Hogyan mondj nemet, ha kölcsön kérnek tőled?

Ha az emberek megszimatolják, hogy van pénzed, céltáblájává válsz azoknak, akik mindenkitől pénzt kérnek kölcsön. Legtöbbször ezek a személyek rokonok, barátok vagy munkatársak.

De hogyan mondj nemet nekik? Ha nem akarsz adni a szükségben lévőnek, ha nem bízol meg a gyerekedben/öcsédben/kollégádban, hogy vissza is adja a pénzt, minden leszel, csak jó ember nem.

Arról már írtam, hogy miért ne adj (szinte) soha kölcsön hozzád közelállóknak. Nagyon egyszerűen fogalmazva: mivel nagy az esélye, hogy nem adják vissza a pénzt, ez nagyon meg fogja mérgezni a kapcsolatotokat. Márpedig nem érdemes egy rokont vagy barátot elveszíteni 50 vagy 100 ezer forint miatt.

Bővebben a témáról az erről szóló cikkben:

Pénzügyek a családon belül

Ha úgy gondolod, hogy te biztos vissza fogod kapni a kölcsönadott pénzt, érdemes elolvasnod az erről szóló felmérést is. Csak az esetek felében fizették vissza teljesen a kölcsönkért pénzt és csak a kölcsönadók 45%-a gondolta úgy, hogy nem okozott feszültséget a kapcsolatukban a pénz kölcsönadása. Valószínű, hogy nagy az átfedés a visszafizetett összeg és a feszültségmentesség között. Bővebben olvasd el az erről szóló cikket is.

A baráti kölcsönökről

Tehát a nagy kérdés, hogyan mondj nemet az ilyen kérésekre.

Az első és legfontosabb a határozottság és az egyértelműség. Ne ódázd el a dolgot, ne mondd, hogy még meggondolod vagy még átszámolod, tudsz-e adni. Ez csak olaj a tűzre. Bátran jelentsd ki, hogy nem fogsz adni, így elejét veszed a további próbálkozásoknak.

Nem kell megindokolnod, sőt ne is menj ebbe bele, mert csak támadási felületet adsz. “Most azért nem tudok adni, mert”. Erre a válasz, de ha ez és ez, akkor csak tudod nélkülözni ezt a pénzt. Esetleg akkor a jövő hónapban tudsz adni? És így tovább. Ez nem egy vita, nem egy közös döntés, nem kell észérvekkel meggyőznőd a másikat, legjobb bele se menni egy ilyen védekezésbe.

Tedd alapelveddé, hogy soha senkinek nem adsz kölcsönt. Ha erre hivatkozol, a pénzt kéregetők előbb-utóbb rájönnek, hogy tényleg komolyan gondolod és leszállnak rólad.

Esetleg mondd azt, hogy milyen érdekes, éppen most akartál valakitől kölcsönkérni és rá gondoltál, hogy tőle kérsz. Ezek után hogy tudna rád haragudni, ha te sem adsz, ahogy ő sem neked.

Javasolj neki alternatívákat. Te nem tudsz adni, de most láttál egy Provident reklámot a tévében, akár pár hétre is adnak kölcsön pénzt. Ajánld fel, hogy megkeresed a neten a telefonszámukat. De a bankban is adnak akár egy órán belül is kölcsönt, ha oda érkezik a fizetése. (Ja, már a bank sem ad neki kölcsönt, amelyik abból él, hogy mindenkire rásózza a hiteleit? Na, az is egy intő jel, hogy te miért ne adj pénzt.)

Ha kell, használd az elakadt lemez taktikáját. Igazat adsz neki, de nem. Igen, ez így van, de akkor sem tudok adni. Valószínűleg igazad van, de nem. És így tovább, mint egy elakadt lemezjátszó, ami mindig csak ismétli, hogy nem.

Ha mégis muszáj, hivatkozhatsz egy másik személyre, aki miatt ha akarnál, sem tudnál adni. Például a férjemmel megfogadtuk, hogy senkinek nem adunk soha kölcsön.

Nagyon fontos, hogy ne legyen lelkiismeret-furdalásod. Először is jogod van nemet mondani és bátran élj is ezzel a jogoddal. Nem vagy érzéketlen, kőszívű, zsugori alak, csak mert nem segítesz olyan emberen, aki magát sodorta bajba. Túl sokat költ, túl nagy lakást vett, vagy túl keveset keres az igényeihez képest, esetleg nem vállal felelősséget a pénzügyi döntéseiért.

Gyakran azzal segítesz a legtöbbet, ha nem adsz. Mert akkor a másiknak nem a tüneteket kell kezelnie (nincsen jelenleg pénze), hanem a kiváltó okokat (rosszul bánik a pénzzel). Nyugodtan meg is mondhatod neki, hogy pénzt nem tudsz adni, de szívesen segítesz neki, hogy rendbe hozza a pénzügyeit. Átnézed vele, miről kellene lemondania, hogyan spórolhat mondjuk a bevásárláson, javasolhatod neki, hogy adja el az autóját, amíg adósságai vannak és a többi.

Mennyire ismered egyáltalán a pénzt kérőt? Közeli rokonod? Valódi barátod? Tudod, mikor van mondjuk a születésnapja? Ő tudja, mikor van a tiéd? Találkoztatok csak úgy az elmúlt fél évben bármikor is? Ha bármelyik kérdésre nem a válasz, ez az ember nem áll közel hozzád, semmi felelősséged nincs vele kapcsolatban, nem is barátod, nem is közeli hozzátartozód.

