Hogyan hozd helyre a pénzügyi életedet?

Az emberek legnagyobb része az anyagi helyzete miatt szokott a legtöbbet aggódni, ezt követi a munkahellyel kapcsolatos aggodalmak. (Ez a kettő szorosan összefügg, hiszen ha nem függ a mindennapi megélhetésed attól, hogy biztos kapsz-e fizetést a jövő hónap elején, a munkahelyi problémák is sokkal kevésbé terhelnek meg. Ha anyagi biztonságban és pénzügyi szabadságban élsz, nem fognak érdekelni a munkahelyi problémák a szükséges minimumnál jobban.)

Szeretnék abban segíteni, hogyan is tudnád legyőzni az életedben az anyagi dolgok miatti aggódást.

Az anyagi élet miatti szorongás és stressz egy veszélyes gyilkos, statisztikailag kimutatható, hogyan betegíti meg az embereket a pénz miatti aggodalom.

AP-STRESSING-OVER-DEBT

Erről már itt írtam bővebben, sok felmérés adatai mellett több tippet is megfogalmaztam, hogyan tudnál változást elérni.

Kezdve attól, hogy nem engeded, hogy az életkedvedet is elvegye a tartozás, odáig, hogy csoportosítod a hiteleket fontos és kevésbé fontos hitelekre, eldöntöd, hogy mostantól soha nem veszel fel hitelt azért, hogy abból egy régebbi hitelt fizess ki, hogy ezentúl a lehetőségeid és ne a vágyaid szerint élj és a többi. Kérlek olvasd el a cikket, ha még nem tetted meg.

Ezt szeretném további lehetőségekkel kiegészíteni.

Az első lépés, hogy tudd meg, hol vagy most. Bárhová szeretnél eljutni, a térképolvasás első lépése, hogy azt kiderítsd, hol vagy most éppen.

Ha azt sem tudod, most hol állsz, soha nem fogsz oda elérni, ahová szeretnél.

Ezért mérd fel az anyagi helyzetedet. Nézd meg az eszközoldalt, vagyis azt, milyen vagyontárgyakkal rendelkezel: lakás, autó, értékes gyűjtemények és minden, ami piacképes és szükség esetén pénzzé tehető és a forrásoldalt, vagyis milyen megtakarításokkal és különféle hitelekkel rendelkezel.

Mi lett a végeredmény? Pozitív vagy negatív a vagyonod a hiteleidhez képest? Hogyan tudnád csökkenteni a hitelek mennyiségét, akár a vagyontárgyaid, gyűjteményeid eladása árán is? Gyakran az a megoldása a hitelcsapdának, amire senki nem akar gondolni: el kell engedni azt, ami miatt gondba kerültél. Add el a túl sok hitellel terhelt lakásodat, mondj le az autódról és tedd pénzzé a hóbortoddá vált hobbid miatt összevásárolt túl drága tárgyakat.

Nevezd meg, mi okozza az anyagi életedben a legfőbb problémát: keveset keresek, túl sokat költök, túl sok hitelem van, nem takarítok meg eleget.

Így már tudni fogod, mi az, ami ellen küzdened kell. Ha keveset keresel, képezd magad, hogy jobb munkahelyed lehessen, vagy sikeresebb vállalkozásod. Ha sokat költesz, vágd vissza a kiadásaidat, akár drasztikusan is. Ha azért aggódsz, hogy nem elég a megtakarításod, akkor határozd el, hogy mostantól havonta növeled azt az összeget, amit elteszel minden hónapban.

Tűzzél ki pénzügyi célokat és gondold végig, hogyan tudnád megvalósítani, elérni azokat. Legyenek rövidtávú céljaid (hitelek kifizetése, hat hónapra elegendő vésztartalék, stb.) és közép, illetve hosszútávúak is. (Gyűjtök autócserére, házfelújításra és nyugdíjra.)

A legtöbb ember azért lesz sikertelen az anyagi életében, mert az anyagi életét nem irányítja, hanem az egyszerűen csak megtörténik vele. A pénzügyi tudatosság leglényegesebb része, hogy a pénzügyeid minden területe tudatos döntés eredménye, te hozol döntést arról, hol dolgozol, mennyit keresel, mire költesz és mire nem, nem pedig csak sodródsz a mindennapokban, reménykedve, hogy túléled ezt a hónapot is.

Ha szeretnéd legyőzni a pénzügyi aggodalmaidat, nézd meg ezeket a videókat, arról szólnak, hogyan tudod kézbe venni a pénzügyi életedet:

További cikkeket találsz a témában a kiszamolo.hu oldalon.

Share

261 hozzászólás

 • Zelle

  Szocske, ez elméletben nagyon szép, aztán mifelénk az autókereskedőtől a villanyszerelőn át a fodrászig mindenki ott feketézik, ahol tud 😉 Ez mondjuk a ország keleti része, itt egyrészt szegényebbek az emberek és kicsi a fizetőképes kereslet, másrészt több a szakmunkás, mert innen nem lehet naponta ingázni nyugatra, ténylegesen kimenni pedig sokan nem akarnak, bár nem tudom, ez mennyire befolyásolja a dolgot, más országrészben még nem éltem.

  De ez kicsit olyan, mint a milliárdos, aki megtehetné, hogy havi 150 ezret fizet a dolgozóknak, úgyis marad pénze, mégis csak 70 ezret ad, mert még több kell neki. Na, a magyar szakmunkás is ilyen, ha meg tudna élni, akkor is feketén csinálja, hogy több jusson. Tisztelet a kivételnek, vannak olyanok is.

