Hogyan tovább?

Benedek írt egy levelet, amiben olyan kérdéseket taglal, ami sokakat foglalkoztat. Anyagilag sikeres lett, de nem látja, hogy akkor most hogyan tovább.

S ő is belecsúszott abba a csapdába, hogy a vagyon megszerzése vagy a bevétel fenntartása túl sokba kerül. A családi életében, az egészségében vagy az élet valamelyik másik területén.

Meddig lehet még folytatni a vállalkozással, munkával járó stresszt és terhelést? Meddig érdemes? Érdemes egyáltalán?

Hol a határ és honnan tudom meg, hogy átléptem azt? Mi adja meg az életem értékét és értelmét, ha a vagyon megszerzése már nem motivál és nem is tesz se boldoggá, se elégedetté?

Mivel az elmúlt hetekben is beszéltem másokkal, akik ugyanebben a cipőben járnak és Benedek is azt kérte, osszam meg a levelét, hogy kialakulhasson erről egy ötletelés vagy társalgás, hát íme:

Hosszú évek óta olvasom a blogot, rengeteget tanultam és fejlődtem az írásaid által. Egy olyan témában javasolnék egy vitaindítót, ami másokat is érdekelhet és amiben őszintén érdekel más olvasóid véleménye is. Többször volt hasonló téma, de nem pont ilyen kontextusban.

Kiszállni a mókuskerékből, de hogyan

Elérkeztem az életemben arra a pontra, ahol ez anyagilag lehetséges. Nem születtem jómódú családba, átlagos körülmények között nőttem fel. Önerőből jutottam el odáig, hogy vállalkozásaimmal és szakértői munkámmal most 43 éves koromra felhalmoztam egy nagyjából 400 millió Ft körüli magánvagyont. Fele ingatlanban: folyamatosan és tudatosan vásároltam befektetési ingatlanokat, jelenleg van 7 lakásom, ezeket bérbe adom. Másik fele értékpapír: folyamatosan képeztem magam, autodidakta módon, így az átlagnál magasabb hozamokat érek el a tőzsdén, nagyjából 180 milliom van jelenértéken részvényekben, befektetési alapokban.

Egy vidéki megyeszékhelyen élek, van egy főállásom is, így a vállalkozásommal együtt bőven 2 millió feletti a nettó bevételem havonta. Az elmúlt években egyre inkább teherként élem meg a befektetéseimmel foglalkozást, az ingatlankiadás maceráit, a tőzsdei kereskedés viszontagságait.

Nem okoz örömet a „vagyonosodás”, az anyagi értékek hajszolása. Viszonylag egyszerűen élek, nincsenek drága és sznob hobbijaim.

Soha nem láttam mintát arra a családomban mit lehet kezdeni ilyen helyzetben, hogyan lehet megtalálni az élet valódi célját. Már az is előrelépés lenne, ha anyagi lehetőségeim révén egyszerűbb és kiegyensúlyozottabb életet éljek.

Jelenleg sokat dolgozom, az, hogy több területen teljesítek magas szinten az nagy stresszel jár. A feszültségek oldására sokszor az alkoholt választom, ingerlékeny vagyok a szeretteimmel, nem szeretném ezt az utat bejárni.

Ha így folytatom nagy valószínűséggel nem érem meg a nyugdíjaskort. Van egy kisfiam, szeretném megérni ahogy, felnő. Nehezen tartom kivitelezhetőnek, hogy apránként csökkentem a terhelést, inkább drasztikusan szeretnék változtatni.

Adjak el mindent, tegyem a pénzem állampapírba, vonuljak vissza? Költözzem el a világ egy távoli részébe, ahol még nem a fogyasztói társadalom anyagias szemlélete uralkodik?

Ezek a kérdések foglalkoztatnak, és bár tudom, hogy magamban kell keresni a választ, kíváncsi vagyok mások mit gondolnak erről.

Megköszönöm, ha megosztod és értelmes keretek között lehet beszélgetni a témáról.

