Hogyan ne élj máról holnapra

Az MNB felmérése szerint a magyar lakosság 45%-a egy hónapot, 60%-a három hónapot nem tudna átvészelni a tartalékaiból és csak 42%-uk gyarapította akár csak kis mértékben is a megtakarításait az elmúlt egy évben.

Az általában lényegesen jobban kereső diplomások között is csak 61% azok aránya, akit tettek félre valamennyi pénzt az elmúlt évben.

Az adatok alapján az emberek közel 60%-a szó szerint máról holnapra, fizetéstől fizetésig él. Nem hogy nem tesz félre a lakásfelújításra, autócserére, nyugdíjra vagy bármire, de még annyi tartalékot sem képez, amivel néhány hónapig kihúzná munkanélküliség vagy betegállomány esetén.

Elég egy-két hónap munkanélküliség, táppénz vagy egy váratlan kiadás és máris borul minden. Ilyenkor jön az eladósodás, a hitelkártya vagy folyószámla-hitel, amit évekig görgetnek maguk előtt az érintettek.

Ezért érdemes minél hamarabb kitörni ebből a körből, mert minden hónapban pengeélen táncolsz, ha a mindenkori bevételeid éppen csak fedezik a kiadásaidat.

(Arról nem is beszélve, hogy ma kell félretenned a nyugdíjadra, a gyerek oktatására, a lakásfelújításra és minden nagyobb költésedre. Ha ezt elmulasztod, komoly anyagi gondban leszel, amikor ezek a szükségek felmerülnek és nem tettél félre rájuk időben.)

Hogyan tudsz változtatni ezen?

– Ha a probléma gyökere az, hogy egy takarékos megélhetéshez is túl keveset keresel, akkor felesleges is tovább olvasnod, először ezen kell változtatnod. Ki kell lépni a komfortzónádból, akár másik városba is kell költöznöd a jobb fizetés miatt, vagy felnőtt fejjel vissza kell ülni az iskolapadba egy új szakmáért vagy diplomáért, esetleg vállalkozásba kell kezdened. Ez egyáltalán nem lehetetlen, csak a legtöbben a kifogásokat keresik, ők miért nem képesek megtenni. Mától te inkább a “miért nem lehetséges?” helyett gondolkodj azon, “hogyan lehetséges?”.

(Néhány cikk a témában: Ha nem keresel eleget, Neked is sikerülni fog, Neked mi van a szívedben?)

– Add alább az elvárásaidat. Ma Magyarországon egy négytagú család, ha nem is fényesen, de normálisan megél 400-450 ezer forintból. Ha a te családod ennek a dupláját költi havonta és ezért nem tudsz félretenni, akkor bizony az elvárásokkal van baj. Nem arról van szó, hogy nem vagy képes félretenni, hanem nem vagy hajlandó. Nem akarsz a mai jólétedből semmit feláldozni az anyagi biztonságért és a jövőbeni kiadásaid érdekében.

Játssz el a gondolattal, hogy a mostani jó (jobb) fizetésedet elveszted és mondjuk mától csak 600 ezer forint bevétele van a családodnak az eddigi 800 ezer helyett. Máris el tudsz tenni havi 200 ezer forintot, tekints rá úgy, hogy ezt a pénzt meg sem kerested, ezért nincs is.

– Gyakran olyan pénztemetők miatt nincs soha elég pénzed, mint a feleslegesen nagy ház vagy drága autó. Lehet, hogy itt kell elkezdened a változtatást. Cikk: Sokat bukni a nagy dolgokon lehet.

– Kövesd a költéseidet, hogy tudd, hol folyik el a pénz a családi kasszából. Egy kis lyuk egy hatalmas hajót is képes elsüllyeszteni. Ezért derítsd fel, hol vannak azok a rések, amiket be kell tömni a költségvetésben. Használhatsz papírt-ceruzát, excel táblát vagy mobilappot is erre a célra.

– Gondold végig a fix költéseidet. Hogyan tudnál spórolni a rezsin, az utazáson, a lakásbiztosításon vagy a munkahelyi étkezésen?

– Szükséges vagy csak hasznos, de nélkülözhető kiadás? Jó és hasznos dolog a magán angol óra hetente háromszor, vagy a személyi edző, esetleg a 25 ezer forintos kondibérlet és minden hasonló dolog, de ha ennek az az ára, hogy az anyagi életed bármikor összeomolhat, túl nagy árat fizetsz értük. Ma már az internet és mobilappok korában angolul tanulni inkább elhatározás, mint pénz kérdése és egyszeri 25 ezer forintból is vehetsz olyan sporteszközöket otthonra, ami a konditermi edzés nagy részét kiváltja. (Update: példa kedvéért: egy TRX kötél 5 ezer forint, hozzá és mellé ajtókeretbe szerelhető húzodzkodó 3 ezer forint, fitnesz-szalag 3 ezer forint és a maradékért veszel használtan egy pár kézi súlyzót és még néhány apróságot.)

