Hogyan hozd helyre a pénzügyi életedet?

Az emberek legnagyobb része az anyagi helyzete miatt szokott a legtöbbet aggódni, ezt követi a munkahellyel kapcsolatos aggodalmak. (Ez a kettő szorosan összefügg, hiszen ha nem függ a mindennapi megélhetésed attól, hogy biztos kapsz-e fizetést a jövő hónap elején, a munkahelyi problémák is sokkal kevésbé terhelnek meg. Ha anyagi biztonságban és pénzügyi szabadságban élsz, nem fognak érdekelni a munkahelyi problémák a szükséges minimumnál jobban.)

Szeretnék abban segíteni, hogyan is tudnád legyőzni az életedben az anyagi dolgok miatti aggódást.

Az anyagi élet miatti szorongás és stressz egy veszélyes gyilkos, statisztikailag kimutatható, hogyan betegíti meg az embereket a pénz miatti aggodalom.

AP-STRESSING-OVER-DEBT

Erről már itt írtam bővebben, sok felmérés adatai mellett több tippet is megfogalmaztam, hogyan tudnál változást elérni.

Kezdve attól, hogy nem engeded, hogy az életkedvedet is elvegye a tartozás, odáig, hogy csoportosítod a hiteleket fontos és kevésbé fontos hitelekre, eldöntöd, hogy mostantól soha nem veszel fel hitelt azért, hogy abból egy régebbi hitelt fizess ki, hogy ezentúl a lehetőségeid és ne a vágyaid szerint élj és a többi. Kérlek olvasd el a cikket, ha még nem tetted meg.

Ezt szeretném további lehetőségekkel kiegészíteni.

Az első lépés, hogy tudd meg, hol vagy most. Bárhová szeretnél eljutni, a térképolvasás első lépése, hogy azt kiderítsd, hol vagy most éppen.

Ha azt sem tudod, most hol állsz, soha nem fogsz oda elérni, ahová szeretnél.

Ezért mérd fel az anyagi helyzetedet. Nézd meg az eszközoldalt, vagyis azt, milyen vagyontárgyakkal rendelkezel: lakás, autó, értékes gyűjtemények és minden, ami piacképes és szükség esetén pénzzé tehető és a forrásoldalt, vagyis milyen megtakarításokkal és különféle hitelekkel rendelkezel.

Mi lett a végeredmény? Pozitív vagy negatív a vagyonod a hiteleidhez képest? Hogyan tudnád csökkenteni a hitelek mennyiségét, akár a vagyontárgyaid, gyűjteményeid eladása árán is? Gyakran az a megoldása a hitelcsapdának, amire senki nem akar gondolni: el kell engedni azt, ami miatt gondba kerültél. Add el a túl sok hitellel terhelt lakásodat, mondj le az autódról és tedd pénzzé a hóbortoddá vált hobbid miatt összevásárolt túl drága tárgyakat.

Nevezd meg, mi okozza az anyagi életedben a legfőbb problémát: keveset keresek, túl sokat költök, túl sok hitelem van, nem takarítok meg eleget.

Így már tudni fogod, mi az, ami ellen küzdened kell. Ha keveset keresel, képezd magad, hogy jobb munkahelyed lehessen, vagy sikeresebb vállalkozásod. Ha sokat költesz, vágd vissza a kiadásaidat, akár drasztikusan is. Ha azért aggódsz, hogy nem elég a megtakarításod, akkor határozd el, hogy mostantól havonta növeled azt az összeget, amit elteszel minden hónapban.

Tűzzél ki pénzügyi célokat és gondold végig, hogyan tudnád megvalósítani, elérni azokat. Legyenek rövidtávú céljaid (hitelek kifizetése, hat hónapra elegendő vésztartalék, stb.) és közép, illetve hosszútávúak is. (Gyűjtök autócserére, házfelújításra és nyugdíjra.)

A legtöbb ember azért lesz sikertelen az anyagi életében, mert az anyagi életét nem irányítja, hanem az egyszerűen csak megtörténik vele. A pénzügyi tudatosság leglényegesebb része, hogy a pénzügyeid minden területe tudatos döntés eredménye, te hozol döntést arról, hol dolgozol, mennyit keresel, mire költesz és mire nem, nem pedig csak sodródsz a mindennapokban, reménykedve, hogy túléled ezt a hónapot is.

Ha szeretnéd legyőzni a pénzügyi aggodalmaidat, nézd meg ezeket a videókat, arról szólnak, hogyan tudod kézbe venni a pénzügyi életedet:

További cikkeket találsz a témában a kiszamolo.hu oldalon.

Share

261 hozzászólás

 • PöLö

  A szünetben a nézők fele elkapcsolt: az előadás első részét 16 ezren nézték végig, a másodikat már csak 8 ezren. Pedig az igazán mellbevágó dolgok a másodikban vannak, még úgy is, hogy én már csak ismételtem, mert korábban részt vettem a tanfolyamon.