Neked a munkádban és magánéletedben a legjobbakat kívánva, üdvözlettel

Eddig a levél. Ha átéltél már hasonlót és úgy véled, megtaláltad a választ, oszd meg a hozzászólásokban. Ha te sem, az is lehet fontos információ. Kiugrottál a mókuskerékből, de már megbántad? Vagy azt, hogy túl későn léptél ki? Te mit tennél Benedek helyében vagy mit tettél hasonló esetben?

Share

149 hozzászólás

 • Belavoltam
  “össze lehet rakni 1 millió eurós vagyont, VAGY rendesen fel lehet nevelni 3 gyereket, és boldog házaséletet élni.”

  Nagyon igaz.

  “Mondom ezt 2 válás, pár szívinfarktus után közel az ötvenhez,”

  Azert valahol az is likely story, hogy 2 valas utan is maradt meg 400 milliod 🙂

 • 29éves vegyészmérnök
  Már egyetem alatt láttam h nem arra vágyok h vezetői beosztásból 50évesen agyvérzéssel hátrahagyjak egy családot akit nem is ismerek mert csak dolgoztam. Számomra a természet szeretete a legfontosabb, nem tudom megunni. Mindig más egy kicsit 🙂
  Én vettem egy tanyát és igyekszek megtermelni magamnak a kaját. Ez egyrészt kell mert nincs annyi pénzem h életem végéig vásároljak, másrészt egészségesen akarok élni. Ezzel az életvitellel megvan a mozgás, a természet közelsége és nem méreggel permetezett és antibiotikummal telenyomott kajákat eszek.

  Amúgy még amikor a pénzt gyűjtöttem a tanyára külföldön jólfizető állásom volt de szenvedtem. A vége felé súlyosbodott, még azt se vártam meg h leteljen a szerődés, hamarabb felmondtam. A gazdálkodáshoz 0 tapasztalatom volt! de előtte évek alatt megérett bennem h ezt akarom és volt még pár évem olvasni a témában + önkénteskedni biofarmokon.

 • Milliomos dzsesszdobos

  Az első után feleztünk mindent, de 30 évesen nem volt akkora probléma, főleg hogy a cégben volt az igazi vagyon.

  A második házasság előtt kötöttünk házassági szerződést. 😉 Persze így is belekerült pár tíz millióba a válás, de közel se volt anyagi apokalipszis.

 • FBi
  Szerintem csupán Egy embert érdemes megkérdezni ebben a témában… saját magadat. Nekem a gyökérok-elemzés és a “miértek” segítenek, ha elakadok. 5-6 őszinte, egymásra épülő miért után közel kerülhetsz a megoldáshoz. Ha nagyon nehezen emészthető, amit találsz, kérhetsz segítséget…coach, pszichológus. A saját történetem unalmas, de a miértek végén azt találtam…hogy versengő típus vagyok, aki nem szereti ha ellentmondanak neki+még 1-2 finomság. Így már egészen máshogy állok a munkámhoz, a pénzhez és az emberi kapcsolatokhoz. Kalandos! Jó kalandozást:)
 • ellentett
  200 millió értékben 7 (hét) lakás, ez hogy jön ki? 🙂 Ha gond, hogy nincsenek célok, költözz Budapestre és/vagy vegyél lakni lakást és egy nyaralót a Balcsin, mindjárt bőven meg van oldva ez a rész, mert saját használatba kerül, sőt még a fenntartásért is szépen fizethetsz havonta mint állandó rezsi, karbantartás.
  A másik 200 a két ingatlan fenntartására és kényelmes életre + nyugdíjmegtakarításra (vállalkozóként az is nagyobb summa kéne legyen) nem is sok, máris nem probléma, hogy mit kezdj magaddal, hiszen dolgoznod kell (a lakások bevétele ugye ugrott), innen nézve messze van még, hogy visszavonulhass.