– Legyen válaszod a miért-re. Ha tudod a választ, miért teszel félre, miért mondasz le dolgokról, mit nyersz ezzel (anyagi biztonság, jövőbeni anyagi célok, stb.), sokkal könnyebb lesz lemondani az élvezeti cikkekről vagy felesleges, esetleg nélkülözhető kiadásokról. Mint a fogyókúrában: ne a szenvedésre, hanem a végső jutalomra gondolj, mindjárt könnyebb lesz a dolog. (Bővebben cikk: Fogyj le)

– A hónap elején tedd félre a pénzt, amit el akarsz tenni és élj a maradékból. Eddig fordítva csináltad: ha maradt (volna) pénz a hónap végén, eltetted volna. Mivel az soha nem működött, fordítsd meg: elteszed, amit akarsz és a maradékot osztod be.

– A bónuszokat és egyéb nem rendszeres havi bevételeidet soha ne tervezd be a havi költségvetésedbe. Ezeket a pénzeket inkább mindig tedd félre, ennyivel is növelve a megtakarításaid mennyiségét.

– Legyen egy külön számlád a megtakarításaidnak és lehetőleg egy másik bankban. Még az internetbankba belépve se lásd a megtakarítási számládat, mert könnyen elcsábulsz. A legjobb mondjuk egy számla az Államkincstárnál, prémium állampapírban tartva a pénzt. Macerás visszaváltani és nincs is szem előtt. Az, hogy normálisan kamatozik is, már csak hab a tortán.

– Keress magadnak edzőtársat. Ahogy a hajnali futásban is sokat segít a felkelésnél, ha valaki ott vár az ajtóban minden reggel, a takarékos életmód elkezdésében is keress magadnak társat, akivel együtt kezdtek el takarékosabban élni. Cikk: Ha egyedül nem megy.

– Légy türelmes magaddal. Jobb apró lépésekben haladni előre, mint hirtelen túl nagy fába vágni a fejszédet. Minden hónapban mondj le valami újabb költséges költésről, vagy spórolj meg újabb ötezer forintot a bevásárláson, apró lépésekben haladva afelé, hogy elérd a pénzügyi céljaidat és csökkentsd a költéseidet a szükséges összeg alá.

– Ha hiteled van, igyekezz megszabadulni tőle. Egy hitelkártyára vagy személyi kölcsönre kifizetett havi kamat komolyan csökkenti a havonta elkölthető vagy megtakarítható pénz összegét. Ezért a hathavi vésztartalék képzése mellett igyekezz megszabadulni a magas kamatozású hiteleidtől minél hamarabb.

Addig ne nyugodj, amíg nem éred el azt, hogy minden hónapban kevesebbet költesz, mint keresel, van legalább hathavi megélhetésed félretéve és a távolabbi pénzügyi terveidre is tudsz félretenni. Hidd el, megéri ez a pénzügyi biztonság az erőfeszítést.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 35 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

252 hozzászólás

 • Jóska Pista
  szocske,

  hőszivattyúra lehet kérni GEO tarifát is. Az 1 forinttal drágább és 8-10, 15.30-17.30 között nincs, viszont egész évben használható. Így nem csak fűtésre, hűtésre is használható.

 • jami
  Szöcske, gáztűzhelyetek van?
 • jami
  Ez igaz. Igazán azoknak jó, akinek kell szigetelés, ablakcsere, kazáncsere és napelem is. És ez így is van jó, mert a ott lehet nagy energetikai ugrást csinálni. De érdekes módon, nem ott veszik leginkább igénybe…
 • szocske
  nekem a Geo kevésbé szimpatikus, a napi 2 leállás alatt pont lehűl a kompresszor így van napi 2 hidegindítása. Több klímástól hallottam, hogy a hidegindítás télen olyan, mint pl. egy autónál. Azt pedig autószerelőktől hallottam, hgy a motor kopásának 90%-át a hidegindítások okozzák.
  Persze simán lehet, hogy még ezzel az extra kopással is bőven elég a gép élettartama, de nekem ez nem ér meg éves 2ezer nyári hűtés megtakarítást.
  (mondjuk ehhez az is kell, hogy nekünk hűtésre minimálisat megy a klíma, olyan a ház tájolása, árnyékolása + éjszakánként szellőztetünk, így felesleges, amikor 2 hétig kitartó kánikula van, akkor szoktuk bekapcsolni, de ilyenkor statisztikailag hamarosan jön már egy lehűlés, a lényeg, hogy néhány napig megy összesen évente hűtés üzemben. Ennyire meg sem vettem volna, de ha már van fűtésre, akkor néha használjuk.
 • szocske
  villanytűzhely van. Gondolom ezért (is) lett kemény havi 5000 a villanyszámla, amikor ideköltöztünk, az előző lakásban 2300 Ft átalányt fizettem, az kisebb is volt meg gáztűzhely is volt benne.

  A köv. kérdés, miért ilyen kevés? Nos engem az sokkol le, amikor valakinél 10-15ezer (anélkül, hogy pl. villannyal fűtene vagy bármi extra fogyasztó).