 • jOy

  @Zelle
  Miklós példái nekem is sarkosak néha, de szerintem is csak így lehet felnyitni az emberek szemét, és motiválni arra, hogy kilépjenek a komfortzónájukból. (Ha nem költünk el mindent az utolsó fillérig, hanem mától tudatosan félreteszünk, az is komfortzónából való kilépés!)
  Hallottam már nem egyszer, hogy egy – vélhetően – általad irigyelt ‘jól menő’ vállalkozóról utóbb kiderült, mindent hitelből épített fel, jött pár év recesszió, megbicsaklott a rendszer, dőlt minden, mint a kártyavár.
  Nem azzal kell megelégedned, amid van, hanem azzal, amid ésszerű körülmények között LEHET. Az általad hivatkozott cikk is pont arról szól, az a normális ha munkával és tanulással feljebb tudsz kerülni, nem pedig küzdés nélkül igényled a személyi hitelt.
  És nem, nem hiába tanulsz – érdekes gyakran a tanulatlanok védekeznek ezzel -, de tudd, számodra mi a reális, és mi nem!

 • SuhiTomi

  @szöcske
  Én úgy intézem, hogy minden amit kp-val vagy bankkártyával kifizetek az kiadás, a többi nem.
  Értsd.: ha befizetek nyugdíjszámlára vagy EÜ pénztárba vagy bármi másra az kiadás. Ha már EÜ kártyáról veszek gyógyszert az nem kiadás. Ha meg EÜ számláról kapok vissza pénzt és az megjelenik a bankszámlámon az bevétel.
  A megtakarított pénzeket elkülönítve kezelem és csak az érdekel, hogy mennyi a havi kiadásom/bevételem és mennyi a “könnyen” hozzáférhető/mozgatható pénz.

 • headset

  Hogy érthetőbb legyen a korábbi javaslatom, én így használnám az excelt:

  Bal oldalon lennének a számlák:
  folyószámla
  hitelkártya,
  készpénz=házipénztár
  egészségpénztári számla
  értékpapírszámla pénzforgalma
  stb.

  Minden számlához lenne egy bevétel és egy kiadás oszlop. A folyószámlához tennék még egy átutalás oszlopot is, hogy a megtakarítási célú átutalások ne zavarják meg a kiadások összegzését. A befektetési oszlopokat a hétköznapokban elrejteném, hogy több legyen a hely.

  Balra tenném a kiadások oszlopait: rezsi, élelmiszer, kávé, cigi, prostik, stb.
  Amelyik számlánál ez lehetséges, bekopipésztelném egy külön lapra, és onnan egy téglalapot kijelölve vinnék be a könyvelésbe. Utána a negatív számokat szétbontva beírnám a kiadási oszlopokba is.

  Havonta csinálnék 1-2 üres sort és ott szummáznám a kiadásokat.

 • Rigó Máté

  @Ce : Én a moneylover programot használom. Ami tetszik benne, hogy több személlyel is megosztható, így ha közös kasszán vagy a házastársaddal, akkor mindketten egyszerre tudjátok vezetni. Nyilván ez a megosztás funkció megy a google docs excelben is, de nekem úgy tűnt, hogy ezeknél a programoknál nem alapvető funkció.

 • Tibor

  @smartdrive: ezt vitatom. Ha valaminek vannak is hibai, meg mindig jobb, mint a semmi.

 • jurta

  @randon okos

  “Rohadt unalmas már ez az állandó excel meg költségvezető app kéregetés. […]
  A lényeg az, hogy keresel 100 forintot, hó elején a megtakarítási számlára beutalsz 40 forintot hogy hozzá se férj, a maradék 60-ból meg élsz. Ilyen egyszerű.”

  Az általad leírt állapot a végcél.
  Amihez az első lépés a pénzforgalom követésének elkezdése.
  3-5 év alatt megismered és érzed, mennyi az elég, már nem kívülről irányít a költségvetési terv, hanem belülről valami belső megfelelője, ekkor lehet abbahagyni. (Családnál lehet, hogy még több a különböző lelkialkatok és a gyerekek életszakasz-váltásai miatt.)
  Ha te már elérted, elismerésünk érte, de a kezdőket ne beszéld le, kérünk.

 • Tibor

  @graphite : 10%os lakas? Ez engem erdekelne. Hol lehet ilyeneket talalni ? En nem “logatnek ki” senkit, de ha potom aron hozzajuthatok egy lakashoz, akkor vegigvarnam a hatosagi/jogi eljarast mig kirakjak aki a lakasomban van.

 • jurta

  @szocske

  “már 1 hete próbálom vezetni a pénzügyeim, de sorra nehézségekbe ütközök[…] minden második napon találkozom valami problémával, amit nem tudok egyszerűen könyvelni ”

  Az én tapasztalatom az, hogy 1-2 év alatt kialakul, az általad felvetett kérdésekre (amilyenből lesz még vagy száz) melyik megoldás szolgálja leginkább neked és családodnak a hasznos, elég élesen látó összegző statisztikákat.