 • szocske

  “, mégis csak 70 ezret ad, mert még több kell neki.” nem. azért ad 70ezret, mert van aki ennyiért is megcsinálja. Ha lenne némi összefogás, és azt mondanák, hogy ennyiért nem dolgozunk, akkor rögtön 150et fizetne a milliárdos.

  Mikor a feleségem munkahelyet váltott, bolti eladóként, és boltvezető helyettes lett egy másik hálózat üzletében 50%-kal több fizetésért, akkor a régi kollégái mind irigyelték, hogy milyen jó neki. Vajon a többiek közül miért nem pályázott meg sem előtte, sem azóta egyikük sem egy hasonló állást? Azért mert könnyebb ülni a langyos vizeletben és panaszkodni, hogy a gonosz multi miért nem fizet többet a minimálbértől.

 • Zelle

  Szocske, te nem fogod a lényeget 🙂

  Én elhiszem, sőt tudom, hogy igenis vannak olyanok, akik megkereshetik fiatalon a havi 400 ezret, de mint írtam, ez nem általános, és furcsák az olyan kijelentések, hogy aki nem keres 25 évesen 400 ezret, az a saját hibájából nem keres ennyit, mert mindenki előtt ott a lehetőség.

  Legyünk reálisak, vannak könnyebb helyzetben lévő emberek és vannak nehezebb helyzetben lévők, a normálisabbja törekszik az élete jobbítására, de ez nem jár automatikusan 400 ezres fizetéssel, jó munkával, tudatossággal és nem úgy megy, hogy ma elhatározom, holnap meg gazdag vagyok.

  A kifogást sem kell keresni, de álszenteskedni sem.

 • EmPeti

  @Bnal
  Anglia..persze. Csak mi kicsit sem ott élünk. Itt meg ez a realitás, akár elfogadják az emberek, akár nem. Másrészt pedig, ha ott egy eladó nettó 400-at keres, akkor nyilván egy mérnök, informatikus, akárki meg kétmilliót. Ugyanott vagyunk, amiről már írtam. Az arányok ott is megvannak. Lehet, hogy nem pont a tej drágább, hanem az élet egyéb területei, de valahol meg kell fizetni az árát a dolgoknak. Nincs ingyen kenyér, mint tudjuk.

 • headset

  Már 150 komment felett járunk.

  Javaslom, hogy a blog látogatóiként csak olyan esetben szóljunk hozzá, ha a mondandónk a KÖZÖSSÉG számára hasznos.

  Ha valaki netán olyan, dolgot ír amivel nem értünk egyet, legyen egy-egy válasz és egy-egy viszontválasz. Utána a soron következő bízza a döntést az olvasókra és ne ismételje meg az érveit.

  Mindannyiunknak értékesebb lenne a blog.

 • Zabalint

  @szocske:
  Ha elmegyek egy plázás fodrász szalonba Budapesten, akkor 2000 Ft-ért mossák, levágják, szárítjám a hajamat, Ez kb. 15-20 perc munka. A feleségem haját kb. 8 ezerért csinálják meg, ami mondjuk egy óra. És mindezt egy drága helyen bérelt helyiségben, van pénztárosuk is, rezsiköltségük, holtidejük, stb., stb., és nyilván tulajdonosa is van a cégnek, amúgy még franchize költséget is fizet a legtöbb. Ha ebből kihozzák a nettó 400-at egy fodrászra, é megeszem a kalapom. Nyilván vannak drágább fodrászatok is, meg otthon maszekolók is persze, de az átlag hely az ilyen. Ha meg egy nagyobb fodrászat tulaját/vezetőjét hozod példának, akkor megint oda lyuladunk ki, hogy igen, meg lehet csinálni, de nem akárkinek. Ahogy a programozók többsége sem lesz vezető fejlesztő, a fodrászok többsége sem vezető fodrász. Nem is lehet akarkiből.

 • Andru

  Én azt gondolom, hogy aki kellő rugalmassággal kezeli a cikkeket, annak benne van az információ, bárhol is legyen az anyagi létben.
  Amikor a videóban arról van szó, hogy 500ezerből fogok élni nyugdíjas koromban, akkor lemoderálom 300-ra, mert annyit gondolok most reálisnak a jelenlegi életem alapján. Átszámolom, kész. Vagy esetleg az autócserét nem feltétlenül 5 évre kalibrálom. Hanem mondjuk 10-re. Úgy alakítom, ahogy az életem szerint esik. De az alapelv megvan. Hogy mi az, aminek optimális esetben teljesülnie kell. Az élet nem optimális, és nem olvassa el a pénzügyi tervemet. Így jártam 🙂

 • Andru

  Szerintem a szélsőséges példák inkább figyelemfelkeltés, de érthetővé teszik a lényeget. Ha a saját életére alkalmazza az ember, akkor profitálhat belőle. Ha kis keresetű vagy és alig várod a fizetést? Akkor fizetéskor ne tripla nagyságú bevásárlást csinálj, hogy ‘végre én is megtehetem’ mottó alatt elköltsd az elkölthető felét. Ezzel nem fogsz milliókat megtakarítani, de talán sikerül stabilizálni a helyzetedet, hogy még 10-e előtt is vehetsz egy kiló húst.

 • Zedder

  @zelle

  “De ez kicsit olyan, mint a milliárdos, aki megtehetné, hogy havi 150 ezret fizet a dolgozóknak, úgyis marad pénze, mégis csak 70 ezret ad, mert még több kell neki. ”

  Szívből gyűlölöm ezt a komcsi mentalitást.

  NEM-NEM-NEM!!!