Gyakori probléma amikor a felnőtt gyerekek pumpolják a szüleiket. Hidd el, akkor teszed a legjobbat, ha nem adsz a harmincéves kisfiadnak pénzt, csak hogy tudjon tankolni a hitelből vett autójába. De ha az unokád óvodai ebédjére kéri is, nyugodtan mondd meg neki, hogy abból a negyvenezerből, amit cigarettára költ, bőven telne ebédpénzre.

Ha a barátod/barátnőd, menyasszonyod/vőlegényed kér pénzt, erősen gondolkodj el, hogy tényleg ő-e az igazi. Főleg, ha ez már nem először fordul elő. Erről cikk itt:

Mielőtt kimondod az igent

Mérgesek lesznek rád? Utálni fognak érte, hogy nem adtál pénzt a szükségükben? Fukar, gonosz disznó leszel, akinek még a bőre alatt is pénz van, mégsem ad a szükségben lévő kollégájának? Igen, igen és igen.

De inkább utáljanak azért, hogy nem adtál, mint azért, hogy vissza akarod kérni a pénzt és nem akarják/tudják visszaadni a pénzed. Ne akard megtudni, milyen gonoszok tudnak lenni az emberek, ha nem tudják vagy nem akarják kifizetni az adósságaikat.

Ha segíteni akarsz, ne adj kölcsönt, adj adományt. Ha valaki tényleg önhibáján kívül megszorult, mert elvesztette a házastársát, súlyos beteg lett, vagy valami hasonló történt vele, legyél arra nyitott, hogy adj neki akár egy nagyobb összeget is, de ne kölcsön, hanem ajándékként. De ha valaki csak a rossz pénzügyi élete miatt került bajba, vagy kerül bajba minden hónapban, neki tényleg az a legnagyobb segítség, ha soha nem adsz neki.

A témához kapcsolódik még az idős szülőkkel való anyagi kapcsolat is, erről az alábbi cikkben írtam bővebben:

Idős szülők eltartása

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

167 hozzászólás

 • Nem tudom
  Az is sikeres ember aki pénzt kér kölcsön egy autóra, ugye kajak?
  Erről is volt szó hogy csak olyan használati tárgyat vegyél, ami max 6 havi fizetésed.
  Nem ám az összes vagyonodat beletenni, meg még kölcsön is kérni egy kocsira ami 3 év múlva a felét sem éri….
 • ügyvéd
  Pénzt soha senkinek nem szabad kölcsönadni. Így megmaradnak a barátok, és a jó ismerősök. Tőlem az utóbbi ezer évben nem kért senki, mert tudják, hogy NEM ADOK.
  Ahogy Miklós írta, bármelyik bank ad, ha hitelképes valaki. Ha nem, akkor miről beszélünk?
 • mitel hentes
  Adtam kölcsön XY-nak 5%-os kamatra, hogy kiváltsa a hitelkártya adósságát. Szerződést kötöttünk, minden törlesztőt fizetett szépen. Tavaly egyenlegegyeztetést kért, és az év végi prémiumból visszacsengette egy összegben a maradékot. Azóta is jó a viszony. Én is jól jártam, mert 5% éves kamat nem olyan rossz, ő is jól járt, mert 25-40% helyett 5%-on fizethette vissza a tartozást, büntikamatól való rettegés nélkül. Minden pénzmozgást vezettünk, egyeztettünk, többek között ezért is ment flottul a dolog. És azért is, mert korrekt volt az illető. Ja, és azért is, mert ha esetleg nem fizeti, akkor el tudtam volna engedni a pénzt, tartsa meg ajándékba…
 • Kari
  Egy közeli ismerősöm egy időben abból próbált megélni, hogy reklámújságokat vett. Nem magát a papírt, hanem a kiadás jogát, a reklámbevételekkel, és mindennel ami ezzel járt. Jó üzletnek tűnt. De valahogy mindig elúszott a kiadásokkal és állandó pénzzavarban küszködött. Ezt próbálta leplezni a hirdetők előtt. Voltak nagyon jó hónapjai is, de aztán a lap kiadása veszélybe került. Nem tudta fizetni a nyomdát, meg amit még kellett volna. Elúszott az egész. Újrakezdte más néven. Egy pár hónapig csinálta, de a csőd ismét elkerülhetetlennek látszott. Ekkor megkeresett először üzlettársi ajánlattal, majd kölcsönért. Mondtam, hogy ebbe az üzletbe én nem szállok be és erre nem adok kölcsön neki. Attól fogva én lettem a közellenség. Úgy tett, mintha miattam esett volna el az évezred üzletétől. A családtagjaim is ellenem hangolta. Már eltelt kb 15 év, de még jól emlékszem az esetre és ő is . . .
 • ori
  Viszonylag jól keresünk, de elég keményen is dolgozunk. Van feleségem gyerekeink. Anyagilag mindenünk megvan. Ház, autó, megtakarítás. Hitelünk nincs.
  A szüleim szoktak kölcsön kérni, meg a testvérem. Kb. 10 éve vezetem excel táblában a kiadásaimat, bevételeimet és a múltkor majdnem elsírtam magam, mert kb. 3 évet összesítettem és ez alatt kb 600 ezer forintot adtam KP-ben nekik kölcsön, amit soha nem adtak vissza, annyira felment a vérnyomásom, hogy bezártam az excel táblát. havonta fel sem tűnik 10,20,30 ezer forint, de összesítve rémisztő.
  Most 1 hónapja a testvérem megint jött, hogy adjak kb, azzal az indokkal, hogy hát én tele vagyok pénzzel, de mondtam nem adok, elég volt végeztem. Na amilyen átkot, szidást a fejemhez vágott, azt nem kívánom senkinek. folyt.
 • ori
  5 Éve eladtam egy autót kb. 500 ezer forintért. A pénzt anyámék számlájára fizettem be, hogy jó lesz nekem ott vésztartaléknak, vagy -mivel nekik- soha nincs pénzük, ha megbetegszenek, akkor lesz mihez nyúlni. na anyám pár hete közölte, hogy nem tudnék egy kis pénzt a számlájára utalni, mert azt az 500 ezer ft-ot ők az évek alatt szépen lassan felélték. Itt lábon kihordtam egy infarktust, de közöltem ,hogy nem, nem fogok utalni.
 • axt
  Ez a koldusos meglátás nagyon is helyénvaló. Annyit még hozzátennék, hogy ezeket a szerencsétleneket a koldusmaffia futtatja, így amit odaadnak nekik, annak jó ha 20%-át kapják ők, a többi megy a főnök zsebébe. Nem egyszer volt már, hogy zöldre nem tudtam elindulni, mert előttem bénázott a szerencsétlen koldus, de olyan autós is volt, akinek pont a sárgánál jutott eszébe előkeresni némi aprót, akkor meg azért nem indult el a sor. Ráadásul az utóbbi időben megfigyeltem, hogy ahol fűsáv van, és rendszeres ott a koldus, ott annyira kitaposta már a füvet, hogy csak homok van, ami pedig a porszennyezést nagyban növeli. Egyetértünk abban, hogy ezeknek az embereknek semmi keresnivalójuk sincs a lámpánál (meg az aluljáróban sem). Nem is értem, miért nem lép fel a rendőrség ellenük közlekedés veszélyeztetése/hátráltatása jogcímén.
 • axt
  Ha ennyire kedveled ezt a személyt, és nem neheztelsz rá a tartozás miatt, miért nem ajánlottad fel a segítségedet? Leültetek volna, megnéztetek volna egy tervet, mennyit keres, kaphat-e banki hitelt, ki lehet-e váltani az uzsorát, stb. Persze lehet, hogy tök reménytelen eset az ismerősöd, mert se munkája, se hitelképessége, de valamivel hátha tudtál volna segíteni neki (nem pénzre gondolok, persze).
 • Zs
  Én is mesélek saját történetet.