  Mi kívülről megpróbálhatunk beleokoskodni, de szerintem legegyszerűbb, ha kipróbálod valamelyik megoldást, és az összegzésekkor eldöntöd, ez most így ad nektek egy jól használható képet, vagy máshogy lenne jobb. Ha meg az látod valamelyik kérdésben, hogy mindegy, akkor nyilván a legegyszerűbbet választod. 🙂

 • Tibor

  @Zelle: a cikkek szinte soha nem azokhoz szolnak, akiknek egeszseges a penzugyi helyzete. Hanem azokhoz akiknek nem. Es nekik se azt mondja, hogy ne legyen haza, autoja, utazasa, hanem hogy ne az anyagi biztonsag rovasara. Vagyis csak akkor es akkora, ha es amekkorat megengedhet maganak. A kielegitett vagyak es a lehetosegek legyenek osszhangban, vagy az egyiket kell lejjebb hozni, vagy a masikat feljebb. Ami ellen szolnak a cikkek az a struccpolitika, mikor makacsul a takarojukon tul takaroznak az emberek, es szandekosan nem veszik eszre a bajt, csak akkor, mikor mar a fejukre szakad es keso.

 • jurta

  A cikk tartalmához:
  “Your Money or Your Life” című könyv.
  Angolul tudóknak nem tudnék érvet mondani a mellett, hogy ne olvassák el. “Mindenkinek” szól és mégis “neked” is.
  (2008-ban huszonhét év után átdolgozták és újra kiadták, ma ezt a kiadást érdemes keresni.)

 • Arnold

  Sziasztok,
  Az egészségpénztári számlára utalást, megtakarítási számlára, hitelszámlára utalást, másik számlára utalást, készpénz felvételt stb ’átvezetés’-nek cimkézek, ami egy nulla összegű játék a végén.

  Az én költségnyomonkövetésem alapja egy exceles bankkivonat letöltés a netbankból, ami egyszerre hozza a forgalmi számla, hitelszámla, megtak. számla forgalmát, ez lefedi a pénzügyi műveleteim 90%-át, ehhez már csak a néhény kp-s tételt kell hozzátenni plusz az egészségszámlás forgalmat. Ebből aztán 3 egyszerű pivot és gyorsan mindent át tudok tekinteni.

  A számlák közti mozgások ugye mint említettem ’átvezetés’, a pivot-ban nullára játszik, ami összeget LTP-be utalok, vagy amiből ETF-eket veszek ’megtakarítás’ cimkével kerülnek rögzítésre, mint ’kiadás’. A számlaegyenleg változás (pivot-nak a Grand Total sora) szintén a ’megtakarítás’-t növelő/csökkentő tétel.

  Üdv

 • szocske

  @suhitomi, ez így nagyon frappáns és egyszerű megoldásnak tűnik, de nem zavar, hogy a nyugdíj és EP nem jelenik meg megtakarításként? Az EP persze a többségnél nem tárol sok pénzt, de az ÖNYP azért már számot tevő összeg lehet…

 • szocske

  @headset, gondoltam ilyesmire, hogy szétbontsam a költéseket számlánként, de van 3 ÖP/EP tagságom, 2 ÖNYP tagság, 3 hitelkártya, 4 bankszámla, + a feleségemnek még néhány számla, bár neki kevesebb.
  Sztem ez már áttekinthetetlen lenne, meg nincs is értelme vezetni, amikor vmiért egyik számláról a másikra utalok.
  Szóval nekem kiadásnál gyakorlatilag mindegy, hogy épp milyen fizetőeszközt használok, nyilván igyekszem mindig az optimálist (az a HK, ami az adott üzletben a legtöbbet téríti vissza).

  Egy egy számlás rendszerben viszont az EP-ÖSP-ÖNYP számlák könyvelése lett bonyolult, szóval azt hiszem kénytelen leszek külön mérleget létrehozni az EP és ÖNYP-re, de legalább nem pénztáranként/bankonként, hanem elég lenne 3 kategória: egy folyószámla+KP, egy EPÖSP, egy ÖNYP+hosszútávú megtakarítás egyenleg…

 • szocske

  @jurta, köszi, ez lesz a vége, csak azért várom itt a tippeket, mert szeretném elkerülni, hogy idegbajt kapjak a káosztól már az első hónapban és inkább feladjam az elhatározást.
  Szerencsére nem azért kell költségelszámolást csinálni, mert nem jövünk ki a pénzből, még félretenni is rendszeresen sikerül, ha viszont valaki megkérdezné, hogy mennyit költünk élelmiszerre, rezsire, nyaralásra stb. 1 évben, akkor bajban lennék, csak azt tudom megmondani, hogy kb. x az éves bevételünk és kb. y amit félretettünk, a többit elköltöttük

  Viszont szeretném tudni, hogy az elköltött pénzből mennyi ment létfenntartásra és mennyi nélkülözhető dolgokra. Nem fillérre pontosan, de legalább nagyjából.

