Így lettem anyagilag sikeresebb

Úgy tűnik, nagy igény van arra, hogy egymás életéből merítsetek inspirációt. Nyúl kérésére ez a cikk alatt a hozzászólásokban azt oszthatod meg, hogyan lettél pénzügyileg sikeresebb, elsősorban a bevételi oldalról.

Ezeket a történeteket egyébként én is nagyon szeretem, mert gyakran úgy érzem, hiába mondom az embereknek, hogy ne féljenek kilépni, azt a szerény kétszázezer forintot, amiért most napi 8-10 órát dolgozik alkalmazottként bármivel meg tudja keresni. Egy fantázia nélküli, tizenkettő-egy-tucat webáruház is tud ennyi pénzt hozni néhány hónap után, de még egy blog is, ha odaszánással írod.

Egy kis idő után pedig az eddigi fizetésed többszörösét meg tudod keresni sokkal kényelmesebb munkával. Akár vállalkozóként, akár jobban képzett alkalmazottként, vezetőként vagy munka melletti másodállással.

Gyakran látom a tanácsadások során, hogy milyen kételkedéssel fogadják ezt a tényt sokan, vagy elhiszik, de nem merik meglépni, mert mi van, ha neki véletlenül nem sikerül.

Ilyenkor megkérdezem, hogy miért, mi van akkor, ha nem sikerül? Van fél évre vagy akár egy-két évre elegendő tartaléka, rosszul fizetett állásba pedig bármikor el tud újra helyezkedni. Kész webáruházat lehet bérelni havi 10 ezer forintért, Kínából az első adag árut behozatod 2-300 ezer forintból, katás vállalkozóként pedig a járulék és az adó sem sok.

Vagy ha gyógypedagógus, mérnök vagy bármi egyéb, munka mellett is elkezdhet saját kuncsaftokat szerezni, aztán látja, hogy meg tud-e élni a saját ügyfeleiből. Ráér akkor váltani, amikor már látja, hogy tényleg megy a dolog.

A cégek szenvednek attól, hogy nincs épkézláb szakember vagy vezető, aki hajlandó tanulni és irányítani is. Alkalmazottként is lehetsz sikeres, ha hajlandó vagy többet letenni az asztalra, mint az átlag. És annál többet letenni nem nagy művészet. Tudod, a legtöbb ember csak annyit dolgozik, hogy ne rúgják ki és csak annyit keres, hogy ne mondjon fel.

Ha te ennél csak egy hajszállal vagy különb és hajlandó vagy érteni is a szakmádhoz a minimálisnál többet és hajlandó vagy a munkaadód érdekében többet dolgozni a minimálisnál, semmi nem ment meg a megbecsüléstől.

Na de most nem én akarok erről beszélni, írjátok ti le, hogyan lettél anyagilag is sikeres(ebb). Mi motivált, mi gátolt, milyen félelmeid és nehézségeid voltak, mire jöttél rá és hová jutottál.

Vállalkozás irányába mentél, másodállást vállaltál vagy munkavállalóként becsültek meg jobban?

Ha pedig te még a váltás előtt állsz, rájöhetsz, hogy tényleg nem olyan nagy kihívás az átlagnál többet keresni.

Inspirációnak egy cikk a témában, ami néhány hónapja jelent meg. A cikkben további linkeket találsz másik cikkekre, azokat is érdemes elolvasnod.

Neked is sikerülni fog

Share

248 hozzászólás

 • Cepregi HTB
  Hogy lettem anyagilag sikeresebb? Örököltem 4,3 milliárd eurót!
 • János

  Milyen módon képzed magad informatikusnak? Felsőoktatás, OKJ, online kurzusok, most megjelent pár hetes, hónapos bootcamp cégek, egyéb?

  Esetleg utána néztél, hogy van-e olyan területe az informatikának amibe a logisztikai ismereteidet fel tudod használni, vagy nem is cél ez?

 • János
  Egyelőre még nem volt webshop-os hozzászólás, valaki?
 • naa
  , “Erősen stressztűrőknek, és kreatívoknak való, de a sikeres tőzsdézéssel…”
  Stressztűrő meg a többivel egyetértek, de kreatívoknak?? 🙂
  Van egy kreatív ötletem, veszek OTP-t?
  Aki kreatív, inkább találjon ki valami újat, vállalkozzon (ne csak számlázzon) és hajrá – a tőzsdézés pénz keresésre vagy (sokkal gyakrabban) elbukásra jó, de nem tartanám túl kreatív hivatásnak, az egész a pénzről szól csak, alkotni nagyon nem alkotsz azzal, ha tőzsdézel…

  Mondjuk a kreatív könyveléssel se, ha ilyen értelemben használjuk a szót… 🙂

 • Tin
  @Miklós, egy szűrő opció nagyon jó lenne a hozzászólásokra, a több hozzászólásos, egymással keveredő életrajzi novellákat és az IT-s életutakat pl szívesen kiszűrném, a negyedik olvasása után szerintem sokan vannak így ezzel.