  Gyerekkoromban sokat voltam nyári táborban, anyukámtól kaptam kevéske zsebpénzt. Valami kiránduláson voltunk és én vettem fagyit egy testvérpárnak és egy idősebb fiúnak. A testvérek másnap visszahozták az árát, de az idősebb gyerek nem volt hajlandó visszaadni a pénzt, hiába kértem tőle. Pedig csak 6 forintról volt szó. Lehettem vagy 7-8 éves, de emlékszem a tehetetlen dühre és hogy mennyire rosszul esett az egész. Csak annyit tudtam tenni, hogy a nap további részében folyamatosan vízipisztollyal lőttem a gyereket, ő meg cserébe nem vert meg :).

  Azóta csak egy fiatal kollégám kért egyszer kölcsön pár ezer forintot, mert váratlanul levonták a bankszámlájáról az éves kártyadíjat és nem tudott volna hazafelé vonatjegyet venni. A kezébe öntöttem, ami a pénztárcámban volt, kb. tízezer forint. Pár nappal később, fizetés után rögtön visszautalta.

 • Tamás
  ori

  szép családod van, részvétem…
  nálunk eddig nem fajult, de a május elejéből aug lett kamatmentesen – mert mégiscsak családon belül vagyunk – és nem is kellett 20-nál többet telefonálnom júniustól, hogy aug-ra visszakapjam a pénzem…
  ez az egyik véglet, a család, a gyerekkori barát meg papír nélkül a többszörösét.. hiába, a családot kapjuk, nem választjuk.. 🙂

 • Ede
  Ez érdekes szitu. Van egy nagyon jó barátom, óriási koponya, de valami elképesztően link alak volt. sokat keresett, el is szórta minden hülyeségre. Aztán egyszer megkeresett, hogy pénz kéne: először azt hittem, megint valami ökörségre, de kiderült, hogy lakást venne. Átrágtam, és arra adtam. Sokat. Nem mondom, hogy teljesen nyugodt voltam, de tény: ahogy pénzhez jutott, megjelent nálam egy adag kápéval, határidő előtt kifizetett mindent. A barátság azóta is megvan. 🙂
  Ja, azóta a srác megnősült, gyereke született, lenyugodott, megváltozott. De ez már egy másik történet.
 • Pista
  -Te, látom, jól megy a fagyizód, sok pénzt keresel, aggyá’ má kölcsön egy kis pénzt!
  – Adnék én szívesen, de látod ott szemben azt a bankot: megegyeztünk, ők nem árulnak fagyit, én meg nem adok kölcsön!
 • piccola
  Az autóban ülve azon “aggódni”, hogy a csövesek kitapossák a füvet és így nő a porszennyezés… hát ez cuki.

