Így lettem anyagilag sikeresebb

Úgy tűnik, nagy igény van arra, hogy egymás életéből merítsetek inspirációt. Nyúl kérésére ez a cikk alatt a hozzászólásokban azt oszthatod meg, hogyan lettél pénzügyileg sikeresebb, elsősorban a bevételi oldalról.

Ezeket a történeteket egyébként én is nagyon szeretem, mert gyakran úgy érzem, hiába mondom az embereknek, hogy ne féljenek kilépni, azt a szerény kétszázezer forintot, amiért most napi 8-10 órát dolgozik alkalmazottként bármivel meg tudja keresni. Egy fantázia nélküli, tizenkettő-egy-tucat webáruház is tud ennyi pénzt hozni néhány hónap után, de még egy blog is, ha odaszánással írod.

Egy kis idő után pedig az eddigi fizetésed többszörösét meg tudod keresni sokkal kényelmesebb munkával. Akár vállalkozóként, akár jobban képzett alkalmazottként, vezetőként vagy munka melletti másodállással.

Gyakran látom a tanácsadások során, hogy milyen kételkedéssel fogadják ezt a tényt sokan, vagy elhiszik, de nem merik meglépni, mert mi van, ha neki véletlenül nem sikerül.

Ilyenkor megkérdezem, hogy miért, mi van akkor, ha nem sikerül? Van fél évre vagy akár egy-két évre elegendő tartaléka, rosszul fizetett állásba pedig bármikor el tud újra helyezkedni. Kész webáruházat lehet bérelni havi 10 ezer forintért, Kínából az első adag árut behozatod 2-300 ezer forintból, katás vállalkozóként pedig a járulék és az adó sem sok.

Vagy ha gyógypedagógus, mérnök vagy bármi egyéb, munka mellett is elkezdhet saját kuncsaftokat szerezni, aztán látja, hogy meg tud-e élni a saját ügyfeleiből. Ráér akkor váltani, amikor már látja, hogy tényleg megy a dolog.

A cégek szenvednek attól, hogy nincs épkézláb szakember vagy vezető, aki hajlandó tanulni és irányítani is. Alkalmazottként is lehetsz sikeres, ha hajlandó vagy többet letenni az asztalra, mint az átlag. És annál többet letenni nem nagy művészet. Tudod, a legtöbb ember csak annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki és csak annyit keres, hogy ne mondjon fel.

Ha te ennél csak egy hajszállal vagy különb és hajlandó vagy érteni is a szakmádhoz a minimálisnál többet és hajlandó vagy a munkaadód érdekében többet dolgozni a minimálisnál, semmi nem ment meg a megbecsüléstől.

Na de most nem én akarok erről beszélni, írjátok ti le, hogyan lettél anyagilag is sikeres(ebb). Mi motivált, mi gátolt, milyen félelmeid és nehézségeid voltak, mire jöttél rá és hová jutottál.

Vállalkozás irányába mentél, másodállást vállaltál vagy munkavállalóként becsültek meg jobban?

Ha pedig te még a váltás előtt állsz, rájöhetsz, hogy tényleg nem olyan nagy kihívás az átlagnál többet keresni.

Inspirációnak egy cikk a témában, ami néhány hónapja jelent meg. A cikkben további linkeket találsz másik cikkekre, azokat is érdemes elolvasnod.

Neked is sikerülni fog

Share

248 hozzászólás

 • Bltzr
  Leírva nem nagy szám, nagyon jó érzés a fele akkora törlesztő és vésztartalék tudata a számlán.
  Sokkal nagyobb örömet okoz, mint bármilyen kütyü, vagy szolgáltatás…
 • naa
  Két út van általában, ha nem kockázatvállaló startupper vagy:
  1) eleinte nagyon keményen kell dolgozni (ha kell, éjjel-nappal), fejleszteni magad, érteni ahhoz, amit csinálsz, jól csinálni, lehetőleg külföldön tapasztalatot szerezve és külföldön/külföldre dolgozva, törekedni arra, hogy az adott területen a neved a minőség és a teljesítmény szinonímája legyen akár szakmához értesz, akár menedzserként. És nem adni olcsón magadat. Egy idő után normalizálni a munkára fordított időt.
  2) Nagyon jónak kell lenni a bullsh*t generálásban és mindenféle céges ranglétrák megmászásában, lehetőleg nagy multicégnél, pl. nemzetközi pozíciókra nyomulni.

  Én az 1. pontot javaslom, és ha elértél egy státuszt és egy jövedelemszintet, akkor tudj ellenállni a kísértésnek, hogy eltolódj a 2. pont (bullsh*t generátor) irányába…
  (1. pont manager is lehet, nem azt mondom, hogy minden mgr BS-generátor…:)

 • dmry
  már írtál egy méltatlanul(?) rövid cikket A biblia és A pénz kapcsolatáról.

  magam, úgy lettem anyagilag sikeresebb, egyúttal reálértéken csóróbb, hogy rájöttem, nem a pénz a cél, nagyon nem:)