  Nem azért ad 70 ezret, mert több kell neki, hanem azért, mert 70 ezerért is elvégzik a munkát. Te mikor adtál 2x annyit bármilyen munkáért, mint amennyit eredetileg kértek?

  Mellesleg a maradék 80 ezerből lehet éppen a te megélhetésed lesz biztosítva, mert rádkölti.

  Ejj, de nagy a sötétség.:(

 • Zelle

  @Zedder, köszönjük ezt a kulturált megnyilvánulást, javaslok kicsit kevesebb stresszt, ez a fajta gyűlölködés nem tesz jót a szervezetnek 🙂

  A kommentedhez: a két dolog NEM zárja ki egymást. A kedvedért fogalmazzuk át: azért ad csak annyit, amennyiért valaki muszájból elvégzi a munkát, mert az a célja, hogy minél több maradjon neki. A gyereknek megveszi félévente a 300 ezer forintos Iphne-t, de egy percig meg sem fordul a fejében, hogy a dolgozónak 80 ezer forintból családot kell eltartani.

  A két dolgot ne hasonlítsuk össze a mi és az ő szintjükön, ha én átlagemberként dupla árat fizetek, lehet nem marad pénz, hogy a gyereknek cipőt vegyek. Ha a milliárdos ad mondjuk 50 ezerrel többet, lehet, hogy kevesebb pénzen ül vagy egy évben csak egyszer megy a Karib-tengerre, nem kétszer.

  A kérdés: megtehetné? Meg? Miért nem ad többet, mint muszáj? Szerinted? Mi tartja vissza?

 • szocske

  @zabalint, az a vicces, hogy épp kijön a számaidból a 400ezer 🙂
  férfi fodrász ezek szerint óránként 6000, női óránként 8000 Ftért dolgozik.
  dolgozik napi 8 órát, de legyen némi holtidő, számoljunk 7 órával és 7000/óra átlaggal, akkor naponta 49ezret kap egy fodrász.
  20 munkanappal ez havi 1M Ft.
  Ha a bő felét leveszi az üzlet, akkor 450-et katásként ki is számlázhat, amiből marad neki 400 😉

  Ha vkinek mondjuk egy lakásból kialakított saját üzlete van, akkor csak a rezsi jön le a fenti számokból, de ő vszínű nem is forgalmaz havi 1 milliót, a felét viszont elérheti ott is, a rezsi és a KATA után neki is megmarad a 400 nettó.

 • szocske

  @Zelle, ha a kedvenc milliárdosod cégének van 500 alkalmazottja és mindegyiknek dupla annyit fizetne (hiszen ha egyiknek 2x annyit fizet holnaptól, a másiknak miért ne?) akkor könnyen megeshet, hogy neki semmi sem maradna a cég adott évi bevételéből, ingyen meg nem fogja működtetni a céget, inkább bezárja, és máris elértünk oda, hogy lett +100 munkanélküli…

  Ha ennyire könnyű neki ott a lehetőség, építs ki egy olyan céget, amiből milliárdos lehetsz és te fizess 2x annyit mindenkinek, mint amennyit kér.

 • Családfő

  Zelle, Zedder stílusával nem, de a mondandója lényegével egyet lehet érteni. Így működik a munkaerőpiac illetve egy profitorientált vállalkozás. A költségeket a lehető legalacsonyabban akarják tartani. Nem kivétel a munkabér sem, annyit fizetnek, amennyiért még van, aki elvégzi. Ha nincs, akkor vagy bért emel a vállalkozó, vagy elköltözik, vagy bezár. Demagóg példaként ott az általad említett iPhone. Az Apple megtehetné, h magasabb bért fizet Bangladeshben, esetleg Norvégiába telepíti az összeszerelő üzemét, azzal együtt is profitot termelne. Vagy ezek helyett csökkenthetné az árat, akkor is lenne profit. De nem teszi, mert 1) dolgoznak neki annyiért és 2) megveszik a népek a termékeit.

  Ez nem kell, hogy tetsszen nekünk, mégis ez van – és nem látni okot arra egyelőre, hogy másként legyen.

  Headset, idealista gondolat. 🙂 De mindig van valaki, aki még belepofázik, mint például most én,

 • studkell

  Zelle: ne turkálj más, jelen esetben – az épp milliárdos – munkáltató zsebében. Semmi közöd hozzá. Ő létrehozott egy vállalatot, azt vezeti és annyit tesz el belőle, amennyit csak bír. Mert azért ő dolgozott meg. Akkor is, ha úgy néz ki, most épp a dolgozók dolgoznak meg érte. Ő ad munkalehetőséget, az ő pénzével és legfőképpen az ő hosszú évek során belefektetett munkájával jött létre. Ha olyan könnyű lenne, csináljon a dolgozó is vállalkozást, de nem fog, mert nem mindenki feccöl bele annyi munkát. És Zedder jól mondja, azért ad 70 ezret a munkásnak, mert annyit ér a munkája a piacon. Ha többet érne, többet adna. Ez nem jótékonysági intézmény, hanem üzlet.

 • Zabalint

  @szocske:
  Általában van ott 5 fodrász, és van egy pénztáros is, tehát 1,2 ember munkájával számolj, így már 6666 holtidő nélkül (8 ezerrel számolva) ha napi 7 órával számolunk holtidőt levonva (ennél szerintem sokkal több holtidő van), akkor 46662 naponta, 18-al szorozva 839 ezer (bizony az éves szabit is számolni kellene, hiszen akkor nem dolgoznak).