  Számomra jelentős összeget egyszer adtam kölcsön, még középiskolában az akkori legjobb barátnőmnek, 5000 Ft-ot. Sose adta meg, ez sokáig tüske maradt bennem. Amúgy soha nem kértek tőlem, én sem mástól, leszámítva a jelentéktelen pár ezres SOS helyzeteket. Szerencsére 🙂

 • pettyeslille
  Hat nagyon nehez kerdes. Hogy mondjon az ember szulonek nemet? Ha egyertelmuen nem tud banni a penzzel, a kolcsont ugyan visszafizeti, de amint letelik, vagy meg le sem, keri a kovetkezot. Rettentoen kínos.
 • mp
  Nagyon jó a cikkbeli tanács, a határozott “Nem adok”. Hányszor volt, h én éreztem kellemetlenül magam, h magyarázkodnom kell, amiért nem szeretnék kölcsön adni. Volt, h inkább azt hazudtam, h nekem sincs. Aztán egyszer a fülem hallatára akart kérni egy nagyon vagyonos ismerősömtől egy notórius kölcsönkérő. A válasz, szinte felháborodva nagyon határozottan: “Tőlem ne kérj, soha nem fogok kölcsön adni!” Semmi magyarázkodás. Akkor elhatároztam, h ezentúl én pont így fogok elutasítani minden hasonló kínos kérést. Felszabadító volt a felismerés, hogy így kell elutasítani.
 • Marcsi
  Sokszor adtam kölcsön, ritkán kaptam vissza, sose az előre egyeztetett időpontra és ha meg is adták, tuti hogy kevesebbet.
  Miklós olvasása óta senkinek nem adok kölcsön, bár múlt hónapban 2m Ft-ot közjegyző előtt kölcsön adtam egy ismerősnek, aki 3 év alatt 3m Ft-ot fog visszafizetni. A közjegyzői szerződésben rögzítettük, hogy a lakására haszonélvezeti jogot jegyzek be magam részére. Szintén a szerződésbe írtuk, hogy ez a haszonélvezeti jog lekerül, mikor a teljes összeget visszafizette. Eddig ütem szerint fizet. Ha késedelembe esik, a haszonélvezeti jog mellé jogosult leszek tulajdonjog bejegyzésre is és egyösszegűvé válik a tartozás rendezése. Még így is izgulok…
  De egy másik oldali példa: anyukámtól kaptam 10m Ft-ot, mondván úgy sem akarja majd a sírba vinni. Ebből rendeztem a lakáshitelemet. Azt kérte, ha ő meghal, a testvéremnek adjak majd 5m Ft-ot.
  Folyt.köv.
 • Marcsi
  Bár nincs rászorulva anyukám, vállaltam, hogy havi 30e Ft-ot fizetek neki amíg csak él.
  Most a testvéremnek elmondta az egyezségünket, a tesóm pedig kéri az 5m Ft-ot. Papír nincs róla, de én biztosan oda fogom neki adni, ha anyukám “elmegy”.
  Most áll a bál, mert tesóm kocsira költené… Én viszont nem adom, még úgy sem, hogy anyum megkért rá. A lakást azóta eladtam, a pénz félre van téve tesómnak, így bármikor oda adhatnám. Soha kölcsön nem kértem, most mégis én kerültem rossz helyzetbe, mert anyum meggondolta magát.
 • Maki verem
  Olvastam az elöző cikkedet, így aztán amikor az általam nem kedvelt link sógorom kölcsön kért, én voltam a legboldogabb ember. Adtam 100 ezer ft KÖLCSÖNT 3 hónapra, azóta sem láttam, ennek 2 éve lassan. Többet is megért volna, hogy ne lássam, így 300 eur-ból meglett oldva 🙂
 • Tamás
  szvsz írjál róla papírt, sose lehet tudni, hogy veled mi történik pl, és akkor a tesód sohasem kapja meg azt a pénzt amit neki szántak…
  a másik meg, hogy ha nem kell a mamádtól kapott kölcsön, akkor add vissza, és a tesód nem fog rád emiatt fújni.. lehet, hogy anyukád jót akar, és tesód ilyen szempontból tényleg nem a jövőt nézi, hanem a mát, de szerinted mi fog történni így?
  Amíg mamád él, és nálad a pénz, addig a tesód folyamatosan fúj rád, valahol jogosan, ha meg utóbb fogja megkapni a pénzt és felelőtlenül elkölteni, akkor a végeredmény szempontjából mindegy, hogy mikor történik ez.. nálunk most van egy hasonló sztori, de a másik oldalról.. idősebb tesó kezeli mama pénzét, befektetését, nyugdíját, és semmit sem hajlandó megmutatni a fiatalabbnak, minden bemondásra megy..
  szerinted mit gondolnak ezek után az idősebb testvérről? igen azt..
  a havi 30k-t is megpróbálhatod megbeszélni.
 • Iron
  @Tamás: “hiába, a családot kapjuk, nem választjuk.. ”