 • Tanár_bácsi
  Nagyon jó volt olvasni a hozzászólásokat és a cikket is, mert egy dilemmámmal szembesített. Így ha lehet, másoktól szeretnék kérdezni: Azok akik tanári végzettséggel rendelkeznek vagy tanárként dolgoztak, hogy viszonyultak a váltáshoz?
  Mert látva azt, hogy milyenek a fizetések a tanári pályán, elkacérkodok a gondolattal, hogy feladjam a napi átlag max. 7 óra munkát és a sok szünetet, kapcsolatot a két-két és félszeres fizetésért.
  Magam részéről középiskolás korom óta dolgoztam, főleg diákszervezeteken keresztül. Mindenfélét csináltam a pakolástól a matricaosztáson át a fotózásig. Egyetem alatt viszont nyaranta mindig külföldön dolgoztam. Sok ösztöndíjat is kaptam és azokat mindig megtakarításra fordítottam.
 • Kiszamolo
  Fox, teológiát végeztem, csak menne. Csak a sok nyafogó miatt nem írtam még.
 • Tamás

  Úgy kerültem ehhez a céghez, hogy aktív vagyok egy open source projektben, és egy (akkor még leendő) kollégám szintén. Ő írta ki ott, hogy keresnek fejlesztőt, pont olyan tudással, amihez hasznos ez az open source projekt és írtam neki.

  Leginkább C++ hátterem van, korábban foglalkoztam .NET-tel is. Itt most build engineeringgel foglalkozom, egy nagy és sok platformon működő C++ projekt mögé fejlesztünk dependency management-et Python-ban. Többnyire Python-ban programozok manapság, vagy néha Groovy-ban (Jenkins-hez), de ha éppen valamelyik library nem jó az xy platformon, akkor elő a gdb-vel és lehet bogarászni :).

 • Itbizguy
  40 éves IT-s cégtulajdonos vagyok, jelenleg 9 alkalmazottal dolgozunk. Most évi 15-20M körül “keresek”, plusz céges autó, telefon, laptop, stb. Csúcsidőszakomban volt hogy megvolt az évi 40M is, de pár éve már inkább csak napi 4-6 órákat dolgozom és kevesebbet is csinálok a céggel.

  19 évesen kezdtem, főiskola közben; végül nem is fejeztem be fősulit. Bő egy évtizeden át napi 10+ órákat dolgoztam és igen bátran (mai fejjel: vakmerően) vágtam bele mindenbe.

  Az elmúlt bő 20 évben 3x volt részleges profilváltás + egyszer majdnem csődbement a cég. Kb 30 M-t buktam egy számomra profilidegen újabb vállalkozásba beszállással – drága tanulópénz volt. A teljes vagyonom – a cég értékén túl – cca 180M. Saját és bérbeadott ingatlanjaim és egyéb befektetéseim is vannak. Volt hogy nagylábon éltem, mára lenyugodtam, átlagosnak néz ki az életem, de maximális az anyagi biztonságom, ami priceless.

 • Kamiy
  Itt tényleg 10-ből 9 kommentelő IT-s. 🙂
  Ami az én történetem illeti, 2008-ban az első munkahelyem egy magyar cég volt, ahol a diplomamunkám írtam. Felvettek teljes állásba friss gépészmérnökként nettó 89e. Ft.-ért. 2 évet dolgoztam ott, az utolsó fizetésemre nem emlékszem pontosan, kb. 120 nettó volt, amikor elmentem egy multihoz, hasonló munkakörbe. Most majdnem 6-szor annyit keresek, mint ami az első fizetésem volt 10 éve. Eddig minden jól ment, azt viszont nem tudom, hogy hogyan tovább: ennél lényegesen többet a cégnél csak vezetőként kapnék, az a pálya viszont nem vonz. Váltani félek, mert nem értek máshoz, amit most csinálok, ebben már nem nagyon lehetek jobb, képezni magam pedig nem tudom milyen irányba lenne érdemes. Ha marad ez, az sem katasztrófa. A fizetés évről-évre emelkedik az infláció felett…
 • dmry
  “Csak a sok nyafogó miatt nem írtam még.”
  Miklós, itt (is) az általad számtalanszor hangoztatott lényeg: nem kell bármi áron megfelelni!

  ráadásul, legtöbbször tényleg a saját mozijának foglya az ember, ami nem is lenne baj, ha nem tragédia menne prolongálva.

 • nyman
  @Tanár_bácsi
  Olyat tudok, aki 20 ev versenyszfera utan ment el tanitani. Az egyik foiskolas evfolyamtarsam. Neki az allando mokuskerekbol lett elege. Anyagilag o is “felepult”, majd besokalt. A mert a vezetok miutan elerte a celt valamiben, a kovetkezo evben tovabb toltak a celvonalat.

  Tok nyugodt, kiegyensulyozott. Azt mondja, hogy sok szabadideje van a csaladra, a gyerekekre. Ha bemegy az osztalyba ott 45 percig o a fonok. Az iskolabol du. 2-3 fele mar kijon. Ott a nyari szunet.

  Anyagilag persze messze van a korabbi szinttol, de neki eleg.

  Erdekes, hogy tobb hozzaszolasban megjelent, hogy jelenleg kevesebbet keresnek, mint korabban. Tiz eve meg en sem tudtam elkepzelni ezt, de a gyerekekkel teljesen atertekelodott minden. A mostani fizetesem feleert is dolgoznek, ha csak heti 20 orat kellene. A 40-et en is igyexem betartani.