  Ha úgy lenne, ahogy mondod, hogy ezutan felét megkapják, akkor kérdés nem számít-e bújtatott foglalkoztatásnak, ha alvállalkozóként számolják el. Ha nem, akkor vajon ők számláznak a vendégnek, és fizetnek jutalékot az üzletnek? Mert egy pénztárgép van ilyen helyeken, kétlem, hogy így lenne. Ha viszont nem, akkor van áfa is. Nem a katás fizeti, hanem az üzlet. Ha a sajátjára esőt átvállalja, akkor is már csak 310-et kap a fodrász. Ugyanez alkalmazottakkal 170 ezres nettó bért jelent. Bár kétségeim vannak, hogy csak felét adják le…

 • Zabalint

  @szocske
  Hozzáteszem, KATA csak pár éve van. Az meg hogy egy üzletben dolgoznak, és mind alvallalkozója a cégnek, az eléggé szürke zóna… Igen, van olyan hely is, ahol bérelnek a fodrászok, csak ott meg nekik vannak költségeik is.

 • QTT

  Több ismerősöm is megkeres diploma nélkül 3-400.000 Ft-ot “kétkezi munkával”. Egy közös mindegyikben: A munkaidejük nagyon-nagyon távol van a havi 168-170 órától. Szóval egyáltalán nem lehetetlen, csak kvázi nem adják ingyen, dolgozni kell érte. Legtöbbjük tényleg csak aludni jár haza, de megkeresik ezt a pénz? Meg.

 • Zabalint

  @Zelle:
  A vállalatok profitorientáltak, nem jótékonysági szervezetek. A fizetésedet a munkád munkaerőpiaci értéke határozza meg elsősorban.

  Én inkább úgy közelítem meg, hogy ha piaci értékednél többet fizetne, mikor az lent van, akkor ha a munkád épp olyan sokat ér, mert mondjuk súlyos a munkaerőhiany, hogy már nem tud profitábilis lenni, akkor maradnál a piacinál alacsonyabb bérnél, vagy lelépnél?

 • EmPeti

  Szöcske, ahol ilyen árakon dolgoznak, ott nem vállalkozó a fodrász, hanem alkalmazott. Ha pedig egyénileg csinálja, egyrészt tényleg csak a felét kérheti kb., másrészt az összes kellék, felszerelés, anyag stb ára a bevételéből jön le. Azt meg nagyon nem takarja be egy százas. Csak távcsővel látja a 400 nettót, esetleg. Akárhogy csavarjuk is, nem az az általános ma Magyarországon, hogy ennyit keres egy egyszerű dolgozó.

 • szocske

  @EmPeti, tisztában vagyok vele, hogy nem nettó 400 az általános.
  De csak megérte vitáznom, mert abból indultunk ki, hogy a nettó 400 egy álomfizetés, amit nagyon speciális szaktudással és sok diplomával rendelkező emberek elérhetnek.
  Ehhez képest most ott járunk, hogy többen elismerték, hogy AKI AKAR tud ennyit keresni, akár szakmunkásként is.
  Sokat kell érte dolgozni? persze.
  Lehetetlen 400at keresni bárkinek? Koránt sem.
  Az ápoló, tanár, bolti eladó, bármelyik elmehet szobafestőnek, ha olyan hiány lesz majd ápolóból, mint most építőipari szakmunkásból, majd az ő bérüket is beárazza a piac.

  Az EÜ-ben az a legújabb trend, hogy ahol nagyon nincs orvos, ott dolgozhat számlázva külsősként. Ugyanazt a munkát végzi, csak éppen nem havi netto 200-ért, hanem számlára 1-1,5M-ért.
  Hogy ezt a kórházak hogyan fogják kigazdálkodni, azt nem tudom. Talán az olimpia árát odaadják nekik ha muszáj 🙂

 • Tudatlan

  Csak mielőtt teljesen félremenne a fodrász-alapú számolgatás: egy női alap mosás-vágás-szárítás borravalóval együtt megvan 4e alatt, akár plázában is, bár nem tölt ki egy teljes órát. Már ekkor is felmerülnek anyagköltségek, de a 8ezres példában nyilván egyéb szolgáltatások és anyagok (pl. festék) is lehetnek.

  És valóban panaszkodnak kozmetikusok, hogy egyre kevesebb a vendég.

 • Tibor

  @LSV “Szimpla BSC mérnöki diplomával hazaviszel ennyit, ” Ne mondd mar, vegyeszmernok (Msc) kezdo brutto fizetese 200, nyelvvizsgapotlekkal 250 volt nehany eve mikor en vegeztem, azota meg a duplajara csak nem mehetett fel.

  Mi van azokkal akik nem tudnak otthon lakni “ingyen” 18 utan is, mert pl a szulok szegenyek/nyugdijasok, es segiteni kell nekik a lakberben (ja, az is miert alapveto eleme mindig a tortenetnek hogy a szuloknek biztos van sajat lakasa?)

 • Tibor

  @EmPeti: “Másrészt pedig, ha ott egy eladó nettó 400-at keres, akkor nyilván egy mérnök, informatikus, akárki meg kétmilliót.”

  Na PONT ez az ami nem igaz. A kulonbsegek kisebbek, az elado netto 400at keres, a mernok/infos akarki meg 7-800at. Ott nem ugy megy mint nalunk, hogy a minimalber 5-10szereset is megkaphatod csak ugy egy jobb diplomaval.

 • Tibor

  @zelle: na ez a masik amivel nem ertek egyet, miert fizessen 150et csak mert megtehetne? Te hanyszor mondtad a piacon az almasneninek, aki 200ert arulta az almat, hogy ugyan mar neni, megengedhetem magamnak en 500 forintert is, hadd adjak mar erte tobbet?