  Más: Kevesen írtak magánéleti háttérről, pedig erről is jó lenne olvasni pár példát: hogy sikerülhet karriert csinálni / szakmát váltani miközben otthon megy a cirkusz és durván eltérő a pénzügyi gondolkodás.

 • Sajtos Makaróni
  Sziasztok!

  NYESZ-R számla esetén miért vonnak az osztalékból SZJA-t?
  Azt írják, hogy nem TBSZ és levonják.
  Rendben van ez?

  Válaszotokat előre is köszi.

 • Zsofi010
  A.
  Dettó. Én is egyedül vagyok,csak másodállásban katásként. A bérem háromszorosát keresem.Màr én sem bírok többet vállalni. A munkaviszonyom 25 éves de még sem merem ott hagyni.
  Ja és szintén kelet.
 • Kakukkfolyás
  Doktoranduszként nettó 90-nel kezdtem 2006-ban, mellette 2007-től 2,7 M frankhitel saját lakásra (akkor mit tudtam én, mi az, a szüleim intézték). Ha nem kezdtem volna el valamit mellékállásban (szakfordító lettem, hivatalosan, jogszerűen), akkor a bank elvisz mindent. Másodállású vállalkozó lettem (akkor még nem volt KATA). Ennek köszönhetően kifizettem a hitelt 2010-re. A doktori megrekedt, maradtam segédmunkatársnak 2009-ben 120 nettóval, közben a vállalkozásnak köszönhetően 2010-re már tudtam újítani a lakáson, elég sokat. A megtakarítás folyamatosan ment, csak kevés összeggel. Aztán 2013-ban másik állás, 130 nettóval, mellette vállalkozás, családalapítás. Amikor már több jött be a vállalkozásból 4 órában, mint a főállásból, kiléptem főállású KATÁ-ba. Igaz, hogy sokat dolgozom, de 500 nettó általában megvan. Folyt
 • Kakukkfolyás
  2016 óta 4 M megtakarítás, új családi ház 10 M családi hitelből, amit a jelenlegi ütemben további 3-4 év alatt kifizetünk.
  Nincs főnököm, otthonról dolgozom, busszal járok, és élvezem 🙂
  Folyamatosan fejlődök, és évi pár olyan hétköznap van, amikor nem dolgozom.
  Nagy ugrás volt a generációkon át látott alkalmazotti létből kitörni, de telitalálat. Sok minden átértékelődött, és sok-sok évnyi Kiszámoló olvasás után egyenesben van az életem.
 • valaki
  Nem normál módon mint az itt olvasottak, hanem úgy lettem anyagilag sikeresebb, hogy tavaly tavasszal vettem Opust, Konzumot 100 alatt (Mészáros papírok), s idén 10 millió Ft adót kell befizetnem. Ebből kijön mennyi volt a hasznom. Ha tudom ezt előre, akkor TBSZ-n megy a dolog, s adózni sem kell, de mindegy most már. Lehet mondani hogy szerencse, de a hírek nyilvánosak voltak, megírta az index, 444 is, hogy Mészáros belevett, bőven 100 alatt voltak.
  És a show megy tovább, ha nyer a jelenleg kormányzó párt, ha nem akkor ennyi volt, pozíció nélkül várom április 8-t. És tudom hogy ezekbe lopják ki Mo vagyonát..
  Egyébként alkalmazott vagyok az informatikában közel 7 számjegyes fizetéssel, a cél az hogy a mókuskerék megszűnjön. Viszont a legtöbb munkavállalóval ellentétben én szeretem amit csinálok, jól meg is fizetik az informatikushiány miatt vagyis feladni az állást is komoly érvágás lenne
 • Csavargó

  A saját bázis még akár működhet is, ha jó helyen van, de szerintem a befektetett pénzhez és időhöz képest nem hoz(hat) elég jól… Bár svéd cimborámmal azt tervezzük, hogy veszünk egy nagy vitorlást és azon rendezünk be liveaboard búvárbázist. Nem tudom mennyit hozna, de “nyugdíjasként” kellemesnek hangzik…
  A búvároktatósdi csak kalandoroknak való (szerintem). El lehet a pénzből lébecolni, de családot nem mernék rá alapozni.

  Én ipari búvárként dolgozom. Egyelőre csak inshore (partközel, sekély víz) az olajfúrotornyos izgalmas lehet, de vannak hátrányai… (három hét munka végig nyomás alatt és aztán egy hét dekompresszió… egy hónap bezárva, távol a családtól, háát izé) Elsősorban vízalatti építési munkákat csinálok, legutóbb egy új kompkikötőben betonoztunk, előtte egy túl sekély kikötőt kellett mélyebbre robbantani. Alapvetően munka, de egy kicsit azért “búvárkodás” is 😉

 • Kuruc
  Egyetem a választott szakmában ami szülővárosomban is potenciális munkahely.

  Kezdetben mindent feléltem, kiéltem magam de melette melóba fejlődtem. 34 évesen harmadik munkahely de 2 évente minimum 30% fizu emelés. Most meló mellett válalkozás hogy managerként is legyen a 30% emelés. Korai nyugdíj nem célom max kevesebb óra meló. Nekem a meló olyan mint egy keresztrejtvény azaz megoldandó feladat.