  De nem muszáj megtartani. 😉

 • Baltazar
  Iskolapéldáját tudom mondani cikknek.
  Uncsi tesóm 60 000 Ftot kért kölcsön a sportmotorjának a hiteltörlesztőjére, különben viszi a bank a motort. (5-6 éve)
  Sportmotorja volt, munkája, kocsija, háza az nem. Itt azért elgondolkodtattam volna
  Adtam neki 30 at, plusz rábeszéltem anyámat (ő rokona), hogy közösen segítsünk neki.
  Természetesen nem tudta fizetni a banknak sem és nekünk sem. Eladta a motort az árából pedig megpattant külföldre.
  Most 5 év után pucér seggel jött haza. Az utcán elfordul… 30 000 Ft miatt…:S
  off: Bedőlt hitellel egy csomó “tróger” elpucolt az országból. Van jó oldala is a svájci frank alapú hitelkatasztrófának.
 • KL
  Marcsi: “Miklós olvasása óta senkinek nem adok kölcsön, bár múlt hónapban 2m Ft-ot közjegyző előtt kölcsön adtam egy ismerősnek, aki 3 év alatt 3m Ft-ot fog visszafizetni. ”
  Szépen nyomod, ha mindig év végén ad vissza 1-1-1 millát, az több, mint 20%-os kamat évesítve (első év 2m 20% 400e kamat, 600e tőke, marad 1,4m; 2. év: 20% 280e kamat, 720e tőke, marad 680e; 3.év 20% 136e kamat, 680 tőke, +marad még 184e, ennyivel több 20%-nál, amit szedsz) . Nem mondom, hogy uzsora, de eléggé meg lehet szorulva az illető, ha ezt benyeli, vagy nem tud számolni.
  Ugye, adózol is majd a plusz 1 milla kamat után? Azért lenne fontos leadóznod, mert egyenlő arányban költik majd inkubátorra és stadionra: minden stadion felépítése után vesznek egy inkubátort is:-)
 • dmry
  ezzel mi volt a baj?

  pl. az államnak is kölcsönadsz, mikor államkötvényt veszel. aminek a költségét így-vagy úgy és előbb-utóbb te fizetsz meg. eltekintve attól a ritka esettől, mikor valóban magasabb értéket teremt belőle a döntéshozó..

  kérlek, revideáld álláspontod, mert akár a segély is egyfajta kölcsönnek tekinthető.
  pl. vörösiszap-katasztrófa 🙁

 • Kiszamolo
  dmry, legtöbbször nem lehet érteni, mit akarsz írni és miért. Nem kell jópofizni, meg versekben és elvontan hozzászólni.

  Egyáltalán hogy jön ide állampapír meg a vörösiszap?

  Ha nem tudsz érhetően a témához hozzászólni, akkor inkább ne is erőltesd.

 • random okos

  Összefoglalva, évi 28,56%-os kamattal adtál kölcsön, közokiratban, ingatlan biztosítékkal (ilyen kis összegnél feltételezem LTV 100% feletti).
  Bárcsak nekem is lennének ilyen balek ismerőseim.
  Ilyen feltételekkel soktíz millió kölcsönt adnék bárkinek.
 • random okos
  Alatti, úgyértem.
 • axt
  Jó akkor csak neked: csúnya ahogy ki van taposva, meg csúnya, ahogy ilyen szakadt alakok mászkálnak mindenfelé. Nem illik a városképbe. Így jobb? 🙂
 • Marcsi
  Tamás: ha anyumnak vissza adom a 10m Ft-ot, tesóm nem 5, hanem 10m Ft-ot fog kérni.
  Anyum sosem tudott nemet mondani senkinek, aki kért tőle, de én sose kértem.
  Anyumnak szívesen visszaadnam a pénzt, ha tudnám, hogy nem fog elúszni.
  Tesóm 20 évesen kapott egy lakást a szülőktől, már nincs meg, az ára se. Én is kaphattam volna, de saját erőből megoldottam, igaz, csak 23 évesen és hitellel. Anyum ezt próbálta kompenzálni, de én ragaszkodtam hozzá, hogy semmi szükség rá, a felét a tesómnak fogom adni. Elhalalozasi rendelkezés van a számlán, így biztos meg fogja kapni a tesóm.
  És még egy szosszenet: trasuryben dolgoztam, így mindig segítettem és intéztem anyum befektetéseit, gondosan figyelve rá. Ez a pénz kicsit az én munkam is, így fáj, hogy tesóm kocsit venne belőle.
  Tudom, hogy ha nem adom oda tesómnak most az 5m Ft-ot, kicsit haragszik majd ram és anyutol elker új 5m Ft-ot.
 • Garbo
  Áldozathibáztatás, szaloncigányozás, mélyszegények és koldusmaffia áldozatainak városképi és porszennyezési okokra való látótérből eltakarítása … mellőzhető lenne? Köszi.
 • g
  Social justice warriorkodás mellőzhető lenne? Köszi!
 • FoX