 • Zelle

  Hahó, emberek, én sehol nem cáfoltam meg, hogy az üzlet üzlet és hogy piaci alapokon a dolog úgy működik, hogy mindenki (a többség), annyit fizet, amennyit muszáj. Mondtam: ugyanarról beszélünk, de ti közgazdasági alapon közelítitek meg, én pedig kértem, hogy vessünk egy pillantást a dologra pszichológiai szemszögből.

  Azt mondjuk megmosolyogtam, hogy minden (főleg fiatal) milliárdos maga hozta volna léte a vállalkozását, még inkább, ha azt mondanátok, hogy mind becsületesen, önerőből jutott a pénzéhez 🙂 Plusz: olyan esetekről beszéltem, ahol beleférne, nem arról, hogy a millárdos ossza szét a vagyonát.

  A pszichológiához visszatérve: ma az átlag milliárdosnak eszébe sem jut, hogy a dolgozója kevesebből tartja el a családját, mint amennyi a maga telefonszámlája. Ebből (is) lesz a társadalmi egyenlőtlenség, amiről Kiszámoló írt, és hosszútávon ez (is) tönkreteszi az ország gazdaságát.

 • headset

  Kedves hozzászólók. Folytatom a szélmalomharcot. : – )

  A Tehetős Teknős blogon láttam egy figyelemre méltó ábrát.

  Az egyik körben (halmazban) vannak azok a dolgok, amik fontosak, számítanak.
  A másikban azok, amikre hatással tudunk lenni.

  A kettő közös része az, amire fókuszálnunk kellene.

 • Penge

  Hooligan: Szóval te az az ember vagy, akinek az IT szaki ismerősei is elkérnek 10 ezret egy Windows telepítésért és tele vannak munkával. 😀 Nem ismerlek, így véletlenül sem mondanám, hogy hazudsz, de akkor valami párhuzamos univerzumban élhetsz.

  Az én világomban minden szaki (festő, burkoló, asztalos, stb.) örül, ha van munkája feketén (mert még a KATA-t sem érné meg fizetnie), és olyanokhoz hívják, akiknél már a teljesítéskor retteg, hogy ki tudják-e fizetni és nincs sok választása.

  Az IT-s pedig fél napot szív az őskövület géppel, a 3 ezret sokallják (kiszállással együtt), ha ezalatt nem fogad el semmit (tapasztalat, hogy aki fizetni nem akar a kávétól a süteményen át a piákig mindent bevet, csak hogy lekenyerezzen). Ha ez nem jön be kezd el beszélni arról, hogy ő mennyire szegény, meg Provident meg 8 gyerek…

  bővebb sztorik (ide nem fér ki): pastebin.com/iyisPs3u

 • LSV

  @Tibor, Lehet a vegyészmérnök nem annyira keresett szakma, azt nem tudom. Én 2007-ben végeztem villamosmérnökként, és már akkor megvolt a br 400e (telekom). Hozzáteszem, akkor már 5 éve ott dolgoztam. Ellenben itt nem volt szó kezdőfizetésről (az 2002ben br 150e körül volt). Szóval a fizetés nem duplájára ment fel, hanem felére csökkent nálad néhány éve?!

  De a bejegyzéshez vonatkozóan még mindig tartom magam, hogy ha valaki legalább részben követi Miklós tanácsait, már jó úton halad hogy helyrerakja a (pénzügyi)életét.

 • Tibor

  @zelle: ez egy igen osi szokas, hogy az emberek ugy erzik hogy akinek sok “jutott”, annak adnia KELL a tobbieknek belole, csak mert neki van, masnak meg nincs. Osemberi idonkbol fakado atavizmus, hogy ugy erezzuk, ha valakinek van, masnak meg nincs az igazsagtalan, meg a regi idokbol mikor a mammutokra vadasztunk.
  “mind becsületesen, önerőből jutott a pénzéhez” ha valaki nem becsuletesen jutott hozza, arra vannak konkret valaszlehetosegek. Feljelentes, stb. A “becsuletesen ennyit nem lehet” mantra nem eleg.
  Ami az onerot illeti: amiota az embernek utodai vannak, azota tartja jogosnak es igazsagosnak, hogy ami az ove, azt atadhassa a leszarmazottainak.
  Tehat valaki vagy maga szerezte, vagy orokolte. Teljes indukcioval belathato, hogy a sor elejen valaki, egy vagy akar tobb generacio, maga szerezte, igy jogosan is adja tovabb.

 • Balint

  @Zelle: és mit szólsz ehhez a megközelítéshez:
  “ha nem lennének olyan vállalkozó szellemű emberek, akik az évek során munkahelyek ezreit teremtették meg az ötleteikkel, a létminimum és átlagbér sokkal alacsonyabb lenne, mint ma.”
  Te ezt úgy közelíted meg, hogy a köcsög miliárdosok.
  ez a “minden milliárdos elcsalata a pénzt és kiszipolyozza a munkavállalót” hozzáállás nem állja meg a helyét sem gazdaságilag, sem pszichológiai/szociológiai értelemben. Amit Te mondassz, az a kommunizmust és marxizmust idealizálja, ami nem igazán működött.
  A megoldás pl. a vagyon adóztatása lehet a miliárdosok rovására, ami az előző cikkek valamelyikében is nagy port kavart.