  Ez viccnek tűnik, de mások meg pont ebben a helyzetben vannak, a két portfólió elvileg egymásba konvertálható.

  Legalább 3 különböző dolgot csinálnék szívesen, a 4. lenne a hobbi, család, sport, kertészkedés. De sajnos nincs négy életem…

  A stressz csökkentését azért meg kéne oldani.

 • KamuAzEgész
  Nahát, hogy ennyien (Miklóssal együtt) benyaljanak egy ilyen “levelet”….. elég vicces.
  Körbehaknizta a fél internetet, véleményt kérve, de egyetlen hozzászólást sem írt azóta, hogy köszi, vagy bármi.
  Nagy kamu az egész, de legalább van min csámcsogni.
 • -nb-
  nem baj, hogy médiahack 🙂
  Magam 50 évesen, vagyon nélkül (lakás meg némi tartralék volt, de semmi extra) kerültem olyan helyzetbe,
  hogy speciális szakértelemmel megengedhettem magamnak a “lazítást” – napi néhány óra munka, amit szeretek azóta is, sok szabadság, mintha 3 napos munkahetem lenne + 45 nap szabi.
  Életmentő, de azoban ellenben:
  60 fölött nem sikerült a “visszatérés”, hogy a nyugdíjra gyüjtsek, minden maradt úgy, ahogy, minimálisan növekvő megtakarítással, amit most az infla megesz.
  A várható nyugdíj kb. 350 ezer, ehhez jön még annyi, ami a teljes rezsinket fedezi – hát nem valami sok 🙁
  Úgyhogy valószínűleg továbbra is csinálom uazt, nyugdíjasként.
  Ebben a tempóban amúgy szeretem, de már fáradt vagyok.
 • okosban megoldjuk
  Életcélt, elfoglaltságot keresni a youtube-on, vagy életcélt meghatározni a klasszikus emberi nagy halmazok szerint(család, gyerek, hivatás stb) szerintem nem lehet.
  Abban pedig biztos vagyok, hogy a megéri- nem éri meg beállítottság inkább távol tarthat az életcél megtalálásától. Ezért kár is a vagyonosodást életcélként felfogni, mint ahogyan azt Benedeknél is láthatjuk: a vagyon ellenére is az alkohollal pótolja élete hiányosságait. Inkább az lehet egy cél, ami fontos, aminek a véghezvitele nélkül nyugtalan lennék és rossz irányba látnám haladni a dolgokat és még akkor is meg kellene tennem, ha nem érné meg, de annyira fontos.
  Személyes életem célja pedig annál van, akitől van az életem. Logikus, nem?
 • Pánik
  Sziasztok!

  Nem tudom mit csinálok rosszul vagy épp jól. 40 plusz vagyok, egy majdnem kifizetett közepes lakással, 8 éves német autóval, alkalmazottként, manapság menő IT területen dolgozva és tanulva (Microsoft, Azure, stb), kicsivel átlagon felüli nettó bérrel, de jelenleg szinte semmi tartalékkal és megtakarítással. Nem azért mert elszórom, hanem egész egyszerűen kevés manapság.

  Folyamatosan, nap mint nap azon agyalok, miként tudnék anyagilag jelentősen előre lépni. Ez a 400 millás sztori (ha igaz, ha nem, de vannak itt hasonló emberkék) szorongással tölt el, mert azt látom, hogy én a büdös életben nem leszek képes ezt elérni.

  Gondolkodom jól van-e ez így vagy sem. Elherdáltam-e az éveimet vagy sem. Pár évvel ezelőtt elhatároztam, hogy a sok munka mellett egyre jobban hangsúlyt fektetek majd a magánéletre is. De rohadt nehéz előre jutni, ha nem csinálom.

  Mit gondoltok?