  Nálunk minden világítás LED, számítógép csak laptop, tv is LED, bár alig megy, sunyi energiazabálók (pl. Set-Top Box havi 500Ftot elfogyasztana) csak akkor van bekapcsolva, amikor a TV is.
  Amikor szárazság van, akkor azért a veteményeskert locsolása kicsit megdobja, és persze mióta villanyautózok már kevesebb jut a napelem termeléséből klímás fűtésre, ezért is van tervben a napelem bővítés, de nem nagyon sürgősen, mert a meglévő inverterre már nem tudok többet tenni, viszont amíg működik sajnálom kidobni, mellé egy másik pedig nem ésszerű

 • szocske
  , pont ezért egy tanács napelemmel kapcsolatban: minimum egyel nagyobb invertert tegyél fel, mint amennyi napelem most kell. Most nem jelentős többletköltség, ellenben ha vmiért bővíteni kell később, akkor nagyon nem mindegy, hogy jön a szaki és felpakol még 5 panelt a tetőre, vagy ehhez invertert kell cserélni, ami rögtön többszázezres tétel + szolgáltatói szerződésmódosítás új tervvel, engedélyezéssel, ami pedig macera.
 • glppm
  Udemy leárazás után, ha visszamennek az árak, akor nyissatok inkognitó ablakot, vagy töröljétek ki a cookiekat és megint 10.99 -ért tudtok vásárolni…
 • jami
  Épp ma reggel írtam meg a tervezőnek 😀

  Hát, izé, nekünk 9-10e, úgy, hogy mindenhol led van. Viszont, gyanítom, hogy nagyobbak a gyerekeim, suliidőben kettőnek naponta van edzése; mikortól olyan az idő, akkor megy a szárítógép is. Az idősebb fiam magasabb tőlem, a többiek is csak 10 cm-re kisebbek – azaz a ruháik hamar megtöltik a 7 kg-s mosógépet. A pasim itthonról dolgozik, neki a lapi nem elég. A mosogatógép hétvégén napi 2x megy.
  Mikor nyáron csak 1 gyerekem volt itthon elég volt heti 1x mosni, kosz is jóval kevesebb volt (=porszívózás is), komolyan csak néztünk körbe, mit csináljunk a sok szabadidővel, ami máskor házimunka.

 • Ufretin
  Néhány postot elolvasva azt kell mondjam a családosoknak hogy óvatosan a spártai léttel.

  Magam is úgy nőttem fel hogy a szüleim alap életfelfogása a “minek ez minek az minek akarsz bármit – van ruhád és van mit enned, örülj neki”. Ennek köszönhetően mire felnőttem más vágyam se volt csak szórni a pénzt, mindenre. Nem akartam többet kínai ruhát, nem tudni elmenni sehova mert a zsebpénz “felesleges minek az neked”, sorolhatnám. A vége persze hitelek majd egy hosszadalmas küzdelem a saját hozzáállásommal hogy megváltoztassam az alapvető gondolkodásmódomat. Plusz nem a legjobb a kapcsolatom a szüleimmel, mert marad az emberben egy frusztráció azután hogy így kellett felnőnie.

  Persze van egy másik verzió is, hogy a gyerek olyan lesz mint a szülei, ideális esetben. De én személy szerint nem szeretnék a gyerekeimen spórolni.

 • vzsolti

  Nézz utána a mini cirkóknak is, hátha fel tudjátok szerelni. Nem kell hozzá külön kémény. Nálunk ilyen van felszerelve a tetőtéri lakásunkba (Renova mini). 3 év alatt kevesebb, mint 1000 m3 gáz ment el a bruttó 43 nm-re.

  Az eredeti témához annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy szerintem a legtöbbet ott lehet “spórolni”, ha olyan barátokkal veszi körül magát az ember, akik bármikor kölcsönösen segítik egymást.

 • Jóska Pista
  szocske,

  én a téli időszakban 8-900kWh-t fogyasztok havonta, a nyáriban is elmegy 3-400kWh/hó, az évente 24 ezer spórolás a GEO tarifával. Télen 23, nyáron 22 fokot tartunk. (Háló 21 állandó)
  Ezzel a hidegindítással nem tudom mire gondolsz, egyébként is ki-be kapcsol a kompresszor. A két óra kimaradás elviselhető, a rendszer felkészül rá és a 2000 literes puffertartályban előtte megemeli a hőmérsékletet. Szerkezet fűtés-hűtést alkalmazok, annak egyébként is nagy a tehetetlensége.
  Mikor télen nyaralunk, a hazaérkezés előtt már három nappal be kell indítani a rendszert, hogy kellemes meleg legyen.

  A fenti számok durvának tűnhetnek, de én azt az elvet vallom, rövid ideig tart az életünk, igyekezzünk minél kényelmesebben eltölteni.