  Itt persze jönnek kérdések, hogy hol a határ, a túrórudi a gyereknék még létfenntartás, de a csoki már nem az? 🙂
  Ha uszodába megyek az egészségmegőrzés, tehát létfenntartás, de a strand nyáron már szórakozás

 • realestate

  @Nagy Vonalakban
  Ahogy írtad: “Ha az ember megteheti, akkor a saját ÖRÖMÉRE (is) vesz autót”

  Így van, mint én is írtam ezeknek ÖRÜLÖK, de nem ettől leszek boldog… 😉
  Járok pályán eleget, nincs az a nagy hasítás már mint régen! Van hogy 100km-t autózok amire elzúz mellettem egy “prémium” +5-el mint én…. meg hébe hóba 1-2 külföldi rendszámos is.

  Félre ne érts, én is szeretem a jó autókat, de nem lövök ágyúval verébre. Tudod, minden rendszerben a legszűkebb keresztmetszet határozza meg a maximum teljesítményét! Autónál nálunk az a szabályozás, azaz 130+20km (kb 150). Erre meg nem kell rakéta…

 • szocske

  @csabai zoltán, írtam mailt

  @penge, nagyon pesszimista vagy.
  0-ról indulva simán van esélye sokaknak korai nyugdíjra, csak 2 gond van:
  – aki lelkesen dolgozik, általában nem tud és nem is akar leállni, nyugdíjba menni
  – általában fiatalon elbulizza, feléli a bevételeit az emberek többsége, ahelyett, hogy félretenne

  azonban ha csak a számokat nézzük, a MMM sztori gond nélkül megvalósítható Magyarországon is.
  Vegyünk egy jól kereső fiatal párt, keressenek fejenként netto 400 ezer Ftot.
  Mivel sokan megteszik, nyilván nem lehetetlen megélni havi 200ezerből.
  Így a pár havi 600ezret félre tud tenni, miközben 200 ezerre van szükségük a megélhetéshez.

  Mivel a bevételeik negyedéből élnek, kamatokkal nem számolva is kijön, hogy 1 munkával töltött évükkel 3 év “nyugdíjra” való pénzt is megkeresnek.
  A kérdés az, hány évig terveznek élni.
  25-40 éves kor között dolgozva 85 éves korukig lesz elég.

 • szocske

  @penge, folytatás:
  Ha infláció feletti kamatot tudnak kapni a pénzükre, akkor vagy csökkenthetik a 15 munkával töltött évet, vagy 85 éves koruk után is marad a pénzből.

  Szerintem egyáltalán nem irreális sem fejenként 400ezret keresni (nem is mondtam sokat) sem havi 200ezerből megélni (elég sokan megteszik, tehát működni kell a dolognak).

  A veszélyek:
  – 25 évesen nem akarják eltenni a pénzük 65%-át, mert kell jobb lakás, jobb autó, több buli, nyaralás.
  – 30 évesen elválnak, mert mégsem a másik az igazi.
  – 35 évesen gyereket akarnak, így megnőnek a költségek.
  – 40 évesen nem akarnak leállni, mert élvezik a munkát, karriert.

  És még biztos van jónéhány, ami elsőre nem jut eszembe.

  A kifogások ellenére a matek simán kiadja, gond nélkül nyugdíjba mehet egy fiatal pár 40 évesen, átlagtól alig nagyobb fizetéssel, de átlag alatti igényekkel lottó 5ös nélkül is, a nulláról indulva.

 • Tibor

  @szocske: nem fognak netto 400at keresni plane nem fiatalon es fejenkent, az mar egy befutott kozepvezeto szintje. Plusz altalaban egy par egyik tagja tobbet a masik kevesebbet keres, es nem vettuk figyelembe azt sem (ahogy irod is) mikor jon a gyerek (ez azert nem 35 hanem inkabb 25 max 30 evesen szokott lenni legalabbis noi oldalrol) es kiesik az egyik fizetes (ertelemszeruen a kisebb). 25 evesen keresnek mondjuk netto 150et, 30 korul netto 200-250et, talan 40 evesen eljutnak a 400 kozelebe alulrol. De mivel addigra a nonek mar jopar ev kiesett igy o joesetben lesz 300 korul.

  Havi 200bol meg azert nehez megelni egy csaladnak, ha a lakbert is beleszamoljuk, akik “sokan megteszik”, azok altalaban azon szerencsesek akik orokoltek lakast.