 • Tudatos polgár
  Milyen jellegű tevékenységgel tett szert ilyen vagyonra? Azért kérdem mert el szeretném érni a pénzügyi szabadságot és azt kérdezném h ehhez milyen üzlettel érdemes foglalkozni, Kiszamoló légyszi írd le az iparágat.
 • Kalv
  A látszólag random bejövő rövid, linket is tartalmazó “vallásos” kommentek alapján ez valami szekta médiahackje lehet.
 • Zoliahegyrol
  youtu.be/Z4abQD4KVW4

  Ime a vonatkozo hold podcast – igy tunik nem 2-3 ilyen esetuk van a tobb milliardnyi portfoliokban

 • jurta

  “vettem egy tanyát és igyekszek megtermelni magamnak a kaját. […] Amúgy még amikor a pénzt gyűjtöttem a tanyára külföldön jólfizető állásom volt de szenvedtem.”

  Felvehetem veled a kapcsolatot?

 • kukac
  Pszichológus.
  Vicc nélkül a legjobb megoldás.
  Hajrá!
 • MájkelNájt23
  Nincs 400 Milan, de száz sem. Van egy tehermentes , szép vízparti házunk, és pár Ft megtakarítás, ami kb semmire sem elég, max egy évig húznánk ki ver. De: napi 2-3 órát dolgozom, átlag 3000-4000 euróért, mint kos vállalkozó, annak is 80%-a vezetés.Ha nincs kedvem egy hétig, akkor nem csinálok semmit. Ki ugrunk a szomszédos tengerre, családostól évi 3-4 szer. Van egy nagyon jó hobbim, egy extrém sport, amit mindennel jobban szeretek, van két gyermekünk és ha általában azt csináljuk amit akarunk. A pénzen néha szoktam stresszelni, de egyre kevésbé. Rájöttem, hogy mindent meg lehet venni, de az időt nem. Az elfogy egyszer, így inkább próbálok minél kevesebbet dolgozni és azt csinálni amit szeretek. Ha lenne 400 millanyi vagyonom, meg ezt a 2 órát sem kellene, biztos vagyok benne, hogy megoldanam, amilyen lusta/kényelmes vagyok. ..
 • Kentaur30
  Tipikus kozepeleti valsag. Nem kimondottan penzugyi problemanak latom es inkabb es pszichologus velemenyet kernem ki a leveliro helyeben
 • MájkelNájt23
  Folyt. Tény hogy lehetne mindenből szebb, újabb, pl egy új 5-ös GT, de ezekért a baromságok ért nem fogom eladni a szabadságom. Tiszta szívből Gratulálok a vagyonhoz mindenkinek, és kívánom nektek, hogy találjátok meg a boldogsagotokat. Meg nekem sem sikerült, de rajta vagyok. Talán egy értelmesebb országban könnyebben menne. A titok az elégedettség ….
 • Belavoltam
  Induljunk ki abbol, hogy a felvetett problema valos 🙂

  Ahogy mar tobben is celoztak ra, emberunk a kieges jeleit mutatja, igy eloszor ezt kell kezelni. Alvas, etrend, mozgas legyenek rendben. Emellett a stresszt is kell kezelni.

  Az en megtakaritasom ugyan meg a tizedet sem eri el az emlitett osszegnek, de igyekszem a napi munka mennyiseget kordaban tartani, es a munka-elet egyensulyara torekszem. Szerencsere ez home office napokon sokkal konnyebb, amikor 2-3 orat megsporolok az utazason, meg az egyeb haszontalan idotolvaj dolgokon az irodaban.

  Benedek 2 munkat is visz, en a helyeben az erdekesebbet, az izgalmasabbat, a tobb boldogsagot es nyugalmat biztositot tartanam meg, a masikat leepitenem. Ekkora megtakaritas mellett az sem gond, ha a kevesebbet tejelo munka marad meg. Viszont valamilyen munkat mindenkeppen vegeznek tovabbra is, semmikeppen nem lennek korai nyugdijas.