 • Csigaboly
  Szerintetek egy 1960körül épült slakbetonos épületben milyen konvektor helyettesítő megoldást tudtok? Az a baj, hogy csak a tűzfal van szigetelve 6cm-es hungarocellel. Az épület ablakai körül csak javították, festették, de nem emeltek közös költséget, így nem volt szigetelés. Eredetileg fával/szénnel fűtöttek, később vezették be a gázt. Jelenleg konvektor van és 42nm-es lakásba szerintem drága lett volna a cirkó. Sőt a jogszabályok miatt lehet hogy a nagyszobába kellett volna elhelyezni a készüléket, mert ott van a tűzfal mely környékén nincs ablak. A MIKA6 talán megoldás lett volna, viszont ahova ez be van építve ott még kell 1 radiátor. A ház tele van régi szellőzőkkel és nem használt kéményekkel, melyek miatt szerintem a lakások gyorsabban hűlnek ki. (Sorházban nőttem fel, ahol minden komfortos volt, ahhoz képet ez színvonalba lejjebb van) Egyáltalán érdemes ezzel foglalkozni?
 • szocske
  , ok, 2000 literes puffernél érthető, hogy kapcsolgat, nagy puffer helyett pontosan méretezve és az előremenő hőmérsékletet jól szabályozva közel 24 órás üzem érhető el szerintem hőszivattyúval is, ami gazdaságos, hiszen minél kisebb a hőlépcső, annál jobb a hatásfok.
  A klíma nekem szinte nonstop megy min. ventilátor fordulaton, akkor kapcsol csak le kora délután, amikor télen nagyon erős napsütés van, de nincs hozzá -10 fok. Ez a kombináció viszonylag ritka, amikor 0 fok körül van a hőmérséklet, általában borús-ködös az idő, szikrázó napsütéshez meg általában jár a hideg is.
 • Attila

  Érdekes amit írsz, de a “spártai” életmód nem keverendő össze a racionális gazdálkodással. Én pl. szeretem a jó minőségű ruhákat, de soha nem vennék fel olyat amin valami világmárka óriási logoja virit. (Ez nálam nem csak gazdasági, hanem elvi kérdés is) Pl. ha 20e-ért veszek egy polót, az nem jólét, hanem hülyeség. Van viszont olyan bördzsekim amit 15 éve 60e-ért vettem és a mai napig használom. Ár érték arányban mégis megérte. A gyerekek még kicsik, így könnyű nekik bolti állapotú használt cuccokat találni. Nekem gyerekkoromban soha nem voltak ilyen menő, és minöségű ruháim mint nekik. Sokkal nagyobb jólétben élünk mint a szüleim valaha, pedig százalékossan ugyanannyit költünk csak racionálisabban. A környezetemben mindenki csodálkozik, hogy élünk ilyen jól ilyen kevés pénzböl, pedig csak tudatosan kell élni.
 • jami

  A gyerekekben bármi nyomot hagy. Nálatok inkább az lehetett a gond, hogy a te igényeid nem voltak figyelembe véve. És olyan is van, amikor tényleg nincs pénz, akár csak időszakosan (pár hónap) – csak épp az az időszak épp valami miatt gyereknek kritikus, mivel ő pl. csak egyszer 11,5 éves.
  Az enyémek pénzhez való viszonya folyamatosan változik, de ehhez nyilván kell, hogy legyen pénzük 🙂 A lányom takarékos, de vele is volt már csörte, a fiúk zsebét már a pénz gondolata is égeti. Alakulnak, de ebben az is benne van, hogy ha pl. ők nem vigyáznak a szemüvegükre, akkor a pótlást a zsebpénzükből állják; vagy úgy van biciklicsere, hogy eladjuk a régit és a különbözet felét mi fizetjük, a felét ők.
 • jami

  Érdekes ki hogy nőtt fel és hogy gazdálkodik. A férjemnek a márkás ruha-cipő nagyon fontos volt, amennyire lehetett a család partner is volt benne. Nekem soha nem volt, vágytam rá – de felnőttként nem izgat. Jó minőséget veszek, de nagyon átgondoltan.
  No most a pasimnak nagyon kevés ruhája van, ha rajta múlana, annyit sem venne. A pénzzel nem tud bánni igazán, átment minimál igénybe és a családi költségvetést totál átadta. Én meg beosztóbb lettem, mint a családom.
 • Attila
  Én hajlandó vagyok több pénzt kifizetni egy funkcionálisan jó ruháért, de egy egy fillért se egy agyonreklámozott semmit nem érő márkanévért. Azt se tartom sokra aki erőn felül ilyet vesz csak azért, hogy villogjon. Nekem a plázák ezek miatt a legtaszítóbb dolgok a világon, csak ürességet látok bennük. (férfiszemmel persze)
  Másrészt nem tudok elszakadni attól a képtől, ahogyan ezeket a túlárazott ruhákat pár dollárért dolgozó (gyerek)munkások csinálják a világ másik felén és ebből valakik jól meggazdagszanak.
 • naa
  “Udemy leárazás” – kicsit meghökkentem, hogy ezt itt olvasom 🙂 Köszi, én is észrevettem, hogy gyakorlatilag folyamatosan ilyen 10-12 EUR környékén árulják a tanfolyamokat, mert egyik akció után jön a másik, és csak parasztvakításnak van odaírva, hogy 99 EUR-ról van leárazva, de ezt azért nem gondoltam volna… 🙂

  Ha már írok: a márkás ruhák/cuccoknál azért ne felejtsük el, hogy sokkal könnyebben használ olcsó, noname vagy szakadt dolgokat, aki egyébként könnyedén megvehet bármit. Ha valakinek fiatalon tényleg nem/nehezen telik mondjuk a márkás cuccokra és ettől úgy érzi, “kilóg” a többiek közül, annak sokkal nehezebb racionális döntést hozni.
  Én is utálok vásárolni, plázában meg pláne, de pont ezért költök sokat: ha már elmegyek, veszek többet, mint ami kell, hogy sokáig ne kelljen megint vásárolni… Cipőből meg kényelmes, könnyű, olcsót nehéz találni, ott azért kell a márka.