  ” Ez a pénz kicsit az én munkam is, így fáj, hogy tesóm kocsit venne belőle.”
  Ha az a pénz jogosan a testvéredet illeti, te milyen jogon szólsz bele abba, hogy mit vesz belőle? Ha neki most éppen autó kell, és tudja, hogy nálad van az a pénz, ami neki jár, miért nem adod oda neki? Inkább a folyamatos feszültség?
 • Györgyi
  Nem kell ahhoz a csőd szélén lenni, hogy kölcsönre legyen szükség. Elég, ha másképp tervezted a napot, és nincs nálad elég pénz. Mi ilyenkor kölcsönösen kisegítjük egymást a barátaimmal. Még soha nem volt ebből probléma.
 • naa
  Egyetértek K-val, nem szabad kölcsönadni és pénzzel mérgezni a kapcsolatot még családban sem, kivéve spec eseteket.
  Nem mindegy, mire és arányaiban mennyi a kölcsön. Ha házra tesómnak meglenne 90%-a önerőből és a maradék 10%-ra nem akarna banki kölcsönnel bajlódni, mert pár hónap alatt megkeresi, vagy lakás eladásából bejön neki, akkor valszeg adnék, de akkor nem, ha arra kérne, hogy egyáltalán meglegyen az önerő a banki hitel felvételéhez. De sehogy se jó ez, mert valami tüske könnyen maradhat. Ha 2009-ben kölcsön adtad azt a pénzt, amit amúgy befektettél volna, és pár év alatt megadta, akkor ott lesz benned a tüske, hogy b** az a pénz a tőzsdén mennyit hozhatott volna, amit a másik fél (aki nem befektető) soha nem fog megérteni, hiszen ő megadta a pénzt.
  Az is igaz, ha pénzezésre kerül a sor, írásban is vezetni kell (közösen), hogy ne legyen rossz szájíze senkinek mert nem emléxünk már
 • Jóska Pista
  Kétszer adtam “kölcsön” barátnak.
  Az egyiknek a csődközeli vállalkozásához, amiről az előző év során többször is elmondtam, nem megy ez, számolja fel. Aztán mikor összecsaptak a feje felett a hullámok, kért, én pedig adtam neki 1M-t. Már mikor adtam is azt mondtam, ha megadod örülök, ha nem akkor sem lesz vége a barátságnak.
  Tudtam, hogy nem lesz képes visszafizetni, úgy is lett. A barátság is megszűnt, azt jobban fájlalom. A pénzt nem sajnálom, inkább akkor lennék mérges, ha nem segítenék a barátomon amikor megtehetem.
  A másik barátom egy termelőeszközre kért 30MFt-ot, a bankhitel folyósításáig. (Használt eszköz volt, gyorsan kellett lépni.) Aztán látva, hogy a nekem fizetendő kamat alacsonyabb, mint a banki, megegyeztünk, hogy nekem fizet, nem a banknak. Kb. 20 milliót rendben törlesztett, majd beütött a krach. Csődbe ment a cége, a maradék pénz jó részét a saját vagyonából
 • Jóska Pista
  Csődbe ment a cége, a maradék pénz jó részét a saját vagyonából fizette vissza 5 év alatt. A tőkét visszakaptam, de infláció miatt így is buktam a dolgon.
  Ennél fájdalmasabb volt látni a barát padlóra kerülését.

  Családban nem adok kölcsön.
  A gyerekeim az én nevelésem, pénzügyileg tudatosak, ha pénzzavarba kerülnének az az én csődöm is lenne, aminek megfizetném az árát, nem kölcsön, örökre adnám.
  Az őseink egy része nincs ránk szorulva, aki meg igen, annak kérés nélkül is adunk, megélhetésre kell, nem nercbundára.

  Ismerős ez előzőek után egyszer kért, visszautasítottam. Egyszerűen azt mindtam, bics, de nem adok. Nem magyaráztam, az én pénzem, nem kell megindokolnom mire költöm.

 • naa
  , óvatosan ezzel a “szülőktől kapott pénz melyik testvért illet” kérdéssel, hogy a testvérnek mi köze hozzá, hogy a másik mire költi, amit a szülőtől kapott, főleg ha még azon felül is lenyúlná a szülőt, ami “jár”, ahogy Marcsi írja – pláne, ha lakást is kapott és csak az a testvér, ne má’… A szülő mindkét gyerekét szereti, és lehet, hogy annak ad többet, aki “szegény” anyagilag rosszabbul áll és “nagyobb szüksége van rá”, akkor is, ha ezzel aránytalanul többel támogatja az egyiket, aki ráadásul jobb kocsira költené, ami meg egy nagy no comment…

  Más: amúgy a cikkben szereplő élősködő szülőfajtával én még nem találkoztam ismeretségi körben sem, ez azért kivételes eset lehet, nem?

 • gab
  Én nem teljesen értem, ha jár a tesódnak az 5m, add oda neki, és kész. Ez az egész nagyon rossz hangulatot szül. Ne gyámkodj felette. A te 5 milliós részed a te számládon van, azt teszel vele, amit akarsz. Ha elszórja az ő részét, az ő dolga. A szüleitől mindenki ugyanannyira jogosult, aztán menedzselje az életét a képességei szerint! (De utána nincs nyavajgás, meg pumpolás, ha elfogy!) (A mi családunkban is volt ilyen fura gondolkodás egyesek részéről, hogy ha két testvér örököl, akkor a szegényebbnek miért nem jár több a másiknál? Gondolta ezt a szegényebb, persze.)

  “Tesóm 20 évesen kapott egy lakást a szülőktől, már nincs meg, az ára se. Én is kaphattam volna, de saját erőből megoldottam, igaz, csak 23 évesen és hitellel.”

  Az ős-neheztelés oka, ami miatt – szerintem – most felsőbbrendűnek érzed magad pénzügyekben. Anyukád ezt nem jól intézte sajnos. Egyenlően kell adni.