 • Matrjoska
  Szerintem a levélírónak inkább pszichológus és egy támogató-beszélgetés kellene, mivel a problémája inkább életközépi válság jellegű, semmint anyagi természetű. Legalábbis szerintem…
 • Teo
  Ezt a levelet én is megírhattam volna, szinte szó szerint ugyanígy. Olvasom a hozzászólásokat és látom, hogy sokan nem értik, mi a problémája “Benedeknek.” Az a baj, hogy amíg nem kerülsz ilyen helyzetbe nem is fogod… Nekem segített valamelyest egy pszichológus, talán ezt tudom javasolni. Ez az első generációs, megfeleléskényszeres milliomosok tipikus tünetegyüttese, a gyerekem már élvezni fogja fogja, ami miatt én szenvedek.
 • Olorin
  Bár én még nem tartok itt (és szerintem ekkora vagyonom sohasem lesz), de meg tudom érteni ezt a dilemmát.
  Szerintem rakd a “munkás” befektetést valami nyugisba (részvény –> állampapír, persze itt is érdemes valamennyire diverzifikálni), a lakások bérbeadásával kapcsolatban meg vegyél fel egy embert aki mindent elintéz, vagy bízd rá a melót egy erre szakosodott cégre.

  A felszabadult időben élj a családodnak, a hobbijaidnak, olvass, gémelj, sorozatozz, kapálgass a kertben, nézd a virágokat, menj el edzeni/futni/bicajozni/kirándulni, menj mindenfelé a családoddal, főzzél, emlékezz vissza gyerekként mi okozott örömet és szerezd be. Na meg lehet tanulni, szigorúan csak azt ami nagyon érdekel, eredménykényszer nélkül. Éld úgy az életed, mintha mindig hétvége lenne. A lehetséges egymilliárd tevékenységből rendelkezésedre áll egymilliárd mínusz egy (a munka). És segíthetsz másokon, ha akarsz.

 • ungarische betyár
  Szerintem ez a levél egy “hakni”.
  Aki felépít egy ilyen birodalmat majd pont idegen emberektől fog tanácsot kapni.
  Birodalmat építeni tud Benedek eldönteni mit akar azt nem?
  Nincs a környezetében, a családban, a vele 1 szinten lévő vagyonosok között 1 ember aki tanácsot adna?
  Hagyjuk már.

  Az én személyes tanácsom Benedek /ha tényleg nem tudod mit csinálj/:

  Kérj Miklóstól egy találkozót. Ott elbeszélgettek kb 2 órát mindenről és rendben lesz az életed.

  Ezt írta ma:

  szia Miklos
  köszönöm
  elolvastam és volt sok értékes észrevétel, könyveket és videokat is ajánlottak amin el tudok indulni
  sokan azt gondolták troll vagyok, de nem így van, teljesen valós kérdés és élethelyzet
  minden jót, továbbra is követem az oldalad
  Benedek 🙂

 • Pista
  igyál többet, az mindenre megoldás!
 • Shabadabadoo
  400 millió kevés a nyugdíjhoz????
  A hátralevő életemben a szuperbruttósított keresetem ennek a fele.
  Akkor nekem annyi
 • Zsolt a Balek
  Kedves Benedek!
  Egy számítógépes játék, akkor lesz unalmas, ha már elfogynak benne a célok. Ez az életben is így van. Ha nincs miért küzdeni, akkor küzdeni az ember úgy érzi csak úgy elmegy az idő. Én 45 évesen legalább is így érzem. Akkor is érdemes lehet dolgozni, ha az embernek már nem a napi betevőre kell a fizetés. A munka struktúrát add az életnek. Az egy másik kérdés, hogy milyen munkát végzel. Kezdj el olyasmivel foglalkozni, ami érdekel, ami hasznos, amivel vissza tudsz adni a társadalomnak. Érdemes ezen elgondolkodni. Braskó Csaba írásait tudom javasolni, vagy egy személyes tanácsadást vele. Azt írtad, hogy nem élsz nagy lábon. Akkor már réges-rég túl vagy azon a ponton, amikor változtatnod kellett volna. Ne felejtsd a vagyon lehet teher, de lehet még rosszabb, ha rosszra költöd (például a gyerekednek adod).
 • Zsófi
  Ez egyszerűen döntés kérdése.
  A portfóliót át kell szervezni, ha túl sok munkát ad, amit lehet kiszervezni és el kell dönteni, hogyan szeretnél élni.