 • Zabalint
  A plázás dolgot nem értem, az úgynevezett “fast fashion” áruházak kb. alsó-közép kategóriába tartoznak árazásban, ezeknél új ruhában csak a kínai áruházak olcsóbbak, de pl. a Tesco ruharészlege nem, ott hasonló árak vannak. Milyen márkás, túlárazott ruhákról beszéltek, a márkás cuccok ennek többszörösébe kerülnek. A gyeremmunkásokat, illetve hasonló körülmények között dolgozó szüleiket meg nem azzal fogjátok megmenteni, hogy ezekben az üzletekben nem vásároltok (csak akkor a kínaiban sem, az se jön jobb helyről), mert nem az az ok, hogy ott bérgyártat a szemét multi, hanem fordítva, azért tud baromi olcsón bérgyártatni ott a multi, mert akkora szegénység van, hogy ennyire olcsón, rossz körülmények mellett is bevállalják. Ha elmegy onnan a gyártás, jobb nem lesz semmivel, inkább csak rosszabb.
 • Attila
  Ez a plázás dolog nekem egy szubjektiv dolog, ha eltöltök 10 percet egy ilyen helyen (a könyvesboltot és a müszaki részleget kivéve) elkezdek szenvedni a rengeteg fölösleges semmit nem érő divatkacat látványától. Egy ruhaboltban max 5 perc és elkezdek unatkozni. Elismerem nem vagyok jó tagja a mai fogysztói társadalomnak, de cserében jól érzem magam a bőrömben és még a megtakarításaim is nőnek.

  Sejtettem, hogy valaki fennakad a rabszolgamunkás posztomon, de ez is szubjektiv, fogad el, hogy nekem ez a véleményem. Nem fogok megvenni pl. egy olyan márkásnak kikiáltott cuccot, aminek a belekerülési költség mondjuk 500 ft nekem meg el akarják adni 30e-ért. Nem ezzel akarok bárkit megmenteni, ahogy írtam is a túlárazott ruhák bennem ezt az érzlst kelti, ezzel meg nem tudok mit kezdeni, de ez nem is a poszt témája, igy ezt a részt lezártam.

 • jami
  Kinek mi a márkás, az “igazi” márkákkal a többség nem is találkozik; az meg, hogy nike cipő vagy Kalenji, hát, izé, nem szintbeli különbség.
  NEkem szempont, hogy jó legyen a méretezés, az anyagya, a varrások, fazon – aztán van olyan (ruhák), amit többnyire egy boltban meg szoktam találni; na ott szépen megvárom a szezonvégi akciót; de eszemben sincs végig járni a boltokat. De épp nem rég vettem farmert,mert találtam olyan fazont, ami ritkán van és még volt a méretemben. Most egy ideig megint nem veszek.
 • Attila

  Szivemből szóltál.
 • Zabalint

  Én meg úgy vagyok vele, hogy hiaba nem szeretek vásárolni, ruha az kell, és épp ilyen helyeken lehet a leggyorsabban, legkevesebb segítheteket lerázva megoldani. Egy használtruha kereskedésben válogatni kell, egy kis ruhaboltban meg az eladó foglalkozna velem, egy láncban viszont felpróbálom, kifizetem, aztán megyek dolgomra.
 • Zabalint

  “az meg, hogy nike cipő vagy Kalenji, hát, izé, nem szintbeli különbség.”

  Ez csak kategórián belül igaz, mert míg a Decathlon sajátmárkása az alsótól a középkategóriáig fedi le a futócipőket, a Nike a teljes palettát lefedi, ráadásul kategórián belül is sokkal nagyobb választékkal. Amíg átlagos hobbifutóként egy Kalenji sokkal olcsóbb, mint egy hasonló Nike, addig egy profi atléta, vagy egy speciális igényű hobbifutó (nem mindenki lábának felel meg a normál futócipő) már nem biztos, hogy megtalálja az igényeit a Kalenji cipők között.

 • L70

  A gyerek számára két veszélyes alaphelyzet van: mindent megadnak neki, vagy semmit sem.
  A gyereknek meg kell tanulnia, hogy mindent nem kaphat meg, akkor sem, ha meg tudnánk venni. Mi elég sokszor bevetjük, hogy választania kell két jó dolog között, egyszerre nem megy mindkettő.

  Már most adagoljuk neki, hogy puccos helyre csak alkalmanként ülünk be, el is mondjuk, hogy nyugodtan ki lehet azt próbálni, de ne váljon szokássá. Ha nagy dolgokra gyűjt (már érti, hogy egy ház vagy autó az nagy dolog) akkor nem szórhatja el mindenféle sznob luxusra a pénzét.

 • Családfő
  Attila és jami álláspontja tetszik, viszont a futócipő pont rossz példa. Annál kiemelten fontos, hogy a kímélje a lábát, az ízületeket – így lesz sokkal olcsóbb hosszú távon egy felső-középkategóriás futócipő. Mégpedig azé a márkáé, amelyik modellje a legjobban passzol az adott lábhoz.

  Miközben az anatómiailag tök mindegy, hogy milyen logójú pulóver feszít rajtunk.

