviza eladási ill. vételi árfolyammal )?

  Minden információt köszönök.