 • snasim

  @szocske Én a havi kiadásokat és a bevételeket vezetem. Továbbá van egy másik fül a google excelben, amiben negyedévente könyvelem az állományokat. Itt tartom számon az államkincstárt, megtakarítási számlát bankszámla aktuális egyenlegét, értékpapírszámlát, egészség és nyugdíjpénztárt, lakáskasszát.
  A havi füleken csak a folyó havi dolgokat könyvelem, mint például fizu, HK visszatérítés, vásárlások, egyéb kiadások, rezsi, kocsi költsége, biztosítás.
  Nem bonyolítom túl, hogy milyen kategóriában történt a vásárlás, csak az üzlet általános profilját veszem számításba. Elég számomra ha azt tudom, hogy az adott hónap hogy alakult. Illetve, mivel két éve írom, tudom, hogy mennyi pénzre van szükségünk egy átlagos hónapban. Az információ nyugalmat biztosít.:-)

 • attila

  @szocske eszembe jutott valami az önyup-okról. az hogy mennyivel jobban megéri kiemenni ausztriába dolgozni mint itt félretenni önyupba. ha minimál jövedelmed van kint akkor havi 134 euró nyugdíjjárulékot kell fizetned és 15 év után már jogosultságot szerzel a minimálnyugdíjra ami 15 év múlva kb 900 euró lesz havonta ( ott évente 14-szer folyósítanak ) osszunk-szorozzunk 🙂

 • Gergő

  Ha egy háztartás keres 800ezer forintot, az reális, hogy 200ezerből élnek meg?

  Azért 200ezerből elég szűkösen lehet megélni, ha csak nincs saját lakása a párnak…
  Egy jobb albérlet, nappali+félszobával 120-130ezer Forint, panelban mondjuk 90-100… Lehet, hogy velem van a baj, de ha a párommal 800k-t keresünk, nem megyünk el lepukkant 1 szobás albérletbe, csak hogy 70k-t fizessünk lakhatásra, és minden másra maradna 130.
  2 bérlet 19k
  Kaja két főnek kb 40.000 (és akkor még keveset mondtam)
  Rezsi, telefon alsóhangon 35-40k
  Marad egyéb költségekre (szórakozás, ruházkodás, kozmetikumok, tisztító szerek, gyógyszerek, ajándék, mittudomén) 35k Ft.
  Ezt ki lehet hozni, de ha valaki 800k-s háztartásban él, azért szeretne valami úri huncutságot is magának, pl fitnesz bérlet, kirándulások, utazgatni, meg ilyenek.
  Mondom ezt úgy, hogy a mi 2fős 650k-s háztartásunkban 300-350 elmegy egy hónapban.

 • Gergő

  Persze a mi költségeinket is vissza lehetne vágni, de azért a jelenben is szeretném élvezni a pénzemet, nem aszkétaként puritán életvitelt folytatni.

 • Kaizen

  @szocske
  Bár nálam nincs ennyi bankszámla/EP stb mint nálad, de talán neked is működhet az enyémhez hasonló módon. Mivel a lényeg h lásd a csipsz-csoki-rezsi és hasonlók arányát, szerintem lényegtelen idekeverni a számlák közti utalgatásokat, azokat külön is lehet vezetni.
  Nálam így néz ki a dolog: telefonon vezetem a napi kiadásokat, kártyát ritkán használok, kiadások kp alapon. Így ha pénzt felveszek, az bevételként jelenik meg. Ha bankkártyát/szépkártyát/akármit ami nem kp használok, az egy + és egy – sorként is megjelenik, így a – sorokat összegezve tudom elemezni a kiadásokat.
  Hó végén szépen átviszem a gépre és egy xls-ben összegzem az eredményeket. Egy fülön ezeket a kiadásokat (terv-tény összevetésben), egy másik fülön a különböző szlák adatait, amiből az össz egyenleg is látszik, a lekötött összegek megint külön, azt sincs értelme idekeverni, csak hogy az összvagyon is látsszon

 • szocske

  @tibor, ha megfelelő végzettséggel nem keresnek 25 évesen netto 400-at fejenként, akkor rossz helyen vannak. Akinek pedig még 40 évesen is alulról súrolja a 400-at, akkor végképp rossz helyen van. Változtasson rajta.

  Csak itt a blogon hozzászólók közül többen leírták, hogy az éves 6M KATA határt kimaxolják, tehát havi 450 körüli nettó jövedelmük van hivatalosan. Kétlem, hogy ők mind 63 évesek.

  Ha szőrszálhasogatunk, akár az is működhet, hogy 25 évesen még kevesebbet, 39 évesen pedig jóval többet keresnek, mint a példámban megadott 400ezer, de közben nem szálnak el a költségek.

  A környezetemben azt látom, hogy egyre inkább jellemző, hogy a nők 35 körül vállalnak gyereket. Nem kérdés, hogy ez biológiailag problémás, de attól még tény.

  200-ból tényleg nehéz megélni, , de mivel nagyon sokan ennyiből élnek, biztosan nem lehetetlen.

  Szóval nem könnyű, de nem is lehetetlen a korai nyugdíj.