 • Tibor

  @LSV: en is 2007-ben vegeztem az Msc-vel (illetve akkor meg osztatlan kepzessel), akkor volt pl chinoinnal 200 brutto (nyelvvizsgankent +25) a kezdo fizetes. Hogy ez hogy valtozik kesobb, azt nem tudom, ahogy azt se hogy most mennyi 2007-hez kepest. Csak lattam hogy annyibol nem fogok tudni eltartani egy csaladot, ezert vagyok most kulfoldon, hala egy doktori osztondijnak na meg hogy azota talaltam kint munkat 🙂

  Azt nem ertem mire mondod hogy a felere csokkent volna a fizetes?

 • Barnabas.Jog

  Én ezt a nyelvpótlék dolgot soha nem értettem. Ha kell a melóhoz, akkor úgysem veszek fel olyat, aki nem beszéli a nyelvet, ergo ezért munkabért kap. Ha meg nem kell, akkor miért fizessek neki pluszban azért, mert tud szuahéliül/fársziul/hollandul?

 • Zabalint

  @Penge
  Az az IT szaki, aki lakossági ügyfelekhez jár problémát megoldani, azért nem keres jól, mert az otthoni felhasználói szintű problémákat az emberek maguk oldják meg vagy a szomszéd Pistike. De egy nagyvállalati rendszerekhez értő probléma megoldó már nem keres keveset.

  A frstő is szörnyű példa volt, nert pontosan amiatt nem keresnek jó, mert a többség igyekszik maga megoldani. Ugyanez már nem igaz pl. a gázsszerelésre.

 • Ragadozoo

  L70:
  Én azért már megéltem egy olyat, hogy 8%-on vettem fel hitelt lakásra és 9 hónap múlva 11,5%-on volt, mert mindenféle magyarázattal úgy felvitték mint a huzat. Pl, hogy az akciós volt és jaj pont.. még a fél évet sem várták meg és már beemelték. Forintos volt a hitel, fél éves kamatperiódussal.. de még azt sem várták meg, mert pont decemberben ment végig a folyamat és úgy vették, hogy december vége az már év vége.. stb, stb… Még az MNB-nél is voltam a békéltető testületnél később… de semmit nem értem el vele. Akkor tudtam meg, hogy a banki szimetria elve ha emelnek is és csökkentenek is… de a mértékét senki nem vizsgálja…. stb okosságokat. Azzal is érdemes tisztába kerülni.. mert 6 hónap alatt felviszik a hitelkamatot akár 3%-kal, de vissza sose megy és ha csökken 1%-ot 2 év alatt, akkor már teljesült a banki szimetria.. stb. Ovassatok utána jól a szerződésben leírtaknak….

 • DrSteve123

  @szöcske
  “Befizetek egészségpénztári számlára 100ezer Ft-ot, az most kiadás vagy megtakarítás?”
  – átutalás két saját számlád között

  “le kell vonnom amit a pénztár levont működési költségre.”
  – a működési költség kiadás (azon belül negatív hozam)

  “egy gyógyszertári számlát egészségpénztári kártyával fizetek”
  – az kiadás

  “És ha bankkártyával fizetem, de utána beküldöm a pénztárnak a számlát?”
  – a fizetés kiadás, a számlabeküldés után utalás jön két saját számla között (ep számla -> bankszámla)

  “Hová írjam az egészségpénztári adóvisszatérítést?”
  – jövedelem az ep számládon (azon belül hozam)

  “A hitelkártya visszatérítés jövedelem, vagy csak ezzel csökkentsem a kiadást?”
  – jövedelem

  Sosem lesz egyszerű az excel, tapasztalatból mondom, de megéri csinálni.

 • Zedder

  @zelle

  blablabla, lehet vitatkozni a stíluson, de ha valami felk. az agyamat, az tényleg a tiédhez hasonló hozzászólások…

  Ez egy pénzügyi tudatosságról szóló blog, hadd ne menjek már el az olyan blődségek mellett, amikkel operálni próbálsz! Köszönöm a megértésed…

 • Zedder

  Öntsünk tiszta fizet a pohárba! Az ismerősöknél windowst telepítgető 30-40+ éves ember nem “informatikus”, főleg nem “IT szakember”, hanem vérpistike.

  Egy informatikus ilyen korban már jó eséllyel nagyvállalatnál dolgozik megfelelő munkakörben, akár millió feletti fizetésért. Vagy vállalkozó, és ekkor még Magyarországon is elérhető az ÓRÁNKÉNTI 50-100 eurós bér. Persze ezért tenni is kell, de hát miért nem?

  A festő-fodrász-stb témához. Asszony nem ússza meg 15-20 alatt a fodrász nagygenerált, igaz akkor vagy 2 órát bent ül, és tényleg dolgozik rajta a fodrász, láttam már, végigültem sokszor. A rossebb tudja, hogy mit lehet ennyi ideig csinálni, férfiként ugye az 10 perc, de nem vagyunk egyformák.

  Festő 100 ezerért egy hetet dolgozik? Hol, a mesében?:) 100 ezerért Bp-en ugye ki sem jön, de ha meglátja az 50-60nm-es lakást, akkor ad egy cirka 300-as ajánlatot, és 2 nap alatt végez is.

 • szocske

  @zedder, tökéletes végszó

  @zabalint, az, hogy van olyan fodrászüzlet, ahol több alkalmazott dolgozik alkalmazottként, nem jelenti azt, hogy nem dolgozhat másik fodrász katásként. Sosem állítottam, hogy minden fodrász nettó 400-at keres, csak azt, hogy amelyik tesz érte, tud ennyit keresni.
  A festős példával ismét remekül engem igazolsz: Többen leírták, hogy egy festő heti 100-at (többet is) el tud érni és hónapokra előre be van táblázva. Ha szerinted a festő rosszul keres, mert a saját lakásukat sokan inkább kifestik maguknak, akkor a két állításból: egy festő meg tud keresni 400/hó nettót legálisan. A festők keveset keresnek => más szakmáknak a 400/hó kevés, mások többet tudnak keresni.