 • Marcsi
  Fox: nem mondom, hogy nem alszom rosszul anyum pénze miatt a tesóm felé, de még nem vitt rá a lélek, hogy döntést hozzak.
  A kölcsön adott 2m Ft, ami 3 év múlva 3m Ft lesz (remélem), 3 havi törlesztéssel fog működni, de az első hónapban már jelentkezett az adós és a 2 hónap múlva esedékes pénzt oda is adta.
  Nem akartam én lehuzni őt. Volt egy csomó bankban, de nem kapott hitelt. Elmentem megnézni a vállalkozását is, megnéztük a terveit, pénzügyileg is, tervezett beszerzési arakat… Van benne kockazat, de ezt nem en viselem. Megnéztük 3 évre a bankok ajanlatait, annak a havi torlesztojere ratettem a saját kockazatomat (egy banknak kisebb a kockázata) és én is leírtam egy számot és az adós is a tervezett vissza adando pénzre, ami egyezett. 250e Ft-ot fizet 3 havonta.
  Valóban nem lehet egy matek zseni, de a terve jó és így is marad bőven haszna, hogy törleszt. Folyt.köv.
 • SEszter
  axt: esélyem nem volt rá mert eltűnt. Már facebook-on sincs fenn az illető.
  Szerintem vagy elbujdokolt, vagy börtönben van vagy még rosszabb (eltették láb alól)….

  (SEszter Ha ennyire kedveled ezt a személyt, és nem neheztelsz rá a tartozás miatt, miért nem ajánlottad fel a segítségedet? Leültetek volna, megnéztetek volna egy tervet, mennyit keres, kaphat-e banki hitelt, ki lehet-e váltani az uzsorát, stb. Persze lehet, hogy tök reménytelen eset az ismerősöd, mert se munkája, se hitelképessége, de valamivel hátha tudtál volna segíteni neki (nem pénzre gondolok, persze).)

 • Marcsi
  Sokkal nagyobb piacot tud így termékkel kiszolgálni, a termékek tárolása és szállítása minőségileg jobb és gyorsabb lett. 3 év után pedig már csak az övé lesz a teljes nyereség.
  Szerencsés csak akkor leszek, ha letelik a 3 év és visszakapom a pénzem (meg szerencsésebb akkor leszek, ha nem 3, hanem 1havi torlesztesi ciklusokban teljesít, mert így 3 év helyett akár 1 év alatt is vegtorlesztheti). A szerződésben benne van, hogy bármikor vegtorleszthet, de a 3m Ft akkor is marad.
  Ismerősöktől hallottam, hogy van aki 1 hónapra ad kölcsönt (bár kevesebb pénzt) és 1 hónap után kéri a teljes tőkét és 100% kamatot. Ez tisztességtelen, az enyém csak nagy kockázatú.
 • yimshagin
  Mikor megkerdezik, fel tudok-e valtani egy 20 ezrest, akkor azt mondom igen, van 3 db ezresem erte. Ezzel hasonlo modon szoktam mondani egy targyra, hogy ajandekba adom, ha adsz cserebe ajandekba ennyi es ennyi ft-t. Valami hasonlo valaszt ki kellene fejleszteni, hogy humorral vissza lehessen vkit utasitani kolcsonkeres soran. Egyebkent en is csatlakozom ahhoz a taborhoz, aki azt vallja, hogy csak ugy adok, hogy nem is szamolok azzal hogy visszakapom.
 • yimshagin
  Miklos, kicsit off. Tobb cikkedben felmerulnek bibliai latasmodok – en speciel ezt tamogatom es orommel olvasom hivo emberkent. Viszont van tobb nehezebb bibliai kerdes pl.ami ehhez a cikkhez vag: ‘Aki toled kolcson akar kerni, attol el ne fordulj’ stb. Tervezel ilyesmi dolgok ertelmezeserol cikket irni?
 • Numi, na mi? Numida!
  Én mindkét oldalt megjártam, szerencsés kimenetellel. Életemben csak egyszer kértem kölcsönt, 6 M Ft-t lakásvásárlásra, a nem közeli rokon pedig korrekt módon ügyvéddel ellenjegyzett szerződést kötött velem, kamat is volt, de így is összehasonlíthatatlanul jobb “kondíciókkal” bármilyen banki hitelnél. Aztán, amikor látta, hogy erőn felül pörgetem a törlesztést, a végén elengedte a kamatokat. 🙂 Évekkel korábban pedig egy nem közeli kollégám egy havi fizetésnek megfelelő rapid kölcsönt kért hó végén, arra hivatkozva, hogy a megtakarítása le van kötve, nem szeretné felbontani. Valóban, a fizetés napján (3-5 nappal a kérés után) visszaadta a pénzt, következő hónapban szintén, de amikor már harmadjára jött ezzel a “konstrukcióval”, elhajtottam, mert értelmetlenek láttam az egészet (pedig akkor még egyáltalán nem voltam tudatos pénzügyileg)…
 • Bondinvestor
  Én is termėszetese adtam kölcsönt barátnak rokonnak volt ,hogy visszakaptam volt ,hogy nem . Most nem adok kölcsön IGY MOST MÁR NEM LESZ , VOLT ,HOGY NEM. igy nem vesztek el beráti rokoni kapcsolatokat.
 • Numi, na mi? Numida!
  Van egy másik, szintén nem közeli ismerősöm, akiben így is megbízom, ő a saját bénasága miatt szokott néha “technikai” kölcsönt kérni, mint pl. amikor hazalátogatott Londonból, de közben bevonták a magyar bankkártyáját, ő 1-2 napon vagy heten belül mindig visszafizeti az ilyen néhány évenként beütő 50-100e HUF nagyságrendű kölcsönt. Adományt is adtam már (egy havi, szó szerinti túlélésre), amit az átmenetileg rászoruló, de szintén nem közeli kedves ismerősöm csak azért is visszafizetett fél évvel később. Hiába no, szerencsés vagyok. 🙂
  Olyannyira, hogy a szomszédok sem zaklattak még sose, pedig volt, már, hogy két évre előre befizettem a saját közös költségemet, ezzel nyújtva áthidaló kölcsönt a társasházamnak, hogy a hatóságnál zárolt pénztartalékunk bizonytalan határidejű visszafizetése előtt elvégeztethessük a határidős felújítási munkákat. 🙂
 • Kiszamolo
  Yim, de akarok írni.