  Bár szerintem havi 2m nem olyan hatalmas összeg, de nyilván sokkal kevesebb is elég egy kényelmes élethez.

 • jurta

  “Nem tudom mit csinálok rosszul vagy épp jól. 40 plusz vagyok, […] (ha igaz, ha nem, de vannak itt hasonló emberkék) szorongással tölt el, mert azt látom, hogy én a büdös életben nem leszek képes ezt elérni.”

  Na, erre jók az ilyen cikkek (és hozzászólások!!), amiben az illető az élettörténete LÉNYEGES paramétereinek az 1/50 részét sem mondta el, csak azt a párat, amik alapján mintha nem ütne el tőlem nagyon, és nálam (állítólag) lényegesen jómódúbb. Hogy összehasonlítgassuk magunkat, hibáztassuk magunkat, leértékeljük magunkat, és bizonyos életkor fölött kezdjük gyászolni az “elvesztését” annak, ami soha nem is volt a mienk, és talán soha nem is volt reális, hogy a mienk legyen.

 • ingatlanos
  “kétmillió nettóból csak úgy nem lehet 400 milliós vagyont építeni”

  De lehet. Ha mondjuk a mélyponton vette az ingatlanokat úgy 2010-2014-ben, azok ma érhetik a 3-4-szeresét az akkori árnak.

 • izommozi
  Érzelmek szintjén meg lehet rekedni a túlélő módban, amikor is a felszín alatt folyton pörög egy nagyon energiaigényes és destruktív program, ami felőrli az energiákat. Miközben a körülmények nem indokolják, legalábbis nem egyértelműen. Önismereti munka kell hozzá, általában belátható időn belül (kb 2 év) megtörténnek a fontos ráismerések. Egyedül is mehet, de jó terapeutával sokkal több az esély arra, hogy ne csak az első kanyarig jussunk el. Csoportterápiával kiegészítve üt igazán.
  Nekem is hasonló a sztorim, nálam egészségügyi probléma volt az utolsó csepp a pohárban. A terápia minden perce megérte (nyilván nem mindegy, kinél) Jó esetben valódi felébredésnek éli meg az ember a fokozatos és sokszor fájdalmas változást. Most vagyok 47.
 • MájkelNájt23
  ( tényleg az vagy ) A sírás elkap, amikor valaki azzal jön, hogy a munka kell meg az az élet értelme vagy fontos stb. Mai fenének???? Tok jól megvagyok munka nélkül is. Sport, hobbi, család. Munka… ne rohogtessetek már!
 • Fox (IT)

  Ha jol beszelsz angolul es vagy nemetul es birod a home officet akkor vallalj be kulfoldi remote allast mert azok tisztesegesen fizetnek.

  Szabaduszokent 700-1000eur napi dijak elerhetoek, alkalmazott tanacsadokent 80-100k€ eves fizetes. De ez erosen fugg, hogy mit csinalsz Azure-on belul. En AWS csinalok es DevOps. Data Engineer, ML engineer terulet nagyon megy a tanacsado cegeknel.