 • szocske

  Egyébként, ha jól emlékszem, MMM-nek volt olyan cikke is, hogy nem kötelező gyereket vállalni. A többség akar, és ez jól is van így. Ahogy a többség korai nyugdíjra sem vágyik, inkább 20 évesen már előre elkölti a bevételeit amit talán megkeres majd 70 éves koráig. Ha nem sikerül, max. hagy némi hitelt örökségként a gyerekeire.

  Akárhogy csavarjuk, Magyarországon is igaz, hogy aki akar, dönthet úgy, hogy gyerek helyett “nyugdíjba” vonul 40 éves kora körül és csak éldegél a hobbijának, feltéve ha ez nem egy költséges hobbi 🙂
  De akár utazgathat is, csak megfelelően olcsó országba kell utazni 🙂

  Egyetlen szabályt kell betartani: 25-40 között élj meg a bevételed 25%-ból, akkor a maradék 75% azonos költségek mellett elég lesz 85 éves korodig.

  És itt most mindegy, hogy a bevétel 400ezer vagy 4millió, a lényeg, hogy a kiadás max. a negyede legyen.

 • szocske

  @attila, de gondolom a minimálnyugdíjhoz el kell érned a nyugdíjkorhatárt, ami ott sem 35 év, így nem teheted meg, hogy 20-35 között dolgozol valamit minimálbérért, majd 35 évesen nyugdíjba mész és kéred a havi 900 EURt.

 • SuhiTomi

  @szöcske
  Nem zavar, hogy nem jelenik meg megtakarítás az excelben. Valószínűleg azért ,mert a kezdetekben amikor elkezdtem írni akkor még nem volt és így alakult ki, ehhez szoktam hozzá.
  Így legalább külön van a hosszútávú megtakarítás, ami amúgy is akár napról napra változik és külön van a rövidtávú pénz, ami fix (mondjuk ez is napról napra változik, de akkor is más).
  Mondjuk kinél hogy átláthatóbb. Szerintem ahányan csináljuk annyi féleképp lehet számolva.

 • szocske

  @tibor: “Plusz altalaban egy par egyik tagja tobbet a masik kevesebbet keres … es kiesik az egyik fizetes ” a matek akkor is kijön, ha nem 400-400, hanem 600-200 vagy akár 800-0 arányban jön be ez a bevétel a párnak 🙂

 • Zelle

  almastaska: Igen, bizonyos szempontból lelki oldalról is vizsgáljuk ezt a dolgot, mert emberek vagyunk. Egyébként nem azt mondom, hogy rossz egy ilyen blog, mert sokszor valóban nem árt az útmutatás, de ezt lehet életszerű példákkal tenni és lehet racionálisan, beleszámítva minden tényezőt – így a lelkit is -, és elfogadni azt, hogy nagyon különböző élethelyzetek nem mindenkinek ugyanaz a megoldás. Amit én negatívan látok, az, hogy Kiszámoló minden helyzetre a saját megoldását húzza rá és ebből lesznek a sarkított példák, hogy az megfeleljen a számításnak.

  A blog témáit két részre osztanám: a tök jó, szimpla matekra alapozó cikkeket, mint pl. meddig éri meg a lakáskassza, és az egyéb: pl. mennyibe kerül a gyerek, kell-e saját lakás, ki fizesse a lagzit…? Előbbiek hasznosak, utóbbiakban viszont szerintem túl szűk látókörű a blogíró és minden helyzetre ugyanazt javasolja.

 • Zelle

  Tibor: Ez esetben viszont el kell dönteni, hogy a blog milyen mértékig akar belemenni a pénzügyi tanácsadásba. Csak konstrukciókat számol ki, ajánlatokat elemez, pénzügyi lehetőségeket vet össze vagy általános, életjobbító tanácsokat is akar adni az anyagiakkal kapcsolatban? Utóbbi esetén nem elég annyit mondani, hogy tanuljál meg rakjál félre X összeget, lakjál albérletben, mert az jobban megéri, és ne kávézz a munkahelyeden meg ne végy autót. Azt is meg kell mondani, HOGYAN lehet ezt megvalósítani?

  Két fiatal, akik nulla szülői támogatással munka híján felköltöznek Pestre egy érettségivel, miből tanuljanak albérlet mellett, hogy tegyenek félre az anyagi függetlenségre?
  A két gyereket nevelő, elvált szülő miből tegyen félre a nyugdíjra, hogy közben cipőt is tudjon venni a gyereknek?
  Az átlagcsalád hogyan tud átlagfizetésből belekezdeni egy vállalkozásba a jobb életért?

 • Handalamandala

  @Tibor
  Ahány ember, annyi életút.
  A miénk a tiédhez áll közelebb, mi fiatalon vállaltunk gyerekeket, a jövőre (is) gondolva, mert nálunk a gyerekek is részei a nyugdíjba-meneteli terveinknek.