 • Nagy Vonalakban
  Amiről mèg nem volt szó:
  nagyon fontos a jó könyvelő,
  aki persze nem csak könyvel,
  hanem egyben adószakértő és befektetési tanácsadó is.

  Az én könyvelőmet még a kilencvenes èvek elején kereste meg az egyik legnagyobb külföldi biztosító ügynöke,
  valamelyik terméküket akarta ràsózni…a könyvelőm valamit kérdezett,
  a f@szi csak vakarta a fejèt,
  aztán felhívta a főnökét, az se tudott válaszolni,
  aztán felhívtak még valakit, valami nagyfejest, de semmi vàlasz…csak hosszú szünet,
  majd egy direkt kérdés a könyvelőmnek:
  – Nem akar maga nálunk osztályvezető lenni?…

  🙂

  Kilencvenes évek eleje…boldog béke idők…

 • FoX
  Miklós, tudom, hogy teológiát is végeztél. A “komolyan gondoltad”-ot úgy értettem, hogy lenne is hajlandóságod rá.
 • gnorb
  , az informatikai biztonság pontosabban mit takar?
 • Mérnökember
  Sziasztok! 3 diplomam van +2 idegen nyelv. Disc modell szerint kék. 6 ev alatt 4 melohely az elejen, mellettuk tanultam. 2 allasbol kirugtak. Pedig probaltam megfelelni, de mas kellett. Elso fizum 37k ft volt. Most 5. munkahelyemen kb 1 M br. 13 eve vagyok itt. Mernokbol most projektvezeto vagyok. De a fizu mar nem erdekel annyira, hanem a termekek amelyeket gyartunk (autoipar). Igy nem valtok. Fizumat kb mind felreteszem fejben es a pmak elkepzelt kamatomat probalom nem meghaladni koltsegekkel. (nem jart meg le egy se, de 5 eves kamatokat fejben vissza szoktam osztani 1 hóra) Béremmel úgy számolok, hogy pl 1m nettó berakva pmakba kb mennyivel noveli elvben a bevetelemet. Es ev vegeig össz. mennyivel nohet a kamatom. több 10k ft. “beremelest” szamolok belole evente magamnak a “semmiert”. Ez megnyugtat. Csalad, elheto haz 2 szep auto megvan. Hitel nincs. Meg sokat olvasom a blogot. Udv.
 • NN
  Történetünk egy családi vállalkozásé Svájcban. Feleségem kezdő szakorvosként Erdélyben annyit nem keresett, amennyiből egy albérletben önmagát el tudta volna tartani. Tudatosan franciát tanítottam neki, és pályáztunk külföldre. Plusz Kiszámoló-akadémia. 50 levelet küldtünk ki, csak egy válasz jött Svájcból. Ezen elindulva alkalmazás Svájcban. De az a cég megszűnt, de a fél év alatt eltanultuk az itteni rendszer működését. Így saját céget alapítottunk.6 havi (még magyar) tartalékom megvolt végig, azt beletettem indulótőkének, jó üzleti tervvel (+piacot felmérve) vállalkozói hitelt is kaptunk: hamar visszafizettük. Nekem Ph.ds-ként egyetemi karrierem is van, csinálom azt is Mo-n, de csak annyi nap jelenléttel amennyit e fizetés ér. Saját cégnél 50%-ban vagyok pénzügyes-rendszergazda-marketinges-műszakis, magamat képezve. Így hétközben is marad idő síelni/kajakozni és folyamatosan tanulni.
 • Mindenaron
  @Tanár_bácsi
  En pontosan ebben a helyzetben voltam 2012-ben, tanár vagyok és úgy döntöttem, hogy otthagyom az állami oktatást és magamnak fogok dolgozni. Ezt a döntésemet azóta sem bántam meg, bár hiányoznak azok a gyerekek akikel jól együtt lehetett dolgozni, de összességében megérte. Azt hiszem az egyik nagy előnye az volt a váltásnak, hogy most teljesen stresszmentes a munkám, az a másik, hogy háromszor annyit tudok így keresni. Ugyan úgy tanítok most is, mert a tanítást nagyon szeretem, csak most én válogatom meg azt, akivel együtt szeretnék dolgozni. Üdv, egy másik tanár bácsi.
 • mutyilufi
  A “próbálj meg jobb lenni az átlagnál” kiváló stratégia. Szoftverfejlesztőként, majd architektként nekem főleg a proaktivitás volt a titok: Folyamatos ötletek, javaslatok az alkalmazások/folyamatok jobbá tételére, üresjáratnál pedig nem FB/youtube hanem az ötletek megvalósítása. Ezen felül az elért eredmények láttatása (de semmiképp sem s*ggnyalás).

  Rendkívül hatékony módszer, eddig minden munkahelyemen (5) egy éven belül előléptettek. A nagytöbbség, azt várja megmondják neki mit csináljon. Hogy közülük kitűnj mindössze annyi is elég hogy ha vannak ötleteid mondd el és ha van rá módod valósítsd is meg őket. (És nem is kellettek világmegváltó ötletek). Aztán egyszer csak te leszel az aki megmondja a többieknek hogy mit csináljanak.