 • Kiszamolo
  sajtos, mert ilyen bénán sikerült megírni a törvényt. NYESZ-en egyedül az osztalék adózik.
 • Tanár_bácsi
  nyman, Mindenaron, Okoska2, Eltévelyedés: Köszönöm szépen a hozzászólásaitokat. Valóban, valami másodállásra gondoltam én is. Jelenleg keresek különféle tanfolyamokat amiket tarthatok iskoláknál tanárként és hosszabb távon a szintén tanár jelölt párommal egy magántanoda nyitásán gondolkodunk. Esetleg a nyári táboroztatásra gondoltam még, mert bizonyos témákra kihegyezve jó pénz kérhető értük.
 • szocske
  “hogy sikerülhet karriert csinálni / szakmát váltani miközben otthon megy a cirkusz és durván eltérő a pénzügyi gondolkodás.” szerinted miért lett Ostrának hirtelen vagy 10 randi ajánlata? 😀
 • Marcsi

  A volt férjem szórja a pénzt, megtakarítása 0, hitel állománya 20m, vagyona:
  – hitellel terhelt ház
  – hitelből vett autó
  Még együtt voltunk, mikor ezeket a döntéseket hozta, azonnal külön kasszára váltottam.
  Közel azonos a bevételünk, millió feletti /fő.
  Én tervezek, költségeimet írom, ő nem.
  Amíg közös kassza volt, a közös pénzt is elköltötte. A külön kassza óta volt megtakarításom. Nehéz időszak volt, mert én vittem nyaralni a gyerekeket és sose volt gond, ha hónap végén 100e Ft volt a 3 gyerek oltása, kifizettem. Ő következő fizuból megadta. Mindig mindent utólag fizetett ki nekem, pár hónap késéssel.
  Látva, hogy nekem egyedül sikeresebb az anyagi életem, már ő is félreteszi a bevétele 40%-át, de ehhez kellett 6 év külön kassza és egy válás. Örülök, hogy felébredt.
  Miklós tanácsadása engem ösztönzött, a volt férjem csak legyintett, mikor Miklós elment.
 • Sajtos Makaróni

  Kösz Miklós!

  Ez botrányos.
  Már csak egy kérdés: Mikor a befektetési alap tart osztalékfizető rv.-t, akkor a befalap megkapja a teljes osztalékot vagy a befalapnak is adózni kell?

 • Rozsomák Rozália
  Hogyan lettem anyagilag sikeresebb? Tetszik a téma, megosztom a tapasztalataimat.

  Eredeti szakmámban, angoltanárként nem nagyon kerestem többet havi 300 e.-nél. Rájöttem, hogy hacsak nem mások dolgoznak nekem, egy szint felett már nem lesz esélyem feljebb tornázni a bevételeimet.

  Úgy döntöttem, képzem magam, beiratkoztam egy OKJ tanfolyamra idegenforgalmi területen, amit főleg csak azért végeztem el, mert érdekelt (szeretek tanulni), akkor még pénzt nem reméltem belőle. Aztán az első 5 napos munka már behozta a tanfolyam árát, és elgondolkodtam, hogy van ebben lehetőség.

  Most főleg külföldiekkel dolgozom egy elég szűk, speciális piacon, és kb 3* annyit keresek, mint azelőtt, s a magam ura vagyok. (télen szinte egyáltalán nem dolgozom, viszont az év felében akár heti 6-7 napot is, de én osztom be) Szerintem az egyik legjobb befektetés a tanulás!

 • Marcsi
  Toncsi
  Le a kalappal, gratulálok. Jó volt olvasni, köszönöm.
 • Dixhorn
  János

  egyelőre egy okj-s iskolát végzek, nem néztem utána a logisztikai vonalnak. Bár eszembe jutott, hogy kiköltözünk németbe ahol a mostani cégünknek az informatikai osztálya van és ott kezdem el talán. De dolgoztam már kint, nekem nem füllik már a fogam hozzá.

  Tehát egyelőre elvégzem ezt, majd kicsit feljavítom az angolomat(bár abból is kell a tnafolyamon vizsgázni),aztán elkezdek pályázni a melókra. Ami valszeg az első években visszaesés lesz fizuban a jelenlegihez, de mindegy. Ha bejön az egész akkor ebben is lenyomok pár évet, ha nem mást fogok keresni.