 • vocsokleany

  es ne felejtsetek el naponta 3-szor fogat mosni etkezes utan! 🙂
  Most komolyan.
  Tobb szazezer Ft-ot fogtok megsporolni tobb tiz even at, hogy nincs lyukas fogatok, nincs fogfajas!
  Szemelyes tapasztalatbol mondom. 😉

 • Zelle

  Szöcske, éppen erről a sarkításról beszélünk, te is ezt teszed? Ugyan hol és milyen végzettséggel keres ma két 25 éves 400 ezer forintot? 🙂 Esetleg Budapesten mérnökként, infosként (bár azt írtad, ezt a 0-ról indulva is el lehet érni, de hányan fogják 25 éves korukra csúszás nélkül elvégezni pl. a BME programinfo-t, ha mellette 8 órában dolgozniuk kell, hogy megéljenek?)

  Én debreceni vagyok, itt sok a multi, azok fizetnek legjobban, de még ott is csak nettó 200 az átlag infosok kezdő fizuja és lassan kúszik felfelé, a többségnek meg 40 évesen se fizet 400-at a cég. Egyszerűen nincs ennyi szuper munkahely a cégeken belül.
  Egy garzon viszont 60 ezer+rezsinél kezdődik.

 • szocske

  @kaizen, köszi, erre az egyszerű megoldásra nem is gondoltam…
  a megtakarításaimról eddig is volt nyilvántartás, teljesen felesleges összevonni és túlbonyolítani az új rendszert.
  bőven elég, ha a “tescos” vásárlásaim kategorizálom a felesleges pénzszórás és alapvető élelmiszer között tetszőleges kategóriába!

 • szocske

  @zelle “Két fiatal, akik nulla szülői támogatással munka híján felköltöznek Pestre egy érettségivel, miből tanuljanak albérlet mellett, hogy tegyenek félre az anyagi függetlenségre?”

  miért minden sztori azzal kezdődik, hogy felköltöznek pestre?
  pesten nem születnek gyerekek??
  vagy vidéken nem is lehet tanulni?

  megint csak MMM példát tudok hozni: míg sok cimborája elment egy vágyott iskolába ezer km-re, ahol rögtön rengeteg költsége jelentkezett, ő a helyi főiskolát választotta, közben otthon élt a szüleivel.

 • LSV

  @szocske “ha megfelelő végzettséggel nem keresnek 25 évesen netto 400-at fejenként, akkor rossz helyen vannak. Akinek pedig még 40 évesen is alulról súrolja a 400-at, akkor végképp rossz helyen van. Változtasson rajta.”
  Értem én ezt, Miklós is ezt az alapfelfogást javasolja mindenkinek. De azért “vicces” lenne, ha az összes tanár, vagy hivatali dolgozó, tűzoltó, rendőr stb felmondana, mert változtatni akar. Márpedig ezek legalább 40 évesek és biztosan alulról súrolja a fizetésük a 400at.
  Illetve az is ott van, hogy a vidéken nem megfizetett dolgozó (vagy családja is) költözzön oda ahol megfizetik. Nyilván nem valósul meg, de ha egy 1000fős faluból 900 ember így gondolkodna és elmenne, mi maradna ott (a 100 emberen kívül)? Elég hamar kiürülne borsod, hajdú, nógrád megye.
  De hogy a posthoz is szóljak, én a cikkek hatására “jó útra tértem” és már megtakarítás is van. 🙂

 • szocske

  “Az átlagcsalád hogyan tud átlagfizetésből belekezdeni egy vállalkozásba a jobb életért?”

  Ez leginkább a vállalkozás profiljától függ… Ha apuka esztergályos és azzal kellene kezdeni, hogy vesz a garázsba 200M Ft-ért egy CNC esztergát, akkor nyilván sehogy.
  Ha apuka könyvelő, és holnaptól EV-ként munka után könyvelne még 1 garázsbt-nek, akkor máris nem olyan nehéz.

  Kezdőtőke szempontjából az a legkönnyebb, ha nem a termék amit eladsz a saját tudásod, mert ez közel korlátlanul rendelkezésedre áll…

 • Vili

  @Zelle: “nagyon különböző élethelyzetek nem mindenkinek ugyanaz a megoldás” -> valóban, de nem mindegy, a megoldásokat számba veszi valaki, kiszámolja, átgondolja, és tudatosan dönt valami mellett (vagy azért, mert csak rossz megoldás van, és nincs lehetőség valóban valamire, vagy valami más miatt nem az anyagilag legjobb megoldást választja), vagy pedig simán csak tudatlan, nem tudja van olyan lehetőség, vagy lehet úgy is, vagy valami valójában mennyibe kerül..vagy becsapja magát (kognitív disszonancia). Első esetben a számok és tények ismeretében dönt az ember (még ha nem is tud jót lépni mondjuk éppen, de legalább képben van), második esetben pedig miért akkora baj, ha olvas valahol egyéb opciókat, amire még valóban nem gondolt, vagy ki van számolva valami, amit neki még nem sikerült? Az első esetben pedig, ha ismerem de nem tudom vagy akarom alkalmazni, akkor van, hogy nem nekem szól

 • na4

  A legegyszerűbb tanács: addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.