 • Toncsi
  Jöjjön akkor az én sztorim. Eddig sohasem osztottam ezt meg nyilvánosan, elsősorban azért, mert nem érzem fontosnak, hogy mások tudjanak róla, másrészt nem szeretném, ha valaki azt gondolná, hogy fel akarok vágni ezzel. Viszont olvasva a honlap cikkeit, a minőségi tartalmat (amihez ezúton is gratulálok) úgy döntöttem, hogy kivételt teszek és megosztom a sztorimat. Hátha néhány emberre motiválóan fog hatni az én történetem.
  Nos, Budapesten végeztem egy műszaki főiskolán, üzemmérnökszerű diplomát szereztem. 2000-ben kezdtem el dolgozni egy vidéki nagyváros egyik meghatározó multijánál pénzügyi területen, pénzügyi elemzőként. Az akkori kezdőfizetésem az akkori átlagbér fölött volt. Tudni kell azonban, hogy már a főiskola alatt elkezdtem angol magántanárhoz járni, hogy amikor majdan a fősuli után elhelyezkedek, legyen megfelelő nyelvtudásom.
 • Toncsi
  Azonban a munka során kiderült, hogy mind a nyelvtudás, mind a megszerzet gazdasági ismeret kevés, így aztán munka mellett másoddiplomához kezdtem a PSZF-en, valamit folytattam az angol magántarárhoz járást is, majd hamarosan középfokú nyelvvizsgát szereztem, majd 2 és fél év után közgazdasági diplomát a PSZF-en.
  Közben a munkahelyemen is helytálltam, folyamatosan bizonyítani akartam, elsősorban magamnak, ezen keresztül pedig minden kollégának. Ennek elismerése nem is maradt el, 2003 végén kontrolling vezetővé neveztek ki,a fizetésem az induló fizetéshez képest ekkorra megdupláztam. Majd 8 hónapra rá már kontrolling menedzser voltam, a kiinduló fizetés háromszorsáért, plusz céges autót is kaptam.
 • Toncsi
  Ekkorra már szépen beszéltem angolul és fontosnak éreztem, hogy mint vezető is helytálljak. A cégnél készen álltak arra, hogy pénzügyi igazgatónak nevezzenek ki még magasabb fizetésért, de én 27 évesen erre nemet mondtam. Miért? Mert nem éreztem azt, hogy lelkileg felkészültem rá. Mindenki hülyének nézett, de én éreztem, hogy ha nem akarok összeroppanni, akkor nemet kell mondjak. És ez egy fontos momentum. Karrierem során sokszor találkoztam azzal a típussal, akinek felajánlanak egy magas pozíciót, amiről tudta, hogy alkaolmatlan rá, mégis elvállalta. És törvényszerűen beleroppant, csak mert nem az eszére hallgatott, hanem a környezetére, akik mint tudjuk mindig szívesen verik mások testrészeit a csalánba.
 • Toncsi
  Én mertem nemet mondani, sőt 5 év után elhagytam ezt a multit és elmentem egy a városomtól kicsit távolabbi másik multihoz, amely jelenleg hazánk egyik legnagyobb multija, a legtöbben ismerik a nevét, Magyarország első 20 cége között szerepel mind a foglalkoztatottak számát, mind az árbevételt tekintve. Itt kontrolling vezető lettem, ami ha jobban megnézzük visszalépésnek is nevezhető, amit sokan kudarcként éltek volna meg, de én nem, hiszen ez egy sokkal nagyobb cég volt, így a pozíció nagyjából megfelelt annak a felelősségnek, amit korábban viseltem. A próbaidő végére már négyszeresét kerestem annak, mint ami az 5 évvel korábbi kezdőfizetésem volt. Hamarosan pénzügyi igazgató helyettes lettem, majd 7 évvel a céghez kerülésem után pénzügyi igazató. Ez 12 évvel azután volt, hogy eredetileg el kezdtem dolgozni és nagyjából tízszeresét kerestem annak a fizetésnek.
 • Toncsi
  . 5 évig csináltam a pénzügyi igazgatói pozit, úgy gondolom sikeresen. Borzasztó nehéz volt, elsősorban idegileg, de tudtam, hogy meg tudom csinálni. Közben nagyon egyszerűen éltünk én és a családom. A mai napig egy nagyvárosi 8 emeletes panelban lakunk a másodikon. Mindig azon mosolygunk a párommal, hogy azoknak az embereknek, akik a házban laknak fogalmuk sincs arról, hogy mekkora pénzekért felelek és mit is csinálok pontosan és hogy mekkora befolyásom van (illetve lenne, ha akarnám). Ugyanis a nagyvárosban lakunk, de egy tőle 70 km-re lévő kisvárosba jártam át dolgozni (ahol a városban szintén nem ismertek, hiszen ott csak dolgoztam és nem laktam).
 • Toncsi
  Így szerencsére a politika mindig is elkerült és ugyan Magyarország egyik legismertebb fideszes politikusa kb. 300 méterre lakik tőlünk (mi a panelben, ő a szomdszédos kertvárosban), de valószínűleg köszönés nélkül húzna el mellettem az utcán és ez jól is van így.
  Visszatérve a karrierre: a pénzügyi igazgatói pozícióm ötödik évére 14-szer annyit kerestem, mint a 17 évvel korábbi kezdőfizetsem. Azt azért hozzáteszem, hogy ilyen pozíciókban már a bónusz is jelentős, az további 40%-os jövedelmet jelentett és rendszerint el is értüka célokat, így végül már mintegy hússzorosát kerestem a 17 évvel korábbi kiinduló fizetésemnek. Nem említem a dolgozói részvénycsomagot, ami szintén jelentős jövedelem volt. Mindez teljesen legális, bejelentett jövedelem.
 • Toncsi
  Aztán tavaly a cégen belül lehetőség nyílt megpályázni egy pozíciót az Egyesült Államokban. Így lettem egy Bostonhoz közeli amerikai cég pénzügyi igazgatója, ahol nemes egyszerűséggel megduplázták a fizetésem a korábbihoz képest, amiből gyorsan kiszámolható, hogy körülbelül negyvenszeresét keresem jelenleg az egykori, 18 évvel ezelőtti kezdőfizetésemnek. Nyilván az USA-ban a költségek is magasabban. Azt kell hogy mondjam, hogy egy picivel többet tudok itt kint megtakarítani, mint otthon, de nem számottevő a változás. Viszont ez újból egy befektetés, csakúgy mint a msáoddiploma, az angol tanulás, vagy az, hogy anno 5 év után céget váltottam mégha látszólag vissza is léptem.
 • Toncsi
  Befektetés, hiszen egyrészt a családom, a gyerekeim és a feleségem, akik kiköltöztek velem megtanulnak majd angolul és világot látunk. Másrészt ha egyszer úgy döntünk, hogy hazamegyünk, akkor valószínűleg egy a korábbinál még előnyösebb pozícióba kerülhetek majd és ennek az alapjait most teszem le. Borzasztóan élvezem, újra motivált vagyok és érzem, hogy most alapozom meg a későbbi pozíciómat Magyarországon.
  A dolgok titka mindig az volt, hogy sosem elégedtem meg azzal ami van, mindig volt tervem a jövőre nézve, az vitt és hajtott előre és mertem az eszemre hallgatni és nem meglépni buta dolgokat még ha logikusnak tűntek is kívülről és mindig fontosnak tartottam a küzdelmet a céljaimért.
 • Toncsi
  Sosem vágytam többre mint amim volt, nincsenek felesleges dolgaim, nem adok túl sokat a külsőségekre (talán a sportautómat kivéve, ami szintén nem egy luxus járgány, de abszolut megengedhetem). Befektettem a pénzem egy részét, 2015-ben még nyomott áron vettünk egy házat az ország egyik legjobb hegyvidéki részén, ami most a dupljáját éri és folyamatosan nyitott szemmel járok, hogy mibe lenne érdemes fektetni. És csak az eszemre hallgatok ilyen téren, a szívünket szeretetre használjuk.
  Teljesen egyetértek az oldal szerkesztőivel: ismernünk kell a határainkat és nem felesleges adósságokba verni magunkat, hogy a szomszéd elvárásainak megfeleljünk vagy iríggyé tegyük. A józan eszkünkre kell hallgatni és bízni a döntéseinkben még ha 100-ból 99 ember mást is mond.
 • Okoska2
  Miklós, engem érdekelne az a cikk!!