 • mitel hentes
  Nekem néhány év alatt kikristályosodott, hogy mik az anyagi élet helyes céljai. Ez azért fontos, kert ha rossz célokat tűzünk ki, akkor nem leszünk sikeresek. Ha egy futóversenyen a tömeget fotózom ahelyett, hogy futnék a cél felé, az ugyanolyan rossz, mint ha egy városnézés és fotózás helyett végigrohannék a városon…

  Rossz céljaim régebbről:
  – Saját lakás frankhitelre
  – Minél nagyobb bevétel
  – Pazarló életmód (éttermi kaják, külföldi utak, számolatlan költés)

  Jó céljaim (THX Kiszámoló):
  – Nulla hitel, csak ha kiszámolva megéri (nem éri meg)
  – Minél nagyobb megtakarítás
  – Több idő a családdal
  – Takarékos életmód

  Onnantól kezdve ebben a keretben dolgozom, nem a munka és a bevétel utáni hajsza határoz meg, nem bánom, ha nekem kell menni a gyerekért délután, mert megtehetem. És több a megtakarításom X keresettel, mint régen 3X keresettel volt…

 • dmry
  Cepregi HTB

  :DDD köszi, nagyon-nagyon találó!

  elnézést, de ezt muszáj lájkolnom:)))

 • yetanotheritguy
  na jo, roviden
  2006 – bme info nappali tagozat elkezd (18 evesen erettsegi utan)
  2008 – elso munkahely (diakmunka, uzemeltetesi gyakornok aka. csicska – havi 40.000! Ft ami a kajara es a berletre volt eleg. Otthon laktam, de igy se volt sok ertelme). Itt megtanultam, hogy mi a negativ ertelemben vett munkamoral, volt, hogy egesz heten senki semmit se csinalt, csak ment a Counter Strike es hasonlok (nem is nagyon volt munka, es mindenki szart is bele).
  2008-15: egyetem+munka – igen kemeny het ev volt, utolag mashogy csinalnam.
  2009-2011 – par havonta munkahelyvaltas, volt, hogy en alltam fel, de egyszer kirugtak az nagyon jo pofon volt. Ekkorra mar egesz sok tapasztalatom volt.
  2015- MSC megvan.
  2011 tol 2016-ig ket munkahelyem volt osszesen, juniornak vettek fel, seniorkent hagytam abba.
  2017 – kulfold – jo fizu, jo ceg, tanulas, tokekepzes, tapasztalatgyujtes, par ev utan hazamegyunk.
 • Kalv
  Az n+1-edik it-s sztori helyett inkább azt osztanám meg, hogy kiknek köszönhetem. Egyértelmű persze, hogy Kiszámoló köztük van, de rajta kívül 4 ember hatott rám igazán.
  Az első az egyik nagybátyám, aki kb 15 éve, még egyetemista koromban elmondta nekem a tuti tippet, hogy egy helyen nem szabad 3 évnél többet dolgozni. Annyi idő alatt mindent megtanulok ott, és már nem kapok új tudást, csak a munkahely használja a meglevő tudásomat. Ez a felfogás az ő korában szerintem ritka és bár kicsit furcsának tartottam, nagyon megmaradt bennem. Ha ehhez hozzávesszük azt, amit ma már mindenki tud, hogy váltással nagyobb emelést lehet elérni, akkor ezt tényleg szó szerint kell venni.
  A második egy barátnő volt, aki mellett eladósodtam. Miután vége lett összeszedtem magam és rájöttem, hogy a pénzügyeimmel is tudatosan kell foglalkozni. Ekkor kezdtem Kiszámolót is olvasni.
 • csirke
  Legyen akkor egy csóringer verzió is. 35 vagyok, 15 éve vagyok a szakmámban, egyszer váltottam csak helyet. Motorszerelő műhelyben vagyok alkalmazott. Jelenleg az éves havi átlagom jattal, prémiummal kb. 240 ezer Ft. Ennyi. És be sem vagyok rendesen jelentve. Csináltam eddig lelkesen, mert imádom a motorokat, ez volt az életem, nagyon sok pénzt rájuk költöttem. Megtakarításom nincs. Lett volna angyalbefektetőm, aki megdobott volna egy komoly összeggel, hogy csináljak saját műhelyt, de ez minimum három emberes meló, nyáron még az is kevés. Szóval nem szeretnék szétszakadni, elrákosodni, tropára menni 40 éves koromra. Radikális változáson dolgozok, a pontos irány azonban még nem ismert. Elsőként valami OKJ-t nézegetek. Külföldre nem megyek. A kislányom születése óta sok mindent átértékeltem, komolyabban kezdem venni az életem alakítását. Ezért örülök a hozzászólásoknak, erősen motiválnak.
 • Kalv
  A harmadik megint egy barátnő, aki többek között kipréselte belőlem, hogy lediplomázzak munka mellett. Egyedül én nem lettem volna rá képes, és akkor biztosan máshogy alakult volna a pályám.
  Az utóbbi években pedig már a feleségemnek köszönhetem, aki hasonlóan áll a penzügyekhez, mint én. Talán nem annyira tudatosan, de megtakarítós fajta, amivel elég kellemesen meg is lepett, miután eljegyeztem. Emellett elég keményen tol előre engem, és ő is az átlag felett keres. Együtt sokkal könnyebben el tudjuk érni a céljainkat (nem csak anyagilag).
 • Nagy Vonalakban
  hentes
  “.. Rossz céljaim régebbről:
  – Saját lakás frankhitelre
  – Minél nagyobb bevétel
  – Pazarló életmód (éttermi kaják, külföldi utak, számolatlan költés)…”

  Minden relatív.