 • Ufretin

  Pontosan, kell egy középút. Kapjon zsebpénzt, de ha első nap elszórja akkoris kapjon megint, de csak akkor amikor jár mint egyfajta fizetés, hiába könyörög hogy most kéne.

  A postom inkább azoknak szántam akik azt írták milyen jól kijönnek 1-2-3 gyerekkel, és bedobtak egy olyan összeget ami elég hihetetlenül hangzik. Ott valószínüleg a gyerekeken spórolnak.

  Én személy szerint ezért is halogatom a családalapítást annak ellenére hogy 31 vagyok. Rettegek attól hogy a gyerekem úgy fog járni mint én, mert nem tudom megadni azt hogy ne kelljen nélkülöznie.

 • jami

  Arra gondolok, hogy árban egy jobb Kalenji is 30-40, egy jobb Nike legyen mondjuk 50-60. Van különbség, de nekem a “jajj márkás” nem ez az árkülönbség. Hobbifutónak sem drágább a 60e-s Nike, mint egy polar pulzusmérő vagy egy “sporthorgász” megveszi az éves bérletet és még ezer csodát. Hobbi, azért költ rá, mert szereti.

  (A profi futó már szponzor cipőben fut.)

  De ugyanez a kocsik is. Jajj, nem flancolok, jó nekem a Suzuki vs. ami nem német, az nem is kocsi. Játék a porban. Magánrepcsit kell venni 😉

 • Zabalint

  Nincs 30-40 ezres Kalenji sem, nézd csak meg a Decathlon oldalán, 25 ezer a legdrágább, ami egyébként terepfutócipő, a legdrágább sima futócipőjük 23 ezer, egy 60 ezres Nike-nak valószínűleg nem alternatívája, a valódi alternatívákba (más, nem sajátmárkás futócipők, pl. Saucony, New Balance) meg ugyanúgy bele van árazva a márkanév, ezért nem olcsóbbak.

  (Nekem csak Kalenji futócipőim vannak, a 3 darabból a legdrágább került 8 ezerbe, de én fillérbaszó vagyok, senkit sem akarok rábeszélni, hogy ezen spóroljon.)

 • Attila

  Nem igazán értem, hogy mit lehet egy kisgyereken spórolni, hiszen alig van velük költség. Tizenévesen persze már megnőnek az igények és a költségek is rohamosan emelkednek. Mint ahogyan sokan irták meg kell találni a középutat. Ha mindent megadunk a gyereknek azzal pont annyit ártunk, mintha nélkülözne.
  Használt ruhát magamnak nem igazán vennék, mert azokat évekig használom, de egy növésben lévö gyerek max csak egy szezonon keresztül.
 • VAG
  Sokat lehet “spórolni” kisgyereken is, amíg egy sima oltás ára 40, vagy akár 105ezer Ft. Sokaknak sajnos nincs erre pénze, aztán megy a kórházba fekvés egy sima rotától, vagy egy meningococcus B-fertőzés.
 • Csabi
  Mindenki dobáózik itt, hogy megélnek 3-4 fővel havi 250-400k-ból!

  Kérelek titeket vezessétek már le, hogy miből áll ez a havi 250-400k, mire költötök?
  Mert én egyedül is alig jövök ki 300k-ból pesten egy középkategóriás albérletbe.
  Nem veszek új ruhákat, nem megyek havonta nyaralni, semmi extra luxus nincs.. Ez az alapkiadás, megtakarítások nélkül, egy szerintem alapvető életszínvonalon. Ha elmegyek valamiylen programra az kb 5k kiadás per alakalom. PL: strand, buli (3-5 ezerből megáll az este, nem 20 ezer van elbaszva egy éjszaka)

  Most vagy az van, hogy akik írják, azok munka után leülnek egy könyvvel az ágyra vagy tv-znek és enyniből áll az életük, így kaján kívül nincs kiadás, vagy esetleg hétvégén valami low budget program pár ezer forintból és csókolom.

  Vagy pedig én látom teljesen rosszul az egészet…

  Kérelek írjátok le hogy miből épül fel ez a 250-400k kiadás havonta.

  Köszi

 • VAG
  Gondolom sokaknak nincs se albérlet, se törlesztőrészlet.
 • Matetoth

  Nekunk olyan 210 minden osszesen alberlettel, bar nem a fovarosban, de egy kozeli varosban, es nem negyen, hanem ketten.

  Nincs autó, alig van olyan, h hetvegen strand, de akkor sem otezer, ivas soha, fottetel 90%bam sajat, igy a kaja kb 35, a haztartas, buszjegyek 15, alberlet rezsivel 110, de telen 15 fok van (ez talan bena, de en igy vagyok nyugton), a berletek egy huszas, a tobbi pedig a havi felretetel nyaralasra, eszkozokre, ruhara, onfejlesztesre, etc. Ebben igaz, h a szep kartya nincs benne, az olyan havi 17-20k plusz “kiadást” fedez.

  Szerintem sokan nem veszik bele a lakhatast (vagy egy reszet), ami szerintem hiba, de ha 500at keresel, s nyugdíjra el tudsz tenni 200at havonta, akkor szerintem ne foglalkozz masok hihetetlen szamaival.

  A tévé nincs bekotve, de szivesen tanulok, miutan hazamegyek a munkabol, de az tuti, h emberekre nem vagynek.