  A tanári (gyógyped. is annak számít) főállásomat, most úgy gondolom, hogy nem fogom otthagyni. Teljesen jó hátország, erre a bevételre mindig lehet számítani. Gyerek mellett valóban ideális. A vállalkozást tudom mellette variálni, mennyi fér bele. Dolgohatnék 2x ennyit is, annyi munka lenne, de nem csak mások gyerekeivel akarok lenni, hanem a sajátommal is.
  Az adózás is sokkal kedvezőbb így, hogy főállás mellett dolgozom.
  Tanár_bácsi, szerintem mellékállást keress először, aztán majd meglátod mennyire jön be.

 • Eltévelyedés
  @Tanár_bácsi

  Volt olyan irodai állásom két évig, ahol délután háromra minden nap otthon voltam. Mégis eljöttem. Picit megbántam, a szabadidőd el sem tudod képzelni mennyire sokat ér.

  Viszont ha kevés a pénz, akkor a szabadidődben csinálj valami hasznosat, és itt nem szórólapozásra gondolok, hanem ahol picit több pénzt kapsz a tudásodért. Ott meg tudod keresni még a fizetésed dupláját valamivel. Már persze, ha szeretsz tanítani. Apám tanár volt, ezt csinálta: tanárság mellett egyéb szellemi munkát is végzett, több pénzért.