  Az éttermi kajákkal és a külföldi utakkal nincs semmi gond, ha van hozzá elegendő bevèteled, ami valószínűleg nálad nem volt meg.

 • hargi

  A magánéleti részről én sem írtam (így is csak több részletben fért be) de természetesen a saját történet csak fele a sztorinak, onnantól kezdve, hogy megházasodik az ember. Amíg a feleségem a doktoriját csinálta, addig én voltam a családfenntartó, aztán, amikor ő is el tudott helyezkedni, és egyre jobban kezdett keresni, akkor már nekem is könnyebb volt otthagyni a problémássá váló munkahelyet, és átmenetileg rosszabbul fizető helyen melózni. Most épp az a helyzet, hogy ő keres jobban, de állandó rohanás az élete, és én vagyok a langyos vízben, de ráérek hurcolgatni a gyerekeket külön órákra. Valószínűleg nem marad így túl sokáig, mert egyre nehezebben viseli, így lassan megint bele kell húznom, vagy váltanunk kell, és keresni valami nyugisabb, de jól fizető tevékenységet. (ötletelés megy, meglátjuk, mi lesz). A családi békéhez egy Kiszámolós szemnyitogatás is hozzájárult 🙂

 • vedini
  En is megosztom tortenetemet, bar a legfontosabb momentumok egesz gyerekkorig nyilulnak vissza
  Edasapam kis falubol koltozott Pest melletti kis varosba, es hitt a mezogazdasagban, nem nehez kitalalni, hogy 8-9 eves koromtol foldon robotoltam nyaranta, evkozi tanitasi szunetekben, majd ezt megunva 17 eves koromtol minden nyaron mashol vallaltam munkat, beiskolazasi ktgeimet fedezve, elso fizumat el is vettek szuleim nem esett jol…
  Egyetemet elcsesztem 5 ev utan szinte alig volt targyam meg majd 2 ev alatt lezavartam nyelvvizsga problem miatt 11 evig tartott
  2008-ban kezdtem multit br 250-el
  2 evente valtok pozit, de par evig hetvegente 16-18 orat korepetaltam matek fizika, berkieg
  7-7 nap eleg fajdalmas, ceges 50-60 ora meloval
  Most tobbszoroset keresem, ceges auto, egyeb juttatasok
  Amik segitettek
  Merj nagyot almodni
  Folyamatos kepzes
  Mentor valasztas
  Peldakepek
  Soha nem adtam fel
 • vedini
  Folyt:
  Erdemes odafigyelni kikkel veszed magad korul, negativ emberek leepitese, erdemes a korulotted levo sikeres emberek peldaibol tanulni
  Pontos celok meghatarozasa

  Jelenleg szeretnek anyagilag fuggetlen lenni, 3 lakast sikerul alberletbe kiadnom
  Ki tudja meddig megy/birom a multizast
  Hiszek abban, hogy a sikeresek sokkal tobb kudarcon mennek at mint a sikertelenek, batornak kell lenni nincs mese
  Ugy erzem rengeteg pofont kaptam, de tanultam is beloluk (remelhetoleg)
  es vegul play hard work hard

 • Jelentéktelen Hangya
  @Rissa: “De hogy kell egy vállalkozást elindítani? Mi kell hozzá? Kihez kell menjek (NAV, önkormányzat)?”

  Minden tisztelettel és konstruktív kritikaként írom: a vállalkozó szellem elsődlegesen azt jelenti, hogy nem másoktól várod a választ és a megoldást, hanem utánanézel és megoldod magad a kérdéseket és a problémákat. Egyes részletkérdések miatt persze érdemes lehet fórumokon szakemberektől kérdezni, de nem ilyen általánosan, ahogy te tetted. Aki ilyet kérdez, az egyelőre nem alkalmas arra, hogy vállalkozzon, így csak mindenki le fog húzni és át fog verni.

  Ez a hozzáállás egyébként egy komolyabb alkalmazottól is elvárt, nemhogy egy vállalkozótól.

 • Én is akarok kommentelni...
  Hogy lettem anyagilag sikeresebb?
  Tavaly év végén a paraszt főnököm lefelezte az év végi jutalmamat. Az indoklása így szólt: “így döntöttem és kész”. Pár százezer forintról beszélünk.
  Ezen felhúztam magam és elkezdtem tőzsdézni.
  Tegnap ünnepeltem az első duplázásom a tőzsdén (köszönhetően persze annak a 3 embernek, akiket zaklathattam a kérdéseimmel és válaszoltak is türelmesen).

  El nem tudom képzelni, hogy hol tarthatnak a profik, ha én kis kopasz kezdőként dupláztam 3 hónap alatt. Gondolom már minimum tripla, vagy ötszörös hozamnál.

 • Kiszamolo
  Rissa. Adótanácsadó, segít elindulni. Ha mást nem ismersz, hívd őt: Tóth Györgyi (23) 441 883. Hivatkozhatsz rám.
  Egy óra asszem 12,5 ezer plusz áfa.

  Elmond neked mindent: hová menj, hogy vegyél számlatömböt, melyik forma jó neked, stb.