  Addig is röviden: az elengedés éve miatt ezek a kölcsönök gyakran inkább adományok voltak a szegényeknek.

  Biztos, hogy nem azt mondta itt Jézus, hogy legyél birka, hagyd magad kirabolni rossz hiszemű emberek által, vagy hogy munkakerülő embereket támogass a pénzeddel.

  Ha megnézed a szövegkörnyezetet, elég beszédes. Aki el akarja perelni a felső ruhádat, add neki az alsót is, aki egy mérföldre kényszerít, menj vele kettőre, aki megüti az egyik arcodat, stb.

  Jézus ebbe a sorozatba sorolta azt is, ha valaki kölcsön kér tőled.

  S meg is mondja, kiről beszél, aki megüt, perel, kényszerít: a te ellenségeidről.

  Vesd össze a Lukács 6:35-tel. Szeressétek ellenségeiteket és adjatok nekik kölcsön, semmit vissza nem várva.

  Tehát Jézus arról a speciális esetről beszél, amikor az ádáz ellenséged szorul meg, adj neki, égő parazsat gyűjtve a fejére. Mert te tudsz a gonosznak is adni, ahogy a te Mennyei Atyád. S ez nem kölcsön, hanem adomány (semmit érte nem várva.)

  Szó sincs arról, hogy adj mindenkinek pénzt, aki kér tőled.

 • Misi
  Még fizikai munkásként havi száztízből éltem egy munkásszállón, vidékről kerültem Pestre és nem tudtam bánni a pénzzel. Egyszer csak megbetegedtem és gyógyszerre kellett, így nem maradt kávéra. Annyim maradt, hogy ennivalót tudtam csak venni, fizetésig pár nap lett volna. Akkor fordult meg a fejemben, hogy összeszedek pár sörösüveget és veszek belőle egy kávét.
  Az lett a vége, hogy bementem a bankba és kiváltottam a folyószámlahitelt. Mondanom sem kell, rövid időn belül kimaxoltam. Mire megtanultam bánni a pénzzel, sok időbe telt. Ma már nincs hitelem, van megtakarításom és a menyasszonyommal minden évben megyünk nyaralni. A saját bőrömön tapasztaltam, hogy amit nehezen szerzünk meg, nem megy el olyan könnyen, mint a kölcsön.
 • Dávid
  Sziasztok,

  kis összegeknél még az is szóba jöhet szerintem, hogy ne kölcsön adj az illetőnek, hanem bízd meg valami munkával (pl. ház/építkezés körüli munka, vagy egyéb más), és azért cserébe adj pénzt, persze csak a munka elvégezte után! Mindjárt neki lesz érdeke, hogy tegyen azért, hogy pénzt kapjon, ha meg nem akar, nincs idő, akkor meg meg lehet mondani, hogy én csak így tudok adni!

  Ennyi!

 • FoX

  Itt arról volt szó, hogy Marcsi a testvérének jogosan járó pénzt tartja vissza, mert zavarja, hogy autóra költené. Ez így szerintem nem jó, de persze nem az én életem. Csak szerinzem egy csomó felesleges feszültséget meg lehetne vele szüntetni.
 • Marcsi
  Fox: anyukámtol úgy kaptam a pénzt, hogy ajándékba. Én mondtam, hogy úgy nem szeretném, fizetek rá minden hónapban és ha anyum meghalna, a felét tesómnak adom.
  Tesóm mikor ezt megtudta, azonnal kérte a pénzt, pedig szerencsére anyum él.
  Mivel már anyukám kéri, hogy adjam oda a pénzt tesómnak, így erősen gondolkodom, megtehetem-e, hogy nem adom oda? Biraskodhatok én a tesóm költése felett anyum pénzéből?
  Tesóm legutóbb már a 10m Ft-ot kérte, mondván nekem nincs hitelem, van több ingatlanom, jó munkám és fizetésem, minek nekem ez a pénz, mikor ő albiba lakik.
  Ja igen, mert ő egy Horvátországi nyaralasra 1m Ft-ot költ, míg én 200e ft-bol megoldom.
  Neki ha 3 éves egy autó, azt már el kell adni, én pedig óvva vezetem a 11 éves tökéletes autómat. Nekem 140e ft-os tv-m van, mikor megvettem azt hallgattam tesomtol, ő most vesz 500e Ft-ert és mekkora marha vagyok…
  Édes tesók ennyire eltérnek..