 • Gauchos

  Az általad leírtak alapján szerintem a 300 ezres költés nem rossz Budapesten albérletben lakva (az albi, ha egyedül bérled legalább 100 rezsi nélkül gondolom). Bár sokat részletet nem osztottál meg, szerintem nem élsz pazarlóan. Az étkezésről nem írtál, azon lehet sokat megtakarítani, ha üdítőre, nasira nem költesz, illetve ha főzöl otthon.
  A legtöbben, akik megosztották, nem egyedül élnek, fajlagosan nézve lényegesen drágább egyedül élni. Továbbá, sokan saját, hitelmentes lakásban élnek, ami szintén sokat számít. Ugyanakkor szerintem célszerű lenne a havi kiadáshoz hozzáadni a felújításokra, háztartási gép cserékre félreteendő összeget is, sokan ezt is elfelejtik, akik saját lakásban élnek. Ezek ritkább, de nagyobb kiadások.
 • Garbo

  Budapesten azért nem kell feltétlenül “alkalmanként” 5000 ft a szórakozásra, főleg, ha az ember 300 K keres és nulla megtakarítása van. Számtalan ingyenes program van, persze, sokkal jobb, ha nem kell nézni az árakat.
  De te máról-holnapra élsz, ezek szerint, és kifolyik a kezedből ennyi pénz. Azért ezt elég okosan meg lehet reformálni, anélkül, hogy otthon ülnél egész nap.
  Úgyhogy igen, alapvetően rosszul látod a helyzeted.
  Annyit keresel, amit könnyű elverni, mert ennyi jár, meg alapvető színvonal, de nulla látszata van. Viszont annyit nem keresel, mint amennyit megengedhetsz magadnak.
  Olvasd el a korábbi, témába vágó írásokat itt!
  Sokat fog segíteni.
 • Garbo

  15 fok télen? Miért? Mert szereted?

  Két ember étkezését meg hogy hozod ki 35 ezerből havonta? Kb. 580 ft naponta fejenként, az rettenetesen kevés. Esküszöm, nem kekeckedésből, de nekem a te számaid hihetetlenek kicsit.

 • Garbo
  @Névtelen
  Értem, hogy olyan falu, ahol nincs ingatlanadó, meg maadnak termeled az ingyen fát a fűtéshez … De biztosítás sincs az ingatlanon? Sem net előfizetés? Kábeltévé? Távfelügyelet? Semmi?
 • Csabi
  Köszönöm az eddigi válaszokat és akik vették a fáradtságot és leírták h ők kb mire mennyit költenek támpontként.
  Továbbra is várom az ehhez hasonló havi kiadásokat.

  Igen. Havonta 100k az albi rezsivel mindennel
  Kaját 70%ban otthon főzéssel oldom meg.

  Ingyenes programként a tájképben való gyönyörködés, futás, kondipark és hasonlóak vannak.
  Nem írtam, hogy nem tudok félretenni, de ez nem is volt kérdés! Ezt kérem vegyétek figyelembe.
  A fő kérdés hogy 300-350k -ból pesten egyedül csak úgy tudsz-e megélni hogy szinte mindent megvonsz magadtól és munkaba jársz meg haza tv-zni.

  Elmész a haverokkal alkalmanként bulizni, mert igényed van rá: (boltból vodka- 2200 ft, belépő 1500, ruhatár 200, gyros hazafelé 600) Nem ittál ott semmit, nem hivtad meg a havrokat, busszal mentél oda és haza is. 4500- 5000 összesen.

  Ti hova mentek szórakozni? mennyiért? Milyen szabadidős programokat csináltok?

 • jami
  Nekem volt saucony, nike, de igazán a Kalenji-t szeretem, az asics-et visszavittem.
  Igazad van, most már csak 20 körüli van.
 • jami
  Csabi, én nem vagyok mérvadó, mert nem laktam egyedül, mai szemmel korán férjhez mentem (25), eleinte csak úgy bírtunk albit fizetni, hogy a másik szobában egy munkatársam lakott. Nem az volt kérdés, mennyit járjunk és mennyiért szórakozni, hanem, hogy mi a fenéből fizetjük ki a rezsit. Dolgoztunk, önképzés. Mozi, akkor még videotk-k, biciklis kirándulás, sok olvasás, munkatárgyalások Bp-en stb. Én pl. nem bírtam volna egyedül megélni.
  Nem tudom, ez jó út volt-e 🙂
  Visszanézve pár dolgot másképp csinálnék (elfogadnám a külföldi ösztöndíjakat és korábban vállalnék gyereket), de összességében ki vagyok békülve magammal is, az életünkkel is.
 • Gauchos

  100 ezer rezsivel együtt az albérlet az nagyon jónak számít a fővárosban, abból nem tudnál már lejjebb faragni szerintem. Ha az ételt többnyire házilag készíted az is rendben van, az se lehet túlságosan nagy kiadás. Mire megy el a maradék? Az általad leírt szórakozás nagyjából 20-25 ezer havonta, szerintem ennyi bele kell, hogy férjen (az meg nem baj, ha nem iszol semmit, hosszú távon előnyös egészségileg, ha ne iszol minden hétvégén). Mire megy el a többi? A bérlet nem drága. Autód van-e?
 • L70

  Te vagy az, akinek részletes kiadási naplót kellene vezetni, az utolsó elköltött forintról is.