 • Dixhorn
  Egyébként a mostani helyemre is egy okj megszerzése után helyezkedtem el. Amikor bedobták a hirdetést(nemzetközi logisztikai ügyintéző vagy mi) annak idején még a postaládánkba, csak néztem mi ez, aztán elgondolkodtam azon, hogy jó voltam mindig is szervezésben és mondom belevágok.

  Akkor még ausztriában dolgoztam és hétvégeken amikor itthon voltam csináltam a tanfolyamot.

  Nem is ez a lényege, hanem hogy hányam próbáltak letéríteni erről, hogy tudatosan-e vagy zsigerből az passz.Pl ilyenek, hogy én nem pazarolnám erre a hétvégémet stb, de ami megmaradt, egy barátom mondta, hogy minek ezzel kínlódni egy diploma többet ér ő inkább azt csinálná és azt is fogja. Én kitartottam az elképzelésem mellett, elvégeztem,majd ha nem is egy csattintásra de ki tudtam lépni a kint dolgozó ingázó vendégmunkások gusztustalan mókuskerekéből. Akkor még az ottani hentesek is mondták, folyt köv.

 • Dixhorn
  folyt
  hogy nem fogsz te innen soha elmenni. Mondtam dehogynem.Utána meg írkáltak nekem,hogy mekkora király voltam és én vagyok a példaképük. 😀
  Azóta 10 éve egy helyen dolgozom,jó fizuért, közben le is diplimáztam műszaki menedzser szakon, most meg mont korábban írtam szoftverfejlesztést tanulok.
  Viszont ismétlődik az élet nekem, mert ugyanúgy feltesszem egy ideje magamnak a kérdést, hogy mi a francot keresek még mindig itt?!Sőt már a kollégámnak mondtam hogy fel fogok mondani, erre ismétlődött a hentesek dumája kb, hova akarsz innen menni, hisz már 10 éve itt vagy?! 😀 Nos ez ismét megerősített abban, hogy rossz helyen vagyok. 1 évet maradok még itt, hogy vége legyen a tanfolyamnak és lépek tovább és saját tapasztalat és az itt olvasottak alapján is, amíg tehetem gyakrabban váltok munkahelyet, nem érdemes sehol (ha nem élvezed)vagy ha már nem, 5 évnél többet eltölteni szvsz.
 • Dixhorn
  folyt

  ja és a barátom aki inkább a diplomára voksolt azt sem csinálta meg, meg okj-t sem és azóta is sofőrködik. 🙂

  Ja meg egy másik barátom mondta, hogy minek tanulsz ennyit ugyanott vagy ahol én. Mondjuk ő németben él szép kis bérelt lakásban köveket pakol valami hálókba az autópálya mentén kb 1700 euróért havonta, én meg itthon ülök egy irodában kb 2000 euróért havonta. 😀 Továbbá neki se pénze, se megtakarítása, se nyugdíjba semmi, próbálom pénügyileg befolyásolni, hogy ne így tegyen de falrahányt borsó sajnos.

 • Somi
  Dixhorn,

  “tehát hentes –> nemzetközi fuvarszervező–>ha minden a terv szerint megy jövőre szoftverfejlesztő + egy kis vállalkozás.”
  Elkepeszto a batorsagod es a kitartasod, de ami meg nagyobb teljesitmeny, hogy az otthonrol hozott “hulye vagy fiam” batyut le tudtad dobni. Gratula!

  Nekem is hasonloan fordulatos az eletpalyam, a CV-mel barkit ossze tudok zavarni :), volt benne Oscar-dijas szoftverfejleszto cegvezetes, elso film pl.: Gyuruk Ura; amerikai hadsereg logisztikai szupportja az iraki es afgan haboruban Dubaibol; Formai-1-es palyaepites es szigetfejlesztes Abu Dhabiban; meg egy Paks 2 nagysagu eromu epitese ugyanitt a vilag legnagyobb aluminuimgyarahoz; amerikai orvosi hallgatoi tapasztalat a Mayo klinikan meg New York allamban + Italia, business coaching Kozep-Europaban, most meg egy biotechnologiai ceget vezetek Becsben. “Jelky Andras kalandai” kicsit. En is kerestem magam.

 • Somi
  Nekem az egyik alapveto dolog volt, es errol itt nem sok szo esett, megtalalni a tehetsegemhez es a szenvedelyemnek megfelelo szerepet.

  Azt nem lehet mondani, hogy nem probaltam ki magam kulonbozo helyeken. Ebben a coachingban valo elmelyules is sokat segitett, sot, az adta meeg szamomra a megoldast. Most vegre a helyemen vagyok. Legalabbis jo darabig.
  Kiderult (utolag, visszatekintve), hogy a tudomanyos palya a penzhiany miatt nem volt optimalis, a business tudomany nelkul meg nem volt eleg kihivas intellektualisan kozeptavon. Az elejen, amikor zoldfulu voltam a kulonbozo iparagakban, akkor meg igen, de aztan elsekelyesedett intellektualisan es ugy ereztem, valtanom kell. Pont, amikor mar kitanultam es profiva valtam. Igy elegge fureszfogszeru lett a karrierem, de nem banom, mert elegge izgalmasra sikeredett. S a multiindusztrialis tapasztalat es tudas az elegge unikalis es ertekes.