 • EmPeti

  “ha megfelelő végzettséggel nem keresnek 25 évesen netto 400-at fejenként, akkor rossz helyen vannak”

  Aha…persze. Aztán majd felébredsz.

 • Családfő

  @szocske
  Amit írsz, az alapján neked a kulcs a költéseid precíz vezetése.

  Az excel egy fülén a dátum, összeg és a jól megválasztott fő- és alkategóriák mellett egy-két plusz oszlop igény szerint elég. Erre teszel egy pivot-t, és már úgy és annyiféleképpen elemzed, ahogy tetszik.

  A másik fülön vezetheted az összes bevételt, sorok pl. hónapok, oszlopok személyek (te, feleséged) és jogcímek (munkabér, projekt bevétel, adójóváírás stb).

  Havonta, évente stb. a kettő szummájának a különbsége a megtakarított pénz.

  Egy 3. fülön tarthatod nyílván és időszakonként frissítheted a megtakarításaidat a számlakivonatok alapján, legyen az PMÁK, EÖP, ÖNYUP, részvény, Kairos , akármi. Minden számládról lesz kivonatod, tehát nem érdekesek az átvezetések.

  Mindenhonnan tiszta képet kapsz így, és nem kell vért izzadnod, hogy miként rögzíted a számlák közötti átvezetéseket, és hogyan lesznek balanszban.

 • Nagy Vonalakban

  @realestate:
  Nem is az autóm vègsebessège a fontos, hanem a gyorsulàsa.
  Autópàlyán kevesebbet járok, forgalmas fő és mellékutakon annàl többet, és a biztonságos előzèshez alapvető a jó gyorsulàs….
  Az autópályán pedig kényelmes az, hogy bèrelt helyem van a belső sávban…..

 • Zelle

  Szocske, fordítsuk meg: miért minden sztori azzal kezdődik, hogy az illetőt “természetesen” 23-25 éves koráig eltartják a szülei, és a mi szorgalmas, sikeres emberünk szabadon tanulhat nyelvet, szerezhet gyakorlatot és nyomban 3-400 ezerért helyezkedik el valami multi középvezetői pozíciójában? Így könnyű, de épp erről beszéltem: ez nem az átlag, ezek csak kisarkított példák.

  A kelet- és észak-magyarországi minimálbéresek meg közmunkások gyerekeinek luxus az, hogy helyi főiskolára járjanak, mert dolgozniuk kell mellette, csak ott baromira nincs munka.

  Ha apuka nem könyvelő, akkor forduljon fel a vállalkozásával? Mi van, ha például mentős, az asszony meg nővér? Akkor ők tudjanak rá, tanultak volna mást (de ugye, ha rosszul lesz a gyerek, milyen jó, hogy van mentős meg nővér minimálbérért)?

  Mondom: jó a blog, én csak a tényleges, reális, átlagemberekre levezetett cikkeket hiányolom.

 • L70

  @zelle

  Lehet bérelni 2 szobás lakást akár négyen is összefogva, kezdőként. Meg lehet egyedül garzont is. Utóbbi kényelmesebb? Naná. Drágább? Naná. Melyiknek lesz hamarabb kifizetett lakása egyszer? Aki kényelmesebb volt vagy aki az elején összehúzta magát? Ez a döntési pont.

  Régen is ugyanez volt arányaiban, a kezdő fizetésekhez képest. Lemondás nélkül a többségnek nem megy, ha gyorsabban akarunk eredményt, nagyobb lemondás kell.

 • Apollo

  Bocs, hogy ide:

  Cetelem takarékszámla szerződést nézegetem és azt fontolgatom, hogy nem kérnek túl sok adatot azért a 2%nyi kamatért cserébe?
  Van olyan, akit ez tántorított el a szerződéskötéstől?

 • attila

  @szocske én speciell arra gondoltam hogy 50 évesen megyek ki és onnantól oda fizetek 🙂

 • attila

  @szocske “Akárhogy csavarjuk, Magyarországon is igaz, hogy aki akar, dönthet úgy, hogy gyerek helyett “nyugdíjba” vonul 40 éves kora körül és csak éldegél a hobbijának, feltéve ha ez nem egy költséges hobbi ”

  Még szerencse hogy a természet kiszelektálja ezt a fajta gént, amelyik ilyen gondolkodásra sarkall egy embert ! Mármint hogy “nem vállalok gyereket hanem a hobbimnak élek”

 • mtoma73

  @Családfő Megtakarítás: Kairos :DDD

 • szocske

  @LSV, nem lenne vicces, akkor kénytelen lenne végre a munkáltató, akár az állam, rendezni végre a bérüket, ugyanez igaz orvosokra, ápolókra stb. Amíg van aki fillérekért dolgozik rossz körülmények között, addig a munkáltató minek fizetne többet?
  Közben persze vélhetően lesz néhány jó nagy katasztrófa, de a reform ezzel járna.