 • Marcsi
  Az én történetem:
  Főiskola után bankfiókban kezdtem dolgozni. Minden lehetséges vizsgát letettem 3 hónap alatt, hogy bármilyen kérése legyen az ügyfélnek, meg tudjam oldani. Míg a kollégák 100 közeli hívószámot hívtak, addig én folyamatosan a 300-at kozelitettem meg, szorgalmas voltam. Kellett egy jó vezető, aki hagyta, hogy szorgalombol fejlődjek és felajánlották, hogy vegyek részt a call center építésén. Naná, hogy igent mondtam napi 12-14 órát dolgoztam a projektben, fantasztikus volt. Anyagilag nem volt elismerve, de fejlődtem. 3 év múlva átmentem egy kis bankhoz belső ellenőrnek, ott fél év múlva indult a core rendszer csere. Jelentkeztem rá, de már kikötöttem, hogy túlóra pénzt kérek. Így lett dupla fizetésem.
  A rendszer csere végén egy korábbi volt kolléga csábított át a mostani helyekre, ahol 14 éve dolgozok.
  Folyt.
 • Marcsi
  Itt is core rendszer csere következett, sikerült meggyőzni a vezetőket. Itt már közép vezető lettem, 3x bérért.
  A 16 fős csapatombol 3 embert tartottam meg, akik jobb minőségben látták el a munkát, mint a 16 fő és napra készen. A bizonyítás végén közöltem, hogy X Ft megtakarítást értem el, ebből Y jár a 3 embernek énekesként és nekem Z. Jóváhagyták.
  Kinéztem egy területet, ami rosszul működött, kértem, tegyék alám, átszervezem, ebbe is bele mentek. A munka végén újra kértem emelést az embereimnek és magamnak. Ekkor már 1m bruttó felett voltam.
  Családalapítás következett. Nem mentem gyesre, otthonról dolgoztam. Majd újra szültem, és újra szültem, közben a vezetők nagy része cserére került. Én is elváltam, így az új vezetőséggel megegyezve lemondtam a vezetői pozícióról és napi 6 órában vállaltam vezető szakértői munkát. Fizu maradt, több időm van gyerekekkel lenni.
  Folyt.
 • Marcsi
  Folyt.
  Én mindig szorgalmas voltam. Szeretek dolgozni, újat csinálni, tanulni, fejlődni.
  Minden munkámban elérem a FLOW-t, ez hajt.
  Először bizonyítok, utána bátran kérek emelést.
  De ehhez olyan cég, olyan vezetők és olyan kollégák kellenek, akik ebben partnerek.
  Volt férjem szerint pofátlan vagyok, szerintem csak bátor és bevállalós. Neki akkor van bér emelés, ha a cég magától emel, éppen annyit dolgozik, amennyi a munkahely megtartásához elég.
  Én folyton azt nézem, mi lehetne még jobb és nem félek a vezetőknek jelezni.
  Nem térdelek, nem lovagolok, de mindenkitől a maximális teljesítményt várom el a saját szintjén és a bér tárgyalás mindig az embereimnek a bérével kezdődik.
  Így elértem azt, hogy 3 pici gyerekkel jó színvonalon egyedül meg tudok élni, biztosítva magunknak mindent, amire vágyunk.
 • Watkacsa
  Szoftverfejlesztő egyéni vállalkozó vagyok, mindig mérlegelem a bevétel / ráfordítás (munkaidő) arányt, és igyekszem a számomra optimálisabb megbízásokat elvállalni.
  Eddig munkavállaló voltam, sokkal kevesebb fizetésért sokkal kötöttebb munkaidőben. Most akkor dolgozom amikor akarok, és több megrendelés révén nem is ugyanazon a projekten. Könyvelő segítségével egy vállalkozás beindítása nem nagy cucc, megrendeléseim pedig voltak (és remélem lesznek is).

  “Így lettem anyagilag sikeresebb”: szoftvert fejlesztő mérnök lettem.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  >De hogy kell egy vállalkozást elindítani? Mi kell hozzá? Kihez kell menjek (NAV, önkormányzat)?

  nav-nál kell bejelenteni hogy vállalkozást indítasz, nem kell hozzá semmi csak egy nyomtatvány, ügyfélkapun elküldöd. kapsz egy adószámot. Utána önkormányzatnál is bejelentkezel iparűzési adó miatt.

  > Kell könyvelő, ügyvéd, stb.?

  NEM kell. könyvelő ajánlott, ha faéknél bonyolultabb a helyzeted, de van olyan tevékenység amit simán lehet könyvelő nélkül is minimális utánaolvasással. Ügyvéd nem kell.

  >Hogy kell adózni munka mellett vagy egyéni vállalkozóként? Ha valaki a Vaterán és egyéb ilyen oldalakon privát ad el, vagy üzletszerűen, arra mi vonatkozik?

  vaterás dolgokhoz nem értek, de ha rákeresel biztos találsz számtalan oldalt ami ezzel foglalkozik.

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  > Ha vállalkozóként adott hónapban nincs bevételem, akkor is kell valamilyen járulékot fizetnem?

  vállalkozást lehet szüneteltetni. Ha pedig eleve olyan a bevételed hogy nem rendszeres, akkor neked találták ki az ún. “adószámos magánszemély” kategóriát.

  >Csak olyan területen vállalkozhatok, amihez van végzettségem???

  a legtöbb tevékenységi körhöz nem kell semmiféle képzettség, de van olyan is amihez kell.