 • Somi
  Penzugyileg: fiatalon nem volt holnap, illetve a penzt szabadsag es tudas vasarlasara foditottam leginkabb, ket elfoglaltsag kozott, volt par sabbathical szakaszom. Magunkba valo befektetes a legjobb befektetes. Hozama es elidegenithetetlensege miatt is. Csak orokolni nem lehet, pontosabban csak a szellemiseget, ami mar onmagaban sokat jelent azert.

  Kezdetek utan, – orvosin kezdtem, igy nem sok kozom volt a business-hez es befektetesekhez -, volt egy szakasz, amikor intenziven kepeztem magam, de nem csinaltam kvazi semmit. Mar tudtam mit kellene csinalni agyilag, de nem ertem meg meg ra erzelmileg. Aztan csalad, gyerekszuletes, es hirtelen minden megvaltozott, felelossegteljesen akkor kezdtem rendbetenni a penzugyeket hosszutavra.
  A felesegemmel 7 ev alatt hangolodtunk ossze penzugyi tekintetben, nem kicsi opportunity cost aran, de sikerult, s nekunk igy mukodik a kozos koltsegvetes.

 • Somi
  Tehat fiatalon penz, kaland, kihivas, rovidtav, csaladapakent pedig csalad, biztonsag, hosszutav a meghatarozo nalam. Penz, kaland, kihivas igy is van, de mar nem ez diktal.

  De nincs mindenekire ervenyes recept, mindenkinek a sajat demonaival kell megkuzdeni, a sajat batyujat letenni es a sajat szenvedelyet megtalalni. S a szabalykovetes/biztonsag is egyike a lehetseges szenvedelyeknek.

  A dolgok dontoen a tudatalatti szintjen dolnek el, az agyi folyamatok az mar egy magasabbrendu, felszinesebb szint. S vegul a ketto kombinacioja az eletkepes.

 • Somi
  Kiszamolo,

  csak egy random otlet: uzleti konferenciakon es egyeb helyeken kezdi felutni a fejet a FUN azaz “FuckUp Nights”. Itt nem a hogyan lettem sikeres a tema, hanem hogy mit baltaztam el. Lehetoleg nagyon.

  Baromi erdekes es ha lehet, meg inspiralobb allatorvosi lovakat nezegetni. Az ember jol is erzi magat, hogy nem vele tortent. 🙂 Mint a negativ hireknel a mediaban. Ha jol adjak elo, meg eros humorforras is (valaki sziv). Plussz az okos mas hibajabol tanul alapjan, ha van kello onreflexio.

  Lehet, hogy egy ilyen blogbejegyzes is jol sulne el.

 • Somi
  Kiszamolo,

  ujabb gratulacio illet meg teged, ujabb szintet emelkedett a dolog, egy igazi szintezis: elerted a kritikus tomeget, lassan a kozosseg irja a blogot. 🙂 S otletel, hogy milyen uj bejegyzest irna meg szivesen. 🙂

  Ez mar komoly kozossegformalasrol tanuskodik. S nagyon jol is mukodik, en hajnal haromig olvastam, nem tudtam “letenni”.

  Azert kivancsian varjuk az ujabb bejegyzeseidet is. En plussz egy szavazattal tamogatnam a biblia es penz viszonyat, nalad autentikusabb es hozzaertobb ember nem sok lehet ebben a temaban, igy en akar tobb bejegyzest is szivesen olvasnek a tolladbol. (Csak hogy emeljem a tetet. ) 🙂