 • Timko
  Vegyél egy lakóautót.
  Lesz célod.
  Lesznek ismerősök, haverok, talán még barátok is.
  Irány Franciaország, Svájc, stb…
  Nem fogod magad gazdagnak érezni.
  Hasonló emberekkel fogsz találkozni, akik megtalálták a kiutat a mókuskerékből.
  Sok sikert!
 • Anna
  Mezőgazdaság, kertészet, állattenyésztés. Természetközelibb elfoglaltság, fizikai munka, aminek az eredményei és a csodái töltenek. Mellesleg a mezőgazdaságban is van pènz. Emellett jót tenni: ételt osztani, gyerekekkel foglalkozni, mentorálni. A 400 millió csak egy szám, valamikor kitűzte, ideje újragondolni. Mindenképp ajánlott szakember, terápia, coach, lelki vezető. El kell képzelni azt az életet, ami élni akar a változáshoz.
 • Meepwn
  Vegyél ki 2 év szabadságot!
  Ha valódi 400m a vagyon, abból a 200m ingatlanbérbadás fedezi a mindennapokat.
  Az adminisztráció max 1 nap alatt elintézhető, de számoljunk még egy napot az egyéb ügyes-bajos dolgokra.
 • Kiégett 30-as
  Pontosan ezen gondolkodtam én is 2 éve, és elmondom, ami nekem bevált.
  A rengeteg stressz, és teljesítménykényszer miatt teljesen háttérbe szorult nálam a sport, felszedtem pár kilót, és az alvásom is elég esetleges lett. Ingerült voltam, fogytak a barátok, és akik megmaradtak, ők sem voltak annyira lelkesek a találkozásokat illetően, hisz folyton panaszkodtam. Első körben felmondtam a munkahelyemen, és egy olyan helyre mentem el, ahol a szakmai rész ugyanaz(IT), viszont az első perctől kezdve egy gyenge közepes teljesítményt nyújtottam tudatosan. Szépen kényelmesen fejlesztgetek, és mivel a képességeim 10%-át használom csak, egyáltalán nem fáraszt.(viszont nem is lelkesít…) Heti 3-szor szaunázok egy kiadósat, és már megjött a lendületem, van kedvem edzeni is újra, mert az elmúlt pár évben nagyon taszított a dolog. Az utóbbi fél évben elkezdtem hasonlítani a régi önmagamhoz
 • dfewf
  Én szerettem volna egy szombatévet csinálni, de ilyen infláció és minden mellett szorongok, hogy belevágjak.
 • Mindegy

  “A sírás elkap, amikor valaki azzal jön, hogy a munka kell meg az az élet értelme vagy fontos stb. Mai fenének???? Tok jól megvagyok munka nélkül is. Sport, hobbi, család. Munka… ne rohogtessetek már!”

  Pont ezt írtam a FIRE post alá.
  Őszintén, végtelenül sajnálok mindenkit, aki munka nélkül nem tudja elképzelni az életét. Borzasztó lehet nekik. Tulajdonképpen, aki elegendő pénzzel a zsebében, de munka nélkül nem élvezi az életet, az az életrevalóság terén végleg elbukott. Igazi vesztes, a legnagyobb 🙁

  Nagyon tudnám díjazni, ha nem kellene dolgoznom, anélkül az 100% teljes életet élnék. Sőt! A munkára elb…tt időt is arra tudnám használni, hogy élek!

  Mielőtt valaki beírná: nem, nincs rossz munkám, nem utálom csinálni és rosszul sem keresek, de könyörgöm, a munka nem az élet értelme, hanem csak egy szükséges rossz.

 • Kiégett 30-as

  Ilyen állást merre lehet találni? Az általad említett napi díjaknak a harmadát találtam eddig csak, pedig keresgéltem…
 • Pánik

  Hogy tudnám veled felvenni a kapcsolatot?