 • Dixhorn
  Tök jó, érdekes életpályák és gondolatok vannak, sok az ügyes/okos ember. Gatulálok mindenkinek!
  1/1
  Én is leírom akkor ha már. 🙂
  Először hentesként kezdetem a pályámat végzettségem kapcsán jó régen már.Kb a küszöböt rágtam itthon.Közben leérettségiztem mert egy szakmunkás tanárom azt mondta meg tudom csinálni, amit köszönök neki, mert anyám mindig azt mondta hülye vagyok.
  Szóval érettségi egy ecdl vizsga, aztán kimentem németbe hentesként dolgozni mert kellett a pénz.7-8 évet lenyomtam, termelésvezetésig jutottam, de elegem lett az egészből és hazajöttem. Elvégeztem egy felsőfokú logisztikai tanfolyamot és itthon kaptam állást 10 éve 250 nettóért. Nem voltam túl aktív a 10 év alatt, ergo egy műszaki menedzser diplomát szereztem, meg megtanultam nagyjából angolul. Jelenleg nettó 630 a fizu, ami nem rossz, de itt sok emberhez képest kevés, meg én is így érzem.
 • Zs
  @gnorb: etikus hacker vagyok, de nem az önjelölt fajta a szürkezónából, hanem tényleg ez a szakmám :). (Amíg nincs megbízólevél, egy billentyűt sem ütök le.) Nem csak sérülékenységvizsgálatot végzek, mindenféle biztonsági dologgal meg szoktak találni, ami nem szabályzatoldali.
 • Tibor
  En egyelore csak szeretnek sikeresebb lenni, de…
  1. onallo vallalkozas? probalkoztam szabaduszokent munka mellett, de megallt a tudomanyom ott hogy nem tudtam vevoket/ugyfeleket talalni, fogalmam se volt hogy kell.
  2. szakmai fejlodes: folyamatosan keresgelek meg kuldozgetem a CV-t mindenhova, szeretnek elorelepni vezeto beosztasba (projektvezto, menedzser ilyesmi), de ez is egy ordogi kor, sehova se vesznek fel ilyen allasba tapasztalat nelkul, az meg ugye nem lesz amig sehova se vesznek fel. Ha meg ugy valtok hogy ugyanolyan munkakor csak nagyobb ceg, hogy majd legyen karrier a jovoben, az nagy kockazat ugyanannyi berert. Persze ha lenne felevi tartalekom vagy egy lotto otosom (utobbira latok jelenleg nagyobb eselyt), akkor mas volna a helyzet.
  3. kulfoldon is nezelodok, Svajcban, Nemetorszagban, de relocation package nelkul eselytelen mert nem tudnek kifizetni egy koltozest magam.
 • Tibor
  folyt: probaltam a progonline, freelancer meg hasonlo oldalakat, de iszonyu a tulkinalat es a verseny, valamit nem jolcsinalhatok, de nem jottem meg ra hogy mit 🙁
 • Dixhorn
  1/2
  Nem is ezzel van a gond, hanem hogy rettentően unom és ki fogok égni ha ezt csinálom. Annak idején műszaki informatikát szerettem volna tanulni, de 1 pont híján nem vettek fel, fizetős nem játszott a csóróság miatt.
  Ezért most összeszedtem magam és nekiálltam szoftverfejlesztést tanulni. Ezen a pályán szeretnék jövőre elhelyezkedni, mert érdekel a téma és a fizu is ok általában.
  Mellette egy kis vállalkozást is szeretnék indítani, van elképzelés is.
  Mondjuk annak köszönhetően hogy lassan haladtam, túl sok időt voltam mindenhol, ez utólag nagy hiba volt szerintem,mert most már van egy kisgyerek is, meg már 40 éves leszek idén,de azt hiszem még bőven lehet változtatni ilyenkor is az embernek, csak nehezebb. 🙂 Megtakarítás van, nyugdíjra van, de úgy összességében nem vagyok még mindig elégedett, ezért folytatom a tanulás,próbálok fejlődni és nem megposhadni a langyos pocsojában.
 • Tibor
  4. ezt meg kihagytam, az is egy lehetoseg hogy elerjem azt hogy otthonrol dolgozhassak, Magyarorszagon lakva megkeresve a mostani beremet azert lenne egy jelentos eletszinvonal-javulas (bar lennenek plusz kiadasok is amik most gyakorlatilag nincsenek, pl egeszsegugy – itt a TB es a kulonbiztositas a gyogyszerek nagy tobbseget is teriti pl, nincs “halapenz”, egeszsegugyre gyakorlatilag alig koltok, aztan a csaladi adozas miatt adomentesek vagyunk, ezeket is bele kene szamolni es nem biztos hogy annyira jol jonnek ki a vegen)
 • Dixhorn
  1/3
  tehát hentes –> nemzetközi fuvarszervező–>ha minden a terv szerint megy jövőre szoftverfejlesztő + egy kis vállalkozás. Gondolom 10 év alatt megunom ezt is mint mindegyiket, aztán elmegyek víz és gáz szerelőnek privátba, úgyse lesz belőlük elég addigra. 😀

  Szóval tényleg irigylésreméltó karrierek vannak itt, de gondolom az is számít ki milyen “batyut” kapott otthon és nem a pénzre gondolok. Én a szüleimtől kb annyit, hogy legyél hentes mert azoknak mindig van mit enni,meg olyan iskolába menj ahol nem kell fizetni mert nincs miből és a legfontosabb, te úgysem tudod megcsinálni mert hülye vagy, nincs elég eszed hozzá…