  @DrSteve, köszi, de épp ezt akarom elkerülni, hogy 14 számlát kelljen kezelni az excelemben (4 bankszámla, 2 EP, 1 ÖSP, 1 ÖNYP, 1 NYESZ, 1 MÁK, 3 hitelkártya számla + a feleség számlái, kb. fele ennyi)

 • LSV

  @Tibor Hát te írtad “Ne mondd mar, vegyeszmernok (Msc) kezdo brutto fizetese 200, nyelvvizsgapotlekkal 250 volt nehany eve mikor en vegeztem, azota meg a duplajara csak nem mehetett fel.”
  Nem azóta ment fel a duplájára, mint írtam már akkor is a duplája volt (de mint látszik nem mindegy milyen mérnök). Ezért írtam hogy nálad felére csökkent akkor. A néhány éven azért 10 évet értesz mint írod 🙂
  Éltem én is külföldön, aztán hazajöttem ugyanolyan fizetésért.

 • Zelle

  Tibor: szándékosan próbálsz (te is) félreértelmezni, ugye? 🙂

  Én nem mondtam, hogy aki gazdag, mind lopással lett az, nyilván nem, annyit mondtam, felesleges azzal takarózni, hogy minden gazdag önerőből gazdag, mert alapvetően okosabb/szorgalmasabb lenne az átlagnál. Ez hülyeség. Azt se mondtam, hogy aki gazdag, attól vegyük el a pénzt (durva, mindenki vérszemet kap és olyat magyaráz bele, amit nem is említettem), én a dolog társadalmi-pszichológiai oldalát vizsgáltam, mert elsősorban ez mozgatja az embereket. (Én másfajta, emberibb adórendszert épaítenék ki itt, ami nem növeli úgy a különbségeket, mint a mostani).

  Persze, nem kell változtatni meg lehet hőzöngeni, mint itt teszik néhányan, de akkor viselni kell a következményeket: azt, hogy a fiatalok elmennek, az ország kiürül és a demográfia összeomlik, mert a gazdaság hosszú távon nem viseli el a mostani társadalmi különbségeket.

 • Tibor

  @Zelle: VAGY o volt okosabb/szorgalmasabb az atlagnal, vagy valamelyik ose. Melyik resszel nem ertesz egyet, azzal hogy az okosabb/szorgalmasabb legyen gazdagabb is, vagy azzal, hogy atadhassa a vagyonat az utodjanak, leszarmazottainak? Mert ha egyikkel sincs baj, akkor nem igazsagtalansag az ha valaki gazdagabb mint mas.
  Te gyakorlatilag azzal hogy adjon tobbet mint amennyi a munkaero piaci ara azt kered, hogy aki gazdag az celzottan adjon ajandek penzt (mivel a munkaerot mar erteken megfizette ezert ami afolott van az mar jotekonysag ugye) azoknak akik az o alkalmazasaban allnak.
  Erre mondom, hogy ilyen alapon te meg adj egy szazassal tobbet a piacon minden kilojaert, mert csak ugy, miert ne. Az aru az aru, akkor is ha munkaero, akkor is ha alma.
  Persze valahogy mindenkinek csak a nala gazdagabbak a “gazdagok”, o meg pont nem. Pedig europaikent joval gazdagabbak vagyunk a vilag 90%anal

 • Tibor

  @LSV: igen, tiz evet, akkor mentem ki, itt egyebkent informatikaban dolgozom most. (immar otodik eve, elotte ket evet meg maradtam az egyetemen tanarsegedkent).

  En is gondolkodom a hazamenesen kulonben. Pont azert, mert a kulonbsegek kisebbek. Minimalberes, kepzettseg nelkuli munkaval sokkal jobb kulfoldon elni, mert a minimalber vasarloereje joval nagyobb, viszont minel kepzettebb vagy, annal kevesbe jo bolt, mert kint nem 5-10szereset keresheted meg a minimalbernek, hanem kb max duplajat… Van az a hatar, amikortol mar relative jobban elhetsz otthon mint kint, ezt szandekozom atlepni 🙂

 • Petyu

  Tegnap láttam egy 8-ik kerületben Lidl-ben kiírva, hogy napi 6 órás munkába keresnek eladót 185e Ft bruttó. (Ez 8 órában kb. 250 bruttó lenne) Pár napja egy másik nagyáruházban 3 kassza működött (van kb. 20 kassza) s mindegyik sorban kb. 50 ember, s a három pénztáros közül az egyik egy korábban sörös üvegeket/dobozokat beváltó idős bácsi. (éveken keresztül láttam ahogy hozza a dobozokat)
  Nyilván nem csak Bp-ből áll az ország, de én is úgy gondolom, hogy egy szakmával Bp-en netto 400-nak elérhetőnek kell lennie.