  200-250-et elverni egyedül a lakhatás felett simán lehet, de ha nem keresel 300-350-nél többet, akkor én nem tenném. Gondold át, hova akarsz eljutni. Ha a vágyaid nagyobbak, akkor keress többet. Ha nem megy, akkor alkalmazkodj, költs kevesebbet.

  Hidd el, havi 100,200,500,800,vagy milla+ is lehet “alap”, mert ez az “alap” erősen szubjektív.

  Részletes kiadási naplóval kezdeném a helyedben, hogy aztán 3-6 hónap múlva – jó esetben – alaposan meglepődj, micsoda hülyeségekre költesz és mennyit.

 • Zedder
  “Ti hova mentek szórakozni? mennyiért? Milyen szabadidős programokat csináltok?”

  Távol álljon tőlem, hogy életvezetési tanácsokat adjak, de valamiért úgy érzem, hogy nagyon ki vagy hegyezve erre a menjünk el bulizni témára. Majd kinövöd.:)

  Addig is igen, valóban elég jó ingyenes, de legalábbis low-cost program a sport (ismerkedésre is ideális, és nem feltétlenül csajozásra gondolok, hanem normális emberi kapcsolatokra), túrázás, olvasás, tanulás, önképzés, sokféle hobby. Uram bocsá’ valamilyen tematikus fórum életébe bekapcsolódni, szintén kapcsolatokat építeni, ezáltal közösségi találkozókra járni.

  De ahogy fentebb írták kereshetsz ösztöndíjakat vagy csak simán ilyen-olyan szervezetekkel megismerkedni, ahol pl. támogatott utazások, foglalkozások vannak.

  Vagy nézz rá a lakásra, MINDIG van mit felújítani, szépíteni.

  Persze amint lesz család és gyerek, az megint más kérdés…

 • Zabalint

  Hehe, kezdjen bele komolyan valami hobbiba, akkor hamar kiderül, hogy mennyire olcsó is volt az a bulizás. 🙂

  Na jó, amúgy igazad van, szándékosan túlzok, mindent lehet olcsón is csinálni, legfeljeb az van, hogy ha van rá keret, akkor egy idő után nem érdemes rajta spórolni.

 • Garbo

  Nem, nem csak ilyen ingyenes programok vannak 🙂
  200-250-et simán el lehet verni a semmire, neked is megy. AMin megakadt a szemem: nincsenek ingyenes progik, dehogynem:
  -millió ingyenes fesztivál van a városban, ahol elköltesz mondjuk 3000-t és jól vagy
  -belépős helyekre soha nem jártam, elvből

  Ingyenes bulihelyek:
  -akármelyik bár, kocsma, kávézó, mert nem fizetsz belépőd, csak a magad 3 sörét
  -akármelyik tárlat
  -akármelyik könyvbemutató
  -akármelyik szabadtéri buli
  stb.

  Nézd, ha alap a belépő, kétezerért vodka, hazafelé gyros, akkor akkor ez történik: elfolyik 250ezer a semmire. Szerintem agyhalál, nem ruházkodsz, nem nyaralsz sokat, csak dobálod a zsét, boldoggá sem tesz.

  Írj költségvetést egy hónapig! Meg fogsz lepődni.

 • Garbo

  “Ti hova mentek szórakozni? mennyiért? Milyen szabadidős programokat csináltok?”
  Nagyon gyakran járunk színházba (maesteszinhaz.hu, féláron), a szabadtéri fesztiválokon ott vagyunk a városban, a szabadtéri koncerteken is, könyvbemutatókra járunk, galériabeli tárlatokat mindig megnézzük, ha éjszakai bulizás van, akkor belépős helyre nem megyek, mert nevetségesnek tartom, hogy a túlárazott piát belépő kifizetése után vehessem csak meg, mi járunk Operába is, járunk túrázni, táncolni,hangversenyekre és koncertekre, bortanfolyamokra, jó bisztrókba, gourmet éttermekbe, jó kávézókba vagy csak simán belülni egy jó italra valahová … És mégsem megy el két főre 250.000 ft ételre és szórakozásra.
 • Csabi
  Köszönöm pozitív kritikákat, gondolatokat!
 • Matetoth

  Tegg hozza, hogy olyan 5-6 nap egy honapban rokonlatogatason vagyunk, tehat a 35k anelkul 45 lenne kb.

  Persze akkor mas budget teteleken sporolnek (pl utazas).

  Nem szeretek fizetni ( a gazert sem), es annyira keveset vagyunk otthon, hogy nincs szívem… Egyebkent kicsit melegebb szokott lenni reggelre a haloban, a furdo kicsit kellemetlen, mert nincs sajat futoteste, igy oda egy hosugarzo talan elferne, de osszessegeben 15 fok nem rossz.

 • Zedder
  – nyilván low-cost hobbyra gondoltam, amiből tesz fel azért van elég…

  Egyébként a topiktárs itt gyakorlatilag életvezetési / motivációs tanácsot kér, amit gondolom mi nem tudunk megadni… Ennek belülről kell jönnie!

  Aki nem tudja mi az életének az értelme, az nem egy pénzügyi blogról fog megvilágosodni!