 • FoX
  @Én is akarok…
  “El nem tudom képzelni, hogy hol tarthatnak a profik, ha én kis kopasz kezdőként dupláztam 3 hónap alatt.”
  Abszolút konstruktív megjegyzésnek szánom: A profik túl vannak már igen nagy pofonokon is, amik neked majd csak ezután következnek. Én is nagyon messze vagyok a profiktól, de azért már 20 éve van pénzem a tőzsdén (is). 3 hónap alatt duplázni nagyon szép, de mindenképpen foglalkozz a tőzsde pszichológiai oldalával is, illetve ismerd meg saját magad úgy, ahogy csak lehet. Mint írtam, kicsit sem vagyok profi. Viszont szerénytelenség nélkül, egyet nagyon jól megtanultam: kizárni az érzelmeket a befektetési döntéseimből. Ez rengeteget számít hosszútávon. Sok összetevője van, de hidd el, ha ezt a területet komolyan veszed, akkor nagy lépést tettél a hosszútávú siker felé. Minden fejben dől el! Hajrá! 😉 😉
 • szocske
  +1 Somi ötletének, kérd meg vmikor a csapatot, hogy írjon a hibákról, abból is lehet legalább annyit tanulni, mint a sikerekből!
 • Konkav
  akkor én is kérnék egy kis segítséget. én nagyon introvertált vagyok, nehezen ismerkedem, nyílok meg. kapcsolati hálóm ezért a nullához konvergál. alulról 🙂 és szerintem ezért sem tudtam soha elindulni a “maszekolásban”. mit gondoltok, hogyan kezdjek hozzá, hogyan építsek kapcsolati hálót? rendszergazda vagyok, most leszek 40.
  és ha Miklós megenged még egy off-ot. van egy open source projectem. egyedül csinálon (mily meglepő 🙂 ), és élvezem, de jó lenne ha többen lennénk. ez egy fiatal gyerekeknek való készségfejlesztő játék. a neve Cubetto, algoritmikus gondolkodást tanít. ha valaki kedvet kapna hozzá, Cubetto Clone néven megkeresheti, vagy írhat az itteni nickem kukac freemail címemre.
 • Én is akarok kommentelni...
  @FOX:
  Köszönöm, 3 embertől kértem és kérek tanácsot (illetve zargatom őket a kérdéseimmel), mindhárman a pszichológiát emelték ki. Ajánlottak tőzsdei pszichológiával kapcsolatos könyveket, amiket elolvastam.
  Így is értek meglepetések (pozitív jelentés és jövőkép után miért zuhan egy részvény?), természetesen nekem sem minden kötésem zárt zöldben. Sosem érzelmek alapján vettem vagy adtam el. Még messze nem tudom eltalálni közelítőleg sem, mikor kell zárni egy pozíciót, a pszichés nyomást azzal kompenzálom, hogy nem vagyok kapzsi: ha már ment valami 30%-ot, akkor inkább kiszálltam. Aztán persze két hónap alatt újabb 30-at ment (amit sejtettem), de nem zavar. Idáig már eljutottam.

  Most ott tartok, hogy drukkolok a minél magasabb benzinárnak 🙂 Olajos cégbe pakoltam a pénzecském, és ha megy az olaj ára 1%-ot, a papírok 2-3% körül emelkedtek eddig 🙂

 • cannibeat
  Közlekedés-üzemviteli, szállítmányozási technikus, 8éve csoportvezető és műszakvezetőhelyettes multinál raktárban. Ez idő alatt megduplázódott a bérem (most 350-400e netto), viszont csak az első 2évben volt fejlődés. Sajnos cégen belül csak rokoni szálon lehetséges a feljebb jutás. Milyen irány lenne a megfelelő a műszakozás világából kiszállni? Szívesen vennék néhány tanácsot. Logisztikus fuvarszervezőre gondoltam de ők a cégnél ~200nettot kapnak.
 • Dixhorn
  cannibeat

  Szerintem céget váltsál. Én nemzetközi fuvarszervező/speditőr vagyok, nettó 630, de 10 év után és német anyacég.

  De olyan 350-400 nettó alatt sehova nem mennék el dolgozni most már, mondjuk én ebben a szakmában már nem is fogok, mert hányok tőle.

  De egy ismerős váltott most, mert unta a helyet ahol volt 350 nettó +bejárást fizetnek neki, pesten kezdésnek.(Ghibli)

 • Gergő
  1/3
  Ugyan még a pályám legelején vagyok, leírom, hogy hogyan próbálkozom, mert láttam kerestétek a webshoposokat.
  26 éves vagyok és az egyetemmel párhuzamosan alkalmi munkákat vállaltam folyamatosan. Most az első munkahelyemen vagyok, 2 és fél éve, multi. Ez idő alatt 60%-kal nőtt a fizetésem, + eddig minden évben kaptam prémiumot is. De egyszer se magától jöttek az emelések. Mindig én kértem. Én úgy látom, hogy ha nem kérsz, nem kapsz; ha kérsz, talán kapsz. Ezért én kérek.
  Mindig is vonzott a vállalkozói lét, és tudom magamról, hogy sokkal nagyobb szabadságra vágyom, mint amit egy lazább multi meg tud adni, ezért munka mellett elkezdtem építeni egy webshopot. White label product-ot árulok, azaz olyan terméket amit egy gyártó hatalmas mennyiségben gyárt és hasonlóknak mint én, fellogózva eladja. Tehát nem egyedi a termékem, max a márkám lehet az.
 • Gergő
  2/3
  10 hónapja kezdtem a projektet, a nulláról. Értsd: nem tudtam milyen formában érdemes vállalkozni, hogyan lesz weboldalam, hogy működik egy webshop, honnan lesz termék, semmit. Kíváncsi voltam. 4 hónap alatt jutottam el addig, hogy elkészült a webshop, lett teszt termék, adtam fel hirdetést és lett egy megrendelésem. Azóta is mindig van mit fejleszteni rajta, és messze nem tökéletes. Mindent meg kell tanulni alap szinten. Az interneten minden fent van. Ingyenesen is, de a fizetős tartalmak sok esetben célravezetőbbek. Facebook hirdetések, hogy legyen forgalom, e-mail feliratkozás, hogy később olcsón elérhessük az érdeklődőket stb. Most elkezdtem Instagram influencerekkel is együttműködni, akik promózzák a termékeimet. És folyamatosan jönnek új ötletek, hogy mit lehetne még javítani, optimalizálni.