 • Zabalint

  @LSV:
  Akkor pár fizetés példa a tagabb a környezetemből, hogy ne csak a saját vilagodban láss:

  – Delphi fejlesztők (tudom, már elavult, de sok az ilyen legacy projekt, és az is kevés, aki vállalja) vidéki cégnél, 8-15 év tapasztalattal: 200 nettó, fele feketén
  – Diplomás földmérő mérnökök, országos cég sok telephellyel: 150-200 bruttó
  – Junior gyógyszer törzskönyvezők, gyógyszerész, vegyész vagy biológus egyetemi (MSc) diplomával: 200 nettó
  – Bolti eladó közép-dunántúli megyeszékhelyen kisboltban: 80 nettó
  -3 műszakos gyári betanított munka Nyugat-Dunántúlon ismert multinál (nem Audi): 160 nettó műszakpótlékokkal
  -Vegyészmérnök 25 év tapasztalattal: nettó 450 műszakpótlékokkal
  -Rendszergazda proginfó MSc-vel állami intézménynél: 80 nettó (tavaly, idén a garantált bérminimum miatt több lehet) – neki mondjuk javasolnám, hogy jöjjön Pestre, mint én is tettem

 • bobo

  Azt hiszem, az autopro.hu friss cikke sokakat megnyugtat, akik a 400 ezres kezdőfizetést álomnak tartják.

  “A magyar pályakezdő mérnökök 300-500 ezer forint bérrel számolhatnak havonta, a pontos összeg attól függ, milyen területen szereztek ismereteket: fizetések tekintetében a minőségügyi mérnökök a sereghajtók, a tesztmérnökök pedig a legjobban keresők élén állnak. Ezek kiugró értékek, általánosságban az mondható el, hogy kezdőként 378 ezer forintról állapodhatnak meg a frissdiplomások munkáltatójukkal.”

  autopro.hu/elemzesek/Ennyit-kerestek-a-magyar-mernokok-2016-ban-pontos-szamokkal/21172/

 • attila

  @Tibor én az itteni körülmények miatt megyek ki, egészségügy, oktatás, társadalmi problémák, nyugdíj előtakarékosság…….ezek nem fognak változni egyhamar, viszem a családot is….

 • Treffhetes

  Kedves Miklós!
  A videóban több alkalommal is szó van a spórolás kapcsán a ruházatról (nadrág, óra.. ). Nem tervezel egy cikket írni arról, hogy mit hol érdemes keresni és mi az az ár, aminél még a minőséget fizeti meg az ember és mikortól már csak a márka miatt drágább? Nekem pl az ing napi viselet, de igazán jó inget csak drágán találtam eddig (vagy lehet ott kezdődik egy jó ing…). Elegánsabb, de nem öltönynadrág szintén, ahogy a fekete bőr cipő is. Sportzakót is keresek folyton, de “olcsón” még nem találtam.

 • QTT

  @Zabalint:
  Valóban sokat számít, hogy az ember milyen közegből tud példát meríteni és ez alapján milyen képet alkot. A példádon én nagyon ledöbbentem. Engem főképp az alábbiak döbbentenek meg a felsorolásodból:
  – Delphi fejlesztők, 8-15 év tapasztalattal: 200 nettó, fele feketén
  – Diplomás földmérő mérnökök, országos cég sok telephellyel: 150-200 bruttó
  – Junior gyógyszer törzskönyvezők, gyógyszerész, vegyész vagy biológus egyetemi (MSc) diplomával: 200 nettó
  -Rendszergazda proginfó MSc-vel állami intézménynél: 80 nettó

  Főleg az utolsó a durva. Ennél sok olyan ember is többet keres (szintén ismeretségemben, szóval más lehet mást tapasztal), akiknek van 8 osztálya és a kukákat húzgálja, vagy a fejőgépet teszik a tehénre.

 • LSV

  @Zabalint, Én egy hozzászólásra reflektáltam, szó nem volt arról hogy csak az én világomban látok, vagy hogy nem tudom milyen fizetéseket visznek haza a kevésbé szerencsések.
  Azért a betanított munkást meg a bolti eladót a diplomások közé keverni sem korrekt…
  Egyébiránt Miklós már kifejtette, és valószínű te is egyetértesz vele, hogy (át/tovább)képezni kell és könnyebb lehet az élet. Pl. ha én delphi fejlesztő lennék, akkor csak egy kisujj választana el hogy C vagy C# netán java fejlesztő legyek. Vagy hobbiból elvállalnám a távmunkákat.
  Én is vidéken kezdtem, majd megyeszékhely, aztán budapest, aztán írország, most meg vidék ismét itthon. Nem volt teljesen tudatos ahogyan tettem a dolgokat, ha visszamehetnék sokmindent másként csinálnék (ha a blog 2000ben indul, akkor jónéhány millióval és bal lépéssel beljebb lennék, de tanulni is jobb későn mint soha).

 • Penge

  Tibor: Az örökség intézményét teljesen meg kéne szüntetni, de csak olyan formában, hogy biztosítva legyen mindenkinek az esélyegyenlőség. Pl. készpénzmentes társadalom, Bitcoin alapú (manipulálhatatlan) tranzakciók, hasonló elven működő tulajdonjog bejegyzések, azt csalják el és szórják ki strómanokra!

  Másik cikk alatt tetszett a Jackie Chan idézet. Ha életképes, gazdag lesz, ha nem, hulljon a férgese. Ahogy az ausztrál kultúrában is tetszik, hogy a nyugdíjasok felélik minden vagyonukat, nem csilliárdos dinasztiákat építenek.

  Tudom itt eretnekség, de attól még tartom és bármelyik pökhendi gazdaggal vállalnám a kihívást, hogy én bevezetem őt a csöves-életbe, érvényesüljön 0-ról, én pedig az ő hátterével 4 nyelven beszélő agysebésszé képzem magam 10 éven belül.

  És még kicsit előnye is lenne, mert tanult csövesként kapcsolati hálóval jobban érvényesülne, mintha eleve nyomorba születik.