 • Kerdezz okosabbat
  En ebben a helyzetben elmennek egy jo (igen, a jo biztosan draga 20-30e+) pszihologushoz es megkernem, hogy segitsen benne, hogy megtalaljam magamban merre van az elore.
 • steckler
  Mi három gyerekes család vagyunk. Bennünk is megy a vívódás, hogy mókuskerék vagy utazás évekre. Eddig úgy csináltuk, hogy időnként elmegyünk néhány hónapra, általában keletre, ahol még nem elidegenedett a társadalom. Ezzel nem csak a magyarok vannak így, sok német és más európai is keresi a saját útját, nem akar a végtelenségig hajszolni. Akinek 3-as BMW-je van, az M pakettet akar, utána, Bentley, majd luxusyacht, helikopter, új nő…
  Sok német és angol is Pakisztánban vagy Bangladesben keresik a boldogulás útját, akár 200.000 fontból az élete végéig megélhet ott egy 3 gyermekes család.
  Mi az utazási tapasztalataink által, sok embert segítettünk tapasztalatainkkal, hogy egy időre szálljon ki a munka világából és menjen utazni (nem AI Hotel). Transz-Mongólia, Pamír, Hindukusz örök élmény motorral. facebook.com/groups/utazasaddiktiv
 • Zsolt
  Hat ez a level kamu valszeg. Kabe mindenki aki penzuggyel foglalkozik, megkapta.
 • Muslica
  Úgy tűnik, “Benedek” körbehaknizza a pénzügyi blogokat. Ugyanezt a sztorit láttam a YT egyik csatornáján. Valami azt súgja nekem, hogy nem valóságos a történet…
 • Tamás
  7 ingatlan helyett vennék 2-3 nagyobbat amiket kiadnék, így kapásból felére csökkenne a foglalkoznivaló. A pénzemet osztalékrészvényekbe fektetném. Volt már Benedek Kínában, Thaföldön, Ausztráliában, Új Zélandon? Ha nem, akkor évente egyre 1 hónapot szánnék. És egy hobbi, az nagyon kell. Én pl. makettezek, baromi jó közösség, fejlődési lehetőség, versenyek, találkozók. És sport – heti 2-3 óra tenisz vagy squash, vagy tanulj meg golfozni. Illetve ott a jó bevált télen Florida/Thaiföld, tavasztól őszig balatoni nyaraló kerttel. Ha van gyerek és jót akar neki, akkor pl. érdemes akár 1-2 évre kiköltözni valahova akár egymás után többször is , beiratni egy suliba, tanuljon nyelvet/mentalitást, nagyon jót tesz gyerekkorban a változatosság, jobban fog tudni alkalmazkodni és improvizálni.És persze ha a tesó tervezve van akkor az úgyis el fog vinni energiát. Üzleti lehetőség pedig mindig jöhet..
 • tedzse

  Engem is érdekelne, mert eddig ennyit sose kaptam, és még a 400 euróból is sok alkudna.
  Te merre találod ezeket a melókat?
  Hogyan álltál neki?

 • unreal
  Szívjál egy kis füvet a pia mellé és nézzél meg pár szíriai tudósítást a CNN arhívból.
 • Pánik

  Álljunk már össze egy ilyen megbeszélésre valahogyan, segítsük egymást, tapasztalatok, stb.
 • Gondolkodó
  Benedek, a soraidat olvasva először az jutott eszembe, hogy “Aki másokat felüdít, maga is felüdül.” Nem csak több ezeréves bölcselet, a modern lélektani kutatások is igazolják: segíteni jó, egyszerűen jót tesz nekünk, és ember marad az ember. A leveled alapján pedig úgy tűnik, hogy te szeretnél is az maradni. Vizsgáld meg, van-e olyan terület, amit a vagyonoddal jó szívvel tudnál támogatni, számodra is jó érzés lenne. (Ha nem érzel rá jelenleg késztetést, akkor csak néha forgasd a fejedben.) Mindenesetre biztosan helyes irány ezeket a terhet drasztikusan leadni, és másra helyezni a fókuszt. A fenti ilyen lehet. Iránykereséshez, új fókuszpontokhozz pedig a Bibliát ajánlom forgatásra (de csakis értelmes, józan, és nem görcsös módon, pl. ilyen a Magyarázatos Biblia – Harmat kiadó). Egyébként a felismerés, amire jutottál, már fél siker. Szurkolok a továbbiakhoz! 🙂
 • tedzse

  Simán benne vagyok amúgy, közös ötletelés, tapasztalatcsere ezeket imádom.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.