 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  egyébként van rengeteg kiszamolo-hoz hasonló oldal, ami pont az ilyen kérdésekkel foglalkozik.

  pl szampatikus.hu/blog/ (nincs semmiféle érdekeltségem nála, csak néhány kérdésemre találtam már ott választ, remélem belefér ennyi ajánló)

 • Nem IT
  Előző hozzászólásomat kiegészítve: természetesen nem saját magamtól jöttem rá, milyen jó lenne nekem a gyógyszeriparban, Feleségemnek köszönhetem, mert ő már 12 éve ebben az iparágban dolgozik. Ő ajánlott be azokra a képzésekre, amiket előtanulmányként elvégeztem és az ő segítségével kerültem be ahhoz a céghez, ahol kezdtem a monitori pályafutásomat. Nélküle lehet, hogy már túl lennék pár gyomorfekélyen a sales-stressz miatt…
 • nyman
  Nagyon jok a hozzaszolasok! A leirasokbol az jon ki, hogy a legtobben probalkoztak, nem feltek. Kepeztek magukat es lepesrol lepesre haladtak feljebb. Volt szorgalom, volt kitartas, volt kockazatvallalas.

  Valaki tizeneve azt mondta, hogy nem kell a szakteruleten a legjobbnak lenni. Eleg, ha csak a legjobb 33%-ba tartozik az ember. Ez mar ugye atlagon feluli, de nem is kell megszakadni. 10-15 eve tobb „karrier epito” konyvet elolvastam. Ujdonsagok termeszetesen voltak, de azert jellemzoen a legtobb csak azt rendszerezte, abban erositett meg, amit egyebkent is tudtam.

  Azota is meglep, hogy rengeteg ember miert nem lepi meg csak a toredeket. Persze panaszkodni, sirni mindig konnyu.

 • Rissa

  @szocske

  @yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  Köszönöm szépen a segítséget! Így már tudom, hogy induljak el!
  Cserébe közben kiderítettem a Vatera és társain értékesítés adózását: ado1szazalek.com/adohirek/adofizetoknek/a-neten-arulja-cuccait-ezek-az-adozasi-szabalyok-vonatkoznak-onre-364

 • Menyus
  Erősen stressztűrőknek, és kreatívoknak való, de a sikeres tőzsdézéssel valóra válthatod álmaidat… Ettől nem függetlenül az egyre tudatosabb életet is magával hozza, és jóval kevesebb hülyeségre költök.
 • kustela
  Légyszi, hadd offoljak picit, végig ez motoszkált a fejemben, ahogy a hozzászólásokat olvastam, hátha valaki nem ismeri 😀

  – Mi a foglalkozásod?
  – Az EDS Hungary EMEA North-Central HUB Központjában az ABN AMRO Team-hez tartozó Workplace Services – Service Deskjén vagyok Helpdesk Agent. És neked?
  – Ács.

  , hihetetlen, amit elértél! 🙂

 • inkabbne
  @Csavargó
  2018-03-20 at 16:37

  A búvárkodásra felkaptam a fejem. Azt hiszem mondhatom hogy szenvedélyes búvár vagyok, mindent megtanulok amit csak lehet, még ha nem is fogok soha pl. trimixszel merülni, akkor is megtanultam amit tudni kell hozzá, csak mert érdekel.

  Mint mindenki aki búvárkodik :), én is eljátszottam már többször a gondolattal, hogy ebből kéne élni. De akárhogy számolgatom, nem jön ki a matek. Azt el tudom képzelni, hogy nekem így a 40 felé más elképzeléseim vannak mint egy fiatalnak, de úgy látom max. egy szobát lehet bérelni búvárkodásból, de családot eltartani belőle nem lehet.

  Nézegettem eladó bázisokat is erre-arra a világban, de eddig nem adta ki a matek. Másik opció, hogy elmész tengerjáró hajóra oktatónak, de ez is a fiatalok terepe.

  Szóval, ha nem bánod, hogy versenyezet lesz, 🙂 áruld már el mit, hol és hogy csinálsz! Olajfúrótorony?

 • 11ckms
  Sziasztok. 25 éves budapesti családos egyetemista vagyok. Mindig dolgoztam egyetem mellett, főleg fizikai munkákat. Egy idő után rájöttem, hogy ezt én is meg tudom csinálni kis odafigyeléssel. Elkezdtem kertfenntartással építéssel foglalkozni. Az elején minden kuli munkát elvállaltam de nagyon hamar sikerült bekerülnöm a leggazdagabbakhoz. Most már én is osztom azt a véleményt, hogy nagyon meg kell válogatni az ügyfeleket, de ezt csak egy idő után teheti meg az ember.
  Van áfás kft-m meg mentes kata-s ev-m is, így mindenkinek megfelelő ajánlatot tudok adni. Tavaly 10Mft árbevételen volt 3Mft nyereség úgy hogy fizikailag 80 napot dolgoztam, a többi nélkülem is ment (van szakképzett munkaerőm). Másik 3Mft jött gyedből meg tartalékos katonai határszolgálatból. Ezt a részét félre is tettem. Áldozat az egyetem volt, most fogok államvizsgázni közgazdásznak.